Permalänk
Medlem

Det här med lön

Jag gick IT på gymnasiet med inriktning programmering. Under min tid på gymnasiet så hade jag min egna lilla firma där jag erbjöd tjänster inom webbutveckling. Det kan nämnas att jag innan min gymnasietid sysslade med programmering, då i PHP.

Under min gymansietid så bekantade jag mig med andra språk, C++, Java, C#. Det var kul.

Direkt efter gymnasiet så blev jag anställd som webbutvecklare. Där arbetade jag med PHP och Ruby on Rails. Jag var 18år då. Jag drev fortfarande min firma vid sidan av.

Efter att ha varit anställd som webbutvecklare, så slutade jag, fortsatte med mitt eget, och höll på med det ett tag.

Nu är jag 24år gammal, jobbar som systemutvecklare. Utvecklar i PHP och AnuglarJS. Jag har förbättrat- och byggt om det mesta som har gjorts av han som jag har efterträtt. Nytt, fräscht och modernt.

Jag anser mig själv vara underbetald för det arbete jag gör och har gjort. Han som jag efterträdde hade 31 000:-. Jag har 25 000:-. Jag har pratat med min chef om detta, och chefens argument är att han hade en universitetsutbildning på 4år, vilket inte jag har, och därför är jag inte värd mer i lön. Trots att jag är en bättre programmerare.

Hur skulle ni ställt er i samma situation? Skulle ni köpt detta argumentet om universitetsutbildning? Jag har ju onekligen erfarenhet, då jag har jobbat sen 18års ålder.

Om jag går till ett annat företag, kan jag då förvänta mig att få en lön runt 30 000:- som systemutvecklare?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

I allmänhet bör en universitetsutbildning inom relevant område ge högre lön. Man lär sig en hel del under en utbildning och har intyg på vad man läst.
Det betyder inte att någon som inte gått någon universitetsutbildning inte skulle kunna vara minst lika bra, men då krävs det en hel del för att övertyga en eventuell arbetsgivare om detta. Om du har några hemmaprojekt att visa upp för en tänkbar arbetsgivare där denne kan se att du faktiskt är duktig så kan du nog få en bra lön.

Din nuvarande chef kanske inte inser att det du gjort är så mycket bättre än din föregångare.
Han kanske bara ser det som att du putsat lite på hans/hennes kod ?
Ny funktionalitet tenderar att imponera mera. Chefen får något nytt som kan säljas eller visas upp för kund.
Att förbättra befintlig kod är givetvis mycket värt, men från en utomståendes synvinkel kan det vara svårare att uppskatta.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem

Håller fullständigt med JesperT ovan. En utbildning i sig ska inte avgöra lönen, kompetensnivån ska styra den punkten. Men, dokumenterad utbildning (må det vara enstaka kurser, examen eller dokumenterade tidigare projekt) är nyckeln till att visa på att man besitter kompetensen i fråga. Så frågan är inte om du faktiskt är bättre eller sämre än din företrädare, frågan är om du kan påvisa det på ett övertygande sätt. Bevisbördan ligger hos dig i det här fallet och givetvis även om du söker ett annat jobb.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Min arbetsgivare är mycket väl medveten om min kompetens i jämförelse med han jag efterträdde. Varje Fredag är det möte och där går vi igenom vad som har har gjorts. Även min chefsutvecklare påpekar att jag besitter mer kompetens.

Trots det så går han bara på sitt universitetsargument. Men det är väl bara att bita ihop och söka annat där man blir värderad mer för sin kompetens.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

En ingenjörsutbildning ger en bredd som du med största sannolikhet saknar.

När man lär sig själv (på fritiden eller via jobb) så tenderar det man lär sig vara applikationsbaserat och inte bygga från grunden och bredden som en utbildning ger. En ingenjörsutbildning ger dig även verktygen för att strukturera och lösa problem på ett lätt förståeligt och effektivt sätt.

Om du är duktigt och faktiskt har tillräckliga kunskaper så klarar du lät att läsa åtminstone halvfart vid sidan av jobbet. Leta efter distanskurser som ingår i ett relevant program och läsa dessa, eller hitta ett distansprogram att läsa. De första kurserna i ett program brukar vara enkla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mattoys:

En ingenjörsutbildning ger en bredd som du med största sannolikhet saknar.

När man lär sig själv (på fritiden eller via jobb) så tenderar det man lär sig vara applikationsbaserat och inte bygga från grunden och bredden som en utbildning ger. En ingenjörsutbildning ger dig även verktygen för att strukturera och lösa problem på ett lätt förståeligt och effektivt sätt.

Om du är duktigt och faktiskt har tillräckliga kunskaper så klarar du lät att läsa åtminstone halvfart vid sidan av jobbet. Leta efter distanskurser som ingår i ett relevant program och läsa dessa, eller hitta ett distansprogram att läsa. De första kurserna i ett program brukar vara enkla.

En ingenjörsutbildnning hade inte han jag efterträdde.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

I min erfarenhet så kommer en arbetsgivare aldrig vilja betala någon mer än nödvändigt.
Spelar (i dom flesta fall) tyvärr ingen roll hur bra du är, det kommer alltid finnas ursäkter.

Jag som har en universitetsexamen har istället fått höra saker som "du har ingen chefsposition", "inget formellt ansvar", "inget personalansvar"...
Nähä? Men nyttan jag tillförde företaget var långt över en del "chefer" som mer eller mindre bara satt och såsade bort halva sin arbetstid i möten, andra halvan på VAB, och när väl nått dom hade ansvar över falerade så var det bara bortförklaringar

Det enda tipset jag kan ge baserat på mina och mina vänners erfarenhet är att helt enkelt söka dig vidare om du vill ha en aggressiv löneutveckling. Det är extremt mycket enklare att driva upp sin lön om du besitter en kompetens som ett nytt företag saknar & behöver, jämfört med att få den arbetsgivare du redan har att helt plötsligt börja betala mer för vad dom anser att dom redan har.
Jag har ändå varit ute i 7 år efter examen nu, och skulle säga att väldigt många sällan stannar mer än 2 år per jobb dom första åren.

Jag har själv "kännt av" väldigt av detta, har varit med och anställt mer eller mindre nyexade in i grupperna jag arbetat i, som jobbat 1-2 år och velat bumpa sin lön minst 5k. Detta har arbetsgivaren vägrat, och vi har förlorat dom till andra företag som gladeligen pröjsar 5k extra för att slippa ta den smällen som att "Lära upp" nån dom första åren "kostar".

Att byta jobb kan även som bonus driva upp lönen där du jobbar för tillfället. Väldigt ofta händer det att arbetsgivaren ändå kryper till korset och matchar ens nya lön den dagen man väl säger upp sig. Dock anser jag att hot om att säga upp sig är en extremt dålig taktik. Detta ska enbart ses som en bonus, om man ändå trivs och känner att enda anledning till byte mer eller mindre är lön så ser jag inget problem med att stanna kvar om man får matchad lön. Vet många många som gjort så.

Skrivet av Brajan:

En ingenjörsutbildnning hade inte han jag efterträdde.

Som sagt, finns ingen rättvisa här i världen. Han var uppenbarligen bättre på att löneförhandla. Nu sitter arbetsgivaren säkert nöjd över att dom sparar in 6k+arbetsgivaravgifter varje månad eller vad nu den andra personen hade mer i lön.

Permalänk
Medlem

Det roliga är att folk tror att bara för att någon klarat en utbildning så kan de någonting relevant. Utbildning i Sverige är så meningslös så att utbildningen i sig ger inget om inte studenten själv varit intresserad nog att lära sig saker. Det viktiga i arbetslivet är inte utbildning, det är kompetensen du besitter.

Jag skulle gärna sluppit mina år i skolan, hade utan problem fått lära mig mycket mer på att faktiskt arbeta, skulle varit mer effektiv användning av min tid och således mitt liv. De flesta kurserna kunde man redan då räkna ut att man aldrig skulle använda praktiskt samt att tentorna var så dumt upplagda att man kunde klara kurserna på några få dagars plugg. Det roliga var att sitta och gå igenom saker som hade väldigt lite med examinationen att göra men mycket med ämnet i sig. Det och att sitta och fika med vänner så klart, vilket större delen av dagarna gick åt till.

TS du har råkat ut för en arbetsgivare som hittar på svepskäl för att spara pengar, är du en duktig programmerare så råder jag dig att söka ett annat jobb. Om du skulle fixa en universitetsutbildning kommer nya svepskäl som är lika intetsägande. Du lär kunna få mer lön än de där 31 000 kronorna din företrädare hade, han lämnade nog för att han insåg att din arbetsgivare var en snål typ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Jag skulle gärna sluppit mina år i skolan, hade utan problem fått lära mig mycket mer på att faktiskt arbeta, skulle varit mer effektiv användning av min tid och således mitt liv.

Håller till stor del med, om allt du skriver. Framförallt detta.
Jag tyckte inte min universitetsutbildning på något sätt var dålig, men det är främst för jag gillar att studera.
Sett till hur bra man är på att utföra ett arbete hade det varit väldigt mkt bättre att bara "fått chansen" och sen jobbat i 4,5 år, med mindre/kortare intern- och externutbildningar som varit skräddarsydda för vad det nu var man valde att arbeta med.

Alla(?) Civil* -utbildningar är idag så enormt breda. Det man mer eller mindre gör är bara att bevisa att man inte är ett totalt basket case, utan har en förmåga att prestera bra.
Och eftersom vidareutbildning blivit en sån norm idag, varför inte anställda nån med en utbildning?
Men precis även som jag var inne på, svepskäl. Ingen vill betala mer av sina pengar än dom måste.

Däremot står jag fast vid att det finns många utbildningar som ändå är vettiga. Jag hade t ex inte velat haft en läkare som skippat skolan. Eller en jurist.

Edit: En till grej med utbildning & lön är ju att det blivit lite som... ja.... finner inget bra ord. Låt mig försöka förklara:
Hela "systemet" är uppbyggt kring att det kostar pengar att utbilda sig (även om inte själva utbildningen kostar så är det ändå studielån + tid). Därav finns en sorts "acceptans" kring att nån som utbildat sig ska vara / kan vara dyrare.
På samma sätt så "måste" ju nästan arbetsgivarna köra rejset med löneskillnad, för annars kommer det ju bara fortsätta eskalera. Börjar man ge icke-utbildade samma lön som utbildade så faller ju hela systemet. På samma sätt som att ej utbildade nu blir frustrerade, så kommer ju dom med utbildning kunna bli frustrerade om lönerna ändå blir lika. (För dom kommer ju driva sitt argument om att deras bredd & kunskap via utbildning ska vara _mer_ värt, på samma sätt som att den outbildade trycker på att det är prestation som ska räknas).
Väldigt svårt läge, jag har faktiskt ingen bra lösning.

Har själv en vän som nu hoppat på nån sorts civilekonomutbildning. Hon har i 3 år jobbat sida vid sida, och gjort EXAKT samma sak som dom "utbildade" ekonomerna på sitt jobb. EXAKT samma sak, samma ansvar, samma deadlines. Ändå ligger hon groteskt efter i lön, med enda ursäkten "Vi kan inte ge dig samma lön som dom som har en utbildning". Ekonomibranschen verkar mycket mer konservativ där, var samma sak när hon försökte söka sig vidare (många tog inte ens emot hennes ansökan då hon saknade utbildning). Så ibland är det bara att gilla läget.
Så hur sjukt är inte det? Hon ska nu spendera 3-4 år på att plugga, bara för att få det på papper, för att sen gå tillbaka och göra samma sak hon redan kan & gör. Extremt hur illa hur onödigt tid & pengar spenderas på utbildning.
Dont hate the player, hate the game.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BasseBaba:

Håller till stor del med, om allt du skriver. Framförallt detta.
Jag tyckte inte min universitetsutbildning på något sätt var dålig, men det är främst för jag gillar att studera.
Sett till hur bra man är på att utföra ett arbete hade det varit väldigt mkt bättre att bara "fått chansen" och sen jobbat i 4,5 år, med mindre/kortare intern- och externutbildningar som varit skräddarsydda för vad det nu var man valde att arbeta med.

Alla(?) Civil* -utbildningar är idag så enormt breda. Det man mer eller mindre gör är bara att bevisa att man inte är ett totalt basket case, utan har en förmåga att prestera bra.
Och eftersom vidareutbildning blivit en sån norm idag, varför inte anställda nån med en utbildning?

Men precis även som jag var inne på, svepskäl. Ingen vill betala mer av sina pengar än dom måste.

Jag tycker inte heller min utbildning var dålig i sig, mest att jag känner att nu när jag arbetat ett tag inser jag att jag faktiskt bara använder en liten del av vad jag lärde mig och resten glömmer jag sakta men säkert bort. Känns lite som slöseri av mitt liv när jag spenderade flera år i en skola för att lära mig saker jag sedan glömmer bort bara några år senare.

Skrivet av BasseBaba:

Däremot står jag fast vid att det finns många utbildningar som ändå är vettiga. Jag hade t ex inte velat haft en läkare som skippat skolan. Eller en jurist.

Ja det går ju självklart aldrig att generalisera, i olika yrken krävs olika mängder teori och utbildning. I min nuvarande roll krävs ändå en viss mängd teori, dock skall ju tillämpningarna var praktiska så då förenklas en hel del och den teorin som används täcktes in i de första kurserna vi läste. Sen vet jag att det finns de som bygger en del modeller som kräver teori av mycket högre rang men de är i en minoritet.

Jag skulle helt klart kunnat läsa första året på utbildningen och fått med mig det jag faktiskt behöver förstå och mer därtill. Resten är sådant jag lärt mig i arbetet eller mer praktiska kurser (som vissa dock ges på universitetet) där du egentligen får ut mest om du redan är bekant med området från arbetet.

Skrivet av BasseBaba:

En till grej med utbildning & lön är ju att det blivit lite som... ja.... finner inget bra ord. Låt mig försöka förklara:
Hela "systemet" är uppbyggt kring att det kostar pengar att utbilda sig (även om inte själva utbildningen kostar så är det ändå studielån + tid). Därav finns en sorts "acceptans" kring att nån som utbildat sig ska vara / kan vara dyrare.
På samma sätt så "måste" ju nästan arbetsgivarna köra rejset med löneskillnad, för annars kommer det ju bara fortsätta eskalera. Börjar man ge icke-utbildade samma lön som utbildade så faller ju hela systemet. På samma sätt som att ej utbildade nu blir frustrerade, så kommer ju dom med utbildning kunna bli frustrerade om lönerna ändå blir lika. (För dom kommer ju driva sitt argument om att deras bredd & kunskap via utbildning ska vara _mer_ värt, på samma sätt som att den outbildade trycker på att det är prestation som ska räknas).
Väldigt svårt läge, jag har faktiskt ingen bra lösning.

Har själv en vän som nu hoppat på nån sorts civilekonomutbildning. Hon har i 3 år jobbat sida vid sida, och gjort EXAKT samma sak som dom "utbildade" ekonomerna på sitt jobb. EXAKT samma sak, samma ansvar, samma deadlines. Ändå ligger hon groteskt efter i lön, med enda ursäkten "Vi kan inte ge dig samma lön som dom som har en utbildning". Ekonomibranschen verkar mycket mer konservativ där, var samma sak när hon försökte söka sig vidare (många tog inte ens emot hennes ansökan då hon saknade utbildning). Så ibland är det bara att gilla läget.
Dont hate the player, hate the game.

Jag håller med om att systemet ser ut så, jag tror dock företagen skulle få mer produktiva medarbetare om man struntade i vad folk har för diplom på väggen och kollade mer på vad de faktiskt har för kompetens och vad de kan leverera. Har en outbildad person mer i lön än den utbildade så är väll den otubildade duktigare, inget fel med det. Jag vill inte ha bra lön för att jag sov mig igenom universitetet och har en utbildning, jag vill ha bra lön för att jag presterar på arbetet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Jag tycker inte heller min utbildning var dålig i sig, mest att jag känner att nu när jag arbetat ett tag inser jag att jag faktiskt bara använder en liten del av vad jag lärde mig och resten glömmer jag sakta men säkert bort. Känns lite som slöseri av mitt liv när jag spenderade flera år i en skola för att lära mig saker jag sedan glömmer bort bara några år senare.

Ja det går ju självklart aldrig att generalisera, i olika yrken krävs olika mängder teori och utbildning. I min nuvarande roll krävs ändå en viss mängd teori, dock skall ju tillämpningarna var praktiska så då förenklas en hel del och den teorin som används täcktes in i de första kurserna vi läste. Sen vet jag att det finns de som bygger en del modeller som kräver teori av mycket högre rang men de är i en minoritet.

Jag skulle helt klart kunnat läsa första året på utbildningen och fått med mig det jag faktiskt behöver förstå och mer därtill. Resten är sådant jag lärt mig i arbetet eller mer praktiska kurser (som vissa dock ges på universitetet) där du egentligen får ut mest om du redan är bekant med området från arbetet.

Jag håller med om att systemet ser ut så, jag tror dock företagen skulle få mer produktiva medarbetare om man struntade i vad folk har för diplom på väggen och kollade mer på vad de faktiskt har för kompetens och vad de kan leverera. Har en outbildad person mer i lön än den utbildade så är väll den otubildade duktigare, inget fel med det. Jag vill inte ha bra lön för att jag sov mig igenom universitetet och har en utbildning, jag vill ha bra lön för att jag presterar på arbetet.

Jag är av exakt samma uppfattning. Diskussionerna bland mina vänner går & är på exakt samma sätt.
Både individen och arbetsmarknaden skulle i min mening ofta tjäna på att ha ett bättre system, kortare & mer riktade utbildningar.

Försöker inte säga emot dig, utan bara fundera kring varför det ser ut som det gör.

Permalänk
Medlem

Låter illa. Man ska ha betalt efter vad man kan och inte vilken utbildning man har. Dags att söka jobb ngn annanstans om inte chefen uppskattar ditt arbete. Sätt lite högre lönekrav vid nästa jobbansökan.

Permalänk
Medlem

Du kan inte förvänta dig någon lön alls. Din arbetsgivare betalar så lite i lön till dig som du accepterar. Om du kan få bättre betalt någon annanstans, gå dit och jobba!

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ilja:

Du kan inte förvänta dig någon lön alls. Din arbetsgivare betalar så lite i lön till dig som du accepterar. Om du kan få bättre betalt någon annanstans, gå dit och jobba!

Precis så är det!

Ingen betalar mer än vad den behöver, nackdelen med att ge en arbetare låg lön är att det finns risk att denna lämnar företaget. Nu ska man aldrig hota att lämna för då kommer de se en som ett riskkort.

Det är för övrigt väldigt många systemutvecklare som har runt 25 000kr. Universitetsexamen, 20års arbetserfarenhet etc betyder inte per default att personen är bra på det den sysslar med, men det ger en indikation.
Jag har haft arbetskamrater som har gått raka vägen från gymnasiet klarat teknisk fysik med toppbetyg, samtidigt som denna har haft hur många fritidsintressen som helst inom bl.a. idrott. Personerna var inte precis de bästa kodarna när de kom ur skolan, men jävlar vilken förmåga de har att ta in helt nya komplexa saker. - Där utbildningen är ett bevis på att de inte är trögfattade inom vissa tekniska områden.

Annars ser jag vanliga utbildningar mer som ett sätt att skaffa sig kunskap, där arbetserfarenhet bara är ett annat sätt för detta. Jag själv nämner aldrig min universitetexamen och ingen någonsin frågar något om denna inte ens på en arbetsintervju. (det är en 5årig teknisk av något slag som sagt ingen bryr sig om) -Man måste upp i minst doktorstitel för att någon ska bry sig om utbildning om man har jobbat i något år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Ja det går ju självklart aldrig att generalisera, i olika yrken krävs olika mängder teori och utbildning. I min nuvarande roll krävs ändå en viss mängd teori, dock skall ju tillämpningarna var praktiska så då förenklas en hel del och den teorin som används täcktes in i de första kurserna vi läste. Sen vet jag att det finns de som bygger en del modeller som kräver teori av mycket högre rang men de är i en minoritet.

Jag skulle helt klart kunnat läsa första året på utbildningen och fått med mig det jag faktiskt behöver förstå och mer därtill. Resten är sådant jag lärt mig i arbetet eller mer praktiska kurser (som vissa dock ges på universitetet) där du egentligen får ut mest om du redan är bekant med området från arbetet.

Jag tycker att man bör skilja litet på den kunskap respektive den förmåga som utbildningen ger dig. När det gäller den rena sakkunskapen kan det du säger säkert stämma, beroende på vad du arbetar med. När det gäller din förmåga, som är svårare att härleda eftersom den smyger fram så gradvis, är jag dock mer tveksam. Mer än något annat tillhandahåller högskoleutbildning ett sätt att tänka som faktiskt är ganska unikt för akademin - och det lär man sig inte på ett år. Egentligen är processen aldrig riktigt fullföljd, eftersom tankesättet kontinuerligt fortsätter att utvecklas, men det första året är definitivt inte nog, eftersom det är så fokuserat på att banka in en grundförståelse för studieområdet.

Det verkliga mervärdet från utbildningen kommer senare, och där skulle jag säga att det snarare handlar om tilltagande marginalnytta än om avtagande sådan. Fundera på vilken människa du var efter ditt första utbildningsår, och jämför det med vilken människa du var efter ditt sista - hade båda dessa människor verkligen skött ditt jobb lika bra?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Genomresa:

Jag tycker att man bör skilja litet på den kunskap respektive den förmåga som utbildningen ger dig. När det gäller den rena sakkunskapen kan det du säger säkert stämma, beroende på vad du arbetar med. När det gäller din förmåga, som är svårare att härleda eftersom den smyger fram så gradvis, är jag dock mer tveksam. Mer än något annat tillhandahåller högskoleutbildning ett sätt att tänka som faktiskt är ganska unikt för akademin - och det lär man sig inte på ett år. Egentligen är processen aldrig riktigt fullföljd, eftersom tankesättet kontinuerligt fortsätter att utvecklas, men det första året är definitivt inte nog, eftersom det är så fokuserat på att banka in en grundförståelse för studieområdet.

Det verkliga mervärdet från utbildningen kommer senare, och där skulle jag säga att det snarare handlar om tilltagande marginalnytta än om avtagande sådan. Fundera på vilken människa du var efter ditt första utbildningsår, och jämför det med vilken människa du var efter ditt sista - hade båda dessa människor verkligen skött ditt jobb lika bra?

Väl uttryckt.
Förmågan att analysera och lösa problem är något av det viktigaste man tar med sig från en universitetsutbildning. Den kan inte stressas fram och är mycket svår att utveckla själv hemma på sin kammare.
Själv har jag läst väldigt många kurser under min grund och forskarutbildning på universitetet. Jag har endast haft praktisk nytta av innehållet i en liten bråkdel av dessa kurser, men min förmåga att analysera komplexa problem har ökat enormt genom den träning studierna givit mig.
Speciellt när man, som du skriver, tänker tillbaka på sig själv hur man tänkte och resonerade när man började studera och hur man tänker idag så inser man hur mycket man faktiskt utvecklats.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Genomresa:

Fundera på vilken människa du var efter ditt första utbildningsår, och jämför det med vilken människa du var efter ditt sista - hade båda dessa människor verkligen skött ditt jobb lika bra?

Skall jag vara ärlig så var det inte så mycket skillnad, visst hade åren gått så jag hade blivit äldre och lugnare men mitt analyserande var inte så förändrat. Visst fick jag fler verktyg att ta till i hur jag angriper problem och bryter ned dem i mer hanterbara segment men jag tycker inte jag blev helt förändrad i hur jag kan lösa problemen. Verktygen är just sådana som man kan lära sig på fler sätt än akademiska studier. Å andra sidan är jag en människa som tvångsmässigt varit analyserande hela mitt liv (till den grad att det blev ohälsosamt) så jag kanske inte är representativ för genomsnitsspersonen. Vet inte om de flesta 15 åringar sysselsätter sig med att läsa forskningsrapporter eller medicinska studier t.ex.

Jag håller dock med i sak om att det finnas annat som utbildning ger än faktiskt kunskap, jag tycker dock inte dessa saker är något som akademien har ensamrätt på att tillhandahålla. Skall jag vara ärlig tycker jag att man kan utveckla sig mer inom detta område om man jobbar nära någon erfaren och kompetent kollega med i princip exklusiv tillgång till denna för frågor med mera, kontra 30 elever i en undervisningssal. Detta är ju dock avhängt på vad för arbetsuppgifter man har, långt i från alla jobbar med sådana frågor där analys och problemlösning sker öppet utan förklädnad.

Alla är vi olika dock och för många fungerar nog studierna bäst som ett sätt att lära sig saker och utveckla sig. Jag efterfrågar mer sätt som folk som lär sig bäst på andra sätt kan ta sig fram på. Kunskap är viktigt och om vi premierar en form av lärande kommer vissa personer hamna i kläm och kanske tappar suget att utveckla sig själva.