Permalänk
Medlem

Köp av Systemkamera

Hej

Min fru vill ha en systemkamera och då ingen av oss är så inne på det området så frågar jag er

Vad rekommenderar ni för systemkamera som första kamera för en amatör?

Tack för svar

Permalänk
Medlem

I princip vilken systemkamera som helst duger för en nybörjare även värsta supeduper proffstjockiskameran,
Men för att kunna hjälpa så säg en budget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av oyegie:

I princip vilken systemkamera som helst duger för en nybörjare även värsta supeduper proffstjockiskameran,
Men för att kunna hjälpa så säg en budget.

3000kr-3500kr är kanske rimligt och man har några att välja på i den prisklassen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bazisten:

3000kr-3500kr är kanske rimligt och man har några att välja på i den prisklassen?

Nja finns inte så mycket kanske Canon 1200D,finns såklart en del spegellösa systemkameror tex Samsung NX300 också men inte riktigt samma sak,man får ju tänka att man ska lägga slantar på bra optik också,kitobjektivet duger bra till en del men sen vill man säkert ha nåt annat.
Har man ork kan man köpa på begmarknaden.

Permalänk
Medlem

Det spelar ingen större roll vilket system du väljer baserat på den budgeten. Åk till en butik och känn på kamerorna, välj den du verkar gilla bäst.

Baserat på mina egna fördomar och erfarenheter skulle jag rekommendera: http://www.netonnet.se/art/foto/systemkamera/nikon/nikon-d320...

Som sagt, det är bara mina egna fördomar och erfarenheter som baseras på denna rekommendation. Andras rekommendationer är även de baserade på deras egna fördomar och erfarenheter.

Visa signatur

Min andra dator är en IBM 709
If there was hope, it must lie in the proles, because only there, in those swarming disregarded masses, eighty-five percent of the population of Oceania, could the force to destroy the Party ever be generated.

Permalänk
Medlem

Själv kör jag Nikon men skulle rekommendera Canon för denna budgeten då det lite bättre instegs gluggarna brukar vara något billigare. Fast 35mm kostar 900kr respektive 1600kr för Cannon/Nikon. En fast 35mm F1.8 är en bra start glugg om man inte måste ha zoom då det blir väldigt skarpa bilder och även väldigt bra i mörker. Rekommenderar på att ni köper begagnat för de pengarna då man inte får mycket för 3500kr om man köper nytt.

EDIT:

Tips är att leta på begagnat marknaden på www.fotosidan.se då det brukar vara billigast där.

Detta är inte min annons så tar inget ansvar för den. Cannon 60D för 2700kr. Tillsammans med 35mm F1.8 är detta ett bra start kit. Om intresse/behov finns så köp till en telezoom och en normalzoom senare.

Visa signatur

Dator: Ryzen 5900X, 32GB RAM, RTX3080
Ljud: SMSL SU-8, HDVA600, HD800.

Permalänk
Medlem

När man har ett stort intresse för fotografering (dvs, något som kan utvecklas efter ett inköp) så kommer man i regel inte att kliva från en 1200D upp till t.ex 700D utan snarare kanske 70D eller 5D. Så, att börja lågt för att känna suget tycker jag är bra. 1200D är en fin kamera som kommer lära en mycket och prestera väl.

En beggad 650D kanske kan vara intressant att spana in.

Även Nikonkameran ovan är bra. Kan inget om Nikon längre men jag kan aldrig för mitt liv förstå varför varken Canon eller Nikon skulle göra något som är dåligt som bär deras logos.

Lite funktionsstrippade men wtf - dessa funktioner används inte av nybörjaren och när man väl har kraven på en sådan feature (spot metering, wireless flash, 7 fps, dubbla minenskort) så är man ändå i nivån att köpa en betydligt starkare kamera.

Så, Nikon enligt isecore eller 1200D enligt en prisidé av 3500 och nedåt.

http://www.elgiganten.se/product/foto-video/systemkamera/EOS1...

// A

Visa signatur

Video / film enthusiast - Retro computing (C64/Amiga)
Recapping service - PM

Permalänk
Medlem

http://www.netonnet.se/art/foto/systemkamera/nikon/nikon-d310...

http://www.netonnet.se/art/foto/systemkamera/nikon/nikon-d320...

Där är två stycken paket med kitobjektiv från nikon. Det kan dock vara värt att tänka lite på vilken sorts foton man helst vill ta och kolla vad objektiven kostar för respektive märke, för när man väl valt vilket märke man vill köra på finns risken att det är det märket man kommer köra med livet ut. Speciellt om man införskaffat sig ett gäng objektiv, jag valde att rekomendera nikon då det är det jag har erfarenhet av personligen och jag äger en nikon D7000 som jag är otroligt nöjd med. Kan även vara värt att ta en titt på begagnat marknaden då man kan hitta en hel del bra kap ibland. Fotosidan.se har en rätt så bra köp/sälj avdelning för det syftet.

Det finns ju självklart ett gäng märken del när det kommer till kameror men canon och nikon är störst och får vanligtvis tredjeparts objektiv först.

edit: en sak som kanske kan hjälpa till med avgörandet av märke kan ju vara om ni har någon äldre system kamera som använder film då dess objektiv sannolikt kommer fungera utmärkt på en digitalkamera av samma märke. Så är det iaf med nikon som använt samma fäste på sina kameror från start som jag förstått det. Dock ska man vara uppmärksam på att vissa objektiv kräver en fokusmotor i kamerahuset för att få en fungerande autofokus vilket alla kameror inte har.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900X // Corsair iCue H150i RGB PRO XT // G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB (2x16GB) 3600Mhz CL16 // ASUS GeForce RTX 3080 12GB TUF GAMING OC // Asus Tuf Gaming x570 Plus // PSU: Corsair RM750W v2 // Chassi: Lian Li PC-O11 Dynamic // Keyboard: Corsair K70 RGB MK2 Low Profile // Mouse: Corsair Dark Core RGB with the MM1000 QI mousepad // Display 1: Dell S3422DWG // Display 2: Gigabyte G32QC QHD //

Permalänk

Mina tips är att ta tanten till en affär modell större med nikon, canon, sony och pentax. Låt henne klämma och känna på de olika kameramärkena. Finns det ett paket som passar er budget kör på det men du kommer få mer kamera för pengarna beg. Vilket märke har i stort sett ingen betydelse eftersom alla modeller i den prisklassen är väldigt lika i prestanda. Själv föredrar jag canon pga ergonomin

Visa signatur

Simlärare

Permalänk
Medlem

Beg. mer prisvärt - inte ovanligt hitta med gällande garantikvitto - köp endast från lokal säljare så du kan se prylarna innan du köper.

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar

Permalänk
Medlem

Jag som är inlärd på Canon tipsar då om deras instegsmodell Canon EOS 1200D:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2503315

Lite informera om en fördel med just Canon gentemot Nikon om man vill testa att använda äldre objektiv.
Canon kan köra äldre (och även nya, men då helt manuellt) objektiv från:

  • Lecia

  • Nikon

  • Olympus

  • Pentax

  • M42 fattning

  • C/Y fattning

  • T2 fattning

Nikon däremot kan enbart ha äldre objektiv från Lecia och T2 fattning.

Sedan finns det självklart andra systemkameror som kan ha ännu mer äldre objektiv, Sony är väl dom som kan ha allra flest om jag inte minns fel.

Men det viktigaste är att man fastnar för en kamera som man tycker om.
Om det är Canon, Nikon etc är mest en smaksak faktiskt. I alla fall som nybörjare.

Visa signatur

Dator 1: Core i7 10700K | Asus Prime Z490-P | 16 Gbyte DDR4 3600 MHz | Asus GeForce RTX2060 6 GB OC EVO |
Dator 2: Core i7 4770K | MSI Z87-S02 | 16 Gbyte DDR3 1600 MHz | GeForce GTX 650 TI |
Dator 3: Lenovo IdeaPad 5 Pro | Ryzen 7 5800H | 16 Gbyte DDR4 3200 MHz |
Kamera: Canon EOS 6d | EF 17-40mm f/4L USM | EF 35mm f/2 IS USM | EF 100-200mm f/4.5 | Speedlite 430EX II |

Permalänk
Medlem

Går att hitta beg. Nex-6 med kitglugg för < 3.500:-
Adaptrar på ebay < 100:-/st
Gammelgluggar (MF) av hög kvalitet från några hundringar.
https://www.youtube.com/watch?v=dxfha9INviE

Bra start för en seriös nybörjare med ambitioner och tunn plånbok.