AMD tillkännager Carrizo och Carrizo-L

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av anon179444:

"Processorarkitekturen är Puma+, en upphottad version av Jaguar som återfinns i senaste generationens spelkonsoler."
Spännande!

Carrizo-L är Puma+
Carrizo är Exavator

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Yoshman:

Om det är just IPC du vill jämföra måste du titta på program som använder en CPU-tråd. De värden du listar ovan är för Cinebench när alla CPU-trådar används (och Cinebench skalar nära nog perfekt med CPU-kärnor, något ytterst få "vanliga" program gör). IPC är ungefär 40-60% (lite beroende på vad man gör) högre i Sandy Bridge jämfört med Piledriver.

Om det är SweC test av FX-8350 du hämtat siffrorna ovan så är det 53% skillnad i IPC om Cinebench används som måttstock vid samma frekvens på FX-8350 och i7-2600k.

Ja, fast de går ju inte i samma frekvens, så då blir väl instruktioner per sekund (IPS), mer intressant.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Ratatosk:

Ja, fast de går ju inte i samma frekvens, så då blir väl instruktioner per sekund (IPS), mer intressant.

Absolut, det är IPC * frekvens som är det mest intressanta måttet. För "vanlig" användning är det måttet långt viktigare än totala prestanda över alla CPU-trådar.

Från Piledriver -> Steamroller så sänktes frekvensen rätt exakt lika mycket som IPC ökade för att få ner TDP, vi får se hur det blir nu. Frekvensen skiljer inte speciellt mycket mellan APUer och motsvarande Core-modeller, för mobila enheter är det snarare så att Intel har högre genomsnittsfrekvens. Så att jämföra IPC är inte helt irrelevant. IPC är som mest relevant när man jämför två generationer ur samma CPU-familj för att få en känsla för hur stora/små förbättringarna är i den nya generationen.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av LPG:

Nu gjorde jag dock bara en snabb uppskattning hur en 8 kärnig Excavator processor skulle kunna prestera. Det du förklarar är sådant jag redan är medveten om.

Fast nu kommer det inte komma någon 8-kärnor Excavator som du vet då AMD lade ner Bulldozerspåret för server och desktop (AM3+) rätt omgående, där server fick en förenklad variant av Piledriver istället för den (12 kärnors 24 i MCM) som var tänkt (som inte kom efter ändringar/ny roadmap) och planerna ändrades alltså i princip redan innan Bulldozer lanserades. Ska du ändra det måste du tillbaka till 2011 och ta andra beslut, ett beslut där du spenderar resurser på en trasig arkitektur istället för nya produktområden som semi-custom, och ha mindre resurser att arbeta på nästa generation x86 och ARM med. Skulle du ta beslutet idag att göra en AM3+-variant så skulle du få se en 8 kärnors Excavator långt efter Excavator APUerna, närmare tidsramen för AMDs nya arkitektur för x86. Jag skulle nog inte sitta och hoppas på en Excavator runt 2016 med AM3+/990FX/SB950/DDR3 även om jag så investera i en sådan plattform 2011. Efter fyra år som det skulle handla om är det ändå okej att byta.

Det intressanta är hur fyrakärnors-varianterna kommer prestera. De kommer tävla mot 2 kärnors Broadwell i detta segment (bärbara/ultraportabla/sff eftersom nyheten rör BGA-varianten). Tidigare har det absolut inte varit bra nog för att ens motivera att använda det i en billig maskin utan diskret GPU. Detta är ingen större förändring på CPU-sidan, men med bättre strömförbrukning, gpu och bättre prispunkt så kanske man ändå får se de ute i verkliga produkter. Som skulle kunna bana väg för att AMDs Zen också ska ta bärbara seriöst, bärbara är ju trotts allt den största PC/klient-plattformen. Så för att vi ska få schyssta priser (inte från Intel då utan från AMD själva) osv är det nödvändigt att de är med i spelet.