Moderaterna kopplar sjunkande skolresultat bland pojkar till datorspelande

Permalänk
Medlem
Skrivet av Amzo:

Jo datorspelande är ett problem, vare sig du vill inse det eller ej. Jag själv lirar en hel del och har gjort det hela min uppväxt och att då säga att datorn inte är skyldig är en ren lögn. Samt är ditt påstående lika relevant som att säga att det inte är drogen som är problemet för en missbrukare utan viljestyrkan...

Har hur många gånger som helst kommit hem på eftermiddagen och istället för att göra läxan till imorgon så blir det o lira med polarna istället och där försvann hela kvällen. Chansen för att läxorna blir gjorda är betydligt större om du inte har en dator och sitter framför TVn hela dagen än om dator finns tillhands.
Detta är ingen ursäkt från min sida, alla tar sitt egna ansvar i livet men att påstå att datorn inte har någon som helst inverkan är en lögn.

Hahahah, klart det är viljestyrkan.. Du hade inte viljan att göra läxorna.. Det handlar om att prioritera.. Innan jag börja spela gjorde jag alltid mina läxor.. Så enkelt var det. Sen spelade jag i lugn och ro.

Allt handlar om viljestyrka..
Droger, klart de handlar om viljestyrka.. Går du till en fest och ser alla sniffa pulver.. Så säger en till dig o testa.. Ska du då testa de för att dina vänner säger att det är roligt? Eller ska du tänka med ditt sunt förnuft och låta bli? Vad säger viljan? Kan du motstå all skratt de andra har..? Allt handlar om viljestyrka.. Om du istället satt och spela, är det ditt fel och inte datorns.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hagge:

Hahahah, klart det är viljestyrkan.. Du hade inte viljan att göra läxorna.. Det handlar om att prioritera.. Innan jag börja spela gjorde jag alltid mina läxor.. Så enkelt var det. Sen spelade jag i lugn och ro.

Allt handlar om viljestyrka..
Droger, klart de handlar om viljestyrka.. Går du till en fest och ser alla sniffa pulver.. Så säger en till dig o testa.. Ska du då testa de för att dina vänner säger att det är roligt? Eller ska du tänka med ditt sunt förnuft och låta bli? Vad säger viljan? Kan du motstå all skratt de andra har..? Allt handlar om viljestyrka.. Om du istället satt och spela, är det ditt fel och inte datorns.

Självklart men nu pratar vi ju om barn och det är klart att viljestyrkan spelar roll men du värkar inte förstå min poäng. Om ditt barn skulle gå väldigt dåligt i skolan för pga för mycket datorspelande. Skulle du då förbjuda datorn tills att han bättras eller skulle du ge honom fria händer att själv avgöra med sin viljestyrka!? Hur många barn hade idag valt att köra spel eller att göra läxan om dom själva fick bestämma? Dom flesta hade valt datorn då man i den åldern vill göra vad som är kul och inte vad som är nödvändigt för ens framtid. Jag är en av dom som trots den stora tid jag lagt ner framför datorn har klarat mig bra i skolan, detta tror jag till stor del pga min uppfostring, hade jag skolkat och inte klarat skolan vid tidig ålder hade jag fått en och en annan örfil. Detta får inte dagens barn och dessutom så upp till 15-16 år är inte mogna nog att ta dom besluten just därför måste man som förälder ta ansvar och inte ge ''fri vilja''. Som du ser så har just denna fria och snälla viljan av dagens föräldrar lätt till just det här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

När du och jag var i skolåldern (antar att du är 80-talist som jag), så var spel inte lika vanligt, idag är det en bland de vanligaste livsstilarna bland unga. Så många som 9 av 10 unga spelar idag, och med en ökad skolkning samt sämre resultat så är det inte så svårt att få bitarna på plats.

Skolk har existerat sen skolan uppfanns, och det finns alltid en grundlig orsak bakom det, som oftast förändras med tiden. Är man t.ex. mobbad så är det jobbigt att gå till skolan och man stannar hellre hemma. Det är en orsak som varit med genom alla tiden. Har man däremot ett beroende så struntar man hellre i skolan då skolan förbjuder allt. När jag gick i skolan så skolkades det mycket för att supa och röka. Idag har alkohol och tobak i stor utsträckning bytts ut mot spel, vilket jag anser är positivt. Spel i sig tror jag inte är beroendeframkallande, utan det är dagens levlingssystem som kan vara en bidragande faktor, något vi inte har haft i särskilt stor utsträckning i spelbranschen förrän de senaste 5-10 åren.

Sen har jag inte sagt att all skolkning beror på spel, men spel har blivit en vanligare orsak för skolk, sen varför man hellre stannar hemma och spelar datorspel i stället för att gå i skolan är en fråga man måste föra vidare. Men en debatt krävs vilket som. Inte för att smutskasta spelbranschen, utan för att väcka förståelse för den. Spel har inte bara positiva sidor, utan det finns även en del negativa sidor, men man kan inte alltid låta de negativa sidorna stå i rampljuset. Man kan inte dra alla över en kam, men man måste alltid börja nånstans, och den här gången blev det en kontroversiell fråga som drogs upp.

Din och min syn på skolk skiljer sig en hel del.
Från mitt perspektiv handlar skolk mest om att man inte trivs i skolan. Att man inte tycker om att vara där osv.
Och söp folk på skoltid? Eller var det så att dom söp på kvällarna och därför inte gick till skolan?

Spelberoende är någonting som behöver tas på allvar, och allt fler spel tar efter hur "gambling" fungerar för att skapa just beroende och kickar på olika sätt. Ofta med målet att tjäna pengar på mikrotransaktioner.

Med det vill jag bara lite kort säga att det finns många områden inom spel jag tycker vi bör ha en mer kritisk inställning till. Men att skylla dom senaste 8 årens fallande skolresultat på datorspel gör mig rosenrasande.
ALLA vetenskapliga studier visade på att Björklunds nya skola skulle få negativa konsekvenser. Hårdare tag, mer segregering, mindre pedagogik osv är ingenting som fungerar. Och det har så heller inte gjort.
Att lyfta debatten om datorspel istället för att ta ansvar för en fatalt misslyckad skolpolitik är vämjeligt!

Permalänk
Quizmaster Malmö 22
Skrivet av Pinkn00b:

Av personlig erfarenhet när jag gick i skolan så valde jag datorn över skolarbete för det var mycket roligare men nu i efterhand så inser jag hur dumt det är och problemet är väl att många ungdomar väljer att göra det roligare före det tråkiga men man kan inte lägga all skuld på just spel men det är ändå inte helt oskyldigt.

Jag känner mig i det du säger....är 31 idag.

I grundskolan gjorde jag massa annat också men att plugga var dötrist. Enda gången jag verkligen skärpte mig i högstadiet var när vi fick prov i grupp i tyskan. Jag anser att det beror på att man inte vill svika gruppen eftersom du då tar med dig andra i fallet. För nordmän sågs det som jäävliga illa! (och gör det förhoppningsvis fortfarande).

I gymnasiet var datorspelande mer intressant än att plugga. Gick El-dator vilket var ett bluffprogram men det visste jag ju inte då....gillade ju datorer så tänkte att det var nåt jag skulle vara bra på....

Hade jag pluggat betydligt hårdare så hade jag möjligen kunna söka till de utbildningar jag velat. Nu sitter jag dock med för låga poäng (13 typ) och är därmed inte behörig till de utbildningar jag vill gå....sen på det är man i "Arbets och Utbildningsgarantin" och får därmed inte gå komvuxkurser!! Så man har fastnat här i livet....

Det som hade löst det för mig hade varit att studera i grupp! Upptäckte helt för sent (27 år) att jag älskar det men så dags då....

Sen tror jag även att det är överväldigande vissa folkgrupper som har kassa resultat i skolan och därmed drar ner snittet rejält.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem

Tror dock att dagens föräldrar kommer ha mer koll.

Våra föräldrar (vi som är runt 30) hade inte växt upp med datorer så de visste inte vad som kunde hända.

Människan är lat av naturen. Får man välja mellan att spela något roligt eller plugga tråkig matematik så blir det gärna "meh jag tar det om en timme" tills hela dagen har gått. Sen skolkar man för att man inte har gjort det.
Sedan kommer man efter och då är det kört i dagens gymnasie. Kommer man efter så får man ofta inte hjälp.

Visa signatur

Registrerad 2001-12-24 15:10
Jul med Kalle Anka och Sweclockers

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mikegnorp:

Reflektion: Lite intressant är det att många i denna oändliga tråd nämner "staten" som något stort och hotfullt och citat som "de skall inte lägga sig" mm precis som i delar av USA. Faktum är att det är vi, svenska medborgare, som är staten. D.v.s att vi tillsammans betalar in en del av vår lön för att bekosta saker som vi skall kunna utnyttja gemensamt samt sätter regler för vad man får och inte får göra.

Det som är problemet är att majoriteten har så pass stor makt över minoriteten, det som jag och många fler är för att individer skall ha mer rättigheter än de har idag. Vi är alltså inte för socialisering mot människors vilja. Vi är för att människor skall ha rätt att behålla vinsten till sitt egna arbete, om man då vill skapa socialistiska organiskationer inom landet är det helt ok, men det skall vara frivilligt.

Visa signatur
Permalänk
Skrivet av €lysian:

Eller så är det er skitpolitik som skapar otrygghet i hemmen och alla nedskärningar i skolorna får negativa effekter.

Jag förväntar mig spydiga kommentarer från moderater och folkpartister i vanlig ordning.

På vilket sätt påverkas din hemmiljö och sättet du uppfostrar/uppfostras barn av rådande regering? Har du inga värderingar själv, människa?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

PC:Z97-A, i5 4690k, Samsung Evo 850, GTX 980, Benq XR3500-skärm
CITERA FÖR SVAR! ^_^

Permalänk
Medlem
Skrivet av whitewhale:

På vilket sätt påverkas din hemmiljö och sättet du uppfostrar/uppfostras barn av rådande regering? Har du inga värderingar själv, människa?

Skickades från m.sweclockers.com

Om du tänker efter riktigt noga så kommer du kanske på något som en dålig regering kan påverka hemmiljön på. Om det inte gjorde det, då fanns det liksom inte riktigt någon anledning att rösta heller.

Visa signatur

7800X3D • 4080S • 32GB • 2TB • 1440p 165 Hz
3700X • 3070 • 32GB • 2TB • 1080p 144Hz

Permalänk
Skrivet av Mnemozyne13:

Jo, för vart fjärde år får vi gå och rösta på ett parti som inte behöver hålla det dom lovar och som kanske vill massa saker som man inte håller med om men ändå blir "tvingad" att rösta på i brist på alternativ.

Du kan rösta blankt.

Skrivet av Mnemozyne13:

Alla betalar inte in frivilligt direkt. .

Skatt dras automatiskt på din lön. Det ser arbetsgivaren till.

Skrivet av Mnemozyne13:

Visst kan man vägra betala men då hamnar man i fängelse..

Du kan inte vägra att betala skatt. Se ovan

Skrivet av Mnemozyne13:

Staten är ett hot, staten är hotfull det är staten som har våldsmonopol i en nation..

Det är så ett samhälle fungerar annars skulle det bli anarki.

Skrivet av Mnemozyne13:

Hur skulle staten inte kunna vara något "stort och farligt"?

Har du rent mjöl i påsen är det rätt lugnt.

Skrivet av Mnemozyne13:

Det är stater och despoter som startar krig, inte bönder och arbetare.

Sant men Sverige, det land jag bor i, har inte varit i krig på 200 år och just nu kan inte Sveriges försvar slå sig ut genom en våt papperspåse.

Skrivet av Mnemozyne13:

Stater är rent av livsfarliga och bör avvecklas per omgående.

Vad skall vi göra då..bygga en koja i skogen och hoppas på det bästa?

Skrivet av Mnemozyne13:

Det är stater som bestämmer att bögar och förståndshandikappade ska masstvångssteriliseras.

Det var ett tag sen man tvångssteriliserade människor i Sverige.

Skrivet av Mnemozyne13:

Det är svenska staten som skickar svenska män och kvinnor för att kriga i Afghanistan.

Det är frivilligt att delta i utlandsmissioner.

Skrivet av Mnemozyne13:

Istället för att dessa politiker ska skylla ifrån sig och vägra ta ansvar för en misslyckad skola där elever kan sova sig igenom ungefär 13 år av sitt liv obemärkt, utan att någon reagerar. Så kanske man kan försöka ta lärdom av spelen. Vi lär oss lättare om vi tycker att det är roligt. Ingen, absolut ingen kan väl ändå tycka att det är roligt att veta vem Elsa Beskow är eller Astrid Lindgrens intresse för hönor. Skolan måste bli mer effektiv och sålla bort all skit dom lär ut som tar fokus från det som faktiskt är viktigt. Sen får inte alla elever den hjälp dom behöver, för stora klasser eller för oengagerade lärare vad vet jag men den som har störst möjlighet att göra något åt det är vår regering, vilken den nu än är.

Sov inte då.

Skrivet av Mnemozyne13:

Genom statens/regeringens misslyckande får vi en massa ungdomar med dålig självkänsla och ingen som helst utbildning som ska tävla med nysvenskar om okvalificerade arbeten.

Vilket skitsnack. Det är knappast regeringens fel att en del har dålig självkänsla och dålig utbildning. Sen kan de ha en taskig utbildningspolitik men skolan är öppen för alla och gratis. Om man koncentrerar sig och pluggar när man går i skolan får man en bra utbildning. Det är bara att engagera sig och ta eget ansvar. Tyckte inte heller att skolan var så lajbans alla dagar när jag gick men det funkade ju bra ändå.

Skrivet av Mnemozyne13:

Så länge det finns gott om arbeten fungerar det bra men vad händer om vi får en 50% arbetslöshet? Det är en krutdurk som kan explodera. Så staten är utan tvekan livsfarlig på alla möjliga sätt.

Det är inte så gott om arbeten så går du i skolan nu så lägg i en högre växel så kommer det nog att fixa sig.

Permalänk
Skrivet av Kenta_ponta:

Håller med dig, sänkt studiebidrag och smutskastning av gaming-kultur under ett valår.
Detta tillsammans med skattehöjningar för vanliga arbetstagare får mig att ställa frågan
- Om inte hela valet är en läggmatch från moderaternas sida, de försöker ju inte ens vinna röster i nuläget?

Fast det sänka studiebidraget kompenseras ju med mer lån, totalt får ju studenten mer pengar.
Något de, enligt min krets, är jävligt nöjda med - oavsett om de blir mer skuldsatta.
Oavsett är det fortfarande det bästa lånet i det liv.
Högskolan är ju 50% skattesubventionerat festande.
Vi har ju redan nästan världens högsta studieersättning.

INGEN ska ha mage och klaga ärligt talat.

Tillbaka till speldebatten.
Problemet är väl i grund och botten uppfostran?
Låter du dina barn spela alldeles för mycket så att betygen kommer i bakgrunden så har du missat något.
Utöver detta finns det ju även en anledning till att ungdomarna söker en tillflyktsort från skolan.
Visst, det är lätt att säga att datorspelande är En positiv effekt på betygen, det är nog ganska lätt att säkerställa - frågan är om det är relevant.
Under min högstadietid så umgicks jag hellre med mina vänner, såg på TV eller annat (hade inte bredband eller bra dator) för att rymma undan från skolan i den mån det gick. Det kommer alltid finnas saker som distraherar, men det är inte nöjets fel att folk har dåligt driv.

Visa signatur

Spelburk: Fractal Design R4 * AMD Ryzen 1600X kyld av H80i V1 * ASUS GTX770 DCII * Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2666MHz * ASUS PRIME B350-PLUS * EVGA Supernova G2 750W * 1TB HDD * Samsung EVO 250GB SSD
Tillbehör: Steelseries Rival 300 * SweC Qpad Musmatta * BenQ XL2411T 144hz * BenQ 24" * Qpad MK-50 * Hyper X Cloud *

Permalänk
Skrivet av €lysian:

Om du tänker efter riktigt noga så kommer du kanske på något som en dålig regering kan påverka hemmiljön på. Om det inte gjorde det, då fanns det liksom inte riktigt någon anledning att rösta heller.

Du har ju definitivt en poäng i att hemmiljön påverkas, och det var inte det jag menade. Jag ser bara inte hur mina personliga värderingar beträffande hur jag vill bygga familj och min hemmiljö påverkas av ett riksdagsval. Vill tillägga att det inte alls var min mening att vara spydig eller kategorisk.

Visa signatur

PC:Z97-A, i5 4690k, Samsung Evo 850, GTX 980, Benq XR3500-skärm
CITERA FÖR SVAR! ^_^