Permalänk
Medlem

Måste man köra 12 timmar i Prime95?

Tjenare!

Blev sugen att överklocka och hittade denna guide: http://www.youtube.com/watch?v=20rCMNzkwJo

Om ni tittar på tiden 07:23 och pausar så ser ni att han ändrar till 46. Jag har ett exakt likadant BIOS och vill ställa in den på typ 40, 41 eller 42.

Min fråga är, måste jag köra Prime95 i 12 timmar? Vill hellst spela på en gång (Skyrim) och då tänkte jag flika ner spelet och titta på temperaturerna, om de är ok fortsätter jag spela och om de är för höga får jag överklocka på ett annat sätt.

Tacksam för svar!

Permalänk
Medlem

Nej det behöver du inte. Datan du får in på 12 timmar är ju då mer representerande än om du bara kör 2 timmar, men det är inte ett måste. Kör ett par timmar och se hur det se ut. Ha roligt i Skyrim!

Permalänk
Medlem

Prime95 (heller annan benchmarking) är inte "nödvändigt" att köra i 12 timmar efter en OC.
MEN det är REKOMENDERAT att köra under en längre stund vilket 12 tim är ett lagom medelvärde.

En dator blir ostabil om processorn behöver en högre vcore vid en viss hastighet än vad den får (dvs vad som är inställt) och dessa ostabiliteter kan visa sig genom blue screens,låsningar,frysningar (frysniongar som inte alltid behöver låsa datorn helt utan bara i nån,några sek) dessa kan vara svårt att få till med vanliga program,spel som inte utnyttjar cpu till 100% under en viss tid utan dessa prg,spel kanske bara tar 97% som mest heller 99% i 2min sen 30% i 5sek sen upp igen.

Det är då väldigt svårt att veta om det är en OC,buggiga spel,program,drivrutiner till ljud,grafik,moderkort,etc som är boven till dessa frys,lås,bsods när,om dom börjar komma.
Därav rek att köra i alla fall en lång benchmark när man klockat färdigt (heller i alla fall strax efter).
Och om vcore är på gränsen (dvs det skulle räcka med 1-2 snäpp till för 100% stabilt) så är en benchnark i 15-30min är långt ifrån säkert (och under det är direkt värdelöst då kan man nästan skippa det för det ger inget).

Lite förenklat så gör jag så här! ökar jag ration på cpu kör 15-20min bench funkar det ökar jag ett snäpp till och en 15-30min bench osv tills det blir fel då ökar jag vcore tills bench är ok och börjar öka ratio igen tills fel då mer vcore,osv,osv tills jag kommer dit jag vill i hastighet (om cpu kylaren klarar av detta vill säga).
Efter detta kör jag en långh benchmark (tex över natten heller om drar ut nånstans,etc vilket kan bli allt från 6-30tim) och det är inte helt ovanligt att man får öka vcore 1-2 snäpp då för att det ska bli 100% stabilt.
Sen det viktigaste av allt är att INTE KÖRA VCORE PÅ AUTO detta kan ge både för hög (=mer värma och slitage på cpu) och för låg vcore (=ostabil) då det inte alls funkar bra (för hög är vanligast och då brukar det vara många snäpp för högt så att även en cpu som klarar OC dåligt ska klara den farten).

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

kör aldrig min i 12 timmar då den kommer ju aldrig någonsin ligga i 100% load i 12 timmar
jag brukar köra mina i 4-6 timmar

Visa signatur

SÖKER: i5 3570k / 4670k och ASUS P8Z77-I DELUXE / ASUS Z87I-PRO
Command center: fx 8320 4,7ghz,SABERTOOTH 990FX R2.0, 16gb corsair vengance, GTX 760 asus DCU2, 2 WD caviar 300gb, WD Raptor 150gb, Samsung 840 evo 120gb

Permalänk
Medlem

För att vara säker på att processorn är helt stabil bör man köra Prime95/OCCT i 24 timmar, men detta är mest om man vill vara absolut säker och om man inte har en OCD över det så är det enda användningsområde för detta om man ska göra något professionellt arbete med datorn (Redigera mycket video, musik eller bilder där det verkligen suger med en BSOD).

Visa signatur

CPU: i5 3570K@4.2GHz, 1.152V RAM: Corsair Vengeance 8x2 Grafikkort: MSI Geforce GTX 660ti Chassi: Fractal Design Define R4 Ljudinterface: Focusrite Scarlett 2i2 Hörlurar: Audio Technica ATH-M50
Citera för svar!
Gymnasist med stort intresse för musik, grammatik, böcker och datorer.

Permalänk

Jag kör med programmet OCCT i en timme ungefär, se nedanstående länk.
http://www.ocbase.com/

Det har hänt att överklockningar som klarat flera timmar i prime95 har blåskärmat efter bara någon halvtimme med OCCT.
Jag tycker det är ett mycket tuffare program för processorn, klarar datorn sig en timme så anser jag att datorn är stabil.

Permalänk
Medlem

Första testet man gör är väl att köra IntelBurnTest (tar runt 10 min), sen ett spel någon/några timmar. Forsätt med dessa lättare tester samtidigt som du ökar frekvensen successivt. När dessa sedan failar (spel krashar etc) så vet du att du nått en övre gräns för frekvensen. Då har du valet att aningen försöka skapa lite mer utrymme för frekvenshöjningar (genom att höja vcore) eller att backa tillbaka från gränsen till närmaste stabila frekvens.

Att köra prime en längre tid som ett slutgiltigt stabilitetstest ger dig säkerhet. När datorn hänger sig om några månader så slipper du tänka på om det är pga överklockningen eller ej. Testade personligen att köra prime95 på en spänning jag trodde var stabil (~1.23v) och en av de fyra trådarna dog efter sisådär 8 timmar.
Nu gör jag iof inget jätteviktigt på min dator som blir helt förstört av lite räknefel, men vissa program är väldigt känsliga mot räknefel (host Dolphin).

Permalänk
Medlem

Aha, tack för svar! Men sättet som han i videon överklockar på, funkar det så enkelt?

Permalänk

jag har klockat upp min 8350 till 4.6 ghZ vcore på 1.368 är det bra resultat ? är stabil på prime 95 ca 3-4 timmar

Visa signatur

Intel core i7 4770k 4.4ghz|Msi 780 Lightning bios (skyn3t)|Msi Mpower Z87|16Gb,kingston hyperX predator,2400 MhZ| windows 8.1 Pro|H100 crosshair|Cooler Master HAF X|Antec High Current Gamer 900W 80+Bronze|smartPhone Lg g2 32Gb
Headset| logitech g430

Permalänk
Medlem

Jag orkar inte kolla igenom videon, men här har du du en annan guide för Asus Z77 moderkort
http://www.overclock.net/t/1291703/ivy-bridge-overclocking-gu...

Annars så står mkt i den stora guiden för ivy bridge
http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...

edit
Ivy Bridge (3570k, 3770k) är väldigt lätt att överklocka iaf. Du har 3 saker att hålla reda på

  • temps (inte för höga)

  • vcore (inte för hög spänning till processorn)

  • frekvensen (det som avgör prestanda)

Se guider som sagt

Permalänk
Medlem

I båda exemplen i den video du länkar till redblaze så används AUTO vcore.
Vilket aldrig är bra då du kommer att få en mycket högre vcore 100% av tiden (=mer värme och mer slitage på cpu har du otur så pass mycket mer värme att din kylare inte klarar av det) än om do OC manuellt.

Detta för att varje cpu är olika en cpu kan kräva 1,1v för att gå i 4,5 men en annan kan kräva 1,4v och det är MASSIVA skillnader i värme mellan dessa (kan liknas med att en org kylfläns går bra @1,1 men dom bästa börjar få problem @1,4).
Vad ASUS (och andra tillverkare) då MÅSTE göra för att AUTO ska fungera är att sätta gränsen för den sämsta cpu'n dom sett och högst troligen lägga till ett par snäpp till för att vara säkra att det ska fungera med ALLA cpu.
Detta gör ju att 95% av alla cpu'er körs med alldeles för hög vcore om AUTO används och då behöver en mycket biffigare kylare för att ens fungera samtidigt som lisvlängden halveras (kanske mer till och med) det drar ju även en del mer ström med.

Ska man overklocka så bör man ta sig 1-2 timmar MAX och läsa in sig sig på detta (nej tar inte längre läsandet vill säga) för att få till en ok OC på runt 4,5 med sandy,ivybridge.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Har aldrig kört prime typ. klockar och testar irl med spel. Fukkar det ur några gånger så sänker man bara lite

Visa signatur

|Asrock X370 Pro Gaming| Ryzen 3800XT| 32GB Geil Super Luce 3400mhz ddr4| Hellhound 7900XT | Samsung 950 Pro 512gb & Seagate 600 480gb| Crosair RM1000| Deepcool Dukase| Siberia 840| Zowie EC1-A| Corsair RGB MX Blue| Samsung Odyssey G8 |

Permalänk
Medlem

Nej, jag skulle rekommendera att stabilitetstesta med dessa typ av program långt mycket mer än 12 timmar. 24-48 minst, gärna med fläktar nerskruvade. Fast det kanske inte gör något att du får krascher och hardlocks. 12 timmar är inte riktigt talande när det gäller stabilitet vid vardagsanvändning. Det kanske räcker för benchmarks, men inte så mycket mer. Olika system, processorer osv kommer bete sig olika här så man vet helt enkelt inte om man inte testar längre.

Permalänk
Medlem

Gör en notering här så jag hittar tbx!!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

* Fractal Meshify 2/TG Light Tint * MSI Z490I Unify * Intel i5 10600KF+Alphacool Eisbaer Aurora 360 Digital RGB * Corsair Vengance 16GB * MSI 2080 Ventus V2+Bykski Full Coverage GPU Water Block * Samsung 840 250gb SSD * Corsair GT 120GB SSD * Corsair RM750X 80+ gold * Benq XL2420T * Benq G2420HD * Roccat Kone XTD * QPAD MK-85 Pro * Steelseries 840 *

Permalänk
Medlem

Jag har läst ett par guider om hur man gör när man överklockar, men har aldrig gjorde det förut. Det killen i videon gär att att han på en Asus z77 V-PRO är att han knappar in 46 i Core-meningen så att den automatiskt ställs in på 4,6 Ghz. Sedan säger han att moderkortet själv anpassar restan av inställningar efter 4,6 så att de ska fungera bra.

Detta är ju väldigt smidigt och enkelt, tryck in säg, 42 (4,2Ghz) så är du klar!

Permalänk

nej man behöver inte köra prime. men det är bra att konrtollera stabila överclovckningar med & max temp

Visa signatur

| Thermaltake P3 | i5 13500 3,5GHz | EKWB Water cooling |
| MSI pro B760M-p | gigabyte vision 8GB RTX3070 OC |
| 32Gb Corsair Vengence 3000MHz |
| Msi spatium 390M | Thermaltake RGB 750W |

Permalänk
Medlem

Ok, har testat klocka som han i video gör och körde i prime95 i ca 5 minuter. Insåg snabbt att mitt Bios ställer in 1,288-1,3 volt för 4,3 GHz, vilket är på tok för mycket för 4,3. Ska klocka manuellt senare idag. Tack för svar!

Permalänk
Medlem

Jag brukar köra 30 loops i IntelBurnTest tills det blir stabilt, sedan börjar jag spela! Krashar det så är det bara lägga öka volten ett snäpp till.

Visa signatur

Louqe Ghost S1 + L TopHat | ASRock Phantom Gaming ITX | Intel Core i9-9900K | Corsair Vengeance LPX 32GB | Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti 11GB | Corsair SF750 Platinum | Samsung 970 EVO Plus 500GB | Intel 660P 2TB | Custom Vattenkylning CPU/GPU | Windows 11 Pro x64

Permalänk
Skrivet av Kvickstick:

Jag brukar köra 30 loops i IntelBurnTest tills det blir stabilt, sedan börjar jag spela! Krashar det så är det bara lägga öka volten ett snäpp till.

InteBurn Test är väl inte särskillt bra? Kunde köra det i 2 h med en ganska ostabil klock :/ OCCT verkar vara det bästa

Permalänk

Jag körde 30-45 min , räcker gott och väl. Har gått 24/7 i snart 2 år nu på 4,5 ghz

Visa signatur

EMS Design Webbyrå i Stockholm:
http://www.emsdesign.se
Inet Fraktfritt
https://www.inet.se/artikel/6101343/
"Citera för svar/respons"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Redblaze:

Ok, har testat klocka som han i video gör och körde i prime95 i ca 5 minuter. Insåg snabbt att mitt Bios ställer in 1,288-1,3 volt för 4,3 GHz, vilket är på tok för mycket för 4,3. Ska klocka manuellt senare idag. Tack för svar!

yep det är därför jag och andra säger att AUTO OC är värdelöst här i tråden och många,många andra.
Och nu vet ju du det till 100% med.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!