Hjälp med lödning, motstånd etc för fjärrkontrollmodd

Permalänk
Medlem

Hjälp med lödning, motstånd etc för fjärrkontrollmodd

Hej
Jag har slaktat en gammal boxee box och vill använda receivern för fjärrkontrollen till en vanlig PC via USB.
Hittade den här guiden http://oinkzwurgl.org/boxeebox

Citat:

Once hooked up to a USB port (GND, D+ and D-) and a 3.3 VDC power source Linux will show it as follows:

Note: Only VDD is required. Not sure what the P0.5 (a GPIO on nRF24LU1+ chip) is used for (maybe for power-on?). I’ve measured ~22mA at 3.3V power consumption.

Warning: USB provides 5.0 VDC. That’s probably going to break the chip if you hook that up to VDD (not sure, didn’t try.. :-). Use some LDO or maybe 3 diodes to get the right voltage. On the Raspberry PI you’ll find 3.3 V on one of the headers.

Problemet är att jag kan absolut inget om lödning eller ellära, men det kan vara ett bra projekt att lära sig det på.
Jag förstår dock att jag måste löda ett motstånd på VDD (3V3) så att jag får ut 3.3V 22mA istället för 5V.
Tänkte använda jtag adaptern som används i boxen redan så jag behöver bara löda kabel till kabel antar jag så jag slipper löda direkt till kretskortet.
Vilket motstånd ska jag köpa? Gärna direktlänk tack!
Sen antar jag att jag köper en usbkontakt likt den här och löder ihop kablarna?
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/kablar-a...
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/kablar-a...

Permalänk
Medlem

Skulle ett sådant här 82 ohm, 1/4W motstånd fungera?
http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/motstand/motstan...

5-3.3/0.022 blir ju ~77.22.

Permalänk

Du kan ju även använda tre 1N4148/1N400x-dioder kopplade i serie. Då får du ett spänningsfall på ca 1,8V, vilket innebär 3,3V på andra sidan dioderna.

Permalänk
Medlem

Det blir nog mer att löda vilket jag nog helst undviker.
Finns det någon nackdel med att ta ett motstånd med högre W, tex 5W istället för 1/4 så man inte ligger för nära effekten?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bozzeta:

Det blir nog mer att löda vilket jag nog helst undviker.
Finns det någon nackdel med att ta ett motstånd med högre W, tex 5W istället för 1/4 så man inte ligger för nära effekten?

Ett motstånd som klara 1/4 W klar mer än 6ggr mer än vad du behöver klara hantera, så ett 1/4 W motstånd ger mycket goda marginaler

Effekten som motståndet måste klara:
(5-3.3)*0.022=0.0374 W

Permalänk

Att bara ha ett motstånd som spänningsreglering kommer nog inte att fungera speciellt bra. När det rör sig om grejer mer avancerade än typ lysdioder och liknande så drar de ofta (i princip alltid) olika mycket ström beroende på vad de råkar hålla på med för stunden. Med ett fast motstånd så kommer spänningen som faller över motståndet att variera beroende på strömmen som mottagaren drar, och därmed den spänning som "når fram" till mottageren.

Radiomottagaren (Nordic Semiconductor nRF24LU1+) listar 3.6v som "Absolute maximum" matningsspänning, och att gå över den begränsningen är inte att rekommendera! Med bara ett motstånd som spänningsreglering räcker det med att mottagar-modulen drar lite lägre ström än vad du har räknat med i bara en liten stund så riskerar du att förstöra den.

En 3.3v LDO spänninsregulator är, som sidan du länkat till säger, det bästa alternativet.
3 dioder i serie kan nog kanske också fungera. Ev. är jag bara lite paranoid men i så fall skulle jag sätta ett motstånd på kanske runt ~1k-ish Ohm parallellt med modulen då dioder har lägre framspänningsfall när väldigt lite ström går igenom dem. Med motståndet så garanterar man att det alltid går lite sådär lagom ström genom dem så att framspänningsfallet håller sig runt 0.6-0.7v per diod.

Permalänk
Medlem

Hej, jag körde 82ohm motstånd. Har fungerat en månad utan problem inkopplad dygnet runt. Den tar nog högre spänning än vad den är specad för gissar jag på...