Lite juridisk hjälp angående upphovsrätt och design

Permalänk
Medlem

Lite juridisk hjälp angående upphovsrätt och design

Gör en liten chansning här, vet inte hur pass många som har koll på sånt här men det kanske finns lite designers och liknande som råkat ut för samma sak så jag testar

För ett tag sedan gjorde jag och en vän ett examensarbete åt ett företag (jag tänker inte nämna vilket då det känns oväsentligt just nu) och arbetet gick ut på att ta fram en logotyp och en grafisk profil åt det här företaget.

Vi hade ett första möte med kunden där vi diskuterade grundläggande strategier och hur vi skulle få ett resultat som speglade företaget och dess värderingar, en standardgrej egentligen som görs vid alla såna här jobb. Kunden blev så småningom väldigt nöjd och tyckte vi hade något spännande på gång och vid första mötet fick vi ett muntligt löfte att om det blev så att företaget skulle använda våra grejer så skulle ekonomisk ersättning utgå till oss och det lät på han som att det var självklart.

Arbetet fortsatte under några månader och vi hade ganska intensiv mail och telefonkontakt där olika designförslag reviderades och gjordes om för att passa deras önskemål och tillslut så kom vi fram till ett förslag som dom verkligen tyckte om och det var enbart goda ord ifrån företaget som alla var överens om att använda våra grejer som deras grafiska identitet. Allt som saknades var ett sista avstämningsmöte där vi skulle träffas öga mot öga för att lämna över våra produkter (typ leverans på digitalt medie av något slag) samtidigt som vi skulle göra en sista check så att allt var okej.

Det var nu det konstiga började, vi hörde av oss ganska mycket under några veckor för att försöka hitta en tid som passar och vi fick hela tiden svar i stil med "Vi försöker hitta en tid, vi vill väldigt gärna träffa er. Vi återkommer" men här någonstans dog det helt. Vår kontaktperson försvann helt ifrån jordens yta till synes och svarade inte i telefon eller på mail. Jag gjorde ett antal försök under flera månader men fick aldrig något besked så jag la det hela på is kan man väl säga.

Nu idag till min förvåning ser jag att dom har lagt upp en hemsida där vår logotyp används i ett par olika varianter och det finns även en bild på en byggnad där vår logotyp finns tryckt i två stora skyltar som sitter på fasaden, detta HELT utan vår vetskap. Inte ett ord och eftersom vi inte lämnat över någon färdig produkt så antar jag att de tagit några tidiga skisser alternativt screenshottat utifrån vår rapport som vi skickade till dem för granskning. Ingen vektorgrafik eller liknande har levererats så jag vet inte hur dom burit sig åt riktigt. Vi känner oss hyfsat överkörda och det muntliga löftet som vi fick initialt känns rätt långt borta. Hemsidan har kommit upp hyfsat nyligen då jag varit ute och letat eftersom jag befarade just detta tidigare eftersom dom försvann sådär.

Nu till frågan, har vi några som helst rättigheter här? Jag känner att dom använder sig utav vårt material i deras marknadsföring/identitet utan vår vetskap och godkännande och jag tycker det är självklart att deras del av avtalet ska följas. Kan vi pusha för det här eller hur ser våra chanser ut? Någon hobbyjurist som kan våga sig på en gissning?

Permalänk
Entusiast

Så länge det inte finns något avtal och så länge loggorna når verkshöjd så har de klantat sig och du har rätt till ersättning. Det normala i fall när någon bryter mot upphovsrättslagen på det här sättet är att man helt enkelt skickar ett mail där man påpekar att de gjort fel och så bifogar man en faktura med kostnaden för verket de använt. Ofta lägger man på 50-100 % på priset eftersom de använt det olovligen. I samma mail lämnar du även en offert för vad du vill ha betalt för att de ska få fortsätta använda materialet. Skiter de i att betala fakturan så tar man det den vanliga vägen via inkasso. Hjälper inte det och jurister ska blandas in så blir det civilrättsligt mål i tingsrätten. Men få företag drar det så långt då de brukar vara väl medvetna om att de gjort fel.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

Om nu exjobbet är klart antar jag att ni inte längre är kvar i högskolevärlden? Oavsett det kan det nog vara intressant att fråga ert (föredetta) lärosätes jurist om vad ni kan göra. Jag antar att det kan vara intressant för lärosätet att vara medveten om såna här frågor också och ni är säkert inte de första som haft ett liknande problem. Kan ju vara värt ett försök att få lite gratis juridisk hjälp om inte annat

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av badbolll:

Nu till frågan, har vi några som helst rättigheter här?

Det är omöjligt att uttala sig om detta utan att veta vad som sägs i avtalet, samt se hur lika logotyperna är.

Permalänk
Medlem

Välkommen in i vuxen världen!
Det är ju så här det går till i dagens företags klimat dvs försöka ruffa åt sig så mycket det går från dom fattiga (studenter,mindre företag,uppfinnare,etc) och sen dra allt till tingsrätt och även att försöka dra ut på tiden så långt det bara går för att då den fattigare parten ska få slut på pengar och inte kan fortsätta med advokater,etc.

Är du tex uppfinnare så behöver du ju ett par miljoner dels för att ens få patentet och sen betydligt mer än den kostnaden för att försvara dig mot patenttroll som kommer att dra dig till dosmtol för att du inkräktar på det och det patentet (trots att det är helt uppenbart att det är miltals iifrån att vara sant) har du då ej pengar att försvara dig med under ett par års tid så vinner dom per automatik och du får därmed lämna över ditt eget patent (då det "inkräktade" på deras som dom vann).

Med andra ord lite inte ett skit på en enda jävel utan begär ett skriftligt kontrakt innan du ens börjar tänka på att göra en logga till ett företag och sen nästintill krav på att du ska låta din egen advokat titta på det kontraktet INNAN du skriver under.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Tack för era svar! Jag har gjort ett försök nu att kontakta företaget för att se lite vad dom har för tankar kring detta. Något avtal finns inte nedskrivet utan vi har endast muntliga överrenskommelser, kan nog kanske bli knepigt mej att det är våra logotypen som vi gjort råder det inga tvivel om.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av badbolll:

Något avtal finns inte nedskrivet utan vi har endast muntliga överrenskommelser

Vad sades i den överenskommelsen?
Skulle de få använda den logotyp ni tog fram? I så fall; När skulle de i så fall få göra det? Fanns det någon tidplan när ert jobb skulle vara färdigt?
Var det klart överenskommet att ni skulle få ekonomisk ersättning, och i så fall för vad? (idéerna?, skisserna? färdigt material?)

Permalänk
Medlem
Skrivet av HakanSor:

Vad sades i den överenskommelsen?
Skulle de få använda den logotyp ni tog fram? I så fall; När skulle de i så fall få göra det? Fanns det någon tidplan när ert jobb skulle vara färdigt?
Var det klart överenskommet att ni skulle få ekonomisk ersättning, och i så fall för vad? (idéerna?, skisserna? färdigt material?)

Hela syftet med arbetet var att ta fram en grafisk profil med logotyp som de skulle använda i deras verksamhet men allting blev så konstigt när hela företaget till synes försvann från jordens yta innan arbetet var färdigt. Inget färdigt material har levererats utan enbart lite skisser/förslag och ett utkast på projektrapporten och sådant bara för att vi skulle veta vad de tyckte om våra idéer så att vi kunde färdigställa produkten. Vi hade väl tänkt att villkoren och sådant skulle bestämmas i det skedet när allting väl var klart men så långt hann vi inte innan de "försvann". Inser väl att det är ganska svårt för oss att få rätt men hoppas vi kan få igång någon sorts dialog iallafall.

Permalänk
Medlem

Ni har ju fått en lektion av livs erfarenhet nu i alla fall.
Till nästa gång så vet ni nu att ni inte rör ett finger förrens ni har förhandlat klart och du har ett underskrivet kontrakt.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!