Permalänk
Medlem

HTPC/NAS - PFSENSE - ESXI...

Hej mina kära Sweclockers vänner!

Nu söker jag eran hjälp, som jag en gång tidigare har gjort. Är lite konfunderad hur jag ska lägga upp detta. Försöker speca vad jag har idag, vad jag använder det till, och min tanke om uppgradering.

Aktuellt:

  • Tekniska förutsättningar samt befintlig hårdvara:

VDSL 30/10 ev 60/10 (bråkar med telia om att uppgradera min lina)
GB Switch, kör trådat i hela lägenheten med undantag från min laptop
2XUPS vid 19” racket för VDSL+SWITCH+HTPC+TV+DVB-S mottagaren.

HTPC (Ubuntu – XBMC + lite nas)
Asus AT5IONT-I (nvidia ion2)
4 gb ram
Ssd disk som systemdisk + 2 TB sata för lagring
compucase 8k01bs

Denna maskin står i dag på min vind, har gjort det dom senaste två åren. På vintern, och på sommaren, snurrar på felfritt. Den har fungerat felfritt, lite småseg när jag ska använda den som nas, kopiera över massa filer och samtidigt kolla på en film i sovrummet. Kollar mycket på 1080p och har även börjat köra lite BD rippar på den, fungerar skapligt tycker jag. Dragit ner HDMI+OPTISKT+CAT6 från burk/switch ner till förstärkaren/tvn och kör ett trådlöst tangentbord. Fungerar cleant!

Test maskin (en gammal spel dator från 2007, numera test)
Intel Core 2 Duo 3ghz
8 gb ram
60 gb ssd systemdisk
1 tb sata
Lian Li chassi PC-6070
XFX Geforce 8800GTS (PV-T80G-THE4) (dvi, ej hdmi)

Kör idag ett gammal usb dvb-c stick i denna dator, lite omkodning av detta. Denna maskin går min bror in fjärrledes på från tyskland för att kunna kolla på mitt tv utbud, sätta igång tvinspelningar och köra VPN emot för att kunna surfa på svenska tv-siter och köra play, inget mera avancerat än så. Drar fruktansvärt mycke CPU kraft när den kodar om alla tvprogram han spelar in. Kör även Swithking server på denna.

Nya planer och idéer

• Pfsense (fd HTPC)

Vad behöver han egentligen hjälp med? Han har en fungerande setup?!?! Nåväl, ja och nej. Min HTPC tänkte jag låta få gå i pension, och pånyttfödas till en dedikerad Pfsense maskin. Prestandan i den maskinen borde räcka gott och väl.
Har lekt lite med tanken att dra upp en VPN tunnel – om det är tekniskt möjligt med om förutsättningar jag har – att dela ut lite musik/filmer som ligger på en annan dator på en 100/100 lina och eventuellt kunna spela upp detta i min HTPC maskin. Vad tror ni? Borde fungera?

• HTPC maskinen

Min HTPC tänkte jag uppgradera till en kraftigare maskin, trycka in minst 2*3 alternativt 4*3 TB sata diskar som ska raidas. Vill köra Linux på den för att kunna köra XBMC. Jag har kollat lite på I3, alternativt om man ska satsa på en AMD? Funderar även på om man ska sätta in en BD läsare/brännare i denna och ett nytt chassi och låta den få vara med isamlingen i det fina racket bredvid tvn. Men hur ska ja göra med lagringen? Eller ska jag köra lagring på den eventuella ESXI maskinen? Snack om Intel, 23,59 bugg, bildfrysningar, hackningar osv... Vad ska jag undvika, och vad har ni för förslag?

• Test maskin

Har suttit och kollat lite på ESXI och allt roligt man kan hitta på där. Men då är frågan, räcker min test maskin? Eller ska jag behålla den? Har varit lite si och så att få igång DVB-C stickan under något annat OS and Win, samt att det finns inte mycke CPU eller minnes kraft kvar på den maskinen om jag skulle vilja köra lite virtuella maskiner.

• ESXI eventuellt?

Alltid kul att labba, testa och kanske tom få över min gamla test maskin i en virtuell miljö i en burk.
Vad ska man satsa på då? Hur kraftig/svag? Kan jag köra all min lagring på denna och komma åt den via min HTPC? Klarar den av att ”streama” till HTPCn utan att jag får lagg/störningar?

Ekonomi

Nu kommer vi till den tråkiga delen, mina småländska gener gör sig påminnda och försöker sätta ett stopp för all galenskap. Samtidigt får man inte vara dumsnål om man ändå ska lägga ut så pass mycket tid och pengar att man sparar in på felaktiga saker. Om jag försöker utnyttja så mycket av befintlig hårdvara/delar som jag kan, och sätter mina gränser enligt nedan, vad rekomenderar ni för mig då?

Naiv smärtgräns: 5000:-
Optimal smärtgräns: 10000:-
Maximal smärtgräns: 15000:-

Tack för mig, är osäker under vilken del i forumet detta ska postas, chansar under HTPC delen, annars får nån glad admin flytta delar av den om så skulle tyckas. Kanske är hela mitt upplägg helt åt skogen, finns det någon som sitter och tycker att det är helt galet och har en mycket bättre idé, kom med den, alla idéer, kritik, osv är bra!

// Mvh A

Permalänk
Medlem

Välskrivet inlägg, däremot kan det nog fastna i "swec-paradoxen". Skriver man för lite får man tusen frågor som bumpar upp och skapar en aktiv tråd. Skriver man utförligt och mycket så orkar ingen läsa allt.

Ett alternativ kanske kan vara att bygga en all-in-one lösning? Kraftig server som kör ESXi/Xen/KVM där du har HTPC, filserver och labb. Fördelen är att du inte behöver så många maskiner och det blir enkelt att expandera med fler tjänster när du vill. En hemsida/databas behövs? Ja släng in mer minne bara. Du har ju redan rack + ups så borde kunna få ett riktigt bra system.

Då kan du låta din HTPC bli en Pfsense brandvägg som sitter framför, in med ett extra NIC bara så har du en fin liten maskin där.

Testmaskinen borde duga för att labba ESXi, kolla så stöd finns bara på hårdvaran. Den stödjer förmodligen inte VT-d så ingen passthrough på tv-kort eller liknande tyvärr. Om din bror använder den hade jag nog haft kvar den som den är eller flytta över hans tjänster till en all-in-one lösning. Förmodligen sparar du lite el på att bara ha en maskin igång (förutom brandvägg) än att ha en gammal core 2 duo snurrandes.

EDIT: Tror du får fler vettiga svar i Server-delen. Råkade bara se Pfsense i topic, surfar aldrig HTPC-forumet annars...

Sök runt lite på server-delen, där och på det här forumet finns mängder av information http://hardforum.com/forumdisplay.php?f=29

http://hardforum.com/showthread.php?t=1573272
http://www.napp-it.org/doc/downloads/all-in-one.pdf

Permalänk
Vila i frid

Att köra VPN med pfSense, både pptp och openvpn, drar väldigt mycket cpu då den bytten inte har någon hårdvaruaccelerering.

Att nå esxi-kärrans diskar sker mha av en virtuell maskin som isf delar ut allt den fått tilldelat sig. Man kan inte nå esxi-burkens diskar direkt.

Permalänk
Medlem

Hasse: Säger du att min pfsense burk är/blir för klen för att köra vpn på också?

Permalänk
Vila i frid

En 500 MHz ARM-processor orkar dra OpenVPN till lite drygt 10 Mbit så räkna inte med mer än ca 70 Mbit på din dualcore atom'en, fast det kanske räcker? Anders Brink är mitt namn, HäsenFräsen e nicket - förengelskat.

Permalänk
Medlem

Okej, så hemma hos mig som ändå bara har 10mbit ut räcker en Atom utan problem, låt oss säga att brorsan eller jag ska vpna in - då jag ändå bara har 10 ut. Men.... om jag skulle leka med idéen och tanken att köra på den större maskinen som jag hade på en 100/100 lina, d behövs de betydligt mera kräm alltså...

Permalänk
Medlem

Då jag själv precis varit i samma situation så kan jag ju dela med mig av min lösning.
Jag valde att köpa mig en något kraftigare burk landade på ett phenom2 x4 system som dels har stöd för ioummu vilket är trevligt och var lagom i pris för min del. på den kör jag nu pfsense och opensolaris samt en lamp server och har gott om kräm kvar för att kunna labba. Och disk accessen har jag löst med hjälp utav Raw Device Mapping

Detta fungerar bra för mina behov som media lagring och webbhost för labb och skulle utan problem klara rätt stor belastning vilket jag märker då jag utan problem kan använda burken till att rippa blueray utan att märka av prestanda förlust på vare sig filöverföring eller router funktionalitet.

Du kan ju hojta till om du är intresserad utav att veta mer specifik info om hur jag löst det

Visa signatur

Återkommer om den saken....

Permalänk
Medlem

Zenjin: Mer än gärna, antingen om du skickar via privat meddelande, eller via tråden för att andra även kan se. Kör du nån HTPC via den också, eller hur har du löst den delen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av jughead:

Zenjin: Mer än gärna, antingen om du skickar via privat meddelande, eller via tråden för att andra även kan se. Kör du nån HTPC via den också, eller hur har du löst den delen?

Då drar jag ihop något lite längre svar bör vara klart imorgon eller så.

Och för tillfället har jag inget behov av en htpc dock har jag för framtiden två ideer anting så kör jag på min gamla server som bestod utav ett e350 moderkort eller så försöker jag mig på att använda pci-passthrough och på så sätt koppla ett grafikkort till en virtuell maskin.

Visa signatur

Återkommer om den saken....

Permalänk
Medlem

Dåså ska jag försöka mig på att gå igenom vad jag valde när jag var i samma situation och jag kan ju direkt varna för att det kommer bli en del text.

Min situation från början var att jag körde en provisorisk nas/router på en ganska underdimensionerad burk. Detta fungerade helt okej fram tills den punkten då jag behövde utöka mitt lagringsutryme vilket ledde till att jag bestämde mig för att bygga ihop en något mer anpassad burk. Då jag läser datavetenskap och är rätt intresserad utav labbande med servrar så vart ett mål med bygget att det skulle fungera att köra en mindre labbmiljö med.
Så jag beslutatde att jag behövde en burk som klarade av:
Router
Nas
Webbserver
Labbserver (Så många som möjligt)
Verisionshantering
Detta ledde ganska fort till någon typ av virtualiseringslösning och efter lite tester så slöt jag mig till dessa os för de olika funktionerna
Router: Pfsense
Nas: OpenIndiana med Nappit
Webbserver: Ubuntu server
Verisionshantering: Windows Server med RocketSvn/BonoboGitserver
Och då jag ville ha möjlighet att köra en mindre labbmiljö utöver detta samnt klara mig under min ganska begränsade budget så siktade jag in mig på ett Amd system vilket ger fördelen att det finns stöd för ECC och IOUMMU.

Så det hela slutade med att jag efter en del letande på marknaden och i låderna där hemma lyckades dra hem ett begagnat amd system bestående utav
Cpu: Amd Phenom 2 x4
Moderkort: Asus Sabertooth 990FX
Ram: 10Gb blandat ram
Hårddiskar:3x 2tb Wd Black
Nätverkskort: 2portars gbit intel server nic

I mitt fall har jag då kvar ett moderkort som duger fint som en htpc vilket för mig passar bra då jag inte har behov utav en htpc som står igång dynget runt. Prestanda mässigt så fungerar denna lösning bra för mig och ett 10-tal användare av de olika tjänsterna.
Jag kommer vid ett senare tillfälle att skriva ihop en guide på hur jag satta upp det hela på min blogg kan redigera det här inlägget då.

Jag kom på att det kanske kan vara intressant att jag valde esxi och att jag i windows och linux får närmare 40mb/s read och runt 80mb/s write till nas detta till stor del pga openIndiana som os då solaris samba körs flertrådat om jag förstår det hela rätt

Visa signatur

Återkommer om den saken....