Versarien gör porös koppar för bättre och billigare vattenkylning

Permalänk
Medlem
Skrivet av kent2:

Sorry. Jo dom där porerna blir igensatta med tiden. I allafall i mina system då jag inte byter vatten speciellt ofta...

Men hur blir det för oss, som har slutna vattenkylarsystem?
Blir dom värdelösa, och varsågod att kasta efter en tid?
Jag ber om ursäkt om ni med erfarenhet tycker att det här är en korkad fråga, men jag är sugen på att lära mig, då jag är 1.5 månader gammal i vattengemenskapen.
______________________________________________________________________________________________________

I mitt huvud så skriks det, köp inte detta, den kommer att floppa inom datorvärlden.
Anledningarna är som sådana, att kopparplattan i våra nuvarande system är stenhård, och den skall sitta lika stenhårt mot processorn, med kylpasta emellan.
Porösa material trycker ihop sig och anpassar sig, vilket kan skapa problem när dom trycks ihop efter en tid.
Dessutom så är det ju redan på nåder våra nuvarande fungerar, på grund av dom mikrobiska gropar osv, som finns i plattorna på processor och kylplatta.
Därför så känns det idiotiskt att en grej som ser ut som en krympt schweizer-ost, skall sättas emot processorn.
Och sist men inte minst, precis som andra här säger,
hur kul blir det när smuts och annat täpper igen deras ""fenomenala uppfinning""?

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Medlem

För att, helt utan förkunskap, kasta mig in i diskussionen om avlagringar i vattenkylningssystem. Hur skulle det funka med t.ex. glasledningar? Nu har ju glas en hel del som talar emot sig så som det faktum att det är hårt, svårt att "skära" till så att det blir rätt längd, går sönder lättare än plast etc. Men enbart med fokus på att hindra avlagringar lär det väl ska vara rätt okej? Känns som att porslin skulle kunna vara en möjlighet också så länge det är "glaserat" (minns inte ordet men behandlat för att få en "plan" yta och inte en porös). Tanken med porslin är att jag får för mig att det är bättre på värmehantering än vad glas är, används ju trots allt i masugnar om jag inte missminner mig helt.

Som sagt förstår jag att det finns en hel del saker som talar emot glas/porslin pga andra aspekter men just igenguckning torde det väl vara bra emot?

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakgrund:

Ja, men inga av dessa grejer implanteras någonsin, precis som med den där roterande kylflänsen.

Här är en update på den kylaren btw. Verkar som de fortfarande jobbar på den.

http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=2722

Visa signatur

CPU: Ryzen 5 1600 GPU: Asus GeForce GTX 1060 6GB DUAL Moderkort: MSI B350M Mortar
RAM: 16GB Corsair Vengeance DDR4 3200MHz PSU: Corsair RM750X
Laptop: ThinkPad T480s, Core i7 8550U, 16GB RAM Mobil: Samsung Galaxy S10

Permalänk
Medlem

Jag har svårt att se att porös koppar skulle leda värme bättre än solid koppar. Porer är ju aldrig bra för effektiv konvektion...

Visa signatur

Dator 1. MSI Z370 GAMING PRO CARBON, Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB, Gigabyte AORUS GeForce GTX 1080 Ti 11GB, Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz CL15 Vengeance, passivt vattenkyld.

Dator 2. MK MSI X79A-GD45, Intel i7-3820 @ 4,0 GHz, EVGA 980Ti med vattenblock, 16 Gig DDR3, vattenkyld

Specialskärm: ~124 tum 3840 X 1080, 178° FOV (2 x BenQ 1070+)

Permalänk
Medlem

Själv kommer jag in i detta utan mycket förkunskaper och undrar varför alla är så galet kritiska.
Såklart är den solid mot botten och runt om vilket get största möjliga kontaktyta mot värmekällan, sedan ger den porösa delen största möjliga kontaktyta mot vattnet? Och med högre tryck borde det vara svårare för smuts att bygga upp just där?

Permalänk
Entusiast
Skrivet av SpaceMan:

Hittat väldigt lite information om vad det egentligen är över huvud taget.
Problemet verkar inte uppstå på så många andra platser än i datorsystem, och det är inte så många stora företag som lägger ner så mycket anslag på att forska inom detta område...

WaterWetter innehåller väldigt liten mängd lösningsmedel, och min loop väldigt lite WaterWetter.
Tygon är ju enligt tillverkaren fruktansvärt motståndskraftigt, men uppenbarligen inte tillräckligt.
Långtidsexponering tycker jag inte att jag hunnit utsätta den för.
Inte med tanke på hur långa experiment slangar utsätts för i många labbmiljöer.
Anywho..

Något tips på slang att använda om denna anses som för billig?

Sen menade jag ledningen från IHS till vattnet, inte ledningen runt i den.
Men som du skriver skulle ju denna kunna ersätta microfinns och därmed slipper man det fräsmomentet.
Då blir det ju bara från block till vatten.
Däremot ser jag ingen större besparing i blocktillverkning på det sättet.
Detta moment måste bli dyrare än enbart spårfräsningen för fläns när stycket ändå sitter i maskinen när man fräser resten av blocket.
Enda sättet jag ser att man skulle kunna spara slantar på detta är ju om det går att gjuta blocket i sin helhet, förutom en botten och en topp.
Annars tillför man ju bara ytterligare ett moment i tillverkningen.

Exakt vad water wetter innehåller verkar vara svårt att få reda på men de hade minst två etrar som var märkta 1-40 % innehåll. Man får varar rätt vag i säkerhetsdatablad. Läser man lite i deras rekommendationer så stod det att de klarade timmar av etanol, inte dagar eller år.

Labmiljöer är inte så långa generellt. Man brukar inte ha ett sådant experiment i flera år.

Ja det var ledningen från IHS till vatten jag syftade på också. Om du löder fast en sådan svamp på en tunn kopparplatta och lägger kopparplattan mot IHS och kör vatten genom svampen så löser det sig. Konceptet blir ju snarlikt som frästa fenor.

Fast det går ju mycket snabbare att bara fräsa ut ett hål. Det behövs ju bara en rätt grov fräs.

Skrivet av MartenKL:

Eftersom vattnet inte står still så är det en mekainisk nötning som inte ens plast står emot, speciellt inte i varierande temperatur som komprimerar och expanderar materialen under drift i olika utsträckning på olika delar av loopen. I ett storkök så vet man att man får ärgning varhelst ett konstant droppande förekommer pga de kopparmolekyler som lösgörs i ledningarna. Koppar är förvisso vattenlösligt men till extremt låg grad. Samma sak gäller med plaster, allt dricksvatten innehåller plaster efter att ha färdats i plastledningar, mängderna är så klart så små att det inte påverkar oss men det var inte ämnet för diskussion. Dessutom är väl inte kylslangar i närheten av HDPE.

Jaså nu är det mekanisk erosion och inte lösning. Det är något helt annat. Att det löses koppar i vattnet vet jag men har inte riktigt med saken att göra.

Skrivet av MartenKL:

Först ett enkelt förlöjligande av mina kunskaper och min person och sedan ett raljerande med avancerade termer och ord för att nedvärdera andra. Enkelt uttryckt, en klassisk härskarteknik.

Poängen som jag och fler vill göra är att vi ser brister med tekniken utifrån egna erfarenheter och sunt förnuft. Vi kanske inte har samma bildning och terminologi som du. Jag kanske gör det själv med detta men hävdar att du bryter mot forumreglerna med uttalanden som "För övrigt så bör du titta lite på hur plast faktiskt kemiskt är uppbyggt.".

Med förhoppning om ett trevligare forum.

Läste du igenom ditt egna inlägg som jag svarade på? Du började att vara dryg och då får du ett drygt svar tillbaks. Så hoppa ner från din höga häst.

Sedan var det ju tydligen högst relevant att kritisera dina kemikunskaper eftersom det nu helt plötsligt är en helt annan mekanism som ligger bakom bildandet av partiklarna. Det faktum att vatten är ett lösningsmedel var ju först väldigt viktigt och sedan helt plötsligt inte alls relevant.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zotamedu:

Jaså nu är det mekanisk erosion och inte lösning. Det är något helt annat. Att det löses koppar i vattnet vet jag men har inte riktigt med saken att göra.

Läste du igenom ditt egna inlägg som jag svarade på? Du började att vara dryg och då får du ett drygt svar tillbaks. Så hoppa ner från din höga häst.

Sedan var det ju tydligen högst relevant att kritisera dina kemikunskaper eftersom det nu helt plötsligt är en helt annan mekanism som ligger bakom bildandet av partiklarna. Det faktum att vatten är ett lösningsmedel var ju först väldigt viktigt och sedan helt plötsligt inte alls relevant.

Du har helt rätt i att jag var dryg, jag ber om ursäkt. Jag ville mest sänka nivån av teknisk mumbo-jumbo som jag anser är uteslutande eller rentav förvillande. Men ingen loop är ren plast så att vattnet är ett lösningsmedel spelar roll i allra högsta grad, men självklart gör rörelsen och värmen också sitt till. Min poäng är som tidigare att denna tråd att artikeln är vilseledande baserat från PR som är vilseledande. Kritik mot källmaterial saknas.

Gällande kemikunskaper så är du helt säkert jättemycket mer påläst än mig.

Permalänk
Medlem

Nästan så det luktar 1:a april om det hela.

Visa signatur

Define R4 | Asus z97-Pro Gamer| 4790K ~ 4.6Ghz | Gainward 1080 Phoenix | Corsair Vengeance 2x8GB 1600MHz | Phanteks PH-TC14PE | EVGA SuperNova G2 750W | Samsung 850 Evo 256gb

Permalänk
Medlem

Om ett poröst media ska ge (avsevärt) högre värmeavledande förmåga krävs det att fluiden strömmar igenom porerna. Inte runtomkring blocket med stagnerat vatten i porerna. Hur man ska uppnå detta utan att samtidigt få mycket större tryckfall än med konventionella cpu-block har jag svårt att se. Större tryckfall innebär större pump. Mer energi, mer pengar, mer ljud.

Edit: Jag kan tillägga att jag också är övertygad om att partiklar som sätter igen porerna kommer bli ett problem, om inget filter ingår i loopen. Som kostar pengar. Ett filter innebär också ytterligare tryckfall.

Sammanfattningsvis finns det gott om skäl att vara skeptisk. Min fantasi är kanske helt enkelt för dålig för att se en rimlig utformning på det tänkta blocket, men att bara ha ett poröst media och säga att det är bättre är åtminstone ren tjurskit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Om ett poröst media ska ge (avsevärt) högre värmeavledande förmåga krävs det att fluiden strömmar igenom porerna. Inte runtomkring blocket med stagnerat vatten i porerna. Hur man ska uppnå detta utan att samtidigt få mycket större tryckfall än med konventionella cpu-block har jag svårt att se. Större tryckfall innebär större pump. Mer energi, mer pengar, mer ljud.

Edit: Jag kan tillägga att jag också är övertygad om att partiklar som sätter igen porerna kommer bli ett problem, om inget filter ingår i loopen. Som kostar pengar. Ett filter innebär också ytterligare tryckfall.

Sammanfattningsvis finns det gott om skäl att vara skeptisk. Min fantasi är kanske helt enkelt för dålig för att se en rimlig utformning på det tänkta blocket, men att bara ha ett poröst media och säga att det är bättre är åtminstone ren tjurskit.

instämmer delvis... fungerar kanske om man använder läkarsprit eller något likvärdigt? smart ide men blir bara mer bekymmer så som ajg ser det...

Permalänk
Snusfri

Intressant att amatörer här vet bättre än ingenjörer på ett stort företag inom kylningsindustrin..

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Inaktiv

Jag tänker på Svampbob!

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Intressant att amatörer här vet bättre än ingenjörer på ett stort företag inom kylningsindustrin..

Kan bara prata från erfarenheten jag har av filter som består av sammanpressade mässingskulor i olika storlekar.
När det kommer till luft så fixar dom biffen bra men ett stort motstånd. När det kommer till vätska så krävs det ett sjukt tryck emot andra former av filter.
Nu är detta visseligen inte något filter men det är ju samma princip så jag tror nog av moder natur inte kommer se anorlunda på detta material.

Motstånd är motstånd oavsett vad eller hur ett material är uppbyggt. Om vattnet blir tvingat att ändra riktning så kommer det vilja kämpa emot och blir det mätbart med bara 90grader böjar så kan du ge dig på att det blir märkbart när det måste byta håll många hundra gånger inom loppat av ett par cm.

Bara min åsikt och erfarenhet.

Visa signatur

MediaCen= Playstation 4, Playstation 3, Xbox 360, Proj= Epson TW700, Projduk= Grandview Cyber 100" tab-tension, Receiver= Marantz SR-6005, Front= Jamo S708, Cen= Jamo D8CEN, Surr= Jamo D8SUR, Surr bak= Jamo D8SUR, Sub= REL T3 + Audiovector K-Sub Signature, Köpta filmer= 1000++ och stiger stadigt

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Intressant att amatörer här vet bättre än ingenjörer på ett stort företag inom kylningsindustrin..

Alla vill tjäna pengar - även ingenjörer på stora kylningsindustrier. Risken är stor att man saltar sina påståenden för att locka investerare och sedan drar med pengarna. Har ju hänt förut faktiskt....

Visa signatur

The individual is handicapped by coming face-to-face with a conspiracy so monstrous he cannot believe it exists.

-- J Edgar Hoover

Permalänk
Skrivet av Distant Worlds:

Alla vill tjäna pengar - även ingenjörer på stora kylningsindustrier. Risken är stor att man saltar sina påståenden för att locka investerare och sedan drar med pengarna. Har ju hänt förut faktiskt....

hehe, "saltar" sina påståenden...

Visa signatur

i5 8400 / Gigabyte B360N Wifi / GTX 1080 / CoolerMaster NR200P / EVGA SuperNova GM 650 / Corsair Vengance LPX 16 GB DDR4 @ 2666mhz / Sandisk A110 & OCZ Trion 150 / Noctua NH-L12S

Permalänk

Ser gott ut, går det att äta!?

Visa signatur

Moderkort:Asus Sabertooth Z77 Processor:i5 3570K 4.1 Ghz RAM:Corsair 8GB Vengeance 1600Mhz Processor kylare:Corsair Hydro H100i Nätaggregat:Corsair HX 750W 80+ Gold Modulär Grafikkort:Gigabyte GeForce GTX 680 2048MB Super Overclock Ljudkort:Asus Xonar D2X/XDT SSD:Samsung SSD Basic 840-Series 250GB Hårddisk:1TB Seagate Barracuda 7200rpmSkärm:Acer 24'' GD245HQAbid 120Hz Chassi:NZXT Tempest 410 Elite Svart

Permalänk

Många verkar ha svårt att förstå att svampen är tänkt att ersätta flänsarna i kylarblocket, inte bottenplattan.

Hur blir det med instängda saltkorn och täta bubblor? Tänk på hur liggunderlag är uppbyggda. Men det kan man kanske garantera inte kommer att hända på något sätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Phanteks P600S Grå - Ryzen 9 3900X - Phanteks PH-TC14PE Black - ASUS ROG Strix X570-F Gaming - G.Skill Trident Z Neo 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 - HD7970 - Seasonic Focus+ 650W Platinum

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Exakt vad water wetter innehåller verkar vara svårt att få reda på men de hade minst två etrar som var märkta 1-40 % innehåll. Man får varar rätt vag i säkerhetsdatablad. Läser man lite i deras rekommendationer så stod det att de klarade timmar av etanol, inte dagar eller år.

Labmiljöer är inte så långa generellt. Man brukar inte ha ett sådant experiment i flera år.

Ja det var ledningen från IHS till vatten jag syftade på också. Om du löder fast en sådan svamp på en tunn kopparplatta och lägger kopparplattan mot IHS och kör vatten genom svampen så löser det sig. Konceptet blir ju snarlikt som frästa fenor.

Fast det går ju mycket snabbare att bara fräsa ut ett hål. Det behövs ju bara en rätt grov fräs.

Jaså nu är det mekanisk erosion och inte lösning. Det är något helt annat. Att det löses koppar i vattnet vet jag men har inte riktigt med saken att göra.

Läste du igenom ditt egna inlägg som jag svarade på? Du började att vara dryg och då får du ett drygt svar tillbaks. Så hoppa ner från din höga häst.

Sedan var det ju tydligen högst relevant att kritisera dina kemikunskaper eftersom det nu helt plötsligt är en helt annan mekanism som ligger bakom bildandet av partiklarna. Det faktum att vatten är ett lösningsmedel var ju först väldigt viktigt och sedan helt plötsligt inte alls relevant.

Timmar av ren etanol är ojämförbart med utspädd etanol.
Slangar och packningar i gamla bilar klarar inte av etanol över huvud taget, men fixar upp till 5% utspätt i bensinen i flera flera år.
Det är längre än mina ca 3 månader som jag pumpat runt detta.
Jag har lägre del WaterWetter, som i sig inte är ren etanol eller andra organiska lösningsmedel, än 5% av mitt vatten, och slangar som ska tåla det hyfsat, så Tygon borde fungera.
Men oavsett så tar jag som sagt gärna emot förslag på vad man ska använda för slang.
Letade när jag byggde loopen, och Tygon var det bästa jag kunde finna.
Finns det bättre slang som inte ger dessa bekymmer så tar jag gärna och byter till det.

Visa signatur

MB: Asus ROG Hero | CPU: i4770@4,6GHz | RAM: 16GB@1600 | GPU: 6970 | STORAGE: 2*120GB SSD | COOLING: Custom, Water

Permalänk
Medlem
Skrivet av MartenKL:

Den där lösningen är vanligt förekommande och väl beprövad och drfitsäker. Nästan alla vattenblockbaserade kylsystem drivs av en centrifugalpump som pumpar runt vattnet i systemet och ska du ha en fläkt med större kapacitet är det också av centrifugaltyp. Problemet är att man vill ha ut värmen ifrån chassit så då vinner ändå vattenblockbaserade kylsystem.

Men som sagt, idéen är jäkla smart och funkar.

/Capi

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZAIZAI:

Jag har svårt att se att porös koppar skulle leda värme bättre än solid koppar. Porer är ju aldrig bra för effektiv konvektion...

Problemet som jag ser det är att porerna måste vara stora nog för att det inte ska bli motsatt effekt. Det är bara att se på "hajdräkterna" som simmarna har på sig (hade på sig?), där har man en "skrovlig" yta som fäster vattnet närmast materialet med hjälp av kapilärkraften och detta sänker friktionen markant. Vad jag skulle vilja se är koppar med massvis med små kanaler i sig, så vattnet kan pasera genom blocket. Då skulle vi kunna snacka ökad kylande yta. Det här låter mer som ett skapat användningsområde och upphypat för att få sälja produkten.

/Capi

Permalänk
Medlem

Kul att dom försöker utveckla nya ideer i min mening, dock tror jag inte att detta leder någon vart pga av redan nämnda minus + hur implementerar dom detta på ett bra sätt? Kanske jag missat något men kopparn mot IHS kan ju inte vara porös iaf. Problemet jag har för närvarande är att min DDC går alldeles för fritt och behöver mer motstånd då DDC´s temp går i taket om inte får motstånd nog. Ahh det vet väl folk redan antar jag iaf de som besöker Martins sida då och då

Permalänk
Avstängd

Känns som att det bara blir billigare och bättre för tillverkarna och distrubitörerna när marginalerna ökar och vikten minskar.
Vi konsumenter får tyvärr en mindre hållbar lösning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Intressant att amatörer här vet bättre än ingenjörer på ett stort företag inom kylningsindustrin..

För alla andra vattenkylningsföretag har inga ingenjörer?

Det finns en anledning till att kanalerna i annan vattenkylning inte är smalare. Tekniker finns för att göra dem i princip hur smala som helst, ner på nanometernivå. Inte ens den mest påkostade vattenkylning har speciellt tunna kanaler så ekonomiargumentet förklarar det inte heller. Vätskor och gas flödar helt enkelt bättre igenom få breda kanaler än många tunna och ett block ska klara sig flera år utan rengöring.

Allt nytt är inte bäst.

Permalänk
Skrivet av Zalice:

Jag tänker på Svampbob!

JA! ett gult ioderseat block med urfästa bruna byxor, förbannat overkill att ha vattenkylare som svampbob,
nästa borde bli hello kitty Gpu kylare. antikimax att sitta på dreamhack med värsta drömdatorn & sen ha nån helskumt komponent

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644