AMD överväger uppdelning av företaget

Permalänk
Datavetare

AMD överväger uppdelning av företaget

Enligt Reuters så tittar AMD på möjligheten att dela upp bolaget. En variant som man tydligen funderar på är att dela upp det hela i en del för servers och en del för grafik+custom lösningar (konsoler och liknande).

När man tänker tillbaka på vad som är känt kring Zen så kanske detta övervägande förklara varför det stenhårda fokus man haft på APUer och HSA ganska mycket lyst med sin frånvaro i samband med nyheter kring Zen. Nu är det extremt få detaljer som är kända kring Zen, så det är definitivt att extrapolera från en punkt...

Vad tror ni om denna tanke, vettig eller helt fel väg?

Personligen har jag alltid ansett köpet av ATi som AMDs överlägsna största misstag genom historien. Man betalade alldeles för mycket, har plöjt ner massor med resurser i APU-konceptet utan att hittat något vettigt användningsområde och utöver APUn finns egentligen ingen synergieffekt mellan dessa två avdelningar. Man kan hävda att konsolerna är ett bra område för APU, men de är egentligen inget mer än en systemkrets med en väldigt kompetent GPU-delen kombinerat med en CPU-del man hade på lager.

GPU-delen klarar helt klart att konkurrera med Nvidia, så den borde klara sig även på egen hand. Framförallt om man kan luta sig mot omsättningen från konsolerna som en ekonomisk bottenplatta.

Om Zen blir bra och man helt fokuserar på servermarknaden finns i alla fall en teoretisk möjlighet att skapa något som är konkurrenskraftigt, marknaden suktar verkligen efter en "second source" utöver Intel så räcker nog att skapa något som är hyfsat nära Intel (för man ska vara medveten om att dagens Xeon E5/E7 är en extremt avancerad serverplattform) och framförallt bättre än vad någon annan konkurrent kan prestera sett till prestanda/pris och prestanda/W. I praktiken betyder det att ARM-tillverkarna är de man måste slå, något som nog är ett fullt rimligt mål då AMD har mer erfarenhet av att designa serversystem.

Undrar om detta är orsaken till att AMD hoppade upp ett par snäpp på börsen för tre dagar sedan?