Vetenskapliga teorier och falsifierbarhet

Permalänk
Medlem

Vetenskapliga teorier och falsifierbarhet

Vad menas med att en vetenskaplig teori måste vara falsifierbar?

Permalänk
Medlem

Att det ska vara möjligt att motbevisa den.

MBY gjorde ett bra inlägg om det tidigare:
#10472168

http://rationalwiki.org/wiki/Falsifiability

http://wiki.ironchariots.org/index.php?title=Falsifiability

Permalänk
Medlem

Inlägg ovan mitt är enda inlägg som behövs för denna tråd men jag ska skriva lite för att det är kul. Skrivonanism.

Detta är en av anledningarna till att det är lätt att förklara exempelvis strängar som matematiskt nonsens. Vi känner inte till någon teknologi idag eller inom närmsta framtiden som kan falsifiera strängar. Vi vet inte hur det skulle gå till att observera strängar, inte ens indirekt. Mig veterligen.

Det är viktigare att kunna falsifiera något än att kunna sätta in det i sitt sammanhang. Gud passar in i sitt sammanhang men är inte falsifierbar, alltså faller Gud utanför vetenskapen. Det är viktigare att kunna falsifiera något än att observera något. Jag kan se observera UFOn men ioma ingen annan kan observera dem så är de ofalsifierbara och faller utanför vetenskapen. Alternativt så är de falsifierbara men finns inte, då faller de inom vetenskapen som något som är falsifierat och falskt.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.