Har jag blivit för gammal eller har spelen förändrats på senare år?

Permalänk
Medlem

Jag är bra mycket äldre än 27 år och jag anser att spelen har blivit klart sämre med tiden.

Det som brukade vara en utmaning att klara av och oftast hade en riktigt bra historia att följa är idag railshooters med dassigt ihopkrystade klyschor som historia.

Idag lägger utvecklarna krutet på grafiskt lull-lull men nära på inget alls på själva spelen. Call of Duty, Battlefield, Crysis, Resident Evil osv.. alla är tidigare bra och genomtänkta spel som idag är snabbt ihopslängt skräp. Där man för ett antal år sedan fick tänka och verkligen göra sitt bästa så följer man idag pilen/korridoren och skjuter det som råkar dyka upp på skärmen. Det är helt hjärndött och det ger mig ingenting.

http://digitalbattle.com/wp-content/uploads/2010/11/BITmX.jpg

När sögs man in i ett spel på samma sätt som i Half-Life eller Half-Life 2 senast? Vart är djupet i spelen? Till och med dåtindens hjärndöda fps-shooters var mer utmanande, Quake, Doom.. you name it.

http://steamunpowered.eu/wp-content/uploads/2011/05/games.jpg

Ett av få spel som är värt att spela online idag är ArmA2 (eller var innan alla 14-åringar köpte det för att spela dayz) där det finns lilkasinnade som tröttnat på damp-of-duty. Inlärningskurvan är brutal och det är "lite" AI-buggar men det håller iaf cod-ungarna borta från "warfare".

Mitt hopp ligger i det kommande ArmA3 och det faktum att Bohemia alltid stöttat moddar till skillnad från t.ex. EA/DICE som helt missat varför spel som BF2 fortfarande spelas.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Frux:

Jag tycker kvalitén på spelen bara blir högre och högre. Däremot så försvinner tyvärr mycket av magin i olika saker efterhand som man blir äldre. Men det är inte spelens fel.

Ge en 5-åring en glass och den studsar upp och ner av glädje. Äter du en glass själv så är det "gott", men liksom inte så jättemycket mer än så. Och så tänker du dig tillbaka till när du var liten och glass var så jäkla smaskigt. Det måste vara nåt fel med dagens glass? Antagligen tillverkas den numera av företag som bara vill tjäna pengar. Osv...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

PS5 :: Switch :: Steam :: StarCraft II

Permalänk

Jag har samma problem fast jag är bra mycket yngre (15 kanske verkar otroligt men så är det ), jag märkte att när jag kör ett nytt spel så nöttar jag ut det liksom, alltså jag kör det så mycket att jag tröttnar på det. Så jag varierar med andra spel tex 2-3 matcher på bf3 sen lite civ 5 och möjligtvis lite arma 2. Funkar hyffsat för mig iaf

Visa signatur

01010100 01101000 01100101 00100000 01100111 01100001 01101101 01100101

Permalänk
Hedersmedlem

Jag kan hålla med om symptomen. Jag började spela på en C64 någon gång på 80-talet och har hållit på sedan dess. Som någon annan här så har även jag kört WoW sedan vanilla fram till strax efter släppet av den senaste expansionen då jag tröttnade och sedan har jag inte fastnat för något nytt. Jag tror dock att det mer beror på mina egna krav än på att spelen blivit sämre.

Till och från plockar jag fram gamla spel som jag varit väldigt förtjust i och spelar dem igen, men det är inte många av de gamla godingarna som håller särskilt bra idag. Med många av spelen infinner sig en känsla av "hur fan kunde jag spendera så många timmar med detta?".

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk

Indie spel är vad som väcker den gamla magin för mig. Korta underbara spel som har mycket känsla. Kräver inte att man nöter i månader, utan några timmar här och var räcker gott och väl.

Se om du inte blir spelsugen igen efter några indiepärlor?
p.s har du prövat minecraft?

Visa signatur

Köpe utav ljudkort? ODAC+O2 COMBO ELLER ASUS XONAR STX
Köpe utav headset? Headsets är skräp, köp hörlur och mic separat.

Permalänk
Hedersmedlem

Trådtitel "Har spelen förändrats?": ja. Däremot, "Har spelen försämrats?": beror på betraktaren.

Jag har spelat mycket på C64, NES/SNES/PS1/PS2 och andra konsoler samt PC. När jag var liten så var min absoluta vision att TV-spel skulle gå från att vara ett marginaliserat nöje bland de yngsta till att bli mainstreamunderhållning. Jag fick rätt, men jag trodde också det skulle ske genom att alla skulle inse vilket otroligt värde det fanns i spel som Final Fantasy 6. Jag hade fel.

"Revolutionen" kom, men det var genom att förändra vad spel var. Ska jag sätta ner en flagga för att inte bara vifta med händerna, så tror jag Guitar Hero-genomslaget förändrade spelbranschen. Spel blev "på riktigt" något som "alla" spelade. Liknande revolutioner hade nämnts tidigare, t ex med Wipeout, men det handlade om spel som tilltalade fler utan att tumma på konceptet. Titta också på namnet på den distributör som stod bakom GH: Activision.

Med den ekonomiska feedback som kom av GH och dylika spel så började saker röra sig. EA hade redan blivit gigantiska genom att mata uppföljare och mindre innovation till förmån för varumärken, och nu var det inget som stoppade detta. Ska man göra en annan analog så gick speltillverkning från att vara dominerade av japansk kultur till att bli amerikansk, vilket är en stor skillnad gällande affärsplaner, långsiktighet och ren inställning (jag menar inte att karaktärerna blev av med mangaögon).

Jag gjorde en observation när SweClockers presenterade spelhösten 2011, en lista på 28 spel. Hur många av dessa spel skulle kallas "nyskapande"? L.A. Noire möjligen, men anledningen att det (och i stort sett alla andra spel) är på listan är ju bara för att det är en massiv reklambudget, i detta fallet från Rockstar. Rage var tekniskt nydanande (men själva spelet är redan glömt), och Dead Island var ju inte en uppföljare iaf. Dock är en på väg, tillika för L.A. Noire, vilken lycka…

Visst, ingen klagar över Zelda 3, men dagens uppföljare är främst iteration framför revolution. Ta Zelda som exempel när det ändå nämndes: kolla skillnaderna mellan Zelda 1–5. Kolla skillnaderna mellan Call of Duty 1–5. Står branschen still?

Ett "hopp" för de som tillhör samma generation som jag och som tycker det har blivit en försämring (det innefattar inte alla) är att gå förbi de stora utgivarna. Titta på "indie"marknaden. Strunta i att köpa Crysis 3 och Diablo 3 och Call of Duty 5. Strunta i vad reklamen säger att du ska spela, strunta i vad majoriteten på internetforum säger att du ska spela och strunta i de som hävdar att de spel som du uppenbarligen inte brinner för "är så j-a bra och det är bara du som är gammal". Det är bara onödigt att lyssna på de som bevisligen inte hjälper dig i din situation.

Du kanske inte ens behöver spela "de senaste" spelen. Du har omöjligen spelat allt bra som kommit ut de senaste 20 åren. Om du uppskattar en annan typ av spel än de som görs idag — spela inte kioskvältarna. De är som stora actionfilmer som blåses upp med enorma mängder reklam och nästlar sig in i hjärnan, men likt popcornen man äter försvinner lika snabbt för att lämna plats åt nästa titel.

Om du å andra sidan är beroende av att spela flashigaste spelet som kräver flashigaste grafikkortet för att kunna hänga med i det breda snacket om de senaste spelen, samtidigt som du inte gillar de senaste spelens utveckling: då är du förlorad . Du får förändra något av dessa beroenden för att vara nöjd med spel igen.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Själv är jag 18 år och känner igen mig i det du skriver. Jag började med äldre spel som myst, riven, atlantis : den försvunna staden, starcraft, sim park med flera. Jag kunde inte brytt mig mindre om de flesta nya spel. Ibland kommer det, som många andra säger, pärlor, tex minecraft eller andra små indiespel. Men jag tycker helt klart att spelsläppen från de stora företagen blivit mycket sämre.

Diablo 2 > Diablo 3
Baldurs Gate > Dragon Age
CoD 2 > Nya CoD
Äldre GTA > GTA:4

Tänker ofta på detta när man är på lan med kompisarna. Trots att alla kan spela nya spel på datorerna så slutar det alltid med att vi ändå spelar aoe2, wc3 och cs.

Visa signatur

Asus M4A79XTD | Phenom II 925 | HD4870 512 | SSD 510 120GB | Caviar Blue 500GB | 4Gb 1600mHz | Corsair VX550
EK-CoolStream RAD XTC 280 | DD-4870 | EK Supreme HF | Phobya DC-12 260 | Phobya Balancer 150

Permalänk
Medlem

Tiden förändrar det mesta. Som liten pojkvasker, eller tonåring kunde man spendera väldigt mycket tid helt kravlöst på något. När man blir äldre så finns det mycket annat man behöver göra först och varje kvart man får över till sig själv är bara bonus. Minnen förskönas efter tiden, man förknippar ett visst spel eller spelhändelse med något trevligt som hänt den dagen/veckan osv.
När spel har blivit såpass vanligt som det är numera så är det svårare att få den där hisnande känslan som eggar fantasin på samma sätt som det gjorde i början. Man blir avtrubbad och van helt enkelt.

Spelen har bra mycket högre kvalitet numera. Det kanske inte är lika kul att spela när man har mindre tid till det, och som sagt blir man mer kräsen och får svårare att bli imponerad och uppslukad då man sett det mesta, även om det inte är helt sant egentligen.
Kraven (förväntningarna?) är många gånger högre dessutom, bara att titta i valfritt forum för att konstatera.

Spelen har blivit storindustri, det är inte en subkultur längre. Alla spelar, alla vill tjäna pengar på det. Vissa verkar vägra acceptera detta och kastar ur sig avsky åt alla håll, något som tyvärr långsamt smittar av sig.

Gillar man inte mainsteam så bör man vara mer aktiv på Indie-marknaden.

Permalänk
Medlem

Jag har funderat lite på det där. Nu är jag visserligen bara 19, men ändå.

När jag var mindre så spelade jag enormt mycket, och jag kunde spela hur många olika spel som helst och nästan alla spel var bra.
Nu för tiden är jag oerhört kräsen med vad jag spelar och jag håller mig till ett oerhört litet antal spel åt gången. Det finns få nya spel som tilltalar mig och få nya spel jag prövar som jag tycker är roliga. Detta är ju antingen för att spel är sämre eller för att jag letar efter något annat i spel idag än vad jag gjorde för 5-10 år sedan.

Sen har jag en lillebror som är runt 9 nu, och han har tagit över mitt gamla Xbox jag själv inte använt på åratal och han spelar i princip alla mina gamla spel, även om jag själv tycker de är oerhört tråkiga. Ger man honom och mig samma speltidning kanske jag stannar och läser en artikel eller två om något som verkar bra, och sen bara blickar över resten och inser att det inte verkar intressant. Min bror å andra sidan stannar på vartenda uppslag och häpnas över vartenda spel i hela tidningen och vill spela allt som finns, inte helt olikt mig själv när jag var i den åldern och spel var det bästa jag visste och jag hade all tid i världen.

Hade jag inte haft honom hade jag sagt att spel var mycket bättre förr, och det finns fortfarande vissa guldkorn från några år tillbaka som än idag inte gjorts bättre (och självklart ska jag packa på honom Age of Empires II t.ex. någon dag), och det finns spel som utvecklats och gjort framsteg. Jag tror ingen skulle säga att Oblivion är bättre än Skyrim till exempel. Men nu har jag honom och då har jag insett att det är jag som har blivit oerhört kräsen. Jag har inte tid att spela alla spel som kommer ut, och jag har inte lika brett intresse av allting nu för tiden. Jag spelar inte Call of Duty för det är bara tanklöst skjutande. Jag håller mig till ArmA, Flashpoint och ett litet antal Battlefield 3-servrar om jag vill skjuta på något, t.ex.

Visst spelar jag en hel del spel nu för tiden, och visst ser jag fram emot vissa nya spel såsom Far Cry 3, ArmA 3, Splinter Cell: Blacklist och det nya Tomb Raider, men det är 4 spel, och inte 24 som när jag var mindre.

Nej, många spel var bättre förr, men det finns också riktiga guldkorn ute nu som man om 5-6 år kommer se tillbaka på och kalla riktiga guldkorn, bara att vi inte insett än vilka spel det är. Jag tror inte jag visste att jag fortfarande skulle spela Age of Empires 2 när jag blev 20 när jag stoppade skivan första gången i datorn runt sekelskiftet. Det är så att man blivit kräsnare, och det man ska spendera tid med att spela ska vara roligt eller väldigt bra. Inte bara "rätt bra".

Det är hur jag ser på det i alla fall.

Visa signatur

Vill ni ha svar från mig underlättar det enormt om ni citerar mig.

AMD R7 1700X | Gigabyte Aorus AX370 Gaming K7 | Zotac 1070Ti Mini 8GB | 16GB Corsair Vengeance DDR4 @ 3000MHz | Seasonic Prime 650W Platinum | NZXT Elite S340

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tjodd:

Tiden förändrar det mesta. Som liten pojkvasker, eller tonåring kunde man spendera väldigt mycket tid helt kravlöst på något. När man blir äldre så finns det mycket annat man behöver göra först och varje kvart man får över till sig själv är bara bonus.
....

Exakt liknande det jag känner. Håller även med TS i det mesta.
Mitt största problem är att känna att jag kan koppla av med ett spel till fullo.
Har säkert 10 stycken halvspelade spel, då problemet är att man kör några timmar, inte hinner mer, nästa gång nån vecka/veckor senare man sätter sig igen är man sugen på nästa lir och orkar inte återuppta det förra man spelade veckan innan..

Utbudet är alltså ett problem i mina ögon Folk gnäller oftast på att spel är för korta, jag själv gillar dom korta så man kan bli klar och gå vidare på nästa.

En annan stor del är även att dom flesta polarna har samma "problem" (jobb, livet, frugan, barnen...), så möjligheterna att spela med polarna är extremt begränsade, vilket tar bort en stor del av tjusningen. Förr spelade man en sväng efter skolan, nuförtiden är det veckor av tidsbokande i allas kalendrar för att ö.h.t. få till ett enda tillfälle, som ändå raseras av att nån får ändrade planer på kort varsel. Så stört tragiskt

Permalänk

Jag tror det bara handlar om en sak, vana.
Man vänjer sig vid kvaliten på spelen, vilket gör att dom inte blir lika magiska som dom var när man först började spela.

Mitt första datorspel jag testade var DOOM, och bara det faktumet att man kunde gå omkring i en värld och påverka saker(skjuta/spränga) var helt otroligt häftigt. DOOM och Worms, de spelen kunde man spela precis hur mycket som helst. Begränsning - N/A.

Idag känner jag som dig, Xyrax, inga spel jag testar ger mig någonting längre, allt känns slentrian och allt man gör gör man på rutin, även om man aldrig spelat spelet förr.

Jag har tyvärr ingen fullständig lösning, förutom att ta fram hammaren och hoppas skapa minnesförlust; men, det finns några spel jag fortfarande kan lägga rätt mycket tid på, t e x Dragon Age 1 och 2 för konsol (jobbiga kontroller på PC) . Ifall man verkligen ger sig in i det, och försöker utforska allt, så finns det mycket godis att hämta, särskillt i dialoger
Just Cause 2 (till PC) är också väldigt roligt, har nog lagt... 70 timmar på det, vilket är mycket för att vara mig och pangpang-spel ;D

Du kan också faktiskt testa att ladda hem nån emulator och köra gamla nintendospel, det funkar i mitt fall. Det finns mycket bra spel ifall man bara vänjer sig vid grafiken ^^
At spela Zelda OoT, Super Metroid eller Tales of Phantasia ihop med en retro-gillande kompis är skitroligt

Just Tales of Phantasia är ett långt RPG som faktiskt är riktigt bra ifall man som sagt, accepterar grafiken.

Vad gäller FPS-spel så kan jag dock inte säga att det finns några som är roliga i dagsläget, efter att man vant sig vid den urgrymma grafiken.

My two cents.

Visa signatur

EVGA G2 Supernova 750W, ... , 2x8GB Vengance, MSI GTX760 4GB Gaming Ed + GTX580 3GB Phantom (ej SLI).

Permalänk
Medlem

Jag är född 79 och har en dataingenjörsutbildning i bagaget men är arbetslös i dagsläget.
För min del tappade jag en hel del av spel- och "datta"-suget när jag närmade mig 30 och ville helt enkelt resa mer och göra annat istället. Sen har jag även haft idrotten..
Även om jag har hur mycket tid som helst att spela spel på så känner jag inget sug alls.

Spelmässigt har det i många fall vart de spel jag nästan slängt i papperskorgen efter 15 minuter som jag verkligen fastnade för när jag väl gav dem chansen (Deus Ex, System Shock 2, Space Rogue m.fl)

Har spelen förändrats? Ja och nej. Det producerades skräp förr oxå. Det är väl inget fel att göra spelen lättare att hantera, men själv gillar jag uttrycket "Lätt att lära sig, svårt att bemästra". Men det e verkligen tråkigt att det blir allt mer hålla-i-handen.
Jag minns när en vän spelade Doom, han kunde inte tänka själv utan frågade hela tiden "vart springer jag nu", "vart hittar jag nyckeln" osv osv.

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Medlem

Jag tror på både och, dvs att dels har spelen tappat lite av sin originalitet, men samtidigt när man blir äldre så har man svårare/mindre vilja att lära in nya saker.

Det märkte jag framförallt av WoW. Innan jag började med WoW, körde jag mycket D2, SC, emulatorspel av alla typer och massor av olika spel till min Amiga. Sen i ett par år så var det bara WoW och lite småspel på facebook eller liknande, eftersom man kunde göra så mycket i det. Nu när man tappat WoW-suget en hel del och vill komma ikapp med alla häftiga spel man missat, så tröttnar man väldigt fort när det är för mycket att lära in. Man är lat av naturen och kör gärna det man kan, även om det är samma gamla vanliga. WoW blir som ett Tetris med bättre grafik ungefär.

D3 har jag inte tröttnat på än som tur är, mest för att hela idén med slumpade banor gör att det förnyar sig självt så att jag inte får tråkigt. SC2 därmot spelade jag igenom kampanjen på normal en gång, sen blev det mest Turret/Poker Defense och liknande special-banor, innan jag tröttnade på dem med.

Jag håller inte med om att det blir mer konsol som äldre, snarare tvärtom, men det kanske ändras när vi får barn. Som det är nu, är det lättare att sitta bredvid sambon och spela med våra dubbla datorer och 3-4 skärmar vardera (vi kallar datorrummet för "kommandocentralen) än att sätta sig ute i vardagsrummet när oftast bara en kan spela. Då får ju den andra sitta med ett DS eller nåt för att ha något att göra.

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk

Spelen har blivit sämre!

Kan själv sitta och nöta Quake, warcraft, Redalert 2 YR m.fl och visst man känner till spelen utan och innantill. Dock så görs det inte like genom tänkta spel längre! Ta bara Warcraft III, World Editorn fick ju spelet att leva vidare I flera år och håller sig bra än!

Problemet är att dom nya spelen som kommer läggs inte lika mycket tid på för att få bra, 90% av alla spelen idag säljer pga hypen för att föregångaren var bra!

Själv tycker jag att Diablo III är ett av bättre spelen som släppts tillsammans med BF3... Något spel som och fått mig att längta efter att spela mer var Deus EX: Human Revolution som jag tyckte var ett väldigt bra spel!

Men detta är bara mina subjektiva åsikter

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, RTX 3070Ti

Permalänk
Medlem

Sitter i precis samma sits som trådskaparen, jag tror man blir mer kräsen över åren. Men spelen har också blivit sämmre. Jag vill se mer spel som man kan spela tillsammans. Gillade i princip samma spel som trådskaparen också. Sista jag riktigt gillade var WoW, så nu vet jag inte, Old republic vart en flopp lessnade på 2 månader. Har dock stora förhoppningar på Guild wars 2, det har liknande pvp som jag älskade en gång i tiden i Dark age of camelot.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem

Oj det blev mer feedback än jag trodde när jag började skriva igår.

Jag har läst vad ni har skrivit och kan hålla med i vad de flesta skriver, känner liksom igen mig i nästan allt.

Visst är det så att mycket har förändrats de senaste 10 åren, självklart förknippar jag spel för med en viss tid och oftast var det bra saker vilket bara spädde på att spelet är bra nu när man tänker tillbaka på det några år senare.

Jag kan också känna igen vad någon skrev om det fenomenet att spel var för barn och det var bara vissa som spelade, framtill Guitar Hero. Jag vill minnas att det var någon gång i den tiden när spel började bli mer mainstream och vuxna började acceptera det sociala i spelen. Givetvis fattade företagen det också.

När jag skapade tråden menade jag inte på något sätt att spelen har blivit sämre utan mest vad det är som har förändrats. Självklart tycker jag spelen har blivit så mycket finare grafiskt och storyn i vissa spel idag är något man bara kunde drömma om för 10 år sedan.

Sen tror jag personligen mycket har gjort vad man gör med sin fritid. Som flera av er har skrivit så har man kanske mindre tid att spela som vuxen när som när man bodde hos föräldrarna när man var yngre. Självklart har man saker att dona med på huset, bilen, utflykter med frugan, ett jobb osv. som förr i tiden kanske inte fanns på samma sätt. Det gör nog också att man har mindre tid att spela och hittar man inte det där spelet man gillar så blir det nog lätt att man börjar känna så här.

Tack åter igen alla för era synpunkter, jätte roligt att läsa då man känner igen sig i så mycket ni skriver.

Visa signatur

Intel Core i5 4670K @ 4.4 | EVGA GTX 970 SSC ACX 2.0 4 GB | ASUS Z87-Pro | Corsair Vengeance 8 GB DDR3 | Samsung 840 EVO SSD |

Permalänk
Avstängd

Måste säga att jag håller helt och hållet med trådskaparen! Har ungefär samma förhållanden också!
hus,flickvän,jobb,mc,bil... datorer.. men inget är riktigt roligt att spela längre stunder.
Önskar bara WoW kunde bli episkt igen...

editerar mitt inlägg:
jag måste även flika in med att jag håller även med er som tyder på att tiden att få gejma med grabbarna en helkväll blir allt som oftare mer sällan...

Visa signatur

Cherry MX Brown:Compaq MX 11800, Cherry MX Blue: Razer Blackwidow, Cherry MY: Schneider g81, Black ALPS : Delll AT102W Black, Buckling Spring: IBM Model M, IBM Model N2, Rubber Dome: Keytronic ErgoForce....Senast aktiv Idag

Permalänk
Medlem

Grafiken har blivit den dominerade saken för att locka folk (och det funkar otroligt nog) istället för bra handling, musik, kreativitet och känslan av att klara en "svår boss".

Finns fortfarande otroligt bra spel, men det är i de som man får leta ordentligt efter. Persona-serien (Ps2) och Valkyria Chronicles (PS3), simulatorer (PC) är bra exempel på hur otroligt bra ett spel kan bli om man kombinera det bästa från gamla konsoler och samtidigt utnyttjar den extra prestandan i ny system.

Överlag är spel en besvikelse; korta, omöjligt att misslyckas och en story skriven av en 10-åring som upprepas gång på gång blir rätt tråkigt i längden.
Spelbranschen, om de nu inte bara blir smartphone spel i framtiden, behöver ge tillverkarna mer frihet men med de höga utvecklingskostnaderna verkar inget företag våga "chansa" och utveckla något nytt. Jämför bara Super Mario Bros 1, 2, 3 och 4, helt olika spelmotorer, jämfört med en shooter idag där de endast byter ut bakgrundsgrafiken mellan titlarna.

WoW var det sista "episka" jag spela till PC, men då var MMO helt nytt för mig, och säkert många andra, och det är därför det var så fantastiskt i början. Tror aldrig jag kommer plöja ner timmar i ett MMO igen, men trevligt var det i ett par år. Numera är det ett mycket bra exempel på hur industrin utvecklats: Alla kan få mycket bra gear genom att offra en timma per vecka, kräver dock att man står ut med en community där alla bryr sig om sig själva och sina pixlar och noll om den sociala biten.

Permalänk
Medlem

Jag saknar business tycoon spel. Det görs inte många ala transport tycoon längre.
Sådana spel ger inga större pengar.

Men då har vi open source och entusiaster som gjort Open TTD.
Mer sådant. Helt suveränt spel i multiplayer. http://www.openttd.org/en/

Capitalism 3 var kul med. Ingen gör en uppföljare...

Visa signatur

q9550@3,4Ghz, GTX275, 4GB DDR2 Corsair XMS2//HTPC AmdX2 4600+ passivt kyld med scythe ninja mini, Antec NSK 2480

Fractal design arc midi r2// core i7 4770k@ 4,4ghz :)
// corsair h100i // corsair hx 850m// asus maximus VI hero//
Corsair vengeance pro 2400mhz// intel ssd 335 180gb// gigabyte gtx 780 OC@1200mhz Core//win 8.1

Permalänk

Känner helt igen mig, mer eller mindre samma bakgrund också (allt -hus). Kastade ut allt vad PC spel heter efter att ha nött D3 72h de första 5 dygnen. Nu spelar jag lite konsol ett par 3 timmar i veckan, annars sitter jag och kodar på fritiden och inte bara på jobbet. Finns alltid ngt nytt roligt att lära sig. Atm pysslar jag med nodejs.

Permalänk

Tack för inlägget. Jag känner igen mig väldigt mycket i din situation. Är själv nästan klar med högskoleutbildningen, har hittat min livspartner och lever ett ganska normalt vuxenliv. Hade precis samma tankar som dig kring diablo 3 - äntligen något att sätta tänderna i och grotta ner sig. Har kommit till nightmare med två karakärer och sedan insett att det återstår ca 20 timmar av exakt samma repetitioner innan man blir 60 och får göra samma repetitioner ännu mer.

Jag tror det är ett tecken på att man är erfaren när kicken av att "grinda" inte längre funkar - så är det för mig iallafall. Nuförtiden köra jag mest deathmatch-typ spel (BF bad company, TF2, HoN) där matcher går relativt snabbt och man når resultat direkt.

edit: trodde aldrig det var såhär många som var i samma sits som en själv... revelation!

Permalänk

Ett av de få spel jag verkligen fastnat för det är Amnesia: The dark Descent, det är ett otroligt genomtänkt spel och all extra content man kan ladda hem från deras forum gör att replay valuen ökar enormt!

Men jag håller med lite om att spel var mer magiska och roligare förr, fast jag gillar även spelen nu men antagligen inte på samma sätt. Det känns verkligen som att dom mindre studiorna som fortfarande inte blivit uppäten av activision eller EA är dom som gör bäst spel

Permalänk
Medlem

Jag har en hypotes som jag kallar WoW-syndromet:

Många var MMO-oskulder innan de började med WoW, och jag talar nog för de flesta i denna tråden när jag säger att de som jag varit fast i WoW ett par år. MMORPG, mer specifikt WoW, tog levlande, CO-OP, PvP och alla andra redan befintliga spelformer och gav det ytterligare MENING och TILLFREDSTÄLLELSE. Vi söker idag denna mening och tillfredställelse igen, men inget spel lyckas riktigt nå upp till den standarden.

Jag älskade traditionella RPG:n innan jag började spela WoW på grund av att det var TILLFREDSTÄLLANDE att gå upp i level och bli belönad. Meningen i exenpelvis Final Fantasy 9 var endast att klara spelet och ha kul medan man spelade igenom det. Det vi människor upplever som kul eller tillfredställande är utsöndringen av signalsubstanser och glädjeämnen i kroppen. Blizzard blev (och är) bäst på att framkalla dessa glädjeämnen genom belöning av av loot och levels i sina spel. Vid spelandet av WoW blev vi vana vid den höga utsöndringen av glädjeämnen, men precis som med riktiga droger blir man till slut tolerant. Därför tröttnade vi på WoW, inte för att spelet blev sämre (spelet blev och blir i själva verket hela tiden bättre) , men spelet lyckades helt enkelt inte rampa upp utsöndringen av glädjeämnen i den takt som vi önskade. För mig kom detta någon gång under slutet av TBC, fram tills dess kändes spelet bara bättre och bättre, men efter det kändes det som spelet dalade och blev tråkigare. Om jag nu går tillbaka och spelar traditionella RPG:n lyckas de flesta inte stilla mina höga begär.

Men varför floppar då Diablo 3? Spelet ger på många sätt den tillfredställelse som WoW gav genom levlande och loot, skillnaden är bara MENINGEN. WoW gav ytterligare mening med spelandet då en ny item eller högre level innebar bättre prestation i raid eller arenan när du spelade med andra människor. Det fick en social betydelse. Eftersom ens vänner och alla andra spelade spelet blev man socialt belönad om man blev bättre på spelet igenom loot, högre arena rating eller om man dödat en boss som ingen annan hade. Till råga på allt har WoW (och MMO:n generellt) inget slut. Även om man dödade Illidan visste man att det lönade sig att fortsätta spela eftersom man visste att efter Illidan kom en ny raid.

Varför floppar Diablo 3? Diablo 3 är socialt, men man är inte lika blottad, och blir inte lika socialt sågad om man inte hänger med i spelandet. Ingen annan ser eller bryr sig i lika stor omfattning om du klarat inferno eller inte. Att vara en rogue med legendary svärd i WoW gav långt mer status än vad en DH med Legendarys ger i Diablo 3. Och till vilken mening ska man fixa Legendarys i Diablo 3? För att klara inferno. Och sen? I och med att det inte finns så stor mening med att fortsätta jakten på gear blir hela erfarenheten sämre, och jämfört med det man kände när man spelade WoW blir det bara en piss i havet.

Likt många av er andra hoppas jag att SWTOR skulle ge samma mening och tillfredställande som WoW gav. Det gjorde det inte.
Likt många av er hoppas jag att Guild Wars 2 ska ge samma mening och tillfredställande som WoW gav. Hoppet är det sista som överger människan, men för att vara realist blir nog så inte fallet.
Jag tror att det enda som på riktigt kan ge samma mening och tillfredställelse som WoW är Blizzards nästa MMO. Den som väntar får se.

Slutligen vill jag säga att på grund av WoW, och alla andra underbara spel som kommit genom åren ökar hela tiden förväntningarna på kommande spel. De spelen vi inte förväntar oss något av kommer ha mycket större chans att imponera på oss, medan de vi tror ska förändra världen kommer troligen bli en besvikelse.

Permalänk

Håller med trådskaparen. Har själv tappat sugen för allt vad spel heter. Köpte Diablo 3 (spelade 2an som besatt förr), men har spelat genom det en gång bara. Nu spelar jag inte det längre. Köpte MW3, höll inte ens en hel dag. Köpte Might and Magic Heroes VI och lirade genom två första kartorna på campaign. Nu har jag inte det installerat längre. Köpte Batman Arkham City. Spelade genom typ halva, och sen nej.

Har ägt alla konsoler som finns och det har alltid slutat med att jag sålt prylarna. Lyckas inte hålla intresset uppe. Det är inte lika kul att spela som förr, eller är det spelen som inte tilltalar en längre. Jag vet inte. Man börjar väl bli gammal. Riktigt gammal.. haha.

Kommer ihåg den gamla goda tiden, när jag och farsan var grabbar.. när man "spelade" dagarna i sträck på sin Amiga 500 med extra-minne (1mb ram istället för 512kb). Spel som Another World, Flashback, Monkey Island osv kunde man spendera hela dagarna framför. Man kunde utan problem sitta flera polare framför samma "dator"/tv-spel hur länge som helst, fast det bara var en utav oss som spelade.

Jag tror detta med minskat spelintresse/lust för att spela, kan vara åldersrelaterat. Man var mer lättroad förr helt enkel när man var yngre. Eller har man avtrubbats och blivit så oerhört kräsen då man spelat tusentals spel att man inte längre tycker något är roligt.

Utan att skapa en storm här, men jag är en utav de få som aldrig tyckt om WoW utan i mina ögon har det varit ett, ursäkta uttrycket, skitspel med usel grafik och tråkig miljö sedan dag 1. För mig var/är det ofattbart att detta spel kan göra så spädbarn svälter ihjäl, folk missköter skola/jobb och vissa hamnar även på "spelavgiftning" på någon klinik någonstans. Hmmm. Kanske började mitt spelintresse dala rejält redan vid lanseringen utav WoW, vad vet jag.

Man kanske skulle köpa sig en gammal amiga och lira lite moonstone eller heroes quest. Eller kanske bara lira genom larry-spelen för att ha ngt att göra. Saknar den gamla goda tiden när man verkligen levde sig in i spelen...

Permalänk
Medlem

Tror det är en kombination, många spel som kommer ut idag hade haft mig klistrad framför datorn som liten och en del av de gamla spelen som man jämför de nya med betraktas med en hel del varm nostalgi.

Däremot håller jag med om att det är som folk säger, många spel idag är strömlinjeformade efter de breda massorna vilket absolut påverkar spel negativt.

Som inbiten PC-gamer känns det lite konstigt att säga detta, men jag har faktiskt haft mer skoj med de timmarna jag har lagt ner på mitt föråldrade PS3 system de senaste 1-2 åren (en console jag köpte bara för blu-ray spelaren först). Dark Souls var ju till exempel helt fantastiskt bra och tog en hel del timmar från mig, detta trots att jag inte brukar uppskatta singleplayer spel särskilt mycket.

Diablo 3 suger (å tur är väl det egentligen...) så det lämnar bara Hawken, Mech Warrior Online och Planetside 2 att hoppas på för min del. Blizzard och CCP's nya spel har vi fortfarande inte sett röken av.

Visa signatur

Intel Core i5-750, Asus Maximus III Formula, Asus CUII GTX 570, Corsair 4GB Dominator GT, Corsair 620w HX, Corsair H50 Hydro, Intel X25-M 80GB, Samsung F3 Spinpoint 500GB, Silverstone Fortress (FT01B-W).

Permalänk
Medlem

problemet är att ni vill ha nåt nytt men söker det i samma genre. När ni redan har spelat de bästa spelen i respektive genre.
fick samma kris och började med en helt ny genre som jag aldrig förstod mej på när jag var mindre,Fighting spel.
Det där pirret som fanns när man var liten kom tillbaka när jag startade upp streetfighter 4!
jag har spelat sf4 i över 2 år nu och är inte i närheten av att tröttna.
Ni borde även testa The witcher 1 och 2. helt otroliga spel bästa rpg jag har spelat!

Permalänk
Hjälpsam

35år, sambo, bostadsrätt och bra jobb, gillar mysiga hemmakvällar och långa promenader... Ooops fel site...

OT

Dels märker jag själv hur mitt spelintresse har ändrats över åren, framför allt MMO typen spel är totalt ointressant för det fungerar inte med min livsstil och tid framför datorn längre. Däremot spel som man kan pausa eller bara skutta in, köra lite och sedan stänga av är kanon. Tex Diablo3 och Skyrim är sådant som funkar nu för tiden.

Men det har hänt en del på spelmarknadnen de senaste åren och deceniet.

Spelindustrin omsätter mer än Hollywood numera, vilket är en jäkla massa pengar. BF3 är Sveriges största kulturexport sedan ABBA räknat i omsättning. Det är en industri med att spotta ut spel som skall säljas, tro inte annat.

Ett bra spel skall vara hajpat gärnet, så att alla snackar om det innan release (extra gratis reklam), försäljningsrekord på releasedagen är att önska för varje titel. Vidare skall det se riktigt bra ut samt ha någon ny ball feature, bullettime, ny form av coop, samt att det skall finnas några hundra olika achievments så man känner att man åstadkommer något i spelet. Och inte minst, trailern skall se sjukt fet ut. Det räcker, då är spelet sålt.

Efter spelet är sålt finns det inget större intresse att spelet skall ha så lång livslängd som möjligt, att det skall ta veckor eller månader att spela sig igenom eller ha hög omspelningsvärde... För när du spelat spelet några veckor skall du nämligen köpa nästa spel som är hajpat, har en fet trailer och någon ny ball feature för att få dig på kroken igen.

Det finns undantag, spel som kommer med passion men de har sällan budgeten att kunna gå all in på fysik eller grafikmotorerna som krävs i dag.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk
Medlem
Skrivet av Guybrush_Robert:

Tack för inlägget. Jag känner igen mig väldigt mycket i din situation. Är själv nästan klar med högskoleutbildningen, har hittat min livspartner och lever ett ganska normalt vuxenliv. Hade precis samma tankar som dig kring diablo 3 - äntligen något att sätta tänderna i och grotta ner sig. Har kommit till nightmare med två karakärer och sedan insett att det återstår ca 20 timmar av exakt samma repetitioner innan man blir 60 och får göra samma repetitioner ännu mer.

Jag tror det är ett tecken på att man är erfaren när kicken av att "grinda" inte längre funkar - så är det för mig iallafall. Nuförtiden köra jag mest deathmatch-typ spel (BF bad company, TF2, HoN) där matcher går relativt snabbt och man når resultat direkt.

edit: trodde aldrig det var såhär många som var i samma sits som en själv... revelation!

Jag gör på samma sätt, någon match då och då. Det finns ju så mycket annat (både roligt och tråkigt) som ska göras.

Angående spelen, så tror jag att det beror på att vi varit med genom en väldigt snabb spelevolvering. Både vad det gäller speldynamik och grafik har spelen fram till ett par år sedan utvecklats i takt med att vi blivit äldre. Fler valmöjligheter, bättre styrning och snyggare grafik. Nu känns det som att man blir berövad valmöjligheter och tänkande är ett minne blott. Spelade d3 några dagar runt release, bossarna klaras genom att endast mata på vä. musknapp. Jag kräver mer finess än så, visst, det var någon boss man fick akta sig och springa runt lite men hallå?! Det är inte svårighetsgraden som är problemet i dagens spel, man kan alltid ge motsåndaren mer hp och skada, det är finessen och klurigheten som saknas. Det är just detta som krävs för att fånga mig, lite högre krav på intellektuell stimulans.

Men det finns självklart undantag, som med det mesta annat här i livet:)

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Define R3 | Asrock P67 PRO3 Rev B3 | I5 2500K@4,5GHz | Xigmatek Gaia | Corsair Vengeance LP 8GB 1866MHz | EVGA GTX 970 SSC | XFX core edt. 550W| Intel 320 120GB, Crucial MX100 256GB, WD caviar black 750GB

Permalänk
Medlem

Dopaminproduktionen i hjärnan gentemot ålder följer ungefär utvecklingen i det där diagramet. Därför tycker du nog att dina tonårsspel var bättre på alla sätt De unga grabbarna kommer säga detsamma när de är vuxna.

Visa signatur

En ny signatur

Permalänk
Medlem

Tips till TS www.gog.com

Alla spel man älskad som ung som fortfarande är helt fantastiska att spela idag.