Permalänk
Avstängd

Kamera Tillbehör

Hejsan behöver nu råd på några bra tillbehör till Nikon D5000 är ganska NOOB när det gäller kameror.=D Det ända jag har är kameran och ett objektiv normalt tipsa gärna på stativ eller liknande !!!! Nikon D5000

Permalänk
Medlem

Tillbehör brukar jag köpa när behovet uppstår. Blir bilderna för skakiga köper jag ett stativ, tar batteriet slut skaffar jag fler, är zoomen för kort köper jag en längre osv.
Tror inte det är så smart att bara köpa prylar som olika människor på internet haft behov av.

Permalänk
Medlem

En riktig blixt kan vara användbart, den inbyggda blir aldrig samma sak.
Vidvinkel objektiv kan också vara intressant ibland har själv 11-18mm.
Macro objektiv runt 100mm kan ju också vara skoj.
Finns ju bilder som inte går att ta utan stativ också, men är sällan jag känner för att bära på det.
Exempelvis RRS har L-plates och stativhuvuden med snabbfästning.. mycket smidigt, men kostar endel.
Ett riktigt tele med 70-400mm vore nice för djur och natur, men som sagt.. det beror ju helt på budget och intresse.

Permalänk
Medlem

Som Nisse-Tuta skriver så känns det väl inte helt genomtänkt att köpa massa saker som man skulle kunna ha behov av för att andra haft det. Finns det något du vill kunna göra med din kamera som du inte kan nu?

Permalänk
Medlem

Jag vill kunna ta eldiga sovrums-foton med ett par vackra kvinnor. En rödhårig, och en blondin, helst... Så man håller värmen i vinter, även om det är ett tag tills dess. Fast jag har hört att man inte får köpa kvinnor hur som helst.

Skämt o sidor, det enda hyfsat generella tipset som kan vara vettigt är ju TS inne på själv. Stativ. Antingen ett enbent, eller en stabil trefot. Stativ har man nästan alltid nytta av, jag har 2, och har aldrig ens ägt en "riktig" kamera... Lånade kameror drar fördel av stativ likväl som köpta, antar jag. Jag är rätt glad för enbenta teleskopstativ, men det ska vara ordentliga stativ som det går att tilta kameran på.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Avstängd

Tack för alla svar känner för blixt Någon som vet någon bra? Till d5000 och för att Zooma lite längre skulle kännas nice!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Rekordmedlem

Ett medlemskap i en fotoklubb så att du kan träffa andra och få tips och lära dig ?
Du kan köpa hårdvara när du vet vad du saknar och vad du vill kunna göra, blixt och stativ är väl de enda relativt allmängiltiga saker som praktisk taget alla förr eller senare får behov av, men optiker och annat är ju totalt beroende av vad du vill fotografera.
Har du nån ide om vad du vill uppnå ? Tex hur stor blixt som passar om du nu skulle skaffa en blixt, ska du ha en liten modell eller ska det vara nått som du inte ska bära runt på, behöver det vara automatiska inställningar eller går det bra att ställa in manuellt ? Om man brukar köra manuellt så finns det ju mängder med begprylar som är prisvärda, det funkar ju jättebra för riggad/studio fotografering men kanske inte när det måste gå snabbt så allt hänger ju på vad du vill göra.

Vad vill du göra ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Ett bra polarisationsfilter och ndfilter kan vara bra att ha. Pol.filtret tar bort reflexioner o förstärker färger. ND-filter tar bort ljus vilket möjliggör längre slutartider (utan att bilden möjligtvis blir överexponerad). För att kunna anv. ljusstarka objektiv på maxbländaren kan ljusmängden behöva begränsas med hjälp av ett ND-filter.

Permalänk
Avstängd

Förlåt om jag inte frågar fråga om detta men Någon som har nåt bra fotoredigerings program för lite mindre bra fotografer? Tack för alla svar jag har köpt blixt för runt 1000 spänn jäkla skillnad bkev det!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

lightroom är svårslaget för mindre komplicerade redigeringar.

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Avstängd

Vad kostar lightroom

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd

Vad kostar lightroom

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Adobe Photoshop Lightroom 5 Win/Mac Sve ca 1200kr.
Lightroom rekomenderas om du ska fota i raw format.
Många förväntade sig ett nytt Lightroom v6 nu i Sommar, men verkar som det blir Mars 2015 istället.

Men för enklare jpg redigeringar: Corel PaintShop Pro X6 ca 500kr.

Permalänk
Medlem

Adobe har ett paket med photoshop + lightroom för 106 kr/mån
Lightroom är överlägset bra för bildredigering av de enklare slagen även om det går att göra lite mer avancerad redigering. Om man verkligen ska jobba med ett kort så kör jag Photoshop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av goa200:

Om man verkligen ska jobba med ett kort så kör jag Photoshop.

Kör nog DxO Optics Pro, Topaz photoFXlab och kanske ViewPoint om några linjer behöver justeras.
Även DxO FilmPack, Oloneo PhotoEngine eller Smart Photo Editor kan vara användbart

Permalänk
Rekordmedlem

För att framkalla bilderna finns det en del alternativ,
Rawtherapee är gratis http://rawtherapee.com/
Capture One är riktigt bra men inte gratis. http://www.phaseone.com/
Även Acdsee har en form av enklare framkallning/redigering även om det är organisera/visa som är huvudfunktion.
http://www.acdsee.com/
För redigering så finns Gimp som är gratis och oerhört kraftfullt.
http://www.gimp.org/
Sedan så finns det ju en hel del "småprogram" som gör bara en specifik sak och det de gör brukar de göra bra och enkelt.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Jag kan inte direkt påstå att jag är speciellt kunnig men jag tycker om att handla saker... Det jag skriver har skrivits tidigare och jag håller med, köp utrustning för det du känner att du vill göra.

Jag tror inte riktigt på konceptet att köpa allt samtidigt, då kommer du förmodligen inte att använda speciellt mycket av det du köper och du kommer inte heller att lära dig så mycket som du kan. Det du faktiskt behöver har du redan, en kamera och ett objektiv. Förmodligen ett kit-objektiv vilket är en perfekt start. Börja fota, lämna autoläget och experimentera. Du kommer väldigt långt med bara det. Ta med dig kameran och fota.

Så småningom kommer du förmodligen hitta något specifikt område du tycker att är roligt. Själv tycker jag att gatufoto är skoj och då är det helt meningslöst att släpa med stativ, blixt eller speciellt mycket över huvud taget. Jag gillar också naturfoto, även då klarar man sig väldigt långt utan massa utrustning. Stativ kan vara bra att ha ibland men oftast går det lika bra utan, bättre såtillvida att man blir mer rörlig. Ett tips kan faktiskt vara att även skippa zoom och köra med fast brännvidd. Jag fotar nästan exklusivt med en spegellös kamera med fast objektiv och känner mig mycket sällan begränsad (motsvarande 35 mm).

Senast blev jag intresserad av långtidsexponering, då är ett stativ nästan ett måste så det införskaffades men till vardags ser jag inte riktigt poängen om du inte ska stå med ett fett teleobjektiv eller fota i studio.

Visa signatur

Tidigare medlem i signaturgruppen militanta Appleanvändare