Moraliska problem med piratkopiering

Permalänk
Medlem
Skrivet av Huzzbutt:

Ponera studenten som ska kunna ett program, med 9000 i månan ska han då köpa programserien och skippa hyra och mat i en och en halv månad, eller sltföra studierna och sedan få jobb på ett företag som då köper en till licens?

Jag tror nog att Adobe vet att de aldrig skulle få ut pengarna men att det är bättre att folk lär sig deras programvara och i ett senare skede genom arbetet blir indirekta betalande konsumenter.

Eller så lär han sig GIMP istället och sparar in pengarna åt företaget genom att visa dem att man klarar sig utan Adobe. Om skolan nu lär ut ett visst program så har de väl programmet på skolans datorer? Så var det i alla fall på 1980-talet när jag gick i skolan, där fanns det datorsalar som man kunde sitta i. Privat kan man köra med bättre alternativ.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av fesoj:

...samma lag uttryckligen säger att det rör sig om ett brott, alltså något omoraliskt.

Eh, nej? Brott är inte omoraliskt därför att de är brott mot lag. Vissa saker är brottsliga därför att tillräckligt många tycker att handlingen är omoralisk. Moral kan alltså diktera lag, men att säga att motsatsen gäller är väldigt knasigt.

Det omoraliska (eller snarare tveksamma, dumma, icke-självklara - moralbegreppet kan vi försöka lyfta bort i möjligaste mån) är tanken att "jag gör något" implicerar "detta något är värt pengar för mig som jag måste få av någon annan". Det kan vara så "illa" att vi inte kan tjäna pengar på att göra film eller musik, eller böcker eller datorprogram. So be it! Kommer det hota dessa verksamheter? Kanske. Troligtvis inte, precis som upphovsrätt inte var förutsättningen för att de fria konsterna skulle uppstå. Det är upp till var och en som tillverkar något att hitta affärsmodeller som medger att man tjänar pengar på detta något. Det kan vara hårt arbete. Dessa pengar kan inte begäras från varje kopia. Lättheten att kopiera gör att värdet på kopior bokstavligt talat är milliören. Hela frågan är feltänkt och upphovsrättsindustrin argumenterar med pseudovetenskapliga metoder där folk som inte gjort ett smack för produkten kan inneha "upphovsrätt" och där förluster beräknas som icke-verifierbara uteblivna vinster. Eftersom det är just dessa ekonomiska faktorer som gett oss lagstiftning kan man inte ta denna lagstiftning på allvar, för de har ingen evidensbaserad grund. Då kan man inte påstå att piratkopiering är omoraliskt på grund av lag. Den kan vara omoralisk av andra skäl, men då rör det inte företeelsen utan den enskilda piratkopian. Vissa piratkopior är säkert moraliskt klandervärda (A får ekonomiska problem på grund av kopian där A skrivit programmet/låten/boken). I själva verket visar dessa "förluster" bara vad det rent marknadsmässigt _går_ att tjäna pengar på. Om bara en hundradel av kopiorna är "legala" är produkten värd 1/100-del och man får finna sig i det. Eller göra en annan produkt, skaffa sig ett riktigt jobb eller hitta en affärsmodell som fungerar genom konkurrens och inte genom lagstiftning.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Eller så lär han sig GIMP istället och sparar in pengarna åt företaget genom att visa dem att man klarar sig utan Adobe. Om skolan nu lär ut ett visst program så har de väl programmet på skolans datorer? Så var det i alla fall på 1980-talet när jag gick i skolan, där fanns det datorsalar som man kunde sitta i. Privat kan man köra med bättre alternativ.

Företaget skulle antagligen förlora mer på övergångskostnaden än att bara fortsätta med Photoshop hur enkel den är.
Det kan till och med vara så att skolan delar ut licenser till studenter.
Privat kan man köra med en massa alternativ, man kan till exempel använda paint eller corel draw, men behöver man lära sig photoshop så behöver man göra det och då är det väl ändå bättre att man gör det än att man inte gör det hur man än ser på saken.

I princip gäller det all mjukvara, är du marknadsledare kommer det också vara din mjukvara som kopieras, företagen kan så klart gasta om det men de vet nog alla att alternativet dvs gratisprogram skulle ge långt mer negativa effekter än piratkopieringen. Det moraliska ställningstagandet blir därmed inte att en inte ska piratkopiera för att det skadar företaget utan för att det hjälper företaget.

Visa signatur

Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt! Huzzbutt!

(Huzzbutt Hatar Klubben nästa möte är flyttat till tisdag, men vi ses som vanligt bakom Statoil. Ta med Chips och glatt humör!)

Permalänk
Skrivet av ronnylov:

Men varför måste man använda piratkopior av svindyr programvara istället för alternativen som gör samma saker men inte kostar något? Tänker på folk som absolut måste använda photoshop när de kan göra samma sak med GIMP till exempel. Varför lära sig program man aldrig kommer att ha råd att köpa? Bättre bojkotta dessa utsugare och istället använda mer vettiga alternativ. Har även svårt att inse vilken nytta man har som privatperson av ett program för industrin som kostar miljoner... Man gör mer nytta för samhällsutvecklingen genom att gynna open source tycker jag.

Fördelen med att lära sig Photoshop är just att denna är så himla stor och det finns så många guider och t.o.m månadstidningar som visar guider för denna. Det finns alltså många fördelar med att använda photoshop och när denna mjukvara för de flesta inte kostar mer än gimp så är valet enkelt. (p.g.a. att de piratkopierar). Annars så säljs eller i.a.f sålde adobe sina programvaror "billigt" till studenter, visst billigt var att ta i men det var under 10% av priset om jag ej mindes fel.

Angående svindyr programvara inom industrin så behöver man ha denna för att utvecklas inom området, jag själv har industriprogramvara värt över 50 mille på min dator. (dock helt lagligt) I vilket fall så förekommer det en hel del piratkopiering där med, där folk snor med sig programvara när de slutar och använder på det nya företaget. Inte att de är öppna med att de just har begått detta brott.

Så piratkopiering berör mycket mer än enbart folk som vill se på de senaste filmerna gratis. Alternativet köpa fungerar knappast alltid då det inte alltid finns något alternativ att köpa mjukvaran. Samtidigt så uppstår det olika problem piratkopiering och det går inte göra generella uttalanden som gäller precis överallt. Det är lite som påståendet att lite stryk ibland kan vara bra för hälsan, detta kan stämma men det beror på vad man menar med stryk, varför och hälsan. (hälsa = mentalt uppfriskande)

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av fesoj:

Dels har vi Zartax, som skriver några övningar i konsten att rationalisera. Piratkopiering kan vara ett medel för att ge nya förutsättningar för handeln ("En del av deras förhandlingsmedel har försvagats"), det kan vara bra för folk som inte har så mycket pengar ("Anton, 20, studerande till socionom och som lever på 8500 i månaden, också ska kunna njuta av det mästerverk Mass Effect-serien faktiskt är") och det kanske inte heller har så skadliga effekter ("kanske det ändå inte gör så mycket"). Det är mycket möjligt att han har rätt och att allt han skriver är tänkvärt. Men det är fortfarande inte såna omständigheter som avgör vad en människa har rätt att göra. Om ägaren till eg. ett program säger att du har lovlig rätt till programmet om du har köpt det, så har du inte lovlig rätt till programmet om du inte har köpt det.

Till att börja med vill jag bara säga att jag inte på något sätt argumenterar ur en deontologisk ståndpunkt. Anledningen till att jag invände mot att använda ordet stöld är att det känns som ett retoriskt grepp för att associera piratkopiering med något de allra, allra flesta tycker är negativt. Om du vill arguemntera för att piratkopiering är negativt, gör det då på egen grund och inte med någon guilt by association-retorik.

Sen vill jag invända mot dina två sista meningar i stycket jag citerade. Du skriver "Men det är fortfarande inte såna omständigheter som avgör vad en människa har rätt att göra.". Jag skulle vilja påstå att det är precis sådana omständigheter som avgör vad en människa har rätt att göra. Du argumenterar som om äganderätten vore en universallag, given av universum självt, att den är rätt by default, men så är det ju inte alls. Äganderätten är en pragmatisk rättighet som vi använder för att det gynnar vårat samhälle. Jag har rätt att äga saker, och andra har inte rätt att ta dem, eftersom livet skulle bli så mycket besvärligare om man inte kunde lita på att ens bil stod på parkeringen när man ska till jobbet på morgonen, eller att maten man handlade igår ligger kvar i kylskåpet på kvällen. Alla samhällen har inte äganderätt. Det finns stamfolk där alla äger allt, för det fungerar bäst för dem. Det pragmatiska i äganderätten för oss försvinner till viss del när det gäller abstrakta saker som programvara. Incitamenten att äga en programvara ligger på en annan nivå än att det blir besvärligt om någon "tar" din programvara, för själva tagandet sker på ett annat sätt, nämligen kopiering. Så ärligt talat är ditt argument för att piratkopiering är omoralisk, som bara består av påståendet att det är omoraliskt, rätt tunt. Du har inte någonstans pekat på några negativa konsekvenser av piratkopiering, och det är de enda argument jag kommer lyssna på. Pliktetik i all ära, men jag ser den bara som ett eventuellt medel att nå en utilitaristisk lösning.

Visa signatur

If the answer to any question requires a leap of faith, is it really an answer at all?

Permalänk
Medlem

MBY: Du påstår "moral kan alltså diktera lag, men att säga att motsatsen gäller är väldigt konstigt".
Man kan problematisera det där. Jag tror inte att någon individ har (eller bör ha) en moral som inte formats av lag i någon mening. Konceptuellt stämmer det, tror jag, på ett sätt att "moral dikterar lag" som du skriver, och lagen är inte frikopplad från det. Samtidigt kommer "moral" någonstans ifrån, och är intressant i kraft av någonting. I .e. åsikter om dittan och dattan är inte moraliskt goda eller onda bara för att de är åsikter, utan i kraft av en norm. Konsekventialism är inte ett slutgiltigt svar, då också konsekvenser värderas som moraliskt goda eller onda på grund av en norm. Moralen måste dikteras av någonting. Jag påstår, med många, att den dikteras av lag. Lag är ett analogiskt begrepp. Det är möjligt att säga att lag i en mening (som; definitionen av 'människa' eller något, i stil med naturrätt el. naturlig lag, "right reason", eller vad man nu tänker sig) ger vad du kallar moral. Och denna moral ger lagen i en annan mening, i termer av positiv rätt eller så. Det är inte vansinnigt relevant för diskussionen om piratkopiering här, men eftersom att du kom in på saken så ville jag svara. Om någon tycker det låter flummigt att säga att moral, om det är moral, kommer av naturrätt el naturlig lag, så kör i vind - idén är i vilket fall som helst att "moral" i sig självt är otillräckligt och ointressant. Och för att förklara det kommer man att behöva något mera grundläggande, och troligtvis mera svåråtkomligt. Anyways.
Vissa industrier har kanske konstiga sätt att beräkna vinster. Men jag har svårt att se hur det gör att upphovsrättslagsstiftningen är "svår att ta på allvar". Det är möjligt att ett filmbolag föreställer sig att förlusterna av piratkopieringen kostar femhundra miljarder per år, och det är särkert så att dessa uträkningar är lustigt. Men på vilket sätt påverkar det upphovsrättslagstiftningen? Det är ju inte så att upphovsrätten beror på hur mycket bolag tror att de förlorar på upphovsrättsbrott. Den säger bara att vissa personer har rättigheterna till något, att andra inte har det, och att man gör sig skyldig till tillgrepp om man innehar det som man inte har rätt till. Det är propositioner som inte har något att göra med vad företag har för metoder för att beräkna uteblivna förluster (du talar om "evidensbaserad grund" i det sammanhanget). Menar du att säga att upphovsrättslagsstiftningen är svår att ta på allvar därför att företag inte förlorar på eg. piratkopiering? Det är det enda sättet att förstå ditt inlägg på som är rimligt (i meningen begripligt). Men som svar på det, om det är så du menar; du säger själv att det är möjligt att "A får ekonomiska problem på grund av kopian där A skrivit programmet/låten/boken". Alltså kan företag förlora på piratkopiering, enligt dig själv, och upphovsrättslagstiftning behövs.
Ditt resonemang i övrigt är märkligt. Att endast en av hundra kopior är legala innebär inte att producenten "måste finna sig i" något, eller att produkten är värd mer eller mindre än vad producenten vill sälja den för. Lagstiftningen är nödvändig för att producenter ska kunna ta betalt precis vad de vill för vad de vill. Det är inte konsumenter som bestämmer priser. Om saker inte säljer för utsatta priser så är det producentens problem och fullständigt ointressant här.

Zartax: Guilt by association-retorik? Det är i princip en beskrivning av vad piratkopiering är; att ha något man inte har rätt att ha genom tillgrepp. Att de allra flesta tycker att det är något negativt är sekundärt. Jag litar på att människor som kan navigera på ett internetforum är tillräckligt förnuftiga för att inte känna sig tvingade till moraliska ställningstaganden därför att någon slänger ut negativt laddade ord. Du frågar efter ett argument på egen grund. Har du läst vad jag skriver? Det är ett argument för varför piratkopiering är omoraliskt; därför att det är tillgrepp, vilket är olagligt. Därför att det potentiellt sett (som allra minst) försvårar för producenter av media på olika sätt.
Om resten. Mitt resonemang förutsätter äganderätten, absolut. Jag inser att den inte har kommit från himlen, nödvändigtvis, utan är ett pragmatiskt grepp. Och, viktigare; att det är praktiskt att producenter av media kan göra en förtjänst på deras verksamhet. Det är anekdotiskt, men jag har skrivit på en bok i två år. Det kostar (jag vet att det inte är en newsflash). Jag tycker för det första att det är rimligt att säga att jag äger rättigheterna till mitt arbete, om jag inte ger dem till nån annan av nåt skäl. För det andra tycker jag att det är rimligt att jag ska kunna ta betalt för det (men folk måste inte köpa min bok). Jag har svårt att se hela den här faschinationen för teknikaliteten att piratkopiering inte är ett "tagande" utan att reproducera vissa data. Det är inte så att mitt arbete på en bok kan reduceras till din produktion av vissa data i en viss ordning. Om det vore så skulle du inte ha något intresse av piratkopiering i första hand; om det bara vore en fråga om att producera data så skulle frågan aldrig ha diskuterats. Men pirater är inte intresserade av data i största allmänhet, utan den som är organiserad på ett sätt som tagit andra hårt arbete (och massa pengar, tid etc) att producera.
Mina argument är endast tunna om man tycker att äganderätten är kontroversiell. Och jag antar att den är det, om man är seriöst betuttad i Platon eller är kommunist. Men om man vill ha en utilitaristisk lösning, som du verkar eftersöka, är den rätt nifty. Det återstår att se vad människor, som säger att piratkopiering är moraliskt, företräder för lösning. Du eftersträvade ett argument från mig, och jag har gett många. Själv har du inte, såvitt jag kan se, givit något eget.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av fesoj:

MBY: Du påstår "moral kan alltså diktera lag, men att säga att motsatsen gäller är väldigt konstigt".
Man kan problematisera det där. Jag tror inte att någon individ har (eller bör ha) en moral som inte formats av lag i någon mening. Konceptuellt stämmer det, tror jag, på ett sätt att "moral dikterar lag" som du skriver, och lagen är inte frikopplad från det. Samtidigt kommer "moral" någonstans ifrån, och är intressant i kraft av någonting. I .e. åsikter om dittan och dattan är inte moraliskt goda eller onda bara för att de är åsikter, utan i kraft av en norm. Konsekventialism är inte ett slutgiltigt svar, då också konsekvenser värderas som moraliskt goda eller onda på grund av en norm. Moralen måste dikteras av någonting. Jag påstår, med många, att den dikteras av lag. Lag är ett analogiskt begrepp. Det är möjligt att säga att lag i en mening (som; definitionen av 'människa' eller något, i stil med naturrätt el. naturlig lag, "right reason", eller vad man nu tänker sig) ger vad du kallar moral. Och denna moral ger lagen i en annan mening, i termer av positiv rätt eller så. Det är inte vansinnigt relevant för diskussionen om piratkopiering här, men eftersom att du kom in på saken så ville jag svara. Om någon tycker det låter flummigt att säga att moral, om det är moral, kommer av naturrätt el naturlig lag, så kör i vind - idén är i vilket fall som helst att "moral" i sig självt är otillräckligt och ointressant. Och för att förklara det kommer man att behöva något mera grundläggande, och troligtvis mera svåråtkomligt. Anyways.
Vissa industrier har kanske konstiga sätt att beräkna vinster. Men jag har svårt att se hur det gör att upphovsrättslagsstiftningen är "svår att ta på allvar". Det är möjligt att ett filmbolag föreställer sig att förlusterna av piratkopieringen kostar femhundra miljarder per år, och det är särkert så att dessa uträkningar är lustigt. Men på vilket sätt påverkar det upphovsrättslagstiftningen? Det är ju inte så att upphovsrätten beror på hur mycket bolag tror att de förlorar på upphovsrättsbrott. Den säger bara att vissa personer har rättigheterna till något, att andra inte har det, och att man gör sig skyldig till tillgrepp om man innehar det som man inte har rätt till. Det är propositioner som inte har något att göra med vad företag har för metoder för att beräkna uteblivna förluster (du talar om "evidensbaserad grund" i det sammanhanget). Menar du att säga att upphovsrättslagsstiftningen är svår att ta på allvar därför att företag inte förlorar på eg. piratkopiering? Det är det enda sättet att förstå ditt inlägg på som är rimligt (i meningen begripligt).

Precis som jag sa är ju "moral" inte vad som är intressant och inte vad vi måste utgå ifrån. Likväl så är det vansinnigt att forma en moral baserad på lagar. Det kan fungera för robotar, men bör inte gälla för människor. Det är symptomatiskt för delar av debatten och snarlika debatter där jurister av olika slag ser sig äga frågorna och där vi hela tiden matas av plattityder som "ingen står över lagen", etc. Jag skulle hävda att varje tänkande människa står över lagen och lagar bör vara rådgivande och förnuftiga men de får inte ersätta tänkande. Då och då uppstår ju situationer hos myndigheter där alla människor egentligen tycker att ett beslut är horribelt, men är det enda lagliga beslutet. I dylika fall är det bara skrattretande och tomt och ty sig till lag. Immaterialrätt (och klander, stämningar, etc) förefaller vara mer sårbart för detta eller för ett fåtal personers tyckande baserat på deras ovetenskapliga eller i allmänt ogenomtänkta världsuppfattning.

Men moral är inte vad jag vill diskutera alls, jag vänder mig bara till påståendet att lagar implicerar moral, styr moral eller liknande. Helt rimligtvis är det tvärt om, om det alls finns någon koppling. Jag förstår inte hur du kan missa kopplingen mellan påstådda förluster och lagarna. De uppmärksammade upphovsrättegångarna kretsar ju kring skadestånd, förluster och drivs väl dessutom civilrättsligt många gånger? Kom inte och säg att inte påstådd skada inte har haft med lagstiftningen att göra. Motsatsen till detta vore ju också horribel, av andra skäl.

Skrivet av fesoj:

Men som svar på det, om det är så du menar; du säger själv att det är möjligt att "A får ekonomiska problem på grund av kopian där A skrivit programmet/låten/boken". Alltså kan företag förlora på piratkopiering, enligt dig själv, och upphovsrättslagstiftning behövs.

Nej, "lagstiftning behövs" följer INTE av varje upplevt, påstått eller verkligt problem. Du missförstår också vad jag menar. Jag talade just om moralen (eftersom den alltid kommer upp). Moralen i en kopia kan givetvis påverkas i hur kopian görs och vad den implicerar för producenten. Ett tydligare exempel är när dennes integritet hotas, t.ex. en piratad sjukjournal eller något. Men även kopior av program eller musik kan givetvis vara alltifrån omoraliskt till en väldigt fin gest. Det finns ingen anledning att extrapolera detta till lagar så som vi har gjort nu. Och i alla händelser kan den som påstår att det är omoraliskt eller moraliskt att kopiera beroende på lag helt enkelt stoppa upp något där solen aldrig skiner. Den som påstår sådana saker är inga tjänare av god moral.

Skrivet av fesoj:

Ditt resonemang i övrigt är märkligt. Att endast en av hundra kopior är legala innebär inte att producenten "måste finna sig i" något, eller att produkten är värd mer eller mindre än vad producenten vill sälja den för.

Jo, det är precis vad denne får finna sig i. Man kan inte sätta ett pris godtyckligt, utan det måste vara realistiskt. Om det krävs 100 kopior för att kränga en "enhet", ja då är det en ekonomisk realitet som producenten får finna sig i. Hur man modellerar detta, att produkten är värd 1/100 av listpriset, eller att 99 kopior är marknadsföring, eller research, etc, är upp till producentens modeller. Själv föreställer jag mig det spontant som låg yield. Det finns massor med processer som har låg yield rent naturligt. Men det är inte min sak att definiera det.

(Det är en ständigt återkommande "sjuka" att de som argumenterar mot upphovsrättsindustrins syn hela tiden efterfrågas om vad "man bör göra i stället" och "hur man ska få betalt", etc. Det är inte mitt problem, det är upphovsrättsindustrins. Det är ohederligt att ställa det kravet på oss andra utan bara ett retoriskt knep.)

Sedan är det faktiskt fullt möjligt att det kanske inte går att tjäna pengar på vissa företeelser. Då är produktionen förlegad. Ungefär som hästdroskor, enkanalsradio, gaspolletter eller skrivare (dvs tjänsten/yrket "kopiera text för hand"). Den som påstår att detta hotar de fria konsterna (eller hotar datorprogrammets existens) måste fundera på under vilka perioder av mänskligheten där "konst" inte funnits. Stalltips: det är inte i liberala demokratier. Det kan hända att man kanske, naturligt, inte kan bli rik på att vara exempelvis skådespelare eller författare. Det har gått historiskt, men det är ingen garanti för framtiden. Det är inte min sak att bedöma, men detta resonemang är ändock mycket viktigt, helt centralt skulle jag säga. Denna fråga ställs för sällan. Vad man kan tjäna pengar på är inte gudagivet och att reglera det i lag (i termer om hela verksamhetsområden) är förstockat och stolligt. I bästa fall får vi bara en föränderlig lag som hela tiden släpar efter. Tänk er själva att vi skulle ha feodaltidens yrkesmonopol och garanterade inkomster idag? Frågan om vad som går att tjäna pengar på är, tror jag, den absolut mest centrala i hela debatten. Och kusligt oställd. Jag har inget svar. Jag kan inte avkrävas ett svar heller. Jag har ingen bevisbörda. Men att lagstifta (i effekt) att vissa typer av verksamheter ska betalas för av marknaden på detta sätt är smått tragikomiskt i sin enfald. Det är ungefär som när man under såväl antiken som under feodaltid upplevde tillväxt, men saknade förståelse för detta och tolkade tillväxt som moraliskt förfall. Pöbeln i bärstol? Borgare i silke? Nej, nu har moralen förfallit! Ekonomisk utveckling har alltså skett även när människorna själva har haft en fundamental oförståelse för denna. Jag ser klara paralleller till situationen idag. Det producenterna egentligen omedvetet ringaktar är att varenda kotte idag i princip besitter verktyg att göra film, musik och program och det som saknas är möjligen talang. Men talang kan inte monopoliseras. En normal, förnuftig, tolkning av allt detta är helt enkelt att vi lever i en föränderlig tid som jurister och vissa ekonomer bara missförstår och helt enkelt inte har med att göra.

Skrivet av fesoj:

Lagstiftningen är nödvändig för att producenter ska kunna ta betalt precis vad de vill för vad de vill.

Precis! Bingo! Det är alltså inte produktens eller affärsmodellens värde som värderas på en fri marknad utan saker avgörs med lag. Horribelt. Självklart är det orimligt. I annat fall, vänligen betala mig det pris jag vill ha för att jag just skrev: "bajskorv".

Skrivet av fesoj:

Det är inte konsumenter som bestämmer priser.

Jo. Inte direkt, utan indirekt. Det är liksom all ekonomisk teoris grundbult. Förutom tillgång och efterfrågan har vi definitioner om när ett köp blir av - när båda parterna är nöjda med varan/förlust av varan och förlust av pengar/erhållna pengar. Inte överens = inget köp. Extrapolerat till kopiering av "immateriella" (idiotiskt ord) blir att kopian har det värde som kopian faktiskt kostar, dvs nära noll. En smart affärsmodell får slå mynt av detta på annat sätt. Nu är det inte upp till mig att presentera affärsmodeller. Om producenten X inte kan tjäna pengar eller inte är inte och får inte vara mitt problem.

Skrivet av fesoj:

Om saker inte säljer för utsatta priser så är det producentens problem och fullständigt ointressant här.

Dumheter, detta är precis det centrala. Ja, det är producentens problem. Denne kan fortfarande tjäna pengar, men då får han inte låtsas som att alla i världen vill betala för (= "egentligen hade köpt, om det inte gått att kopiera") den, oavsett om alla i världen använder produkten eller ej.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Avstängd
Skrivet av fesoj:

Det är anekdotiskt, men jag har skrivit på en bok i två år. Det kostar (jag vet att det inte är en newsflash). Jag tycker för det första att det är rimligt att säga att jag äger rättigheterna till mitt arbete, om jag inte ger dem till nån annan av nåt skäl.

Zartax får givetvis själv svara på de stycken riktade till honom, men jag reagerar på dessa non sequiturs. Få betalt följer inte på "det kostar" och "bör stå i lag" följer inte heller. Man skulle kunna avfärda ditt argument genom att enkelt konstatera att du får väl skaffa ett jobb vid sidan om bokskrivandet? Men som jag sagt gång på gång i trådar som denna är det inte upp till vi andra att hitta sätt för dig att få betalt. Det är fullt rimligt att du "äger rättigheterna" till boken ja. Det är det ingen som ifrågasätter. Men att du kan ge bort eller sälja en rättighet låter som juridisk flum. Jag begriper inte hur en upphovsrätt kan "säljas". Att sälja en idé verkar befängt. Det du gjort är att ha duplicerat den.

Skrivet av fesoj:

För det andra tycker jag att det är rimligt att jag ska kunna ta betalt för det (men folk måste inte köpa min bok).

Nej, det är inte rimligt någonstans att du ska "kunna ta betalt". Det som är helt rimligt är att du försöker ta betalt. Det är helt i sin ordning. Går det så går det. Det är absolut inget fel att tjäna pengar - astronomiska belopp rentav - på böcker/musik/programvara eller vad som helst. Det som är orimligt är att det ses som självklart att verksamheten är statisk och att det alltid ska gå att tjäna pengar på den, i princip (dvs, "så länge inte boken floppar tar jag betalt"). Det kan ju faktiskt vara så att det visar sig att det inte finns några pengar i att skriva böcker (troligare: det finns mindre pengar än vad man hoppas).

Det är fullt rimligt att du försöker ta betalt och det är fullt rimligt att du inte bör kritiseras för att du får betalt så länge som du spelar rent spel och inte ropar på ordningsmakten därför att innehållet visade sig sprida sig mer än vad bokkopiorna blev sålda. Det är på ditt ansvar att du gör en produkt som folk vill betala för. Nu kan man ju påstå att varför skulle någon betala alls för något som man kan få gratis. Även här kan jag inte avkrävas något svar, jag har inte någon bevisbörda. Men jag kan ändå säga att det verkar finnas en (enligt mig rätt irrationell) logik i märkesvaror där märket och det faktum att saken kostade är något som man är villigt att betala för, t.ex. på grund av status. Logiken kring märkesvaror kanske kan föras över (eller hittas paralleller) till hur man tjänar pengar på något som låter sig kopieras. Vad vet jag? Men poängen är att yrken och levebröd inte är gudagivna. Det finns yrken och monopol som inte funnits förr, och förr fanns det drösar med sådant som garanterade dig vissa godtyckliga "rättigheter" kring produktion. Att tro att detta är statiskt är naivt. Alla lagar kring detta kommer med nödvändighet att efterhand anpassa sig till verkligheten. Skillnaden blir bara att lagarna hela tiden fördröjer och släpar efter, så varför ha dessa alls? De kanske behövs i något läge, men straffen med skadestånd om astronomiska belopp luktar medeltida dödsstraff på icke-tillåten bokspridning.

Skrivet av fesoj:

Jag har svårt att se hela den här faschinationen för teknikaliteten att piratkopiering inte är ett "tagande" utan att reproducera vissa data. Det är inte så att mitt arbete på en bok kan reduceras till din produktion av vissa data i en viss ordning. Om det vore så skulle du inte ha något intresse av piratkopiering i första hand; om det bara vore en fråga om att producera data så skulle frågan aldrig ha diskuterats. Men pirater är inte intresserade av data i största allmänhet, utan den som är organiserad på ett sätt som tagit andra hårt arbete (och massa pengar, tid etc) att producera.
Mina argument är endast tunna om man tycker att äganderätten är kontroversiell. Och jag antar att den är det, om man är seriöst betuttad i Platon eller är kommunist. Men om man vill ha en utilitaristisk lösning, som du verkar eftersöka, är den rätt nifty. Det återstår att se vad människor, som säger att piratkopiering är moraliskt, företräder för lösning. Du eftersträvade ett argument från mig, och jag har gett många. Själv har du inte, såvitt jag kan se, givit något eget.

Nu sjunker din argumentation drastiskt när du dels spelar ut korten "hårt arbete" och "kommunistkortet". För det första är din arbetsinsats helt irrelevant i hur marknaden ska bedöma värdet, för det andra så är det knappast kommuniststater som kännetecknas av fri informationsspridning, öppenhet och tekniska synergieffekter. Jag - och många andra med mig - argumenterar ur strikt frihetliga och marknadsmässiga bevekelsegrunder. Det är du som talar om lagar och regler för att hämma eller styra marknader. Jag talar om konkurrens. Det är i det närmaste stalinistiskt och INTE att helga äganderätten att exempelvis påstå att sålda mjukvaror är "licenser" som du inte gör vad du vill med. Alldeles självklart är jag ensam härskare av det jag har på min hårddisk. "För obeställt material ansvaras ej". Självklart modifierar jag hård- och mjukvara efter eget tycke, precis som att jag kan klottra eller stryka under i en bok jag köpt. De som verkligen inte förstått vikten av ägande är upphovsrättsindustrin. Den där halmgubbekommunisten börjar bli gammal.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Att rättighetsinnehavare sätter för högt pris på sina skapelser gör det inte mera moraliskt rätt att piratkopiera dem tycker jag. Tycker man priset är för högt eller licenser orättvisa så är det moraliskt mera rätt att låta bli att använda produkten. Att piratkopiera något är ju som att ändå ge det ett visst erkännande, att man tycker de gör bra grejer.

Personligen tycker jag det är bättre att bojkotta det helt och hållet i ren protest. Alternativt köper man det om man tycker det är värt pengarna. Jag ser egentligen inget fel i att försöka ta betalt men man ska inte räkna med att folk vill betala det priset och vill man inte betala så ska man heller inte använda produkten olovandes.

Permalänk

Jag tycker generellt övergripligt med lagstiftning bör anpassa våra lagar till vad man tror leder till det bästa samhället som medborgarna vill ha. För att anpassa våra lagar så att samhället går åt detta håll så bör man använda sig av vetenskapliga studier och granska vad som händer om man ökar, minskar vissa straff, ändra fängelsevård etc.

Upphovsrätten, så bör man först fundera på varför man behöver ha denna? Det är inte alls självklart att denna lag ska finnas. Sedan så ska man fundera på vilken upphovsrätt, patentlagstitning etc som leder samhället till det som man anser vara det bästa samhället?
Att de som livnär sig på något just vill ha extrema gynnsamma villkor för de själva är fullkomligt irrelevant.

Om man ser tillbaka till vad piratkopieringen de senaste 15år har lett till och försöker uppskatta hur samhället skulle ha varit utan denna brottsliga handling och funderar på hur piratkopieringen har skadat samhällsutvecklingen, så har jag svårt att komma på något negativt. Visst enskilda individer och företag har dock drabbas negativt, men hur man än gör så finns det alltid vinnare och förlorare.

Likaså vad tror man kommer hända om 15år om piratkopieringen fortsätter som idag? Liksom om man ska dra till med extrema fascistiska åtgärder med kraftig integritetskränkning så bör man se ett extremt stort hot

Angående moral så är det bara trams, speciellt när när moral bara är något som vi själva har hittat på och det är mycket individuellt. För mig som markägare håller svamp och bärplockare på med stöld och detsamma tycker de jag gör när jag hämtar in deras skattepengar i form av eubidrag.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Fast tråden handlar just om moral, alltså vad man själv tycker är rätt och fel.

Permalänk
Skrivet av ronnylov:

Fast tråden handlar just om moral, alltså vad man själv tycker är rätt och fel.

Visst jag kom lite oftopic.

Men som sagt, vad man själv tycker är helt individuellt och brottet upphovsrätt är för stort för att göra ett generell bedömning.
Att piratkopiera från en liten aktör och kanske någon man känner bara för att spara några kronor är inte alls samma sak som att piratkopiera en mjukvara som man aldrig någonsin kommer ha råd att köpa, men att denna piratkopiering kanske leder till att man i framtiden kommer jobba på ett företag som har X-antal licenser av programvaran och i sin tur kanske säljer några licenser vidare till kunder varje månad.

Så moralen handlar mycket om hur man tror att någon kommer påverkas av ens handling och sedan hur ens empati är.
Tror man att någon inte alls påverkas av att man piratkopierar, ja då är det svårt att se det moraliska dilemmat att göra brottet.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem
Skrivet av fesoj:

Att piratkopiera är att stjäla. Du tar något som inte är ditt. Om du äger rättigheterna till varan så är det förstås en annan sak. Ex. mina office-skivor ligger i studentlägenheten, men jag är utomlands. Köpte ny dator här, och behövde office. Så jag tankade det, men jag ser det inte som ett moraliskt problem; om MS skulle vilja göra ett case av det så kan jag visa dom att jag har köpt en licens för produkten.

Har Microsoft gått ut med att det är ok att tanka hem office om man ändå har skivorna hemma?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av fesoj:

Att piratkopiera är att stjäla. Du tar något som inte är ditt. Om du äger rättigheterna till varan så är det förstås en annan sak. Ex. mina office-skivor ligger i studentlägenheten, men jag är utomlands. Köpte ny dator här, och behövde office. Så jag tankade det, men jag ser det inte som ett moraliskt problem; om MS skulle vilja göra ett case av det så kan jag visa dom att jag har köpt en licens för produkten..

Det där du gjorde är PRECIS lika mycket piratkopiering som vad som helst annat.
Du äger inte rättigheterna.

Permalänk

Frågan är väl om du vill betala artisten genom publicitet osv, eller om du tyckte att Bert Karlsson gjorde ett riktigt bra jobb med den skivan. Visst, många stora artister idag gör ingenring själva. De får sina låtar skriva av andra, sen spelar de in och blir auto-tuneade. Är det verkligen de, och inte skivbolagen som borde få pengar? Ja, jag tror det. Det handlar inte om nedlagt arbete, det handlar om vad folk är villiga att betala för. Det finns folk som lägger ner mycket med tid och arbete på musik än vad de allra flesta stora artister gör, men folk gillar helt enkelt inte deras musik. Hade man fått betalt beroende på hur mycket tid man lade på något, oavsett vad det var, skulle jag hoppa av skolan nu och bli musiker och cola-drickare på heltid. Jag skulle kunna lägga 20h/dygn på det. Åter till ämnet, når man köper en skiva (eller laddar ner den, eller lägger den i sin spotify-lista), finns det någon som tänker "titta, en skiva av Warner, den vill jag ha!". Det är artisten som säljer. Det är artisten som folk är villiga att betala för, alltså är det artisten som borde få pengarna. Samma sak gäller tex fotbollsspelare. Förtjänar verkligen Zlatan så mycket pengar? Ja, det är precis så mycket folk är beredda att betala. Hade han förtjänat mindre hadehan ttjänat mindre.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av _MmattiasS_:

Frågan är väl om du vill betala artisten genom publicitet osv, eller om du tyckte att Bert Karlsson gjorde ett riktigt bra jobb med den skivan. Visst, många stora artister idag gör ingenring själva. De får sina låtar skriva av andra, sen spelar de in och blir auto-tuneade. Är det verkligen de, och inte skivbolagen som borde få pengar? Ja, jag tror det. Det handlar inte om nedlagt arbete, det handlar om vad folk är villiga att betala för. Det finns folk som lägger ner mycket med tid och arbete på musik än vad de allra flesta stora artister gör, men folk gillar helt enkelt inte deras musik. Hade man fått betalt beroende på hur mycket tid man lade på något, oavsett vad det var, skulle jag hoppa av skolan nu och bli musiker och cola-drickare på heltid. Jag skulle kunna lägga 20h/dygn på det. Åter till ämnet, når man köper en skiva (eller laddar ner den, eller lägger den i sin spotify-lista), finns det någon som tänker "titta, en skiva av Warner, den vill jag ha!". Det är artisten som säljer. Det är artisten som folk är villiga att betala för, alltså är det artisten som borde få pengarna. Samma sak gäller tex fotbollsspelare. Förtjänar verkligen Zlatan så mycket pengar? Ja, det är precis så mycket folk är beredda att betala. Hade han förtjänat mindre hade han tjänat mindre.

Detta beror ju på hur man väljer att se på den kapitalism vi har idag, finns massor med stora brister i ditt resonemang.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Enligt lagen så är det kanske ett brott. Dock skrev han ju att han ägde en licens... vilket gör att man tycker det borde vara helt ok att ladda ned programmet.

Spelar ingen roll om det är ett brott eller inte eller vad man tycker om det, det ÄR piratkopiering.
Om man tycker det är okej eller inte är ju vad tråden handlar om, men det han gjorde var precis lika mycket piratkopiering som allt annat vi pratar om.

fesoj påstår att piratkopiering är samma sak som stöld, sedan tar han ett fall där han tycker att hans egna piratkopiering var rättfärdigad. Han visar med det en hycklande inkompetens kring ämnet.
Men det är ingen som egentligen tror eller tycker att piratkopiering är stöld, det är antingen oärlighet eller inkompetens som ligger till grund för resonemanget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Enligt lagen så är det kanske ett brott. Dock skrev han ju att han ägde en licens... vilket gör att man tycker det borde vara helt ok att ladda ned programmet.

Dock skrev han såhär:

Citat:

Marknaden fungerar inte så. Det är inte konsumenter som dikterar vad som gäller, utan producenter.

Med andra ord bör han inte tycka det är ok om inte Microsoft har sagt att det är ok. Eller så gäller reglerna alla förutom honom.

Visa signatur
Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sheik Yerbouti:

Vad finns det att förklara?

Stöld gäller fysiska objekt..

Ja det är skrivet så i lagen, det är jag med på. Precis som att sno ett pass inte är stöld, men jag tror inte folk skulle bli lika bajsnödiga om någon sa "han stal mitt pass".

Skrivet av Kilroy:

Jag svarade på det du frågade, är det någon detalj kring det hela du inte förstår får du vara tydligare med dina frågor

Jag tycker jag har varit ganska tydlig med vad jag ha velat lyfta fram.

Skrivet av GaMeR2K5:

Definitionen lyder såhär: Stöld innebär att utan tillåtelse ta föremål eller pengar som tillhör någon annan.

Och föremål definieras: sak eller ting; något (icke-levande) man kan se och ta på

Så ifall man ska använda orden med dess "rätta" betydelse nej.

Alltså bajsnöderiet igen, jag har ju redan hållit med om att det inte är stöld i dess rätta betydelse.

Som sagt att stjäla ett pass är inte heller stöld, och jag kan fortfarande ta och se på det.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av GaMeR2K5:

Det är skillnad på att veta vad det är som gäller och att tycka vad som borde gälla.

Nu är det ju dock helt ok att ladda ned Microsofts programvara från deras godkända distributörer, förutsatt att man äger en licens för gällande produkt. Att ladda hem ifrån valfri torrent-sida däremot är inte ok. Något som jag själv tycker borde vara precis lika ok så länge man har en licens. Speciellt eftersom man lika enkelt kan ladda ned ifrån Microsofts godkända källor UTAN att äga en licens.

Ja, precis som med all annan piratkopiering.

Jag tycker det borde vara precis lika okej att ladda hem en film ifrån piratebay som det är för mig att spela in den från TVn osv osv osv osv osv osv.
Det gör det dock inte till mindre piratkopiering för det.

Skrivet av Crippa90:

Jag tycker jag har varit ganska tydlig med vad jag ha velat lyfta fram.

Jag tycker mitt svar var väldigt tydligt, om det är någonting du inte förstår av mitt svar så får du be mig förtydliga.

Skrivet av Crippa90:

Alltså bajsnöderiet igen, jag har ju redan hållit med om att det inte är stöld i dess rätta betydelse.

Det handlar inte om bajsnöderi, det handlar om att stöld är när man tar någonting ifrån någon annan.
Att jag gör en kopia på någonting jag redan äger för att låna ut till en kompis är inte stöld. Jag förstår inte hur du kan dra den jämförelsen.

Om en stjäl någonting så är det någon som måste bli av med något.
Det är så vi använder stöld osv i vårat språk, oavsett juridiska bajsnödigheter.

Permalänk
Medlem

Att göra en kopia från något man redan äger och ge till en kompis är inte piratkopiering. Det är privatkopiering och det betalar vi avgift för när vi köper lagringsmedia som externa hårddiskar, DVD-skivor och USB-minnen. I lagens mening är detta helt OK (åtminstone för musikskivor förutsatt att man inte knäcker något kopieringsskydd). Moraliskt får man själv bedöma om det är OK eller inte för det kan ju vara så att avgiften till copyswede inte gagnar just den artisten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Att göra en kopia från något man redan äger och ge till en kompis är inte piratkopiering. Det är privatkopiering och det betalar vi avgift för när vi köper lagringsmedia som externa hårddiskar, DVD-skivor och USB-minnen. I lagens mening är detta helt OK (åtminstone för musikskivor förutsatt att man inte knäcker något kopieringsskydd). Moraliskt får man själv bedöma om det är OK eller inte för det kan ju vara så att avgiften till copyswede inte gagnar just den artisten.

Som du själv säger så stämmer det inte riktigt då kopieringsskydd och liknande ofta är i vägen för laglig privatkopiering. Och dessutom gäller det bara musik? Eller musik-skivor? Hur är det med t.ex. MP3 musik man köpt? Får man dela med sig av det till folk man känner?

Just grejen med piratkopiering är så absurd och svårdefinierad när man pratar om det egentligen. Jag har en kompis i USA som har HBO, om han spelar in Game of Thrones åt mig och skickar till mig eller om jag laddar hem det ifrån random ställe, är det någon skillnad egentligen?
Nu är ju Game of Thrones lite dåligt exempel då dom är positiva till piratkopiering, men iaf. Det är fortfarande olagligt och "piratkopiering".

Permalänk
Medlem

Finns det moraliska problem med piratkopiering?

Nej. Jag skulle säga att i de flesta fall så finns det inga problem.
Att någonting är olagligt gör det inte per automatik till omoraliskt. Så att piratkopiering är olagligt är inte en anledning till att det skulle finnas moraliska problem.

Enda gången jag ser att det skulle finnas moraliska problem med det är när piratkopieringen gäller någonting som har en väldigt liten målgrupp och den dessutom sker inom den målgruppen. Då kan kopieringen få som faktiskt konsekvens att det köps mindre, vilket kan vara ett problem. Men så fort marknaden är stor nog att det frånfall som kopieringen kan ge upphov till inte längre är akut så sjunker problematiken undan. Istället tror jag då mer på att det kan ha en positiv effekt på olika sätt som väger upp eventuella negativa diton.

När det gäller hela "kopiering och stöld"-debatten så nöjer jag mig med att säga att den är störtlöjlig. Det finns inga belägg för påståendet att det skulle vara stöld och det är därmed enbart ett billigt och pinsamt sätt att använda retorik för att framställa faktafel som riktiga.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kilroy:

Det handlar inte om bajsnöderi, det handlar om att stöld är när man tar någonting ifrån någon annan.
Att jag gör en kopia på någonting jag redan äger för att låna ut till en kompis är inte stöld. Jag förstår inte hur du kan dra den jämförelsen.

Piratkopiering och stöld har två stora likheter:

* Du har aktivt tagit hämtat någonting.
* Det du har tagit åt dig har du inte rätt till.

Skrivet av Kilroy:

Om en stjäl någonting så är det någon som måste bli av med något.
Det är så vi använder stöld osv i vårat språk, oavsett juridiska bajsnödigheter.

Vilket språk är dom här artiklarna skrivna i?

Svenska spel anklagas för idéstöld
Norstedts anklagar UD för idéstöld

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Piratkopiering och stöld har två stora likheter:

* Du har aktivt tagit hämtat någonting.
* Det du har tagit åt dig har du inte rätt till.

Nej.
Piratkopiering är inte att hämta någonting. Att dela med sig och kopiera kan gå till på många sätt.
Och för den delen, på vilket sätt är stöld att "hämta" någonting?

Att stöld och piratkopiering har likheten att man inte har rätt till att göra något av det enligt vår nuvarande lagstiftning stämmer dock.
Men då kan du lika gärna jämföra med fortkörning, misshandel, skattefusk, svartjobb eller vad som helst.

Idéstöld, identitetsstöld osv finns som koncept ja.

EDIT: Jag fattar verkligen inte vad ser du för poäng med att likställa upphovsrättsbrott och stöld.

Om jag har en film som jag istället för att fysiskt låna ut till en kompis, kopierar den och skickar filen till honom.
På vilket sätt föreställer du dig att det är stöld?

Permalänk
Medlem

När det kommer till moral, vare sig det handlar om kopiering, våld ja vad som helst så är konsekvenserna för samhället och de som direkt berörs av ditt agerande avgörande. Därför är moralen i att piratkopiera produkter från te.x ett mindre företag med innovativa produkter som dessvärre är svåra att kapitalisera på betydligt svårare att försvara moraliskt än att piratkopiera Britney Spears nya skiva där företaget inte bara redan är etablerad men produkten går också att kapitalisera på ett flertal olika sätt.

Permalänk
Medlem

MBY;
"Jag förstår inte hur du kan missa kopplingen mellan påstådda förluster och lagarna. De uppmärksammade upphovsrättegångarna kretsar ju kring skadestånd, förluster och drivs väl dessutom civilrättsligt många gånger? Kom inte och säg att inte påstådd skada inte har haft med lagstiftningen att göra. Motsatsen till detta vore ju också horribel, av andra skäl."
Upphovsrättegångar, visst. Jag diskuterade om piratkopiering är moraliskt gott eller så, och tyckte att det är rimligt att ha en upphovsrättslag. Sedan att tillämpningen ifråga om uteblivna inkomster och så vidare, i enskilda mål, kan vara lustig, har jag redan grantat. Det står inte i lagboken en formel för hur man beräknar utebliven inkomst. Det du förargar dig över, kanske eller rentav sannolikt med rätta, har att göra med praxis och inte med lagen som sådan. Kanske skulle saken må bra av att tillämpa de empiriska principer du efterlyser, eller whatever, jag är inte oerhört intresserad av det precis här. Poängen är att upphovsrätten, som sådan, är vettig av olika skäl och att brott mot den är omoraliska av samma skäl. Det har inte att göra så mycket med att lag är lag, som att just den här lagen har goda skäl. Det är omoraliskt att bryta mot upphovsrättslagen därför att den, som sådan, har goda skäl och är bra. Arguably.
Du skriver sedan; "Nej, "lagstiftning behövs" följer INTE av varje upplevt, påstått eller verkligt problem.[---]Men även kopior av program eller musik kan givetvis vara alltifrån omoraliskt till en väldigt fin gest. Det finns ingen anledning att extrapolera detta till lagar så som vi har gjort nu."
I det första stycket jag citerar påstår du att något är horribelt. Jag har svårt att förstå exakt vad som skulle vara horribelt; är det tanken på att det överhuvudtaget inte skall vara några påföljder för upphovsrättsbrott? Om det är horribelt, så finns det stora skäl att skapa lagar kring det enligt vad du själv säger. Vad du säger i citatet jag citerade närmast, "det finns ingen anledning att extrapolera detta till lagar..." verkar alltså vara fel. Förutsatt då, att du med 'horribelt' menar vad jag tror. Jag kan ha fel.

Ett problem som ligger till grund för din tanke om marknaden är, vad jag ser som en oförmåga att se vad upphovsrättslagsstiftning gör. Jag skrev; "Lagstiftningen är nödvändig för att producenter ska kunna ta betalt precis vad de vill för vad de vill". Du skriver; "Precis! Bingo! Det är alltså inte produktens eller affärsmodellens värde som värderas på en fri marknad utan saker avgörs med lag. Horribelt. Självklart är det orimligt. I annat fall, vänligen betala mig det pris jag vill ha för att jag just skrev: "bajskorv".
Det verkar som att du tror att lagarna kring upphovsrätt i sig själva specificerar att en bajskorv är värd, låt säga, femtio miljarder. Och det vore ju knasigt, i så fall skulle jag hålla med dig. Men lagen säger endast vad som är ett brott. Det är, som jag ser det, något av det väsentliga i vad vi diskuterar. Skall "upphovsrättsbrott" ha rättsliga påföljder och/eller betraktas som omoraliskt? Jag tycker så. Det du verkar ha problem med är relaterat; som att en domare finner att ett visst upphovsrättsbrott skall kompenseras med x kr. Jag har redan, som sagt, grantat att det där är problematiskt och ville du skriva en metod i hur man empiriskt studerar verkliga uteblivna inkomster så är jag all for it. Men du måste hålla isär lagen och dess tillämpning. Jag påstår fortfarande att lagstiftning är nödvändig för att producenter ska kunna ta betalt precis vad de vill för vad de vill. Det innebär endast att jag tycker att någon gärning skall kunna beskrivas som "upphovsrättsbrott". Tycker du att det är en bra idé, ja/nej? Jag har därmed inte sagt någonting om att företag skall kunna säga att produkt x är värd 5 miljarder och att vemsomhelst som piratkopierar den skall ersätta dem för 5 miljarder. Det är en helt annan sak, och här håller jag med dig om att marknadens regler om att producenten sätter priset INTE kan stämma.
Däremot gäller den regeln alltid annars. Om jag ser att Sony Entertainment vill kränga Gran Turismo 5 för en miljon, så är det helt okej. Det skall skyddas av lag. Det innebär inte att man måste tänka att vemsomhelst som piratkopierar GT5 skall ersätta dem med det priset; rimligen måste det bedömas på något sätt.

Du skriver; "Det är fullt rimligt att du "äger rättigheterna" till boken ja. Det är det ingen som ifrågasätter."
Utmärkt. Jag tar det som att du trots allt tror att någon gärning skulle kunna beskrivas som "upphovsrättsbrott", då.
Du skriver; "Det är fullt rimligt att du försöker ta betalt och det är fullt rimligt att du inte bör kritiseras för att du får betalt så länge som du spelar rent spel och inte ropar på ordningsmakten därför att innehållet visade sig sprida sig mer än vad bokkopiorna blev sålda."
Utmärkt, mycket bra. Det enda jag egentligen försökt säga i den här tråden är at det är rimligt att man försöker betalt. Jag ser upphovsrättslagen som nödvändig för det; man kan inte försöka ta betalt om folk ändå kan tillgodogöra sig samma vara gratis.
Jag förstår jag inte vad du menar med meningens andra hälft, och jag tror att du kommer att få svårt att principiellt upprätthålla vad du verkar mena. Menar du att säga att piratkopiering, exempelvis, är frukten av att folk inte ville ha vissa produkter som de piratkopierar, eller åtminstone inte till det utsatta priset? Som i att människor börjar piratkopiera Farcry därför att det kostar 500kr, och att det är okej och producenternas eget fel? Innebär det då, att det är producentens uppgift att sänka priset tills dess att ingen längre har skäl att piratkopiera? Jag tror att folk skulle piratkopiera även om det kostade mindre än dess produktionskostnad, därför att gratis är billigare än en kostnad, hur liten den än är. Vad du verkar mena är fullständigt ohållbart, för det innebär att producenter i praktiken måste konkurrera med priset 0 :- för allt de gör. Och det är därför som jag föreslå att producenters möjlighet att försöka sälja vad de vill för vad de vill skall vara skyddad av lag.
Du skriver; "Alla lagar kring detta kommer med nödvändighet att efterhand anpassa sig till verkligheten. Skillnaden blir bara att lagarna hela tiden fördröjer och släpar efter, så varför ha dessa alls? De kanske behövs i något läge, men straffen med skadestånd om astronomiska belopp luktar medeltida dödsstraff på icke-tillåten bokspridning."
Förut skrev du att det är rimligt att jag äger rättigheterna till min egen bok. Nu undrar du varför lagar kring upphovsrätt alls är nödvändiga. Vad menar du? Skriv vad du tycker, för antingen är det bra att jag har upphovsrätt till mitt eget verk eller också så är det inte det. Jag håller med dig om att straffen med skadestånd är off, men som jag ser det är det en fråga om att styra upp upphovsrättens tillämpning och inte om själva upphovsrätten.

Du skriver; "Nu sjunker din argumentation drastiskt när du dels spelar ut korten "hårt arbete" och "kommunistkortet". För det första är din arbetsinsats helt irrelevant i hur marknaden ska bedöma värdet, för det andra så är det knappast kommuniststater som kännetecknas av fri informationsspridning, öppenhet och tekniska synergieffekter. Jag - och många andra med mig - argumenterar ur strikt frihetliga och marknadsmässiga bevekelsegrunder. Det är du som talar om lagar och regler för att hämma eller styra marknader. Jag talar om konkurrens. Det är i det närmaste stalinistiskt och INTE att helga äganderätten att exempelvis påstå att sålda mjukvaror är "licenser" som du inte gör vad du vill med. Alldeles självklart är jag ensam härskare av det jag har på min hårddisk. "För obeställt material ansvaras ej". Självklart modifierar jag hård- och mjukvara efter eget tycke, precis som att jag kan klottra eller stryka under i en bok jag köpt. De som verkligen inte förstått vikten av ägande är upphovsrättsindustrin. Den där halmgubbekommunisten börjar bli gammal."
Det är inte klädsamt att spela kort som så, och nog spelar jag kort. Men det är inget fel i att göra det när det faktiskt stämmer. Både Platon och kommunisterna ifrågasatte äganderätten; med det vill jag inte ge skuld till någon utan visa hur radikalt det är att säga vad Zartax sa; "Alla samhällen har inte äganderätt. Det finns stamfolk där alla äger allt, för det fungerar bäst för dem." etc. Är man emot piratkopiering därför att man inte tycker att det är rimligt att en person kan äga något, så har jag skäl att spela mina kort.
Det är möjligt att du har marknadsmässiga bevekelsegrunder och talar om konkurrens, men vilken sorts marknad och konkurrens med vad då? Producenter skall inte behöva konkurrera med eg. piratebay om priser på deras egna varor, vilket är konsekvensen av vad du säger. Om producentens varor inte skyddas med upphovsrätt, som upprätthålls i domstolar, så finns det förstås inga skäl för människor att betala för vad de kan få gratis. Det är emot den frihet som du talar om, men det är knappast ett orimligt intrång att möjliggöra för människor att försöka sälja media etc. Ett frihetsbegrepp som är för tunt kommer i själva verket att vara emot verklig frihet. Eg. producentens frihet att ta betalt för sin vara, kräver en lag.
Du skriver "för obeställt material ansvaras ej". Visst, men är det obeställt material att folk trycker på en .torrent? Jag köper förvisso inte ens att du har rätt till det du har på din hårddisk. Fysiskt sett äger du den förstås, och du får kombinera bitar i den som du vill. Praktiskt sett kan du göra vad du vill, ungefär som hur jag får skriva vad jag vill på en tenta. Men när du har kombinerat bit efter bit hundratusentals eller miljoner gånger, i en kombination som är identisk med eg. Farcry eller Metallicas The Black Album, så är det inte rimligt att längre säga "för obeställt material ansvaras ej". Av samma skäl som jag inte kan komma och säga på en tenta att min kombination av blyerskrumelurer, som efter fem tusen ord var identisk med min kamrats tenta, är "min". Det är en onyanserad syn på "data" som samhället i övrigt inte tillämpar. Som jag redan försökt argumentera så är också en komplex struktur ett värde i sig, som inte kan reduceras till samlingen av några fysiska egenskaper i din hårddisk (som du förstås har rätt till).
Kilroy; #1, chilla med adjektiven om mig som person, annars kanske du får ett par tillbaka och det blir trist för alla. Tack. Om Office; jag har inte bara köpt en skiva, utan rätten att tillgodogöra mig produkten (vilket är vad man menar med en licens - det var inte jag som hittade på det). Om jag, exempelvis, vill tanka den (från exempelvis MS egen sida), så är det helt okej. Jag har ingen förståelse för ditt påstående att det är samma grej som att tanka det utan att ha betalt MS något. I det första fallet så är jag på 100% good standing med MS enligt alla standarder (eg. också dem själva), i det andra fallet så är jag enligt alla meningar utom din en förbrytare.

Permalänk
Medlem

Fesoj: du blandar ihop upphovsrätt med äganderätt, det ena implicerar inte det andra. Bara för att du äger något betyder det inte att ingen får kopiera det. Denna förväxling leder till att du feltolkat typ hälften av MBYs svar.

Sen skriver du " Vad du verkar mena är fullständigt ohållbart, för det innebär att producenter i praktiken måste konkurrera med priset 0 :- för allt de gör."

Men det är i princip så det är idag (de konkurrerar med "gratis") och både spelindustrin och musikindustrin går bättre än någonsin. Anledningen är att man visst kan konkurrera med gratis, och så jävla svårt är det inte heller.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Avstängd
Skrivet av fesoj:

Wall of text utan rimliga citeringar eller styckesindelningar.

Triffid sammanfattade det bra. Du fortsätter att låtsas som motståndaren är emot äganderätt och blandar totalt ihop äganderätt med upphovsrätt. Det är jag, inte upphovsrättsindustrin, som tar ägande på allvar. Det är jag, inte upphovsrättsindustrin som vill ha marknadsmekanismer och det är jag som är för fri konkurrens i stället för att slåss i domstol. Det jag ifrågasätter är hur vi tänker kring licenser, inte äganderätt. Tvärt om, licenser är många gånger på tvärs med äganderätt.

Du skriver att det är "svårt att konkurrera med 0 kr". Well, så är det säkert, men det är faktiskt inte mitt problem. Dessutom lyckas ju folk uppenbarligen med det. Om du förstod hälften av vad jag skrev så förstod du antagligen att jag menar att verksamheter och yrken inte är gudagivna utan föränderliga. Jag vet inte, men det kan faktiskt vara så att det inte ligger stora pengar i musik, konst, film eller datorprogram. Precis som det inte längre finns stora pengar i yrket skrivare, bokbinderikonst, hästdroskor, korsettförsäljning eller radiumkapslar. Standardargument 1A mot detta är "men hur ska musiker kunna tjäna pengar?". Frågan är felställd och felriktad. 1) det är inte mitt problem, 2) vederbörande kanske får skaffa sig ett jobb. Tvåan är ett bonussvar jag "bjuder på" trots att det inte är mitt problem att lösa. Standardargument 1B är något i stil med "men detta hotar ju konsten". Svaret är ånyo att det faktiskt inte är budbärarens problem, men personligen tror jag det är kvalificerat skitsnack eftersom det skulle implicera att de olika konsterna uppstod med den moderna upphovsrätten vilket uppenbart är nonsens. Att producera kultur är djupt rotat hos Homo sapiens och drivkraften är inte nödvändigtvis pengar. Det där med "0 kronor" är ett sätt att skapa en red herring och flytta fokus från vad som är väsentligt. Det finns gott om saker som är komplett värdelösa idag, men som folk en gång i tiden har tjänat pengar på och det är en rätt naturlig företeelse att saker blir billigare med massproduktion och digitala verk är verkligen detta draget till sin spets. Ett sådant verk kan inte "sälja slut" (har inte Apple haft "slutsålda" saker på Itunes förut? Bisarrt och helt påhittat) och det kostar milliören att reproducera. Det är upp till tillverkaren att hitta ett sätt att få betalt för själva utvecklingskostnaden, men det är marknaden som faktiskt avgör vad något är värt, inte tillverkaren.

Men min stora poäng är att jag inte har något svar på dylika frågor och kan ej heller avkrävas svar, för det enda jag påpekar är att produkter som lätt låter sig kopieras utan att något original försvinner på ett naturligt sätt just kommer att kopieras. Dessa produkter är bara mer handfasta exempel på de idéer som människor alltid har kopierat mellan sina hjärnor vilket har varit själva förutsättningen och essensen i hur människan blev människa och hur vi skapade en kumulativ kultur.

Jag är inte mot upphovsrätt per se, jag bara finner det paradoxalt att en upphovsrätt kan kopieras eller överlåtas, liksom patent, så att en person som inte alls har haft något intellektuellt med verket att göra ändå besitter någon form av "intellektuell rätt" över verket. Resonemangen kan utökas till patent som inte alls fungerar som det ursprungligen var tänkt (nämligen att just sprida en idé genom att låta någon ha professionell ensamrätt på den under en tid). Det är inkompatibelt med tanken att patent kan samlas, överlåtas, säljas så att företag kan agera "patenttroll". Det finns ingen som helst logik i att denna abstrakta företeelse som är mer immateriell än verken som ska skyddas på något sätt kan överlåtas eller säljas, ungefär som upphovsmannen kan "glömma" och mottagaren kan "lära sig" på kommando. Vi har alla musik och bilder, böcker och kanske programkod i våra huvuden, så en (mycket lågkvalitativ) kopia finns hos var och en som någonsin har nyttjat ett verk. Regelverken kring detta är bara ren teater faktiskt.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."