Har du blivit slagen av dina föräldrar?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
/dev/null
Registrerad
Dec 2004

Har du blivit slagen av dina föräldrar?

Satt och funderade lite på hur vanligt det är att folk blir utsatta för våld av sina föräldrar.
För egen del så har det hänt ibland, inte ofta eller regelbundet, men vid ett antal tillfällen. Jag var rätt liten då och så det är längesedan nu, men jag blir fortfarande ledsen och arg när jag tänker på det.

Hur är det med er andra, rösta på ett alternativ.

I am Thon, eat my spread!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
\\Localhost
Registrerad
Mar 2006

hände väll men bara när jag själv vet att jag förtjänat det... typ som när brorsan och jag kastat sten på farsans bil å fy fan va sur han va

Asus Z97-A, I7 4790K @4.8GHz 1.29V, 24Gb ram, 2x GIGABYTE GTX 970 WindForce 3X OC @ 1511Mhz/7246Mhz.
[Lista] De bästa gratisprogrammen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Partille
Registrerad
Jul 2008

Fick en örfil en gång när jag var liten, hon slog inte hårt, men likväl en örfil.

Jag var skitjobbig och jävlig länge och väl och tillslut brast det för morsan. Men hon ångrade sig hundradelen senare och först då fattade jag hur jobbig jag måste varit då min mamma har det absolut längsta tålamodet jag någonsin skådat hos en levande människa.

Såhär i efterhand tycker jag att jag förtjänade den där örfilen.

» AMD Ryzen 5 1500X » 16 Gb DDR4 » ASUS GTX 1060 6 Gb OC » 256 Gb M.2 PCIe
Fraktfritt från Inet för Sweclockersmedlemmar
Vänligen citera om du pratar med mig

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2006

Blev slagen ganska ofta, en blandning av farsans jävla byx-bälte + lavetter.

Jag råkade ta sönder ett glasbord eftersom jag satte mig på den för att ta på mig strumporna (ja, det var ju iofs ganska korkat). Men då var farsan hemma, och jag började springa runt inuti huset för att undkomma honom eftersom han tog tafatt och jagade mig, annars hade han väl typ slagit ihjäl mig. Lyckligtvis har han dålig kondition så det blev en ganska kortvarig "springande". Vi skulle få gäster den kvällen så farsan sket i mig och städade upp efter mig tur nog.

Men aja, man har överlevt så vafan.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Aug 2004

Nja. Det har hänt, men inte mer. Inget alternativ som passade.

EDIT: Jag tyckte inte jag förtjänade det någon av gångerna.

Senast redigerad av Loxus, 2004-08-02 klockan 13:13

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2005

Javisst ett fåtal gånger när man var jobbig som fan men man var inte så gammal då så det är inget jag har ngt minne av direkt.

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Linköping
Registrerad
Okt 2006

Inte regelbundet men inte förtjänade jag det när det hände.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Maj 2006

Båda mina föräldrar har tagit hårda grepp om mina armar när jag mått dåligt och varit riktigt upprörd och de trodde jag var självmordsbenägen. Men liksom, vem hade inte gjort det?

Jag röstade f.ö. nej, mina föräldrar kör på psykisk terror.

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~
Registrerad
Jul 2001

Fick dask en gång, fem år gammal eller så, när morsan var nyopererad för diskbråck och jag hade fått den briljanta idén att olja in badrumsgolvet med babyolja. Kan inte annat än tillstå att jag förtjänade den omgången och jag har inte mått sämre av det. Därmed inte sagt att jag är för barnaga, men det finns alltid extrema situationer där ett lindrigt "kok stryk" kan göra gott.

Fedora, i3wm, Ansible, Vim, git, LaTeX - allt som behövs för att göra mig nöjd.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2007

Hårt tag i armen någon enstaka gång i samband med uttalet ''Nu lugnar ni ner er!'' mellan bröder :D.

Skrivet av anton_mjor:

mina föräldrar kör på psykisk terror.

I vissa fall så skadar det värre permanent. Mina föräldrar är separerade sedan jag var 9 år (är 24 nu). Båda lever med ny partner varav den ena dök upp efter 2 veckor direkt och flyttade in efter separationen. Då började problemen som t.ex när jag pratade med min ena förälder i telefon så stog den andre och skrek skällsord som jag skulle framföra och vice versa. Och sedan allt snack om hur underhållspengarna användes fel mot oss eller vice versa hur lite pengar det var. Mycket snack hände under bilfärderna mellan varje förälder var annan helg eller så fort vi skulle äta middag.
Det värsta var dock när styvföräldern snackade skit öppet om ens biologiska förälder. Där inträffade många utbrott. Detta pågick ''bara'' i 8 år.
Bara tur att man inte blev missbrukare och hamnade på gatan utan lyckades med livet ändå.

Nu är det rätt så bra men visst, man får flashbacks ibland.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2006

Har aldrig blivit slagen av föräldrarna. All form av våld från föräldrarna är fullständigt oacceptabelt.
Så fort någon tar till våld(annat än i direkt självförsvar) är det ett misslyckande och underkännande av sitt eget intellekt. Där hjärnan tar slut tar nävarna vid, som Magnus uggla sjöng i sin klassiker "IQ".

Speciellt när det gäller våld mot barn så är det nog också högst sannolikt att barnen lär sig att våld kan vara en lösning. Slår föräldrarna så mycket som en enda gång så är tabut brutet och barnet har lärt sig att om inget annat hjälper så är det våld som gäller.

Namn : Jesper | Ålder : 42 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Dec 2002

Nope, aldrig hänt mig att jag blivit bestraffad med våld. Skojbråkade med farsan en gång, jag gjorde en fejkspark som kom väldigt nära, och då tog han tag i mitt ben vilket gjorde att jag ramlade och slog mig. Men det var ju inte meningen från hans sida att göra illa mig. Så ja, jag har haft bra föräldrar. Eller så var jag väldigt snäll som barn.

Men det senare vettefan. Jag hade kort stubin, och min lillebror brukade reta mig och gav sig inte förrens jag blev så arg att jag klappade i för honom. Då sprang han till mamma och pappa och blev ompysslad och jag fick skäll. Då vart han nöjd. Jäkla barn!

Arbetshäst: AMD PhII X6 1100T@3,9GHz|16GiB DDR3|Gigabyte 890XA-UD3|HD6970 x-fire|Samsung 840Pro|Vattenkyld
HEPC: AMD Fusion E350|6GiB DDR3|NES-chassi|Allt inbyggt, inkl.nätagg|XBMC| NAS: AMD Fusion E450|4GiB DDR3|4TiB RAID-Z|FreeNAS 8.3

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2008

Jag blev slagen när jag cyklade vilse med annan kompis. Det var väldigt sent på kvällen då.

Dell XPS 13 9370 | i5-8250U | 8 GB LPDDR3 | 256 GB SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
/dev/null
Registrerad
Dec 2004
Skrivet av JesperT:

Slår föräldrarna så mycket som en enda gång så är tabut brutet och barnet har lärt sig att om inget annat hjälper så är det våld som gäller.

Just det där känner jag igen. Jag var 3-4 år första gången jag blev slagen och det var något så främmande att det tog en stund innan jag förstod vad som hade hänt. När jag försökte berätta för morsan vad som hade hänt och jag fick noll reaktion så gick det upp ett ljus, det där jag hade fått lära mig om att man inte får slåss gällde faktiskt inte.

I am Thon, eat my spread!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Maj 2003

Det beror på hur man definierar slagen. Uppfostrad av mina föräldrar har jag blivit, men det handlar såklart inte om något våld utan enbart aga. Alltså precis som "alla" djur uppfostrar sina barn och som vi som art är inlärda att göra. Nu är jag också född innan barnaga-förbjudet infördes.

Det jag är nyfiken på är vad det finns för forskning som visar att aga såsom en lätt örfil (som går över på någon sekund), är så extremt farligt för alla tonåringar, så att det måste vara straffbart? För det är de som vill förbjuda något, som har bevisbördan på varför detta är så extremt farligt.

På frågan om jag skulle aga barn själv, så inte under rådande omständigheter. Men säg t.ex. om om vi skulle handla i ett världskrig och någon tonåring medvetet skulle göra något dumt som tog livet av några kamrater, så skulle det för mig inte räcka att säga fy skäms, gå till dit rum etc.

*edit*
Sist tycker jag indelningen med psykisk straff och fysisk är knepig, idag får man straffa barn nästan hur man vill psykisk, men det minsta fysisk så åker man dit. Och jag tycker många psykiska populära straff är mycket värre än t.ex. en lätt örfil.

Skrivet av JesperT:

Speciellt när det gäller våld mot barn så är det nog också högst sannolikt att barnen lär sig att våld kan vara en lösning. Slår föräldrarna så mycket som en enda gång så är tabut brutet och barnet har lärt sig att om inget annat hjälper så är det våld som gäller.

All kunskap är bra att ha. Våld är det yttersta lösningen på ett problem, vilket man kan tvingas använda vare sig man vill eller inte.
Missbruk av våld är dock aldrig bra, men mig veterligen finns det ingen forskning som visar att barn som blivit lätt agade missbrukar mer våld eller på något sätt är mer våldsbelägna.

*edit2*
Jag tycker också man bör skilja på olika våld, det finns gott om barn som t.o.m har fått blåmärken efter konflikter med deras föräldrar. Detta och en örfil, hårdragande är ju av helt olika grader. Men misshandel av barn av olagligt långt innan införandet av förbjudet mot barnaga, så lagen tillkom inte för att hindra föräldrar misshandlar sina barn utan att förbjuda aga. Och såklart även till viss del stärka skyddet kring misshandel.

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2002

Aldrig någonsin, för mina föräldrar är inte idioter.

Fuck fruit! Sitting around being all smug on trees and in pies.
En vänlig liten puff blev en hatisk knuff.
Keso är köttfärs gjord på mumintroll.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Feb 2006

Rätt sjukt att det ska behövas ett förbjud mot det egentligen.
Dock tycker jag att en hurring eller annan mindre fysisk reprimand ofta kan vara bra för uppfostran och borde inte vara brottsligt så länge det utförs i rätt syfte.
Även lärare borde ha rätt att smälla till med linjalen som på den gamla goda tiden, hade nog blivit mycket mindre bråk och stök i klassrummet då

Desktop: Corsair Carbide 400C | 3770K@4.4GHz | Asus GTX 1070 | 32GB DDR3 | RM750X | P8Z77-V Deluxe | Samsung EVO 500GB
HTPC/Server: FD Array R2 | Intel i5-650 | Zotac 1156 mini-ITX H55 | 8GB DDR3 | 5st WD RED 3TB RAID 5

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vänersborg
Registrerad
Nov 2009
Skrivet av flukke:

Rätt sjukt att det ska behövas ett förbjud mot det egentligen.
Dock tycker jag att en hurring eller annan mindre fysisk reprimand ofta kan vara bra för uppfostran och borde inte vara brottsligt så länge det utförs i rätt syfte.
Även lärare borde ha rätt att smälla till med linjalen som på den gamla goda tiden, hade nog blivit mycket mindre bråk och stök i klassrummet då

Jag är mycket tveksam till om att det med att läraren ska få smälla till men linjalen skulle funka i dagens samhälle.
Vet flera som skulle slå tillbaka läraren i större mått än med en linjal. Haft knepiga klasskamrater när jag tänker efter.

Har aldrig blivit slagen av mina föräldrar vilket jag tycker är väldigt bra. Har haft en väldigt bra uppväxt.

"The ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do."
Steve Jobs

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Aug 2004
Skrivet av P-NILZ:

Aldrig någonsin, för mina föräldrar är inte idioter.

Man är inte idiot för att man gör vissa idiotiska saker.

Senast redigerad av Loxus, 2004-08-02 klockan 13:13

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Maj 2006
Skrivet av Fr1dd:

I vissa fall så skadar det värre permanent. Mina föräldrar är separerade sedan jag var 9 år (är 24 nu). Båda lever med ny partner varav den ena dök upp efter 2 veckor direkt och flyttade in efter separationen. Då började problemen som t.ex när jag pratade med min ena förälder i telefon så stog den andre och skrek skällsord som jag skulle framföra och vice versa. Och sedan allt snack om hur underhållspengarna användes fel mot oss eller vice versa hur lite pengar det var. Mycket snack hände under bilfärderna mellan varje förälder var annan helg eller så fort vi skulle äta middag.
Det värsta var dock när styvföräldern snackade skit öppet om ens biologiska förälder. Där inträffade många utbrott. Detta pågick ''bara'' i 8 år.
Bara tur att man inte blev missbrukare och hamnade på gatan utan lyckades med livet ändå.

Nu är det rätt så bra men visst, man får flashbacks ibland.

Samma här, mina föräldrar separerade också när jag var 9, de pratar knappt med varandra och jag har ofta fått varit budbäraren eftersom jag är äldst. Helvete, vad de höll på. Saken blev ju inte bättre av att jag i samma veva började utsättas för, vad jag på senare år insett var, ren och skär mobbing och utfrysning av mina skol"kamrater". Gymnasiet var bland det bästa som hänt mig, jag kände inte en sate
Min "styvmor" håller fortfarande och kläcker ur sig dumheter efter 8 år, det är nog få personer jag ogillar mer än henne.

Node 304: MSI Z87-I - Core i5 4670K - 8GB DDR3 1600Mhz Kingston HYPERX - Sapphire RX480 8GB - Crucial MX100 256GB
HTPC: ASRock H67M-GE - Core i3 2130 - 8GB DDR3 1600Mhz Corsair Vengeance - Intel X25-M G2 80GB
Laptop: Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2004

Fick nog smisk 3 ggr under hela uppväxten.... Och de gångerna var det för ganska ordentliga saker. Kommer ihåg att jag och mina syskon övad prickskytte med luftgevär på farsgubbens ny växthus som han hade spenderat sommaren med att bygga

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vedevåg
Registrerad
Maj 2004
Skrivet av bud_bundy:

Det jag är nyfiken på är vad det finns för forskning som visar att aga såsom en lätt örfil (som går över på någon sekund), är så extremt farligt för alla tonåringar, så att det måste vara straffbart? För det är de som vill förbjuda något, som har bevisbördan på varför detta är så extremt farligt.

Hade en föreläsning av en person som hade studerat aga i skolan till stor grad (tror han hade skrivit en avhandling om det) och ifall jag kommer ihåg rätt så var det från början Ellen Keys "Barnets Århundrade" som var den största influensen och senare B.F. Skinners arbete som såg till att agan verkligen fördes ut ur skolorna och som "tystade kritikerna" (aga i skolan förbjöds 1958 och Skinners arbete började först influera skolplaner etc på slutet av 60-talet).

Tanken som Skinner arbetar med är att ifall barnet agades så skulle barnet endast undvika agan i sig men att beteendet som ledde till agan skulle inte ändrats (barn som stjäl en kaka och blir påkommen ser till att vara försiktigare med att stjäla kakan nästa gång, typ). Det intressanta här är att Skinner säger inte att fysiska straff skulle vara speciella. Snarare så tycker han att det är märkligt att fokus inte ligger mer på att straff generellt inte är ett fungerande undervisningssätt.

Så det jag ville säga var att det egentligen inte var en så stor del forskning bakom även om det finns en hel del, utan det ligger mer i att det av någon anledning skedde en ändring av moral som backades upp av forskningen.

Avatarkreds till: http://imgur.com/HOxIL
Alakai säger: Ryssen skrattar. Norrland hembränner på uppdrag av regeringen. Sälar dör i blyförgiftning, fulla och glada. Förvirringen är total. Kungen är nöjd.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Registrerad
Mar 2004

.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
örebro
Registrerad
Aug 2010
Skrivet av JesperT:

Speciellt när det gäller våld mot barn så är det nog också högst sannolikt att barnen lär sig att våld kan vara en lösning. Slår föräldrarna så mycket som en enda gång så är tabut brutet och barnet har lärt sig att om inget annat hjälper så är det våld som gäller.

Är ju sant...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2010

Röstade Nej,aldrig. Båda mina föräldrar är stora fans av "gul bil", men jag tror inte att det räknas.
Det var nog jävligt nära några gånger när man var liten dock, och om det hade smällt så hade jag antagligen gjort mig väldigt förtjänt av det

2500k @ 4.6GHz atm | Noctua NH-D14 | Asus MIVE | 8GB G.Skill Ripjaws X @ 1866MHz | 2x Asus HD 6970 DirectCU II @ 920/5500 | Corsair AX850w | Corsair F60 + 1Tb Spinpoint | Corsair 650D | 2x BenQ 22" | Filco Majestouch Ninja Tenkeyless MX Red | Razer Deathadder Respawn, Qpad CT Swec edition | Astro A40 + Mixamp

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Sandviken
Registrerad
Sep 2002

Har du blivit slagen av dina föräldrar?
Nu var det visserligen längesen som man var en kotte. Men, nä. Har aldrig blivit slagen utav varken morsan eller farsan. Varken då eller nu.

💀 Stationär: Intel Core i5-4460 | ASUS B85M-GAMER | HyperX Fury 1600MHz 8GB | Geforce GTX 1080 8GB | Samsung EVO 850 250GB + WD Blue 2TB | Windows 10 Home 64 | Acer G276HL 27" & ASUS VG278HE 27"
💀 Stationär 2 Intel Core i5 3350P | 16GB DDR3 | Nvidia Geforce GT 610 | Windows 10 Home 64 | WD 3TB
💀 Stationär 3: Intel® Core™ i5-4460 | 8GB DDR3 | Nvidia Geforce GTX 960 | Windows 10 Home 64 | SSD 128 GB | HDD 1TB
www.detspokar.se | www.livohelvete.se | info@detspokar.se

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Apr 2007

Aldrig själv blivit slagen med annat än stark besvikelse. Däremot så har man slagit sina föräldrar, vilket var rätt.
Man vet visserligen om att bestraffning inte är något gångbart medel för inlärning, men effekten man varit ute efter är en annan än inlärning.

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tullinge
Registrerad
Jun 2005

en örfil vid rätt tillfälle tror jag är bra men oprovocerat våld är helt fel.

jag har blivit utsatt för båda då mina föräldrar är alkoholister så blev det oprovocerat när dom var fulla och bra och lätta väl utförda örfilar när man varit riktigt dum när dom var nyktra(nyktra var dom aldrig men mindre fulla då kanske).

människor är planetens mest våldsamma och förstörande och elaka varelser så våld inom vår art kommer nog alltid förekomma, helt enkelt så vi fungerar

Ryzen 1700 @ 3.9ghz, Palit GTX 1080 GR Premium

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Höganäs
Registrerad
Aug 2002

Av mina biologiska föräldrar så har jag inte blivit slagen, men min styvfar för många år sedan var alltid på kort stubin och så fort jag gjorde något han inte gillade - eller när jag inte gjorde något som han ville, så var det många höga ord. Speciellt när styvfadern då kunde skälla ut en massa saker och jag kunde inte förstå vad han sa pga så högt han sa/skrek det. Som värst var det när jag inte mådde något vidare (psykiskt som fysiskt) och bestämde mig för att stanna hemma - men det gillade inte han, så han ryckte mig ur stolen jag satt i och med min vikt slungade han ut mig ur rummet. Jag "landade" på stengolvet i källaren som jag hade mitt rum i med huvud, ena knäet och andra armen som stötdämpare runt huvudet (annars hade jag skadar kraniumet, it was that bad).

Det var så illa vid den perioden att till och med jag och min halvsyster alltid höll koll på när han åkte och kom hem från jobbet/affären (ifall han hade handlat) vilket underlättade för oss då vi visste när vi kunde slappna av. Det är givetvis mer än såhär, men detta är bara en sak av många som har satt sina spår i livet.

Idag så är det väldigt lugnt mellan styvfar och mig, jag bodde hos min far 3-4 år för att sedan flytta tillbaka - en hel del förändrades från hans sida och har större respekt för mig.

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS4 (4TB, Nyko Data Bank) | iPhone SE 32GB Black | Huawei T3 MediaPad 10" | New 3DS XL + KatsuKity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 1700, 16GB DDR4 3000Mhz, 240GBx2 SSD, GTX 980, 3TB, A320M-DS2 | Windows 10 Home 64-bit | Apple Macbook Pro 13" Mid-2013

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skara
Registrerad
Jul 2005

Lite smisk fick man väl när man var liten och hade gjort något dumt (och dumma saker gjorde man rätt ofta).
Aldrig några riktiga slag eller örfilar dock.

Har inte satt några som helst men (vad jag vet) och tycker om mina föräldrar lika mycket för det.

Anser att det är för mycket daltande med barn idag, gör dom något dumt ska såklart föräldrarna säga till dom på skarpen, men om ungarna fortsätter gång på gång så kan nog lite smisk vara helt rätt väg att gå.
Vet iaf att tillsägelser fungerade inte på mig som liten, men fick jag smisk så gjorde jag fan aldrig om det igen.

...