Uppsats om datorer, vad har jag missat?

Permalänk
Medlem

Uppsats om datorer, vad har jag missat?

Hej, har hängt mycket här på SweClockers den senaste tiden och tänkte därför skriva om datorer när jag fick chansen. Jag går i årskurs 8 på en vanlig skola. Jag jobbar med ämnet Teknik och tänkte fråga vad jag missat i de olika kriterierna, jag har skrivit vad vi ska ha längst ner i uppsatsen.

Uppsatsen: PC- Personal Computer
Besvara frågor jag behöver kunna innan jag bygger en dator.

Förra året i maj fick jag en idé. En idé som kom att ändra mitt liv. En idé som ändrar mångas liv, jag pratar självklart om datorn. Datorn har länge vart en viktigt del i många människors liv, inklusive mitt men jag var beredd att gå ett steg längre, jag skulle bygga en dator. Jag skulle också utforska hur datorn funkar, vad är egentligen en CPU, en GPU eller varför ska jag ha myck
et ram? Varför blir datorn varm och vad är det för skillnad mellan 32 och 64 bitars operativsystem ? Detta var frågor som jag nu skulle besvara för mig själv.
Tiden gick och jag letade efter hemsidor som kunde ge svar på dessa frågor, jag fann en sida som hette SweClockers.com. Där fanns alla svar, jag såg nu att en GPU var chippet som satt på grafikkortet, alltså själva kärnan i grafikkortet, där hittade jag också varför man ska ha mycket ram, eller rättare sagt varför man inte ska ha det, det visade sig nämligen att det är slöseri att ha mer än 3 gb minne om man har ett 32 bitars operativsystem då det bara kan använda så mycket, med ett 64 bitars kan man å andra sidan ha hur mycket som helst dock så behöver datorn inte mer än 4gb om man inte använder videoredegeringsapplikationer där 8-16gb är optimalt.
Jag sökte efter vad CPU betydde och kom fram till att det betyder processor, alltså Central Processing Unit. Gpu är en förkortning på Graphics Processing Unit.

Varför har jag valt PC som teknikprojekt?

Jag såg en video på Youtube med en kille som monterade ihop en dator och blev då mycket sugen på att sätta mig in i att bygga en dator. Jag tittade på många youtube videor och guider innan jag gjorde det jag länge sett fram emot att göra, att bygga en dator.
Efter cirka en dag av byggnation av min dator fick jag äntligen igång den, det var en otroligt skön känsla och jag blev därför mycket insatt i detta och är nu medlem i ett forum där dator enthusiaster diskuterar problem och tips. Jag har lagt 17000 kr totalt på bara min dator och cirka 22000 inkl kringutrustiningen sedan i höstas, eftersom jag visste så mycket om datorer tänkte jag att detta var det perfekta valet för mig.

Datorernas plats i samhället och hur de underlättar
Ute på arbetsplatser innebär det underlättade databaser, man kan betydligt snabbare lagra och hitta lagrad information, detta har ju medfört att man inte behöver leta i metervis med dokument efter information samt att man snabbt kan utföra säkerhetskopiering av viktigt material. Man kan göra olika avancerade beställningar via nätet snabbt och smidigt vilket underlättar både för köparen och säljaren.
Datorn har blivigt väldigt stor inom tex bil branschen. Både vid bygge, funktion och felsöknig. Den används även mycket inom sjukvården, försvaret, diverse lager för företag osv.
Den hjälper människor från alla samhällsklasser(i de länder som har kvar dom som t.ex Indien) så att de får tillgång till samma information. Vem som helst kan ta reda på vad som helst, snabbt och enkelt.
Vi hade inte haft tillgång till mycket av vår moderna teknik idag om datorer inte blivit utvecklade, då datorn så som vi känner den är så oerhört viktig för nutida forskningen. Hade datorn som koncept inte funnits så hade vi troligen knappt ens haft tunnelbana eller ett sekulariserat samhälle. Vi hade definitivt tänkt annorlunda gällande mycket.

Bygga dator.

En dag kollade jag på min mobil och det visade sig då att mina delar kommit på posten, jag skulle montera den. Jag hade dagen innan sett en video på youtube om hur man skulle göra, jag visste nu allt om hur man skulle sätta ramminnet, processorn, hårdisken samt grafikkortet i moderkortet och applicera kylpasta och sedan sätta på processorkylaren på processorn. Allt detta skulle sedan monteras in i datorlådan även kallat chassi.
Jag märkte när jag skulle flytta på datorn att den var mycket tung, något som jag ej fått uppleva när jag hade min bärbara. Jag noterade också hur mycket snabbare den nya datorn var, det kanske berodde på att den hade 4.3 GHz dvs 4300MHz på processorhastigheten medans min gamla bara hade 1.1 GHz.

Varför en PC framför en Macintosh? Samt för- och neckdelar med vardera part.
När man byggt en dator är det lätt att jämföra den med andra konkurrenter, de främsta som man tänker på är nog barbära datorer och macintosh. De bärbara har ju sina fördelar, först och främst mobiliteten. Macintosh har sina komponenter som inte drar så mycket ström och därför inte utvecklar lika mycket värme. Macintosh är för och främst bärbara men det finns vissa stationära modeller. Bärbara datorer är likt stationära datorer på insidan, det är bara storleken på komponenterna som skiljer för att få plats i datorn. Komponenterna är oftast väldigt strömsnåla och är i många fall samma komponenter som Macintosh använder, det är Intel och Nvidia som står för den strösta delen av bärbara komponenter men nu när AMD har släppt Llano processorn så kan det komma att ändras.

Macintosh har under många år gjort sig kända för att deras datorer har lång batteritid, crashar aldrig samt att de inte blir varma. Vad kan detta egentligen bero på? Det beror på att Apple utvecklar sitt operativsystem så att det är optimerat för att passa just de komponenterna, det andra de fokuserar på är att välja sina komponenter efter hur mycket ström de drar eftersom operativsystemet är så extremt optimerat efter komponenterna så blir effekten utav det blir att alla komponenterna kan prestera till fullo. Detta kommer dock med en prislapp. En Macintosh som kostar 11000kr presterar likvärdig en PC för 6000kr. Macintosh har ju förstås sin serie med stationära datorer också, men där är skillnaderna inte lika stora. Datorn har ett annat chassie och ett annat operativsystem, det är det enda en Stationär Macintosh skiljer sig från en Stationär PC.

Hackintosh är en dator som använder sig utav Apples operativsystem och utav en Pcs komponenter. Detta medför att man måste ”hacka” eller kapa Apples operativsystem (Mac OS) därav namnet. Datorn bygger man själv, man köper manuellt komponenterna som Mac OS är optimerat för sedan bygger man ihop datorn därpå man installerar det kapade operativsystemet. En sak som bör tilläggas är att alla delar som används i en Hackintosh är inte identiska de som används i en Macintosh, de har små skillnader vilket gör att operativsystemet inte fungerar utan en så kallad kapning först. Anledningen att man gör detta är att spara pengar, en Hackintosh för ca 8000kr motsvarar en Stationär Macintosh för ca 60 000kr. En Hackintosh är alltid stationär.

Tillbaka till frågan, Varför en PC framför en Macintosh? Först och främst är det priset på en PC motsvarande priset på en Macintosh som man tittar på, en Macintosh med samma komponenter som en PC kan inbland kosta runt 100% mer.
Välmöjligheten i Windows operativsystemet som är det operativsystemet som huvudsakligen används i PCs är stor, man kan till och med komma åt filer i systemet som får det att funka, i en PC är valmöjligheten så stor att det i praktiken går att crasha ett windows operativsystem inifrån själva datorn, detta är något som en grupp med laglösa datoranvändare utnyttjar, dessa kallas ”Hackers”. Hackers finns inte i lika stor utsträckning på Apples operativsystem därför att de inte är lika konfigurerbara när Hackern väl får kontroll över Appledatorn.

Datorernas plats i framtiden

Jag tror att mycket mer kommer att bli datoriserat, t.ex affärer. Butiker med ett system likt det på McDonalds drive in, man beställer via röstkommando men här tar likheterna slut, jag tror att processen kommer fortsätta såhär: en robot hämtar olika ingredienser som delvis lagats utav en robot och komponerar ihop dom till en hamburgare. Jag tror att robotar kan steka hamburgare i sinom tid, resten av ingredienserna har levererats utav lastbilar.
Framtiden ligger nog antingen i Optiska, Organiska eller Kemiska processorer.
I en utgåva Illustrerad Vetenskap är där en mycket intressant artikel om en man som lyckats få ett gäng flytande lösningar att reagera med mikroskopiska vågor på elektriska impulser.
Medans en vanlig dator endast kan skicka 1 impuls till 1 specifikt ställe åt gången, kan en "kemisk vågdator" (som denna man uppfunnit) skicka en våg som motsvarar 1 impuls åt ett flertal ställen samtidigt kors och tvärs.
Säkerhet kommer nog också skötas till stor del utav robotar, i affärer kommer nog finnas säkerhets system armerade med vapen och gaser som får inkräktarna att somna eller dylikt.
Bilar och andra fordon kommer också kunna skötas utav robotar eller andra datoriserade system, tekniken finns redan men är alltför dyr att utveckla, om inte människan hittar nya, billiga material att tillverka dessa system i kommer nog datoriserade bilar vara utom räckhåll för människan. Google har redan en demonstration av deras datorstyrda bil som jag kommer länka nedan vid källor.

Vården.

Inom sjukvården så har datorerna öppnat upp helt nya möjligheter och något som kallas cyberteknik har blivit funktionsdugligt och någorlunda billigt. Forskarna har som mål att före år 2000 så ska dom ha transplanterat ett elektroniskt hjärta till en människa som också ska fungera som ett vanligt hjärta. Dom har lyckats på kalvar men för att få testa det på en människa måste dom ha det fungerande i ett labb i två år, om man skulle vilja ha ett sånt här hjärta så får man betala 1 miljon kr och då ingår operationen.
Folk som förlorat syn på ett öga kan få ett artificiellt insatt, det hela började med enkla träproteser till ben och armar men numera gör man organ av plast och komponenter som fungerar till och med bättre än originalen. Energiförsörjningen är dock fortfarande ett problem. Till hjärtat som nämnts ovan måste man ha ett batteripaket på utsidan av kroppen och ett uttag någonstans där man kan koppla in som en liten kabel för uppladdning av hjärtats batteri som räcker i cirka 48 timmar beroende av vilken aktivitet man håller på med, precis som ett vanligt hjärta.
Med cyberteknik menas förbättring av kroppen med mekaniska hjälpmedel som bygger på eller ersätter någon funktion hos människan. Forskare och olika fantiserare som författare säger att om några decennier så kan man gå till en cyberklinik och köpa sig nya starkare muskler, snabbare reflexer, nytt hår som växer enligt ett förprogrammerat sätt som kunden väljer själv eller varför inte köpa sig en extra arm som kan innehålla en massa funktioner.
Detta är bara vad man tror sig kunna men det finns ingen som tvivlar på att man kommer att kunna ersätta människans organ och vävnader med mekaniska förbättringar. När det gäller kirurgi så skulle en datorstyrd robot klara en avancerad operation mycket säkrare än en människa som måste vila och om när det gäller en tio timmar lång operation så skulle en robot klara detta bättre och med större chans att patienten klarar sig.
I stormakternas olika försvar så har de genomfört tester på djur där läkaren sitter tiotals mil bakom fronten och opererar en skadad soldat(i detta fall djuret) med en robot och tillgång till ett nätverk, dessa tester gav bra resultat men det kostar alldeles för mycket för att utrusta hela armén med detta men tanken finns och det fungerar.

Komponentutveckling.

Datorerna blir ständigt snabbare, men hur kan de bli det och vad är det egentligen som blir bättre? Till att börja med beror hastigheten på komponenterna på deras hastighet de utför mattematiska kalkyler vilket alla program i en dator kräver att processorn och grafikkortet gör, man kan öka denna hastighet genom att ”överklocka” vilket betyder att man ökar hastigheten eller ”klockfrekvensen”. För att processorn ska fortsätta vara stabil och inte crasha måste man som påföljd på detta ge den mera ström vilket ökar värmen den producerar. Den hastighet som processorer har mäts i hertz.
1Hz = 1,000,000 matematiska kalkyler per sekund.
1GHz = 1,000,000,000,000,000,000 kalkyler per sekund. En processor nuförtiden går att pressas upp till 5ghz utav en vanlig svensson vilket innebär att den utför 5,000,000,000,000,000,000 kalkyler i sekunden. Det snabbaste någon fått upp en processor är i 8646mhz alltså 8.646ghz. Det blir hela 8,646,000,000,000,000,000 matematiska kalkyler i sekunden. För att detta ska fungera måste man kyla ned processorn med likvidiserat kväve så att den blir ca 50 minusgrader, då blir processorn som stabilast och kan överklockas till extremt höga hastigheter.
En annan del som bestämmer hur snabb en processor är hur många transistorer den har, transistorerna sitter under processorn och är det som ansluts till moderkortet. Detta bestämms av hur stor tillverkningsprocessen är. Den minsta tillverkningsprocessen som finns idag för processorer är 32 nm detta fästs i en area på 216mm2. Denna processor som har 32 nm i tillverkningsprocess och en storlek på 216mm2 har 995 miljoner transistorer, detta är en av sakerna som blir bättre och bättre, företag finner ständigt mindre och mindre tillverkningsprocesser, nästa generation processorer som kommer till marknaden i april kommer att ha 28nm i tillverkningsprocess. Förra generationen innan 32nm generationen bestod av 40nm processorer.

I framtiden hoppas forskare få fram optiska datorer, detta skulle öka hastigheten enormt. Nuförtiden används ström och det är mycket segare än optiska system.

http://www.youtube.com/watch?v=oMdcWHnbhsw&feature=fvst – Googles datorstyrda bil.

Www.SweClockers.com

http://www.sweclockers.com/forum/92-underhallning-och-medier/...

http://www.sweclockers.com/forum/91-akademiska-amnen-arbetsli...

1. Välutvecklade resonemang hur den påverkar samhället. -
2. Funktion i framtiden -
3. Jämföra - Macintosh samt Bärbara datorer -
4. Bättre produkt - tydlig förklaring
5. För- och nackdelar
6. Hur den fungerar
7. 5 frågor och besvara dessa -
8. Skiss tydligt visar hur den funkar
9. Fakta, förändring över tid
10. Framtiden för denna produkt-

Tack för att ni hjälper mig nå högsta betyg! Uppsatsen ska vara inne senast 6e februari.

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Medlem

Du skulle väl kunna gå till ditt närmaste bibliotek och bara låna någon bok om ämnet. Då kan du styrka det du skriver på många ställen med källor. Samma sak när du skriver t.ex. om en artikel från illustrerad vetenskap. Presentera vad artikeln heter vilken årgång den är ifrån. På ett så enkelt sätt så ökar du din trovärdighet genom att du visar att du bygger på fakta från källor som vet vad de pratar om.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk

Några saker som jag såg då jag skummade igenom.

Skrivet av klemze:

Där hittade jag också varför man ska ha mycket ram, eller rättare sagt varför man inte ska ha det, det visade sig nämligen att det är slöseri att ha mer än 3 gb minne om man har ett 32 bitars operativsystem då det bara kan använda så mycket, med ett 64 bitars kan man å andra sidan ha hur mycket som helst dock så behöver datorn inte mer än 4gb om man inte använder videoredegeringsapplikationer där 8-16gb är optimalt.

Man kan använda mer än 3GB raminne på en 32 bitarsoperativstem, det går i princip använda obegränsat mängd ramminne, bara det att man inte kan adressera till mer än runt 4GB direkt. Så det uppstår prestanda förluster och det är problem att använda mer än 4GB till en applikation. 3GB gränsen i windows beror på MS.
Bättre förklarat: http://www.codinghorror.com/blog/2007/03/dude-wheres-my-4-gig...
Med ett 64bitars OS kan man självklart inte ha hur mycket ram som helst (utan att trixa), visst precis som när 32bitars oset Win95 kom och man satt där med 8MB ram, så var 4GB ram hur mycket som helst.
Sedan påståendet att mer än 4GB är onödigt, så är det snarare så att det inte i alla spel syns så stor skillnad.
Sist så använd rätt enhetsbeteckningar, kontrollera alltid upp detta. Alltså 4gb betyder 4grambit eller vad? Just den sista b eller B har en extremt stor skillnad då en B (byte) oftast är 8 gånger så stor som en b (bit).

*edit*
Skriv att det är 4GB ram begränsning på 32bitars OS, det är tillräckligt sant för ditt behov. Det var mer vissa servar och liknande folk trixade med.

Skrivet av klemze:

Bygga dator.

Jag personligen föredrar ordet montera, men det är en smaksak. Moddar man sin dator extremt mycket, ja då ser jag det mer som att bygga än att bara montera ihop delar. Så kör med bygga.

Skrivet av klemze:

Jag noterade också hur mycket snabbare den nya datorn var, det kanske berodde på att den hade 4.3 GHz dvs 4300MHz på processorhastigheten medans min gamla bara hade 1.1 GHz.

Nej klockfrekvensen säger inte nödvändigtvis så mycket om datorns prestanda, gå istället djupare in. Sedan 4.3 GHz cpu, det var som attan, har du klockat den eller?

Skrivet av klemze:

Macintosh har sina komponenter som inte drar så mycket ström och därför inte utvecklar lika mycket värme.

Nja det är sant, men man kan köpa en strömsnål pc också. Att köpa en mac handlar snarare om en livsstil och eventuellt slippa krångel, många har fullt upp med arbetsuppgifter och vill inte krångla med en dator mitt upp i arbetet inför en snar deadline. (även om de skulle ha kunskap och tycka det var roligt)

Skrivet av klemze:

Tillbaka till frågan, Varför en PC framför en Macintosh? Först och främst är det priset på en PC motsvarande priset på en Macintosh som man tittar på, en Macintosh med samma komponenter som en PC kan inbland kosta runt 100% mer.

Varför ska man välja en mac? Det finns anledningar, ta upp dessa.

Skrivet av klemze:

Hackers finns inte i lika stor utsträckning på Apples operativsystem därför att de inte är lika konfigurerbara när Hackern väl får kontroll över Appledatorn.

Detta är inte mitt område, men jag är tveksam till detta påstående. Det handlar snarare om hur mac är uppbyggd med unix i bakgrunden. (men som sagt, ej mitt område)

Skrivet av klemze:

en robot hämtar olika ingredienser som delvis lagats utav en robot och komponerar ihop dom till en hamburgare. Jag tror att robotar kan steka hamburgare i sinom tid

Ordet robot har många olika definitioner. (skulle vara rörlig i fler än 3 axlar eller vad det nu var enligt den "riktiga" , nå skitsamma) Men det lär inte bli så mycket humanoidrobotar, utan det blir mer en automatiserad lina.

Skrivet av klemze:

Den hastighet som processorer har mäts i hertz.
1Hz = 1,000,000 matematiska kalkyler per sekund.

Nja, hastighet är ett dåligt ordval. Hz lika med kalkyler per sekund, så skulle jag snarare säga beräkningar. (även om detta inte nödvändigtvis är sant)

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Några saker som jag såg då jag skummade igenom.

Man kan använda mer än 3GB raminne på en 32 bitarsoperativstem, det går i princip använda obegränsat mängd ramminne, bara det att man inte kan adressera till mer än runt 4GB direkt. Så det uppstår prestanda förluster och det är problem att använda mer än 4GB till en applikation. 3GB gränsen i windows beror på MS.
Bättre förklarat: http://www.codinghorror.com/blog/2007/03/dude-wheres-my-4-gig...
Med ett 64bitars OS kan man självklart inte ha hur mycket ram som helst (utan att trixa), visst precis som när 32bitars oset Win95 kom och man satt där med 8MB ram, så var 4GB ram hur mycket som helst.
Sedan påståendet att mer än 4GB är onödigt, så är det snarare så att det inte i alla spel syns så stor skillnad.
Sist så använd rätt enhetsbeteckningar, kontrollera alltid upp detta. Alltså 4gb betyder 4grambit eller vad? Just den sista b eller B har en extremt stor skillnad då en B (byte) oftast är 8 gånger så stor som en b (bit).

*edit*
Skriv att det är 4GB ram begränsning på 32bitars OS, det är tillräckligt sant för ditt behov. Det var mer vissa servar och liknande folk trixade med.

Jag personligen föredrar ordet montera, men det är en smaksak. Moddar man sin dator extremt mycket, ja då ser jag det mer som att bygga än att bara montera ihop delar. Så kör med bygga.

Nej klockfrekvensen säger inte nödvändigtvis så mycket om datorns prestanda, gå istället djupare in. Sedan 4.3 GHz cpu, det var som attan, har du klockat den eller?

Nja det är sant, man kan köpa en strömsnål pc också. Att köpa en mac handlar snarare om en livsstil och eventuellt slippa krångel, många har fullt upp med arbetsuppgifter och vill inte krångla med en dator mitt upp i arbetet inför en snar deadline. (även om de skulle ha kunskap och tycka det var roligt)

Varför ska man välja en mac? Det finns anledningar, ta upp dessa.

Detta är inte mitt område, men jag är tveksam till detta påstående. Det handlar snarare om hur mac är uppbyggd med unix i bakgrunden. (men som sagt, ej mitt område)

Ordet robot har många olika definitioner. (skulle vara rörlig i fler än 3 axlar eller vad det nu var enligt den "riktiga" , nå skitsamma) Men det lär inte bli så mycket humanoidrobotar, utan det blir mer en automatiserad lina.

Nja, hastighet är ett dåligt ordval. Hz lika med kalkyler per sekund, så skulle jag snarare säga beräkningar. (även om detta inte nödvändigtvis är sant)

Tack för dina synpunkter! Har du några idéer om vad jag kan skriva mer om?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Skrivet av klemze:

Tack för dina synpunkter! Har du några idéer om vad jag kan skriva mer om?

Skickades från m.sweclockers.com

Nu vet jag inte riktigt exakt vad inriktningen ska vara, men det framkommer inte vad du valde för komponenter till din dator och varför du gjorde det.

Annars har du ej nämnt ssd och linux. Du kan även nämna lite om kommande windows 8 och vad du tror om denna? Du nämner inga programvaror. Är det bara fördelar med datorer eller finns det även nackdelar? (bl a övervakning)

Historik, när kom persondatorn och hur var den att använda, vilken hårdvara hade den? När kom internet till folket, hur kopplade de upp sig? Hur kom/kommer Internet att påverka folket, socialt såsom handel m.m.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

1Hz = 1,000,000 matematiska kalkyler per sekund.

Det är rent ut fel av flera anledningar. Hz är en enhet som berättar hur ofta något "hoppar" mellan värden per sekund, i datorns fall finns det en komponent som kallas för klocka som håller vissa komponenter synkroniserade genom att hoppa mellan två spänningar. Olika komponenter i datorn körs med olika klockhastigheter. 1 Hz är en svängning per sekund inte en miljon som jag tror du var ute efter, då är det 1 MHz.

Processorn kan man säga uppdateras varje klockcykel(som det kallas när klockan byter värde och kommer tillbaka till samma igen) men det är inte nödvändigtvis en matematisk beräkning som sker varje gång. Det är svårt att förklara utan att gå in för djupt.

Permalänk
Medlem

Bra skrivet för att vara 8e klass. Skulle vilja se mer om datorerna i samhället. Inom bygge, stadsplanering, skola och militära. Du kan t.ex. nämna hur man använder datorer för att räkna ut hållfasthet i olika material i olika situationer när man bygger något, hur man använder datorer för att räkna ut hur maximalt och minimalt lång en tunnel får vara för att inte orsaka trafikstörningar kring in- och utfart, hur man mer och mer använder datorer i skolan och hur anävndningen skiljer sig åt från 90-talet och nu samt hur man inom det militära använder datorer för att snabbt beräkna projektilbanor och använda gamla vapentyper på nya sätt exempelvis Archer.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shimonu:

Det är rent ut fel av flera anledningar. Hz är en enhet som berättar hur ofta något "hoppar" mellan värden per sekund, i datorns fall finns det en komponent som kallas för klocka som håller vissa komponenter synkroniserade genom att hoppa mellan två spänningar. Olika komponenter i datorn körs med olika klockhastigheter. 1 Hz är en svängning per sekund inte en miljon som jag tror du var ute efter, då är det 1 MHz.

Processorn kan man säga uppdateras varje klockcykel(som det kallas när klockan byter värde och kommer tillbaka till samma igen) men det är inte nödvändigtvis en matematisk beräkning som sker varje gång. Det är svårt att förklara utan att gå in för djupt.

Skrivet av Alakai:

Bra skrivet för att vara 8e klass. Skulle vilja se mer om datorerna i samhället. Inom bygge, stadsplanering, skola och militära. Du kan t.ex. nämna hur man använder datorer för att räkna ut hållfasthet i olika material i olika situationer när man bygger något, hur man använder datorer för att räkna ut hur maximalt och minimalt lång en tunnel får vara för att inte orsaka trafikstörningar kring in- och utfart, hur man mer och mer använder datorer i skolan och hur anävndningen skiljer sig åt från 90-talet och nu samt hur man inom det militära använder datorer för att snabbt beräkna projektilbanor och använda gamla vapentyper på nya sätt exempelvis Archer.

Min lärare kan ingenting om datorer, jag skulle kunna skriva att ghz betyder att datorn kan spela spel snabbt. Hon skulle bara nicka och säga "jaha... Intressant..."

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Medlem
Skrivet av klemze:

Min lärare kan ingenting om datorer, jag skulle kunna skriva att ghz betyder att datorn kan spela spel snabbt. Hon skulle bara nicka och säga "jaha... Intressant..."

Det är ju för din egen skull du gör det här. Skit i läraren, de växer på träd.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alakai:

Det är ju för din egen skull du gör det här. Skit i läraren, de växer på träd.

Sant, vad kan jag tillägga tycker du?

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Medlem
Skrivet av klemze:

Sant, vad kan jag tillägga tycker du?

Aesch..
Behövs ändå inte tilläggas något, såtillvida du inte själv anser att något fattas. Fundera bara på vad som tidigare skrivits i tråden.
Om du ändå vill få med icketeknikintresserade läraren på tåget så bör du beröra mjuka ämnen än mer, så som det du skrivit om vården.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem

Saknas en hel del punkter, meningarna blir _väldigt_ långa. Likvidiserat kväve? Nej flytande kväve!

Sist: gärna en tydligare styckesindelning, och nummererade avsnitt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

"1Hz = 1,000,000 matematiska kalkyler per sekund."

En hertz är 1 beräkning/bildruta/whatever per sekund och inget annat.

Sedan varierar det kraftigt vad en viss processor klarar av att utföra under en klockcykel.

Visa signatur

Quad-quad core med kvävekylning och kokvattenreaktor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av klemze:

Forskarna har som mål att före år 2000 så ska dom ha transplanterat ett elektroniskt hjärta till en människa som också ska fungera som ett vanligt hjärta.

Har du ens läst eller har du bara copypastat? Kanske borde hitta lite nyare information...

Visa signatur

Asus Prime X470-pro | AMD Ryzen 7 2700X | Corsair H115i | MSI GTX 1070 Gaming X | G.Skill Ripjaws 32 GB 3200 MHz | Samsung 970 EVO 1TB | Corsair RM750x v2 | Fractal Design Define S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Michaelo:

Har du ens läst eller har du bara copypastat? Kanske borde hitta lite nyare information...

Här hittade jag lite spännande:

http://skolarbete.nu/skolarbeten/datorns-utveckling/

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Michaelo:

Har du ens läst eller har du bara copypastat? Kanske borde hitta lite nyare information...

Mjo, poängen med uppsatser är väl ändå att man ska lära sig skriva själv och inte bara sno allt direkt från lämplig site med färdiga uppsatser.

Ok, kan förstå att folk kan vara väldigt sugna på högsta betyg, men underskatta inte hur lätt det är för läraren att kolla upp sånt här på nätet.
Speciellt om en uppsats verkar skriven med en helt annan stil och nivå än eleven brukar använda så lär läraren bli högst misstänksam. Och även om läraren skulle vara totalt okunnig vad gäller datorer och internet så kan han ju alltid ta hjälp av någon som har bättre koll.

Nu vet jag inte om rubbet är snott rakt av, men jag misstänker det (i och med det där om år 2000 som visar att TS inte ens läst igenom det).

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bud_bundy:

Sedan påståendet att mer än 4GB är onödigt, så är det snarare så att det inte i alla spel syns så stor skillnad.

Beror ju helt på hur mycket RAM applikationen fyller. Kör du ingenting som fyller mer än 4GB, så är mer än 4 onödigt.

RAM kan jämföras med en väg på det sättet. Om bara några enstaka bilar kör på den, kommer dom knappast förflytta sig snabbare bara för att du gör vägen bredare.

Visa signatur

AMD R9 5900X | Asus Strix X470-F | 32GB G-Skill @ 3,6GHz | RTX 3090Ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av JesperT:

Mjo, poängen med uppsatser är väl ändå att man ska lära sig skriva själv och inte bara sno allt direkt från lämplig site med färdiga uppsatser.

Ok, kan förstå att folk kan vara väldigt sugna på högsta betyg, men underskatta inte hur lätt det är för läraren att kolla upp sånt här på nätet.
Speciellt om en uppsats verkar skriven med en helt annan stil och nivå än eleven brukar använda så lär läraren bli högst misstänksam. Och även om läraren skulle vara totalt okunnig vad gäller datorer och internet så kan han ju alltid ta hjälp av någon som har bättre koll.

Nu vet jag inte om rubbet är snott rakt av, men jag misstänker det (i och med det där om år 2000 som visar att TS inte ens läst igenom det).

Är inte Urkund praxis på gymnasiet nuförtiden? Trodde det fanns nåt nationellt avtal om det.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av klemze:

Sant, vad kan jag tillägga tycker du?

Vilket nummer av Illustrerad Vetenskap var det som du använde dig av? Dvs årgång samt nummer. Har du kopierat mycket av texten rakt av? Jag äger ett antal äldre årgångar så jag kollar gärna.

Visa signatur

"It's Tommy this, and Tommy that, And chuck him out the brute,
But it's 'Savior of his Country,' When the guns begin to shoot!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sentenced:

Vilket nummer av Illustrerad Vetenskap var det som du använde dig av? Dvs årgång samt nummer. Har du kopierat mycket av texten rakt av? Jag äger ett antal äldre årgångar så jag kollar gärna.

Kom bara på det när jag skrev.

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Skrivet av Rixxz:

Beror ju helt på hur mycket RAM applikationen fyller. Kör du ingenting som fyller mer än 4GB, så är mer än 4 onödigt.

RAM kan jämföras med en väg på det sättet. Om bara några enstaka bilar kör på den, kommer dom knappast förflytta sig snabbare bara för att du gör vägen bredare.

En bättre liknelse tycker jag är inkomst, det finns bara mening att ha upp till en viss inkomst, därefter så hinner man inte göra slut på mer pengar än vad som kommer in.. *skämt åsido*
Det jag menade är att om man får större tillgång av något så kan man använda det till fler saker, idag så är multitaskning ett vanligt fenomen, även virtualisering som riktigt suger minne. Sedan har vi även ramdrive, där en 100GB ram-minne inte vore fel, om det nu i praktiken också enkelt gick att implementera.

Men för en vanlig användare så är runt 16GB ram idag gränsen för vad som börjar bli onödigt. (8GB på varje system vid virtualisering av ett os) Dock bör man alltid vara förnuftig och sparsam på produkter som rasar i pris, på samma sätt att det för de flesta räcker att köpa ett graffe för runt 1500-2000kr för deras behov. Men ett kraftigare graffe är inte på något sätt onödigt.

*edit*
Sedan program fylla minne till en viss mängd, får mig att enbart tänka på spel. Vanliga programvaror, ja där fyller användaren indirekt med så mycket minne som den vill, dock upp till programmet och operativsystemets begränsningar. Allt eftersom man får snabbare dator, så blir man bara kräsnare på vad som är bra. Vilket inte minst syns inom bildbearbetning.

*edit*
Angående virtualisering så är detta något vanliga användare gör och det blir bara mer och mer vanligt. Orsaken är ofta att man har svindyr extern hårdvara som har några år på nacken och man ändå vill kunna använda denna.

*edit2*
Så jag kan hålla med dig, om man lägger gränsen på 16GB. Att lägga på 4GB är ungefär som att lägga onödig grafikkortgränsen på runt Gtx 460. (vilket som sagt duger åt det mesta för vanliga användare)

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

a men lol min kompis kopierade allt och skickade den som sin uppgift good fight ditt namn, allt annat som vissar att du är medlem här är med i uppgiften

Permalänk
Medlem
Skrivet av mir0:

a men lol min kompis kopierade allt och skickade den som sin uppgift good fight ditt namn, allt annat som vissar att du är medlem här är med i uppgiften

Va?

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nightcrawl:

min kompis kopierade kemzes uppsats och skickade in den det roliga var att han glömde ta bort namn eller liknande så att det ser ut som att han har skrivit den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mir0:

min kompis kopierade kemzes uppsats och skickade in den det roliga var att han glömde ta bort namn eller liknande så att det ser ut som att han har skrivit den.

Det är ju jättebra! Nu lär sig din kompis att han inte ska kopiera kunskap utan istället omformulera med egna ord. Kommer han att ha nytta utav sen när han fuskar sig igenom gymnasiet.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alakai:

Det är ju jättebra! Nu lär sig din kompis att han inte ska kopiera kunskap utan istället omformulera med egna ord. Kommer han att ha nytta utav sen när han fuskar sig igenom gymnasiet.

Jag är faktiskt lite stolt, med en timmes putsning av grammatik och fel i texten korrigerade gav den mig ett välförtjänt (imo) A. Denna typ av texter lär man sig knappt något på dock. Man letar information, formulerar det och lägger in egna reflektioner. Det enda man övar är ju sin förmåga att researcha och reflektera vilket jag anser att dagens skolsystem har redan övat mig löjligt mycket i.

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*