Vad använder vi för beslutsstöd dagligen?

Permalänk
Medlem

Vad använder vi för beslutsstöd dagligen?

Tjena,

Suttit och slitit mitt hår i 2 dagar nu, kan för mitt liv inte komma på något intressant att skriva om...

Uppgiften är formulerad så här: Efter ca 6 veckor har ni en inlämningsuppgift där ni ska försöka få grepp
om idéer som funnits på kursen ditintills. Temat ska vara Systemen.

Vi ska alltså skriva om beslutsstödssystem och inhämta egen erfarenhet för att knyta ihop, i mitt fall, företagsekonomi och systemvetenskap.

Någon som vet några DSS som människor i allmänhet stöter på i vardagen? Alltså, något jag kan skriva om och starkt relatera till mig själv. Vi har grundläggande litteratur om de flesta typer av DSS, men måste ha specifika system att undersöka.

Tack på förhand.
Zoxx0

Visa signatur

| 5950x | G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB 3600mhz cl 16 | x570 Aorus Master | 3080 Aorus Master | Gigabyte Aorus NVMe Gen4 M.2 2280 | Fractal Design Define 7 XL | Corsair H115i Pro XT | Corsair HX1000i 1000W |

Permalänk
Medlem

Beslutsstöd i form av tekniskt utrustning är väl informationssamling först och främst (för att bidra till databearbetning). Lite som wikipedia fast för sånt vi kanske ska köpa. Ska man se det från majoriteten av medelsvensson kanske Google är mer ett beslutsstöd än något annat. Då det följer regler för vad det ska visa upp beroende på input.

DSS, ska det stå för beslutsstödsystem?

Du ska alltså helt enkelt analysera system som bearbetar i princip fyra steg, inhämtning, planering, bearbetning och delgivning av informationen som konsumenten av systemet använder? Har du din uppgift formulerad?

Visa signatur

Citera om du vill ha svar, hjälpte jag dig, gilla svaret!
Felkod40

Permalänk
Medlem

Prisjakt.

Permalänk
Avstängd

Reseplanerare för kollektivtrafik är ett ganska klassiskt exempel på beslutsstöd som många privatpersoner använder.

När jag pluggade systemvetenskap och vi skulle komma på ett ställe där beslutsstöd kunde underlätta så byggde vi en lösning för en resebyrå. Kunden kunde gå in på en sida och göra lite val om vad de var intresserade av, ofta viktade mot varandra med typ ett skjutreglage. Storstad eller strand. Upplevelse eller ta det lugnt. Festande eller lugn och ro. Osv. och en massa andra val om exempelvis världsdel, budget, nivå på hotell osv. Sen fick man då rekommendationer om olika resmål.

Permalänk
Medlem

Brukar kolla väderprognosen för att avgöra vilka dagar i veckan och tid på dagen då det är bäst chans på bra väder när jag ska ta mina joggingrundor. Sedan stämmer det inte alltid och då får man antingen strunta i vädret och ge sig ut ändå (vilket är det bästa) eller chansa på att det blir bättre senare och vänta. Ibland är vädret bättre mitt på dagen och då tar jag joggingrundan på lunchen. Ibland ska det vara bättre morgon och kväll och då kan jag välja att springa till och från jobbet den dagen istället.

Använder SMHI hemsida för att kolla prognosen.

Permalänk
Medlem

Såg en tabell igår på feber.se (tror jag) om vilka Faktorer som spelade in när man valde spelkonsoll! Kanske kan vara något?

Visa signatur

i5 3570k / Asus p8z77-i Deluxe / Asus Gtx680 DCII / Corsair Ax 750w / Ocz Petrol 256GB / Corsair Vengeance 16GB

Permalänk
Hjälpsam

Sweclockers GPU tester med tillhörande tabeller för pris/prestanda

Utmärkt exempel på beslutstöd.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI