Nokia N1 är Apple Ipad Mini-klon med Android

Permalänk

https://twitter.com/SirKneeland/status/534721927496335360

Visa signatur

NO MAAM

Permalänk
Avstängd
Skrivet av TripleM:

Hela designen + mjukvara (launcher etc.) kommer från Nokia . Nokia har en hel del färdiga design som de bjuder ut som färdiga paket åt villiga tillverkare som Foxconn. Tillverkaren betalar sedan Nokia per tillverkad enhet.

För övrig så hade Nokia ett samarbete med Foxconn tidigare med för deras produkter.

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tilax:

Nokia reagerade väldigt segt på de nya hoten Apple, Blackberry och Android. Tänk tillbaka när Androidtelefoner kom till marknaden. Jag önskade mig flera gånger en Nokiatelefon med Android. Om de hade släppt en Androidtelefon i väldigt tidigt skede tror jag de hade haft en stor del av Androidmarknaden. De va väldigt sena med en egen marknad till Symbian OS eller ett nytt OS.

Jag tror inte att de hade lyckats att bli finasiellt framgångsrika på det. SonyEricsson gjorde exakt så. Det slutade med att Ericsson helt ville ur den marknaden och sålde till Sony - som nu dras med denna förlustdivisions om tynger koncernen. Tillsammans med TV och andra olönsamma divisioner så har det knappast varit något positivt för Sony.

Skrivet av Tilax:

Först nu på ruinens brant släpper de en produkt med Android, om än en platta. De skulle ha svalt sin stolthet tidigare. Att de valde Microsoft av alla efter nergången är så tråkigt.

Det är inte Nokia, utan Foxconn som kommer att sälja denna till den kinesiska marknaden (har sänt korrigering till SweC - så de kanske uppdaterar fel).

Nokia har precis som Porsche stått för design och sedan licensierat ut varumärket till Foxconn. Foxconn kommer att betala en licensavgift per såld enhet till Nokia, men det är Foxconn som kommer att stör för all form av försäljning (inklusive marknadsföring, ÅF-nät och kundsupport). För att undvika att sänka sitt varumärke, så kommer de förutom att ha stått för designen noga följa upp kvaluitetn på de produkter som de licensierar ut sitt namn till.

Jag tror att Nokia har lika liten önskan att ge sig in i konsumentmarknaden som Ericsson har.

Även om de i avtalet med Microsoft ifrån 2016 får lov att släppa smarta telefoner under eget namn så tror jag inte att det kommer att vilja göra det själva. Det troligaste är att de, precis som med Foxconns N1 här, upplåter sitt varumärke åt taiwanesiska eller kinesiska tillverkare som får släppa telefoner med "Nokia" på. Detta är inget som de kommer att vilja varken producera eller ens sälja själva.

De behöver pengar, så varför inte göra en som Porsche och andra, och utnyttja sin designavdelning och sitt varumärke åt andra? Speciellt så länge som de inte själva vill ge sig in i branschen så är det ju inget problem att de låter andra dra nytta av deras namn (så länge som de tjänar pengar och det inte skapar några negativa återverkningar på varumärket i övrigt).

Så att de licensierar ut namn och formgivning till andra är helt klart ett tecken på att de själva inte vill ge sig direkt in i detta. Men man skall aldrig säga aldrig - strategin kan ju ändra sig med en ny ledning om ett antal år (även om det inte ser så troligt ut).

Här finns lite nyhetsartiklar som har lite (mer korrekt) fakta kring Foxconns N1:

http://www.gsmarena.com/nokia_is_licensing_its_brand_to_foxco...
http://www.ft.com/cms/s/0/f2366600-6e85-11e4-a65a-00144feabdc...
http://www.theverge.com/2014/11/18/7240077/the-new-nokia
http://www.itworld.com/article/2849223/nokias-n1-android-tabl...

Personligen ser jag inget fel i detta. Speciellt som Nokia vill undvika vad varumärken som Polaroid blivit så kommer de att försöka hålla en kvalitetskontroll på produkterna som olika kinesiska tillverkare vill sätta sitt namn på. Dels genom att sälja designtjänster, dels genom att följa upp kvaliteten på tillverkningen. I fallet med N1 så tror jag inte att detta är något som helst problem. Foxconn har ju erkänt hög produktionskvalitet då de gör de flesta av Apples iPads.

Det som jag personligen kan tycka är lite trist är formgivningen i detta fallet - som är i det närmaste en ripp-off av en blandning av iPad och iPhone 6. Nokia har alltid varit lite mer unika i sin formgivning innan. Detta känns som de gjort en liten "Samsung" här, eller ännu värre en "Xiaomi", om man skall se det krasst.

Följde alla vettiga formgivare med till Microsoft i deras köp av mobil/device-divisionen hos Nokia? Kanske de bytt till helt andra jobb. Verkar som om, om man skall gå efter denna N1, att de i alla fall inte är kvar på Nokia längre.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tilax:

Om Nokia bara hoppat på Android från början hade de aldrig sjunkit så här lågt som de gjort nu!

Jag har en bild och en video som du borde se xD
Vi börjar med bilden:

Och denna. Tragiskt och elakt om det stämmer, men skönt att höra att Nokia nu ändå finns kvar i någon form.