Hjälp, datorn låser sig och jag förstår inte S.M.A.R.T resultat.

Permalänk
Medlem

Hjälp, datorn låser sig och jag förstår inte S.M.A.R.T resultat.

Dator låser sig då och då vad jag än håller på med ibland efter några minuter och ibland efter några timmar.
Jag vet inte om jag ska lämna in på lagning eller om jag kan fixa själv.

Det jag har gjort själv är att byta sata cabeln 6gb från HDD till moderkortet och använde en annan SATA koppling på moderkortet, har tre, har också testat att byta el kontakt med HDD och CD/DVD och kopplat SATA sladd kontakten in och ut på HDD några gånger för att få bort eventuell korrosion.
Datorn är ungefär 1,5 år gammal.

Sökt efter fel med olika program i Windows har inte kunnat göra det i DOS av någon anledning.

Det enda fel jag har hittat är detta och det var därför jag byte SATA cabel.

S.M.A.R.T HDDscan v 3,3
num: 199
Attribute Name: UltraDMA CRC Errors
value: 200
worst: 200
raw (hex): 0000000000-0001
Threshold: 000

Lite dator info

MOTHER Packard Bell imedia S2380
BIOS P11-A2
CPU AMD A8-5500 APU with Radeon(tm) HD Graphics
RAM 8.00 GB
HDD WDC WD10 EZEX-22RKKA0 SATA Disk Device
SOUNDCARD (1) Realtek High Definition Audio (2) AMD High Definition Audio Device (3) Apowersoft_AudioDevice
GRAPHICS AMD Radeon HD 7560D
OS Microsoft Windows 8.1 64 bitar 9600 Multiprocessor Free

Är det bara att lämna in eller vad tror ni?

Permalänk
Hedersmedlem

Varnar den för UltraDMA CRC Error så brukar det vara ett interfaceproblem, dvs defekt kabel eller kontakter, eventuellt kontroller. Testa byt kabel eller utgång på moderkortet. Att du inte får åtkomst i DOS tyder på att du inte använder den inbyggda kontrollerna i moderkortskretsen utan en extra som kräver drivrutiner för att fungera (Marvell, Asmedia m fl).

Använder du rätt drivrutiner om den är ansluten till just en sådan extrakontroller, annars kan det vara buggiga drivrutiner kanske?

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Dator låser sig då och då vad jag än håller på med ibland efter några minuter och ibland efter några timmar.

Det jag har gjort själv är att byta sata cabeln...

Sökt efter fel med olika program i Windows har inte kunnat göra det i DOS av någon anledning.

Det enda fel jag har hittat är detta och det var därför jag byte SATA cabel.

S.M.A.R.T HDDscan v 3,3
num: 199
Attribute Name: UltraDMA CRC Errors
value: 200
worst: 200
raw (hex): 0000000000-0001
Threshold: 000

Dät är ETT fel med CRC, inget att oroa sig för, och troligen inte problemet eftersom du har haft detta flera gånger.
Du har dessutom testat att byta kabel, så du har gjort det man bör göra där.

Kan du länka en sammanfattad SMART lista? (Typ från Crystal disk info, ta bild och lägg upp) eller kopiera klistra texten om du hellre vill det.

Har du några andra udda fel, nån blåskärm eller felmeddelande, även om de inte verkar höra hemma med detta?

När datorn låser sig, lyser HDD lampan med fast sken då? Musen kan röras, men inga fönster svarar på ditt kommando? Om du lyssnar noga på hddn när datorn "fastnar", hör du ett klickande ljud från hddn som upprepar sig med ungefär samma intervall?

Skrivet av MultiMan:

Varnar den för UltraDMA CRC Error så brukar det vara ett interfaceproblem, dvs defekt kabel eller kontakter, eventuellt kontroller. Testa byt kabel eller utgång på moderkortet.

Lite onödigt att be honom göra något som han redan skriver att han har gjort... läs hans text först.

Permalänk
Medlem

Jag är inget data geni men detta är vad har kunnat skrapat ihop.

Vet inte om jag har gjort rätt här men hoppas bilderna syns.

När den krånglar så har jag har fått en blå skärm två gånger tror jag, HDD lampan lyser inte och jag hör inget klickande ljud bara surrande från hörtalarna typiskt datorn har hängt sig ljud och skärmen, mus, allt fryser typ. Den frös/hängde upp sig i början sen gick den ibland över till att starta om stället och jag trodde att det var något med varje gång jag använde google chrome men sen hängde/starta om sig vad jag än höll på med.

Fast dom senaste dagarna så har datorn inte hängt/frusit/starta om sig fast den visar fortfarande samma fel meddelande i olika program och händelselogg som förut.
Förut så hängde den sej ibland efter några minuter ibland några timmar men den krånglar inte nu. Sata sladden förändrade inte mycket det känns som den laddar Win fortare men det kan vara inbillning. När datorn var som värst av och installerade jag flash, activex och java men den krånglade ändå så jag vet inte vad som gjorde det bättre men jag kan ändå inte tro att datorn är helt ok nu.

Från HDDScan-3.3 och Hard Disk Sentinel

Några bilder från händelse logg dom här dyker upp varje gång jag startar Windows vet inte om det är relevant.

Permalänk
Medlem

Jag kan starta dos prompt men jag har inte på grund av min okunskap kunnat köra HDD diagnos i dos med något form av boot cd/usb...ingen på "WD" min HDD hemsida test program som körde i dos ville fungera, bara Windows baserat.
Tänkte om jag skulle köra ett 6-8 timmars CPU test program, "Hot CPU tester pro" och se om det säger något mera. Det ska uppenbarligen testa moderkortet och sådant. Sökte på minne i Windows och hittade "Analysera datorns minnesproblem" och körde normal test för några dagar sen men hittade inget fel.

Permalänk
Medlem

Okej, låt oss gå igenom detta steg för steg.

Enligt de programmen och info du har gett så är det inget fel på hårddisken själv. Men du har haft ett CRC fel på kabel den 31/8.
Du har bytt Sata kabeln, så det bör inte vara det. Men kan du får du gärna testa en ny kabel, då det kan vara problemet om det kabeln du bytte till inte var helt felfri.

Enligt dina fel i övrigt så är det nätverksdrivrutin som rapporterar fel. Det kan bero på att HDDn inte svara när den ska ladda, eller att den är skadad.
Du kan testa öppna en kommandoprompt med administratör rättighet och skriva:
SFC /scannow

Vad den gör är att den verifierar Windows systemfiler och bibliotek så att de är intakta. Den påpekar nämligen att något DLL bibliotek är skadat.

Eftersom du har haft blåskärmar så låt oss kolla upp dem. Kan du ta ner programmet http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
Länken finns längre ner på sidan: "Download BlueScreenView (in Zip file)"
Den behöver inte installeras, utan kan bara packas upp och köras.
Du bör ha lite rader i övre rutan på alla krascher, om du kan välja dem en och en och ta en skärmbild på dem.
Vad vi letar efter är drivrutin eller liknande som orsakat problemet.

Det kan också hända att du behöver installera om drivrutiner, om de nu är skadade. Men låt oss ta ett problem i taget.

Permalänk
Medlem

Mera bilder...

Ok, tack för supporten tror jag fick med det mesta här.

Kabeln är nyköpt.

Jag funderade på att installera Windows utan att förlora mina filer men program och spel försvinner då så jag kör bara det i nödfall.
Datorn har för övrigt fortfarande inte frusit/startat om än så länge,

Permalänk
Medlem

Okej.
Till att börja med så har du skadade sytemfiler som vi måste försöka laga. Min kunskap om exakt hur bästa sättet att göra det är lite begränsad, då jag brukar ofta installera om när den inte kan laga dem.
Vi skulle behöva köra samma SFC /Scannow från boot disk, eller iaf fel-säkert läge. Vi behöver analysera dens logg fil först dock, för att se vad det är som är fel.

Ang dina blåskärmar så är det Avira Antivirus brandvägg som orsakat dem. Jag fick lite erfarenhet av just liknande fel tidigare detta året, felet bestod av blåskärm slumpmässigt uppstod strax efter uppstart, när något program skulle ut på Internet (typ webbläsare, e-mail osv). Detta hände dock bara vid start på morgonen...
Visade sig vara IP problem från internet leverantören via ADSL modem som inte fick IPn när den skulle. Som resulterade i att nätverksdrivrutinen och Avira kraschade. Om ditt fel är samma vet jag inte, men det pekar på väldigt liknande fel.

Jag löste det felet genom att sätta en Router mellan ADSL modemet och datorn, som inte stängs av, så att den kunde få en IP adress direkt, även om inte internet hunnit starta upp.

Den CBS.log filen behöver vi analysera om du vill försöka laga Windows dock.

EDIT: Det kan ju vara så att felen hänger ihop och du har ett fel i en drivrutin som Windows inte kan laga, som gör att Avira kraschar.

Permalänk
Medlem

Ok, jag testade att köra installation av Windows utan att förlora filer men det fungerade inte, fick detta meddelande "Enheten som Windows är installerat på är låst. Lås upp enheten och försök igen."
Det underliga är att datorn kunde starta processen då när datorn hängde sig som mest men hängde sig mitt i återställningen men nu så kan jag inte ens starta en återställning.
Testade också reparation av Windows men fungerade inte.
Körde SFC /scannow i kommandotolken i omstart men den ville inte och jag kommer inte ihåg vad anledningen va men datorn hade tydligen en.

Kollade denna tråd
http://www.sweclockers.com/forum/22-microsoft-windows/1223730...

och jag testade då

bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /scanos
bootrec /rebuildbcd

och dom två första fungerade men in dom andra, förändrade inget ändå kan fortfarande inte återställa Windows.

Permalänk
Medlem

Okej, det var ju mindre bra.
Börja med att rädda all din info om du kan. Strunta i OSet, det är det enkla.

Sätt in disken i nån USB adapter eller en annan dator som har fungerande OS. Om gör inga reparationer (ingen chkdsk på första försöket) eller ändringar på den, utan försök bara att hämta alla dina filer till en annan dators disk. När du har tagit vad du kan, kan du köra ev chkdsk osv och låta den försöka laga (om där är kvar saker du inte kommer åt).

Även om du kanske kan "laga" det OSet, så bör du inte göra det. Det kommer aldrig bli bra igen.
När du är helt klar med räddings operationen, töm windows partitionen (formatera den iaf). Om du inte har fabrikåterställning på den, utan du installerar direkt från skiva, så kan du tom köra program som "Low Level Format" (googla, gratis verktyg). Så rensar den hela disken ordentligt.
Sen försök köra installationen igen, så bör det gå bra.

När du installerat Windows mm igen, vänta med att lägga in Avira och nätverksdrivrutinen och gör en färsk backup. Systemavbildning bör funka bra till en extern hdd. Så har du en färsk kopia att återställa om nu felen skulle ske igen.

Permalänk
Medlem

Kommer datorn verkligen att installera om Windows igen utan problem, är den inte skadad typ?

Datorn kom med Windows 8 installerat och jag uppdaterade till Windows 8.1, så jag kan inte ominstallera på annat sätt.

Om du tror att detta kommer funka så tänkte jag nu beställa en extern hdd för att spara det jag kan plus ett USB minne för Windows backup efter ominstallationen av Windows, skulle 16 GB USB minne räcka tror du?

Permalänk
Medlem

Windows kanske är skadat, men återställningspartitionen bör inte vara det. Om den är så är det kört oavsett för den disken.
Det du försökte göra var en sk "repair install". Den misslyckades troligen pga 8.0/8.1 övergången. Microsoft har haft mycket problem med det. Kör du en hel återställning till fabrik, och den formatera om så ska du få igång det igen, även om den kanske bli 8.0 som du får åter uppgradera.
Oavsett så bör du kunna få tag i återställningsskivor från tillverkaren i absolut värsta fall. Du kanske tom kan ladda ner Windows 8, om du har nyckeln enkelt tillgänglig.

Om vi börjar så här.
Har du tillgång till en annan dator med Windows 8/7/Vista som du kan montera en hårddisk i direkt i?
Alt kan du köpa en sata-USB adapter att koppla din interna med, tex:
http://www.teknikproffset.se/DATOR/Datortillbehoer/Haarddisk-...
http://www.teknikproffset.se/DATOR/Datortillbehoer/Haarddisk-...
eller liknande.

Tanken är, du ska rädda allt du kan, som jag beskrev innan.
Eftersom du har återställnings system mm på den, ska du INTE använda low level format. Utan formatera bara Windows partitionen på din "interna disk" (ingen annan) när du har räddat allt du vill. Detta bör göra att den misslyckas med uppstart och du kan komma åt återställningen.
Sen är det bara att köra återställningen och när allt är igång lägga tillbaka dina filer till din dator igen.

Om du vill köpa en extern hårddisk att lägga backup till, tycker jag det är en bra ide. Hade du haft backup nu, så hade du haft det enklare nu.

16GB räcker för att göra en kopia på fabrikåterställnings partitionen i de fall jag sett, men du behöver endast denna om din disk rasar. Tänk också på att USB diskar har sämre "lagringstid" än en hårddisk, så allt viktigt som du vill ha backup på, bör ligga på en mekanisk extern disk.

Får jag fråga, eftersom du har återställnings partition, så antar jag att det är en OEM dator.
Vilket märke och modell är det?

Permalänk
Medlem

Om det inte skulle fungera så blir det jobbigt för jag har bara en dator tyvärr, så ska jag fixa cd från tillverkarna nu eller kan man ringa eller nått så dom skickar hem en cd sen ifall ominstallationen inte skulle fungera?
Hoppas att det inte är kopplat till CRC felet.
Jag har "Windows 8 serial key" och "Windows 8 internet explorer serial key" nerskrivet på lapp, kollade upp det med något program när jag var tvungen att använda "Windows 8 internet explorer key" för att aktivera Windows 8.1.

Jag har adapter som jag använde till min förra hårddisk som kraschade efter 4 - 5 år.
Är lite orolig med att använda externa hårddiskar, om dom kraschar så kanske det går att använda adapter men det kanske är krångligt.

Men det kanske är det bäst att bara köpa en extern Hdd för att spara filer och göra Windows backup efter ominstallation, jag kör på det.

Jag trodde att det skulle vara mindre krångel att köpa märkes dator som man använder i 4 - 5 år tills dom kraschar och sen köpa nytt jämfört med ihop bygg datorer som jag brukade köpa, men det verkar inte spela någon roll.
Dom gör inte saker som håller längre det inte bara kan utan ska gå sönder efter några år.

Tillverkare: Packard Bell

Modell: imedia S2380

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Om det inte skulle fungera så blir det jobbigt för jag har bara en dator tyvärr, så ska jag fixa cd från tillverkarna nu eller kan man ringa eller nått så dom skickar hem en cd sen ifall ominstallationen inte skulle fungera?
Hoppas att det inte är kopplat till CRC felet.
Jag har "Windows 8 serial key" och "Windows 8 internet explorer serial key" nerskrivet på lapp, kollade upp det med något program när jag var tvungen att använda "Windows 8 internet explorer key" för att aktivera Windows 8.1.

Du kan alltid bara ringa och beställa från de jag känner till. Jag har dock aldrig behövt beställa från Packard Bell.
Oavsett så har du nog inte mycket val, då det från HDDn kommer att fungera, eller inte fungera. Det enda de ska behöva från dig är serienummret på datorn ev, eller märke och modell, så ska de kunna ordna skivor. Tänk på att de brukar kosta några hundra för dem, varför jag hade hoppats att du skulle slippa det.
Om du har nyckeln vet jag att man kan ladda ner Windows 8, men jag tror inte den versionen fungerar till ren installation så enkelt.

Skrivet av miksva44:

Jag har adapter som jag använde till min förra hårddisk som kraschade efter 4 - 5 år.
Är lite orolig med att använda externa hårddiskar, om dom kraschar så kanske det går att använda adapter men det kanske är krångligt.

Men det kanske är det bäst att bara köpa en extern Hdd för att spara filer och göra Windows backup efter ominstallation, jag kör på det.

Hela poängen med backup är att ha informationen på minst 2 ställen samtidigt. Visst rasar externa diskar, precis som allt annat. Men om den gör så har du förhoppningsvis en intern disk som har allt, och du kan ersätta den externa disken och göra ny backup. Tänk på att backup är inget man gör 1 gång om året, utan så ofta du orkar nästan. Iaf 1 gång i månaden tycker jag är värt det. Sen ska inte den externa disken sitta i hela tiden heller, ifall du får virus så vill du ju ha den ren från sånt, utan den ska bara användas när du gör en backup eller återställer från en.

Skrivet av miksva44:

Jag trodde att det skulle vara mindre krångel att köpa märkes dator som man använder i 4 - 5 år tills dom kraschar och sen köpa nytt jämfört med ihop bygg datorer som jag brukade köpa, men det verkar inte spela någon roll.
Dom gör inte saker som håller längre det inte bara kan utan ska gå sönder efter några år.

Tyvärr går någonting alltid sönder förr eller senare. Bygger man sin egen, och vet vad för delar man väljer, samt servar datorn och planerar byta delar när de börjar bli gamla så fungerar de rätt länge. Den jag sitter på nu har blivit ombyggd 2-3 gånger nu, och moderkortet är ca 6 år gammalt. Hårddisk räknar jag ca 3 år, sen byter jag dem till mindre känsligt, där det inte gör så mycket om de rasar.
Tex: damma av insidan var 6:e månad, var 3:e om du har husdjur och datorn står på golvet.
Termiska pasta bör man byta var annat år i högpresterande maskiner, var 3:e i övriga. Jag brukar byta var 1-2 år.
Fläktar byts var 3:e år oftast, men det beror på märke och storlek om de behöver det.

Naturligtvis kan man strunta i allt, precis som man kan strunta i oljebytet på bilen, men resultatet blir att man en dag får en bil/dator som inte fungerar... Båda behöver service lite då och då, frågan ligger bara i hur viktig den är för en.

Permalänk
Medlem

Here we go...

Fick den externa hdd idag och har kopierat filer, försökte sen med en hel återställning av Windows men fick detta meddelande...

Det har väl med Windows 8.1 att göra, som du sa, men hur exakt skulle jag göra nu för att ominstallera?
Är det säkert att den kommer att ominstallerar om Windows 8, är lite oroligt, plus om det inte fungerar vad kan jag gör jag då?

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Fick den externa hdd idag och har kopierat filer, försökte sen med en hel återställning av Windows men fick detta meddelande...

http://i265.photobucket.com/albums/ii216/knight449/Data2/2014...

Det har väl med Windows 8.1 att göra, som du sa, men hur exakt skulle jag göra nu för att ominstallera?
Är det säkert att den kommer att ominstallerar om Windows 8, är lite oroligt, plus om det inte fungerar vad kan jag gör jag då?

Tog du fullständig återställning? alltså inte spara något, utan tömma allt?

Om du försökt med fullständig så ser det ut som att återställnings partitionen är skadad eller borttagen. OCh jag är väldigt säker på att du inte tagit bort den med vilje, så något måste ha hänt med den. Eftersom du har en adapter till hårddisken så kan du ju koppla in den i en annan dator och se om du ser partitionen. Den brukar ligga längst bak på disken, eller som 1:e-2:e partition (precis före Windows) beroende på hur tillverkaren valt att göra. Den brukar vara mellan 10-20GB stor och ha något liknande "återställning" i typ av partition. Är du osäker så ta en skärmdump i diskhanteraren på den så kan jag se det.

Om den finns, så kan det ju vara så att eftersom den hängde sig i förra återställningen så har något mindre fel skett, och det kanske går att fixa.
Om den saknas så är det inte mycket att göra, då den är skadad och du kan lika bra tömma hela disken och beställa nytt media från tillverkaren. Även om ett recovery program skulle kunna rädda partitionen, så vet du inte vad som kommer vara skadat, och risken är att du får problem senare.

Ang Windows mediet, börja med att kontakta dator tillverkaren support, och hör om de ska skicka dig dessa, och vad det kommer att kosta. Som jämförelse så kostar det 200kr från Acer, när en laptop jag skulle återställa fick liknande problem. Om priset är för högt så kanske vi kan lösa det på annat sätt, eftersom du trots allt har nyckel till Windows.

När du fått installationsmediet, är ju frågan, är hårddisken okej. De bör nollas helt iaf, så att du vet om den är frisk eller inte. Det programmet jag pratade om för ett tag sedan, low level format, gör detta, även om det tar tid. Den återställer sektorerna till 0 på hela disken och om problem uppstår så kan disken rätta till detta. Sen kan du kolla SMART info igen och se om den är frisk eller inte. Är den inte frisk, bör man titta på en ny hårddisk, är den frisk ska det bara vara att börja installera igen.

Permalänk
Medlem

Jag försökte en fullständig återställning och när jag kör en "halv" så säger den att enheten är låst, vet om det är någon sladd som är lös kanske.

Grejen är ju det att den inte hänger sej längre fattar inte varför eller vad jag gjorde annorlunda, eller om CRC felet har med saken att göra.
Jag antar att det är Packard bell´s sida jag ska kontakta men jag kan inte hitta min dators model nr på deras sida, ska maila dom men vad är det jag ska fråga efter exakt?

Jag har igen annan dator att testa HDD med tyvärr. Jag har kört alla möjliga tester för några veckor sedan men hittade inget fel på HDD, minne eller med chkdsk det enda jag hittade var CRC felet i olika program.

Vad tycker du jag ska göra för jag har inget aning?

Så här ser eländet ut förresten...

Den stora klumpen är HDD och DVD, allt i datorn är tajt och trångt som fan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Jag försökte en fullständig återställning och när jag kör en "halv" så säger den att enheten är låst, vet om det är någon sladd som är lös kanske.

Grejen är ju det att den inte hänger sej längre fattar inte varför eller vad jag gjorde annorlunda, eller om CRC felet har med saken att göra.
Jag antar att det är Packard bell´s sida jag ska kontakta men jag kan inte hitta min dators model nr på deras sida, ska maila dom men vad är det jag ska fråga efter exakt?

Hmm, att den är låst finns en hel del forum frågor om på nätet, men som sagt, jag hade inte brytt mig om att reparera det skadade Windows8, då du inte vet hur skadad den är. Det bör inte vara en sladd dock, utan ett mjukvarulås.
Kommer du så pass långt att du får formaterat disken? eller får du felmeddelanden innan?

Börja med Packard bells support, fråga efter Windows 8 installations media. Fråga vad det kostar att få ersättnings skivor för din modell.

Det är väldigt svårt för mig att guida dig när jag inte kan se hur hårddisken ser ut på partitions nivå. Jag skulle vilja bekräfta om recovery partitionen är okej eller inte, samt vilket skick din Windows partition är i. Vi kanske kan pröva en Live CD, för att komma åt den. Har du möjlighet att ladda ner en ISO fil och bränna ut den på något sätt?
Synd att jag inte kan hjälpa dig direkt istället.

Skrivet av miksva44:

Jag har igen annan dator att testa HDD med tyvärr. Jag har kört alla möjliga tester för några veckor sedan men hittade inget fel på HDD, minne eller med chkdsk det enda jag hittade var CRC felet i olika program.

Vad tycker du jag ska göra för jag har inget aning?

Vet att det är väldigt svårt att laga en dator utan reservdelar och en dator till att jobba med. CRC felet är ju att någon information lästs eller skrivits fel till disken, men bara EN gång, enligt det vi såg. Har svårt att tro att det är felet som orsakar detta, då disken borde ha visat andra fel då också.

Vi måste hitta vad som är fel, så att vi kan börja från det, om det är recovery partitionen eller något annat. Vill inte att du ska behöva handla delar eller något annat tills man vet vad som är fel.

Skrivet av miksva44:

Så här ser eländet ut förresten...

http://i265.photobucket.com/albums/ii216/knight449/Data2/2014...

http://i265.photobucket.com/albums/ii216/knight449/Data2/2014...

Den stora klumpen är HDD och DVD, allt i datorn är tajt och trångt som fan.

Jo välkommen till OEM datorer. Trångt, special lösningar och kontakter, delar köpta från andra OEM (står tex Acer på ditt modekort).
Hade det varit en egen byggd maskin hade du troligen haft skivor och allt redan, och problemet hade varit löst redan.

Permalänk
Medlem

Den bootar om och så får jag välja i felsök att installera om Windows men direkt efter jag väljer så får jag meddelande att det inte går.

Jag kontakta support via mejl får se om dom hör av sig på måndag kanske.

Min dator fungerar fortfarande hänger sig inte fast den bete sig lite konstigt, kan ta tid att öppna Google Chrome och Windows media planer kan krångla och allmänt konstig så jag skulle verkligen vilja ominstallera Windows. Så jag kan bränna en skiva är inte säker vad jag gör sen, har aldrig använd cd live och är inte säker på hur jag bootar från cd i Windows 8 eller 8.1.

Så vilket program ska jag köra och hur gör jag det?

Permalänk
Medlem

Vänta lite? Kommer du IN i Windows på den?

Kan du ta en bild på diskhanteraren vy? Jag var övertygad med tanke på dina fg kommentarer att du inte alls kom in i den.
Det kan förklara en del, bla varför den är "låst".

Permalänk
Medlem

Ok , sorry för missförståndet.

Det var typ i början som datorn var åt helvete att jag inte kunde vara i Windows mer en några minuter ibland timmar sen frös den men sen vet jag inte vad gjorde men den har inte frusit sen dess. Jag sökte allt jag kunde tänka mej men det enda fel jag hittade var CRC och så var jag orolig att hela disken skulle krascha precis som förra gjorde som var typ 4-5 år gammal denna är ju bara 1,5 år.
Den beter sig allmänt konstigt så jag tänkte det var bäst att ominstallera vilket verkar krångla mera än det ska.

Jag fick söka runt lite men jag tror detta är rätt.
Vissa diskar är virtuella tror jag, för spel och sånt, förutom C: och D:. Jag har försökt att ta bort dom men kommer inte ihåg hur.

Packard Bell har inte svarat än så jag hoppas jag inte behöver deras hjälp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Vissa diskar är virtuella tror jag, för spel och sånt, förutom C: och D:. Jag har försökt att ta bort dom men kommer inte ihåg hur.

http://i265.photobucket.com/albums/ii216/knight449/Data2/Disk...

Okej.
400MB partitionen är boot partition, den som gör att ditt Windows kan boota.
300MB EFI är för att datorn ska boota med UEFI boot.
453,25GB C: är som du anat, Windows och programmen
350MB är systemet för återställningen, det som ska utföra detta.
454.11GB är D: lagring och annat. Inte ofta man ser de splitta diskarna, men PB gör tydligen så.
den sista 23GB ÄR var hela återställningen av Windows ligger. Det är den vi ska försöka komma åt.
Den säger felfri, vilket är bra början iaf. Nackdelen är att tittar man på använt utrymme på den.. är den helt tom.
Detta kan vara att den är skyddad, eller skadad.

Windows 8 har ett verktyg som man kan använda för att kopiera hela den återställningen till ett USB minne, vi kan ju försöka komma åt den med det.
Du behöver en USB sticka eller disk på (oftast 16GB, men du kan behöva 23GB+)
http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-8/create-usb-recov...

Om det inte funkar, så måste vi ordna en ny Windows skiva eller återställning.
Jag håller tummarna...

Permalänk
Medlem

Jag köpte tyvärr inget USB minne tänkte göra det men ändrade mej körde på HDD istället, fungerar det?
Eller försvinner allt på den om jag använder den?
I så fall kanske det är bäst om jag beställer USB minne som jag tänkte ifrån början kan ju använda den till annat sen kanske.

Om det inte fungerar kommer Windows vara kört då utan återställnings cd eller...?
Har ingen aning om Packard Bell kommer svara ens.

Hittade detta

Jag vet inte om jag måste skapa en återställ på datorn först, kanske därför den är tom eller nått.

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Jag köpte tyvärr inget USB minne tänkte göra det men ändrade mej körde på HDD istället, fungerar det?
Eller försvinner allt på den om jag använder den?
I så fall kanske det är bäst om jag beställer USB minne som jag tänkte ifrån början kan ju använda den till annat sen kanske.

Vill minnas att den behöver en separat disk.

Skrivet av miksva44:

Om det inte fungerar kommer Windows vara kört då utan återställnings cd eller...?
Har ingen aning om Packard Bell kommer svara ens.

Risken finns, ja. Men eftersom du hade extern HDD hade jag tänkt vi skulle göra en backup som du kan återställa från själv OM detta skulle ske.

Skrivet av miksva44:

Hittade detta
http://i265.photobucket.com/albums/ii216/knight449/Aringter.j...

Jag vet inte om jag måste skapa en återställ på datorn först, kanske därför den är tom eller nått.

Vad jag hoppas är att vi ska kunna kopiera den återställnings partitionen som ligger sist på interna HDDn. Den kommer i slutet fråga om du vill ta bort den, välj nej. Vi vill förbereda så mycket vi kan, så att du har så många sätt som möjligt att återställa den. (i fall nån inte fungerar så har du fler chanser)

Tänkte när du var klar att vi skulle ta ner en Windows 8 ISO också, som absolut sista alternativ. Så ordna gärna en blank DVD skiva redo för det.

Permalänk
Medlem

OK

Det kan ju vara att jag uppgraderade till Windows 8.1 som gör att partitionen är låst, kanske, jag vet inte.

Med HDD så menade jag den externa jag köpte och kopierade filer till att om jag använder den så kanske allt måste försvinna på den.
Men jag har två blanka dvd som är redo att användas.

Hoppas bara att det inte blir något krångel nu bara så att dvd backupen inte ens vill fungera.
Packard Bell har fortfarande inte hört av sig så jag vet inte hur jag ska kunna få tag i en cd från dem ifall jag måste använda den egna dvd och den inte fungerar.

Men annars är jag redo att köra vad gör jag först?

Permalänk
Medlem

Var det detta du använde för supporten?
http://www.packardbell.se/pb/sv/SE/content/contacts

Ahh, jag räknade med att du skulle skaffa (eller hade) ett USB minne till återställningen.. hmm k.

Låt oss göra en backup på det du har nu då.
http://www.cnet.com/how-to/how-to-find-the-system-image-tool-...
http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/back-up-programs-s...

De har flyttat den i Windows 8, men funktionen är lika nog.
Det du ska ha är: "Skapa en systemavbildning"
Till detta behöver du din externa HDD. Beroende på hur stor och plats, kanske du bör städa lite i din nuvarande dator. (Ska vi tömma den så åker ju allt på interna disken ändå).

Sen ska vi från M$ sida försöka ladda ner Windows 8.
http://www.ghacks.net/2012/11/10/how-to-re-download-the-windo...

Helt ärligt vet jag inte om vi kan få din nyckel att fungera med "standard skivan", men det är värt ett försök. Du kommer behöva skivan ändå för att boota för att återställa avbildningen ovan, så vi behöver den.

Permalänk
Medlem

Jag det var den adressen jag e-mejlade och dom svarade igår och sa att dom behövde SNID numret så jag mejlade tillbaka det och nu väntar jag på svar.

Jag har redan kopierat över allt jag vill spara till den externa HDD gjorde det så fort jag fick den tror jag nämnde det förut. Så jag är bered att köra en ominstallera av Windows och överinstallera allt som är kvar på datorns HDD, har redan sparat spel´s save filer och så.

SÅ jag är lite osäker på vilka länkar jag ska följa, är det cnet.com länken och den sista jag ska köra eftersom jag tänkte köra över allt på datorns HDD ändå?

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Jag det var den adressen jag e-mejlade och dom svarade igår och sa att dom behövde SNID numret så jag mejlade tillbaka det och nu väntar jag på svar.

Jag har redan kopierat över allt jag vill spara till den externa HDD gjorde det så fort jag fick den tror jag nämnde det förut. Så jag är bered att köra en ominstallera av Windows och överinstallera allt som är kvar på datorns HDD, har redan sparat spel´s save filer och så.

SÅ jag är lite osäker på vilka länkar jag ska följa, är det cnet.com länken och den sista jag ska köra eftersom jag tänkte köra över allt på datorns HDD ändå?

Det låter bra att du fick svar från dem. Och jag föreslår att du väntar med rensningen tills du fått mer info från dem. Kan du få rätt återställningsskivor från dem så är det de bästa alternativet.

Min tanke var att om man gör en "så liten som möjligt" systemavbildning så har du en till backup att nöd återställa. Men du avgör vad du vill göra.

Har du laddat ner och bränt skivan iaf? Så vi har den lösningen.

Permalänk
Medlem

Hej

Jag fick svar från kundtjänst och dom ville ha min adress och så vilket dom fick, jag frågade om kostnad och dom sa att det var gratis viket känns allmänt trevligt, fast det kommer ta 1 - 2 veckor.
Så jag funderar på om jag ska förbereda andra alternativ eller om deras skivor kanske räcket, för jag har en känsla att om deras skiva/skivor inte fungerar så känns det som att "mina" inte heller skulle hjälpa i så fall, men men...

Permalänk
Medlem
Skrivet av miksva44:

Hej

Jag fick svar från kundtjänst och dom ville ha min adress och så vilket dom fick, jag frågade om kostnad och dom sa att det var gratis viket känns allmänt trevligt, fast det kommer ta 1 - 2 veckor.
Så jag funderar på om jag ska förbereda andra alternativ eller om deras skivor kanske räcket, för jag har en känsla att om deras skiva/skivor inte fungerar så känns det som att "mina" inte heller skulle hjälpa i så fall, men men...

Var ju ett bra plus att du fick dem gratis... brukar kosta typ frak + skivor iaf.
Du har ju en "hyfsat" fungerande maskin just nu. Den startar iaf.
Du har en backup på dina saker, som du kan återställa vid behov.

All tid på att göra en halvdan återställning är ju bortkastad tid, om du nu har riktiga medier på väg.
1-2 veckor är inte kul, förstår det. Men om deras återställnings medier inte fungerar, så är datorn kaputt
Då får man börja felsöka hårdvaran och ev byta den trasiga delen istället (tex hddn).

Hade jag varit dig hade jag gjort följande:
Vänta dessa 1-2 veckor, låt allt vara och hoppas den håller ihop tills du får skivorna.
När du får skivorna, se till att kopiera ev nya dokument/bilder du har gjort från din dator, sedan förra backupen till den externa disken (bara lägg till dem, skriv inte över något).
Sen använd skivorna till rensa allt. Töm och formatera om hela disken, total återställning utan att spara något.

Efter det är klart så lägg tillbaka dina filer, dina inställningar och se till att allt verkar bra och så. Du kan låta det gå en vecka eller så, tills du är nöjd...
Sen gör en ny backup, på hela datorn. Ta bort din gamla backup och gör en helt ny bra och frisk backup för nästa regniga dag.

Om möjligt så kan du ju lägga en återställning på USB minne också om du så önskar, men oavsett så se till att förvara skivorna svalt och mörkt, samt skyddade mot väta och skador. Samma med externa disken, förvara den väl.
Glöm sen inte att lägga till ev nya dokument och bilder mm till externa disken med jämna mellanrum, så du har nyare saker med också.

Om nu disken börjar att bråka (tex du får skrivfel eller andra udda fel), byt den och gör om återställningen och återställ backupen (eller om du har hunnit göra en ny frisk backup, återställ bara från allting).