Permalänk
Medlem

Nybörjarguide i PHP

Nybörjarguide i PHP

OBS! Alla bilder raderade, de var uppladdade hos imgshack där de sedemera bytts ut mot reklamspam. // MOD

I denna nybörjarguide kommer jag att förklara grunderna i programeringsspråket php. Jag kommer att förutsätta att man kan grunderna i html och (senare i guiden)html forms. Om du inte kan det så finns det många sidor på internet där du kan lära dej det. Det är bara att googla.

För att pröva skriva PHP på din egen dator behöver du ha det installerat. Det finns färdiga serverlösningar som man kan installera utan allt för mycket bök. Förslagsvis:
För Windows: WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP)
För Linux: LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP)
För Windows, Linux eller Mac: XAMPP (Apache, MySQL, PHP, Perl)

PHP, Hypertext Preprocessor, är ett populärt programmeringsspråk som används på många webbsidor. En server tolkar innehållet i en phpfil och skickar sedan ut vanlig htmlkod till webbrowsern.

Om du själv har php installerat och vill pröva är det bara att göra det. Du kan skriva koden i någon texteditor som t.ex. notepad, dreamweawer eller något liknande. Själv använder jag ett gratisprogram som heter notepad++. Det finns att ladda ner här under fliken download för alla som vill. Jag rekomenderar att du inte försöker använda Word, OpenOffice eller något liknande. När du vill spara din phpfil så ska namnet sluta på ".php", ".php3" eller ".phtml". Du kan sedan öppna den i webbläsaren om du har en fungerande serverlösning installerad.
Du vågar göra mer än vad som står i guiden också. Pröva dej fram och se vad som händer. Lek lite. Det kan ju inte bli så mycket värre än att det blir fel. Det är ju när du själv sätter dej ner och börjar skriva som du börjar lära dej. Så våga testa dej fram litegrann också.

Är det något du inte förstår eller något du undrar över är det bara att skriva ett inlägg här i tråden eller skicka ett PM till mej.

Del 1 - Vår första PHP-kod
Del 2 - Hur servern omvandlar PHP till html och hur det ser ut i källkoden
Del 3 - Kommentarer
Del 4 - Variabler
Del 5 - Arrays
Del 6 - PHP och HTML forms
Del 7 - if, else if och else
Del 8 - Skicka email med hjälp av PHP och HTML forms
Del 9 - Loopar
Del 10 - Skapa, läsa och skriva i filer
Del 11 - En gästbok

Del 1 - Vår första PHP-kod

Citat:

<html>
<head>
<title>

PHP - Nybörjarguide
</title>
</head>
<body>

<?php

?>

</body>
</html>

Som ni ser här så har jag först skrivit ut vanlig htmltext. PHP används oftast tillsammans med html för att få det önskade resultatet. När man vill börja skriva sin phpkod så är det bara att skriva <?php eller möjligtvis bara <? för att säga till servern att nu vill man skriva phpkod. När du sedan är färdig skriver du ?> för att säga till servern att man nu är färdig med sin php. Innanför phptaggarna kan man sedan börja skriva all den phpkod man vill ha. Att kunna skriva bara <? när du börjar din php-kod funkar inte riktigt på alla servrar, så jag skulle rekomendera att ni alltid använder <?php.

Citat:

<?php

?>

<html>
<head>
<title>

PHP - Nybörjarguide
</title>
</head>

<?php

?>

<body>

<?php

?>

</body>
</html>

Man kan skriva php på hur många ställen man vill i varje fil och var man vill i filen. Till och med utanför html om man så önskar. I båda dessa exempel som jag har skrivit kommer webbläsaren att visa en helt tom sida. Detta eftersom att vi bara har skrivit startkoden för html och sagt att vi har tänkt skriva php på några ställen.

Citat:

<?php
echo "Hello World!";
?>

Jag tänkte att vi börjar med det klassiska och vi ska nu pröva skriva ”Hello World!”. Vi ska då använda funktionen echo som skriver ut text och vanlig html. Man kan även använda funktionen print som fungerar nästan likadant. Men i denna guide kommer jag att använda echo. Detta gör vi genom att först skriva echo och sedan två ” eller ' där vi skriver vad vi vill ska stå. Jag kommer i del 4 att förklara skillnaden mellan ” och '. Vi avslutar sedan raden med ett ; för att säga till datorn att vi nu är färdiga med funktionen echo. Detta gör man efter varje rad i koden för att säga att man är färdig. Jag kommer nu att strunta i de vanliga html-taggarna för att det inte ska bli för långt och för att spara några rader i guiden. Ni kan här nedan se hur det här ser ut i webbläsaren.

Del 2 - Hur servern omvandlar PHP till html och hur det ser ut i källkoden
Jaa, vi ska snart fortsätta med något lite roligare. Men jag ska gå igenom detta först. Det kan vara bra att kunna när vi sedan fortsätter.

Citat:

<html>
<head>
<title>
PHP - Nybörjarguide
</title>
</head>
<body>

Hello World!
</body>
</html>

Såhär ser då kälkoden ut till den kod jag skrev lite längre upp. Som jag sa lite längre upp så skriver servern om phpkoden till vanlig html som den skickar ut till webbläsaren. Alltså kommer inte din PHPkod att synas i källkoden utan bara det du skriver ut.

Citat:

<?php
echo "Hello World!";
echo "Hello World!";
echo "Hello World!";
echo "Hello World!";
?>

Nu skriver jag ut fyra ”Hello World!” istället för bara ett. Vi ska nu se hur det ser ut i webbläsaren.

Nu kan vi ju konstatera att för att man gör en ny rad i texteditiorn blir det ingen ny rad i webbläsaren. Det är precis som i html.

Citat:

<?php
echo "Hello World!<br />";
echo "Hello World!<br />";
echo "Hello World!<br />";
echo "Hello World!<br />";
?>

Om jag nu lägger till <br /> efter varje "Hello World!" så kommer alla dessa rader hamna på en egen rad som ni kan se här nedan. <br /> är inte php utan html och gör ett radbyte på sidan. Som jag har sagt lite längre upp så används funktionen echo både till att skriva ut vanlig text på webbläsaren men också till att skriva vanlig htmlkod. Självklart behöver man ju inte skriva html i echofunktionen men det kan ibland vara lättare än att säga att man vill skriva vanlig html och senare fortsätta med php.

Citat:

<html>
<head>
<title>
PHP - Nybörjarguide
</title>
</head>
<body>

Hello World!</br />Hello World!</br />Hello World!</br />Hello World!</br />
</body>
</html>

Om vi nu tittar på källkoden så ser vi att det inte blir inget radbyte när du gör en ny rad i din phpkod som det blir i html.

Citat:

<?php
echo "Hello World!<br />\n";
echo "Hello World!<br />\n";
echo "Hello World!<br />\n";
echo "Hello World!<br />\n";
?>

Vill man ha ett radbyte i källkoden också får man lägga till "\n" i slutet. Detta gör dock ingen skillnad i webbläsaren utan endast i källoden. Att skriva \n kan man också använda i andra sammanhang än att få en snygg källkod, men det kommer jag inte att berätta nu i alla fall.

Del 3 - Kommentarer

Citat:

<?php
//Detta är en komentar
#Detta är också en komentar
echo "Hello World!";
/* Detta är en längre kommentar.
Men den sträcker sej över flera rader. */

?>

Om man vill lägga till en kommentar i sin phpfil så skriver man helt enkelt bara // eller #. Då kommer allt bakom på den raden att bli en kommentar. Vill man ha längre kommentarer använder man /* för att börja kommentaren och */ för att avsluta kommentaren. Kommentarer kan vara bra på många vis. Det kan hjälpa dej att komma ihåg vad du gör i ett visst moment i din phpkod, kanske skriver du en kommentar för att komma ihåg någonting tills nästa gång du ska fortsätta med din phpfil eller kanske vill du bara ha bort en rad tvärt utan att behöva ta bort den. Det är mycket man kan använda dem till. Vittsen med kommentarer är då att det syns i din fil så att du kan se det när du redigerar i den. Men i webbläsaren kommer du inte att märka någon skillnad, hur mycket kommentarer du än har.

Del 4 - Variabler

Citat:

<?php
$text = ”Hello World!”;
echo $text;
?>

Detta är ett enkelt exempel på en variabel. Variabler används oftast väldigt mycket när man använder PHP, så det är viktigt att man förstår det. En variabel börjar alltid med $. Därefter kommer namnet på variabeln. Namnet på variabeln får bara börja på _ och bokstäver från A-Z. Det funkar både med små och stora bokstäver. Variabelnamnet får inte innehålla mellanslag, utan om du vill ge din variabel ett namn på två ord så använd _ istället för ett mellanslag. Ett tips från mej är att alltid ge dina variabler namn med bara små bokstäver. Det blir lättare så.
Okej, vad är då en variabel? Jo, en variabel är som en låda. Du stoppar ner ett innehåll i den som du senare kan använda. Jag ska försöka förklara hur detta funkar. Ni ser i exemplet ovan att jag först har skrivit vad jag vill att variabeln ska heta. Jag har sedan skrivit ut ett =. Jag antar att ni förmodligen vet vad det betyder. Det som är framför likhetstecknet är samma sak som det efter. Det jag skriver efter likhetstecknet är då vilket värde jag vill tilldela denna variabel. Detta kan vara en rad med text, ett nummer eller något annat. Det värde som man vill ge denna variabel ska man då skriva i två " eller två '. Undantaget är då om det är siffror du ska ha, då du inte behöver skriva ut dessa. $texten är då i detta exempel samma sak som ”Hello World!”. Vi avslutar då raden med ; som man gör med varje rad i PHP. Vi kan sedan använda variabeln $text senare i våran phpkod var, när och hur mycket vi vill. Som ni ser i exemplet så har jag då återigen använt funktionen echo. När man bara skriver ut en variabel så behöver man inga ” eller '.

Citat:

<?php
$namn = "Kalle";
$efternamn = "Svensson";
$gammal = 12;

echo $namn;
echo " ";
echo $efternamn;
echo " är ";
echo $gammal;
echo " år.";

echo "<br />";

echo $namn." ".$efternamn." är ".$gammal." år.";

echo "<br />";

echo "$namn $efternamn är $gammal år.";
?>

Här har jag nu skrivit ”Kalle Svensson är 12 år.” på tre olika sätt med hjälp av variablar. Se bilden nedan. I det första sättet har vi varje variabel på en egen rad varvat med en rad med vanlig text. Det funkar, men är absolut ingen bra variant.
I det andra exemplet så har jag använt punkter. Detta ser kanske inte så användbart ut i detta exempel om man har tittat på exempel nummer tre, men det kan vara bra att lära sej hur man gör. Det vi då gör när vi sätter en punkt mellan en variabel och två ” med en bit text är att vi sammanfogar dessa. De funkar ungefär som tejp. Vi ”tejpar” först fast ett mellanrum mellan för och efternamnet. Sedan ”tejpar” vi fast ” är ” mellan efternamnet och åldern. Till sist lägger vi till ” år.” i slutet av meningen.
Nu ska vi titta på det tredje exemplet som kanske är det bästa av dessa tre. I alla fall till det som vi har gjort nu. Vi skriver helt enkelt ut allt mellan två ”, inklusive variabler. Detta funkar utmärkt och PHP omvandlar variablerna till det värde vi har sagt åt den.

Citat:

<?php
$text = "Hello World!";
echo '$text';
echo "<br />";
echo "$text";
?>

Nu tänkte jag förklara skillnaden mellan ” och '. Som ni ser så har jag skrivit ut variabeln $text omsluten av både två ” och två '. Här nedanför kan ni se hur skillnaden ser ut i webbläsaren. När man har ” så skriver PHP ut det värde vi gett variabeln. I exemplet alltså ”Hello World!” Använder vi ' skriver den helt enkelt ut namnet åt variabeln åt oss, inte värdet av den. I detta fall skriver den då ut ”$text”.

Citat:

<?php
$text = 1;
$text2 = 2;
$text2 = 3;
echo $text2;
echo "<br />";

$text2 = $text;
echo $text2;
?>

Jag ska nu försöka förklara vad jag har gjort här. Först har jag gett variabeln $text värdet 1. Sedan har jag gjort en till variabel, $text2, som jag gav värdet 2. På raden efter har jag gett den värdet 3 istället. Man kan alltså ändra värdet på en variabel hur många gånger man vill. Sedan skriver jag ut variabeln $text2. Värdet som kommer ut blir det sista vi angav variabeln innan vi skriver ut den, alltså 3. Ett par rader längre ner så ger jag variabeln $text2 ett nytt värde, denna gång värdet av variabeln $text. Man kan alltså ge en variabel värdet utav en annan variabel. På raden efter skriver jag ut variabeln $text2 igen, som då blir 1, som vi sa till den på raden innan.

Del 5 - Arrays
En array är precis som en variabel, men en array kan innehålla mer än bara en bit text eller ett nummer. Jag liknade lite längre upp i guiden en variabel vid en låda som du stoppar ner ett innehåll i. En array är också som en låda, men med en massa fack i. En array fungerar ungefär som en liten databas.

Citat:

<?php
$array = array("Kalle", "Daniel", 100);
echo "Värde nummer 1: ";
echo $array[0];
echo "<br />Värde nummer 2: ";
echo $array[1];
echo "<br />Värde nummer 3: ";
echo $array[2];
?>

Det finns två olika typer av arrayer i PHP, jag ska börja med att förklara en av dessa. Nämligen något som kallas indexed arrays, indexerade arrayer. Här har jag gjort en array, fyllt den med lite information och skrivit ut innehållet. Först har jag gjort som med en vanlig variabel, gett vår array ett namn. Jag har sedan efter likhetstecknet skrivit array. Detta för att PHP ska veta att det är en array vi vill skapa och ingen variabel. Sedan lägger vi in informationen som vi vill ha i våran array innanför två parenteser. Vi separerar de olika värderna med ett kommatecken.
När vi sedan vill skriva ut det som finns i våran array så skriver vi först, som med en variabel, ut våran variabels namn. Därefter skriver vi numret på det värde vi vill skriva ut innanför två hakparenteser, [ och ]. Och vilket nummer ska man då skriva? Här i exemplet har jag skrivit in tre värden, ”Kalle”, ”Daniel” och 100. Dessa värden har då fått ett nummer. Men för att krångla till det lite så har inte det första värdet fått nummer ett, det andra två osv. Nej, allting börjar på noll. Så värde 1 har fått nummer 0, värde 2 har fått nummer 1 osv. Alltså har ”Kalle” fått numret 0, ”Daniel” har fått numret 1 och värdet 3, 100, har fått numret 2. Dessa nummer som man ger alla värden brukar kallas nycklar.

Citat:

<?php
$array2 = array("Kalle" => "24", "Bert" => "12", "Daniel" => "15");
echo $array2['Kalle'];
echo "<br />";
echo $array2['Bert'];
echo "<br />";
echo $array2['Daniel'];
echo "<br />";
print_r($array2);
?>

Detta är en associative array. Vi har som med den andra arrayen börjat med att ge vår array ett namn och sedan talat om att vi vill skapa en array. Men nu blir det inte som i den förra typen av array. När vi vill lägga till data i vår array så börjar vi med att skriva ut vad vi vill att den ska ha för nyckel. Alltså istället för nummer i den förra typen. Nu får man själv bestämma vad man vill att den ska heta, ha för nyckel, nummer eller vad man nu vill kalla det. Sedan skriver man => och sedan vad man vill att den ska innehålla. Man gör sen som med den förra typen att man separerar de olika värderna med kommatecken.
När man senare vill använda sin array skriver man istället för nummer det man angav som nyckel när man skapade sin array. Alltså inte 0, 1, 2 osv. Utan i det här fallet Kalle, Bert och Daniel som i exemplet.
I slutet av koden har jag använt funktionen print_r som kanske inte det snyggaste sättet att skriva ut en array men kan vara bra när man vill se vad man har i en array eller bara förstå hur de funkar lite bättre. Ni kan själva på bilden här nere se sista raden där hela arrayen är utskriven.

Citat:

<?php
$text = "Här är en text med en massa ord i.";
$textarray = explode(" ", $text);
print_r($textarray);
?>

Här har jag först gjort en variabel med text. Jag har sedan använt funktionen explode. Explode omvandlar text till en indexed array. Jag skriver först vad jag vill att arrayen ska heta, i exemplet då $textarray. Jag skriver sedan ut explode eftersom att det är den funktionen jag vill använda. Jag har sedan skrivit ut två citattecken med bara ett mellanrum i. Innom dessa två citattecken kan jag skriva var jag vill att den ska splitta upp min text. Varje del kommer sedan att få en egen plats i arrayen, en egen nyckel.
I exemplet ovan så tar jag då bort alla mellanslag och klipper där. Varje del hamnar då i en egen plats i arrayen. Första ordet får nyckel nummer 0, andra ordet får nyckel nummer 1.

Del 6 - PHP och HTML forms
Nu ska vi huvudsakligen prata om $_GET och $_POST. Jag kommer även att nämna $_REQUEST. Alla dessa tre är något som kallas superglobals och de är alltid tillgängliga.

Citat:

<form method="get" action="ta_emot.php">
Vad heter du? <input type="text" name="namn" />
<br />
Hur gammal är du? <input type="text" name="alder" />
<br />
Skriv någonting om dej själv: <Textarea name="dejsjalv"></textarea>
<p>
Man: <input type="radio" name="kon" value="man"/>
<br />
Kvinna: <input type="radio" name="kon" value="kvinna" />
<p/>
Har du en dator? <input type="checkbox" name="saker" value="dator" />
<br />
Har du en bil? <input type="checkbox" name="saker" value="bil" />
<br />
<input type="submit" value="Skicka" />
</form>

Jag har här gjort ett litet formulär med några täxtfält, checkboxar mm. Jag har, som tidigare, inte tagit med alla html-taggar runtom. Jag kommer inte att gå igenom hur man gör html forms och hur man gör alla textfält, knappar osv. Kan ni inte det får ni googla det. Det finns mycket på nätet. Det vi först ska kolla på i alla fall är första raden. Där har jag skrivit method och satt den till get. Där kan jag säga hur jag vill skicka formuläret. Vilken metod jag vill använda. Jag ska börja med att förklara get-metoden. Man börjar då med att skriva att man vill skicka iväg informationen via get. Sedan kommer vi till nästa punkt, action. Här säger vi var vi vill skicka informationen. Jag har här sagt åt den att skicka informationen till filen ta_emot.php.

När vi har fyllt i allt och tryckt på "Skicka" så förflyttas vi direkt till ta_emot.php.

Citat:

<?php
echo $_GET['namn'];
echo "<br />";
echo $_GET['alder'];
echo "<br />";
echo $_GET['dejsjalv'];
echo "<br />";
echo $_GET['kon'];
echo "<br />";
echo $_GET['saker'];
echo "<br />";
print_r($_GET);
?>

Såhär ser då PHP-koden ut i ta_emot.php. Eftersom att jag skickade formuläret via get så kan vi nu ta ut informationen genom att använda $_GET. $_GET är en associative array. Alltså skriver vi [''] efter $_GET och innanför de två ' så skriver vi vilken information vi vill ha ut. Vi skriver då namnet på input-fältet i formuläret. Alltså om vi vill ha informationen från första fältet, om vad personen heter, skriver jag namn. Vill jag ha åldern skriver jag alder. Vill jag veta om den sa att den är man eller kvinna skriver jag kon osv. För att det ska bli lite lättare att förstå så skriver jag ut hela arrayen i slutet och använder funktionen print_r.

Nu ska vi titta hur det ser ut i adressfältet.

Detta är den stora skillnaden mellan $_GET och det vi snart ska titta på, $_POST. I $_GET så kommer informationen till adressfältet. Först står det ju då adressen till sidan, filen, som vi nu är på. Sen finns där ett frågetecken som fungerar som separatör mellan adressen till sidan och informationen som skickades hit. Efter frågetecknet kommer nyckel nummer ett, namn. Därefter ett = och sedan värdet på nyckeln, Daniel. Därefter ett & för att säga att man nu kan börja på nästa nyckel.
Du kan själv titta upp på adressfältet här på Sweclockers. Då kan du se att de använder sej av PHP och att de använder $_GET för att hålla reda på vars i forumet du är.

Jag ändrar nu i formuläret från method="get" till method="post". Men före vi kollar vad som händer måste vi ändra lite i ta_emot.php så att det funkar.

Citat:

<?php
echo $_POST['namn'];
echo "<br />";
echo $_POST['alder'];
echo "<br />";
echo $_POST['dejsjalv'];
echo "<br />";
echo $_POST['kon'];
echo "<br />";
echo $_POST['saker'];
echo "<br />";
print_r($_POST);
?>

Nu har jag ändrat $_GET till $_POST. Eftersom att jag har ändrat method i formuläret till post så kommer det inte att funka om jag använder $_GET. Det är inget annat jag måste ändra när jag kör med $_POST.

Det ser precis likadant ut som när vi körde med $_GET

Här har vi då adressfältet. Som ni ser så är det inte som med $_GET att informationen skickas i adressfältet.

Det finns även något som heter $_REQUEST. Detta fungerar både om du har formulär med get och post. Detta kan vara bra om du inte vet om användaren kommer till sidan via en get eller en post. Men själv brukar jag inte använda mej av $_REQUEST så mycket.

Men vilken av $_GET och $_POST är då bättre att använda? En nackdel med $_GET är ju att den är ganska begränsad. Man kan inte ha hur mycket information som helst uppe i adressfältet. Så ska man skicka mycket information får man använda $_POST. Sen kan man ju också ändra i adressfältet när man har $_GET. Ibland kanske man vill att folk ska kunna göra det, på andra sidor kanske man inte vill det. Det som jag tycker är fördelen med $_GET är att man kan länka till en sida där man skickar med data. På sådana sidor använder jag alltid $_GET. Om jag inte vill det så använder jag alltid $_POST.
Men när vill man länka till en sida och skicka med en massa data då? Jo, t.ex. när du ska länka till en viss tråd här på forumet gör du det. Varje tråd här på forumet är ju inte en egen fil. Det skulle bli fruktansvärt mycket filer att hålla koll på. Nej istället använder de några få filer och skickar med ett ID till sidan istället. Med detta ID kan den då leta i databasen och se vilken tråd du nu vill läsa i. Det skulle ha gått lika bra att använda $_POST. Men man skulle aldrig kunna länka till en viss tråd. Så ibland är $_GET bättre, ibland är $_POST bättre.

Innan vi går vidare så ska jag bara visa er hur man kan använda $_GET utan att använda sej av formulär utan av länkar.

Citat:

<a href=ta_emot.php?namn=Kalle&alder=1&dejsjalv=Kalle är glad&kon=kvinna&saker=bil>Till ta_emot.php</a>

Nu lägger jag till informationen direkt i länken.

När jag kommer till ta_emot.php så tar den ut all information ur $_GET eftersom att vi har sagt den att göra det. Sidan ser precis likadan ut nu när vi for dit via en länk som när vi hade ett formulär.

Del 7 - if, else if och else

Citat:

<?php
$nummer = 1;
if ($nummer == 1)
{

echo "$nummer är samma sak som 1";
}

else
{
echo "$nummer är inte samma sak som 1";
}

?>

Vi ska nu gå igenom tre funktioner som heter if, else if och else. Jag har här uppe i exemplet använt både if och else. Jag har börjat med att ge variabeln $nummer värdet 1. Jag börjar sen med att skriva if, efter det skriver jag ut två parenteser. Innanför dessa parenteser kan du skriva ett villkor. Jag ska snart gå igenom vad och hur man ska skriva. Efter mina två parenteser skriver jag ut två måsvingar, { och }, där jag kan skriva vad jag vill ska hända om det jag skrev innanför parenteserna är sant. Måsvingarna är inget man måste använda. Men de används för att gruppera ihop vad du vill ska hända om villkoret som du skrev inom parentererna är sant eller inte. Man jag rekommenderar starkt att alltid använda dem. Det gör koden lättare och tydligare. Efter if har jag använt else. Om villkoret jag skrev in i parenteserna i if inte var sant så ska jag istället göra det som står efter else, eller mellan { och }. Det jag gör här i exemplet är alltså att säga: Om variabeln $nummer är samma sak som 1. Då ska du skriva ut: "$nummer är samma sak som 1." Annars ska du skriva ut "$nummer är inte samma sak som 1."

Nu ser det ut såhär i webbläsaren. Eftersom att $nummer är desamma som 1 så skriver PHP ut det jag hade skrivit inom { och } efter if. Om jag nu ändrar $nummer till 2 så ska vi se hur det ser ut i webbläsaren.

Eftersom att $nummer inte är samma sak som 1 så hoppar den direkt till else och skriver ut det som står mellan måsvingarna där istället.

Nu ska jag gå igenom vad du kan använda if till och hur du kan jämföra saker med if. Jag kommer att jämföra två variabler, $a och $b, med varandra.

Citat:

($a == $b) är sant om $a är samma sak som $b.
($a === $b) är sant om $a är samma sak och av samma typ som $b. Jag ska förklara detta med typer alldeles strax.
($a != $b) är sant om $a inte är samma sak som $b.
($a <> $b) är sant om $a inte är samma sak som $b.
($a !== $b) är sant om $a inte är samma sak som $b eller om de inte är av samma typ.
($a < $b) är sant om $a är mindre än $b.
($a > $b) är sant om $a är större än $b.
($a <= $b) är sant om $a är lika eller mindre än $b.
($a >= $b) är sant om $a är lika eller större än $b.

Men man behöver inte jämföra två olika värden med varandra i en if. Här i exemplet ovan skulle jag ha kunnat skriva: if ($nummer)
Detta hade då varit sant, efterom att det fanns en variabel som hette $nummer.

Jag vill dock varna er för att använda = när ni jämför något i en if. Det du gör är då inte att du jämför det framför med det efter. Nej, om den första är en variabel så ger du värdet efter likhetstecknet till variabeln. if:en kommer alltid att bli sann. Har du inte en variabel före likhetstecknet kommer det bara att bli fel.

Men nu ska jag försöka förklara vad jag menar med olika typer. Som jag skrev ovan så när man använder === och !== så kollar PHP både om det är samma sak och om det är av samma typ. Så vad finns det då för typer? Jag kommer inte att skriva om alla typer nu eftersom att ni inte har lärt er allt, men jag ska försöka täcka de viktigaste.
Det finns en typ som heter integers, heltal. Dessa är typ 1, 2, 3, 5648, -7 osv. Alltså alla tal utan decimaler.
Det finns också en typ som heter floating point numbers, flyttal. Dessa är då tal med decimaler som 1,4 och 5,7 t.ex.
Den tredje typen jag ska ta upp är strings, strängar. Det är helt enkelt vanlig text. Men det kan också vara siffror som ligger innom två citattecken. t.ex. "Hello World!", "Jag har en hund." och "1".
Arrayer, som del 5 handlade om, är också en av dessa typer.
Det finns även fler typer i PHP, men inga jag tänker ta upp nu.

Det jag vill att ni ska förstå nu i alla fall är att det är viss skillnad på t.ex. "1", 1 och arrayen $nummer['1'] med värdet 1.

Citat:

<?php
$nummer = 1;
if ($nummer < 2)
{

echo "$nummer är mindre än 2.";
}

else if ($nummer == 2)
{

echo "$nummer är samma sak som 2.";
}

else
{
echo "$nummer är större än 2.";
}

?>

Här har jag använt både if, else if och else. Det PHP gör när den kommer till if är att se vad jag har skrivit inom parenteserna. Är villkoret sant så gör den då vad som står efter. Det jag har skrivit inom måsvingarna. Sen kommer jag till else if. PHP kommer att hoppa över både denna och else om villkoret efter if var sant. Men är det inte det så går den då vidare till else if. Då kollar PHP om villkoret inom parenteserna efter else if är sant. Är det sant så gör den det jag har skrivit ut mellan måsvingarna. Är det inte sant så fortsätter den. Här skulle vi kunna fortsätta med hur många else if vi vill om man känner för det, men jag har här bara skrivit en. Är det inte sant det som jag skrev i den sista else if så skriver den då helt enkelt ut det jag har skrivit efter else.
Det vi säger till PHP, för att tala klarspråk, i denna kod är då: Tilldela variabeln $nummer värdet 1. Om $nummer, alltså 1, är mindre än 2. Skriv då: "$nummer är minde än 2.". Annars om $nummer är samma sak som 2. Skriv då ut: "$nummer är samma sak som 2.". Annars skriv ut: "$nummer är större än 2.".

Om $nummer är 1 kommer det att se ut såhär.

Såhär ser det då ut om $nummer är 2.

Om $nummer är 3 eller mer blir det såhär.

Citat:

<?php
$nummer = 1;
$text = "Hej";
if ($nummer == 1 && $text == "Hej")
{

echo "$nummer är samma sak som 1 och $text är samma sak som Hej.";
}

?>

Här har jag i if:en använt && för att lägga in två villkor i en och samma if. Om båda villkoren är sanna så gör den det som står inom mina måsvingar.

Del 8 - Skicka email med hjälp av PHP och HTML forms
Nu ska jag visa er vad man skulle kunna göra med det vi har lärt oss hittills. Vi ska i ett formulär skriva till vem vi vill skicka ett mail, vad vi vill att rubriken ska vara och vad vi vill skicka med för meddelande. Vi ska sen skicka informationen vidare till en annan sida som tar hand om informationen och skickar mailet.
För att du ska kunna skicka mail via PHP så måste du ha skrivit i php.ini var du vill skicka alla mail ifrån. Om du söker efter "Mail function" i php.ini så kommer du att hitta det. Jag vet inte hur det är för t.ex linux och andra operativsystem. Men jag har, i mitt 32 bitars Vista, skrivit ut min smtp, smtp-port och e-mailen jag vill skicka ifrån.

Citat:

<form method="post" action="skicka_email.php">
Till: <input type="text" name="mottagare" size="40" />
<br />
Ämne: <input type="text" name="amne" />
<br />
Meddelande: <Textarea name="meddelande"></textarea>
<br />
<input type="submit" value="Skicka" />
</form>

Nu har jag börjat med att göra en liten form där man kan skriva in vem man vill skicka mailet till, vad ämnet ska vara och vad meddelandet ska vara. Som ni ser så kommer jag att skicka informationen till skicka_email.php via post.

Inte vidare snyggt, men eftersom att vi ska fokusera på PHP:n låter jag det vara såhär.

Citat:

<?php
if ($_POST['mottagare'] && $_POST['amne'] && $_POST['meddelande'])
{

$mottagare = $_POST['mottagare'];
$amne = $_POST['amne'];
$meddelande = $_POST['meddelande'];

Mail($mottagare, $amne, $meddelande);
echo "Mailet har nu blivit skickat!";

}
else
{
echo "Du måste fylla i alla fält. Vänligen försök igen!";
}
?>

Det första jag gör är då en if för att se så att man har skrivit i alla de tre fälten. Om jag har skrivit i alla de tre fälten i formuläret så fortsätter den då och skapar dessa tre variablar, $mottagare, $amne och $meddelande. I dessa variablar lägger jag till den information som skickades till denna sida via post. Nu har vi kommit till funktionen Mail. Det denna funktion gör är helt enkelt att den skickar ett mail. Det man först gör är att man skriver vem man vill skicka till, ett kommatecken, skriver vad ämnet ska vara, ett kommatecken, skriver vad meddelandet ska vara. Detta ska då vara inom två parenteser som ni ser här uppe. Man avslutar sedan raden med ett semikolon. När vi har skickat mailet så skriver vi ut en rad text så att vi ska veta att allting gick bra. Skrev man inte i alla tre fält i formuläret så kommer den direkt gå ner till else och göra det jag säger åt den inom måsvingarna.

Jag skriver något i alla de tre fälten och trycker på skicka.

Jag kommer då till en sida där det står att mailet har blivit skickat.

Och nu har jag fått ett mail!

Har jag inte fyllt i alla fält i formuläret kommer denna text att dyka upp.

Del 9 - Loopar
Jag ska nu gå igenom något som heter loopar. Jag kommer att gå igenom tre olika slags loopar. While, for och foreach. En loop är då någonting som går runt och runt tills du säger att den ska sluta. Alltså en bit kod som kommer att köras om och om igen. Det kanske låter ganska värdelöst, men loopar är väldigt användbara. Jag tänkte då att vi med alla dessa tre loopar ska skriva ut alla nummer från 1 till 10 och se hur de skiljer sej åt.

Citat:

<?php
$nummer = 1;
while ($nummer <= 10)
{

echo $nummer;
$nummer++;
}

?>

Detta är då en while-loop. Den funkar ungefär som en if gör, fast den körs om och om igen så länge som villkoret innom parenteserna är sant. Det jag då gör i alla fall är att jag ger $nummer värdet 1. Sedan säger jag att om $nummer är mindre eller samma sak som 10 så ska du skriva ut värdet på $nummer och lägga till ett på $nummer. När jag skriver $nummer++; så plussar jag helt enkelt på ett. Jag skulle kunna skriva $nummer = $nummer + 1; också, men det är ju inte lika smidigt. För varje gång den börjar om på nytt kommer då $nummer vara ett mer än förra gången. Den kommer då att köra runt, runt ända tills $nummer har blivit elva. Då stannar den. Skulle du inte skriva ut $nummer++; så kommer den att fortsätta att skriva ut en massa ettor. Och antalet ettor stiger snabbt. Jag fick över 1 miljon ettor på bara 2 sekunder.

Citat:

<?php
for ($nummer = 1; $nummer <= 10; $nummer++)
{

echo "Siffran är nu: $nummer<br />";
}
?>

Då har vi då här en for-loop. Som ni ser så börjar man med att sätta en variabel(eller en array). Sedan skriver vi när vi vill att for-loopen ska köras. På slutet av raden så skriver vi vad vi vill ska hända när for-loopen har kört ett varv. Till sist så skriver vi då vad vi vill ska hända i loopen.
I exemplet börjar jag med att sätta varibeln $nummer till 1. Sedan talar jag om för PHP att jag vill att den ska köra for-loopen så länge som $nummer är mindre eller samma sak som 10. Efter varje varv på loopen så säger jag sen till PHP att lägga på ett på $nummer. Jag skriver sedan innehållet i for-loopen.

Citat:

<?php
$array_nummer = array(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10);
foreach ($array_nummer as $nummer)
{

echo "Nu är siffran: $nummer<br />";
}
?>

Här har vi då till sist en foreach-loop. Jag börjar nu med att skapa en array. Jag tar sedan arrayen och tilldelar en variabel första värdet i arrayen. Med detta värde kör jag igenom all kod innanför måsvingarna. När den är färdig tar den nästa värde i arrayen och tilldelar variabeln det värdet istället. Så håller den på tills den har kört igenom hela arrayen.
Här ovanför så gör jag först en array med siffrorna 1-10. Jag tilldelar sedan variabeln $nummer första värdet i arrayen(1). Med detta värde kör den då igenom koden nedanför. Den tar sen andra värdet i arrayen(2) och stoppar in det i $nummer. Den gör så tills den har kört hela arrayen.

Del 10 - Skapa, läsa och skriva i filer

Citat:

<?php
$filen = fopen("fil.txt", "a+");
fclose($filen);
?>

Här har jag nu öppnat en fil(fopen) och stängt en fil(fclose). När jag öppnar filen lägger jag den i en variabel så att jag lätt kan använda filen på andra ställen i koden. Det jag gör först är att skriva vilken fil jag vill öppna, sedan skriver jag hur jag vill öppna och vad jag vill göra med filen(se nedan). På raden efter stänger jag då filen. I webläsaren kommer det bara att vara tomt. Men denna kod kommer nu också att skapa filen om den inte redan finns. Så kör vi filen i webbläsaren och tittar sen i utforskaren så kommer vi att kunna se att det nu finns en ny tom fil vid namn fil.txt.

Citat:

'r' - Öppna endast för läsning, placera markören i böjan av filen.
'r+' - Öppna för både läsning och skrivning, placera markören i böjan av filen.
'w' - Öppna endast för skrivning, placera markören i böran av filen. Ta bort allt som finns i filen och om den inte finns, så skapa den.
'w+' - Öppna för både läsning och skrivning, placera markören i böran av filen. Ta bort allt som finns i filen och om den inte finns, så skapa den.
'a' - Öppna endast för skrivning, placera markören i slutet av filen. Skapa filen om den inte finns.
'a+' - Öppna för både läsning och skrivning, placera markören i slutet av filen. Skapa filen om den inte finns.

I exemplet när jag öppnade(och skapade) en fil så använde jag a+, här är en lista på några saker man kan skriva.

Citat:

<?php
$filen = fopen("fil.txt", "a+");
$filinfo = file_get_contents("fil.txt");
echo "Nu står det i filen: $filinfo<br />";
fwrite($filen, "Hello World!");
$filinfo = file_get_contents("fil.txt");
echo "Nu står det i filen: $filinfo<br />";
fclose($filen);
?>

Nu har jag, förutom att öppna och stänga filen, tagit ut allt innehåll ur filen. Det har jag gjort med hjälp av funktionen file_get_contents. Jag skriver då också vilken fil jag vill ta ut innehållet ur. Denna funktion kommer då att ta all information i denna fil och lägga in det som en vanlig sträng(text) i variabeln $filinfo.
Jag använder sedan funktionen fwrite. Den används för att skriva i filer med. Jag skriver först vilken fil jag vill skriva i, jag använder då den fil som jag har öppnat för skrivning. Jag tar sedan ut informationen igen och skriver ut innehållet i filen.

Första gången jag tar ut informationen från filen är den då tom. Men efter att jag har skrivit i den så finns det där en rad med text.

Här är då filen i anteckningarna efter att vi har kört den en gång.

Citat:

<?php
$filen = fopen("fil.txt", "a+");
fwrite($filen, "Hello World!\nHejsan!\nHallå!\nTjenare!\n");
$filinfo = file("fil.txt");
print_r($filinfo);
fclose($filen);
?>

Här har jag när jag använt fwrite skrivit fyra saker. Dessa kommer att sparas i olika rader i textfilen eftersom att jag har skrivit \n. Jag använder sedan funktionen file. Den funkar som file_get_contents men istället för att ta ut all information och göra en sträng av den skapar den en array. På raden efter skriver jag då ut arrayen.

Del 11 - En gästbok
Nu har vi, tror jag, kommit till sista delen i denna guide. Jag ska nu visa er hur man skulle kunna göra en gästbok genom att använda oss av det vi har lärt oss tidigare i guiden. Vill du ha lite utmaning så skulle du ju kunna pröva själv innan du fortsätter läsa.
Jag ska göra gästboken så enkel som möjligt och kommer inte att använda några nya funktioner. Denna gästbok kommer inte att vara den bästa i funktionalitet och säkerhet och innehåller endel buggar. Jag återkommer till det lite senare.

Citat:

<h1>Gästbok</h1>
<hr />

<?php
$filen = fopen("gastbok.txt", "a+");
$filarray = file("gastbok.txt");
foreach ($filarray as $inlagg)
{

$data = explode("|", $inlagg);
echo $data[0]."<br />";
echo $data[1];
echo "<hr />";
}
fclose($filen);
?>
<form method="post" action="ta_emot.php">
Namn: <input type="text" name="namn" size="20" />
<br />
<Textarea name="meddelande" cols="50" rows="4"></textarea>
<br />
<input
type="submit" value="Skicka" />
</form>

Här har jag då gjort den första filen i våran gästbok. Det denna gör är att den först tar ut all information från gastbok.txt och skriver ut det som vi vill ha det. Sedan gör den en form där vi kan skriva in nya inlägg.
Jag ska förklara kort vad vi gör innanför php:n. Först öppnar vi då filen gastbok.txt och om den inte finns så skapas den. Sedan gör vi allt i filen till en array, varje rad i filen får en egen nyckel. Sedan kör jag foreachloopen för att skriva ut alla inlägg i filen. Foreachloopen tar då varje nyckel i arrayen och kör loopen tills den har kört igenom hela arrayen. Den tar då varje rad i gastbok.txt och kör igenom foreachloopen en gång för varje rad. Det jag sedan gör är att jag splittar upp varje rad också. Jag använder explode och "klipper" där det finns ett |. Detta förstår ni kanske lite bättre sen när vi tittar på den andra filen som jag snart ska visa. Jag kommer i alla fall sedan att skriva ut det som är kvar efter explode, $data[1] och $data[2] som då är namn och meddelande som finns inskrivna i gastbok.txt. Om det nu finns någonting. Efter loopen stänger jag filen.

Såhär ser då gästboken ut när vi inte har skrivit något. Men försöker vi skriva något i detta skede så kommer det inte gå så bra eftersom vi inte har gjort någon fil som heter ta_emot.php. Om det inte är så att du har kvar någon fil sen förr. Men gästboken kommer inte att funka. Så vi går vidare till nästa fil.

Citat:

<?php
if ($_POST)
{

$namn = $_POST['namn'];
$meddelande = $_POST['meddelande'];
$input = $namn."|".$meddelande."\n";
$filinformation = file_get_contents("gastbok.txt");
$filen = fopen("gastbok.txt","w");
fwrite($filen, $input);
fwrite($filen, $filinformation);
fclose($filen);
echo "Tack för ditt inlägg! ";
}
else
{
echo "Du måste skriva ett inlägg! ";
}
?>
<a href="gastbok.php">Gå tillbaka</a>

Då har vi då gjort klart vår andra fil. Först gör jag en if och checkar så att vi verkligen har postat något. Vi vill ju inte ha en massa tomma rader i våran gästbok. Jag lägger sedan det vi har postat, namn och meddelande, i två nya variablar. Detta måste jag inte göra, men koden blir lite "snyggare" då. Sedan skapar jag variabeln $input där jag lägger till både $namn och $meddelande. Jag lägger till en | för att skilja dem åt vilket jag måste när jag ska använda funktionen explode i den första filen för att ta ut all information. I slutet av raden skriver jag ut \n för att göra en ny rad. Gör jag inte det så kommer allt att bli i ett ända inlägg och bara det första i inlägget kommer att synas eftersom att vi har använt en massa |. Jag sparar sedan allt innehåll i filen i en variabel. På raden efter öppnar jag filen för skrivning och tar bort allt i filen. Jag gör detta för att jag vill ha det nya inlägget överst i gästboken. Jag lägger då först till det nya inlägget, sedan lägger jag till det gamla innehållet efter det i filen. Till sist stänger jag filen och skriver ut en rad med text. Skulle man inte ha postat något när man går till sidan får man ett meddelande där det står att man måste göra det. Jag har sedan skrivit ut, utanför PHP, en länk tillbaka till gästboken.

Om vi bara går in på sidan kommer det att se ut såhär eftersom att vi inte har postat någonting.

Jag skriver nu in lite text på första sidan.

När jag har tryckt på knappen så kommer jag då till denna sida och den skriver in inlägget i gästboken.

Går jag tillbaka till sidan så har inlägget kommit.

När jag har skrivit några inlägg kan det se ut såhär.

När man kodar PHP och gör saker så är det bra om man testar koden på många olika sätt för att hitta alla buggar. Nu hade jag tänkt visa er vad som skulle kunna bli lite fel med denna gästbok.

Jag skriver nu tre hej och lämnar en tom rad mellan varje.

Det kommer då att se ut såhär. Det blev en hel massa inlägg av det. Det eftersom att den skrev in allt på en massa olika rader. Vi använder ju funktionen file där vi gör en array och tar varje rad i filen och säger att det är ett inlägg. Hur vi löser detta kommer jag inte att ta upp nu, men är det någon som vill att jag förklarar är det bara att säga till.

Det finns mycket mer inom PHP som man skulle kunna lära sej, men som jag inte hinner ta upp nu. Men fortsätt gärna att exprimentera med PHP. Kanske vill ni försöka utveckla gästboken och göra ett helt forum av det? Det är egentligen inte så svårt, följ bara samma princip. Utveckla sidorna litegrann. Om det är någonting ni undrar över så är det bara att fråga så ska jag försöka svara så gott jag kan. Lycka till!

Nyttiga länkar: php.net, Google

Alla bilder raderade då imgshacks uppladdningar är utbytta mot spamreklam. // MOD
Visa signatur

Chassi: Corsair 650D | Processor: Intel Core i5 3570K | Moderkort: Gigabyte GA-Z68XP-UD3P | Minne: Corsair 16 GB | SSD: Corsair Force GT 128 GB | Lagring: 3,5 TB | Grafikkort: HIS HD7870 | Nätaggregat: Corsair AX750W | Tangentbord: Microsoft Sidewinder X4 | Mus: Mionix Naos 5000

Permalänk
Medlem

WAMP (Windows Apache MySQL PHP) är att rekommendera. Du installerar .exe filen och vips så har du ett färdig konfigurerat paket med PHP, Apache och MySQL. Så slipper du ladda ner var och en och sedan få dom att fungera tillsammans

http://www.wampserver.com/en/

Intressant guide! Kommer följa den.

Permalänk
Medlem

Så bra att du länkade den! Då behöver jag ju inte skriva någon guide om hur man installerar det. Jag sätter in länken där uppe i guiden.

Visa signatur

Chassi: Corsair 650D | Processor: Intel Core i5 3570K | Moderkort: Gigabyte GA-Z68XP-UD3P | Minne: Corsair 16 GB | SSD: Corsair Force GT 128 GB | Lagring: 3,5 TB | Grafikkort: HIS HD7870 | Nätaggregat: Corsair AX750W | Tangentbord: Microsoft Sidewinder X4 | Mus: Mionix Naos 5000

Permalänk
Medlem

Har kollat lite på php innan men inte varit så bra på det.. nu förstod jag allt skitbra! Fortsätt med denna, kommer verkligen följas!

Permalänk
Medlem

Duglig "nybörjar guide", man får komma ihåg att php inte är beroende av html.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gigabayt
WAMP (Windows Apache MySQL PHP) är att rekommendera. Du installerar .exe filen och vips så har du ett färdig konfigurerat paket med PHP, Apache och MySQL. Så slipper du ladda ner var och en och sedan få dom att fungera tillsammans

http://www.wampserver.com/en/

Intressant guide! Kommer följa den.

XAMPP också. Ej provat WAMP dock, någon som vet vilken lösning som är bättre?

Permalänk
Medlem

Bra guide, fortsätt så

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mygan
Duglig "nybörjar guide", man får komma ihåg att php inte är beroende av html.

Nej, men utan HTML/XHTML/liknande så är det väl ändå värdelöst?

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte GA-EP45-DS3 CPU: Intel C2Q Q6600 @ 3,61 GHz (1,48 vCore) med ZeroTherm NV120 Prem. GPU: Sapphire Radeon HD6950 1GB Minnen: Kingston HyperX PC6400 2x2GB CL5 HDD: Samsung SpinPoint F1 320GB PSU: Corsair TX650W Chassi: Antec Three Hundred
Citera mig om du vill vara säker på att få svar.

Permalänk
Medlem

Nu är guiden färdig!

Visa signatur

Chassi: Corsair 650D | Processor: Intel Core i5 3570K | Moderkort: Gigabyte GA-Z68XP-UD3P | Minne: Corsair 16 GB | SSD: Corsair Force GT 128 GB | Lagring: 3,5 TB | Grafikkort: HIS HD7870 | Nätaggregat: Corsair AX750W | Tangentbord: Microsoft Sidewinder X4 | Mus: Mionix Naos 5000

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Bra skit:)

Får se om man kan tänkas börja göra egna smågrejer mha denna:p

Du får gärna utöka lite till;)

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Klimpen2
Nämligen något som kallas indexed arrays. Är det någon som vet vad det kallas på svenska så säg gärna till[/B]

Array heter fält på svenska, och "indexed arrays" blir då "indexerade fält"

Och grattis till vinsten!

Permalänk
Medlem

Re: Nybörjarguide i PHP

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Klimpen2

Del 5 - Arrays

Detta är en associative array. Vad det heter på svenska vet jag inte.

[/B]

Associativ array/vektor/kollektion.

Helt ok guide för övrigt

Visa signatur

Windows 11 Pro | Intel i7 8700 | ASUS Prime Z370-P | Corsair 16GB 3000MHz | ASUS GTX 1080 | Fractal Design Define S | Corsair RM750x | Hyper 212 EVO

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Weyzer
XAMPP också. Ej provat WAMP dock, någon som vet vilken lösning som är bättre?

Det var längesedan jag testade XAMPP men jag minns i alla fall att jag uppskattade WAMP mer när jag bytte. Bättre upplägg.

Permalänk
Hedersmedlem

LAMP ftw smidigt o ha på serverdatorn.

Visa signatur

Samlingstråd om SSD/HDD | PC:amd ryzen 9 5900x, 64gb, nvme SSDs | Silverstone ft03 svart | Seasonic x460FL Server:Intel, 8GB, 20+TB,Ubuntu | Kamera:Canon 5d mk4 oj vad gammal länk MySpace

Permalänk
Medlem

Så här ser min kod ut, men det kommer inte upp någon text när jag öppnar den i firefox

Citat:

<?php

?>

<html>
<head>
<title>
Min php-hemsida
</title>
</head>

<?php

?>

<body>

<?php
echo "tjenare der";
?>

<?php
echo "Hello World!";
?>

</body>
</html>

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av naikon
Så här ser min kod ut, men det kommer inte upp någon text när jag öppnar den i firefox

Har du installerat WAMP?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av naikon
Så här ser min kod ut, men det kommer inte upp någon text när jag öppnar den i firefox

Vad händer då? Bara tomt eller frågar den vad du vill öppna filen i eller?

Visa signatur

Chassi: Corsair 650D | Processor: Intel Core i5 3570K | Moderkort: Gigabyte GA-Z68XP-UD3P | Minne: Corsair 16 GB | SSD: Corsair Force GT 128 GB | Lagring: 3,5 TB | Grafikkort: HIS HD7870 | Nätaggregat: Corsair AX750W | Tangentbord: Microsoft Sidewinder X4 | Mus: Mionix Naos 5000

Permalänk

jag får lite konstigt, när jag fixat filerna enligt din guide, så vill den spara ner filen istället för att visa php-filen..
några förslag?

Visa signatur

Jag tyckte att denna text räckte fint

Permalänk
Medlem
Skrivet av rickythemaniac:

jag får lite konstigt, när jag fixat filerna enligt din guide, så vill den spara ner filen istället för att visa php-filen..
några förslag?

Dettaq beror på att du inte har PHP installerat på din dator. Det finns en quote längst upp i guiden där det står hur man installerar WAMP (Windows Apache MySQL PHP).

Visa signatur

Chassi: Corsair 650D | Processor: Intel Core i5 3570K | Moderkort: Gigabyte GA-Z68XP-UD3P | Minne: Corsair 16 GB | SSD: Corsair Force GT 128 GB | Lagring: 3,5 TB | Grafikkort: HIS HD7870 | Nätaggregat: Corsair AX750W | Tangentbord: Microsoft Sidewinder X4 | Mus: Mionix Naos 5000

Permalänk
Skrivet av Klimpen2:

Dettaq beror på att du inte har PHP installerat på din dator. Det finns en quote längst upp i guiden där det står hur man installerar WAMP (Windows Apache MySQL PHP).

jag har installerat wamp, kanske man ska använda xampp?

Visa signatur

Jag tyckte att denna text räckte fint

Permalänk
Medlem
Skrivet av rickythemaniac:

jag har installerat wamp, kanske man ska använda xampp?

Du har lagt filen i webbserverns mapp och ansluter via localhost?

Permalänk
Medlem

Kul med en guide, det här hade varit precis vad jag behövde när jag lärde mig PHP, det var riktigt svårt att hitta bra guider =/

Visa signatur

Intel core i5 750 @ 3.0Ghz | 4GB Corsair DOMINATOR @1600Mhz | ATi PowerColor HD5870 PCS+ 1GB | Corsair PS 750W HX | SSD - Intel 320 160GB
Canon EOS 450D + 18-55/3,5-5,6 + Canon EF 50/1,8 II

Permalänk

Var beskriver du hur man fixar "buggarna"? Är väldigt tacksam för svar!

Permalänk

Tjenare. Jag har lite problem med att få sista delen av min php kod att fungera. Kan jag få slänga in den här i ett inlägg eller är det bättre att jag skapar en ny tråd?
Är nybörjare.

Visa signatur

Moderkort: Asus P8Z77-V. HDD: SSD Intel 520 120gb, 1TB. CPU: I7 3770k. GPU: ASUS STRIX 1080.
Ram: Corsair Vengence 8gb. Cpukylare: Cooler master 612s. PSU: Corsair 650w. Chassi: Corsair Obsidian 650D.

Permalänk
Medlem
Skrivet av qwerty3225:

Tjenare. Jag har lite problem med att få sista delen av min php kod att fungera. Kan jag få slänga in den här i ett inlägg eller är det bättre att jag skapar en ny tråd?
Är nybörjare.

Om du ska posta här gäller det att det handlar om samma sak, dvs i det här fallet att du har några problem med kodexemplen i posten. Om detta inte är fallet, skapa en ny tråd!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Citera för svar!|Fraktfritt hos INET|Min hemsida
Fractal Design Define R3|Corsair AX 850W|Gigabyte Nvidia GeForce GTX 570|Corsair Vengeance 1600MHz 2x4GB|ASRock P67 Extreme4|Intel Core i5 2500K|2x Samsung Spinpoint F3 1TB|Samsung Blu-Ray läsare
Nikon D7000|Nikon 60mm macro|Nikon 18-70|Nikon 55-300|Nikon 10.5 Fisheye

Permalänk
Medlem

Mycket bra guide! Dock så kan jag inte se några av bilderna som jag antar ska visa hur koden ser ut när man kör den i webbläsaren. Det är bara en massa bilder på en groda och så står det "click to discover imageshack". Tråden är ju rätt gammal så jag förstår om bilderna försvunnit från imageshack, men det vore ändå gött om det gick att få in dem i tråden igen!