Funderingar angående hastighet

Permalänk

Funderingar angående hastighet

Jag sitter och försöker luska ut ett litet problem som jag har stött på. Jag har en del diskar liggande hemma och tänkte byta ut lite diskar som vi har i våra datorer med diskarna jag har liggande, bättre ha en snabbare disk i datorn då det snabbar upp datorn lite grann.

Nu till mitt problem, jag har gjort en clone på 2 diskar, jag har kört lite tester och benchmarks och dessa resultat har jag fått, dessa resultat är i genomsnitt.

TOSHIBA MK6476GSX, Läsning 71,7 Mb/s | Skrivning 74,1 Mb/s | Sökning 2,58 Mb/s
Benchmark resultat: http://www.harddrivebenchmark.net/hdd.php?hdd=TOSHIBA+MK6476G...

SAMSUNG HM501II, Läsning 87,1 Mb/s | Skrivning 87,4 Mb/s | Sökning 2,11 Mb/s
Benchmark resultat: http://www.harddrivebenchmark.net/hdd.php?hdd=SAMSUNG+HM501II

Testerna och benchmarksen visar att Samsung disken är den disken som är snabbast av dessa 2, men Toshiba disken känns snabbare när den startar windows, så jag tog tiden hur långt tid det tar för dom båda att ladda in windows, från det att den börjar ladda fram tills disken ligger i "standby".

Det stämde precis som det kändes att Toshiba disken laddar snabbare, men hur kan det komma sig att Samsung disken är snabbare men att Toshiba disken ändå laddar upp windows/program snabbare? Får inte riktigt detta att gå ihop.

Tacksam för svar

Permalänk
Medlem

Du saknar det viktigaste resultatet av dina test, dvs accesstiden som är den som påverkar mest när det gäller uppstart av operativ och andra program.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Permalänk

Missade det, hade dom resultaten i ett annat test, i ubuntu fick jag.

Toshiba | Läsning min 43,8 Mb/s, Max 89,1 Mb/s, Genomsnittlig 68,9 Mb/s | Access 17,1 ms

Samsung | Läsning min 63,5 Mb/s, Max 98,6 Mb/s, Genomsnittlig 81,0 Mb/s | Access 15,6 ms

Även där visar det att samsungen är snabbare.

Permalänk
Hedersmedlem

Det man kan göra är att göra en systempartition på en av diskarna som är på 60 - 100GB och då blir ju söktiderna på just den delen lite bättre.

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk

Jag är ju inte riktigt ute efter att få den ena att gå bättre än den andra utan jag försöker förstå varför en av dom är långsammare än den andra fast alla tester visar motsatsen, men tack för tipset Ingen som har någon ide?

Gjorde lite nya tester idag med hd tune... Samma sak där

Samsung 94 mb/s 15,8 ms
Toshiba 80 mb/s 16,8 ms

Permalänk
Medlem

Asså, de e många variabler som spelar in. Det kan skilja 5-10% mellan samma diskar utan att man kan säga det är fel eller rätt.

I din test tycks Samsungen vara snabbast - kör på den!

Permalänk

Jo det vet jag, ja precis testerna visar att samsung disken är snabbare, men kollar man sedan skillnaden mellan vilken som startar t.ex windows snabbast så är det skillnad mellan dom, toshiba tar t.ex 1 min 30 sek på sig att starta upp windows, samsungen tar iställer 2 min och 20 sek, och samma gäller när man laddar, spel, program o.s.v

Försöker förstå varför det är så

Permalänk
Hedersmedlem

Testar du med nyinstallerade diskar? Annars blir det hela akademiskt.

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk

Som jag nämnde ovan så är det clones på båda dessa diskar av en annan disk, så innehållet är exakt samma in till minsta detalj på båda diskarna, den disken som är källan till det hela är ingen nyinstallerad disk då jag vill att diskarna skulle jobba lite mer, eftersom det är då man ser den stora skillnaden.

Permalänk
Permalänk

Partition Wizard 7 kopiering av hela disken, alltså inte partition för partition utan hela disken från disk till disk via usb.