Permalänk

Nätagg eller moderkorts strul?

Hejsan!
I flera år jag har bara läst och fått många goda tipps hur man löser diverse problem.
Jag är tacksam för att Sweclockers finns och med hjälp av ers kloka svar försöker jag hitta lösningen på mitt problem.
Jag har en 5år gammal låda med en Zalman HP500w nätagg.
Moderkortet är en Msi Gigabite, som har en intel quad core q6400 processor med 4G interminne
Grafikortet bytte jag nuligen, inget höjdare geforce gtx 560ti 1G

Det hände innan ett par gånger att datorn tappade kontakten med min tangetbord, G15 Logitech och efter det hade jag svårt att få liv i lådan tills jag tog ut ett par minne och stoppade tillbaks dem igen.

Förra helgen satt jag och laddade filer, samtidigt skickade jag över några filer till den externa hårddisken och bums sa det, datorn bara slocknade helt:/

Körde igång det, då hörde jag något konstig ljud från aggets fläkt, typ att det tickar eller någon lös kabel ivägen när flänsen snurrar runt. Alla lämpor lyste och fläktarna gick men det hände inget på skärmen Windows laddades inte in.
Stängde av med powerknappen bak för att göra ett nytt försök. Inget hände. Drog ut strömkablen stoppade tillbaks det, slog på strömknappen, det gick 1 sekund, led lämpan vid minnen lyste upp, nätagg och proc fläkt snurrade en halv varv och sen var det försigt:/

Tog ut batteriet från moderkortet. Tog ut alla delar från moderkortet. Utan och med minne får samma resultat. Så fort jag sätter på strömknappen bak datorn vill starta upp och sen dör. Efreråt måste jag dra ut strömsladden och stoppa tillbaks och då kan jag få liv i det igen för 1 sekund.

En gång fick igång det av ren tur men nu dör den efter 1 sekund:/

Vad kan vara för fel? Nättagg? Moderkort? Minne?

Tacksam för hjälp

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

prova att tjuvkoppla nättagget och se om den vill starta upp.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Tempnamn:

Wall of text

Låter ju som nätagget. Kan du testa med ett annat agg?

Skrivet av EvilWord:

prova att tjuvkoppla nättagget och se om den vill starta upp.

Illustration:

Använd en gem eller likn. och ha agget avstängt när du stoppar i den.

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

jag tror på nätagget köp ett bra som du kan ha i nästa burk valfritt xfx agg eller corsair hx 650w tex

Visa signatur

Fractal r4 5volt. Amd 965 3.4 ghz Noctua DH 14 Asus M4N68T LE
Ssd diskar Samsung 850pro/intel 730 /320 Crucial m4 /8 tb mx500
Nätagg Corsair vx 450 = Seasonic m12d

Permalänk

Jag misstänker också att det är nätagget. Jag ska tjuvstarta agget imorgon och se i fall den vill starta. Tack för infon om tjuvstart, har aldrig gjort det hoppas att jag kommer inte förstöra något mer typ moderkortet eller CPU-n. Har inte råd och lust att lägga pängar på ny dator efter en saftig bilreparation på 13 sura tusenlappar...

Kan det hända att jag lyckas få liv i agget men det är ändå kass? Jag menar att det orkar inte dra igång datorn med belastning?

Permalänk
Medlem

När du provar ett nätagg genom tjuvkoppling så ska du ju helst av allt koppla ur ALLT annat i datorn för att minimera risken att något går åt helvete.

Visserligen kan det redan vara för sent om nätagget har skickat ut en ström spik när det dog (heller när du försökte starta om datorn igen) och i värsta fall kan ALLT i datorn vara sönder.
Tyvärr finns det bara två sätt att ta reda på vad som är trasigt,helt.
1, Prova ett annat nätagg som man VET fungerar och som man VET klarar av samma saker som i din dator heller mer (och ett nytt nätagg VET du aldrig om det fungerar man förutsätter bara det, dom kan vara trasiga från början dock ovanligt).
2, Prova alla dina delar i en annan dator som har ett nätagg som klarar av grafikkort,cpu,etc.

Och JA det är nästintill glasklart att det är nätagget som gett upp frågan är bara hur mycket skada det har ställt till med.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk

Suck... den där strömspiken uppkommer av plötskig överbalastning? Typ kortsluter allt? Det blir intressant att se vad som har hänt:/

Jag har ingen annan dator att laborera med, har ...eller haft en stationär och har en bärbar.

Om man köper en nytt nätagg för 1000 spänn med 5 års garanti, om den skulle pajja och spika allt jag har i datorn kommer företaget att ersätta dem andra delarna som agget har förstört?

Permalänk
Medlem

Strömspik kan uppkomma vid en överbelastning ja.
Och en överbelastning blir det ju i stort sett alla gånger ett nätagg dör då det är en komponent som inte längre klarar av belastningen och i många fall exploderar.

Sen beror det på hur skyddskretsar (och om dom ens finns) är utformade om en strömspik kan komma ut till datorns delar och även vilken komponent det är som går sönder, vanligast är kondensatorer sen beroende på skyddsakretsar,etc så kan det vara ofarligt att en konding går sönder medans en annan kan ge strömspik osv (samma sak med motstånd,dioder,etc,etc).
Det kan även skilja på om en komponent går sönder snabbt (exploderar) heller sakta och därmed gör att tex volt ökar sakta och skyddskretsen då hinner bryta innan det gått till skadliga nivåer vilket den kanske inte hade gjort vid en explosion (det är millisekunder vi talar om vilket kan räcka för att skada saker).
Skyddskretsar finns det många olika av tex så är det en som ser till att nätagget stängs av om något fel upptäcks är den dålig kan det ta tid och i värsta fall kanske inte upptäcka felet alls sen finns det annat som skyddar att själva strömspiken skickas ut,osv,osv.

Rent generellt så bör deras garanti täcka trasig hårdvara pga nätagget problemet kommer ju till att bevisa att det är nätagget som dödade alla sakerna och inte att det tex är grafikkortet som dog först för att sedan göra så att nätagget sa upp sig som i sin tur dödade allt annat i det fallet så är ju grafikkortet det som startade allt.

Det man kan göra är att se till att man köper ett bra nätagg som det finns tester,isärskruvningar på så man vet att det klarar av att leverera det som lovats OCH att det inte inehåller billiga skit komponenter som ger upp efter 2-3 år (långt ifrån ovanligt) även om man knappt använt det.
Ska man även vara ännu mer säker så ska man ju med jämna mellanrum byta ut nätagget (långt innan det säger upp sig) tex vart 3-5år heller så (och även köra UPS och då helst en som kör datorrn på batteri hela tiden vilket = dyrt).

Ett par bra sidor som testar nätagg.
www.jonnyguru.com
www.hardocp.com
Och givetvis SWEC! (fast det är lite dåligt på den fronten nu för tiden!)

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk

Tack Grizzly för en utförlig svar, jag uppskattar verkligen all info jag får från er. Jag hade precis samma tankar om att byta nätagget typ var tredje år, för det tydligen hjärtat av en dator och början av all "ondska" ...som jag bitter fick erfara nu.

Min tanke var att köpa ett begagnad agg här, men det lutar åt att jag köper en halvmodulär nätagg (silver) som jag såg på cdon för 1000 kr

Finns det några skydds utrustning som man kan montera på som hjälper för ev framtida ström spik i ett agg?

Jag har kollat på moderkortet noga, alla kondenser ser ok ut. Kanske då är det bara byta nätagget och datorn blir hel igen ...

Vi lirar wow på den med min son... (han på laptopp och jag på stationär)

Permalänk

Nu har tjuvkopplat agget, det gick igång och lätt tyst och fint som innan... i ca. 10 sekunder eller lite mer och sedan dog den, agget la av dock strömmen var fortfarande på.

Permalänk
Desk Master

Ibland så fattar nätagget att man tjuvkopplar det. Men detta är endast riktigt high end stuff. Låter nog som ett dåligt nätagg. Men innan du går och köper nytt försök låna från polaren ett fungerande agg. 400 watt räcker gott.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Nätaggs testet är inte så pålitligt. Åtminstone om det är budget eller dåligare nätagg. Det enda test resultat du kan lita på är om nätagget är död och fortsätter vara död när du gör testet.

Om du ändå ska låna nätagg så kan du ta bort grafikkortet så länge som den dör efter 1 sekund. Du märke ändå om den dör lika snabbt. Kräver mindre antal watt utan grafikkort som ställer till mest problem för nätagg och ökar ju bättre grafikkort man har.

Koppla ur hårddiskar också så att du slipper upptäcka efteråt att du fått problem där. Dom behövs ändå inte just nu.

Permalänk

Jag har rensat allt när jag gjorde testet. Kopplade bort hårddiskarna, plockat ut minnen o grafikkortet, kopplat bort alla sladdar från moderkorter i fall något skulle gå galet. Agget startade, fläkten snurrade fint o den blå lampan lyste innuti som det brukar.

Agget tillhörde en låda som kostade runt 15 000 (utan skärmen). Handplockade grejer som netbutiken byggde sedan efter min önskemål.

Agget heter, Zalman ZM500-HP (ver 2.03/ATX 12V Ver 2.3)

Moderkortet har nu flera år på nacken, Gigabyte GA-P35-DS3 med en Intel quad 6600 eller 6400 kommer inte ihåg riktigt.

Minnen är från Corsair, Dominator 1066Mhz 5-5-5-15 (4x1)

Burken funkade kanon bra hittills, grafikkortet pajjade för ett år sedan det var en 9800 GTX som jag bytte ut mot en GTX560ti... jag tror inte att jag har överbelastat agget för mycket med det nya kortet.

För en månad sedan köpte jag en liten låda från Sandberg (USB 2.0 Hard Disk Box 2.5") för att återanvända en gammal bärbardators hårddisk. Den får ström via usb uttag och jag misstänker att jag nådde mitt aggs smärttörskel när jag hade den inkopplat och höll på med massa andra saker samtidigt.

Jag har är på gång att köpa ett agg nu, hoppas att det löser mitt problem. Återkommer med svaret.

En fråga till med tjuvkopplingen, ska agget slockna efter en tid själv när man tjuvkopplat eller om det slocknar under körningen då är det något fel med det?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tempnamn:

En fråga till med tjuvkopplingen, ska agget slockna efter en tid själv när man tjuvkopplat eller om det slocknar under körningen då är det något fel med det?

http://www.sweclockers.com/forum/74-chassin-och-nataggregat/7...
Inlägg 9-12 verka handla om samma ska som ditt. Har du gjort testet rätt (kopplat nått för att belasta nätagget) och den fortsätter att slockna sådär så är något fel med agget.

Permalänk

Jag har inte kopplat nåt alls för jag var rädd att det skulle stryka med. Vad ska jag koppla på i så fall? Tjovkopplingen gick bra med gem.

Permalänk

Okej jag har läst lite nogare,min agg startar fint utan belastning. Den kör typ 20 sekunder sen dör den, hjälper inte ens om jag drar ut elkablen o stoppa tillbaks. Jag måste ta ut gemet och tjuvkoppla igen och stoppa in strömkablen då startar den för 20 sekunder och dör igen.

Jag undrar om agget har en max tid där det kör utan belastning? Dvs om det inte blir någon belastning då det stänger av sig själv?

Permalänk
Hedersmedlem

Zalman ZM500-HP är ett nätagg från 2007, FSP-tillverkat på den redan från början tämligen usla Epsilon-plattformen, med budgetkondensatorer (capxon, t om bara 85C på primären). Agget hade stora problem redan som nytt: http://www.xbitlabs.com/articles/cases/display/atx-psu7_27.ht...
Många FSP saknar även MOV på ingången vilket är dumsnålt eftersom det är ett effektivt skydd mot strömspikar och överspänningar på 230V.

Riktigt bra nätagg med förstklassiga komponenter kan hålla 7-10år utan problem, med sämre agg få man vara tacksam för 3.

Zalman-agget borde aldrig köpts från början när det fanns så många andra utmärkta nätagg vid den tiden som t ex nysläppta Corsair HX520, som var mycket, mycket bättre. Det bör tas ur drift hos alla som är rädda om sina komponenter i datorn.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk

Nu har jag bytt nätagg, fick tag på en fin Corsair 500, testade agget funkar perfekt och det slocknar inte som Zalman men...
Av min redsla att förstöra något på moderkortet så drog jag ut alla kablar jag bara kom åt som satt på mobon... korkat av mig:/

Har pillat en hel del med med reset sw, hdd led -+, power sw, etc... kollat super noga på moderkortets manual att jag stoppar allt på rätt ställe men en röd/vit liten kabel med två små pinnuttag är kvar, den är typ flätad(den röda o den vita kanlen) och den kommer från strömknappen som sitter framme vid panelen.
För övrigt så lyser en blå led lampa framme som det ska, men när jag trycker in startknappen då kommer inget pip och händer inget...
Snälla har någon en förklaring vad hände? Kanske moderkortet är kass trots allt?

Permalänk
Medlem

den du har kvar, som går till strömbrytaren ska du sätta där det står tex "PWR SW" "POWER SW" det ska vara någon form av en förkortning på Power Switch

Visa signatur

[Nanoxia Deep Silence 1][Intel i5 2550K] [ASUS P8Z77-V [16Gb DDR3 G.Skill Ripjaws X] [OCZ Agillity 3 90GB] [WD Black 1.0TB] [XFX HD7970 DD GHZ-Edition] [LG 27" IPS] [BOSE 2.1 system] [BeQuiet Straight Power 680W 80+ Gold Modular] [Qpad QH-90 Headset]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tempnamn:

Nu har jag bytt nätagg, fick tag på en fin Corsair 500, testade agget funkar perfekt och det slocknar inte som Zalman men...
Av min redsla att förstöra något på moderkortet så drog jag ut alla kablar jag bara kom åt som satt på mobon... korkat av mig:/

Har pillat en hel del med med reset sw, hdd led -+, power sw, etc... kollat super noga på moderkortets manual att jag stoppar allt på rätt ställe men en röd/vit liten kabel med två små pinnuttag är kvar, den är typ flätad(den röda o den vita kanlen) och den kommer från strömknappen som sitter framme vid panelen.
För övrigt så lyser en blå led lampa framme som det ska, men när jag trycker in startknappen då kommer inget pip och händer inget...
Snälla har någon en förklaring vad hände? Kanske moderkortet är kass trots allt?

Jag tippar på att du köpt ett CX 500W, varför fortsätter du att köpa dåliga nätagg?

Permalänk

Ja, det är ett CX500, varför är det dålig? Har inte så mycket pengar just nu, tänkte spara lite trodde att Corsair var ju bra:/

Permalänk
Skrivet av prOZac:

den du har kvar, som går till strömbrytaren ska du sätta där det står tex "PWR SW" "POWER SW" det ska vara någon form av en förkortning på Power Switch

Sladden har "pinnar" dvs samma taggar som som jag har på moderkortet där jag redan föst reset sw, hdd led -+ osv...
Kablen är väldigt tunn, polkagris färgad, räcker inte ens fram till moderkortet så jag utgår att det var inte där det hör till...kanske har fel.

Permalänk
Medlem

Så du gillar oss så mycket att du vill komma tillbaka om några månader med nätaggs problem igen. Med CX och GS serierna har Corsair sänkt kvaliten för att få ned priset till budget nivå. Resultatet är att massor av trådar där folk fått typiska budget agg problem efter en tid,

En Dator behöver 4 delar för att starta. 5 delar med bild (grafikkort).

Moderkort
Processor (Kylare)
Nätagg (kabel)
Minne

Få liv i datorn (fixa felet) INNAN du sätter tillbaka grafikkort, tangentbord, mus, hårddiskar, DVD osv för nästan allt kan blockera så att datorn verka död osv. Lättare att hitta felet med färre delar + byggfel att gå igenom. Stora klumpiga händer kan orsak en hel del i en trång dator.

Kablar/knappar som går från chassit till moderkortet kan vara trasiga, sitter på fel plats och därför blockera starten på olika sätt. Dra ur alla och använd en skruvmejsel för att starta datorn som du rör (kortsluter, mjukt) metall piggarna där kablarna från chassit ska sitta.

Nollställa bios igen ordentligt den här gången efter att du dragit ur strömkabeln. Ta det lugnt så att den hinner nollställas. Några var även tvungen att ta bort andra saker men det varierade mellan olika fel så har du redan nollställt gör du det igen efter att du tagit bort allt onödigt. Om det gick bra går du efteråt in i bios, ställ in det du vill och sparar så att datorn inte stanna och tjatar varje gång datorn startar mm.

Ta isär allt. Kontrollera noggrant (efter fel, skador, distanserna sitter rätt mellan moderkortet/chassit, böjda pinnar i kontakter mm) och sätta ihop ordentligt. Misstänker du moderkortet kan du lika gärna även ta isär moderkort och processorn också.

Edit:
Egentligen kan du kasta chassit i förrådet och istället lägga moderkortet på nån kartong eller annat som inte leder ström medan du letar efter felet.
http://www.techsupportforum.com/hardware-support/motherboards...

Permalänk

Tack för goda råd och tips. Jag ska göra allt jag kan, jag vill lära mig mycket men det går lite trögt om man gör det själv. Saken blir inte lättare nu när jag har inte så mycket pengar över för prylar som jag skulle helst köpa... För att börja med jag skulle köpa ett modulär agg och ta bort all onödiga sladd, men ett modulärt agg ligger väl 1500+ kr eller mer:(
Jag hörde att xfx agg är bra, är den här okej?
XFX ProSeries Core Edition 550W PSU

Mitt moderkort har bara fyra pins uttag på agget är en 8 pins som gick att dela, misstänker att jag behöver köpa en kabel som omvandlar 8 pin till 4 pins. Kostar runt 50:- hos Komplett.

Det där mjukstartet med skruvmejsel är det svårt? Jag är inte så teknisk med elsaker, hoppas att jag kommer inte pajja hela burken:/

Permalänk

Hej!
Efter ett år med forskning av trasiga datorer osv osv
Tror jag att det är moderkortet har haft liknande fall då vart det moderkortet som var kaputt!

Mvh: Eric

Visa signatur

Intel i7 2700k, 7970 3GB, 12GB Dominator GT, 2TB Seagate.

Permalänk

Problemet är löst, tack för alla!
Det var nätagget som var knasigt, nu fungerar allt som det skall.
Färgen på LED pinnarna har förvirrat mig, till slut öppnade jag chassi fronten och följde den "gul/vita" sladden som ska kopplas på den RÖDA delen i fronpanelen, här ska man kortsluta med mejseln om startknappen inte skulle fungera.
Nätagget strömkontakt till moderkortet gick att dela till 2x4 pin

Hoppas att det hjälper någon som får samma fel som jag

Tack för all hjälp!