FCC omdefinierar bredband till minst 25 Mbps

Permalänk
Medlem

Skiter i vad det kallas så länge jag får vad jag betalar för.

Visa signatur

Idioter förbokar datorspel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meckoman:

3 personer i min familj som delar på 8mbit ADSL (dvs 5-7). Det fungerar uselt. Det går inte att kolla videoklipp på youtube utan att buffra ett tag (brukar ta en kopp kaffe eller göra något annat medans jag väntar på 720/1080p), det går inte att vara uppkopplade samtidigt pga att det tar slut på IP adresser så vi har fått ordna det med en apple time capsule och kör en del datorer/telefoner på den.
När jag "LANar" med en vän så brukar vi få stänga av alla program som tar på internet prestandan samt koppla bort telefonerna från WiFin för att det inte ska bli helt ospelbart med 300-700 ping.
Bredband=25mbit för en person. 100mbit för en familj.
Synd att fibertråden missade att korsa vårat hus..

Det mesta av dina problem har antagligen att göra med att du kör just ADSL. Samma hastighet med fiber hade förmodligen varit mycket trevligare.

Personligen har jag svårt att leva utan minst 100/100

Permalänk
Medlem

10/10 minimum o de måste vara fiber! Bort med adsl!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Känns som att FCC börjar lacka på att utvecklingen av fiber går så pass långsamt i USA. Tv/film-industrin är ju rätt jäkla stor i USA så att för att ens tänka tanken på 4K/8K ska kunna sändas så är det klart att fibernäts-utbyggnaden måste till. Känns ju heller inte helt omöjligt att påtryckningarna kommer därifrån. 25 Mbit är ju en rätt bra gräns. Det är väldigt få ADSL-förbindelser som ens orkar upp så högt(krävs att man bor väldigt nära station).

Med andra ord så tvingar man fram med denna gräns fram fiber-utbyggnad.

Visa signatur

Spelriggen: Intel i5 10400F - GTX 1070 - 16GB DDR4 - ASUS TUF GAMING B460M-PLUS - 500 GB SDD - be quiet! 730W - Define Mini C

Permalänk
Medlem

Nedströms är rätt ointressant. Vad man har i uppström är det som är intressant. Annars blir internet bara en till tv-kanal.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem
Skrivet av RepZi:

50 Mbit som minimum, vill själv ha 100 gbit finns inte för konsumenter

Du kommer aldrig någonsin kunna bruka 100gbit-anslutning med dagens teknik om du inte har en hel hög med raidade super-SSDer

Skrivet av Cityguysims:

Har 8mbit nedströms, aldrig något problem, förstår inte varför jag ska ha mer? Kan se 720 stream netflix osv.

DU har 8mbit ja.. Det är ju det som är problemet, en person kan klara sig med tex 8mbit utan problem men blir det mer än en person i hushållet så börjar bandbredden väldigt fort ta slut.

Vi har kanske fyra mobiler anslutna trådlöst, en eller ibland två bärbara, två stationära datorer och tv-box. Sitter två personer och lirar CS och en kollar på tex tuben i SD-kvalitet så går det ok men startar någon tv:n (alltid någon som vill kolla på tv i en stor barnfamilj) så buffrar Youtube var femte sekund och i CS får man en ping över 800 i värsta fall. Det är ganska svårt att spela cs med en sån ping

Så ja, en person kan klara sig på väldigt knapp bandbredd eftersom du sällan kollar på tuben på datorn, film på tv:n och laddar ner skit samtidigt men så fort man utökar hushållet duger inte dom minsta "bredbanden" till.

Till mitt exempel ovan har vi 24/1 och det går som sagt fort utför med anslutningen om någon laddar ner eller tittar på tv.

Egentligen borde det alltså finnas en minimigräns för bandbredden per person i hushållet istället för en fast gräns för alla men det finns ju ingen bra guide för "X antal personer = X antal mbit" som man kan följa.

Visa signatur

"Man köper inte vilken dator som helst, man tar först reda på vad grannpojken kan för datorer, då vet man att supporten alltid finns i närheten!" - KDM
TeamSpeak 3-server: esab86.no-ip.org
Jobbar heltid med att laga folks bilar så hinner inte köra minecraft-server längre :/

Permalänk
Medlem

Jag har Tyfon 100 Mbit och jag får alltid 96 ner 95 upp så jag är nöjd ^^.
Men vi i Sverige har alltid haft bra internet, mot resten av världen, men det är ju bara för USA att lägga lite mindre på vapen och krig och lite mer pengar på IT så har nog alla i USA 1000/1000 haha.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING, I7 9700K, 16GB RAM, SSD 128GB, SSD 256GBx2, HDD 2 TB, NVIDIA GeForce GTX 1080, Logitec MX518, Tangentbord LIDL "Mekaniska is for sissys", WIN 10 Ultimate 64Bit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nibiru:

720p kan knappast klassas som högupplöst 2015. Kan man inte strömma 4K har man inte "bredband".

Skickades från m.sweclockers.com

onödigt att strömma 4k med en 1080p skärm som jag har då, men som jag skrev så förstår jag inte varför <jag> skulle behöva mer

Skrivet av Treant:

Förstår du verkligen inte varför någon vill ha mer? Snarare så har DU inte behov av det.

Vi som laddar ner mycket vill gärna att det går snabbt. Är man en familj på fyra som använder datorer så krävs det en hel del för att det inte ska lagga. För att se Netflix i HD kvalité så krävs det betydligt mer än 8mbit.

Läs igen, titta på vad jag verkligen skrev. Jag skrev ju att <jag> inte förstår varför <jag> skulle behöva mer

Visa signatur

i7 4790k | Asus Z97-A | 16GB | Gainward GTX 1070 Phoenix GS
Phanteks Enthoo Evolv ATX TG | EVGA Supernova G2 750W
Samsung 850 PRO 128GB | Samsung 850 EVO 250GB
Seagate Barracuda 4TB | Cryorig H5 Ultimate

Permalänk
Medlem
Skrivet av xinox73:

Jag har Tyfon 100 Mbit och jag får alltid 96 ner 95 upp så jag är nöjd ^^.
Men vi i Sverige har alltid haft bra internet, mot resten av världen, men det är ju bara för USA att lägga lite mindre på vapen och krig och lite mer pengar på IT så har nog alla i USA 1000/1000 haha.

Det USA lägger på militären i en månad skulle nog räcka för att ge minst 50% av Sveriges medborgare fiberanslutning....

Dom plöjer väl ner mer pengar i militären per år än vad vi har i BNP, statsbudget och statsskuld tillsammans ??

Visa signatur

"Man köper inte vilken dator som helst, man tar först reda på vad grannpojken kan för datorer, då vet man att supporten alltid finns i närheten!" - KDM
TeamSpeak 3-server: esab86.no-ip.org
Jobbar heltid med att laga folks bilar så hinner inte köra minecraft-server längre :/

Permalänk
Medlem

Glömde även säga att 10/10 är lagom ->per person<- i hushållet det är i alla fall vad jag rekomenderar för mini användare... de som använder mer brukar ändå veta hur mycket de vill ha/behöver..

Permalänk
Medlem

Tycker 25Mbit är en ganska bra gräns i dagsläget, ser till så att leverantörerna får lite press på sig att uppdatera sitt utbud.
I Sverige är inte detta ett jätteproblem då stora delar av landet redan har tillgång till 100Mbit eller snabbare, men samtidigt finns det områden som inte ens kan få 10Mbit.

Kollar man USA där FCC håller hus så är 50Mbit+ uppkopplingar inte alls lika vanliga, visst finns det men det är dyrt och inte tillgängligt i samma skala som här i Sverige.

Visst skulle de kunna ta i och sätta 100Mbit som gräns men då skulle större delen av världen inte längre ha tillgång till det som klassas som bredband på många år.

Sitter själv på 100/100 sedan många år tillbaka och fick 10/10 hemma redan för 17 år sedan men alla har ju inte bott i sådana områden att detta varit möjligt.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av '[TBOC:

Razor;15198459']Egentligen borde det alltså finnas en minimigräns för bandbredden per person i hushållet istället för en fast gräns för alla men det finns ju ingen bra guide för "X antal personer = X antal mbit" som man kan följa.

Det är idag svårt att konsumera mer än 20Mbit/person och snabbare än det har man bara nytta av för dataöverföring av sånt man inte konsumerar i realtid, dvs "tidskomprimerad konsumtion"
EUs bredbandsmål var 20Mbit till år 2020 så 20Mbit/person eller 100Mbit/hushåll vore nog lämpliga nivåer om definitionen av bredband ska följa behovsutvecklingen och om kanske 5 år så bör man se över vad som hänt med behoven och uppdatera om det behövs, man kanske även borde kräva ip v6 stöd för att få kalla det bredband eftersom "sakernas internet" kommer att kräva ipv6 för att fungera bra och det är kanske där det kommer att utvecklas mest nya saker i den nära framtiden.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Waloth:

Så länge du kan streama någonting i 720p så anser jag det bör räknas som bredband. Att sätta höga krav såsom 25megabit är rätt hårt i mina ögon. Nu sitter jag på 10/10 och det räcker mer än väl till användandet i mitt hushåll.

Du bor heller inte i USA

"Enligt Post- och telestyrelsen går gränsen vid blygsamma 2 Mbps"

Visa signatur

The problem in society today: Smart phones, stupid people.

Permalänk

Tänk på att det kan dröja LÅNG tid innan dom gör det igen ?

Visa signatur

Ryzen 5800x | Corsair H100i V2 | 32 GB DDR4 Corsair VENGEANCE | Asus Z370 | Gigabyte RTX 3080 Xtreme | LG 27GL850 144hz NANO IPS | Corsair VOID wireless | Valve Index | Simlab P1 Cockpit | Fanatec set Simucube 2 pro | Triple 55" Oled surround

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det är idag svårt att konsumera mer än 20Mbit/person och snabbare än det har man bara nytta av för dataöverföring av sånt man inte konsumerar i realtid, dvs "tidskomprimerad konsumtion"
EUs bredbandsmål var 20Mbit till år 2020 så 20Mbit/person eller 100Mbit/hushåll vore nog lämpliga nivåer om definitionen av bredband ska följa behovsutvecklingen och om kanske 5 år så bör man se över vad som hänt med behoven och uppdatera om det behövs, man kanske även borde kräva ip v6 stöd för att få kalla det bredband eftersom "sakernas internet" kommer att kräva ipv6 för att fungera bra och det är kanske där det kommer att utvecklas mest nya saker i den nära framtiden.

Hade vi haft 20Mbit per person i hushållet hade vi klarat oss utmärkt, nu har vi 2,5Mbit per person i hushållet om alla är hemma och skulle använda nätet. Det duger verkligen inte till mycket...

I bästa fall kan vi få 6Mbit per person om halva familjen inte är hemma och Telia har en otroligt bra dag med uppkopplingen. Att ens kunna få till 10Mbit per person tror jag hade räckt långt för vår del men då skulle vi ju haft 80Mbit och Telia kan bara ge 24Mbit här och det är sällan man ens får det...

Visa signatur

"Man köper inte vilken dator som helst, man tar först reda på vad grannpojken kan för datorer, då vet man att supporten alltid finns i närheten!" - KDM
TeamSpeak 3-server: esab86.no-ip.org
Jobbar heltid med att laga folks bilar så hinner inte köra minecraft-server längre :/

Permalänk
Medlem

100/100 för att kallas Bredband, Annars är det bara en internetuppkoppling.
Definitionen bredband betyder, (om det nu finns nån mening med att använda den termen längre), mer eller mindre att anslutningen kan användas till flera saker samtidigt. Visst 10Mbit räcker ganska långt för en enskilld användare som bara gör en sak åt gången. Men har man ett hushåll med flera användare så är det kört ganska snabbt.
Så rent definitionsmässigt så ska bredband kunna användas till flera saker samtidigt, och då krävs det lite mer. (sen om man personligen behöver "bredband" är ju en helt annan fråga.)

Permalänk
Medlem

Jag har 30/30 hemma och det räcker inte långt om t.ex. barnen vill titta på barnkanalen via svtplay samtidigt som tanten ser på nån såpa på en playkanal samtidigt som jag ser på youtube i minst 1080p och självklart mobiler och surfplattor uppdaterar sig automatiskt under tiden och använder bandbredden.

Permalänk
Medlem

Tycker man klarar sig bra med 10/10Mbit om man är själv på linan. Kan streama HD film och tanka filer etc. Dock medger jag att det kan va segt om man ska tanka och installera spel från steam ofta som kan ta 7timmar för runt 50Gb.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Poison:

Jag förstår inte ens varför begreppet bredband fortfarande används. När man muntligen pratar om internetuppkopplingar så är det termerna fiber, ADSL, 4G osv man använder. Om någon frågar vad man har för uppkoppling så svarar man ju inte "Jag har bredband!"...

Generellt har nog folk ingen aning om vad fiber, coax eller xDSL är.
Skulle det inte vara så jävla mycket reklam för 3G/4G skulle nog ingen veta vad det är heller.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Internet tillgång.
Det är som att inte alla vägar får kallas motorvägar. Men du kan fortfarande köra på de andra vägarna, dock inte lika snabbt. Du har helt enkelt olika klasser på dem. Och för att få lov att kallas motorväg för internet, dvs bredbands internet, bör du ha högre krav.

10Mbit i BÅDA riktningarna, UTAN datamängd begränsningar anser jag är "bredband".
Dock kan jag acceptera 10/2 som grund krav, men de måste sluta kalla alla trådlösa ersättare bredband, då du inte kan använda all bandbredd i den mån du kanske vill.

Håller helt med dig om datamäng! Borde vara krav på utskrivning av maximalt som går att ladda misstänker det inte blir mycket när surf mängden är slut... Oftast så salu förs dom ju som fri surf!

Visa signatur

3570k 4.7 ghz - ASUS 660ti - 4*4gb - 840 250gb
Citera för svar
/Jacob

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cityguysims:

Har 8mbit nedströms, aldrig något problem, förstår inte varför jag ska ha mer? Kan se 720 stream netflix osv.

Ladda ned ett 14GB spel from Steam under en halvtimme.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erick:

Vad gäller definition av bredband tycker jag även man bör ha med att det ej får finnas datamängdsbegränsning.

4G "bredband" tillexempel är ju ett skämt där man teoretiskt kan köra slut på sin månadskvot på några timmar.

Lika så när det ligger begränsningar i antalet anslutningar. 4G har väl inte sällan en begränsning på 16 anslutningar som max samtidigt. Det ger ju "vissa" begränsningar på flera överföringsprotokoll.

Ja 10/10 utan datamängdsbegränsning är definitivt bredband, 25 mbit med datacap är definitivt smalband även 40 mbit skulle jag betrakta som smalband om du är begränsad med data caps.

Permalänk

Många argumenterar för att bredband bör fortsätta vara 10/10 eftersom många klarar sig på det. Själv har jag alltid sett namnet bredband som en hastighetsgaranti för lite mindre kunniga konsumenter som vill ha lite utöver det man klarar sig på. Därför tycker jag det är bra att de höjer hastighetsgränsen till 25Mbit/s och förhoppningsvis fortsätter att höja den i framtiden.

Stabilitetskrav är dock något som saknas och bör läggas till i kravet för att en uppkoppling ska kunna kallas för bredband.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tempel:

Nedströms är rätt ointressant. Vad man har i uppström är det som är intressant. Annars blir internet bara en till tv-kanal.

Ehh...Det är nog en väldigt liten minoritet som anser att upload är viktigare än download hastighetsmässigt. Kikade lite snabbt på statistiken i min pfsense-burk och kan konstatera att jag använder ~16x så mycket donwload som upload (100/10-lina). Seeding much?

Visa signatur

WS: AMD Ryzen 3700X | 16GB Corsair LPX 3733 | MSI RX 6800 | Samsung PM981a 1TB | Louqe Ghost S1
Laptop: ASUS UX32LN | i7-4510U | 12GB DDR3 | 13.3" FHD | 256GB SSD
Server: Intel Xeon E5-2660 | 32GB DDR3 | UnRaid

Permalänk
Medlem

2/2 , och låg latency tycker jag.

Permalänk
Medlem

låter bra och så men det allra viktigaste är ju att det är en stabil uppkoppling (fiber). Själv skulle jag inte bli glad med mindre än 50Mbps men även 10Mbps funkar fint för video, spel osv. Största problemet är väl störningar, i alla fall för mig

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mocka:

100/10 är bra men mycket vill ha mer och 250Mbps hade inte vart fel när man vill tanka hem Steamspel bara för att småköra för skojs skull. Eller så köper man en större SSD men men

Har GB bredbandsuppkoppling men får oftast 50 MB på Steam.

Visa signatur

Höghastighetsfiber är livet :)

Permalänk
Medlem

"Bredband" för mig är en konstant internetuppkoppling som inte bryts av att telefonen ringer eller som kräver att man kopplar upp sig med modem varje gång man ska gå ut på internet.

Jag märker att min definition av bredband är förlegad med kanske en sisådär 10-15 år.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mattsingen:

När man är en familj på 5 så är man väldigt glad för 100/100. Vi skulle inte klara oss med mindre vilket är ett problem när vi nu letar större boende. Det är långt ifrån alla platser som kan nå detta i södra förorterna till Stockholm.

Nynäshamn har allt du vill ha, 1 timme pendeltåg till Stockholm C, 100/100 fiber i de flesta boenden, den enda nackdelen är väl att det inte finns så mycket att göra i nynäshamn utan man måste ta pendeln till stockholm om man vill göra nåt annat än sunkig bowling eller en helt ok biograf.

Permalänk
Medlem

Under 10/10 är inte ens meningsfullt. Min sketna DSL lina här i Amsterdam fungerar inte att köra 1080p på.