AMD kan säga upp 20–30 procent av personalstyrkan

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

AMDs problem är egentligen att produkterna de säljer är för billiga, de kan i princip inte möta efterfrågan de senaste åren. Därför är det viktigt att de investerar i ny teknik och forskning. GPUer, alltså integrerade behöver de se till att de är smarta nog att fungera med den begränsade bandbredden cpuer ändå har. Annars kan de lika gärna göra det hela till ett diskret grafikkorts-företag igen.

Så det löser det genom att sparka ingenjörer på grafik-sidan? Jag tycker det känns bakfram. Som jag förstått det då tjänar grafik-delen av AMD pengar, medans resten av bolaget har röda siffror. Varför då sparka folk i den del av firman som faktiskt generar vinst? Känns bakfram som sagt.

Visa signatur

--
A shark on whiskey is mighty risky, but a shark on beer is a beer engineer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av danedi:

(via och de som köpte SiS licens som jag inte kommer ihåg namnet på)

DM&P, i övrigt har inte VIA någon helt egen x86 licens om de inte fick det via Cyrix/National eller åtminstone är det inte de som designar för x86, ett amerikansk bolag i Texas som de råkar äga har det och är de som designar. Det är möjligt att de fick rätten via Cyrixköpet, men alla ingenjörer därifrån är borta sedan länge. Tror de gjorde upp om detta efter köpet av det andra bolaget som har behållit sitt namn. I VIAs fall är det ett dotterbolag med samma namn som när detta bolag gjorde processorer åt IDT. VIAs chip är för övrigt tillverkade hos TSMC, vilket även AMD gjorde för lågpris-Fusion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pholostan:

Så det löser det genom att sparka ingenjörer på grafik-sidan? Jag tycker det känns bakfram. Som jag förstått det då tjänar grafik-delen av AMD pengar, medans resten av bolaget har röda siffror. Varför då sparka folk i den del av firman som faktiskt generar vinst? Känns bakfram som sagt.

Jag skulle föreslå att de säljer grafikdivisionen och gör det till ett oberoende Kanadensiskt bolag igen. Förutsatt att de inte kan förvalta och utveckla det hela. Om de måste ha pengar. Inte att någon ska sparkas. De behöver förstärka utvecklingen av processorer och ha fler designteam. De har ju dessutom en strategi som bygger på två olika arkitekturer numera. Vill de ha integrerar grafik som är ännu kraftfullare och HSA kommer de däremot inte att sälja det. Hade däremot inte skadat att göra det till ett dotterbolag och ge ingenjörerna lite uppmuntran och självständighet. Jag är inte direkt för stora fusioner och att man flyttar runt på bolags kompetens till olika platser. I princip sparkar de folk för att produkterna är för billiga, och GloFlo samt TSMC inte kan tillverka tillräckligt många av dem. AMD behöver dock fortfarande en plattform att sälja in till OEMer. Ska inte CPU-sidan leva så kan de döpa om sig till ATi och sparka 65% - 70% av bolaget. Att de delar upp verksamheten är givetvis bättre. Man kan inte sparka folk på processorsidan och sen lämna ett stort hål där när huvuddelen ändå jobbar med den delen och det står för det mesta av omsättningen. Grafikdivisonen är också de med minst vinster. AMD hade nästan 0.5 miljarder dollar i vinst förra året, av de var 51 miljoner dollar grafikdivisionen.

Att de visade minussiffror i Q1 12 beror på hur de satt upp hela GloFlo-affären, inte pga att det hänt något i deras affärer/försäljning. De betalade helt enkelt GloFlo 703 miljoner dollar. Det som utgör deras ekonomiska problem till stor del. De betalade för tillverkning av produkter de ska tillverka någon gång mot mitten av 2013 Har ingen aning om vart personalbesparingar ska komma ifrån, de måste hur som helst ha kvar resurser till det som är 4/5 av omsättning av deras verksamhet. Får de inte ordning på utvecklingen av processorer har du inget AMD. De måste förstärka sina designteam och sätta in rätt folk, inte skära ned och få ut halvutvecklade produkter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zalice:

Jag får lite vibbar från första filmen i Resident Evil: "At the beginning of the century, the Umbrella (Intel) Corporation had become the largest commercial entity in the United States. Nine out of every ten homes contain its products. Its political and financial influence is felt everywhere. In public, it is the world's leading supplier of computer technology, medical products, and healthcare. Unknown, even to its own employees, its massive profits are generated by military technology, genetic experimentation and viral weaponry."

Fan, jag är paranoid...

(Apple passar ärligt talat in bra i citatet också...)

Haha, kul att höra att jag inte är den ända personen som bytt ut umbrella mot t.ex. apple i det talet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yooriitzz:

Apple har ju inte ens använt en AMDprolle i någon av sina datorer.

Nej men i iphone och ipad.

Visa signatur

CPU: Core i7 4770K @ 3.5 Ghz GPU: MSI GeForce GTX 680 Sli
RAM: Corsair Vengeance 16GB 1600Mhz Moderkort: Asus Z-87 Pro
Systemdisk: Samsung SSD 840 basic
Burk: Fractal Design Define XL PSU: Cooler master Vanguard 1000w
Mus: Cyborg Madcatz M.M.O. 7 Tangentbord: Q-pad MK-85

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frystpingvin:

Eh..? Sist jag kollade så låg 7970 runt tusenlappen billigare än 680, och då presterar 7970 till och med snabbare på en del spel.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag pratade om lanseringspriset som låg väldigt högt jämfört med deras tidigare grafikkort.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Eronki:

Den som inte har råd med Intels processorer?? Kostar mer och Intels HD 4000 kan slänga sig i väggen jämfört med AMDs.
Men det är synd att AMD inte tagit fram CPUer som konkurrerar med Intels 3570K och 3770K. Dom flesta gamers verkar välja Intel istället för att, precis som du skrev, dom presterar bättre och drar mindre ström.

Blir synd om AMD försvinner från marknaden. Intel och Nvidia har inte mycket till konkurens då(?) och kan chockhöja priserna. Kan bli lika dyra som Apples produkter.

Så du menar att Apple i sin tur inte höjer priserna? De kör ju Intel och nVidia komponenter.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Och vad säger läran om marknadsekonomin att det händer när tillgången minskar? Om nu AMD inte kan konkurera med intel i högprestanda segmentet finns det ju mycket mindre tillgång av högpresterande CPUer. Om jag inte har fått något om bakfoten kommer då efterfrågan att gå upp och intel kan ta ut högre priser eftersom de som behöver prestanda inte har något alternativ (aka dålig tillgång).

Sen tror jag inte priserna skulle chockhöjas, snarare tvärt om. Priset för deras bästa CPUer kommer att öka efterhand om AMD hamnar längre och längre efter.

Stämmer det du säger att om tillgången minskar så kan prishöjningar ske. Men oftast inte dessa "chockhöjningar" som många vill hävda.
Men som tur är så finns det ju andra marknadsekonomiska faktorer som spelar in. Vill intel sälja 10 cpu´r i top segmentet och tjäna 10dollar/enhet eller vill dom sälja 100 cpu´r med 2dollar vins/enhet.
Men men, min poäng va egentligen inte att göra en "uppsats" om marknadsekonomi, utan mer att slå "hål" på myten om att ett företag kan chockhöja priser hur som helst utan att det kan få negativa/eller positiva ekonomiska följder.

Angående minskad utvecklingstakt: också många faktorer som spelar in.
* I dagsläget, behöver gemene man så mycket mer prestanda från CPU än det vi har idag?
Känns lite som om behovet av en stark CPU har minskat lite. För en 10-15år sen kändes en CPU uppgradering som ett "stort" kliv. Vilket det sällan gör idag (tyvärr). Minns även när CPU tillverkare hade race med klockfrekvenser. 1ghz cpu va en "milstolpe". Det är dock en annan "saga"
*peace out*

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem

Det är ganska sällan ett företag i monoplställning chockhöjer sin priser. Istället smyghöjer man dem, dvs lite hela tiden. Man gör stora kampanjer om hur bra det nya är samtidigt som man stadigt höjer priserna. Sedan efter några år är det dyrt som bara f-n, men folk har vant sig. Klagar någon finns det genast 100 fanbois som dränker en i inlägg om hur BILLIGT det är med tanke på hur BRA det är och att man bara ska vara TACKSAM.

Visa signatur

--
A shark on whiskey is mighty risky, but a shark on beer is a beer engineer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av m0rk:

Finns ingen konkurrensmyndigheten i hela världen som skulle godkänna det..

Var inte seriöst menat dock!

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841