Ny miljöskatt kan ge dyrare datorer

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av E Meduza:

Det spelar ingen roll vart i "kedjan" skatten först införs, det är ändå vi konsumenter som får betala tillbaka vad företaget/importören har betalat i skatt genom att priset höjs.

Precis, det var det som var poängen. Så hur skulle de som du hellre hade sett kunna införa en ekonomisk bestraffning som bara drabbade tillverkarna men inte konsumenterna?

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av E Meduza:

De gubbar och tanter som sitter i dagens riksdag är ju helt från vettet!

varför ska JAG som privatperson straffas för att tillverkarna har ett giftigt ämne i en produkt? och vad fan kan jag göra åt den saken?
Straffa tillverkarna eller importörerna och behåll priset för den slutgiltiga användaren, så kanske det blir mindre import och tillverkarna måste lösa ett problem som är lika med färre sålda produkter till butiker.

Det är ju alltid vi vanliga människor som får ta smällen istället för att gå till roten av problemet.....jävla idioter och dagisbarn som sitter i riksdagen!

Produkterna hade varit dyrare sedan ett flertal år om tillverkarna använt dyrare men miljövänligare alternativ. Så nej, du kanske får ta en liten smäll, men du har levt gott på att inte behöva ta smällen tidigare.

Den viktigare frågan är om du bryr dig och är villig att betala priset för att vi levt över våra tillgångar. Sverige är märkligt nog ett av de länder i världen som per capita åsamkar mest skada på ekosystemet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

Den viktigare frågan är om du bryr dig och är villig att betala priset för att vi levt över våra tillgångar.

De är va dom vill få dig att tro. Allt handlar om pengar. Alla "miljöavgifter" är där för att folk tror att de behövs och accepterar att höjdarna vill ha mer lön. Värden går inte under långsammare för att skatt införs här o var, men mottagarna blir rikare.

Men allt jag skrev är givetvis bara mina egna åsikter så de godtrogna får gärna ignorera mitt inlägg och fortsätta ge pengar till tiggare och välgörenhet och tro att pengarna gör nytta...

Dold text
Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

Produkterna hade varit dyrare sedan ett flertal år om tillverkarna använt dyrare men miljövänligare alternativ. Så nej, du kanske får ta en liten smäll, men du har levt gott på att inte behöva ta smällen tidigare.

Den viktigare frågan är om du bryr dig och är villig att betala priset för att vi levt över våra tillgångar. Sverige är märkligt nog ett av de länder i världen som per capita åsamkar mest skada på ekosystemet.

Ehm. Det är staten du betalar skatt till, inte någon gud som magiskt löser alla problem. Det har ju inte sagts vad pengarna ska gå till. De kommer ju knappast gå till åtgärder för att förbättra miljön eller stoppa spridningen av sagda ämnen. Så i själva verker är allt du gör betalar pengar rakt ner i statens ficka för ingen riktigt bra anledning.

Permalänk
Medlem

Det råder hyfsat god konkurrens inom de flesta delar av elektronikbranschen och en del av skatten/avgiften skulle branschföretagen stå för. Banker i Sverige kan överföra minsta kostnad och lite till på sina kunder eftersom det är så få konkurrenter och vi är väldigt trogna kunder, men det motsatta råder i stora delar av elektronikbranschen. De flesta prissättningsstrategier i elektronikbranschen utgår ifrån vad varan ska kosta, i princip oavsett skatter och avgifter, men samtidigt är aktiebolag förstås inte okänsliga för ägarnas krav på avkastning.

Dessutom behöver den gemensamma kassan intäkter efter åtta år av åderlåtning, så att vi kan börja bygga upp den allmänna välfärden igen. Även om man ska vara försiktig med skatt på konsumtion då det kan ha negativa effekter på sysselsättning (och välfärd i bemärkelsen lägre budgetbegränsning) kan den effekten kompenseras om den gemensamma kassan använder inkomsten till att stimulera ekonomin på efterfrågesidan (dvs använder pengarna till egen konsumtion). Jag tror dock att själva utredningen är en eftergift till Miljöpartiet, och det är inte säkert att det verkligen hamnar i budgeten.

Visa signatur

Intel Core i9-12900k | Asus ROG Strix Geforce RTX 3070 OC | G.Skill Trident DDR5-6000 CL36 BK RGB | Seagate Firecuda 530 | NZXT H510 Elite white, 4x Lian Li SL120/140 fans | NZXT Kraken X63 – all RGB set to static white

Permalänk

Först skatt, sedan moms på totalbeloppet...
Precis som vanligt.

Visa signatur

Buildning a machine that goes BING!
And a F-18 Simulatormachine that goes "Fox 2"

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av ErwinHun:

Jag tror dock att själva utredningen är en eftergift till Miljöpartiet, och det är inte säkert att det verkligen hamnar i budgeten.

Utredningen tillsattes av regeringen 2013 (se första sidan i rapporten, eller detta inlägg), vilken var rätt miljöpartifri.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CFSsss:

Sverige betalar redan bland den högsta skatten i världen. Mera skatt är inte lösningen.

Skatten och priset på elektronik, och speciellt datorer, ska hållas LÅG så att folk har råd att köpa ny teknik och lära sig den. Det är så vi hänger med i den internationella utvecklingen, får ungdomar som är intresserade av data och programmering etc.

Du verkar ung men jag har ganska mycket erfarenhet av att jobba runt om i världen och har sett flera länder där skatten på elektronik är hög, det är inte någon bra lösning. Fattiga familjer har inte råd att köpa sina ungdomar bra datorer, skolarbetet blir lidande, det blir svårt att skapa bra infrastruktur för IT, svårt att skapa effektiva företag, svårt att skapa bra dataprodukter som går att sälja på den internationella marknaden etc. Den faktiska samhällskostnaden för skatt på datorer är betydligt högre än vad det smakar.

Det är inte för egen vinning jag är emot skatt som detta, det är för att om välfärden i Sverige ska kunna hålla hög måste skatten på datorer hållas låg.

Bra sagt! Men den svenska modellen är väl sen idén att dom som sen inte har råd att köpa dator till barnen får bidrag... Eller skolor erbjuder "gratis" dator.

Permalänk

tutatuatu, nu kommer åsiktspolisen

Permalänk
Medlem
Skrivet av phz:

Utredningen tillsattes av regeringen 2013 (se första sidan i rapporten, eller detta inlägg), vilken var rätt miljöpartifri.

Fast det gör inte att just den lilla biten du citerade nödvändigtvis är fel, kan vara värt att nämna. Alliansregeringen förhandlade trots allt med Miljöpartiet för att få igenom en del utan att bli fällda av SD, så möjligheten att utredningen ändå är en eftergift till Miljöpartiet finns helt klart.

Om man nu ens kan kalla det eftergift... Tycker inte att det är en orimlig utredning att göra, oavsett block. Vissa verkar tro att man börjar med den slutsats man vill ha (Mer skatt!) och sen beställer en utredning som ska komma fram till det. Jisses...

Permalänk
Medlem

Ja det här var ju en utomordentligt dum idé.

Man kunde ju tro att den som gjort förslaget är dum, men menar väl. Men det inser man ju snart att det inte handlar om eftersom de som inte har de farliga ämnena fortfarande måste betala 25% av skatten som billigast. Sen skall man betala moms på detta också såklart. Det är helt enkelt dags att skaffa mer pengar till mångkulturen, bidragssamhellet och allt annat.

Att lilla Sverige gör detta kommer inte tillverkarna bry sig om. Som med copyswede kommer kostnaderna gå direkt till kunderna. Om EU gjorde detta skulle det kanske ha effekt, men det skulle skada kunderna mer såklart. Om något kanske de gör produkterna lättare då detta är billigare och enklare. Skulle EU införa något liknande, men istället baserat på mängden farligt ämne så skulle det kanske få effekt. Men I många produkter skulle det nog vara billigare att ha hög skatt och billig tillverkning. Vore långt bättre för miljön om de istället försökte göra något åt den planerade åldrandet.

Att basera detta på vikten av produkten är ju urbota dumt (någon som vet om det ränkas med eller utan emballage, icke-elektroniska tillbehör, elektroniska tillbehör typ laddare...?) detta har ju inget med hur mycket farliga ämnen det är i den. Och det slår ju hårdast mot billiga men tunga produkter...

Men självklart kommer detta skada konsumenternas plånböcker. Ett par skräckexempel vore ju:
PS3 slim 1600kr;- 3.1Kg = 320kr+moms = 400kr extra ~25% extra PGA denna skatt!
"dataskärm" 1200kr;- ~3Kg = 400kr /33% extra!
Bilstereo 200kr;- ~1.5Kg = 225kr Mer än dubbla priset!
Även ifall de skulle börja göra 100% miljövänliga skärmar av denna vikt kosta 100kr extra.

Sen nämns ju inget om separata delar. Om dessa inkluderas med samma tak blir det ju fruktansvärt. t.ex. Chassi (Har elektronik för USB osv) 400kr extra, moderkort 150kr, CPU+kylare 150kr, hdd 150kr, grafikkort 300kr... 1150kr extra för en vanlig dator.

Hur tänker ni som tycker att detta är bra och inte kan jämföras med copyswede? Tror ni verkligen att det här kommer göra elektronik miljövänligare? Och tror ni att denna regering då skulle ta bort denna skatt eller istället bara göra om kriterierna för att fortsätta få in cash?

Permalänk
Medlem

Men vad är detta? Det är ju inte datorer som är orsaken till miljöförstöringarna!

Bild raderad. Se § 1.6.
Permalänk

Först en avgift på hårdiskar gällande privat kopiering som egenteligen inte finns då det finns kopierings skydd på det flesta filerna.

Sen detta, en per kilo skatt? Dags att man importerar

Permalänk
Hjälpsam

Noterar att de gör en skatt på produktens vikt inte mängden miljöfarligt innehåll.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Ja, det är en rätt grov skatt. Å andra sidan är det väldigt svårt att använda en detaljskatt där varenda del i alla datorer som säljs har en komplett lista på alla kemikalier och ämnen vilket leder till att varenda laptop, stationär dator etc. får en egen skattesumma. Det skulle krävas att miljödepartementet skapade ett eget departement för att dygnet runt köpa in, utvärdera och använda laboratorier för att komma fram till en rättvis summa för varenda elektronisk produkt innan de får säljas i Sverige. Det går helt enkelt inte.

Det här är dock vettigare än tidigare nämnda påslag på hårddiskar kallad "kopieringsavgift" som antipirat-lobbyn drev igenom. För att använda en typisk billiknelse så är det som om alla bilägare får betala en extra parkeringsskatt för att täcka de som parkerar utan att betala parkeringsavgift. Båda är extremt problematiska då det handlar om gissningar om hur många som kopierar musik till sina hårddiskar liksom hur många som parkerar utan att betala P-avgift och kommer undan. Jag tror snarare att siffrorna bakom kopieringsavgiften bygger på hur mycket de vill ha in, sedan skriver de ett pseudo-statistiskt material som de lämnar in till regeringen som inte går att motbevisa (men inte heller bevisa, något som regeringen inte krävde eller gjorde).

Frågan är hur det kommer att fungera. Fungerar det som det verkar; det gäller kompletta datorer i olika former och inte lösa delar som grafikkort, processorer etc.? I sådana fall så är det inget problem för de av oss som aldrig köper kompletta datorer utan bygger själv (dvs. stationära, det går inte att bygga egna laptops, plattor etc.).

Samtidigt behöver regeringen pengar för att kunna genomföra delar av sin politik, speciellt inom välfärden. Förra regeringen skapade en mängd punktskatter på snus, cigaretter, bensin och massor av andra varor för att hjälpa till att täcka hålet i statens plånbok efter alla skattesänkningar (och vissa skatter togs bort). Det handlar mest om att få in pengar via skatter. Socialdemokraterna lovade att inte höja skatten på arbete, därför får de göra som Moderaterna, hämta pengarna från andra källor.

Visa signatur

Intel Core i5 8400 - ASUS ROG STRIX Z370-H Gaming - Kingston HyperX 4x4GB 3200 - Samsung EVO 840 256GB, OCZ Vertex 4 128GB, div HDD - Corsair RM 750W - MSI Radeon 7950/OC @ 1200/1750 (dött, söker nytt grafikkort)

Permalänk

Kan dom ge sig nån gång? Ska dom sätta en till skatt på datorer får dom väl dra ner nåt annat. Har ju inte råd att leva snart.

Visa signatur

Samsung 24" S24A350H LED | Fractal Design Define R3 | FSP FSP650-80EGN 650W 80+ Gold | MSI P67S-C43 REV B3
1TB Samsung Spinpoint F3 | Intel Core i5 2500K | Cooler Master Hyper TX3 | Corsair 8GB CL9 1600Mhz VENGEANCE LP Gigabyte GeForce GTX 570 1280MB Windforce Rev 2.0 | Mionix Naos 3200 @ SteelSeries S&S Solo | Logitech Ultra-X

Permalänk
Medlem
Skrivet av scyphe:

Samtidigt behöver regeringen pengar för att kunna genomföra delar av sin politik, speciellt inom välfärden. Förra regeringen skapade en mängd punktskatter på snus, cigaretter, bensin och massor av andra varor för att hjälpa till att täcka hålet i statens plånbok efter alla skattesänkningar (och vissa skatter togs bort). Det handlar mest om att få in pengar via skatter. Socialdemokraterna lovade att inte höja skatten på arbete, därför får de göra som Moderaterna, hämta pengarna från andra källor.

Detta är ingen avgift, det är en skatt dvs pengarna går till svarta hålet, statskassan. Bara ett nytt sätt att pungslå oss..
Den socialistiska grundprincipen är att alla ska ha det lika dåligt och att, egentligen, ALLA intjändae pengar ska gå till staten som i nåder fördelar dem till behövande. De behövande ska sedan betala tillbaka genom att rösta rätt/rött!
Alla vet vart pengrna går. Ingen talar om det.
Löfven tyckte att 4.5 miljarder till de allra fattigaste pensionärerna var en "hiskelig summa" så sånt har vi INTE råd med.
Dagarna innan hade migrverket fått 18 miljarder, EXTRA...

De flesta av er här blir även ni pensionärer nån gång...JAG klarar mig (snålt leverne under aktiv tid och goda placeringar, utomlands) barnen kanske, men sen..
Vad vi ser är enbart en sista sukck från skattehöjarmaffian att ta in så mkt det går innan totala kollapsen.. Missa inte att det finns planer och regler för hur man ska ta över våra villor/bostäder!
Expropriationslag (1972:719) "Fastigheter kan övertas om Kommunen anser att det behövs.."
Förfogandelag (1978:262) "får för statens eller annans räkning förfogande ske enligt denna lag. " läs §5 och §6...
Vi bygger ju t ex inte ens en tredjedel av vad vi minst behöver. Vi måste bygga ett nytt Norrköing VARJE år för att det ska gå ihop sig...

Spårade kanske ur lite men ville visa att detta är bara en del av vad man/(s)taten vill ha av oss..
Det kommer mera..

Så spela på ni bara i era drömmar.. "det drabbar ju inte mig.."

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Stig45:

Detta är ingen avgift, det är en skatt dvs pengarna går till svarta hålet, statskassan. Bara ett nytt sätt att pungslå oss..
Den socialistiska grundprincipen är att alla ska ha det lika dåligt och att, egentligen, ALLA intjändae pengar ska gå till staten som i nåder fördelar dem till behövande. De behövande ska sedan betala tillbaka genom att rösta rätt/rött!
Alla vet vart pengrna går. Ingen talar om det.
Löfven tyckte att 4.5 miljarder till de allra fattigaste pensionärerna var en "hiskelig summa" så sånt har vi INTE råd med.
Dagarna innan hade migrverket fått 18 miljarder, EXTRA...

Spårade kanske ur lite men ville visa att detta är bara en del av vad man/(s)taten vill ha av oss..

Liksom tidigare nämnts en och annan gång i denna tråd och som klargörs av första sidan i rapporten så bör man kanske inte instinktivt avfärda detta som ett enfärgat politiskt korståg, även om det vore väldigt enkelt för tanken ifall det vore så.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk
Medlem

Steg mot miljövänligare produkter, tycker det är en bra sak!

Permalänk
Medlem

@phz:
Jag vet att svaret är sent, men i dagarna så beslutade elektrolux att lägga ner i sverige och flytta den svenska verksamheten till Ungern.... Grattis till alla svenska politiker.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av danedi:

@phz:
Jag vet att svaret är sent, men i dagarna så beslutade elektrolux att lägga ner i sverige och flytta den svenska verksamheten till Ungern.... Grattis till alla svenska politiker.

Det kostar att leka Bror Duktig!
Kostar jävligt mycket!
Fy Fan!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av danedi:

@phz:
Jag vet att svaret är sent, men i dagarna så beslutade elektrolux att lägga ner i sverige och flytta den svenska verksamheten till Ungern.... Grattis till alla svenska politiker.

Det är tråkigt, med extra tanke till de som förlorat sina jobb, men som jag frågade dig tidigare i tråden när du hävdade att denna kemikalieskatt skulle vara en attack på Electrolux:

Skrivet av phz:

All importerad elektronik berörs, liksom all elektronik som produceras här för att säljas inom Sverige, men export är undantagen. På vilket sätt skulle detta kunna vara en "häxjakt mot Electrolux"?

  • Om Samsung, Miele, Electrolux, vem som helst, vill sälja vitvaror i Sverige så berörs de av samma påslag.

  • Om Samsung, Miele, Electrolux, vem som helst, vill sälja vitvaror i andra länder så berörs de inte av påslaget. Export är explicit undantagen.

Läser man rapporten så inkluderar den dock ett betänkande om att svensktillverkad elektronik idag i mindre utsträckning än utländsk säljs via utländska kanaler till svenska kunder. Denna effekt skulle enligt rapportens uträkningar minska svensk elektroniktillverkning med strax under en promille.

Electrolux mörkar inte att anledningen att de flyttar tillverkning från Mariestad till Ungern är den vanliga kalkylen när det gäller flytt till låglöneland: produktionskostnad, i synnerhet arbetskraft. Lägre löner gäller i Ungern, av olika anledningar, men en eventuell framtida kemikalieskatt lär inte ha spelat in här. Om den skulle införas så skulle den påverka Electrolux försäljning på samma sätt, oavsett om varorna tillverkats i Ungern eller Sverige.

Liksom upprepats många gånger i tråden så handlar det om en utredning som tillsattes för flera år sedan, som nu kommit med sitt utlåtande och därefter kommer få remissvar från mängder av organisationer, varpå förslaget kan komma att refuseras, omarbetas eller godkännas. Vill man ha uppföljning på processen så kan man läsa remissvar från (inkomplett lista via snabb nätsökning)

(Ska man komma med en allmän generalisering så brukar man kunna veta vad privata intresseorganisationer tycker om förslag bara genom att läsa namnet på organisationen och titeln på förslaget, men det betyder inte att de inte lyfter relevanta frågor.)

Den ursprungliga rapporten som länkas från SweClockers artikel innehåller också redan yttranden från Skatteverket (sida 283) och Tullverket (sida 286).

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.