KY utbildning vs Högskoleingenjör

Permalänk
Medlem

KY utbildning vs Högskoleingenjör

Hejsan, jag hade tänkt och läsa högskoleingenjörs programmet i Malmö inom Datateknik och Mobil IT! Men I dag då vi hade några gäster så sa dem att KY utbildningarna hade större chans att få jobb samt att de fick samma betalt, Stämmer detta? tycker det verkar väldigt konstigt och är inte KY väldigt inriktad, tex att du bara kommer kunna jobba inom 1 sak.

Tack på förhand Linus Nilsson

Permalänk
Medlem

Jag hade inte valt KYn utan kört på högskoleingenjör. Du kan ju även plugga master efter det också för mer spetskompetens.

Permalänk
Medlem

Kör på högskoleingenjör.

Skulle nog tro att högskoleingenjörer är mer attraktiva än KY. Du kanske får lika betalt i ingångslön men vad säger slutlönen? Tror nog högskoleingenjör tar nog hem det.

Permalänk
Medlem

Beror på vad du vill göra. Högskoleingenjör är väldigt mycket svårare. KY är precis som gymnasiet = Du måste kämpa för att misslyckas. Sedan så är inte en Bachelor (Högskoleingenjör) värd dyft i dagens Sverige, då vi har _för_ hög generell utbildningsgrad. Detta är min syn samt arbetsförmedlingens syn på marknaden idag på västkusten. Här är ingångslönen för högskole ca 23kkr, ky 22kkr, civilare 28kkr. Skiljer dock mycket mellan olika ämnesområden. Civilare inom väg och vatten har ingångs på 32kkr.

Är du smart så skulle jag rekommendera en högskole ingenjör som öppnar för en master. Alternativt börja på en civilare direkt. De två första åren är svåra, emedan de resterande 3 är lätta då du själv får välja vad du vill studera (=motivation). Jag kan ha hur långa utsvävningar som helst angående detta men, tänk på att du väljer ett ämnesområde som har arbetsmöjligheter.

Lägg därtil att KY har väldigt dåligt anseende i våran generation vilket nog kommer leda till minskad efterfrågan när köttberget flyttar sig från ledande platser.

Visa signatur

”Det är en myt att det inte finns arbete att söka i svåra tider. Det finns alltid lediga platser. […] En viktig orsak till att ungdomar inte får jobb är att de inte söker jobb.” ~ Fredrik Reinfeldt , 2010

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hzup:

Sedan så är inte en Bachelor (Högskoleingenjör) värd dyft i dagens Sverige

Aa. Fast nä.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem

Högskoleingenjör är klart vassare än någon KY-utbildning. Om du är sugen på öresundsregionen tycker jag att du ska kika på högskoleingenjör i helsingborg också, tror deras utbildning är betydligt vassare än malmö högskola

Permalänk
Medlem

Absolut högskoleingenjör. KY är oftast (om inte alltid?) mindre aktiebolag/privatägda osv., alltså, de måste få studenter för att gå runt med vinst. Vilket gör att de marknadsför sig själva extremt hårt, så ta det som sägs med en nypa salt

Som redan nämnt i tråden så skulle jag påstå att högskoleingenjör är bra mycket svårare.

Gick själv ett år på KTH men insåg efter ett tag att programmering inte var min grej riktigt och bytte till en KY-utbildning som faktiskt passar mig bättre. Så jag har lite reflektioner. Det är svårt att jämföra hur attraktiv man är efter examen KY kontra KTH, ska försöka göra en liten sammanfattning hur jag upplever det.

När du pluggar *-ingenjör så får du en erkänd examen, som KY betyder ditt examensbevis inte ett skit, skulle jag säga.

Ingångslönerna är relativt lika, förmodligen ett par tusenlappar högre som ingenjör rent generellt även om det kan vara omvänt i specifika branscher.

Gällande hur attraktiv man är så skulle jag säga att det är likvärdigt men med olika framtidsförutsättningar. När du pluggar *-ingenjör så har du en bred och stark teoretisk kunskap och är i princip alltid attraktiv. Du har stor chans att klättra i hierarkin och få "arbetsledar"-positioner inom sin tid, vilket innebär klättring i slutlön.

När man pluggar KY så spetsutbildar man sig inom ett visst område om blir duktig på bara det, enkelt sagt. Vid anställning så är man attraktiv inom just den nischade delen och får till 90% alltid jobb direkt efter examen, men som "specialist" inom just det området man har pluggat, vilket ofta ger en relativt god lön. Man anställs som "arbetare" för den sysslan och det är inte lika stora framtidsplaner för att klättra i hierarkin.

Står en arbetsgivare och väljer mellan en ingenjör och en KY till samma jobb så vinner ingenjören de flesta gångerna. Anställer man ingenjören så har man större planer för framtiden då det ofta är kvalité i "personen". Anställer man KY'n så vill man ha hög kvalité på själva jobbet som skall utföras, på en gång, då KY'n har mycket starkare erfarenheter då mycket är praktiskt och nästan alla KY-utbildningar innehåller praktik under studietiden.

Notera att det blev jävligt luddigt, osäker på om jag fick fram mina tankar Samt att det är mycket generella tankar och synpunkter som kanske inte stämmer överens med verkligheten. Är man driftig som person kan man givetvis ta sig långt som KY också (men är man driftig kanske man lika gärna ska gå på ingenjör ), jag säger inte att man inte kommer någonstans som KY men hoppas ni förstår ungefär vad jag menar med mina luddiga uttalanden.

Visa signatur

pfSense: GA-J1900N-D3V Quad-core Celeron 2GHz, Samsung 4GB, pfSense 2.2.2@USB
ESXi: i5 3470S, Gigabyte GA-B75N, Corsair XMS3 16GB, Intel PRO/1000 VT Quad GbE, Streacom F7C, ESXi@USB
Campfire Audio Lyra II, HiFiMAN HE-400, Yamaha EPH-100, Audioengine D1, FiiO E10

Permalänk
Medlem

Efter fyra års studier på två olika KY-utbildningar (Produktionsutveckling 2 år, Elektroteknik industriell automation 2 år) så har jag lite tankar kring detta. Nu har jag ju själv inte pluggat högskoleingenjör, så exakta skillnader kan jag ju inte veta.

* Jag vill minnas att statistiken för jobb efter avslutad KY-utbildning är kring 80-95% beroende på bransch.
* I min erfarenhet får 10-50% jobb inom sitt intresseområde innan avslutad utbildning (examen).
* En ky-utbildning är ofta kortare/snabbare och ger dig en god möjlighet att marknadsföra dig själv iom nära kontakter med arbetsgivare.
* Du bygger upp ett nätverk av kontakter via olika LiA (Lärande i arbete)-perioder
* LIA är långt ifrån gymnasiepraktik. Ibland kan det dock behöva förtydligas för företaget man vill vara hos.
* Utbildningsinnehållet motsvarar vad som efterfrågas hos företagen, näringslivsrepresentanter är med och utformar kurser och moment.
* Läroplanen kan anpassas lättare efter specifika studenters intressen
* Ofta stor frihet i att skräddarsy LIA-perioder efter egna intressen
* Vissa KY-utbildningar är seriösare än andra. Det är viktigt att höra efter, ta referenser, undersöka vilka företag som är representerade i utbildningen.
* KY är inte lika teoritungt, men svårigheten kan ändå variera beroende på inriktning.
* KY passar folk som gärna kombinerar teori och praktik för inlärning, passar inte alla. Personligen gillar jag studieformen starkt.
* Lönen är till största del beroende på vilket företag man jobbar hos, inte om man läst KY eller Högskoleingenjör.
* Skillnaden i arbetsuppgifter mellan nyexad KY och högskoleingenjör är i min erfarenhet obefintlig
* Inom den elektroteknik (industriell automation) jag arbetar har jag aldrig känt att mina teoretiska kunskaper begränsat mig. Erfarenheten har däremot. Komponentkännedom, fabrikat och annat som man endast lär sig av att arbeta med grejerna. Jag skulle vilja påstå att jag här har en fördel, än om jag läst till högskoleingenjör inom samma ämne.

I dagsläget jobbar jag som Automationsingenjör på ett av sveriges bästa teknikkonsultföretag, arbetar mycket brett och har insikt och förståelse för sätten man arbetar, prioriterar och tänker på olika nivåer, från operatör/montör till processberäkningar. En god helhetsbild. Att jag är en specialist som endast kan göra en sak är långt från verkligheten. Min uppfattning är att du kan bli och få göra precis vad du vill även med en KY-utbildning. Val av företag är det viktiga i det hela - man lär sig av att vara intresserad av ett ämne, få pyssla med det mycket och att företaget är intresserat i din kompetensutveckling.

Jag förmodar dock att det är en viss skillnad mellan tillverkning/processindustri och Datateknik/Mobil IT. Därför vore det intressant med någon som har erfarenhet av KY inom det området. Mitt egna intryck är dock att många KY inom data är rena populärhetsutbildningar, så som speldesigner/grafiker mm. Dessa har man också fått höra mycket olika, bra som dåliga, intryck av.

Kan också tillägga att jag var studeranderepresentant i elektrotekniksutbildningen, och således haft möjlighet att granska och delta i diskussioner, ledningsgruppsmöten, varit kontaktperson för andra studerande osv.

YH, Yrkeshögskola, är förövrigt nyvarianten av KY. Den studieformen ska vara mer kontrollerad och reglerad i avseende att verkligen möta ett behov från näringslivet. Vid införandet av YH var det endast 25-30% av befintliga KY-utbildningar som ansökt, som gick igenom.

Så för att knyta ihop säcken. KY/YH kan vara hur bra som helst. Kanske extra bra om man vet vad man vill jobba med då du kan styra upp studierna och praktikperioderna för just det du vill. Du får in en fot, och sedan fortsätta utveckla din kompetens alltmedan du arbetar.

Jag tvivlar dock inte en sekund på att högskoleingenjör inte är dåligt det heller. Personligen vet jag dock att den djupare och mer avancerade teorin hade gjort mig ointresserad, och risken att hoppa av hade varit större. I dag har jag ju fortfarande möjligheten att läsa högskola om jag vill, men för stunden trivs jag fint där jag är och tror att just nu är det arbetslivets hårda skola som jag kommer lära mig mest utav :).

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.