Google Android för x86 och Intel Atom på IDF 2011

Permalänk
Medlem

Trevligt

Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oldvikingschool:

Köp en Atom själv så förstår du vad jag gick igenom. 6lax rakt ned i havet.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Luxor ABC80:

Har en netbook med Atom liggande någonstans (fm i reseryggsäcken i garderoben). Värdelös när det gäller prestandard (spel, film etc) men undebar att ha med sig på resa. Den är gjord för nytto/nöd surfning. Atom har aldrig varit tänkt som ersättare till vanliga laptops och definitivt inte till desktop. Men hellre en liten netbook än en smartphone. Gav 800 begangnat för ca 2 år sedan.

Själv sitter jag med en HP mini 311c Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. Helt underbar liten 11.6 tummare som jag spelar Starcraft 2 med grafik på medium och texturer på low. Spelar även Medieval 2 med god behållning. Vet att det går att få ut kanske 100 mhz mer om jag jobbar på det och klocka grafikkortet också, men detta duger för mig. Knappast värdelöst på något sätt. Mycket behållning för de 2800 kr jag gav för den. Sedan att den har en batteritid på 3-4 timmar spelande och upp mot 5 timmar surf och film gör det ju inte sämre.

Visa signatur

HP mini 311c med Atom n270 uppklockad till 2.274 ghz nvidia ION 1 och 3 gig minne. SSD: Crucial m4 slim (7mm) 128 gb.

Permalänk
Medlem
Skrivet av durutti:

snarare om spelutveklarna började använda open gl.

det lär dock tyvärr inte vara något som kommer att ske =/

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Schnitz:

Håller helt med. x86 känns uttjatat efter att ha ältats i decennie efter decennie. Är det inte dags att ta nästa steg i utvecklingen någon gång? Att tro att x86 skulle vara någon slags arkitekturernas utopi som håller för årtusenden av utveckling inom alla olika slags tillämpningar är bara löjligt.

Många gillar att tala om vad usel x86 är som arkitektur. Men tittar man på det som betyder något idag så är det faktiskt en riktigt bra kompromiss.

En fördel ARM haft mot många andra RISC arkitekturer är klart kompaktare kod, något som leder till att större del av programmet får plats i cache, något som både ger bättre prestanda och lägre strömförbrukning (man slipper använda externa bussar). ARM har ett extra kompakt instruktionsett som kallas Thumb/Thumb2 som saknar vissa finesser från "vanlig" ARM kod, men om man inte behöver dessa så får man ett ännu kompaktare program.

Så det är inte förvånande att ARM är populär på enheter som måste ha lång strömförbrukning.

Men titta på denna jämförelse mellan olika arkitekturers kod-densitet. x86_64 (AMD64) program blir i genomsnitt märkbart kompaktare än ARM-thumb! I.e. 64-bitars varianten av x86 genererar kompaktare kod än 32-bitars varianten av en begränsad form av ARM instruktioner, vanlig ARM kod är mindre tät. Det betyder att x86_64 kod är mer cache-vänlig jämfört med ARM kod.

I slutet av 80-talet och början av 90-talet så hade RISC CPUer högre klockfrekvens jämfört med samtida CISC CPUer. Den begränsade faktor på CISC var decode steget som jämfört med RISC var väldigt komplicerat (väldigt stor andel av transistorerna gick till decodern). Idag står decode steget i en CISC för någon enstaka procent och den största flaskhalsen här RAM. x86_64 är väldigt kompakt -> kräver mindre RAM bandbredd -> BRA!
Internt så är alla Intel och AMD processorer en RISC (sedan PPro och K5), decode steget blåser upp x86 instruktioner till 1 eller flera interna RISC instruktioner, man kan se det som en form av kod komprimering. Det är en stor anledning till x86 dominerar single-thread prestanda idag.

ARM har fortfarande fördelar över x86 vad det gäller strömförbrukning, men frågan om det beror på att Intel/AMD inte fokuserat på detta förut eller om det finns mer fundamentala saker bakom. Intel visade igår upp Haswell körandes från solceller... Haswell är efterföljaren till Ivy Bridge och har en prestanda som ligger i en helt annan klass än ens den absolut snabbast ARM CPU som finns idag. Även om ARM skulle lyckas fördubbla prestanda varje år fram till Haswell släpps (extremt osannolikt) så skulle man inte komma speciellt nära prestandamässigt, framförallt inte på single-thread prestanda.

32-bitars x86 hade en rad begränsningar, men AMD gjorde ett extremt gott jobb i att ta bort dessa begränsningar när de skapade x86_64. Man dubblade antal heltalsregister (x86_64 har 16 register, precis som ARM) och man skrotade den gamla FPU designen med en stack och ersatte den med 16 st flyttalsregister som också används som 128-bitas SSE register (256-bitar om man har AVX som BD och SNB). Alla RISCar har en optimering för anrop till funktioner som inte anropar någon annan funktion (löv-funktion), AMD lyckades skapa samma prestandavinst i x86_64 utan att offra ett register som man gör i RISC med något de kallar "red zone"!

Så x86_64 är inte perfekt, men frågan är om det finns någon annan ISA som är bättre idag när man väger in alla faktorer...

Edit: både Atom och Brazos stödjer x86_64 redan idag. ARM har fortfarande inte färdigställt sin 64-bitars ISA. Telefoner och framförallt pekplattor kommer väldigt snart få problem med att 32-bitar inte räcker till för mängden RAM man stoppar in.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Lysande inlägg!

Lika hög kvalitet som i det härom dagen om processorarkitektur. Ville bara visa lite uppskattning

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Yoshman:

Mycket intressant måste jag säga - alltid lika trevligt när mer specifik/djuplodande information delges.

Permalänk
Medlem

X86

Borde inte detta innebära att det kan komma en Asus Transformer med x86 sen kan man köra dualboot med android och windows, alltså en vanlig bärbar dator + en surfplatta med android i ett?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Epic wall of text

jag sällar mig till skalan av personer som lovordar ditt inlägg,

---
Något jag gärna hade sett framöver på sweclockers som en kommande funktion, vore några handplockade forumgurus som får ge en kommentar och svar på artiklar, pressreleaser och liknande, så vi får något subjektivt som kan tala om för oss hur det egentligen är, skämt åsido.

folk som Zcenik, (hur det nu stavas,
Virtual Void och annat folk som kan ge sina egna tankar kring precis sådant här, och har kunskap och engagemang att ge en mer djup analys, och förklaring, till fördelar och nakdelar kring saker och ting, likt det som minecraftskaparen sågade unlimited detail från lucid logic.

på det viset håller vi oss långt borta från Aftonbladet, när en nyhet analyseras på riktigt av kunnigt folk.

sedan blir det givetvis en risk om de får betalt för att göra reklam, AMD släpper en processor och den lovordas av alla, eller hatas, och självklart får vi som läser ifrågasätta och analysera vad tyckarna skrivit, men jag hade gillat det som ny del på sweclockers. de finns givetvis redan på forumet, men det hade varit trevligt om kommentarerna lyfts fram mer.

Visa signatur

Win 12 pro | AMD i7 tolvsjuhundraX 1.2ghz | Asus Mode kort delux Fashion Gucci | 32 GB 1337 MHz
AMD 2020 Corona GPU | 1GB HDD Seagate Expansion | ~3 KB SDD
Fractal design K3 | motionscykel 850W | Dell 32 ventiler överliggande kam
mbturbo.com