LG tar fram "världens strömsnålaste" LCD-panel

Permalänk
Testpilot
Skrivet av taliz:

En modern platt-TV har ofta en arm-baserad arkitektur, liksom dagens smartphones. Men hårdvaran i en TV utvecklas inte lite fort som telefoner gjort de senaste åren, och äldre teknik = högre strömförbrukning och värmeutveckling.

PS. Du vet att det finns iMovie till iPhone va? Det funkar suveränt.

Bara för att det finns processorer av ARM-typ i båda sidorna betyder ju inte det att de går att jämföra rakt av. Det som det handlade om var egentligen strömförbrukningen och du säger själv att den är högre så jag ser inte riktigt vad det är vi diskuterar längre.

Har varken hört talas om eller testat iMovie men enligt det jag hittar på Youtube handlar det ju inte alls om realtidsmanipulering förutom den lilla förhandsrutan man ser direkt i programmet men den är ju varken slutresultatet eller högupplöst.

Nyheten handlar även fortfarande om enbart en LCD-panel, en TV nämns inte ens då LG Display inte tillverkar några TV-apparater. LG Display kan sälja displayen till vilken TV-tillverkare som helst, vi kanske ser den i en Philips-TV.

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joakim Ågren:

Tycker inte heller det är så viktigt med strömsnålt ur ekonomiskt perspektiv. En speldator som står på 16 timmar per dygn kostar drygt 700-1000Kr per år att driva. Däremot så betyder strömsnålt= mindre behov av kylning= Tystare dator, och låg ljudnivå är viktigt. Så därför gillar jag utvecklingen mot strömsnålare komponenter.

Men TV apparater lider ju inte av det problemet så där bryr jag mig inte. Har en TV i vardagsrummet som står på kanske 10 timmar per dygn och drar 170 Watt, Tv'n i sovrummet drar 95Watt.

Angående datorer har du ju såklart rätt. Och skönt att du höll med angående tv

Permalänk
Skrivet av Yxan:

Om ljusstyrkan per kvadratcentimeter ska vara konstant skalar energikonsumtionen med kvadraten på storleken, dvs en 32tummare skulle dra 32^2/47^2 = 46% så mycket energi. En anledning till att plasmaTV har fått ett rykte om sig att suga mycket ström är att de tenderar att vara mycket större än LCDer och således har mycket större yta som måste belysas.

Sen är det här inte bara en kantbelyst LCD, det är en kantbelyst LCD med belysning på bara en enda sida. I och med att kantbelysta planeler brukar ha flashlighting (mörkt i mitten av bilden, ljust på sidorna) så borde den här vara ännu värre, ljust på ena sidan, mörkt på andra.

En parentes för den som är intresserad/uttråkad:

En annan anledning är att varje pixel i en plasmaTV är sin egen "lampa" (med rött, grönt och blått ljus), vilket får till följd att när alla färger lyser i alla pixlar (helvit bild) så drar tv:n mer ström än vid vanligt tittande, men eftersom tillverkarna måste skriva ut max-watt på baksidan av apparaterna så blir det en högre siffra.
En LCD-panel hade ju bakgrundsbelysning som liåg på konstant max och den siffran ligger generellt lägre än för motsvarande plasmaTV.
När detta rykte drog igång fanns det ju inte LED-bakgrundsbelysta LCD-paneler och LCD:er med dynamisk bakgrundsbelysning hade inte riktigt slagit igenom ännu, men det har varit seglivat!
Tilläggas bör, att vid den här tiden så kunde man ju inte söka på "beräknad årsförbrukning" på Prisjakt

Visa signatur

Allt går med våld, Går det inte med våld får man ta till mer våld :O)