Permalänk
Medlem

backup - skoldator

Hejsan gott folk!

Behöver nu hjälp med att köra en backup på mina hårddiskar på bästa/snabbaste möjliga sätt.
Har ni förslag på hur det ska göras? Har aldrig gjort en backup förut.

Om den ligger i fel del så ber jag om ursäkt och ber då en moderator att flytta den!

MVH

Jesper Pettersson

Permalänk
Avstängd

Tänk efter om du verkligen behöver en backup på hela diskarna. Program brukar antingen finnas på skiva eller online, finns de på skiva är det ingen idé att göra backup, och finns de online så vill du väl ändå ha senaste versionen. Samma sak gäller spel, filmer och liknande. Det som en vanlig användare normalt behöver göra backup på är dokument, sparade spel och inställningar. Dokumenten tar inte upp särskilt mycket plats så de får lätt plats på ett USB minne. Spel-savearna är det lite värre med, men de brukar inte vara så stora så har du ett stort USB-minne så borde det räcka även för det. Dropbox eller nåt liknande kan förstås användas istället för USB-minne.

Det stora problemet är att göra backup på alla sina inställningar och liknande. Varje program har sitt egna sätt att lagra inställningar så det är bara att använda hjälpfunktionerna för att hitta respektive programs inställningar och kopiera dem som ovan. En del program har inbyggd backup som bara kräver att man aktiverar funktionen, exempelvis Firefox som kan automatiskt backa upp dina inställningar, bokmärken och sparade lösenord genom att du sätter igång firefox sync.

Annars kan du förstås göra en fullständig backup också med hjälp av ett program typ Norton Ghost, men då går det åt ganska många tomma DVD:er till en massa saker som du aldrig kommer att använda ändå.

Permalänk
Rekordmedlem

Om det är en skoldator så är det nog endast dina personliga dokument som är viktiga, program o dyl går ganska lätt att få tag i, ha dina egna filer i mina dokument och kopiera den rakt av bara, till flera enheter, nått usb minne, nån hårddisk och kanske till mesh/skydrive, är du rädd att nån ska läsa filerna så kör via 7 zip och gör ett krypterat arkiv.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Nero BACK IT UP

Hur är det med Nero då? Fungerar det lika som Norton Ghost. Nero kommer ju automatiskt med på köpet av en Verbatim hårddisk. Instruktionen säger att det går att säkerhetskopiera partitioner och hårddiskar. Men jag är osäker eftersom jag vet för lite.

Om det nu funkar att använda Nero eller om man använder Ghost.

Till vad gör man en backup / kloning till en extern hårddisk eller till något speciellt?