Permalänk
Medlem

El- och Energiprogrammet

Hej.

Jag går i nian och det börjar bli dags för mig att välja mitt gymnasieval. Är väldigt sugen på att gå El- och Energiprogrammet i Boden de första året eftersom att jag bor där och sedan gå de 2 sista åren i Piteå eftersom att Dator och Kommunikationsteknik inte finns i Boden. Jag älskar verkligen att meka i datorer och leta fel eller bara bygga upp dom, men mina kunskaper i matematik är inte de bästa vilket jag är rädd för att det ska bli för mycket matte i detta programmet när det kommer till elläran. Är det sant att man måste ha "Mycket goda kunskaper" inom matematik? Har bra betyg i övrigt, så att komma in på själva linjen ska jag nog fixa. Om det är någon som går El- och Energiprogrammet i Piteå eller någon annanstans i Norrland så berätta hur det är för er och vad ni får göra Tack!

Permalänk
Medlem

NTI- gymnasiet höll jag på att glömma bort. Om det finns någon där kanske så berätta hur det är

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Jag läser just nu om Elektrikerutbildningen på Lernia. Och den ska väl vara ungefär samma som elutbildningen på gymnasiet?

Vad gäller just Elläran så är det ju iallafall samma... dock har ju alla kurserna nya namn idag, samt vissa borttagna/tillkomna.

Praktisk ellära heter det väl idag... det är just den "praktiska" biten som är den viktiga. Men har du dock tänkt inrikta dig och läsa vidare till något som t.ex. elingenjör eller liknande där man mer "skapar/designar" istället för enbart "installerar" så är GODA kunskaper i matematik ett absolut krav för att klara av det.

Men du får ju ha "formelsamlingar" till hjälp och använda miniräknare... så även trigonometrin ska väl gå lätt.

Det jag vill göra är ju att Felsöka, reparera, installera både hård- och mjukvara i en dator. Alltså bli någon form av IT-tekniker. Nätverk och servrar är inte riktigt min grej om du förstår vad jag menar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hypo:

Det jag vill göra är ju att Felsöka, reparera, installera både hård- och mjukvara i en dator. Alltså bli någon form av IT-tekniker. Nätverk och servrar är inte riktigt min grej om du förstår vad jag menar

Det du nämner har inte så mycket med elektriker utbildningar att göra. Sen kan du nog inte bli "någon form av IT-tekniker" utan att komma i kontakt med nätverk och servar

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hypo:

Det jag vill göra är ju att Felsöka, reparera, installera både hård- och mjukvara i en dator. Alltså bli någon form av IT-tekniker. Nätverk och servrar är inte riktigt min grej om du förstår vad jag menar

El är roligt att lära sig så det är nog inte en dålig utbildning men för att jobba med datorer krävs nog mer kontakter för att få jobb samt intresse för att jobba med det än utbildning.
Felsöka och reparera kan jag tänka mig blir en allt mindre marknad då man ofta enbart gör det för att försäkringsbolagen kräver det men kan ha väldigt fel också.
Någon it-utbildning kanske skulle passa bättre där du lär dig om nätverk för då kan du jobba med att uppgradera datorer i banker, kortläsare i affärer och lite allt möjligt.

Har du tankar på att läsa vidare på universitet och fördjupa dig mer så tycker jag att el är en väldigt nyttig utbildning eller om du bara vill bli elektriker och gillar att dra kablar.

Permalänk
Medlem

Vad är det som just är så roligt med att bygga eller felsöka just en dator? Om det är ens egna dator är det lätt att förstå.

Om det är hela processen från en felrapport till att få prylen att fungera, så finns det många olika arbeten som passar in, men kanske inte nödvändigtvis just datorer/vanlig hemma-PC.

Jag har själv jobbat mycket inom tillverkning- och processindustrier med teknik (från montage till konstruktion och programmering av maskiner) och där är "Felsöka, reparera, installera både hård- och mjukvara" arbetsuppgifter som finns i överflöd. Skillnaden är att det kanske är en maskin som tillverkar något istället för en PC. En sådan maskin har minst ett elskåp (gigantisk datorlåda) och är ofta kopplad till andra elskåp. Mycket att felsöka, är en utmaning att hitta fel, och väldigt roligt att se när maskinen är i gång.

Gällande matematiken så är min uppfattning att matten behöver du främst för att förstå teorin (fysik) som du behöver för att felsöka effektivt. För själva planerings-, konstruktions- och installationsarbetet i sig behöver du sällan kunna något mer än de fyra räknesätten. Jag har arbetat i två år och har inte behövt utföra någon avancerad beräkning (förutom vid programmering då kanske). Mycket är standardkomponenter i kombination med andra standardkomponenter och det finns standarder/regler som styr hur man får och inte får göra. I de fall det inte är så, finns det en leverantör som gärna hjälper till alternativt en mer erfaren kollega som lär dig.

Själv är jag inte mycket för matematik, har aldrig varit någon höjdare på det. Är dock iallafall tillräckligt bekant med de lite mer avancerade räknemetoderna för att kunna tolka en funktion och vad som händer om man förändrar något av de värden som är där i. Jag kan dock inte få fram en exakt siffra utan att behöva ta mycket god tid på mig.

Själva Kontors/Hemdator-installationer, reparationer och felsökningar tror jag är en begränsad marknad. Du har samma arbetsmoment, tankesätt och metoder ute i industrier. Industrier är ofta mycket mycket mer spännande miljöer än kontor också för den delen. Du får se massa roligt. Att jobba på en industri betyder inte heller att det är smutsigt. Många industrier är mycket renare än vissa kontor. Sedan finns det skitiga gjuterier också för den som vill det ;). Riktar du in dig på att bli industrielektriker, servicetekniker, underhållstekniker eller vad som helst med automation så tror jag att du är helt rätt ute. Många av dessa jobb betyder också att man får jobba på olika platser, vilket i sin tur ger stor variation.

När du blir lite äldre (du kan ju testa att söka nu på sommaren, osäker på åldersreglerna, eller via praktik) så kan du få lätt få jobb som elskåpsmontör (bygga industridatorer, i prinip) eller kablagemontör (sleeva kabel, montera kontakt på kabel). Brukar ofta se annonser där de söker folk för det (har själv jobbat med det också, soft arbete i fräscha rena ljusa och tysta lokaler).

Hoppas att jag kunnat ge lite mer insikt i vad som för många är en okänd värld. Jag tycker att många ganska lätt fastnar vid just vanlig PC, men anar att det är just för att man inte känner till alla alternativ och möjligheter.

Så blev det en textvägg också... Det var den fikarasten.

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.