Med Win10 överger du din frihet och privatliv

Permalänk
Medlem

Är man så rädd bör man inte använda Windows alls.

Permalänk
Inaktiv

Varför får folk alltid för sig att detta är något nytt, både de som tror att de nyligen börjat spåra och de som tror att folk nyligen börjat störa sig på det.. Jag fattar inte..
Jag har väl egentligen inget problem med riktade annonser, osv, som det mesta inom detta är till för. Jag stör mig väl mer på självklara missar som när de samlar in information som kan användas för att komma åt pengar. Eller när de öppnar upp för intrång, vilket förvisso inte gör mig mycket heller, men för t ex en streamer så är det ju lagom roligt.

Permalänk
Medlem

Undrar hur folk tänker när de tycker det är helt ok att storföretag får tillgång till så mycket information.
Jag tycker inte detta är acceptabelt oberoende om det är Microsoft, Google, appar eller NSA.
Vad ger de rätt ur ett demokratisk synvinkel att samla detta oönskade information från användarens sida.
EU domstolen borde göra dem tvungna att ha all övervakning som val när man installerar.
Och jag håller med att NSA bör finnas för att bekämpa terrorister men detta samhälle hade aldrig tillåtits innan så på ett sätt har de vunnit genom att sätta fruktan

Och alla som tycker vi är paranoida förstår inte att information är makt och det skall tillhöra folket och inget annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Adam West:

Allting går ju att bocka ur, likaså finns ju dom flesta inställningarna där av en anledning: att förbättra produkten. Så jag ser inte på vilket sätt det här skulle vara en dålig sak?
Är man en sån person som sitter och nojjar sig över att man inte vill att storbolagen ska se vad man gör och förföljer en bör man nog inte sitta vid eller använda en dator över huvud taget.

Inställningarna och valen finns ju där för att förbättra produkten, inte medvetet göra ditt liv för jävligt, om det nu är det man fått för sig.
Herregud....

Man blir mörkrädd. En person som är välutbildad och förstår sig på hur kränkt personlig integritet är dåligt för ett demokratiskt samhälle borde alltså inte använda datorer? Fin slutsats.

Du har aldrig funderat att det är en ganska intressant företeelse att du sitter godtroget och argumenterar och försvarar de storföretag och människor som inskränker på din personliga integritet? Snyggt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av solomon:

Då kanske du ska ta och sluta använda internet förhuvudtaget. x) Om nu Microsoft, Google och alla andra aktörer vill se vilken porr jag kollar på, vad jag googlar på, vad jag säger till mina vänner(Hej NSA) och vad nu mer som kan tänkas, varsegod. Vad förväntar du dig egentligen?

Staten har alltid övervakat folket under dem mer eller mindre, så varför sån jäkla skandal om det nu?

Det är helt ok att du inte värnar om din egen integritet, det är rimligtvis svårare att engagera sig i sådant man tar för givet och aldrig upplevt följderna av avsaknad av. Vi lever inlindade i kuddar i plyschmjuka Sverige och man skapar sin världsbild utifrån det upplägget.
Det finns dock gott om platser där så inte är fallet, vill du inte flytta dig i rummet räcker det att göra det i tiden. Accepterar man ett stadigt urholkande av integriteten, om det så sker genom passivt insamlande av data, aktiv övervakning eller bara en attitydglidning så bidrar man till en värld där extremerna av detta också tolereras i ökande grad.
Det finns gott om platser på jorden där uttryckandet av din åsikt i fel forum är förenat med fara för ditt liv, inte på grund av att din åsikt är att planera massmord på alla danskar över 1.95m i längd, utan på grund av att du kritiserar vad styret i ditt land hävdar är universell sanning. Att du uttrycker en annorlunda idé, att du försöker engagera andra människor i någonting du brinner för, att du vågar påtala hyckleri, att du vägrar böja ditt huvud och hålla käften när det du säger stör den rådande ordningen.
En av de absolut viktigaste grundpelarna i ett demokratiskt samhälle är att tolerera oliktänkande, annorlunda, nyskapande eller riktigt jävla korkade åsikter. Utan sådant hade vi inte haft allmän rösträtt, ett sekulärt samhälle, FNs deklaration om mänskliga rättigheter, djurrättsaktivister, prideparader eller dreamhack. Ju mer vi hackar bort av basen på den pelaren desto mer närmar vi oss en av en uppsjö olika oönskade samhällsformer med den gemensamma nämnaren att du blir tillsagd vad du skall tycka och tänka, och konsekvensen av att inte lyda tillräckligt väl är att du, din familj, dina släktingar, vänner, din hund och därmed dina felaktiga tankar elimineras.

Jag kontrollerar inte själv vem som bestämmer där jag befinner mig, eller där jag kommer befinna mig vid en okänd tidpunkt i framtiden, och därmed bestämmer jag inte heller vilka av mina beteenden och åsikter som är godkända och vilka som inte är det. Än mindre kontrollerar jag vad de som bestämmer i Tibet eller Saudiarabien anser godkänt. Jag har dock fortfarande verktyg för att minimera vad den som bestämmer där jag är eller kommer vara vet om mig, men samtidigt har vi ett system runtom oss som ger mig fantastiska möjligheter att dela åsikter med andra, lära mig, lära ut, ta del av andras åsikter. Samtidigt kan detta system användas för att samla in just sådan information jag inte vill skall samlas in, på en skala som vida överstiger vad mina bästa vänner vet om mig. Då acceptansen för sådan insamling ökar är det självklart att många människor reagerar mot den, det är ingen del som måste finnas där utan den enda anledningen till att det sker är vår acceptans. Det är nog få, om någon, här som är uppriktigt rädd för att vi har någon på axeln som hela tiden noterar vad vi gör, men samtidigt är vi klarsynta nog att se historiska exempel av hur sådana system brukats och missbrukats och för att se hur människor i delar av världen där integritet väger än lättare behandlas.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Det är helt ok att du inte värnar om din egen integritet,

Man kan väl värna om sin intergritet med att använda Windows 10 ändå?

Jag väljer en tjänst där jag har möjligheten att stänga av (allt samlat på ett ställe) allt som kan vara oroande. Detta är en stor skillnad på all annan förföljning och spionering som finns som vi ej har möjligheten att stänga av genom ett knapptryck.

Sure, Opt-in vore bättre än opt-out. Men jag är fan glad över att opt-out äns finns.

Permalänk
Medlem

För mig är det lokal inloggning på Windows 10 och ingen Onedrive som gäller. Om man inte delar med sig information får dom inget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Reyintaz:

Man kan väl värna om sin intergritet med att använda Windows 10 ändå?

Mitt svar handlade inte specifikt om W10, som jag inte ens börjat fundera på när jag skall planera att sätta mig in i om jag skall byta till än, utan kommentaren jag citerade som följde den av många uttryckta och alltid lika underliga attityden "Jag ser inget problem, därför finns det inget problem.".

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sidde:

Men för oss som redan vidtagit dessa åtgärder då?
Google och andra är klart mycket dåliga, men varför försvara Microsoft när de gör samma sak?
Om du följt denna debatt så kanske du då skulle veta att många av dessa tjänster i Windows 10 inte går att stänga av.

Vi som väljer ett aktivt val till att minska vår exponering, och där vi exponerar oss gör vi det med ett medvetande om vad som sker. Man väljer vart man delar med sig om vad, man får kompromissa om vilka typ av tjänster man delar med sig info i.

Att bli påvingad övervakning som inte går att stänga av i operativsystemet är seriöst en mycket dålig samhällsutveckling. Nu är jag en linux-användare. Men inte tänker jag släppa in windows 10-användare i mitt nätverk eftersom hela systemet är ett stort malware.

Det finns inget positivt med denna utveckling öht, så om jag får be, sluta försvara det.

Om du läser första raden jag skriver så ser du att jag inte håller med vad de gör.

Men min poäng är att extremt många tjänster redan gör detta. Rubbet. De vet redan allt om dig.

Skillnaden? De skriver inte dessa inställningar eller saker i klartext som MS faktiskt gör. Just DET försvarar jag. Att jag vill veta vad som görs, i klartext, istället för att som Google, bara gör det ändå.

Om du nu inte vill bli spårad, övervakad och så... då får du sluta vara på internet. Det går inte annars. Redan nu har google sökmotorn cachat och analyserat din post du gjort när du svara mig. Redan där har denna mjukvaran satt en tagg på dig och kan ta reda på allt du någonsin skrivit och gjort på nätet. Knyt det med något IP, GPS osv så vet de var du är. Knyt det med din adress så vet de var du bor. Knyt det med satelliter som kan läsa texten i boken du sitter i trädgården och läser själv, så fattar du kanske att det är ganska svårt att "koppla bort" sig själv helt.

Permalänk
Medlem

Det är möjligt att Google vet en hel del om mig, då jag använder deras sökmotor (Använder även Duckduck sök) och Googlemail.

Fast det innebär inte att jag vill att också Microsoft ska veta något om mina intressen på internet.

På samma sätt som min mor vet mer om mig än vad jag, kanske anar... Så vill jag inte att granntanten ska veta det också.

Visa signatur

Huvuddator: i5-6600K, GTX 970, 8GB DDR4 2660MHz, Maximus VIII Gene MK, 120GB SSD+250GB SSD+240GB SDD, Linux Mint 18.2/Win7

Mest använda datorn Acer E3-112: Linux Mint 18.1, helt fläktlös, N2830 500GB 750EVO. För surf+film+musik vid "nanna kudde dax.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Om du läser första raden jag skriver så ser du att jag inte håller med vad de gör.

Men min poäng är att extremt många tjänster redan gör detta. Rubbet. De vet redan allt om dig.

Skillnaden? De skriver inte dessa inställningar eller saker i klartext som MS faktiskt gör. Just DET försvarar jag. Att jag vill veta vad som görs, i klartext, istället för att som Google, bara gör det ändå.

Om du nu inte vill bli spårad, övervakad och så... då får du sluta vara på internet. Det går inte annars. Redan nu har google sökmotorn cachat och analyserat din post du gjort när du svara mig. Redan där har denna mjukvaran satt en tagg på dig och kan ta reda på allt du någonsin skrivit och gjort på nätet. Knyt det med något IP, GPS osv så vet de var du är. Knyt det med din adress så vet de var du bor. Knyt det med satelliter som kan läsa texten i boken du sitter i trädgården och läser själv, så fattar du kanske att det är ganska svårt att "koppla bort" sig själv helt.

Och därför måste vi arbeta mot detta vansinne. Man kan begränsa rätt mycket av den automatiska spårningen bara genom att se till att inte tillåta cookies etc med hjälp av ghostery eller andra plugins. Eftersom det gör det lite mer komplicerat att knyta ett ID till något annat ID om man inte gör dessa anrop eller tar emot kakorna.
Undviker man system som ringer hem och syncar ihop dator med mail etc. så gör man det ännu lite svårare att automatisera.
Att gå ut på internet på samma IP som en mängd andra människor gör det också svårare att knyta ihop dig med din metadata.

Det finns många sätt som vi som datoranvändare kan göra det mer komplicerat att skapa en tracking av oss om vi vill. Samtidigt så isolerar vi oss också från delar av samhället när man står utanför.
Jag som är tex seglare ser inte när det är lokala tävlingar osv. eftersom det publiceras på facebook. Men det är val man måste göra själv vad man vill delta i och inte. Att bara ge upp och låta staten och de större företagen köra över en löser inte problemet.

Om någon skulle manuellt vilja följa upp och samtidigt har access till loggarna så är det troligtvis oerhört lätt att mappa ihop saker ändå.
Men vi kan ju iaf försöka göra det så komplicerat som möjligt, och välja de produkter som gynnar oss själva bäst utan att offra för mycket av deltagandet i samhället.

Så i detta fall bör man totalt bojkotta Microsoft och se till att välja någon Linux-distro som Debian eller dylikt som åtminstone arbetar med att göra så mycket som möjligt opt-in. Inte ens klockan är syncad by default i debian...

Permalänk
Skrivet av hakd:

w10 är en katastrof förutom DX12.. Dock blir folk buthurt när man säger det.

Du blir påtvingad mycket mera av deras "crap" och det är betydligt krångligare att ta bort det än i tidigare Windows versioner då man endast kunde inaktivera oönskade tjänster.

Notera att det fanns inga begränsningar alls för att lägga DX12 till windows 7 istället, men då hade ingen köpt w10.

Win 10 är absolut ingen katastrof.
Det är tvärtom enklare att stänga av allt som kan vara privacy-störande, än det någonsin varit.

Börjar bli lite trött på allt FUD:ande här i forumet. Att okunnighet föder rädsla är en evig sanning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vanlighalsning:

Win 10 är absolut ingen katastrof.
Det är tvärtom enklare att stänga av allt som kan vara privacy-störande, än det någonsin varit.

Börjar bli lite trött på allt FUD:ande här i forumet. Att okunnighet föder rädsla är en evig sanning.

Man skulle kunna påstå att efter allt som avslöjats med NSA etc så vore det något naivt att utgå ifrån att allting faktiskt stängs av bakom kullisserna i Windows 10 bara för att man väljer att stänga av det. Jag påstår definitivt inte att det inte gör det, men att blint utgå ifrån att det gör det utan tillgång till källkoden känns något naivt.

Permalänk
Skrivet av bergla:

Man skulle kunna påstå att efter allt som avslöjats med NSA etc så vore det något naivt att utgå ifrån att allting faktiskt stängs av bakom kullisserna i Windows 10 bara för att man väljer att stänga av det. Jag påstår definitivt inte att det inte gör det, men att blint utgå ifrån att det gör det utan tillgång till källkoden känns något naivt.

Japp, om vi inkluderar okända läckor, men det är ju ingen skillnad mot tidigare versioner av Windows, eller hur menar du?

Jag syftade (något otydligt) på de "läckor" som är officella och kända.
Att det kan finnas dolda backdoors, loggning, monitorering, etc är ingen nyhet i något sammanhang, och inget som förändrats i o m Windows 10.

Och vad gäller Windows 10 är dessa kända "läckage-funktioner" enklare att stänga av än i tidigare versioner av Windows, vilket var vad jag ville säga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av strejf:

Och knappast mycket mer än vad som redan görs i Windows 7 heller. Skillnaden är att nu finns alternativen synliga för användaren så att de kan välja att stänga av det.

Bra sagt.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sidde:

Så i detta fall bör man totalt bojkotta Microsoft och se till att välja någon Linux-distro som Debian eller dylikt som åtminstone arbetar med att göra så mycket som möjligt opt-in. Inte ens klockan är syncad by default i debian...

Jag väljer hellre att självmant anmäla mig till NSA, Microsoft, Google och ge dem allt de någonsin vill veta om mig än offrar allt jag har dator för och går över till Linux. Har försökt den världen, och jag orkar inte. Vill inte, Tänker inte och kommer inte.

Lycka till med din bojkottning och anti-spårning. Jag orkar bara inte...

Permalänk
Medlem

Ni kör väll IOS? samma sak ?

Visa signatur

13900KS | 32GB 6400 DDR5 | 4090 FE | Samsung G8 Oled
ASUS ROG Strix Z790-F Gaming | Fractal Torrent White | Corsair HX1200

Permalänk
Medlem

Tycker det är komiskt att folk klagar på Svenskarna ang detta, ni är medvetna att det är långt ifrån Sverige bara som reagerat på detta?

Och ja att dom vill backupa ens krypterade saker till skit som onedrive osv är knappast bra, att default är skit på som inte ska vara på för att sammla in information, dela wifi osv.

Men blir väl så med folk som strejf o andra fanboys som aldrig kan se något fel utan allt är underbart och perfekt.

Permalänk
Medlem

Det är en väldigt sned diskussion det här. Det spelar ingen roll vilket operativsystem man kör. Så fort man ansluter datorn till internet är man "offentlig". Det är mycket möjligt att Microsoft inte spelar helt rent men det stora problemet är ju alla som övervakar internet och alla som gör allt de kan för att hacka datorer. Även om man kunde vara säker på att Windows 10 inte innehöll några bakdörrar skulle det inte förändra något. Det är för många som anser sig ha rätt övervaka folk.

Permalänk
Medlem

Om Microsoft inte spelar helt rent så kommer det skrikas rubriker ganska fort

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozeroun:

Om Microsoft inte spelar helt rent så kommer det skrikas rubriker ganska fort

Du drömmer! Det troligaste är att vi aldrig får veta. Men min poäng är att det inte spelar så stor roll. Det finns så många olika "intressenter" båda statliga och vanliga kriminella att det blir fel att fokusera på ett visst operativsystem.

Permalänk

Hur man viker en Foliehatt på mindre än två minuter

Jo, såhär är det, förstår ni: Bill Gates är i själva verket en alien (överraskar det någon, förresten....?) som har skickats hit för att planera den förestående invasionen av jorden.

Såhär kan du skydda dig mot cyborg-Cortanas hjärnstrålar och hindra att DE tar över din hjärna: följ instruktionsvideon nedan, och var noga med att ha på dig hatten varje gång du går i närheten av din dator. Även om den är avstängd och sladden är urdragen. Man vet aldrig......

[...smäller i mig ett par extra Clozapin och Zyprexa och sköljer ner med whisky...]

Visa signatur

CPU: I7 4790K@4,8 Ghz | MB: ASUS Maximus ranger VII |RAM: Adata 16GB 1600 Mhz |GPU: 2X ASUS GTX 980Ti STRIX DirectCUIII SLI |PSU: Corsair AX1200i | Kylare: Corsair H100i | SSD: Samsung SSD 840 EVO 256GB | Tangentbord: Corsair K95 RGB | Razer Orbweaver keypad | Mus: Logitech MX Master | Hörlurar: Sony MDR-1RBT | Monitor: Acer XB280HK G-sync 3840x2160, Acer Predator X34 3440x1440
Mitt galleri: "The Pixel collider V1.5"

Permalänk
Medlem

Gäller detta även Enterprise versionen också?

Permalänk
Medlem

Microsoft har säkert hållit på med detta bra mycket längre bak än Windows 10, egentligen så är linux det alternativet man borde titta på om man bryr sig, och även då blir spårad om man använder internettjänster som google.

Permalänk
Medlem
Skrivet av vanlighalsning:

Win 10 är absolut ingen katastrof.
Det är tvärtom enklare att stänga av allt som kan vara privacy-störande, än det någonsin varit.

Börjar bli lite trött på allt FUD:ande här i forumet. Att okunnighet föder rädsla är en evig sanning.

En bild säger mera än tusen ord:
http://i.imgur.com/gvrtXlm.jpg

En av mina favoriter:
"this service send keystrokes and history to Microsoft" --> och går inte stänga av utan register klabb..

Ta dig tiden att läsa vad du godkänner när du installerar innan du skämmer ut dig med din okunskap.
Det står i klartext vad dom samlar in av dig och du inte kan stänga av det

Liknande funktioner gick lätt att stänga av i både w7 och w8, i w10 tar Microsoft ifrån dig chansen att inte dela ALLT med dom.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem
Skrivet av vanlighalsning:

Win 10 är absolut ingen katastrof.
Det är tvärtom enklare att stänga av allt som kan vara privacy-störande, än det någonsin varit.

Börjar bli lite trött på allt FUD:ande här i forumet. Att okunnighet föder rädsla är en evig sanning.

Stänga av allt?

Visa gärna hur man enkelt stänger av att Microsoft sänder någon telemetry/telemetri alls i Basic eller Pro versionen...

Det här sägs fungera:

Citat:

D. Disable "Telemetry" -

Start > Run > Services.msc

Find, stop and disable:
DiagTrack
Dmwappushservice

Open an elevated command prompt and type these two lines:
echo. >%programdata%\Microsoft\Diagnosis\ETLLogs\AutoLogger\AutoLogger-Diagtrack-Listener.etl

cacls.exe "%programdata%\Microsoft\Diagnosis\ETLLogs\AutoLogger\AutoLogger-Diagtrack-Listener.etl" /d SYSTEM

Permalänk
Skrivet av hakd:

En bild säger mera än tusen ord:
http://i.imgur.com/gvrtXlm.jpg

En av mina favoriter:
"this service send keystrokes and history to Microsoft" --> och går inte stänga av utan register klabb..

Ta dig tiden att läsa vad du godkänner när du installerar innan du skämmer ut dig med din okunskap.
Det står i klartext vad dom samlar in av dig och du inte kan stänga av det

Liknande funktioner gick lätt att stänga av i både w7 och w8, i w10 tar Microsoft ifrån dig chansen att inte dela ALLT med dom.

Haha, mega-FUD, riktigt roligt (eller kanske mer sorgligt) hur "intressant" och desperat du tolkar saker.

Bilden är ju ett skämt.
Är det bilden du använt som underlag för din ståndpunkt?!

Texten om keystrokes handlar ju om Edge och om sökresultat medan man skriver (precis som Google och andra services när man skriver i adressraden i en browser, oavsett om du kör Linux, Mac, eller trehjuling).
Och den går att stänga av: "Show search suggestions as I type" ...
Men varför skulle jag vilja stänga av detta annat än av prestandaskäl?!
När jag trycker Enter skickas ju skiten jag skrivit ändå...

Jobbar du möjligen på ett äpplemusteri?

Permalänk
Skrivet av Gropenator:

Stänga av allt?

Visa gärna hur man enkelt stänger av att Microsoft sänder någon telemetry/telemetri alls i Basic eller Pro versionen...

Och med telemetri menar du detta, eller?

Basic information is data that is vital to the operation of Windows. This data helps keep Windows and apps running properly by letting Microsoft know the capabilities of your device, what is installed, and whether Windows is operating correctly. This option also turns on basic error reporting back to Microsoft. If you select this option, we'll be able to provide updates to Windows (through Windows Update, including malicious software protection by the Malicious Software Removal Tool), but some apps and features may not work correctly or at all.

Detta är den information som skickas till MS om du ställer "Diagnostic and usage data" i läge "Basic", under Settings -> Privacy -> Feedback & diagnostics. (Vilket ju ÄR enkelt att ställa om, default är "Enhanced")

Vad innehåller den informationen som skickas?
Vad är det som är otrevligt med att min maskin skickar den informationen till MS?

Permalänk
Medlem

inb4 Skynet

Permalänk
Vägledare

@DaydreamerVlad: TACK! Bara en massa ignoranta fånar som förnekar att det inte är oroväckande..........