Desperat - kan inte testa andra OS (Arch Debian Mint)

Permalänk
Medlem

Desperat - kan inte testa andra OS (Arch Debian Mint)

Hej.

Tänkte testa Archlinux och lägga det på en USB sticka som bootbart OS precis som jag tidigare gjort med Mint. Laddade ner ISO filen som hamnade i "hämtningar" men fick sedan problem. I programmet där man kan konfigurera ett bootbart media (USB sticka eller CD/DVD) kan jag inte använda ISO filen för Arch. Jag väljer "Annat" och går till rätt mapp där filen ligger men den läggs inte till i programmet. Trodde att det var fel version och försökte igen, nu på Ubuntu datorn men samma resultat. Laddade ner olika versioner från olika platser och provade olika program men det går inte att göra ett bootbart USB minne med Archlinux och nu undrar jag varför. Är det jag som är dum och gör fel eller ska det inte gå att göra i ordning en USB sticka med Arch? Vill helst använda USB minne eftersom jag har det, har inga CD/DVD skivor kvar. Just nu har jag "archlinux-2013.06.01-dual.iso" i hämtningsmappen men vad kan jag göra med den?

Jag gav upp försöket med Arch och laddade ner Debian (debian-live-7.0.0-i386-xfce-desktop) istället. Men jag kan inte göra något bootbart media (USB) med detta OS heller. Efter drygt 50% blir det ett: "ofångat undantag". Nu vill jag veta vad det är som pågår i denna dator. Varför kan jag inte göra något boottbart media under Linux Mint? Testade att göra ett bootbart minne med Mint och det fungerade perfekt. I vart fall tills jag skulle testa det för då låste sig uppstarten och sedan ville datorn inte hitta mitt trådlösa tangentbord (keyboard error). Visst, det var version 14 och jag kör normalt sett 13 på datorn. HDD var bortkopplad.

Visa signatur

I'd tell you a chemistry joke... But all the good ones Argone

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Vilket OS använder du när du försöker göra ett bootbart USB-minne?
Det här fungerar för mig:
+Formatera USB-minnet som FAT32
+Installera ISO-filen på USB-minnet med 'unetbootin' (linux)
+Konfigurera BIOS så att USB ligger överst i boot-prioritet

Permalänk
Medlem

Jag har provat att göra Arch USB under Ubuntu 12.04 LTS och Linux Mint 13. Debian och Mint 14 försökte jag göra bootbara under Linux Mint 13. Testar nu med Unebootin. Gör tillägg i tråden så fort jag testat.

Visa signatur

I'd tell you a chemistry joke... But all the good ones Argone

Permalänk

Unetbootin från win har alltid funkat för mig.

Permalänk
Medlem

Just det ja, glömde en sak (även om det står med i tidigare länk) ... Om du behöver UEFI-boot: https://wiki.archlinux.org/index.php/UEFI#Create_UEFI_bootabl...

Edit:Testade just att skapa ett Archbootmedium enligt länken ovan från Ubuntu 13.04 och min USB-sticka bootar alldeles utmärkt.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Gjorde ett test med Unebootin med Arch men det fungerade inte eftersom USB enheten inte dök upp efter 30 sekunder. Nu ska jag bara fixa tangentbordsproblemet innan jag avslutar för dagen. Får titta mera på detta i helgen.

Visa signatur

I'd tell you a chemistry joke... But all the good ones Argone

Permalänk
Rekordmedlem

Sardu brukar fixa bootpinnen http://www.sarducd.it/ det är bra för tester eftersom det tillåter flera olika os på samma bootmedia.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Det finns ganska många olika usb boot prg man kan använda sig av.
Dessa funkar väldigt olika och vissa saker funkar bra i ena programet men inte alls i det andra osv,osv.
Jag har sökt efter ett prg som klarar av ALLT och då även vara lätt att hålla på med för en idiot som mig ett par år nu men ingen har varit en fullträff.
Dom bästa har varit http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/ (enklast men stödjer inte alls lika mycket som dom andra)
https://sites.google.com/site/shamurxboot/ (lite krångligare men stödjer lite mer)
http://www.sarducd.it/ (Ska stödja ungefär lika mycket som xboot men är lite jävlighare att hålla på i och krånglar en hel del för mig dvs får inte en del saker som ska funka att fungera).

Sen för nån månad sen hittade jag Easy2Boot som är gjort av samma person som gjort http://www.rmprepusb.com/ (vilket är det absolut bästa usb formaterings programen och även med en del usbboot skit inbyggt men inget avancerat).
I stort sett är det bara att formatera ett usb minne med rätt inställningar i rmprep (finns att hitta på hur dessa ska vara på den easy2boot länken) sen ladda hem easy2boot filen packa upp den till usb minnet och sen kopiera över iso filer (till rätt mapp) man ska använda.
Vissa iso filer kräver en "mnu" fil (vilket är en text fil som har lite inställningar i sig) som man ska lägga i samma mapp som iso filen vissa följer med i zip filen från början men annars finns ganska många att hitta på siten.

Han snackar en hel del om "payload" filer detta ÄR iso filerna som inehåller det man vill boota, tipsa om det för det tog mig några min innan det klicka för mig om dessa (inte för att jag tror det finns några som är mer korkade än mig men för säkerhets skull ).
Har själv nu ett 16gb usb minna med win7 aio,win8 aio,hirens bootcd restored edition,clonezilla,gparted,och ett par olika linux distar som ubuntu,mint,debian,fedora,puppy,slax,och 3-4 andra lite mindre distar som slax,puppy.
Allt funkade utan att göra ett skit förutom hirens där dos programen funkar bra men för att minixp,och winprg ska funka så behöver jag ändra filändelsen från .iso till .isowinvH.
Det finns en del olika filändleser att prova (finns på länken vad dessa gör) och dom gör då lite olika saker men allt jag provat utom hirens windows sida har funkat utan några ändringar.

Detta prg har även uppdaterats 7-8 gånger under den korta tid jag har känt till det vilket alltidd är trevligt tex xboot har inte uppdaterats på över ett år sardu var även det ett bra tag sedan yumi kommer det lite då och då en uppdatering på men är svårt att få flera olika saker samtidigt att fungera på.

Allt som allt så är yumi det enklaste och funkar med dom flesta olika windows,linux distar men finns ej isofilen i listan så är det väldigt svårt att få den att funka med yumi men ska man bara slänga in en av dom vanligaste linux distarna på ett minne så funkar yumi fin,fint.
Easy2Boot nästan lika enkelt men otroligt mycket mer avancerat om man vill så för mig så är xboot,sardu inget alternativ längre.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Just isofilen för Arch kan du köra över till usbstickan med dd rakt av utan att blanda in någon annan mjukvara.

dd if=/path/to/arch.iso of=/dev/sdX

Se till att du väljer rätt enhet bara och inte råkar skriva över en hårddisk.

Visa signatur

WS: Fractal Design Pop Silent | Seasonic Prime G12 GC 550W | Gigabyte B650 Eagle AX | Ryzen 7 7700 | Corsair 64GB DDR5 | Asus Xonar DX | Arch Linux (x86_64) | Eizo EV2795
HTPC: Philips 50PUS8804, Kodi samt extern usb-disk
Server: Raspberry Pi 4 | 8GB RAM | HDD 750GB | Arch Linux (armv7h)

Permalänk
Medlem

Tittade på de program som anges i senaste inlägget men tyckte det såg ut som windows program vilket jag inte behövde (kan naturligtvis ha missuppfattat det hela). I vart fall så tänkte jag bara kort lägga till en fråga. Vad gör jag egentligen för fel när jag försöker skapa boot USB? Jag laddar ner en ISO fil och den hamnar i hämtningsmappen. Sedan startar jag programmet (brukar heta något i stil med "skapa uppstartsdisk" eller motsvarande. Väljer vilken ISO fil jag vill lägga till (Arch syns inte i dessa program) och på vilket media (vanligtvis heter USB minnet något i stil med /dev/sdb ) och finns det information på det så raderar jag disken. Nu har jag drygt 8 GiB ledigt och jag klickar på knappen som startar processen. Filer kopieras men avslutas med felmeddelande eller så får jag icke fungerande Boot USB. Var i processen går det fel? Har försökt med USB minnen formaterade i både Fat och Linux egna varianter (kommer inte på namnet nu). Tittade just på Arch minnet jag skapade senast vilket var Fat formaterat. Vilket enligt verktyget i Mint skulle passa många olika system. Jag måste göra något galet men vad? Ett är i vart fall säkert: Terminaler förstår jag mig INTE på.

Visa signatur

I'd tell you a chemistry joke... But all the good ones Argone

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jagab:

Tittade på de program som anges i senaste inlägget men tyckte det såg ut som windows program vilket jag inte behövde (kan naturligtvis ha missuppfattat det hela). I vart fall så tänkte jag bara kort lägga till en fråga. Vad gör jag egentligen för fel när jag försöker skapa boot USB? Jag laddar ner en ISO fil och den hamnar i hämtningsmappen. Sedan startar jag programmet (brukar heta något i stil med "skapa uppstartsdisk" eller motsvarande. Väljer vilken ISO fil jag vill lägga till (Arch syns inte i dessa program) och på vilket media (vanligtvis heter USB minnet något i stil med /dev/sdb ) och finns det information på det så raderar jag disken. Nu har jag drygt 8 GiB ledigt och jag klickar på knappen som startar processen. Filer kopieras men avslutas med felmeddelande eller så får jag icke fungerande Boot USB. Var i processen går det fel? Har försökt med USB minnen formaterade i både Fat och Linux egna varianter (kommer inte på namnet nu). Tittade just på Arch minnet jag skapade senast vilket var Fat formaterat. Vilket enligt verktyget i Mint skulle passa många olika system. Jag måste göra något galet men vad? Ett är i vart fall säkert: Terminaler förstår jag mig INTE på.

Om du kör unetbootin ska du *inte* välja någon av de distributionerna som finns som förval i menyn längst upp. Klicka i 'Diskimage' lite längre ned och ange .iso filen.
USB-stickan, eller partitionen du installerar till, måste vara markerad som bootable. Unetbootin ska göra det, men du kan dubbelkolla med gparted (var försiktig!!). Längst till höger i listan som kommer upp ska det stå 'boot' under flags.
Där kan du även se om det finns några icke-standard partitioner installerade från tillverkaren. Jag har ett sandisk cruzer, och den hade någon skum partition som jag var tvungen att ta bort med ett speciellt program (inget partitioneringsverktyg kunde hantera det). Kommer inte ihåg om det var något problem för booten, men jag gillar inte att det ligger något skräp där som inte "spelar enligt reglerna".

Permalänk
Medlem

Yumi,xboot,sardu är windows prg ja.
Fattade inte att det var mint du körde utan att du var sugen på att prova linux distar för att eventuellt sluta använda win.

Easy2Boot är själva boot programet som man lägger på usb minnet med andra ord varken win heller linux prg.
Det enda du behöver för Easy2Boot är ett usb minne som är bootbart detta kan ju göras på olika sätt med tex DD (i terminalen) heller några av dessa.
http://www.pendrivelinux.com/multiboot-create-a-multiboot-usb...
http://tuxboot.org/
http://live.learnfree.eu/
http://www.linuxliveusb.com/
MEN dessa prg har jag provat och inga fungerar i närheten av lika så bra som yumi,xboot,sardu och nu det ännu bättre Easy2Boot tar vi tex yumi,xboot,sardu så är det oftas inga problem att få en enstaka iso fil att fungera problemen kommer med flera olika i dessa prg (och särskilt med win,linux kombos).
Och linux prg här över är ännu värre dom är ofta kinkiga redan med en enstaka iso fil.

Du kan ju prova att få arch att funka med dessa prg (och ja dom är linux prg) och har du kollat att iso filen är felfri så den inte är skadad tex genom att kolla checksums på den?
Funkar det inte i alla fall så gör en bootbar usb med tex mint som du lyckades med (kolla så den bootar som den ska) funkar den så ta bort allt på minnet dvs mappar,filer men INTE formatera.
När det är gjort så ladda ner easy2boot packa upp zip filen,kopera,flytta alla dessa mappar,filer till usb minnet och sen flyttar du arch iso filen till linux mappen på usb minnet (om det är där du vill att den ska visa när du bootar) sen är det klart (om inte just den iso filen behöver en mnu fil men arch ska funka direkt enligt easy2boots sida).
Du kan även lägga den i MAINMENU mappen så kommer den iso filen att synas på första menyn som dyker upp när du bottar minnet dom andra mapparna är ju mer användbara om man har 7-8+ olika iso filer.
Detta bör funka men är inte helt 100% säker då det kan vara så att andra prg kanske inte formaterar,osv på "rätt" sätt för att easy2boot ska funka

Det skott säkra sättet är att få tillgång till en windows burk ett par minuter (5-10min max) och ladda ner (heller ha det plus easy2boot på usb minnet redan så du slipper ladda ner då) Rmprepusb och formatera,installera grub med dessa inställningar i denna bild nedanför (formatera först sen installera grub).
https://78462f86-a-abe4fd04-s-sites.googlegroups.com/a/rmprepusb.com/www/tutorials/72---easyboot---a-grubdos-multiboot-drive-that-is-easy-to-maintain/e2bv1/Easy2Boot.jpg?attachauth=ANoY7cqvU34jE5eZLrnAXM7v4U_nJ7aoXIzd5DRTV9vcD3hBgcUgdl-cG8aaDxiXHXJfoRtoNonDdTf7rRLbnJ5rXJBLr4dWxDwhkiS0Qu4uFtbBkeTP-1qe3SbQxIhBD36XVcBO8DNeLiVnml0KFGmE8SVb0wBMI2w60FCSqU_bZUuyBPnSWdCZQbJiWd5fFajuRnbi6IVDsU2h4o6Iy4iG7wAftN0r69Fx2tsIYvJTmYuvYNMc4pedI4JlSnKgzX47i_YxpjjvuqqCzWCP7GCe7YvkbjewFvqLCWm2xAmkGz77xwbxa7vSbJr57Mp6g7nQ51je83eV&attredirects=0
Url för det inte gick att länka direkt till bilden.
det är en lite äldre bild och grub4dos heter numera installera grub bootloader men knappen finns på samma ställe.

Det bästa med om du väl får till en usb som är bootbar och har flyttat över alla Easy2Boot filer så behövs det ingen uppackning av iso filen vilket många andra prg behöver för en stor del av dom PLUS att om du provar nu tex arch och inte gillar det alls så tar du bara bort iso filen och helt enkelt laddar ner en annan dist istället och provar den.
Med andra ord så behöver man INTE ändra i några textfiler för att byta iso fil på minnet och du behöver INTE köra programet tex yumi igen för att lägga till en ny iso fil (och ta bort en redan existerande iso fil med alla andra porg kräver manuel ändring i textfiler heller en omformatering,installering av prg i fråga).
Tex kan du ladda ner 10st iso filer prova dom tra bort 4 och lägga till 6 andra prova dom ta bort ett par lagga till ett par nya osv,osv och detta enbart genom att BARA lägga iso filerna i en katalog på usbminnet (detta är helt omöjligt med andra prg) i vissa fall krävs det en mnu fil som är 1-2kb stor i samma mapp heller i sällsynta fall ändrar filändelsen från iso till ett av dom som finns att se på hemsidan and thats it!

Enligt mig så är det väl värt att ta sig tiden att preppa ett usb minne med Rmprepusb då du enbart behöver göra detta en gång sen funkar det minnet med troligen allt efter det.
Själv har jag nu ett 16gb men det blir att handla ett större (troligen 64gb) nu när jag hittat ett sätt som fungerar så frb bra att boota med.

Och det var någon av Ext2,Ext3,Ext4 du tänkte på som du hade provat formatera med antar jag.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Okej, kalla mig trög nu, men varför hålla på och envisas med diverse program (som inte gör som du vill) för att göra en bootdisk när allt du behöver är en terminal?

När jag sedan läser "Terminaler förstår jag mig INTE på." så förstår jag varför, men kan jag säga som så att Arch inte är en distribution för dig om du inte är villig att vänja dig vid terminalen. Pakethanteraren är terminalbaserad, installationen görs via terminal ... alla program du vill installera för att slippa terminalen måste du installera via just terminalen, och så vidare. Duger inte det, kör något Archderivat om du känner att du måste, men räkna med att du förr eller senare får betala dyrt för din genväg om du inte ens kan följa grundläggande instruktioner på engelska (se tidigare länkar) och än mindre vill sätta dig in i hur ditt operativsystem fungerar.

Trots detta ska jag ge dig en snabbkurs för att skapa en bootbar arch-sticka (baserad på och översatt från tidigare länkar). Jag har inte riktigt fått grepp om huruvida du kör Linux redan eller Windows, men om du nu har tillgång till en fungerande live-cd av Ubuntu eller Mint så har du halv a jobbet gjort. Boota den och starta upp en terminal. Har du redan någon form av linuxterminal, ja då kan du öppna den och hoppa till punkt 2 på aktuell guide.

För icke-UEFI:

1) Mounta den disk där du har ison ("lsblk" hjälper dig hitta vilken disk det är och även vilken disk USB-stickan är):
# mount /dev/sdXY lämpligmountpoint
2) Skriv ison till USBn:
# dd bs=4M if=lämpligmountpoint/path/to/archlinux.iso of=/dev/sdx
(d.v.s. något i stil med dd bs=4M if=lämpligmountpoint/Downloads/archlinux-2013.06.01-dual.iso of=/dev/sdt
3) Starta om burken och ha det så kul med terminalen du hatar.

För UEFI:

1) Mounta den disk där du har ison ("lsblk" hjälper dig hitta vilken disk det är och även vilken disk USB-stickan är):
# mount /dev/sdXY lämpligmountpoint.
2) Skapa mountpoints för usbn och ison:
# mkdir -p /mnt/{usb,iso}
3) Mounta ison:
# mount -o loop /path/to/archlinux-2013.06.01-dual.iso /mnt/iso
4) Formatera usb-stickan:
mkfs.vfat -F32 /dev/sdXY -n ARCH_201306
5) Mounta usb-stickan:
# Mount /dev/sdXY /mnt/usb
6) Kopiera isons innehåll till usb-stickan:
# cp -a /mnt/iso/* /mnt/usb
# sync
7) Avmontera:
# umount /mnt/{usb,iso}
8) Gå till punkt 3 i föregående avsnitt.

FAQ / Felsökning:

0) Dubbelkolla checksum på ison. Vid behov, ladda hem den igen.

1) Har du försökt med UEFI-metoden?

Ja, det var den jag försökte med) Försök med den andra. Fungerar inte det, gå till punkt 2.
Nej, jag försökte den första för det var mindre att skriva) Försök med den andra. Fungerar inte det, gå till punkt 2.
Nej, mitt moderkort har inte stöd för UEFI och försökte version 1 och den misslyckades) Är du säker på det? I så fall, gå till punkt 2.

2) Försök punkt 1 igen, den här gången ser du till att ha korrekta sökvägar, korrekt syntax och korrekta enheter.
Men ...) Gör om, gör rätt!
Check! Det fungerar ändå inte. Gå till punkt 3.

3) Försök inte, gå tillbaka till punkt 2 på riktigt. Det finns inga (vettiga) genvägar till Arch. Gå sedan till punkt 4.

4) Har du kollat att du verkligen ställt in bios på att boota från usb-stickan?

Ja) Kolla igen. Man vet aldrig. Gå sedan till punkt 1 om du gjort några ändringar.
Ja men för helvete, jag har kollat, dumjävel! Hur skulle min andra live-sticka fungera annars? Sant, poäng till dig. Gå till punkt 5.
Japp, dubbelcheckat och klart) Bra, gå till punkt 5.

5) Testat andra usb-portar? I så fall gå till punkt 6. Om nej, korrigera och gå till punkt 1.
Ja) Kolla igen. Man vet aldrig. Gå sedan till punkt 1 om du gjort några ändringar.
Ja men för helvete, jag har kollat, dumjävel! Hur skulle min andra live-sticka fungera annars? Testa igen, gärna en USB2-port om du nu testat en USB3-port. Gå sedan till punkt 6.
Japp, dubbelcheckat och klart) Bra, gå till punkt 6.

6)Okej, nu har du prövat om och om igen, men det vill sig inte ... Vad är problemet?
Den bootar rakt in i mitt ordinarie operativsystem) Dubbelkolla att filerna faktiskt är skrivna till stickan, om inte, börja om. Här igen? Återställ stickan enligt https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_Installation_Media#H... och kopiera över filerna enligt UEFI-metoden ovan. Har du inte tagit en genväg hit så bör du hajja grejen vid det här laget. Har du tagit en genväg hit, se punkt 3. Installera sedan en bootloader på USB-stickan (förslagsvis syslinux) och se till att den är rätt konfigurerad, försök på nytt.
Den bootar, men allt jag får upp är en terminal som säger root@[något, jag minns inte vad].) Välkommen till Arch.
Den ger någon mysko felkod eller felmeddelande) Åhå, vilken? Gör en ny post här i tråden.
Wäääää!!!11!one! Jag vill inte mecka i terminalen) Installera Windows eller, eventuellt, Mint/Ubuntu och var köp läget att Arch inte är för dig. Inget fel med det, Arch är inte för alla, precis som Ubuntu, Mint, Debian, Slackware (you name it ...) är för alla.
Något annat.) Åhå, vad? Gör en ny post här i tråden.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig skrivit att jag är obildbar, ej heller att jag hatar terminaler men saker och ting tager tid att lära sig. Ja, jag kanske är bekväm av mig, kalla mig gärna lat men om det går att fixa utan terminalen så gör jag det. Om jag ska använda terminalen så krävs det en väldigt pedagogisk förklaring för att jag ska förstå. Tag inte för givet att jag ska förstå alla sammanhang och detaljer direkt.

Trevlig guide förresten, ska testa den. Om jag har stöd för UEFI eller inte känner jag inte till men jag ska prova båda alternativen.

Jag kör idag 4 olika OS: Windows Vista, Linux Mint 13, Ubuntu 12.04 LTS och Ubuntu 10.04 LTS. Har provat Lubuntu 13 men hade lite problem med det. Mint 13 och Lubuntu 13 installerades från CD skiva vilka jag lyckades skapa med hjälp av olika program. Det är bara USB minnen jag har problem med.

Visa signatur

I'd tell you a chemistry joke... But all the good ones Argone

Permalänk
Skrivet av Jagab:

Jag har aldrig skrivit att jag är obildbar, ej heller att jag hatar terminaler men saker och ting tager tid att lära sig. Ja, jag kanske är bekväm av mig, kalla mig gärna lat men om det går att fixa utan terminalen så gör jag det. Om jag ska använda terminalen så krävs det en väldigt pedagogisk förklaring för att jag ska förstå. Tag inte för givet att jag ska förstå alla sammanhang och detaljer direkt.

Det låter verkligen inte som att Arch Linux är operativsystemet för dig. Är du med på att Arch-installationen inte innehåller något GUI, utan allting måste göras via terminalen? Ingenting sker automatiskt, du måste manuellt konfa nätverk, drivrutiner, etc. Det är en väldigt lärorik upplevelse, men var beredd på vad du ger dig in i.

Permalänk
Medlem

Oj, det visste jag inte. Då får det bli något annat. Hur är det med Debian?

Visa signatur

I'd tell you a chemistry joke... But all the good ones Argone

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jagab:

Jag har aldrig skrivit att jag är obildbar, ej heller att jag hatar terminaler men saker och ting tager tid att lära sig. Ja, jag kanske är bekväm av mig, kalla mig gärna lat men om det går att fixa utan terminalen så gör jag det. Om jag ska använda terminalen så krävs det en väldigt pedagogisk förklaring för att jag ska förstå. Tag inte för givet att jag ska förstå alla sammanhang och detaljer direkt.

Trevlig guide förresten, ska testa den. Om jag har stöd för UEFI eller inte känner jag inte till men jag ska prova båda alternativen.

Jag kör idag 4 olika OS: Windows Vista, Linux Mint 13, Ubuntu 12.04 LTS och Ubuntu 10.04 LTS. Har provat Lubuntu 13 men hade lite problem med det. Mint 13 och Lubuntu 13 installerades från CD skiva vilka jag lyckades skapa med hjälp av olika program. Det är bara USB minnen jag har problem med.

Nej, att du, eller någon annan för den delen, är obildbar har inte heller jag skrivit, och vad jag kan minnas antydde jag inte heller (avsiktligt i vart fall) att du hatar terminaler, jag ville bara belysa några få punkter som förhoppningsvis landat vid det här laget:

1) Terminalen kan bli din vän, bör bli din vän och är i många fall minst lika kraftfull som något GUI-alternativ - inte minst när det kommer till att fixa bootbara usb-stickor.
2) Om du vill undvika terminalen är Arch inte en distribution för dig - något du borde ha vetat om du gjort din research och läst åtminstone de tre första frågorna i Archwikins FAQ.

Så, även om mitt föregående inlägg kan ha verkat lite hårt i tonen så var det enbart för ditt eget bästa jag skrev det.

Skrivet av Jagab:

Oj, det visste jag inte. Då får det bli något annat. Hur är det med Debian?

Debian erbjuder, om jag förstått saken rätt, en grafisk installationsprocess. Mer kan jag inte säga direkt då jag inte kört Debian själv. En sak är dock säker, se till att göra din research: gå in på debian.org och läs igenom vad de själva har att säga om saker och ting. Dessutom finns det säkerligen detaljerade instruktioner för hur du skapar deras bootbara usb-stickor där ...

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

en varning för debian bara (det här kan vara fixat) Varje gång jag lagt in debian på ett usbminne med unetinboot så har något buggat under installationen av grub vilket har förstört mbr partitionen. Nu var det ett tag sedan jag prövade detta och om jag minns rätt så rörde det specifikt unetinboot.

ett annat alternativ om du vill köra debian är att istället välja linux mint: debian edition som är anpassad för desktop användning från start. Har dock ännu inget officiellt stöd för uefi system.

Personligen så skulle jag dock rekomendera ubuntu eller andra derivat som linux mint main edition till alla som vill ha en mjuk start.

Visa signatur

| Ryzen 5800x | Asus prime x470 pro | Asus rtx 3080 tuf oc | Gskill 32gb 3,6ghz | Dell S2721DGFA | Asus MG279Q |

Permalänk
Medlem

Annars kan du ju använda dd. Debian föreslår dd på hemsidan så rimligen borde det fungera. (och det fungerade för mig). dd fungerar out of box både i linux och i mac osx. För windows behöver man antagligen installera cygwin eller något liknande.

Permalänk
Medlem

Lyckades faktiskt att göra ett bootbart USB minne med Debian i Unetbootin så jag har provat Debian 7.0.0. Tycker det fungerade ganska Okej på min gamla burk och det fungerade (nåja) på en laptop också även om just denna versionen nog inte är konstruerad för det. Vad jag gjorde i båda fallen var att koppla bort hårddisken. Tyckte operativsystemet såg rätt OK ut och det var rätt enkelt att hitta. Försökte spela upp videoklipp från annat USB minne men det fungerade inte. Antagligen var det en codec eller liknande i VLC som saknades men det får jag fixa om jag installerar systemet. Ljud fick jag i en rad program.

Så, nu anser jag problemet löst. I vart fall tillfälligt. Kanske inte riktigt och kanske inte ordentligt men det räcker för nu. Stöter jag på likande problem i framtiden får jag komma tillbaka till tråden och läsa tipsen igen.

Visa signatur

I'd tell you a chemistry joke... But all the good ones Argone