Permalänk
Medlem

Vad gäller för beach buggys?

Är det någon som har en beach buggy eller vet kompisar som har en? Finns det ett speciellt trafikregelverk, räknas det som en 'riktig' bil eller något mellanting? Har sett att vissa saknar backspeglar? Vad brukar de kosta ungefär och är det ens möjligt att äga en utan att ha omfattande garageerfarenhet?

Om valet står mellan en cab och en buggy, i prisklass tops 20k, vad tror ni är ett bra val för sommarkörning med kompisar? Till och från strand och så...

vänligen

Permalänk
Medlem

Buggys är ju byggda på en vw bottenplatta och det är den som sätter årsmodellen på buggyn.
Är det en från 1969 heller nyare så är det lagkrav på 2yttre och 1innre backspegel är det äldre finns inga sådana krav.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Backspegel

Med bälte är det detta som gäller.
Personbilar i Sverige måste ha säkerhetsbälten i framsätena från och med årsmodell 1970, och i baksätena från och med årsmodell 1971. Rullbälten är obligatoriska i framsätet från och med årsmodell 1974 och i baksätet från och med årsmodell 1975. På mittplats godkänns dock tvåpunktsbälten utan upprullningsdon. Amatörbyggda och ombyggda fordon behöver endast ha bälten i framsätet, dessa behöver ej ha upprullningsdon, och i vissa fall kan tvåpunktsbälte godtas
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4kerhetsb%C3%A4lte#Sverige
Med andra ord behöver man inga bälten (fram) i 1969 och äldre bilar MEN om det finns ett monterat så måste det användas (gäller både bak o fram bälten även på äldre bilar).

Detta är två anledningar till att många väljer,valde att bygga med en vw bottenplatta som är en 69á heller äldre för att skippa bälte och främst för att slippa sidospeglar som lätt går sönder på ett lek fordon som en buggy (och dom är totalt värdelösa på en buggy som har flimsiga glasfiberskärmar och fladdrar hejvilt redan när man står still på tomgång).

Exakt vad menar du med "cab" en vw cab,golf cab,140 kiruna cab med igensvetsade dörrar,cadillac 59- cab?
En caddy 59á får du ju plats med betydligt fler personer i än en buggy som oftas bara har 2st (men det får plats 1-2st mellan bågen bak men man sitter INTE bekvämt och man får ofta närkontakt mellan skalle och bågen sen är det ju olaglit med) platser, finns några 4 sitsiga buggys men dom brukar kosta mer och har tuffare krav vid ett nybygge därav har få gjorts.
Har du ingen skruverfarenhet så är det deffinitivt en buggy du ska ha då dessa är oerhört lättskruvade bilar och finns reservdelar att hitta överallt mycket finns även att köpa nytt direkt från vw och har du en skiftnyckel,spårmejsel,stjärnskruvmejsel o nåt att banka med så kan du göra i stort sett allt med det (inklusive byta motor).
Köper du en haynes (heller liknade) versktads handbok så kan du göra vad du vill sen då dessa är så väldigt lätt skruvade.
Finns även som pdf här http://vwfiv.se/ en bit ner till vänster "rephandbok"
Heller här http://www.beachbuggy.se/forum/viewtopic.php?f=12&p=35442 (tror det är samma) och det kan ju vara ett bra forum om du handlar en buggy
Men när det gäller verkstadshandböcker så är det smidigast att ha en riktig bok som man kan ha med sig i garaget och under bilen när man ska skruva en bräbar dator,platta,etc är ju inte det mest hållbara om man säger så och skriva går ju men tar tid och färg och sen får man ju alltid byte en patron mitt i och man behöver en pärm som inte är lika roliga att ha med sig under bilen som en bok osv.

En buggy räknas som en ombyggdbil och ska klara vissa uppsatta krav som gäller för den årsmodell bilen har osv http://www.sfro.com/ har en väldigt bra bok om detta att köpa och det finns ett separat kapitel om buggy.
Denna bok behöver du inte alls ha om du köper en buggy som redan är typad som en buggy det är enbart när,om du ska bygga en själv den kan vara bra då alla regler,bestämmelser,etc finns i den och en hel del byggbeskrivningar med.
När den väl är reggad så är det en vanlig bil sedan bara det att den är ombyggd.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!