Intel Haswells integrerade grafik får upp till 40 beräkningsenheter

Permalänk
Medlem
Citat:

Kan inte säga att du har fel då jag inte vet speciellt mycket om Kaveri, men tester visar ju att GPU-prestanda i AMDs APUer är redan idag extremt begränsade av bandbredd mot RAM.

HD4000 är även den begränsad av bandbredd mot RAM i vissa fall, men dels är det en klenare GPU och framförallt så kan HD2/3/4000 använda CPUns L3 cache, en funktion som fortfarande saknas i AMDs APUer. Är ungefär dubbelt så hög bandbredd och ungefär en fjärdedel i latens mot L3 cache jämfört att gå mot RAM, så det gör stor skillnad. Problemet är att L3-cachen är relativt liten för att användas av en GPU.

En stor skillnad mellan Haswells GT1/GT2 jämfört med GT3 är att den sista kommer ha en mindre mängd eDRAM (gissningar ligger på 64-256MB) med en 512-bitars buss, det är därför helt rimligt att GT3 med sina 40 EU kommer vara dubbelt så snabb som dagens HD4000. Har inte hört/läst att AMD plannerar något liknande och det är då rätt osannolikt att de kommer kunna skriva upp prestanda mer än 10-30% jämfört med Trinity, att bredda den vanliga RAM-bussen till 3 eller 4-kanaler skulle vara en lösning rent tekniskt men en alldeles för dyr sådan för att passa den prisklass AMDs APUer riktar sig mot.

Och notera att GPUn i desktop Trinity må vara klart snabbare än desktop HD4000, men laptop Trinity har en väsentligt långsammare GPU medan laptop HD4000 är lika snabb eller i vissa lägen marginellt snabbare än desktop-varianten. Så på laptops skiljer det inte speciellt mycket i GPU-prestanda mellan Trinity och Core i5/i7

Fast kaveri sägs ju vara "Fully HSA integrated". Så gpu och cpu kommer dela samma information på minnet. Om detta görs via L3 eller inte återstår att se men det lär iaf ge högre prestanda i "parallela"applikationer sen om det påverkar grafikprestanda positivt vet jag ej men AMD lär nog slå till med stortrumman och förhoppningsvis blir vi alla positivt överraskade av Steamroller arkitekturen.

Men om haswell inte blir för dyrt så blir det nog en i7 till produktionsdatorn och sen uppgraderas htpc till kaveri när det släpps

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Gammal men bra.

Permalänk
Skrivet av Shimonu:

Som sagt kommer BGA förmodligen vara till laptops eller andra system som slutanvändaren inte ska fiffla med. Vi entusiaster kommer fortfarande ha processorer och moderkort att bada i.

BGA kan komma till desktops redan med Skylake år 2015.

Permalänk
Medlem

Det är bra som vanligt att de svagare cpuerna får de starkaste gpuerna. AMD gör fortfarande tvärt om och nej en GCN i Kaveri handlar om prestanda som inte når upp till prestandan av HD 8570M med GDDR3, iaf på de avskalade varianterna som finns i de som inte är toppmodeller. Lägre än entry level-kort är det normala. Visst hade man önskat 1TFlops gpu och 72 GB/s bandbredd, men det kommer inte hända. Räkna med 500-800 GFLOPs och begränsad bandbredd motsvarande ett diskret kort med under 20 GB/s i bandbredd. Samt att de flesta modellerna bara har 3/4 eller 1/2 prestanda av toppvarianten. Drivrutiner är visserligen bättre lämpade för spel hos AMD, men Intel satsar en hel del på samma område så deras lösning passar ändå vanliga laster och en del professionella program.

Kaveri är inte HSA. Det fattas hela köret med delar som HSA ISA (Intermediat Language), unified memory, unified address space, context switich osv. Kaveri har "HSA Features", inte HSA. Det betyder att de börjar på att införa det med delat minne och adresser. Det viktigaste som context switiching och middleware är flera år bort. Dvs det är ingen skillnad på att programmera och köra program på dem än på vanliga GCN-kort i praktiken. Det finns inget som hjälper där, de delarna för att bättre köra generell programkod och byta kontext, och ordentligt prata fram och tillbaka med processorn/minnet fattas. De avskalade varianterna av den integrerade GCN-grafikprocessorn får du snarare jämföra med GT2 här så.