Swefilmer misstänks dragit in miljontals kronor på olovlig strömning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Vilket i princip innebär samma sak som att möjligheten inte fanns, eftersom det som branchen erbjöd inte på långa vägar var lika smidigt som en MP3 man kunde ladda ner. Jag tycker nog att vill man ha folks pengar så får man jobba för det också, inte tvärt om. Alla andra yrkesgrupper får ju anstänga sig att göra som kunden vill, varför skall underhållningsindustrin vara undantagen?

Det innebär inte alls att möjligheten inte fanns. Möjligheten fanns att ladda ner en låt (efter köp) och lyssna på den. Sen att det inte var gratis och kanske inte lika smidigt som att ladda ner en MP3 ger inte dig rätten till att begå lagbrott. Bara för att du tycker att det inte är tillräckligt smidigt, eller tillräckligt billigt, eller distribueras på fel sätt ger dig ingen som helst rätt att utpressa ett företag genom att begå lagbrott. Om man inte är nöjd med den service som företaget erbjuder, då handlar man inte där helt enkelt; man begår inte lagbrott eller kränker en annan människas/företags rättigheter.
Underhållningsindustrin får också anstränga sig att göra som kunden vill. Det blir dock inte lättare för dem när kunden tar till sig rättigheter som den inte har rätt till och delar ut i stort sett alla filmer som kommer ut till flera miljoner användare. Det hjälper inte företagen, det stjälper.

Skrivet av Ozzed:

Ber jag målaren måla om köket i blått, men han vägrar och säger att jag får minsann finna mig i att det skall vara grön färg, så tycker inte jag att jag är en bortskämd unge om jag då anlitar någon som hellre målar i den färgen jag vill.

Fast den liknelsen är helt uppåt väggarna fel. En bättre liknelse är att om en målare inte erbjuder den möjligheten att måla köket i blått, så försöker du utpressa honom genom att sabotera hans verksamhet genom att begå lagbrott för att få honom till att måla ditt kök blått. Piratkopierare väljer inte att köpa film från någon annan tillverkare, de väljer att piratkopiera filmen istället och ser till att sprida filmen till miljoner andra människor, vilket är ett lagbrott.

Skrivet av Ozzed:

Du har precis beskrivit hur jag ser på underhållningsbranchen. De är födda med guldsked i munnen, har det gott ställt, och sedan skriker och gråter de när kunderna vill ha produkterna packeterade på ett annat sätt-.

Det har jag insett att du ser på underhållningsbranschen på det sättet. Jag ser det dock inte på samma sätt. Jag ser det som att det är en bunt människor som försöker utpressa/sabotera för företaget för att företaget ska tillgodose en viss grupp människors behov. Man kan göra en liknelse med vissa kriminella grupper som utövar utpressning mot enskilda företag och hotar med att man kommer sabotera företagets verksamhet om inte företaget går med de krav som den kriminella gruppen kommer med.

Bara för att någon har det gott ställt (vilket det dock kommer fler och fler bevis på att filmbranschen inte har), innebär inte att du ska kunna kränka det företagets/den människans rättigheter. Det är omoralisk, det är oetiskt, det är inte rätt någonstans.

Skrivet av Ozzed:

Ja. Ett Rootkit som installerades utan kunds medgivande, och dessutom använde upphovsrättskyddad kod från LAME utan tillstånd. Där snackar vi ärkehyckleri alltså.

Det finns rötägg överallt, innebär inte att alla är rötägg. Sen får man ju ser varför de valde att försöka sig på något sådant, jo, på grund av piratkopieringen. Det ursäktar dock inte deras handlingar, men även viktigt och se den bakomliggande orsaken.

Skrivet av Ozzed:

Om jag kunde kopiera fysiska produkter utan att orginalet försvann, och utan att jag fråntog någon annan möjligheten att framställa kopior, så ja det skulle jag absolut göra i så fall, men jag tror det är långt kvar innan vi kommer dit. Än sålänge kan man ju inte skaffa en vara fysiskt utan att den då frånfaller den som hade den i besittning tidigare, så där ser jag en moralisk skillnad.

Fast vad spelar det för roll? Om du tar ett glas från ett företag som tillverkar just glas, vad spelar det för roll? Det är ju bara för företaget att skapa ett nytt glas. Visst, lite krångligare än att kopiera en film, men inte mycket. Kostar inte särskilt mycket för företaget heller att tillverka ett nytt glas, till skillnad från att tillverka en film på 100 miljoner dollar.

Skrivet av Ozzed:

En konkret sak jag kommer på är att vi nu har specialåklagare och poliser som enbart jobbar med den här typen av brott. Det tycker jag förstör för folk då det tar deras skattepengar och slösar på skitsaker, sedan är det svårt att svara på eftersom det enda som händer när de håller på så är att de sabbar för sig själva eftersom de som ändå vill se filmen istället piratar den, och då får de ju inga pengar alls, så tji fick de.

Jag anser inte att det är skitsaker, att människor ska ha rätt till att få betalt för det arbete som andra väljer att nyttja. Det är inte skitsaker, det är en fråga om mänskliga rättigheter. Snarare är det så att piratkopierarna förstör för andra genom att inte köpa/hyra produkten utan istället väljer att nyttja andra människors arbeten gratis. Samhället förlorar skattepengar på detta, pengar som hade kunnat gå till vård, skola, omsorg etc.

Skrivet av Ozzed:

Nej jag vill inte avskaffa upphovsrätten. Jag vill bara inte att man som rättighetshavare skall ha ensamrätt på hur intellektuell egendom sprids. Cred ska man absolut ha men begränsningar orsakar mer skada än nytta för folk.

Förstår fortfarande inte hur det skadar folk att de eventuellt måste vänta lite på att kunna se filmen/serien, eller att priset kanske är lite för högt för deras plånbok, eller att distributionen av filmen/serien inte faller de i smaken etc? På vilket sätt skadar det folk?

Skrivet av Ozzed:

Vad som är viktigast och inte är ine så relevant eftersom det går att fördela skattepengar på fler än en sak.

Du tycker alltså att vi ska fördela skattepengarna annorlunda? Vi ska alltså ta skattepengar från till exempel vård, skola, omsorg eller (vilket jag förmodar du syftar på) kanske från polisen för att sen dela ut dessa skattepengar så att människor kan ladda ner gratis underhållning, en lyxvara? Skrämmande i sådant fall. Den dagen mina skattepengar går till lyxvaror, den dagen bor inte jag i Sverige längre. Jag betalar gärna till vård, skola, omsorg, polisen, vägar och annat eftersom det är nödvändigt för ett fungerande samhälle och att människor ska ha en möjlighet att faktiskt överleva i samhället (mer eller mindre vad som står i de mänskliga rättigheterna). Att skattepengar skulle gå till lyxvaror säger jag ett väldigt stort nej till!

Skrivet av Ozzed:

Ja visst. Ni kan alla lyssna på min musik helt gratis på de flesta plattformar och i de flesta format.

Kanon! Jag och mina kompisar föredrar fysisk media som vi kan inhandla i diverse butiker när vi är på genomresa i Sverige. Jag antar att du erbjuder även ett sådant alternativ? För det är väl inte så att du väljer att pissa på dina kunder genom att inte erbjuda de alternativ som kunden kräver utav dig?

Skrivet av Ozzed:

Jag reagerar mycket kraftigt på att han slingrar sig som en orm och kör pappegojleken. Jag tycker inte att det är i sin ordning.

Slingrar sig? Han säger bland annat att han tycker det är kanonbra om det blir KU-granskning av det hela. Samtidigt talar han om att alla brev är offentliga så det är bara till att begära ut dessa brev så kan man själv se hur det förhåller sig. Jag kan inte kalla det för att slingra sig. Känns mer som att du ville höra (oavsett om det hade överensstämt med verkligheten eller inte) något annat från honom, och när han inte mötte din förväntningar så anser du att det bara är skitsnack från hans sida.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Nu behöver inte direktdemokrati betyda att alla ska sätta sig in i allt, hela tiden. Man röstar på saker man tycker sig veta saker om, eller, så ger man någon annan mandat att rösta åt en, för att man delar samma övergripande visioner som denna någon. Dagens politiker hade alltså fortfarande haft ett jobb, man hade bara kunnat säga emot dem på ett bättre sätt när man tycker det är viktigt.

Problemet är att det är många som tror sig veta saker som de egentligen inte har någon koll på alls, och de skulle säkerligen mer än gärna rösta. Lite skillnad mot de politiker som faktiskt arbetar med frågorna varje dag, de lär ha bättre koll än de flesta andra.
Att ge någon annan mandat till att rösta åt en har vi dock redan. Du kan personvalsrösta på någon som har åsikter som överensstämmer med dina egna. Så den möjligheten finns. Det som dock saknas är ju att man själv kan rösta, men jag tror att det kan bli väldigt snedfördelning där. Vilka kommer att orka sätta sig in de olika frågorna? De som har väldigt lite att göra om dagarna, eller de som har fullt upp med jobb, familj och mycket annat? Bra i teorin, praktisk tror jag skulle bli väldigt konstiga och skeva resultat.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Nu verkar det, från min personliga erfarenhet, som om de som tittar mest på film via Swefilm, redan har Netflix, så det argumentet verkar lite tunt. Samtidigt är det ju tyvärr så att Netflix är bara intresserade av att tjäna pengar. Vill man ha en bättre tjänst, tror jag att ge dem månadsavgiften oavsett vad, är fel väg att gå. De motiveras av "svikande" försäljning till att utveckla tjänsten. Med andra ord, när användarantalet inte ökar i det tempo de har projekterat, gör de något för att förbättra tjänsten, och fortsätta tjäna pengar fortare och fortare. Helt klart är att de måste tjäna pengar för att kunna investera, men att vilkorslöst lämna över pengarna är nog bara dumt.

Självklart är det så att Netflix är intresserade av att tjäna pengar. Och att tjäna pengar gör de genom att förbättra sina tjänster, vilket det dock krävs kapital för. Sen menade inte jag att man ska ge bort pengarna villkorslöst, man ska ställa krav på företaget och visa sitt missnöje om man anser att de går fel väg. Det kan man göra genom att antingen försöka diskutera med dem, alternativt att man byter till ett annat företag (HBO, C More, Viaplay, fysisk media, vägra köpa deras produkter etc) och därigenom sätta press på dem att förbättra sina tjänster. Att välja att bryta mot lagen och att kränka en annan människas rättigheter är helt fel väg att gå, anser jag.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Hur skulle de veta det? I deras värld har det aldrig funnits ett tillfälle då konsumtionen varit opåverkad av piratkopiering. Det enda de har är år efter år av förväntade ökningar av försäljningen, där försäljningen förvisso har ökat, men inte så mycket som de förväntat sig.

Siffrorna som presenteras på rättegången har inget, eller åtminstone jävligt lite med att göra vad någon av ekonomerna räknat ut. De baserar sig på år efter år av prognoser man aldrig uppfyllt, pch, istället för, som alla andra företagare, hitta en lösning, och ändra på sin verksamhet, så har man bestämt att det är den diffusa anledningen "piratkopiering" som är ansvarig.

Klart att de har någon koll på det hela. De har statisk över flera år hur filmer har gått, hur filmer har gått på bio, köpfilmer, hyrfilmer och hur kunderna har valt att se filmerna på och säkerligen en massa annan data. Och utifrån den datan kan man sen utgå från hur mycket en film borde ha tjänat in, och därifrån se hur piratkopieringen eventuellt har skadat bolaget. Att vi utomstående skulle ha bättre koll på filmbranschens ekonomi än vad de själva har är ju bara löjligt. Då kan man lika gärna säga att man kan springa fortare än Usain Bolt. Sannolikheten är väldigt liten att man kan springa fortare än Bolt, och sannolikheten är väldigt liten att man har bättre koll på filmbranschen ekonomi än vad filmbranschen själva har.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag såg kanske samma 20% som du. I underlaget för den undersökningen framgick det att det var 20% av de tillfrågade. Man tog avsiktligt ingen hänsyn till hur många som tillhörde ett hushåll, utan endast individen räknades. Jag tankar filmerna, resten i hushållet ser dem från en nätverksansluten mediaserver. Bara jag är fildelare, resten i hushållet är inte. De behöver ju inte, filmen de vill ha tankar ju jag.
Lite beroende på hur många man anser att det bor i ett genomsnittligt svenskt hushåll, är det alltså betydligt större andel hushåll, än individer som fildelar här.

Nu vet inte jag vad det var för undersökning du såg, men jag är ganska säker på att de som gjort undersökningen vet hur man gör ett någorlunda kvalificerat urval, det har man kunnat göra i hundratals år.
Du kan förövrigt vända på det, att din familj piratkopierar innebär (högst troligt) att en annan familj inte piratkopierar, trots att det bara vara en individ som svarade på hen inte piratkopierade. Så det tar ut varandra. Men då är det som sagt viktigt att man har gjort ett bra urval, men det borde de ha gjort för det är ingen ny vetenskap.

Permalänk
Medlem
Skrivet av abki:

Det mesta jag råkat ut för var ca 1/3 av alla inhandlade varor som hade fel pris. På någon vara var det fel vikt (ca 25% saknades). Det var en period då det alltid var någon/några varor med felaktigt pris i den butiken. Här var affären ganska nyöppnad och efter runt halvåret så insåg man att det ska vara samma pris på varan och kassan. Skillnaden mot snatteri saknas, det är medvetet(man skiter i det) och och det är alltid högst pris i kassan.
På vissa ställen så sätter man en stor lapp med prissänkningen tillsammans med en motsvarande vara men den prissänkta varan ligger en bit bredvid. Det är många som blir lurade på sånt, speciellt om man inte kollar kvittona.
Vi har även butiker som inte tar bort gamla varor utan säljer dom till fullt pris även efter att bäst före är passerat. Blir lite snuskigt när det är typ kött. Här kan det ibland stå kunder tillsammans med personalen och gå igenom köttdisken.

Om polisen får in en anmälan om upphovsbrott som innehåller tillräckligt med bevis så blir nog den också lagförd precis som snatteri. Däremot bryr de sig inte om de flesta bedrägerierna från butikerna.

Som sagt, jag vet inte hur utbrett det problemet är för jag har själv aldrig varit med om det. Men självklart är det illa när butiker beter sig på det viset och bör ju utredas av polis. Gör det inte det så är det läge att försöka sätta press på myndigheter (genom till exempel media) för att få till stånd en förändring.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Det innebär inte alls att möjligheten inte fanns. Möjligheten fanns att ladda ner en låt (efter köp) och lyssna på den. Sen att det inte var gratis och kanske inte lika smidigt som att ladda ner en MP3 ger inte dig rätten till att begå lagbrott. Bara för att du tycker att det inte är tillräckligt smidigt, eller tillräckligt billigt, eller distribueras på fel sätt ger dig ingen som helst rätt att utpressa ett företag genom att begå lagbrott. Om man inte är nöjd med den service som företaget erbjuder, då handlar man inte där helt enkelt; man begår inte lagbrott eller kränker en annan människas/företags rättigheter.
Underhållningsindustrin får också anstränga sig att göra som kunden vill. Det blir dock inte lättare för dem när kunden tar till sig rättigheter som den inte har rätt till och delar ut i stort sett alla filmer som kommer ut till flera miljoner användare. Det hjälper inte företagen, det stjälper.

Fast den liknelsen är helt uppåt väggarna fel. En bättre liknelse är att om en målare inte erbjuder den möjligheten att måla köket i blått, så försöker du utpressa honom genom att sabotera hans verksamhet genom att begå lagbrott för att få honom till att måla ditt kök blått. Piratkopierare väljer inte att köpa film från någon annan tillverkare, de väljer att piratkopiera filmen istället och ser till att sprida filmen till miljoner andra människor, vilket är ett lagbrott.

Om du ska kritisera min förmåga att göra liknelser så får du se om ditt eget hus först. Att jämflra fildelning med utpressning är tokigt, tycker jag. Fildelning innebär inte att man utövar direkt emotionell eller ekonomisk utpressning på någon. Det handlar i sådanna fall mer om att "ta sig friheter" som du säger, men då det enda "beviset" vi har för att det faktiskt skadar branchen ekonomiskt är rena antaganden och partiska kalkyler från deras sida.

Citat:

Det har jag insett att du ser på underhållningsbranschen på det sättet. Jag ser det dock inte på samma sätt. Jag ser det som att det är en bunt människor som försöker utpressa/sabotera för företaget för att företaget ska tillgodose en viss grupp människors behov. Man kan göra en liknelse med vissa kriminella grupper som utövar utpressning mot enskilda företag och hotar med att man kommer sabotera företagets verksamhet om inte företaget går med de krav som den kriminella gruppen kommer med.

Återigen, så tror jag inte att fildelning orsakar den stress och "sveda och verk" som faktisk utpressning gör på fysiska personer, så jag tycker inte att liknelsen håller.

Citat:

Bara för att någon har det gott ställt (vilket det dock kommer fler och fler bevis på att filmbranschen inte har), innebär inte att du ska kunna kränka det företagets/den människans rättigheter. Det är omoralisk, det är oetiskt, det är inte rätt någonstans.

Nej. Moral och etik är någonting personligt. Att det är olagligt är det ju inget snack om. Men att du tycker det är omoraliskt behöver inte betyda att jag gör det. Om du mot förmodan faktiskt tror det så har du inte riktigt förstått vad moral och etik betyder. Det är inget kollektivt, undantaget i vissa religiösa sammanhang.

Citat:

Det finns rötägg överallt, innebär inte att alla är rötägg. Sen får man ju ser varför de valde att försöka sig på något sådant, jo, på grund av piratkopieringen. Det ursäktar dock inte deras handlingar, men även viktigt och se den bakomliggande orsaken.

Nu låter det som du säger att när underhållningsbranchen begår överträdelser, då skall man titta på den bakomliggande orsaken, men när fildelare begår överträdelser, då behöver man inte göra det. Om det är det du menar får du gärna förklara. Tycker du att vissa grupper har mer förmildrande omständigheter än andra när det gäller skumrask-beteende?

Citat:

Fast vad spelar det för roll? Om du tar ett glas från ett företag som tillverkar just glas, vad spelar det för roll? Det är ju bara för företaget att skapa ett nytt glas. Visst, lite krångligare än att kopiera en film, men inte mycket. Kostar inte särskilt mycket för företaget heller att tillverka ett nytt glas, till skillnad från att tillverka en film på 100 miljoner dollar.

Även om det är en liten kostnad så är det en kostnad. De kan inte sälja det glaset igen, och de måste lägga ner resurser på att tillverka ett nytt. Om jag kopierar en film så förlorar de inte orginalet, och då jag står för "arbetsinsatsen" så kostar mitt tilltag inte en krona för företaget i fråga.

Sedan kan man ju naturligtvis, återigen spekulera i om jag eventuellt hade köpt filmen eller inte. Räknar man som filmbolagen så har de förlorat ett biobesök, ett DVD-köp, ett bluray-köp, och kostnaden för den digitala nedladdningen uteblir.

Citat:

Jag anser inte att det är skitsaker, att människor ska ha rätt till att få betalt för det arbete som andra väljer att nyttja. Det är inte skitsaker, det är en fråga om mänskliga rättigheter. Snarare är det så att piratkopierarna förstör för andra genom att inte köpa/hyra produkten utan istället väljer att nyttja andra människors arbeten gratis. Samhället förlorar skattepengar på detta, pengar som hade kunnat gå till vård, skola, omsorg etc.

Nej det tror jag inte. Samhället förlorar pengar på att polisen utreder småsaker när det finns riktiga brott att utreda, däremot.

Om jag inte köper en film för 100Kr så är det ju inte så att de pengarna flyr landet precis. Jag kommer spendera de pengarna på något annat, och betala moms för det, och jag tror inte statskassan ser skillnad på "filmpengar" och "rakhyvelspengar" eller vad det nu kan vara. En krona är en krona är en krona.

Citat:

Förstår fortfarande inte hur det skadar folk att de eventuellt måste vänta lite på att kunna se filmen/serien, eller att priset kanske är lite för högt för deras plånbok, eller att distributionen av filmen/serien inte faller de i smaken etc? På vilket sätt skadar det folk?

Det skadar ju folk som inte får ta del av materialet på det sätt de önskar när möjligheten finns där. Nu är det väl så att de som vill se en film på ett visst sätt gör det ändå, men vi leker ju här med tanken att piratkopiering var omöjlig, och då skulle ju underhållning bli en klassfråga, och jag tror inte vi behöver fler klyftor i det här landet, tvärt om.

Citat:

Du tycker alltså att vi ska fördela skattepengarna annorlunda? Vi ska alltså ta skattepengar från till exempel vård, skola, omsorg eller (vilket jag förmodar du syftar på) kanske från polisen för att sen dela ut dessa skattepengar så att människor kan ladda ner gratis underhållning, en lyxvara? Skrämmande i sådant fall. Den dagen mina skattepengar går till lyxvaror, den dagen bor inte jag i Sverige längre. Jag betalar gärna till vård, skola, omsorg, polisen, vägar och annat eftersom det är nödvändigt för ett fungerande samhälle och att människor ska ha en möjlighet att faktiskt överleva i samhället (mer eller mindre vad som står i de mänskliga rättigheterna). Att skattepengar skulle gå till lyxvaror säger jag ett väldigt stort nej till!

Nej det har jag inte sagt. Jag betalar gärna för vård skola omsorg osv men inte för att en liten elitklick i samhället skall få en egen specialstyrka hos polisen.

Vad värre är är att rättegångar är dyrt som bara den, för att inte tala om vad en fängelsekund kostar. Tänk om vi kunde lägga de pengarna på t. ex minskade klasser i skolan, eller fler vårdae i äldreomsorgen. Att en liten klick människor skall ha en särställning tycker inte jag vi ska lägga pengar på, alls.

Citat:

Kanon! Jag och mina kompisar föredrar fysisk media som vi kan inhandla i diverse butiker när vi är på genomresa i Sverige. Jag antar att du erbjuder även ett sådant alternativ? För det är väl inte så att du väljer att pissa på dina kunder genom att inte erbjuda de alternativ som kunden kräver utav dig?

Ja, det går att ordna. Jag har avtal med CDBaby som kan fixa tryckta CD eller Vinyl/Kasett osv på begäran men det kan ta lite tid då de trycks i USA, och det kostar en del i frakt. Men absolut går det att ordna. Och skulle det nu vara så att du tycker att mitt sätt att distribuera min musik inte duger så har jag alls inget emot att du skaffar den på annat sätt.

Citat:

Slingrar sig? Han säger bland annat att han tycker det är kanonbra om det blir KU-granskning av det hela. Samtidigt talar han om att alla brev är offentliga så det är bara till att begära ut dessa brev så kan man själv se hur det förhåller sig. Jag kan inte kalla det för att slingra sig. Känns mer som att du ville höra (oavsett om det hade överensstämt med verkligheten eller inte) något annat från honom, och när han inte mötte din förväntningar så anser du att det bara är skitsnack från hans sida.

Ja vad skall han göra, erkänna? Jag tog artikeln för att den beskriver det bakomliggande. Men du får väl tro vad du vill.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Lite skillnad mot de politiker som faktiskt arbetar med frågorna varje dag, de lär ha bättre koll än de flesta andra.

Se dig omkring. Dagens samhälle är väl i det närmaste ett bevis på att just politiker har åsikter, och röstar om saker de inte har någon som helst kompetens kring.
Direktdemokrati, och dagens personval har enorma skillnader. I dag kan du kanske påverka vem som får en stol, genom att lägga din röst på just denna. Om alla som röstar på moderaterna personröstar på samma kille blir denna dock inte automatiskt statsminister. Den framröstade får inte ett skit mer eller mindre att säga till om, man har bara lyft fram honom till en stol han kanske annars inte hamnat på. Med direktdemokrati hade det varit han som VAR moderaterna helt plötsligt. (Extremfall, självfallet kommer aldrig alla som delar ett partis röster att personrösta på en och samma människa, men det demonstrerar skillnaden.)

Skrivet av md7:

De som har väldigt lite att göra om dagarna, eller de som har fullt upp med jobb, familj och mycket annat? Bra i teorin, praktisk tror jag skulle bli väldigt konstiga och skeva resultat.

Jag misstänker att det, främst inledningsvis, skulle ge en del märkliga resultat. Men i förlängningen tror jag det hade varit betydligt bättre än dagens system. Borta skulle hela det här maskineriet med att rycka upp regeringen, och riva upp en massa redan gjort arbete varje gång det har varit ett val, vara. Ett annat mer lokalt exempel är att det har varit en massa bråk om en hamn-tomt nere i centrum på Helsingborg. Riva, flytta, bygga nytt, eller inte. Direktdemokrati hade avgjort frågan för flera år sedan, och i dag hade man varit väl på väg med att göra, vad man nu beslutat sig för. Istället har det varit en enorm debatt som kostat pengar, och fortsätter kosta pengar, och alla har sin egen åsikt, alla känner sig som om de blir överkörda av en politisk minoritet.

Skrivet av md7:

Att välja att bryta mot lagen och att kränka en annan människas rättigheter är helt fel väg att gå, anser jag.

Hade det handlat om en faktiskt människas rättigheter, hade jag möjligen hållit med dig. Vi pratar om SweFilm, de har möjligen kränkt filmbolags rättigheter, samma filmbolag som styvnackat vägrar göra vad konsumenterna klart och tydligt visat att de vill ha i form av tjänsteleveranser.
Jag har svårt att känna något medlidande när man håller fast vid en affärsmodell kunderna inte är nöjda med, och sen beklagar sig över att man inte tjänade så mycket som man tycker att man borde.

Skrivet av md7:

Klart att de har någon koll på det hela. De har statisk över flera år hur filmer har gått, hur filmer har gått på bio, köpfilmer, hyrfilmer och hur kunderna har valt att se filmerna på och säkerligen en massa annan data. Och utifrån den datan kan man sen utgå från hur mycket en film borde ha tjänat in, och därifrån se hur piratkopieringen eventuellt har skadat bolaget.

Det har i modern tid ALDRIG funnits en film som inte piratkopierats. De har med andra ord inget underlag för vad skillnaden mellan piratkopierad, eller inte, är. Därför kan de, oavsett hur mycket statistik de har, aldrig ha en siffra som går att garantera. Ovanpå det, så ser vi hur filmer slår rekord efter rekord. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att påstå att piratkopieringen inte påverkar. Det är klart den gör. Men den är garanterat inte ansvarig för mellanskillnaden mellan deras projicerade siffror, och det faktiska resultatet. Och jag vill påstå att merparten av den skillnaden är helt att skylla på bolagen själva. Om de börjar erbjuda den tjänst kunderna faktiskt vill ha, hade de tjänat pengar på den försäljningen, istället för att som nu, sitta och beklaga sig över att någon annan levererar tjänsten utanför deras kontroll.

Skrivet av md7:

Nu vet inte jag vad det var för undersökning du såg, men jag är ganska säker på att de som gjort undersökningen vet hur man gör ett någorlunda kvalificerat urval, det har man kunnat göra i hundratals år.

Det är klart man vet. Och man väljer avsiktligt. Det är ju det som är poängen. Har du inte hört vad man säger om statistik?

Skrivet av md7:

Du kan förövrigt vända på det, att din familj piratkopierar innebär (högst troligt) att en annan familj inte piratkopierar, trots att det bara vara en individ som svarade på hen inte piratkopierade. Så det tar ut varandra.

Funkar inte så. Har man gjort ett urval på individnivå, och sen sprider ut individerna på hushållsnivå, så bor några av de här individerna ihop. %'en går upp, hur mycket, kan man styra något med urvalet, men då blir samtidigt de individuella svaren mindre relevanta. Alla undersökningarna jag sett baserar sig på just individ-basis, antagligen mycket eftersom de varit helt eller delvis anonyma, och hushållstillhörighet då är omöjlig att avgöra för undersökningens administratörer.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Om du ska kritisera min förmåga att göra liknelser så får du se om ditt eget hus först. Att jämflra fildelning med utpressning är tokigt, tycker jag. Fildelning innebär inte att man utövar direkt emotionell eller ekonomisk utpressning på någon. Det handlar i sådanna fall mer om att "ta sig friheter" som du säger, men då det enda "beviset" vi har för att det faktiskt skadar branchen ekonomiskt är rena antaganden och partiska kalkyler från deras sida.

Det är vad du tycker, men inte vad jag tycker. Du utövar utpressning på ett företag när du försöker få ett företag att ändra pris, distribution etc genom att piratkopiera, med andra ord, lagbrott. Du har själv skrivit att man måste få företagen att känna sig tvingade till att gå med på vad kunderna önskar. Och eftersom du anser att piratkopiering är ok eftersom bolagen inte uppfyller kundernas önskningar så kan jag enbart se det som utpressning. Utpressning behöver inte enbart handla om ekonomi eller emotionellt tillstånd, utan kan handla om att försöka få till stånd en förändring.

Som sagt, det finns fler och fler inom filmbranschen som får det allt svårare att bedriva verksamhet, vilket går helt tvärtemot det du säger att de skulle ha det gott ställt. Sen om det har att göra med piratkopiering eller inte, det kan endast filmbolagen svara på. Men de borde ha gott om statistik och data när det gäller människors köpbeteende så de borde definitivt kunna få ut värdefull information därifrån för att kunna göra en kvalificerad gissning.

Skrivet av Ozzed:

Återigen, så tror jag inte att fildelning orsakar den stress och "sveda och verk" som faktisk utpressning gör på fysiska personer, så jag tycker inte att liknelsen håller.

Det är fysiska personer som jobbar på företagen, inga robotar. Men vi ska alltså definiera utpressning som hur stor stress individen kan tänkas få? Ska vi även ta hänsyn till hur stresstålig en människa är också då, innan vi bestämmer om det handlar om utpressning eller inte?

Skrivet av Ozzed:

Nej. Moral och etik är någonting personligt. Att det är olagligt är det ju inget snack om. Men att du tycker det är omoraliskt behöver inte betyda att jag gör det. Om du mot förmodan faktiskt tror det så har du inte riktigt förstått vad moral och etik betyder. Det är inget kollektivt, undantaget i vissa religiösa sammanhang.

Visst är det så, moral och etik är något personligt, men också en del i ett större sammanhang. Många av våra lagar på bygger vad den stora massans anser vara moraliskt och etiskt. Därför har kvinnor numera rösträtt, FN:s mänskliga rättigheter bygger mycket på moral och etik etc. Att kränka någon annan människas/företags rättigheter, är ett lagbrott vilket bygger på den moral och etik som finns i samhället.

Skrivet av Ozzed:

Nu låter det som du säger att när underhållningsbranchen begår överträdelser, då skall man titta på den bakomliggande orsaken, men när fildelare begår överträdelser, då behöver man inte göra det. Om det är det du menar får du gärna förklara. Tycker du att vissa grupper har mer förmildrande omständigheter än andra när det gäller skumrask-beteende?

Absolut inte. Lagen ska vara lika för alla. Men precis som att domstolarna tar hänsyn till varför en människa har begått ett brott, och därmed anser att det kanske finns förmildrade orsaker så får man göra likadant i det övriga samhället. Om du blir påhoppad av någon, där du sen väljer att försvara dig och råkar dels ta död på den som angrep dig men även råkar skada en förbipasserande människa, så är det en förmildrad omständighet jämfört mot om du hade tagit livet av båda personerna utan någon som helst orsak.
Det är fildelarna som tog det första steget att inte acceptera branschens rättigheter, och därmed begå lagbrott.

Skrivet av Ozzed:

Även om det är en liten kostnad så är det en kostnad. De kan inte sälja det glaset igen, och de måste lägga ner resurser på att tillverka ett nytt. Om jag kopierar en film så förlorar de inte orginalet, och då jag står för "arbetsinsatsen" så kostar mitt tilltag inte en krona för företaget i fråga.

Som sagt, krävs inte speciellt mycket resurser för att tillverka ett nytt glas, till skillnad från att skapa en hel film. Men det är så du ser på saken, spelar ingen som helst roll vad en produkt har kostat att utveckla och hur många arbetstimmar man har lagt ner, utan kan du kopiera den så ska du kunna det och inte behöva ersätta de människor som faktiskt har tagit fram produkten från början?

Skrivet av Ozzed:

Nej det tror jag inte. Samhället förlorar pengar på att polisen utreder småsaker när det finns riktiga brott att utreda, däremot.

Piratkopiering är ett riktigt brott. Står klart och tydligt i lagboken. Att du anser att det är småsaker innebär inte att andra anser att det är småsaker.

Skrivet av Ozzed:

Om jag inte köper en film för 100Kr så är det ju inte så att de pengarna flyr landet precis. Jag kommer spendera de pengarna på något annat, och betala moms för det, och jag tror inte statskassan ser skillnad på "filmpengar" och "rakhyvelspengar" eller vad det nu kan vara. En krona är en krona är en krona.

Jaså? Så om du använder pengarna till att åka utomlands (eftersom du nu faktiskt har råd att unna dig det eftersom du inte betalar för din underhållning) och spenderar dina pengar där, på vilket sätt gynnar det Sverige?

Skrivet av Ozzed:

Det skadar ju folk som inte får ta del av materialet på det sätt de önskar när möjligheten finns där. Nu är det väl så att de som vill se en film på ett visst sätt gör det ändå, men vi leker ju här med tanken att piratkopiering var omöjlig, och då skulle ju underhållning bli en klassfråga, och jag tror inte vi behöver fler klyftor i det här landet, tvärt om.

Återigen, på vilket sätt skadar det folk? Skadar det folk fysiskt, psykiskt eller vad? Att du inte har råd att se en film förrän långt senare eller aldrig, på vilket sätt skadar det dig?

Skrivet av Ozzed:

Nej det har jag inte sagt. Jag betalar gärna för vård skola omsorg osv men inte för att en liten elitklick i samhället skall få en egen specialstyrka hos polisen.

Specialstyrka? Finns många olika "specialstyrkor" inom polisen som är specialiserade på att utreda en viss typ av brott. Det ska alltså inte finnas några specialstyrkor inom polisen då? Eller ska specialstyrkorna vara baserade på hur många det är som blir utsatta för brottet? Kanske ska lägga ner narkotikapolisen då, är ju inte så många som blir drabbade av det, om man ser till hela befolkningen?

Skrivet av Ozzed:

Vad värre är är att rättegångar är dyrt som bara den, för att inte tala om vad en fängelsekund kostar. Tänk om vi kunde lägga de pengarna på t. ex minskade klasser i skolan, eller fler vårdae i äldreomsorgen. Att en liten klick människor skall ha en särställning tycker inte jag vi ska lägga pengar på, alls.

Jo precis, bättre att vi skiter i alla brott eftersom det kostar så mycket pengar. Vi kanske ska försöka oss på något i stil med att det är hur mycket pengar man har på kontot som avgör om man ska betraktas som ett brottsoffer eller inte? Så har du lite pengar på kontot så är sannolikheten större att du blir betraktad som ett brottsoffer än om du har mycket pengar.
Sen anser inte jag att den "lilla" (måste vara många miljoner som jobbar inom filmbranschen på ett eller annat sätt världen över) klicken människor har en särställning i samhället, de har rätt att bli beskyddade från brottslig verksamhet precis som alla andra i samhället.

Skrivet av Ozzed:

Ja, det går att ordna. Jag har avtal med CDBaby som kan fixa tryckta CD eller Vinyl/Kasett osv på begäran men det kan ta lite tid då de trycks i USA, och det kostar en del i frakt. Men absolut går det att ordna. Och skulle det nu vara så att du tycker att mitt sätt att distribuera min musik inte duger så har jag alls inget emot att du skaffar den på annat sätt.

Jättebra! Då ser jag framemot att när jag kör genom Sverige så kan jag gå in i valfri större butik och handla din skiva. Jag har dock inget intresse av att vänta en längre tid, utan jag vill ha det snarast. Du ska tillgodose mina behov istället för att pissa på mig.

Skrivet av Ozzed:

Ja vad skall han göra, erkänna? Jag tog artikeln för att den beskriver det bakomliggande. Men du får väl tro vad du vill.

Men om det inte finns något att erkänna då? Varför ska han då erkänna? Han säger klart och tydligt att breven är offentliga så då är det bara för dig att begära ut breven så får du allt svart på vitt. Hur jäkla svårt kan det vara? Där visar du ju hur du tänker, han är skyldig oavsett, trots att du kan begära ut breven och läsa allt själv. Låter nästan som du skulle behöva prata med en psykolog i det fallet, för känns som att det är någon slags beteendestörning. Inget illa menat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Det är vad du tycker, men inte vad jag tycker. Du utövar utpressning på ett företag när du försöker få ett företag att ändra pris, distribution etc genom att piratkopiera, med andra ord, lagbrott. Du har själv skrivit att man måste få företagen att känna sig tvingade till att gå med på vad kunderna önskar. Och eftersom du anser att piratkopiering är ok eftersom bolagen inte uppfyller kundernas önskningar så kan jag enbart se det som utpressning. Utpressning behöver inte enbart handla om ekonomi eller emotionellt tillstånd, utan kan handla om att försöka få till stånd en förändring.

Med det resonemanget är varenda lagbrott utpressning. Bryter lagen gör man väl för att man inte håller med om att det man bryter mot borde vara olagligt, men skulle du säga att fortkörare bedriver "utpressning" mot transportstyrelsen för att de skiter i hastighetsgränserna?

Citat:

Som sagt, det finns fler och fler inom filmbranschen som får det allt svårare att bedriva verksamhet, vilket går helt tvärtemot det du säger att de skulle ha det gott ställt. Sen om det har att göra med piratkopiering eller inte, det kan endast filmbolagen svara på. Men de borde ha gott om statistik och data när det gäller människors köpbeteende så de borde definitivt kunna få ut värdefull information därifrån för att kunna göra en kvalificerad gissning.

Då går det tillbaka till min grundsynpunkt att denna branch inte skall ha undantag från det som alla andra får rätta sig efter, nämligen att om man inte är nöjd med inkomsten för sitt arbete får man skaffa annat jobb eller dryga ut den på annat sätt

Citat:

Det är fysiska personer som jobbar på företagen, inga robotar. Men vi ska alltså definiera utpressning som hur stor stress individen kan tänkas få? Ska vi även ta hänsyn till hur stresstålig en människa är också då, innan vi bestämmer om det handlar om utpressning eller inte?

Nu får du väl ändå ge dig? Såhär står det om utpressning: "Brottet består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet. "

Inget av det stämmer ju in på fildelning. Att kollektivt försöka påverka en branch i en viss riktning genom upphovsrättsintrång är knappast utpressning. Om det vore det kunde slipsnissarna anmäla för utpressning istället och förmodligen både få till strängare straff och högre skadestånd. Jag tycker att du förringar utpressningsoffer när du gör den jämförelsen.

Citat:

Visst är det så, moral och etik är något personligt, men också en del i ett större sammanhang. Många av våra lagar på bygger vad den stora massans anser vara moraliskt och etiskt. Därför har kvinnor numera rösträtt, FN:s mänskliga rättigheter bygger mycket på moral och etik etc. Att kränka någon annan människas/företags rättigheter, är ett lagbrott vilket bygger på den moral och etik som finns i samhället.

Inte alla lagar bygger på gängse rättsuppfattning. Fildelning är t, ex ett bra exempel på det, eller den lag som säger att CopySwede har rätt att få pröjs när du köper en ny mobil.. Visst finns det många lagar som bygger på gemensamma uppfattningar men långtifrån alla gör det.

Citat:

Absolut inte. Lagen ska vara lika för alla. Men precis som att domstolarna tar hänsyn till varför en människa har begått ett brott, och därmed anser att det kanske finns förmildrade orsaker så får man göra likadant i det övriga samhället. Om du blir påhoppad av någon, där du sen väljer att försvara dig och råkar dels ta död på den som angrep dig men även råkar skada en förbipasserande människa, så är det en förmildrad omständighet jämfört mot om du hade tagit livet av båda personerna utan någon som helst orsak.
Det är fildelarna som tog det första steget att inte acceptera branschens rättigheter, och därmed begå lagbrott.

Eller så var det branchen som tog det första steget genom att paniklobba för lagar som bromsar teknikens utveckling. "Home taping is killing music" och så vidare. Det finns andra dumheter som upphävts genom att "bråkstakar" tagit det första steget. Homosexualitet har varit olagligt, och klassades till och med som en sjukdom i Sverige under en längre tid, men jag tror varken du eller jag tycker att homosexuella gjorde något fel i att bryta mot den lagen.

Citat:

Som sagt, krävs inte speciellt mycket resurser för att tillverka ett nytt glas, till skillnad från att skapa en hel film. Men det är så du ser på saken, spelar ingen som helst roll vad en produkt har kostat att utveckla och hur många arbetstimmar man har lagt ner, utan kan du kopiera den så ska du kunna det och inte behöva ersätta de människor som faktiskt har tagit fram produkten från början?

Sålänge det inte kräver någon arbetsinsats av andra och det inte går att säga svart på vitt att det innebär en förlorad inkomst, så Ja. I båda fallen känns det då rätt att kopiera en film, men fel att sno ett glas. Det handlar inte om det totala värdet för mig, utan om principen som sådan.

Citat:

Piratkopiering är ett riktigt brott. Står klart och tydligt i lagboken. Att du anser att det är småsaker innebär inte att andra anser att det är småsaker.

Ja naturligtvis, alla brott som står i lagboken är "riktiga" brott, men polisen har inte resurser att sätta högsta prio på allt, och min personliga åsikt är att upphovsrättsintrång skall prioriteras så lågt det bara går då det enligt mig inte ens kan bevisas att det skadar någon. Alternativt kan det väl få stå kvar som ett brott så vi klarar Bernkonventionen och så, men straffskalan och resurserna bör vara i storleksordningen "gå mot röd gubbe" eller liknande.

Citat:

Jaså? Så om du använder pengarna till att åka utomlands (eftersom du nu faktiskt har råd att unna dig det eftersom du inte betalar för din underhållning) och spenderar dina pengar där, på vilket sätt gynnar det Sverige?

Det är ju sant med allt? Det gäller ju även om jag köper en film utomlands. Men är man folkbokförd i Sverige är det också troligt att man spenderar det mesta av sina pengar här.

Citat:

Återigen, på vilket sätt skadar det folk? Skadar det folk fysiskt, psykiskt eller vad? Att du inte har råd att se en film förrän långt senare eller aldrig, på vilket sätt skadar det dig?

Ja har jag ju sagt. Jag anser att det skadar de som då inte kan ta del av kulturen. Kultur blir en klassfråga och vi kommer få ett nytt "kulturellt utanförskap".

Citat:

Specialstyrka? Finns många olika "specialstyrkor" inom polisen som är specialiserade på att utreda en viss typ av brott. Det ska alltså inte finnas några specialstyrkor inom polisen då? Eller ska specialstyrkorna vara baserade på hur många det är som blir utsatta för brottet? Kanske ska lägga ner narkotikapolisen då, är ju inte så många som blir drabbade av det, om man ser till hela befolkningen?

Känns väl ändå lite onödigt att dra till med en halmgubbe? Jag sa att vi inte borde ha en specialstyrka för upphovstättsbrott, inte att vi inte skall ha specialstyrkor överhuvudtaget. Det är en tydlig skillnad.

Citat:

Jo precis, bättre att vi skiter i alla brott eftersom det kostar så mycket pengar. Vi kanske ska försöka oss på något i stil med att det är hur mycket pengar man har på kontot som avgör om man ska betraktas som ett brottsoffer eller inte? Så har du lite pengar på kontot så är sannolikheten större att du blir betraktad som ett brottsoffer än om du har mycket pengar.
Sen anser inte jag att den "lilla" (måste vara många miljoner som jobbar inom filmbranschen på ett eller annat sätt världen över) klicken människor har en särställning i samhället, de har rätt att bli beskyddade från brottslig verksamhet precis som alla andra i samhället.

Se ovan.

Citat:

Jättebra! Då ser jag framemot att när jag kör genom Sverige så kan jag gå in i valfri större butik och handla din skiva. Jag har dock inget intresse av att vänta en längre tid, utan jag vill ha det snarast. Du ska tillgodose mina behov istället för att pissa på mig.

Ja då får du helt enkelt fixa musiken på annat sätt. Jag tycker dock inte att du pissar på mig för att du gör det, och jag förväntar mig inte att du rättar dig efter de distributionsmetoder som jag tillhandahåller, utan då får hitta på egna om du vill. Men precis som fildelare inte begär att filmbranchen ska sätta upp typ Streamingsiter åt dem, utan fixar det själva, så får du göra likadant. Har du en Skrivare och en CD-brännare och en skrivare kan du fixa egna skivor, och kanske sälja till de större butikerna, så kan du ju dessutom tjäna en slant. Jag har nämligen inga problem med om andra nu skulle tjäna pengar på min musik, så varsågod.

Citat:

Men om det inte finns något att erkänna då? Varför ska han då erkänna? Han säger klart och tydligt att breven är offentliga så då är det bara för dig att begära ut breven så får du allt svart på vitt. Hur jäkla svårt kan det vara? Där visar du ju hur du tänker, han är skyldig oavsett, trots att du kan begära ut breven och läsa allt själv. Låter nästan som du skulle behöva prata med en psykolog i det fallet, för känns som att det är någon slags beteendestörning. Inget illa menat.

Det som har sagts var att det var ett privat samtal mellan Roswall och Bodström. Visserligen har vi en relativt stark offentlighetsprincip i Sverige men jag tror inte att något sådant skulle finnas dikterat någonstans.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Att spotify och netflix inte har funnits har varit skäl för många att söka sig till piratkopiering istället så det är relevant för diskussionen.

För den allmänna diskussionen ja, men inte för det vi specifikt diskuterade. Vi diskuterade att ändra på hur upphovsrätten fungerar och Spotify och Netflix påverkar inte det över huvud taget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Se dig omkring. Dagens samhälle är väl i det närmaste ett bevis på att just politiker har åsikter, och röstar om saker de inte har någon som helst kompetens kring.
Direktdemokrati, och dagens personval har enorma skillnader. I dag kan du kanske påverka vem som får en stol, genom att lägga din röst på just denna. Om alla som röstar på moderaterna personröstar på samma kille blir denna dock inte automatiskt statsminister. Den framröstade får inte ett skit mer eller mindre att säga till om, man har bara lyft fram honom till en stol han kanske annars inte hamnat på. Med direktdemokrati hade det varit han som VAR moderaterna helt plötsligt. (Extremfall, självfallet kommer aldrig alla som delar ett partis röster att personrösta på en och samma människa, men det demonstrerar skillnaden.)

Tycker dagens samhälle fungerar ganska så bra till skillnad från många andra platser. Visst, det är långt ifrån perfekt, men kommer aldrig att kunna bli perfekt på grund av att alla är vi olika och tycker olika.

Jag ville bara påvisa att du kan personvalsrösta, och att du därmed har större sannolikhet att få din röst hörd genom att någon företräder just din röst. Sen att direktdemokrati är ännu mer utvecklat när det gäller den biten, är ju bra. Jag tror dock fortfarande inte att en direktdemokrati hade fungerat praktiskt. Men självklart kan jag ha fel. Enda sättet att få reda på det är att testa och se hur resultatet blir.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag misstänker att det, främst inledningsvis, skulle ge en del märkliga resultat. Men i förlängningen tror jag det hade varit betydligt bättre än dagens system. Borta skulle hela det här maskineriet med att rycka upp regeringen, och riva upp en massa redan gjort arbete varje gång det har varit ett val, vara. Ett annat mer lokalt exempel är att det har varit en massa bråk om en hamn-tomt nere i centrum på Helsingborg. Riva, flytta, bygga nytt, eller inte. Direktdemokrati hade avgjort frågan för flera år sedan, och i dag hade man varit väl på väg med att göra, vad man nu beslutat sig för. Istället har det varit en enorm debatt som kostat pengar, och fortsätter kosta pengar, och alla har sin egen åsikt, alla känner sig som om de blir överkörda av en politisk minoritet.

Fast "samma sak" kan väl hända även under en direktdemokrati? Att ena stunden så beslutar man om något, för att längre fram så har samma fråga åter tagits upp och att man där kommer fram till ett annat alternativ, och därmed riva upp en massa redan gjort arbete?

Skrivet av -=Mr_B=-:

Hade det handlat om en faktiskt människas rättigheter, hade jag möjligen hållit med dig. Vi pratar om SweFilm, de har möjligen kränkt filmbolags rättigheter, samma filmbolag som styvnackat vägrar göra vad konsumenterna klart och tydligt visat att de vill ha i form av tjänsteleveranser.
Jag har svårt att känna något medlidande när man håller fast vid en affärsmodell kunderna inte är nöjda med, och sen beklagar sig över att man inte tjänade så mycket som man tycker att man borde.

Ok, då tar vi och tittar på FN:s mänskliga rättigheter, särskilt artikel 23:
"3. Var och en som arbetar har rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger honom eller henne och hans eller hennes familj en människovärdig tillvaro och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd."

Vi har även artikel 27:
"2. Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman."

På vilket sätt bidrar en piratkopierare till att de personer som jobbat med filmen får en tillfredställande ersättning? Eller att upphovsmannen faktiskt har rätt till skydd för sitt verk?

Branschen klagar på att människor piratkopierar deras filmer, inte över att de inte tjänade så mycket som de tycker att man borde ha gjort. Hade människor inte piratkopierat deras filmer så hade det inte heller funnits någon anledning att klaga.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det har i modern tid ALDRIG funnits en film som inte piratkopierats. De har med andra ord inget underlag för vad skillnaden mellan piratkopierad, eller inte, är. Därför kan de, oavsett hur mycket statistik de har, aldrig ha en siffra som går att garantera. Ovanpå det, så ser vi hur filmer slår rekord efter rekord. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att påstå att piratkopieringen inte påverkar. Det är klart den gör. Men den är garanterat inte ansvarig för mellanskillnaden mellan deras projicerade siffror, och det faktiska resultatet. Och jag vill påstå att merparten av den skillnaden är helt att skylla på bolagen själva. Om de börjar erbjuda den tjänst kunderna faktiskt vill ha, hade de tjänat pengar på den försäljningen, istället för att som nu, sitta och beklaga sig över att någon annan levererar tjänsten utanför deras kontroll.

Det är enorm skillnad att få tillgång till piratkopierat material idag, jämfört mot några år sedan. Idag kan du trycka på en knapp, sen har du spridit filmen till miljontals andra människor. Det gick inte för några år sedan. Och utifrån det så bör det inte vara några som helst problem för filmbolagen att kunna se hur det har påverkat deras ekonomi.

Återigen, det de beklagar sig över är att folk piratkopierar/sprider deras filmer utan deras medgivande och utan någon som helst ersättning tillbaks till de som faktiskt har skapat filmen, vilken i sin tur bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Bara för att ett företag inte kan/vill i nuläget erbjuda en tjänst som kunderna efterfrågar så betyder inte det att man har rätt att begå lagbrott, kränka det företagets rättigheter etc.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det är klart man vet. Och man väljer avsiktligt. Det är ju det som är poängen. Har du inte hört vad man säger om statistik?

Jodå, jag har hört vad man säger om statistik, om vi nu tänker på samma sak. Men då får du ju lägga fram överväldigande bevis för att deras metod inte fungerar i praktiken och att de avsiktligen har manipulerat datan för att passa deras egna intressen. Vilket dock vore ganska korkat eftersom de i sådant fall själva skulle förlora på det.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Funkar inte så. Har man gjort ett urval på individnivå, och sen sprider ut individerna på hushållsnivå, så bor några av de här individerna ihop. %'en går upp, hur mycket, kan man styra något med urvalet, men då blir samtidigt de individuella svaren mindre relevanta. Alla undersökningarna jag sett baserar sig på just individ-basis, antagligen mycket eftersom de varit helt eller delvis anonyma, och hushållstillhörighet då är omöjlig att avgöra för undersökningens administratörer.
B!

Jag uttryckte mig väldigt slarvigt där, börjar bli enormt trött på hela den här diskussionen och känner jag orkar inte lägga ner så mycket energi längre på att ge ett utförligt svar. Det jag ville få fram var att du kan inte utgå från hur det ser ut just i din familj och sen fatta några beslut från det. Fullt möjligt att statistiken är felaktig, men jag utgår från att de som har tagit fram den statistiken vet hur man gör en kvalificerat urval, oavsett om individen tillhör ett hushåll eller inte. Tills det kommer fram några andra uppgifter om säger annat så är allt annat bara spekulation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

För den allmänna diskussionen ja, men inte för det vi specifikt diskuterade. Vi diskuterade att ändra på hur upphovsrätten fungerar och Spotify och Netflix påverkar inte det över huvud taget.

Ja då är jag med, men de tjänsterna är ju ändå ett svar på en reaktion. Att rättighetshavaren har monopol på exemplarframställning, och hur det rimmar illa med gängse uppfattning. Jag vill ändra i upphovsrätten så att en rättighetshavare inte kan neka spridning av ett verk för privat bruk. Däremot tycker jag vi skall ha kvar rätten att bli erkänd som skapare, då det i sig inte hindrar att andra tar del av verket.

Ja, jag vet.. "Men då skulle ingen hålla på med något skapande...." och så vidare, kanske vissa skulle säga. Då säger jag ta en titt på Creative Commons, Public domain, Linux... Bara för att man inte kan bestraffa folk som framställer ens verk tror jag inte att skaparglädjen dör. Vi har skapat långt innan vi hade patrams och upphovssprätt, så det så

Och är det så att nogon nu blir ledsen i ögat för att deras främsta mål med skapandet är att tjäna pengar, snarare än att sprida glädje, då säger jag... Good bye and good riddance.

Ja det var väl ungefär en sammanfattning av hur jag ser på saken.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Med det resonemanget är varenda lagbrott utpressning. Bryter lagen gör man väl för att man inte håller med om att det man bryter mot borde vara olagligt, men skulle du säga att fortkörare bedriver "utpressning" mot transportstyrelsen för att de skiter i hastighetsgränserna?

Absolut inte, men en fartsyndare skriker inte ut sin ilska över hur jävla dåliga transportstyrelsen är för att de inte ökar fartgränsen på vägen och försöker därmed tvinga transportstyrelsen att öka fartgränsen genom att köra för fort. Piratkopierare skriker ut sin ilska mot företaget hur jäkla dåliga tjänsterna är, och därför tar de sig rätten till att piratkopiera, för tvinga företagen till ändringar. Dina egna ord.

Skrivet av Ozzed:

Då går det tillbaka till min grundsynpunkt att denna branch inte skall ha undantag från det som alla andra får rätta sig efter, nämligen att om man inte är nöjd med inkomsten för sitt arbete får man skaffa annat jobb eller dryga ut den på annat sätt

Vi är helt enkelt oense, vi kommer inte vidare här. Att du anser att man måste byta arbete för att andra väljer att nyttja ens arbete gratis, är väldigt långt från mina åsikter.

Skrivet av Ozzed:

Nu får du väl ändå ge dig? Såhär står det om utpressning: "Brottet består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet. "

Inget av det stämmer ju in på fildelning. Att kollektivt försöka påverka en branch i en viss riktning genom upphovsrättsintrång är knappast utpressning. Om det vore det kunde slipsnissarna anmäla för utpressning istället och förmodligen både få till strängare straff och högre skadestånd. Jag tycker att du förringar utpressningsoffer när du gör den jämförelsen.

Du kanske ska citera hela brottsbalken istället?

"4 § Den som genom olaga tvång förmår någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den tvungne eller någon i vars ställe denne är, döms, om inte brottet är att anse som rån eller grovt rån, för utpressning till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt, döms till fängelse i lägst ett och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om gärningen har innefattat våld eller hot av allvarligt slag eller om gärningsmannen har visat särskild hänsynslöshet. Lag (2010:370)."

Kan även citera om olaga tvång:
"4 § Den som genom misshandel eller eljest med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar annan att göra, tåla eller underlåta något, dömes för olaga tvång till böter eller fängelse i högst två år. Om någon med sådan verkan övar tvång genom hot att åtala eller angiva annan för brott eller att om annan lämna menligt meddelande, dömes ock för olaga tvång, såframt tvånget är otillbörligt."

Skulle vilja påstå att det är precis vad du har beskrivit när du säger man ska tvinga (olaga tvång) företag till att ändra sina tjänster genom att piratkopiera (brottslig gärning), dvs utpressning.

Skrivet av Ozzed:

Inte alla lagar bygger på gängse rättsuppfattning. Fildelning är t, ex ett bra exempel på det, eller den lag som säger att CopySwede har rätt att få pröjs när du köper en ny mobil.. Visst finns det många lagar som bygger på gemensamma uppfattningar men långtifrån alla gör det.

Nä det är helt rätt, finns lagar som ska skydda minoriteter och annat. Olaglig fildelning är dock inte gängse rättsuppfattning. Har du någon ny statistik som visar hur många procent av befolkningen som tycker att det är ok att fildela illegalt? Eller hittar du bara på?

Skrivet av Ozzed:

Eller så var det branchen som tog det första steget genom att paniklobba för lagar som bromsar teknikens utveckling. "Home taping is killing music" och så vidare. Det finns andra dumheter som upphävts genom att "bråkstakar" tagit det första steget. Homosexualitet har varit olagligt, och klassades till och med som en sjukdom i Sverige under en längre tid, men jag tror varken du eller jag tycker att homosexuella gjorde något fel i att bryta mot den lagen.

Japp, men även på den tiden så skedde det piratkopiering, så återigen så var det inte branschen som kastade den första stenen. De var även då ett brottsoffer.
Homosexualitet handlar om mänskliga rättigheter, det gör inte piratkopiering.

Skrivet av Ozzed:

Sålänge det inte kräver någon arbetsinsats av andra och det inte går att säga svart på vitt att det innebär en förlorad inkomst, så Ja. I båda fallen känns det då rätt att kopiera en film, men fel att sno ett glas. Det handlar inte om det totala värdet för mig, utan om principen som sådan.

Ja, vi kommer inte längre här heller. Min moral (inklusive FN:s mänskliga rättigheter) säger att man ska ha rätt till ersättning för utfört arbete. Sen spelar det ingen roll hur lätt produkten är att distribueras. Du är av en annan åsikt, vilket du naturligtvis är berättigad till. Jag tycker dock det är en ganska vidrig åsikt.

Skrivet av Ozzed:

Ja naturligtvis, alla brott som står i lagboken är "riktiga" brott, men polisen har inte resurser att sätta högsta prio på allt, och min personliga åsikt är att upphovsrättsintrång skall prioriteras så lågt det bara går då det enligt mig inte ens kan bevisas att det skadar någon. Alternativt kan det väl få stå kvar som ett brott så vi klarar Bernkonventionen och så, men straffskalan och resurserna bör vara i storleksordningen "gå mot röd gubbe" eller liknande.

Nu finns det dock många undersökningar, inklusive personer som faktiskt har koll på hur filmbranschen fungerar, som pekar på att det skadar branschen, vilket dock du väljer att inte lyssna på. Som tur väl är så är det rättsystemet som ska komma fram till om det har orsakat skada eller inte. Vi kommer dock inte mycket längre här heller.

Skrivet av Ozzed:

Det är ju sant med allt? Det gäller ju även om jag köper en film utomlands. Men är man folkbokförd i Sverige är det också troligt att man spenderar det mesta av sina pengar här.

Självklart, men jag la in ett exempel, finns en massa andra exempel också som man kan dra upp. Att du flyttar utomlands, att du sätter in pengarna på banken istället etc.

Skrivet av Ozzed:

Ja har jag ju sagt. Jag anser att det skadar de som då inte kan ta del av kulturen. Kultur blir en klassfråga och vi kommer få ett nytt "kulturellt utanförskap".

Det finns hur många lagliga sätt som helst att kunna ta del av kultur, däremot inte all kultur. Bara till att gå till biblioteket och annat om det skulle vara så. Så frågan kvarstår, på vilket sätt skadar det dig som person att du inte får piratkopiera den senaste Hollywood-filmen?

Skrivet av Ozzed:

Känns väl ändå lite onödigt att dra till med en halmgubbe? Jag sa att vi inte borde ha en specialstyrka för upphovstättsbrott, inte att vi inte skall ha specialstyrkor överhuvudtaget. Det är en tydlig skillnad.

Fast det var inte bara det jag skrev, dvs det inte skulle finnas några specialstyrkor alls. Jag var intresserad över vad det är som bestämmer när man ska en specialstyrka eller inte. Är det hur många pengar man har på kontot, i vilken samhällsklass man befinner sig eller vad? Vad är det som ska bestämma om man ska ha en specialstyrka eller inte? Det är troligtvis miljontals människor som på ett eller annat sätt jobbar inom filmbranschen, eller är beroende av filmbranschen, där du verkar tycka att det är helt ok att skita i deras rättigheter. Det är en ganska stor grupp med människor som piratkopierare pissar på. Men du verkar tycka att dessa människor inte är värda att få ta del av samhällets skydd när de utsätts för ett brott.

Skrivet av Ozzed:

Ja då får du helt enkelt fixa musiken på annat sätt. Jag tycker dock inte att du pissar på mig för att du gör det, och jag förväntar mig inte att du rättar dig efter de distributionsmetoder som jag tillhandahåller, utan då får hitta på egna om du vill. Men precis som fildelare inte begär att filmbranchen ska sätta upp typ Streamingsiter åt dem, utan fixar det själva, så får du göra likadant. Har du en Skrivare och en CD-brännare och en skrivare kan du fixa egna skivor, och kanske sälja till de större butikerna, så kan du ju dessutom tjäna en slant. Jag har nämligen inga problem med om andra nu skulle tjäna pengar på min musik, så varsågod.

Du väljer alltså att pissa på mig som kund då eftersom du inte erbjuder mig det jag efterfrågar, att jag vill kunna köpa din musik i någon stor varubutik när jag är på genomresa i Sverige, och det snarast? Riktigt dålig stil av dig! Inte ett dugg bättre än storbolagen som inte heller erbjuder mig de tjänster som jag efterfrågar.

Skrivet av Ozzed:

Det som har sagts var att det var ett privat samtal mellan Roswall och Bodström. Visserligen har vi en relativt stark offentlighetsprincip i Sverige men jag tror inte att något sådant skulle finnas dikterat någonstans.

Jag kan inte hitta någonstans i den artikeln att det har varit ett privat samtal mellan Roswall och Bodström. Nu hittar du på saker igen. Det som det däremot står är:

Men dina tjänstemän tog ju vid mötet den 7 april upp det enskilda fallet Pirate Bay med åklagare Håkan Rosvall. Var det så lämpligt?
- Ja, enskilda fall diskuterar vi hela tiden med olika myndigheterna. Det vi inte får göra är att tala om att de ska hantera fallet si eller så.

Väldigt långt ifrån ett privat samtal mellan Roswall och Bodström.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Ja, jag vet.. "Men då skulle ingen hålla på med något skapande...." och så vidare, kanske vissa skulle säga. Då säger jag ta en titt på Creative Commons, Public domain, Linux... Bara för att man inte kan bestraffa folk som framställer ens verk tror jag inte att skaparglädjen dör. Vi har skapat långt innan vi hade patrams och upphovssprätt, så det så

Detta är ju så korkat så jag vet inte vad. Hur många tror du har råd att lägga 150+ miljoner dollar på att skapa en film, för att kunna komma upp i dagens standard när det gäller film? Då pratar vi om EN film, lär ju garanterat behöva skapas ett antal fler filmer för att kunna, till viss del, täcka alla människors önskemål/intressen. Det är alltså flera miljarder dollar om året vi pratar, vem är beredd på att hosta upp de pengarna om de sen inte har någon som helst möjlighet att få tillbaks pengarna? Du eller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Detta är ju så korkat så jag vet inte vad. Hur många tror du har råd att lägga 150+ miljoner dollar på att skapa en film, för att kunna komma upp i dagens standard när det gäller film? Då pratar vi om EN film, lär ju garanterat behöva skapas ett antal fler filmer för att kunna, till viss del, täcka alla människors önskemål/intressen. Det är alltså flera miljarder dollar om året vi pratar, vem är beredd på att hosta upp de pengarna om de sen inte har någon som helst möjlighet att få tillbaks pengarna? Du eller?

Har du helt missat fenomenet Crowdfunding?

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Har du helt missat fenomenet Crowdfunding?

Det har jag verkligen inte gjort. Jag är dock inte övertygad om att det skulle fungera, för jag har inte sett några storfilmer bli finansierade av Crowdfounding ännu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Absolut inte, men en fartsyndare skriker inte ut sin ilska över hur jävla dåliga transportstyrelsen är för att de inte ökar fartgränsen på vägen och försöker därmed tvinga transportstyrelsen att öka fartgränsen genom att köra för fort. Piratkopierare skriker ut sin ilska mot företaget hur jäkla dåliga tjänsterna är, och därför tar de sig rätten till att piratkopiera, för tvinga företagen till ändringar. Dina egna ord.

Nehej du. Jag har då rakt inte påstått att alla fildelare skriker och gapar. Tvärtom så tror jag att de flesta protesterar i det tysta, precis som fartsyndare.

Citat:

Vi är helt enkelt oense, vi kommer inte vidare här. Att du anser att man måste byta arbete för att andra väljer att nyttja ens arbete gratis, är väldigt långt från mina åsikter.

Du citerar ju själv "mänskliga rättigheter" hela tiden, så jag tittade närmare på vad det står.

"3. Var och en som arbetar har rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger honom eller henne och hans eller hennes familj en människovärdig tillvaro och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd."

Dels så står det inte att man har rätt till tillfredsställande ersättning oavsett vilket yrke man än väljer, Om det var så skulle jag kunna sälja burkar med luft och gnälla när ingen vill köpa för jag "har ju rätt till skällig ersättning", däremot står det att de som har behov av det skall kunna komplettera sin inkomst med andra medel för socialt skydd. DVS: gå till socialen om du inte är nöjd med inkomsterna.

Citat:

Du kanske ska citera hela brottsbalken istället?

"4 § Den som genom olaga tvång förmår någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den tvungne eller någon i vars ställe denne är, döms, om inte brottet är att anse som rån eller grovt rån, för utpressning till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt, döms till fängelse i lägst ett och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om gärningen har innefattat våld eller hot av allvarligt slag eller om gärningsmannen har visat särskild hänsynslöshet. Lag (2010:370)."

Kan även citera om olaga tvång:
"4 § Den som genom misshandel eller eljest med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar annan att göra, tåla eller underlåta något, dömes för olaga tvång till böter eller fängelse i högst två år. Om någon med sådan verkan övar tvång genom hot att åtala eller angiva annan för brott eller att om annan lämna menligt meddelande, dömes ock för olaga tvång, såframt tvånget är otillbörligt."

Skulle vilja påstå att det är precis vad du har beskrivit när du säger man ska tvinga (olaga tvång) företag till att ändra sina tjänster genom att piratkopiera (brottslig gärning), dvs utpressning.

Branchen gör väl vad den vill. Det är knappast någon som står med pistol mot skallen på dem, så jag tycker det är en skillnad. Däremot borde de nog läsa på om gammal hederlig rakryggad affärsmoral från förr Kunden har alltid rätt hette det då, och det tycker jag skall gälla fortfarande.

[/quote]
Nä det är helt rätt, finns lagar som ska skydda minoriteter och annat. Olaglig fildelning är dock inte gängse rättsuppfattning. Har du någon ny statistik som visar hur många procent av befolkningen som tycker att det är ok att fildela illegalt? Eller hittar du bara på?
[/quote]

http://www.dagspress.se/mediefakta/presentationer-a-publikati...

Inte dagsfärsk men borde vara tillräckligt färsk.

Citat:

Japp, men även på den tiden så skedde det piratkopiering, så återigen så var det inte branschen som kastade den första stenen. De var även då ett brottsoffer.
Homosexualitet handlar om mänskliga rättigheter, det gör inte piratkopiering.

Nej så långt har vi inte kommit än men det jobbas ju på. Att något inte är en mänsklig rättighet nu betyder inte att det aldrig kommer bli det.

Citat:

Ja, vi kommer inte längre här heller. Min moral (inklusive FN:s mänskliga rättigheter) säger att man ska ha rätt till ersättning för utfört arbete. Sen spelar det ingen roll hur lätt produkten är att distribueras. Du är av en annan åsikt, vilket du naturligtvis är berättigad till. Jag tycker dock det är en ganska vidrig åsikt.

Och återigen så säger artikeln inte att det skall gälla vilket arbete som helst, samt att man kan dryga ut sin inkomst genom socialbidrag om man nu inte klarar sig. Och för den delen tror jag att många av höjdarna skulle fortsätta ha en "människovardig tillvaro" även om man strök några nollor från deras konton. Artikeln är ju till för att skydda folk från fattigdom. Inte förc att man skall kunna garanteras ett liv i lyx.

Citat:

Nu finns det dock många undersökningar, inklusive personer som faktiskt har koll på hur filmbranschen fungerar, som pekar på att det skadar branschen, vilket dock du väljer att inte lyssna på. Som tur väl är så är det rättsystemet som ska komma fram till om det har orsakat skada eller inte. Vi kommer dock inte mycket längre här heller.

Nej, du litar på att de gör ett bra jobb, jag tror att de är köpta, och jag tror inte heller vi kommer längre i det hänseendet.

Citat:

Självklart, men jag la in ett exempel, finns en massa andra exempel också som man kan dra upp. Att du flyttar utomlands, att du sätter in pengarna på banken istället etc.

Ja men det gäller ju också oavsett. Även om jag låter bli att ladda ner filmen olagligt, och heller inte köper den lagligt, så har jag ju kvar mina pengar och kan sätta in dem på banken, flytta utomlands etc etc. Men poängen var att det knappast skadar staten om jag inte köper filmen.

Citat:

Det finns hur många lagliga sätt som helst att kunna ta del av kultur, däremot inte all kultur. Bara till att gå till biblioteket och annat om det skulle vara så. Så frågan kvarstår, på vilket sätt skadar det dig som person att du inte får piratkopiera den senaste Hollywood-filmen?

Det finns många sätt man kan försörja sig om man saknar inkomst också, det finns ju soppkök, men det betyder inte att det inte skapar klyftor. Det är många samhällsinfluencer som kommer från populära filmer som memes och sån't. Skall man reservera det för de med fet plånbok? Nej jag vill att alla skall kunna ta del av allt.

Citat:

Fast det var inte bara det jag skrev, dvs det inte skulle finnas några specialstyrkor alls. Jag var intresserad över vad det är som bestämmer när man ska en specialstyrka eller inte. Är det hur många pengar man har på kontot, i vilken samhällsklass man befinner sig eller vad? Vad är det som ska bestämma om man ska ha en specialstyrka eller inte? Det är troligtvis miljontals människor som på ett eller annat sätt jobbar inom filmbranschen, eller är beroende av filmbranschen, där du verkar tycka att det är helt ok att skita i deras rättigheter. Det är en ganska stor grupp med människor som piratkopierare pissar på. Men du verkar tycka att dessa människor inte är värda att få ta del av samhällets skydd när de utsätts för ett brott.

Nej jag tycker inte plånboken skall få styra, och det är rätt uppenbart att man gjort just det när sådanna som Jim Keyzer, Fredrik Ingblad med flera fått sina positioner. Man bör fokusera på brott som skadar människor, och det tycker jag inte att piratkopiering gör. Sedan att du har en annan åsikt är väl rätt klarlagt vid det här laget.

Citat:

Du väljer alltså att pissa på mig som kund då eftersom du inte erbjuder mig det jag efterfrågar, att jag vill kunna köpa din musik i någon stor varubutik när jag är på genomresa i Sverige, och det snarast? Riktigt dålig stil av dig! Inte ett dugg bättre än storbolagen som inte heller erbjuder mig de tjänster som jag efterfrågar.

Som sagt var, om du känner så så har jag inget emot att du fixar en lösning själv. Det är ju det jag är ute efter. Jag är nu inte nöjd med hur Filmindustrin distribuerar sina verk, så då hittar jag på en egen distributionskanal.

Sedan just i fallet med min musik är du den första som bett om fysisk media, och då är du ju i rätt klar minoritet, men om det framgick med all önskvärd tydlighet att tillräckligt många av mina lyssnare ville ha saker på ett visst sätt, jamen då är det väl klart som fan jag fixar det.

Jag ska berätta en sak. Jag brukade hata spotify.. Tyckte att det var ytterligare ett sätt för bolagen att suga ut artisterna osv osv.. Men, jag fick fler och fler önskemål om att lägga ut musiken där då det helt enkelt är så som folk konsumerar musik idag.. Så jag gjorde det. Jag Lyssnade på vad mina lyssnare ville. Och det var inga större konstigheter. Samma lär det vara med filmbranchen. Ett Netflix med freemium-modell är framtiden, om man vill ha nöjda kunder och tjäna pengar.

Citat:

Jag kan inte hitta någonstans i den artikeln att det har varit ett privat samtal mellan Roswall och Bodström. Nu hittar du på saker igen. Det som det däremot står är:

Men dina tjänstemän tog ju vid mötet den 7 april upp det enskilda fallet Pirate Bay med åklagare Håkan Rosvall. Var det så lämpligt?
- Ja, enskilda fall diskuterar vi hela tiden med olika myndigheterna. Det vi inte får göra är att tala om att de ska hantera fallet si eller så.

Väldigt långt ifrån ett privat samtal mellan Roswall och Bodström.

Artikeln har väl blivit begravd, för det jag har läst någonstans innan var att Bodström explicit bad Roswall att skynda på processen, men jag hittar den inte någonstans så jag får väl ge mig.

En annan sak jag har reagerat på är att objektivitetsprincipen aldrig tillämpats vid ett fildelningsmål, utan åklagaren är i princip på kärandens sida hela tiden. Så är det inte vid andra brott. Det tycker jag är orättvist.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Det har jag verkligen inte gjort. Jag är dock inte övertygad om att det skulle fungera, för jag har inte sett några storfilmer bli finansierade av Crowdfounding ännu.

Det är väl för att det inte prövats ordentligt. Men jag tror det har fördelar. Gör du en film idag så kan du ju aldrig veta hur stora intäckter du kommer få, ens om fildelning hade varit omöjlig, men med crowdfunding så har man ju betydligt bättre koll på ekonomin, Och om de som målar fan på väggen har rätt så kommer nog crowdfunding bli mer standard om distributionen släpps fri, eller vad man ska kalla det.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Det kanske tagits upp men orkar helt enkelt inte kolla igenom alla sidor. Hur har dessa pengar dragits in? Vet att det var en hel del reklam på sidan men kan inte tänka mig att speciellt många klickar på den. Sen vet jag att när man klickade på själva "spelaren" så fick man upp pop up sidor som gjorde att man hamnade på andra sidor. Så vad av detta drogs det in pengar på?

Visa signatur

Citera mig gärna så jag hittar tillbaka :-)

| CPU: I5 4670K | MB: Gigabyte Z97MX-Gaming 5 | RAM: Corsair 16GB VengeanceLP | GPU: Sapphire Rx570 mini med påmoddad Noctua NF-A12 | PSU: Corsair RM550x | Cpukylare: Noctua NH-L12 | Chassifläkt: Noctua NF-S12B | Chassi: Fractal Design Node 605 | SSD: Kingspec SSD M.2 256GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Ja då är jag med, men de tjänsterna är ju ändå ett svar på en reaktion. Att rättighetshavaren har monopol på exemplarframställning, och hur det rimmar illa med gängse uppfattning. Jag vill ändra i upphovsrätten så att en rättighetshavare inte kan neka spridning av ett verk för privat bruk. Däremot tycker jag vi skall ha kvar rätten att bli erkänd som skapare, då det i sig inte hindrar att andra tar del av verket.

Ja, jag vet.. "Men då skulle ingen hålla på med något skapande...." och så vidare, kanske vissa skulle säga. Då säger jag ta en titt på Creative Commons, Public domain, Linux... Bara för att man inte kan bestraffa folk som framställer ens verk tror jag inte att skaparglädjen dör. Vi har skapat långt innan vi hade patrams och upphovssprätt, så det så

Och är det så att nogon nu blir ledsen i ögat för att deras främsta mål med skapandet är att tjäna pengar, snarare än att sprida glädje, då säger jag... Good bye and good riddance.

Ja det var väl ungefär en sammanfattning av hur jag ser på saken.

Ja, tjänsterna kommer ju fram eftersom det finns ny teknik för distribution. Även här handlar det ju dock om affärsidéer då inga ideella organisationer startat de här tjänsterna utan det är folk som försökt sno åt sig en del av den kaka som utgörs av pengarna som spenderas på distribution.

Vad gäller film är det lite svårt att jämföra med saker som Linux för en hel del film som vi konsumerar idag är i princip omöjlig att framställa utan stora företag och deras kapital (speciellt så fort som de behöver skapas, och i den mängd så man inte bara har en om året eller så). Jag är rätt säker på att t ex någon som Kevin Feige älskar att göra de filmer han producerar och att sprida dem till fans, men han har ju också ansvar inför företaget och utan den ekonomiska biten tror jag inte att det är möjligt. Jag är absolut bakom idén att uppdatera upphovsrätten men man får iaf tänka på att lösningar ibland ger effekter som inte är önskvärda. Det är ett klurigt område där det är svårt att hitta rätt nivå på lösningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Ja, tjänsterna kommer ju fram eftersom det finns ny teknik för distribution. Även här handlar det ju dock om affärsidéer då inga ideella organisationer startat de här tjänsterna utan det är folk som försökt sno åt sig en del av den kaka som utgörs av pengarna som spenderas på distribution.

Vad gäller film är det lite svårt att jämföra med saker som Linux för en hel del film som vi konsumerar idag är i princip omöjlig att framställa utan stora företag och deras kapital (speciellt så fort som de behöver skapas, och i den mängd så man inte bara har en om året eller så). Jag är rätt säker på att t ex någon som Kevin Feige älskar att göra de filmer han producerar och att sprida dem till fans, men han har ju också ansvar inför företaget och utan den ekonomiska biten tror jag inte att det är möjligt. Jag är absolut bakom idén att uppdatera upphovsrätten men man får iaf tänka på att lösningar ibland ger effekter som inte är önskvärda. Det är ett klurigt område där det är svårt att hitta rätt nivå på lösningen.

Jo men så är det ju med allt. Man får ha en grundidé och sedan finslipa den när man ser vad för efftkter det får, men att något måste göras är nog de flesta överens om för som det är idag är det ju sjukt. Upphovsrätten förlängs i princip varenda gång som det börjar närma sig att Musse Pigg blir Public domain, och så finns det fortfarande folk som dels tycker att det är rimligt att det är så, och dels på fullt allvar tror att de här lagarna stiftas "i allmänhetens intresse" och utan inblandning från storföretagen.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Nehej du. Jag har då rakt inte påstått att alla fildelare skriker och gapar. Tvärtom så tror jag att de flesta protesterar i det tysta, precis som fartsyndare.

Ojdå, jag råkade visst överdriva lite. Men det är väl ok? Värre att komma med osanningar, eller skriva på ett sådant sätt som att få det till att låta som sanning.

Skrivet av Ozzed:

Du citerar ju själv "mänskliga rättigheter" hela tiden, så jag tittade närmare på vad det står.

"3. Var och en som arbetar har rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger honom eller henne och hans eller hennes familj en människovärdig tillvaro och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd."

Dels så står det inte att man har rätt till tillfredsställande ersättning oavsett vilket yrke man än väljer, Om det var så skulle jag kunna sälja burkar med luft och gnälla när ingen vill köpa för jag "har ju rätt till skällig ersättning", däremot står det att de som har behov av det skall kunna komplettera sin inkomst med andra medel för socialt skydd. DVS: gå till socialen om du inte är nöjd med inkomsterna.

Det står att du har till rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning om du arbetar, oavsett yrke. De skriver ingenting om att det måste vara ett särskilt yrke som du utför för att ha rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning. Om du arbetar för ett företag/någon så ska du ha rätt till en rättvis och tillfredställande ersättning enligt vad som står i artikel 23. Om det nu finns rötägg som väljer att nyttja det företags produkter gratis (trots att de inte har den rätten) så kan inte företaget ge en tillfredsställande ersättning till den/de personer som arbetar där. Det är inte företagets fel, det är rötäggens fel, i detta fall piratkopierarna.

Skrivet av Ozzed:

Branchen gör väl vad den vill. Det är knappast någon som står med pistol mot skallen på dem, så jag tycker det är en skillnad. Däremot borde de nog läsa på om gammal hederlig rakryggad affärsmoral från förr Kunden har alltid rätt hette det då, och det tycker jag skall gälla fortfarande.

Står ingenting i brottsbalken att du måste ha en pistol mot skallen för att kunna bli utpressad. Sen vad du tycker spelar ingen som helst roll.

Skrivet av Ozzed:

http://www.dagspress.se/mediefakta/presentationer-a-publikati...

Inte dagsfärsk men borde vara tillräckligt färsk.

Ok, precis som jag trodde då att du hittade på. Finns ingenstans i den rapporten som visar på att en majoritet är för fri illegal fildelning av vad jag kan se. Visa gärna var i sådant fall. Däremot står det att fildelningen har till viss del minskat, och det är långt ifrån en majoritet som fildelar. Sen vad de menar med fildelning, om de menar legal sådan eller illegal sådan, eller både och, hittar jag inget om.

Skrivet av Ozzed:

Nej så långt har vi inte kommit än men det jobbas ju på. Att något inte är en mänsklig rättighet nu betyder inte att det aldrig kommer bli det.

Det är sant. Men att få ta del av andra människors arbeten gratis strider redan mot de mänskliga rättigheterna, så väldigt tveksamt att de kommer införa något som kommer att bryta mot de mänskliga rättigheter som redan står skrivna.

Skrivet av Ozzed:

Och återigen så säger artikeln inte att det skall gälla vilket arbete som helst, samt att man kan dryga ut sin inkomst genom socialbidrag om man nu inte klarar sig. Och för den delen tror jag att många av höjdarna skulle fortsätta ha en "människovardig tillvaro" även om man strök några nollor från deras konton. Artikeln är ju till för att skydda folk från fattigdom. Inte förc att man skall kunna garanteras ett liv i lyx.

Artikeln preciserar inte vad för arbete, därmed gäller det all sorts arbete. Sluta hitta på en massa skit. Artikeln är för att skydda folk från att kunna bli utnyttjade som gratis arbetskraft, och en följd av det, från fattigdom. Arbetar du så är det din mänskliga rättighet att få en rättvis och tillfredsställande ersättning. Står väldigt klart och tydligt, och nämns inget om att det måste vara ett speciellt arbete.

Försök inse att det är inte bara höjdare som jobbar inom filmbranschen, eller som är beroende av filmbranschen. Det är rent skitsnack från din sida. Du lever i en fantasivärld där du försöker måla upp en bild som inte överensstämmer med verkligheten och därifrån sen utgå från vad som är rätt eller fel.

Skrivet av Ozzed:

Det finns många sätt man kan försörja sig om man saknar inkomst också, det finns ju soppkök, men det betyder inte att det inte skapar klyftor. Det är många samhällsinfluencer som kommer från populära filmer som memes och sån't. Skall man reservera det för de med fet plånbok? Nej jag vill att alla skall kunna ta del av allt.

Du behöver ingen fet plånbok för att ta del av filmer, på det lagliga sättet. Återigen rent skitsnack från din sida.

Skrivet av Ozzed:

Nej jag tycker inte plånboken skall få styra, och det är rätt uppenbart att man gjort just det när sådanna som Jim Keyzer, Fredrik Ingblad med flera fått sina positioner. Man bör fokusera på brott som skadar människor, och det tycker jag inte att piratkopiering gör. Sedan att du har en annan åsikt är väl rätt klarlagt vid det här laget.

Vad som är uppenbart eller inte är inte upp till dig att bestämma. Har du bevis för det du säger så lägg fram det. Om inte så är det ren spekulation från din fantasivärld.

Du tycker inte det skadar nej. Men domstolarna tycker det, och de har betydligt bättre koll på läget än vad du och jag har. Att du tror dig veta bättre än folk som har utbildat sig i flera år inom ämnet och utöver det arbetat i flera år inom ämnet är bara trams från din sida.

Skrivet av Ozzed:

Som sagt var, om du känner så så har jag inget emot att du fixar en lösning själv. Det är ju det jag är ute efter. Jag är nu inte nöjd med hur Filmindustrin distribuerar sina verk, så då hittar jag på en egen distributionskanal.

Sedan just i fallet med min musik är du den första som bett om fysisk media, och då är du ju i rätt klar minoritet, men om det framgick med all önskvärd tydlighet att tillräckligt många av mina lyssnare ville ha saker på ett visst sätt, jamen då är det väl klart som fan jag fixar det.

Du kan/vill inte tillgodose mina behov över hur jag vill införskaffa/använda din musik, och därmed "tvingar" du mig till att fixa en egen lösning än att göra det jag har begärt utav dig. Att jag är i minoritet ska inte ha någon som helst betydelse. Piratkopierare är också i minoritet, men då är det helt plötsligt andra regler du sätter upp där. Och vad hände med att kunden alltid har rätt? Du pissar på mig som kund alltså.

Skrivet av Ozzed:

Jag ska berätta en sak. Jag brukade hata spotify.. Tyckte att det var ytterligare ett sätt för bolagen att suga ut artisterna osv osv.. Men, jag fick fler och fler önskemål om att lägga ut musiken där då det helt enkelt är så som folk konsumerar musik idag.. Så jag gjorde det. Jag Lyssnade på vad mina lyssnare ville. Och det var inga större konstigheter. Samma lär det vara med filmbranchen. Ett Netflix med freemium-modell är framtiden, om man vill ha nöjda kunder och tjäna pengar.

Det är helt ointressant att du gör si och så, det betyder inte att andra måste göra samma sak. Du är ingen diktator som bestämmer över hur andra ska leva och bedriva sina eventuella verksamheter.

Skrivet av Ozzed:

En annan sak jag har reagerat på är att objektivitetsprincipen aldrig tillämpats vid ett fildelningsmål, utan åklagaren är i princip på kärandens sida hela tiden. Så är det inte vid andra brott. Det tycker jag är orättvist.

Det kan inte jag svara på. Jag vet inte om du hittar på eller inte här. I sådant fall så får du komma med någon källa på att det faktiskt är så som du säger.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Jättebra! Då ser jag framemot att när jag kör genom Sverige så kan jag gå in i valfri större butik och handla din skiva. Jag har dock inget intresse av att vänta en längre tid, utan jag vill ha det snarast. Du ska tillgodose mina behov istället för att pissa på mig.

Um... Han erbjuder sin musik till i form av fria strömmar, och, om jag förstod det rätt, som nedladdningsbara filer. Vad ska du göra...? Piratkopiera skivorna han inte säljer? Din halmdocka är osedvanligt substanslös.

Skrivet av md7:

Enda sättet att få reda på det är att testa och se hur resultatet blir.

Det kommer inte hända så länge jag / vi lever. Politikerna är allt för intresserade av att bevaka sin egen skyddade verkstad.

Skrivet av md7:

Fast "samma sak" kan väl hända även under en direktdemokrati? Att ena stunden så beslutar man om något, för att längre fram så har samma fråga åter tagits upp och att man där kommer fram till ett annat alternativ, och därmed riva upp en massa redan gjort arbete?

Skillnaden är att det kommer bara rivas upp om något förändrats, eftersom personers åsikter i specifika frågor svänger betydligt långsammare än "vilket parti är bäst".

Skrivet av md7:

Ok, då tar vi och tittar på FN:s mänskliga rättigheter, särskilt artikel 23:

Vad fan har FN med MIN ÅSIKT att göra?

Skrivet av md7:

Branschen klagar på att människor piratkopierar deras filmer, inte över att de inte tjänade så mycket som de tycker att man borde ha gjort. Hade människor inte piratkopierat deras filmer så hade det inte heller funnits någon anledning att klaga.

Asg. Tror du någon, överhuvudtaget, hade brytt sig om att deras filmer kopierades, om de inte ansåg sig förlora pengar på det? Det är ENBART för att man tycker sig tjäna mindre än man borde, som man anser att det är ett problem.

Skrivet av md7:

Det är enorm skillnad att få tillgång till piratkopierat material idag, jämfört mot några år sedan. Idag kan du trycka på en knapp, sen har du spridit filmen till miljontals andra människor. Det gick inte för några år sedan. Och utifrån det så bör det inte vara några som helst problem för filmbolagen att kunna se hur det har påverkat deras ekonomi.

Jag har snart 20 år gamla VCD'er. Jag vågar inte svära på att de faktiskt är spelbara längre, men du får dem gärna. Innan dess var det mindre fildelning, och mer videoband. Jag har ett par flyttkartonger med sådana. Du får gärna dem med, men videobandaren vill jag faktiskt ha ett par hundra för, som nostalgi-peng, om inget annat.

Skrivet av md7:

Det jag ville få fram var att du kan inte utgå från hur det ser ut just i din familj och sen fatta några beslut från det.

Eftersom jag är ensam i min familj, torde det vara uppenbart att jag inte utgår från min familjesituation. Jag fildelar inte, och framförallt inte film.

Skrivet av md7:

Fullt möjligt att statistiken är felaktig, men jag utgår från att de som har tagit fram den statistiken vet hur man gör en kvalificerat urval, oavsett om individen tillhör ett hushåll eller inte. Tills det kommer fram några andra uppgifter om säger annat så är allt annat bara spekulation.

Det är närmast där du har poängen. Med alla undersökningar publiceras informationen om hur man gjort sitt urval. Informationen finns där. Eller, rättelse, informationen SKA finnas där. Annars är de som publicerat sin undersökning medveten om att deras metoder inte håller för granskning, och bryr sig inte ens om att försöka dölja det.
Det är bara att välja vilken representativ undersökning du vill, och läsa dig till svaret. Det har jag gjort med alla jag stött på allt eftersom jag har läst deras resultat. Det kallas att vara källkritisk, och är i sammanhanget, ganska viktigt.

Skrivet av md7:

Absolut inte, men en fartsyndare skriker inte ut sin ilska över hur jävla dåliga transportstyrelsen är för att de inte ökar fartgränsen på vägen och försöker därmed tvinga transportstyrelsen att öka fartgränsen genom att köra för fort.

Fartsyndare, varesig de är medvetna om det eller ej, har civilcurage, och bedriver civil-olydnad. Vilket är exakt vad piratkopierare gör. Fartsyndare för böter på ett par tusen, pirater på ett par hundra tusen. Fartsyndare får inte den typen böter ens om de råkar köra ihjäl en oskyldig. Straffet står inte riktigt i proportion till brottet. Om vi nu ska diskutera på det viset.

Skrivet av md7:

Skulle vilja påstå att det är precis vad du har beskrivit när du säger man ska tvinga (olaga tvång) företag till att ändra sina tjänster genom att piratkopiera (brottslig gärning), dvs utpressning.

Ganska säker på att för att du ska kunna hävda olaga tvång, krävs det att man på individnivå utöver ett tvång som är signifikant. Med andra ord, om ALLA pirater organiserade sig, och vägrade köpa ett företags produkt, och masskopierade den till alla de känner, så, kanske, det äger giltighet. (Detta då organisationen skulle vara en individ. Den individuella piraten kan aldrig ensamt utöva ett signifikant tvång på företaget.) Jurist i omgivningen som kan komma med prejudikat?

Skrivet av md7:

Nu finns det dock många undersökningar, inklusive personer som faktiskt har koll på hur filmbranschen fungerar, som pekar på att det skadar branschen, vilket dock du väljer att inte lyssna på. Som tur väl är så är det rättsystemet som ska komma fram till om det har orsakat skada eller inte. Vi kommer dock inte mycket längre här heller.

Jag tror egentligen inte det finns någon som säger att industrin inte förlorar pengar på piratkopiering. Frågan är dock om förlusten är större än vinsten för samhället i stort.

Skrivet av md7:

Så frågan kvarstår, på vilket sätt skadar det dig som person att du inte får piratkopiera den senaste Hollywood-filmen?

Just Hollywood är väll det sämsta exemplet i världshistorien. Att det jävla stället överhuvudtaget producerar film var ju för att de ville slippa just copyright, licensavgifter, osv. Att de har mage att beklaga sig är skamlöst historielöst.

Skrivet av md7:

Du väljer alltså att pissa på mig som kund då eftersom du inte erbjuder mig det jag efterfrågar, att jag vill kunna köpa din musik i någon stor varubutik när jag är på genomresa i Sverige, och det snarast? Riktigt dålig stil av dig! Inte ett dugg bättre än storbolagen som inte heller erbjuder mig de tjänster som jag efterfrågar.

Halmgubbe. Han erbjuder materialet på de sätt han kan. Han ger dig även carte-blanche att ta fram egna distributions-sätt, om du tror att du kan göra dem lönsamma. Med andra ord, precis som storbolagen fram till den punkten där konsumenterna önskar sig något som bolagen inte vill leverera, där de i stället straffar kundkretsen. Här belönar han i stället kundkretsen, du får glatt tjäna pengar på distributionen av hans musik i fysisk form, via varubutikerna. Lycka till, är hans ord i frågan. Jag hyser väldigt liten tvekan om huruvida han faktiskt skulle tycka det var bra eller inte om du lyckas bli miljonär på hans musik... Han skulle antagligen vara den första i kön till att gratulera dig. Som artist skulle han ha fått ett enormt uppsving, och knappast gått lottlös, så bara sätt igång, tjäna du pengar som fan bara.

Skrivet av md7:

Detta är ju så korkat så jag vet inte vad. Hur många tror du har råd att lägga 150+ miljoner dollar på att skapa en film, för att kunna komma upp i dagens standard när det gäller film? Då pratar vi om EN film, lär ju garanterat behöva skapas ett antal fler filmer för att kunna, till viss del, täcka alla människors önskemål/intressen. Det är alltså flera miljarder dollar om året vi pratar, vem är beredd på att hosta upp de pengarna om de sen inte har någon som helst möjlighet att få tillbaks pengarna? Du eller?

Märkligt nog har bolagen inte speciellt stora problem med att dra in pengarna. Trots piratkopieringen. Merparten av filmerna gör det på TV visningar, skivförsäljning, och streamningstjänster. Men den bästa lösningen är garanterat att fler filmer går upp på biografer. I stället för bara stora mainstream titlar. Det finns licensieringsformer där du privat får "piratkopiera" (egentligen bara kopiera, eftersom det ju är tillåtet) bäst du vill, men så fort du drar ekonomisk vinning av det, är skyldig att uppfylla spridningskrav. Ofta genom att köpa rättigheterna för spridning. Det här är väl den typen av lagstiftning jag anser borde gälla, men det är ju en personlig åsikt. I relation till SweFilmer, så har man dragit in miljoner kronor för egen vinning, ska det vara straffbart, medan om slantarna man dragit in gått till drift, underhåll, och kaffebröd, så ser jag det inte som ett problem. Mängden fildelat material är inte poängen, SYFTET, berika sig själv, eller idealistiskt agerande, är.
Fast det blir lite som när man tittar på tjejerna som lurade till sig pengar av ISIS anhängare, under förespeglingen att de skulle åka till dem. I stället skulle de åka på en sol-semester. Moraliskt ser jag inte egentligen något fel i det, men det ÄR bedrägeri. Jag hade aldrig valt att åtala tjejerna, men någon ska ju ta beslutet. Hur mycket pengar till kaffebröd är ok att tjäna, och hur mycket är inte. Är det en fast summa, eller är det % på omsättningen. OSV. Det är inte helt självklart.

Trevlig länk. Jag tittade på rapporten, och det framgår att man vinklat urvalet som vanligt. Man frågar på individbasis, men man frågar flera medlemmar från samma hushåll. 29% av männen, men bara 8'a av kvinnorna svarar att de fildelat. Över 50% av de mellan 16 & 25 har fildelat, vilket rent krasst betyder att över hälften (minst) av alla hushåll som har en tonåring som inte flyttat hemifrån har tillgång till fildelat material.

Skrivet av Ozzed:

Det är väl för att det inte prövats ordentligt. Men jag tror det har fördelar. Gör du en film idag så kan du ju aldrig veta hur stora intäckter du kommer få, ens om fildelning hade varit omöjlig, men med crowdfunding så har man ju betydligt bättre koll på ekonomin

Samtidigt ska man vara medveten om att Crowdfounding har sina nackdelar. Du betalar för en produkt som inte finns än. Jag kan hypa min produkt väl, och sen släppa skit, och ha allt guldet över till mig själv. Samma argument hörs regelbundet när det kommer till pre-orders på spel.

Skrivet av md7:

Ok, precis som jag trodde då att du hittade på. Finns ingenstans i den rapporten som visar på att en majoritet är för fri illegal fildelning av vad jag kan se. Visa gärna var i sådant fall. Däremot står det att fildelningen har till viss del minskat, och det är långt ifrån en majoritet som fildelar. Sen vad de menar med fildelning, om de menar legal sådan eller illegal sådan, eller både och, hittar jag inget om.

Det ser inte ut som om vi läser samma rapport... Det som saknas för att kunna säga något definitivt är siffrorna för exakt hur individspridningen såg ut, antalet individer i tillfrågade familjer samt könsfördelningen, men med det underlaget som presenteras framgår det att hemmaboende tonåringar står för en stor del av fildelandet åt hela familjen, och med strax över 50% av 16-25 åringarna så blir det en väsentlig del av de tillfrågade familjerna.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Um... Han erbjuder sin musik till i form av fria strömmar, och, om jag förstod det rätt, som nedladdningsbara filer. Vad ska du göra...? Piratkopiera skivorna han inte säljer? Din halmdocka är osedvanligt substanslös.

Tror du missar poängen. Min poäng är att han erbjuder inte mig som kund en lösning som jag finner acceptabel. Därav så pissar han på mig som kund, precis som att han anser att filmbolagen gör när de inte erbjuder kunden en lösning som kunden finner acceptabel. Ännu mer komiskt blir det när han tycker att filmbolagen borde gå efter att "kunden har alltid rätt", men när det gäller hans egna kunder, ja, då är det andra regler som gäller. Visst, jag hårdrar det hela, men det är bara för att visa min poäng. Vad är en kund uppfattar som acceptabelt är subjektivt, inte skrivit i sten.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det kommer inte hända så länge jag / vi lever. Politikerna är allt för intresserade av att bevaka sin egen skyddade verkstad.

Vi har demokrati här i Sverige, så vem som helst kan starta ett parti och ställa upp i valen med. Och anser den stora massan att ett parti har bättre lösningar på problemet i samhället, så kommer det partiet att få styra samhället utifrån dess värderingar. SD är ett utmärkt exempel på att det går att nå framgång, trots att alla andra partier är starkt emot ett sådant parti.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Skillnaden är att det kommer bara rivas upp om något förändrats, eftersom personers åsikter i specifika frågor svänger betydligt långsammare än "vilket parti är bäst".

Fast det är bara spekulation från din sida eftersom du nu inte vet hur en direktdemokrati hade fungerat i praktiken.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Vad fan har FN med MIN ÅSIKT att göra?

Jag citerar vad du skrev: "Hade det handlat om en faktiskt människas rättigheter, hade jag möjligen hållit med dig.", vilket jag påvisar att det är precis det det handlar om. När man pratar om mänskliga rättigheter, eller en människas rättigheter, så utgår man från de mänskliga rättigheterna som FN har ställt upp. En människas rättighet är inte bara en åsikt, det är nerskrivet av FN.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Asg. Tror du någon, överhuvudtaget, hade brytt sig om att deras filmer kopierades, om de inte ansåg sig förlora pengar på det? Det är ENBART för att man tycker sig tjäna mindre än man borde, som man anser att det är ett problem.

Japp, det finns finns folk som har klagat på att deras filmer har spridits utan deras tillåtelse, oftast då privatpersoner. Men om vi pratar om filmbolagen så är jag övertygad om att även de hade klagat även ifall de nu inte hade förlorat pengar på det, helt enkelt för att de äger rätten till att distribuera sitt material på det sätt som de själva vill.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag har snart 20 år gamla VCD'er. Jag vågar inte svära på att de faktiskt är spelbara längre, men du får dem gärna. Innan dess var det mindre fildelning, och mer videoband. Jag har ett par flyttkartonger med sådana. Du får gärna dem med, men videobandaren vill jag faktiskt ha ett par hundra för, som nostalgi-peng, om inget annat.

VCD:n dök inte upp förrän 1993, så jag ser inte din poäng. Det var helt omöjligt för dig att kunna sprida en film till miljoner andra genom ett klicktryck förr i tiden. Men jag tackar för erbjudandet, är dock inte intresserad.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Eftersom jag är ensam i min familj, torde det vara uppenbart att jag inte utgår från min familjesituation. Jag fildelar inte, och framförallt inte film.

Då misstog jag mig. Antog att du pratade om just din familj när du skrev: "Jag tankar filmerna, resten i hushållet ser dem från en nätverksansluten mediaserver. Bara jag är fildelare, resten i hushållet är inte"
Förmodar dock att det bara var ett exempel från din sida efter ditt förtydligande nu.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det är närmast där du har poängen. Med alla undersökningar publiceras informationen om hur man gjort sitt urval. Informationen finns där. Eller, rättelse, informationen SKA finnas där. Annars är de som publicerat sin undersökning medveten om att deras metoder inte håller för granskning, och bryr sig inte ens om att försöka dölja det.
Det är bara att välja vilken representativ undersökning du vill, och läsa dig till svaret. Det har jag gjort med alla jag stött på allt eftersom jag har läst deras resultat. Det kallas att vara källkritisk, och är i sammanhanget, ganska viktigt.

Det är dock enbart spekulation från din sida, att bara för att man inte publicerar information om hur man gjort sitt urval så innebär inte det att deras metoder inte håller för granskning. Kan dock vara så, men ingen garanti att det verkligen är så.
Men självklart ska man vara källkritisk, väldigt viktigt.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Fartsyndare, varesig de är medvetna om det eller ej, har civilcurage, och bedriver civil-olydnad. Vilket är exakt vad piratkopierare gör. Fartsyndare för böter på ett par tusen, pirater på ett par hundra tusen. Fartsyndare får inte den typen böter ens om de råkar köra ihjäl en oskyldig. Straffet står inte riktigt i proportion till brottet. Om vi nu ska diskutera på det viset.

Civilkurage? Jag har väldigt svårt att se att en fartsyndare skulle bedriva någon slags civilkurage genom att medvetet utsätta sig själv, men framförallt andra, för en högre risk att förolyckas i en olycka. Men visst, beror ju på hur man väljer att tolka civilkurage. Har dock väldigt svårt att tro att en domstol skulle komma fram till att en fartsyndare bedriver civilkurage.

Angående böter så är förhållandet mellan beloppen helt rätt (hur stora belopp det sen ska vara är upp till domstolen att avgöra beroende på hur stor ekonomisk skada företaget har blivit drabbad av). Kör du lite för fort så har du inte gjort någon större skada, utom att du då har tagit en större risk naturligtvis. En piratare som delar med sig av en massa filmer gör betydligt större skada än en fartsyndare. Däremot när det gäller fartsyndare som råkar köra ihjäl en oskyldig, där håller jag med dig helt. Borde vara hårdare straff där.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Ganska säker på att för att du ska kunna hävda olaga tvång, krävs det att man på individnivå utöver ett tvång som är signifikant. Med andra ord, om ALLA pirater organiserade sig, och vägrade köpa ett företags produkt, och masskopierade den till alla de känner, så, kanske, det äger giltighet. (Detta då organisationen skulle vara en individ. Den individuella piraten kan aldrig ensamt utöva ett signifikant tvång på företaget.) Jurist i omgivningen som kan komma med prejudikat?

Nu, utifrån min sida, så var hela den diskussionen mer av ett hypotetiskt slag. Men med tanke på att Ozzed skrev liknande saker som "vi jobbar på det", "tvinga företagen till förändringar", "rätt att pirakopiera", så från min sida så låter det väldigt organiserat. Sen så är inte ALLA pirater är organiserade, men det står heller inget om det i brottsbalken att alla måste vara organiserade för att kunna utpressa någon/något.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag tror egentligen inte det finns någon som säger att industrin inte förlorar pengar på piratkopiering. Frågan är dock om förlusten är större än vinsten för samhället i stort.

Ozzed säger att man kan inte visa på att industrin har förlorat på piratkopieringen, för de som har piratkopierat hade inte köpt produkten ändå, brukar det låta.
Det är en bra fråga, jag tror dock att förlusten är större än vinsten för samhället i stort, för jag kan fortfarande inte se värdet i att man ska få ta del av en annan människas arbete gratis.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Just Hollywood är väll det sämsta exemplet i världshistorien. Att det jävla stället överhuvudtaget producerar film var ju för att de ville slippa just copyright, licensavgifter, osv. Att de har mage att beklaga sig är skamlöst historielöst.

Nu var dock min fråga till Ozzed: "på vilket sätt skadar det dig som person att du inte får piratkopiera den senaste Hollywood-filmen?"
Men i övrigt så håller jag till viss del med dig. Finns rötägg överallt.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Halmgubbe. Han erbjuder materialet på de sätt han kan. Han ger dig även carte-blanche att ta fram egna distributions-sätt, om du tror att du kan göra dem lönsamma. Med andra ord, precis som storbolagen fram till den punkten där konsumenterna önskar sig något som bolagen inte vill leverera, där de i stället straffar kundkretsen. Här belönar han i stället kundkretsen, du får glatt tjäna pengar på distributionen av hans musik i fysisk form, via varubutikerna. Lycka till, är hans ord i frågan. Jag hyser väldigt liten tvekan om huruvida han faktiskt skulle tycka det var bra eller inte om du lyckas bli miljonär på hans musik... Han skulle antagligen vara den första i kön till att gratulera dig. Som artist skulle han ha fått ett enormt uppsving, och knappast gått lottlös, så bara sätt igång, tjäna du pengar som fan bara.

Har väldigt svårt att se att bolagen bestraffar kundkretsen genom att inte erbjuda alla möjliga tjänster, när det redan finns andra lagliga möjligheter att få ta del av deras produkter. Då kan jag lika gärna säga "att bolagen straffar mig som kund eftersom de inte erbjuder film i 8K-format, något som jag vill ha". Det är ingen välgörenhetsorganisation de bedriver.
I övrigt, se mitt svar tidigare i inlägget.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Märkligt nog har bolagen inte speciellt stora problem med att dra in pengarna. Trots piratkopieringen. Merparten av filmerna gör det på TV visningar, skivförsäljning, och streamningstjänster. Men den bästa lösningen är garanterat att fler filmer går upp på biografer. I stället för bara stora mainstream titlar. Det finns licensieringsformer där du privat får "piratkopiera" (egentligen bara kopiera, eftersom det ju är tillåtet) bäst du vill, men så fort du drar ekonomisk vinning av det, är skyldig att uppfylla spridningskrav. Ofta genom att köpa rättigheterna för spridning. Det här är väl den typen av lagstiftning jag anser borde gälla, men det är ju en personlig åsikt. I relation till SweFilmer, så har man dragit in miljoner kronor för egen vinning, ska det vara straffbart, medan om slantarna man dragit in gått till drift, underhåll, och kaffebröd, så ser jag det inte som ett problem. Mängden fildelat material är inte poängen, SYFTET, berika sig själv, eller idealistiskt agerande, är.

Och ändå så är det stora filmbolag som går i konkurs, så tydligen är det så att vissa har svårt att dra in pengar, vilket inte överensstämmer med vad du säger.

Oavsett om man sprider en film för egen vinning eller inte, så är det fel så vidare du inte har fått den rätten av upphovsrättsinnehavaren, oavsett om upphovsrättsinnehavaren har förlorat ekonomiskt på det eller inte, enligt upphovsrätten och enligt min åsikt.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det ser inte ut som om vi läser samma rapport... Det som saknas för att kunna säga något definitivt är siffrorna för exakt hur individspridningen såg ut, antalet individer i tillfrågade familjer samt könsfördelningen, men med det underlaget som presenteras framgår det att hemmaboende tonåringar står för en stor del av fildelandet åt hela familjen, och med strax över 50% av 16-25 åringarna så blir det en väsentlig del av de tillfrågade familjerna.
B!

Kan du visa mig i rapporten var det står att hemmaboende tonåringar står för en stor del av fildelandet åt hela familjen? Jag kan nämligen inte hitta den informationen. Eller du kanske bara hittar på? Bara för att en tonåring fildelar, så innebär inte det att han fildelar åt hela familjen, om du nu skulle tro det.
Och kan du också visa var det står att dessa ≈50% av 16-25 åringar som fildelar fortfarande bor hemma (om det nu inte finns i rapporten så kan man hitta den information på annat håll)? Sen så utgör dessa 16-25 åringarna 15,1 % av befolkningen, så även nu att den gruppen är i majoritet så är de fortfarande en minoritet av hela befolkningen.
Sen att det saknas vissa uppgifter för att kunna säga något absolut innebär inte att man inte kan dra slutsatser över de siffror som faktiskt står där. Särskilt inte när det finns statistik på annat håll, till exempel på hur många som fortfarande bor hemma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Absolut inte, men en fartsyndare skriker inte ut sin ilska över hur jävla dåliga transportstyrelsen är för att de inte ökar fartgränsen på vägen och försöker därmed tvinga transportstyrelsen att öka fartgränsen genom att köra för fort. Piratkopierare skriker ut sin ilska mot företaget hur jäkla dåliga tjänsterna är, och därför tar de sig rätten till att piratkopiera, för tvinga företagen till ändringar. Dina egna ord.

Vi är helt enkelt oense, vi kommer inte vidare här. Att du anser att man måste byta arbete för att andra väljer att nyttja ens arbete gratis, är väldigt långt från mina åsikter.

Du kanske ska citera hela brottsbalken istället?

"4 § Den som genom olaga tvång förmår någon till handling eller underlåtenhet som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den tvungne eller någon i vars ställe denne är, döms, om inte brottet är att anse som rån eller grovt rån, för utpressning till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt, döms till fängelse i lägst ett och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om gärningen har innefattat våld eller hot av allvarligt slag eller om gärningsmannen har visat särskild hänsynslöshet. Lag (2010:370)."

Kan även citera om olaga tvång:
"4 § Den som genom misshandel eller eljest med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar annan att göra, tåla eller underlåta något, dömes för olaga tvång till böter eller fängelse i högst två år. Om någon med sådan verkan övar tvång genom hot att åtala eller angiva annan för brott eller att om annan lämna menligt meddelande, dömes ock för olaga tvång, såframt tvånget är otillbörligt."

Skulle vilja påstå att det är precis vad du har beskrivit när du säger man ska tvinga (olaga tvång) företag till att ändra sina tjänster genom att piratkopiera (brottslig gärning), dvs utpressning.

Nä det är helt rätt, finns lagar som ska skydda minoriteter och annat. Olaglig fildelning är dock inte gängse rättsuppfattning. Har du någon ny statistik som visar hur många procent av befolkningen som tycker att det är ok att fildela illegalt? Eller hittar du bara på?

Japp, men även på den tiden så skedde det piratkopiering, så återigen så var det inte branschen som kastade den första stenen. De var även då ett brottsoffer.
Homosexualitet handlar om mänskliga rättigheter, det gör inte piratkopiering.

Ja, vi kommer inte längre här heller. Min moral (inklusive FN:s mänskliga rättigheter) säger att man ska ha rätt till ersättning för utfört arbete. Sen spelar det ingen roll hur lätt produkten är att distribueras. Du är av en annan åsikt, vilket du naturligtvis är berättigad till. Jag tycker dock det är en ganska vidrig åsikt.

Nu finns det dock många undersökningar, inklusive personer som faktiskt har koll på hur filmbranschen fungerar, som pekar på att det skadar branschen, vilket dock du väljer att inte lyssna på. Som tur väl är så är det rättsystemet som ska komma fram till om det har orsakat skada eller inte. Vi kommer dock inte mycket längre här heller.

Självklart, men jag la in ett exempel, finns en massa andra exempel också som man kan dra upp. Att du flyttar utomlands, att du sätter in pengarna på banken istället etc.

Det finns hur många lagliga sätt som helst att kunna ta del av kultur, däremot inte all kultur. Bara till att gå till biblioteket och annat om det skulle vara så. Så frågan kvarstår, på vilket sätt skadar det dig som person att du inte får piratkopiera den senaste Hollywood-filmen?

Fast det var inte bara det jag skrev, dvs det inte skulle finnas några specialstyrkor alls. Jag var intresserad över vad det är som bestämmer när man ska en specialstyrka eller inte. Är det hur många pengar man har på kontot, i vilken samhällsklass man befinner sig eller vad? Vad är det som ska bestämma om man ska ha en specialstyrka eller inte? Det är troligtvis miljontals människor som på ett eller annat sätt jobbar inom filmbranschen, eller är beroende av filmbranschen, där du verkar tycka att det är helt ok att skita i deras rättigheter. Det är en ganska stor grupp med människor som piratkopierare pissar på. Men du verkar tycka att dessa människor inte är värda att få ta del av samhällets skydd när de utsätts för ett brott.

Du väljer alltså att pissa på mig som kund då eftersom du inte erbjuder mig det jag efterfrågar, att jag vill kunna köpa din musik i någon stor varubutik när jag är på genomresa i Sverige, och det snarast? Riktigt dålig stil av dig! Inte ett dugg bättre än storbolagen som inte heller erbjuder mig de tjänster som jag efterfrågar.

Jag kan inte hitta någonstans i den artikeln att det har varit ett privat samtal mellan Roswall och Bodström. Nu hittar du på saker igen. Det som det däremot står är:

Men dina tjänstemän tog ju vid mötet den 7 april upp det enskilda fallet Pirate Bay med åklagare Håkan Rosvall. Var det så lämpligt?
- Ja, enskilda fall diskuterar vi hela tiden med olika myndigheterna. Det vi inte får göra är att tala om att de ska hantera fallet si eller så.

Väldigt långt ifrån ett privat samtal mellan Roswall och Bodström.

Anledningen till att man inte klagar på transportstyrelsen är förmodligen för att de inte har med det hela att göra.

Varför sk piratkopierare klagar beror på att medieindustrin är ointresserad av att sälja. De vill producera och sen skicka ut det på marknaden. När det gått några månader så tappar de intresset. Därav kommer en ny marknad upp och när medieindustrin upptäcker att det går att göra på annat sätt som fungerar bättre så börjar de naturligtvis att klaga och startar ny lobbyverksamhet för att få monopol på lite mer saker, det är en rutten verksamhet.

Det är klart att annat arbete som ger mer ska man naturligtvis ha om man jobbar med upphovsrätt. Om det inte går så får man lobba för att kunna leva på andra.

Om man inte själv vill göra något så ska man naturligtvis i sann upphovsrättsanda tvinga andra att anpassa sig till sina egna behov, speciellt om det kan finnas pengar att hämta senare. Att bygga bra affärsmodeller ska inte behövas.

Minoriteter ska regera bara de har tillräcklig ekonomisk styrka. Det kallas även representationsdemokrati.

I övrigt är det mest lobbyverksamhet i dina inlägg, vi ska kunna göra vad vi vill utan att någon annan ska kunna ha med det att göra. Osagt är att saknas något så ska politiker påverkas för att få fram rätt syn. Sen att de flesta inte vill samma sak är ni helt ointresserade av. Det är en minoritetssyn som tas fram för att ni ska kunna profitera så mycket som möjligt framöver.

Permalänk
Medlem
Skrivet av abki:

Anledningen till att man inte klagar på transportstyrelsen är förmodligen för att de inte har med det hela att göra.

Nu var det dock Ozzed som blandade in transportstyrelsen så du kanske ska rätta honom också, om det nu är så att du har rätt? Du kan ju gå in på transportstyrelsen hemsida och läsa lite. Tycker de verkar vara högst inblandade i att bestämma hastigheten på våra vägar.

Skrivet av abki:

Varför sk piratkopierare klagar beror på att medieindustrin är ointresserad av att sälja. De vill producera och sen skicka ut det på marknaden. När det gått några månader så tappar de intresset. Därav kommer en ny marknad upp och när medieindustrin upptäcker att det går att göra på annat sätt som fungerar bättre så börjar de naturligtvis att klaga och startar ny lobbyverksamhet för att få monopol på lite mer saker, det är en rutten verksamhet.

Klart att inte medieindustrin är ointresserade av att sälja. Den absolut viktigaste punkten ett företag har är att tjäna pengar. Medieindustrin är företag, och de är intresserade av att tjäna pengar. Men även att skydda sin rättigheter, såväl företagets rättigheter som de anställdas rättigheter.
Vad är det för monopol du pratar om? De har inte monopol på att göra film, finns många andra företag som gör film, privatpersoner med för den delen. Du kan också göra film om du vill. Så vad är det för monopol du pratar om?

Skrivet av abki:

Det är klart att annat arbete som ger mer ska man naturligtvis ha om man jobbar med upphovsrätt. Om det inte går så får man lobba för att kunna leva på andra.

På vilket sätt lever de på andra? Du är inte tvungen att köpa deras produkter, ingen som tvingar dig. Däremot när du väljer att piratkopiera, då har du begått ett lagbrott, du har kränkt en annan människas/företags rättigheter och du ska därmed straffas enligt vad som står i lagen.

Skrivet av abki:

Om man inte själv vill göra något så ska man naturligtvis i sann upphovsrättsanda tvinga andra att anpassa sig till sina egna behov, speciellt om det kan finnas pengar att hämta senare. Att bygga bra affärsmodeller ska inte behövas.

Tycker filmbolagen gör rätt mycket faktiskt. De producerar mängder av filmer varje år, och därmed en massa arbetstillfällen. Sen tvingar de inte någon annan att köpa deras produkter. Det är helt valfritt att köpa deras produkter, inte något som helst tvång. Och man behöver inte heller anpassa sig efter deras behov. Är man inte nöjd, köp inte. Svårare än så är det inte.

Skrivet av abki:

Minoriteter ska regera bara de har tillräcklig ekonomisk styrka. Det kallas även representationsdemokrati.

Ok, och du syftar på här? Senaste valet eller?

Skrivet av abki:

I övrigt är det mest lobbyverksamhet i dina inlägg, vi ska kunna göra vad vi vill utan att någon annan ska kunna ha med det att göra. Osagt är att saknas något så ska politiker påverkas för att få fram rätt syn. Sen att de flesta inte vill samma sak är ni helt ointresserade av. Det är en minoritetssyn som tas fram för att ni ska kunna profitera så mycket som möjligt framöver.

Jag kommer alltid att skydda rätten till en rättvis och tillfredsställande ersättning vid arbete. Jag anser även att du ska ha rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning för ditt arbete, oavsett vad för produkt (så länge du håller dig inom lagen är väl lika bra att förtydliga) du gör eller hur lätt/svår den produkt är att distribuera. Ingen annan ska kunna ta del av ditt arbete gratis, så vidare du inte uttryckligen har givit ditt medgivande till det. Om du tycker att jag har fel syn, ja, då får du tycka det då. Jag kommer dock fortfarande försvara din rätt till att inte bli utnyttjad som gratis arbetskraft.

Nu tillhör inte jag varken film- eller musikbranschen så jag förstår verkligen inte varför du skriver ni till mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Som sagt, jag vet inte hur utbrett det problemet är för jag har själv aldrig varit med om det. Men självklart är det illa när butiker beter sig på det viset och bör ju utredas av polis. Gör det inte det så är det läge att försöka sätta press på myndigheter (genom till exempel media) för att få till stånd en förändring.

Du tillhör dom som aldrig tittar på kvittot som du betalar utan litar helt på att allt är rätt.
Snatteri är också den del som polisen inte bryr sig i förutom att de skickar vidare anmälningar och gör viss registrering.
Upphovsrättsbrott gör polisen egna utredningar och undersökningar på och det beror på att det skyddar en stark grupp. Det har inget att göra med förankring i samhället utan är ett resultat av det lobbyarbete som bedrivs från mediemaffian. Vi har via vår representations-demokrati fått en liten grupps om är tacksamma att påverka och det har mediemaffian utnyttjat. Det skulle bli bättre om vi skulle få en demokrati som alla kan vara med och rösta på olika frågor men då är dagens politiker oroade för sin egen existens och kommer att spjärna emot under lång tid framöver.
Upphovsrättsinnehavarna är i vissa fall en form av bedragare som lurar många.

Permalänk
Medlem
Skrivet av abki:

Du tillhör dom som aldrig tittar på kvittot som du betalar utan litar helt på att allt är rätt.

Du har ingen aning om jag tittar på kvittot eller inte, så det skitsnacket kan du lägga ner.

Skrivet av abki:

Snatteri är också den del som polisen inte bryr sig i förutom att de skickar vidare anmälningar och gör viss registrering.

Vilket också är skitsnack från din sida. Sök på Google så hittar du ett flertal artiklar som visar att polisen har varit högst aktiv när det gäller snatteri.

Skrivet av abki:

Upphovsrättsbrott gör polisen egna utredningar och undersökningar på och det beror på att det skyddar en stark grupp. Det har inget att göra med förankring i samhället utan är ett resultat av det lobbyarbete som bedrivs från mediemaffian. Vi har via vår representations-demokrati fått en liten grupps om är tacksamma att påverka och det har mediemaffian utnyttjat. Det skulle bli bättre om vi skulle få en demokrati som alla kan vara med och rösta på olika frågor men då är dagens politiker oroade för sin egen existens och kommer att spjärna emot under lång tid framöver.
Upphovsrättsinnehavarna är i vissa fall en form av bedragare som lurar många.

Visa mig en undersökning som visar på att det du påstår stämmer, att upphovsrättsbrott inte har en förankring i samhället. Om inte så är det bara skitsnack från din sida.

Antar att du pratar om direktdemokrati. Redan diskuterat detta med en annan, men kortfattat så tror jag inte det fungerar i praktiken. Dels att vanliga människor inte har tid att sätta sig in i svåra frågor (jobb, familj etc), dels att många människor är egoistiska, dels att man inte har tillräckligt med kunskap om ett visst ämne för att kunna fatta ett korrekt beslut och mycket annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Nu var det dock Ozzed som blandade in transportstyrelsen så du kanske ska rätta honom också, om det nu är så att du har rätt? Du kan ju gå in på transportstyrelsen hemsida och läsa lite. Tycker de verkar vara högst inblandade i att bestämma hastigheten på våra vägar.

Klart att inte medieindustrin är ointresserade av att sälja. Den absolut viktigaste punkten ett företag har är att tjäna pengar. Medieindustrin är företag, och de är intresserade av att tjäna pengar. Men även att skydda sin rättigheter, såväl företagets rättigheter som de anställdas rättigheter.
Vad är det för monopol du pratar om? De har inte monopol på att göra film, finns många andra företag som gör film, privatpersoner med för den delen. Du kan också göra film om du vill. Så vad är det för monopol du pratar om?

På vilket sätt lever de på andra? Du är inte tvungen att köpa deras produkter, ingen som tvingar dig. Däremot när du väljer att piratkopiera, då har du begått ett lagbrott, du har kränkt en annan människas/företags rättigheter och du ska därmed straffas enligt vad som står i lagen.

Tycker filmbolagen gör rätt mycket faktiskt. De producerar mängder av filmer varje år, och därmed en massa arbetstillfällen. Sen tvingar de inte någon annan att köpa deras produkter. Det är helt valfritt att köpa deras produkter, inte något som helst tvång. Och man behöver inte heller anpassa sig efter deras behov. Är man inte nöjd, köp inte. Svårare än så är det inte.

Ok, och du syftar på här? Senaste valet eller?

Jag kommer alltid att skydda rätten till en rättvis och tillfredsställande ersättning vid arbete. Jag anser även att du ska ha rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning för ditt arbete, oavsett vad för produkt (så länge du håller dig inom lagen är väl lika bra att förtydliga) du gör eller hur lätt/svår den produkt är att distribuera. Ingen annan ska kunna ta del av ditt arbete gratis, så vidare du inte uttryckligen har givit ditt medgivande till det. Om du tycker att jag har fel syn, ja, då får du tycka det då. Jag kommer dock fortfarande försvara din rätt till att inte bli utnyttjad som gratis arbetskraft.

Nu tillhör inte jag filmbranschen så jag förstår verkligen inte varför du skriver ni till mig.

Transportstyrelsen ger rekommendationer men besluten ligger inte där.

Intresset för försäljning är väldigt lågt efter typ halvår till 1 år.
Det som finns är utförsäljningar i parti som oftast är helt osorterat. Har försökt få tag på filmer som varit runt 2-5 år gamla. De finns inte hemma i butik utan ska beställas. De flesta beställningar blir det inget med utan man konstaterar att de inte har filmen och inte kan skaffa fram den heller. Beställt även från Amazon där de hade filmen på sin hemsida, fick ett mail var 30:e dag att de inte fick tag på den. Efter 3 månader så sade de upp beställningen. Det kallar jag för ointresse från medieindustrin att sälja sina produkter.
Monopol bygger hela upphovsrättslagen på.

Upphovsrättsinnehavarna lever på andra genom t.ex. s.k. kopieringsersättningar som är andras arbete som de har "klagat" till sig. Ibland är det även dubbel betalning för vissa saker beroende på hur man köper eller snarare lånar.

Allt är inte filmer men en bit upp har du lite exempel på hur dåligt det är.

Representationsdemokrati sker genom val med regelbundna intervall hos oss.
Vi får fram en liten grupp som är påverkbar.
Påverkbarheten utnyttjas naturligtvis av vissa flitigt för egen vinnings skull.

Rättvisan i ersättningarna är delade. De har många gånger kommit fram genom att påverka representanter. Samhället i sig är inte av samma åsikt. Varför ska vissa ha betalt för samma sak flera gånger ? när någon köper något annat som inte har med det hela att göra ska man betala extra för viss grupp ?
Lagarna har idag inte blivit riktigt vad de borde ha varit om man velat avspegla samhällets vilja.
Varför kan man inte som övriga ta betalt från början vad man vill ha ?
Varför ska vissa grupper ha mer skydd än övriga och en massa regler som är bara för dom ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Visst, jag hårdrar det hela, men det är bara för att visa min poäng. Vad är en kund uppfattar som acceptabelt är subjektivt, inte skrivit i sten.

Hårddrar? Nä, du gör dig löjlig. Han erbjuder en distributionsväg, och säger klart och tydligt att om inte den distributionsvägen är godtagbar är du tillåten att sätta upp vilken annan distributionsväg du vill. Exakt det beteendet som bolagen straffar.

Skrivet av md7:

Jag citerar vad du skrev: "Hade det handlat om en faktiskt människas rättigheter, hade jag möjligen hållit med dig.", vilket jag påvisar att det är precis det det handlar om. När man pratar om mänskliga rättigheter, eller en människas rättigheter, så utgår man från de mänskliga rättigheterna som FN har ställt upp. En människas rättighet är inte bara en åsikt, det är nerskrivet av FN.

Din argumentation är som ovan, meningslös och innehållslös. Jag presenterar en åsikt. MIN. Den dikteras INTE av FN. Den dagen FN's listor över rättigheter faktiskt följs till punkt och pricka har jag fortfarande rätt till en avvikande åsikt.

Skrivet av md7:

Japp, det finns finns folk som har klagat på att deras filmer har spridits utan deras tillåtelse, oftast då privatpersoner. Men om vi pratar om filmbolagen så är jag övertygad om att även de hade klagat även ifall de nu inte hade förlorat pengar på det, helt enkelt för att de äger rätten till att distribuera sitt material på det sätt som de själva vill.

Trams. Ingen, någonsin, har brytt sig om spridningsvägen, om inte de förlorar pengar på det.

Skrivet av md7:

VCD:n dök inte upp förrän 1993, så jag ser inte din poäng. Det var helt omöjligt för dig att kunna sprida en film till miljoner andra genom ett klicktryck förr i tiden. Men jag tackar för erbjudandet, är dock inte intresserad.

Som sagt 20 år. Och det tog hela 15-20 minuter att kopiera en film till videoband. Listorna på film som gick att kopiera flöt rundor på skolgårdar och arbetsplatser. Det tog möjligen dagar, i stället för timmar, för hela bygden att ha tillgång till en ny film, men det var inte på något sätt "långsam, begränsad spridning". Samma sak gällde band med mjukvara till datorer, och floppies.

Skrivet av md7:

Civilkurage? Jag har väldigt svårt att se att en fartsyndare skulle bedriva någon slags civilkurage genom att medvetet utsätta sig själv, men framförallt andra, för en högre risk att förolyckas i en olycka. Men visst, beror ju på hur man väljer att tolka civilkurage. Har dock väldigt svårt att tro att en domstol skulle komma fram till att en fartsyndare bedriver civilkurage.

Sträckor där många stoppas för fortkörning har fått till resultat att vi har höjt hastighetsbegränsningen på dessa sträckor. Givetvis inte överallt, men snegla bara på de 120 skyltade motorvägsavsnitten, och säg att civil olydnad inte fungerar...

Skrivet av md7:

Angående böter så är förhållandet mellan beloppen helt rätt (hur stora belopp det sen ska vara är upp till domstolen att avgöra beroende på hur stor ekonomisk skada företaget har blivit drabbad av). Kör du lite för fort så har du inte gjort någon större skada, utom att du då har tagit en större risk naturligtvis. En piratare som delar med sig av en massa filmer gör betydligt större skada än en fartsyndare.

Helt bortsett då från att ingen har påvisat skadans omfattning, någonsin. Branschen hävdar att skadan är enorm, oberoende undersökningar visar att de som branschen försöker straffa är deras största kunder. Rimligtvis har de redan spenderat allt de har att spendera, och i så fall är förlusten obetydlig. Lyckas man verkligen straffa dessa konsumenter är det rent av troligt att den totala försäljningen går ner. Det är inte som om en straffad kund kommer handla mer av den som straffar...

Skrivet av md7:

men det står heller inget om det i brottsbalken att alla måste vara organiserade för att kunna utpressa någon/något.

KLart det inte gör. Men när kände du sist ett tvång från en myra?

Skrivet av md7:

Ozzed säger att man kan inte visa på att industrin har förlorat på piratkopieringen, för de som har piratkopierat hade inte köpt produkten ändå, brukar det låta.

Ganska rimligt, men enligt oberoende undersökningar hamnar samma fildelares pengar oftast i samma företags ficka i alla fall, om än andra vägar.

Skrivet av md7:

Det är en bra fråga, jag tror dock att förlusten är större än vinsten för samhället i stort, för jag kan fortfarande inte se värdet i att man ska få ta del av en annan människas arbete gratis.

Det får vara en åsikt, det enda som går att anföra mot den är att lagstiftarna anser att det finns ett samhällsvärde i det, och därför tillåter viss kopiering, så kallad privatkopiering. Det är självklart inte ett bevis i någon riktning, och jag tror att det får stanna vid att vi helt enkelt tror, och tycker olika i den frågan.

Skrivet av md7:

Har väldigt svårt att se att bolagen bestraffar kundkretsen genom att inte erbjuda alla möjliga tjänster, när det redan finns andra lagliga möjligheter att få ta del av deras produkter. Då kan jag lika gärna säga "att bolagen straffar mig som kund eftersom de inte erbjuder film i 8K-format, något som jag vill ha". Det är ingen välgörenhetsorganisation de bedriver.

Det är ingen som begär att de ska driva välgörenhet. Men man efterfrågar tekniska lösningar i paritet med vad som faktiskt går att få "gratis" i dagsläget. Är inte bolagen villiga att leverera det för sin egen överlevnads skull, för att de inte kan komma överens om vems revir som ska vara hårdast inpinkat, är det ett administrativt problem de behöver lösa. Annars kommer någon leverera den tjänsten, oavsett vad de tycker.

Skrivet av md7:

Och ändå så är det stora filmbolag som går i konkurs, så tydligen är det så att vissa har svårt att dra in pengar, vilket inte överensstämmer med vad du säger.

Fast nu är det ju knappast filmbolag med säljande & fildelade filmer som kursar, utan bolag som gör felaktiga satsningar och har hackig ekonomi över en längre tid. Att skitfilmer floppar, är knappast fildelningens fel, skitfilmer fildelas nämligen inte i speciellt stor utsträckning i heller.

Skrivet av md7:

Kan du visa mig i rapporten var det står att hemmaboende tonåringar står för en stor del av fildelandet åt hela familjen? Jag kan nämligen inte hitta den informationen. Eller du kanske bara hittar på? Bara för att en tonåring fildelar, så innebär inte det att han fildelar åt hela familjen, om du nu skulle tro det.

Förlåt, har du aldrig varit i närheten av en familj? Klart som fan att det tankas åt alla av en fildelare. Övriga individer fildelar om de har specialintressen som inte uppfylls av den som redan tankar.

Skrivet av md7:

Och kan du också visa var det står att dessa ≈50% av 16-25 åringar som fildelar fortfarande bor hemma (om det nu inte finns i rapporten så kan man hitta den information på annat håll)?

Jag trodde det var allmänkännedom. Staten, och media beklagar sig jämt om att unga flyttar hemifrån senare. Det framförs bland annat som argument i debatten om arbetslöshet, invandring, och bostadsbristen. Kvinnor flyttar hemifrån tidigare än män, oftast till ett gemensamt boende med någon annan, kvinnor är mer benägna att flytta tillbaka hem till föräldrahemmet, medan män bor hemma till genomsnittligt högre ålder i stor utsträckning. Men visst, jag kan väl skedmata dig.
här, här, och här.

Skrivet av md7:

Särskilt inte när det finns statistik på annat håll, till exempel på hur många som fortfarande bor hemma.

Verkar högst rimligt, vilket är vad jag gjorde. Jag förväntade mig, tydligen felaktigt att man var tillåten att lägga ihop 1+1 själv. Däremot är det definitivt siffror som skulle stått i deras rapport, speciellt eftersom det visar att de inte brytt sig om att kontrollera om deras urvalsteknik givit ett statistiskt underlag som representerar verkligheten.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av abki:

Transportstyrelsen ger rekommendationer men besluten ligger inte där.

Ja, kanske är som du säger. De är dock väldigt bra på att besluta (som inte kan överklagas) om att avslå/bifalla överklaganden om diverse egenskaper för vägarna, till exempel hastighetsbegränsning. Men men, får väl lita på ditt ord där.

Skrivet av abki:

Intresset för försäljning är väldigt lågt efter typ halvår till 1 år.
Det som finns är utförsäljningar i parti som oftast är helt osorterat. Har försökt få tag på filmer som varit runt 2-5 år gamla. De finns inte hemma i butik utan ska beställas. De flesta beställningar blir det inget med utan man konstaterar att de inte har filmen och inte kan skaffa fram den heller. Beställt även från Amazon där de hade filmen på sin hemsida, fick ett mail var 30:e dag att de inte fick tag på den. Efter 3 månader så sade de upp beställningen. Det kallar jag för ointresse från medieindustrin att sälja sina produkter.

Som jag sa tidigare, ett företags uppgift är att tjäna pengar. Om det är så att de anser att kostnaden för att tillverka en produkt är högre än vad de räknar med att få tillbaks, så är det väldigt dumt att tillverka den produkten och gå back. De driver ingen välgörenhetsorganisation. Och jag tror även du skulle göra på samma sätt, väga in eventuella inkomster med de utgifter du har, och utifrån det besluta om det var värt att producera den produkten eller inte.

Skrivet av abki:

Monopol bygger hela upphovsrättslagen på.

Förklara närmare.

Skrivet av abki:

Upphovsrättsinnehavarna lever på andra genom t.ex. s.k. kopieringsersättningar som är andras arbete som de har "klagat" till sig. Ibland är det även dubbel betalning för vissa saker beroende på hur man köper eller snarare lånar.

Där håller jag med dig delvis. Dubbel betalning känner jag dock inte till?

Skrivet av abki:

Representationsdemokrati sker genom val med regelbundna intervall hos oss.
Vi får fram en liten grupp som är påverkbar.
Påverkbarheten utnyttjas naturligtvis av vissa flitigt för egen vinnings skull.

Spelar ingen roll om det är en minoritet eller majoritet, alla blir påverkade oavsett.
Men ja, det finns många organisationer som försöker påverka för egen vinnings skull. Behöver inte betyda att det är fel ändå, utan att man slåss för sina rättigheter.

Skrivet av abki:

Rättvisan i ersättningarna är delade. De har många gånger kommit fram genom att påverka representanter. Samhället i sig är inte av samma åsikt. Varför ska vissa ha betalt för samma sak flera gånger ? när någon köper något annat som inte har med det hela att göra ska man betala extra för viss grupp ?
Lagarna har idag inte blivit riktigt vad de borde ha varit om man velat avspegla samhällets vilja.
Varför kan man inte som övriga ta betalt från början vad man vill ha ?
Varför ska vissa grupper ha mer skydd än övriga och en massa regler som är bara för dom ?

Om du har statistik på att samhället inte är av samma åsikt, så är det bara till att lägga fram det.

Förmodar att du delvis även pratar om privatkopieringsersättning här? Och där håller jag med dig, kortfattat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Hårddrar? Nä, du gör dig löjlig. Han erbjuder en distributionsväg, och säger klart och tydligt att om inte den distributionsvägen är godtagbar är du tillåten att sätta upp vilken annan distributionsväg du vill. Exakt det beteendet som bolagen straffar.

Vilket jag inte var nöjd med. Jag ville ha en viss distributionsväg som enbart han kunde erbjuda, vilket han dock inte gjorde eftersom jag var i minoritet. Men men, vi säger så, jag är löjlig där.

Bolagen straffar inte, de skyddar sina rättigheter enligt vad som står i lagen. De är trots allt ett brottsoffer. Precis som en som blir nerslagen är ett brottsoffer, så straffar inte brottsoffret förövaren genom att anmäla hen.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Din argumentation är som ovan, meningslös och innehållslös. Jag presenterar en åsikt. MIN. Den dikteras INTE av FN. Den dagen FN's listor över rättigheter faktiskt följs till punkt och pricka har jag fortfarande rätt till en avvikande åsikt.

Du pratade om en faktiskt människas rättigheter, vilket många förknippar med FN:s mänskliga rättigheter. Jag trodde det var allmän kännedom. Då får du väl uttrycka dig klart och tydligt att det du pratar om är din egna definition av mänskliga rättigheter. Hur du väljer att definiera en människas rättigheter har jag dock ingen som helst aning om.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Trams. Ingen, någonsin, har brytt sig om spridningsvägen, om inte de förlorar pengar på det.

Nä, så är det ju såklart. För det handlar ju bara om pengar, inget annat, även för privatpersoner. Sen att sexfilmer sprids till höger och vänster, det har inget med spridningsvägen att göra, utan enbart pengar.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Som sagt 20 år. Och det tog hela 15-20 minuter att kopiera en film till videoband. Listorna på film som gick att kopiera flöt rundor på skolgårdar och arbetsplatser. Det tog möjligen dagar, i stället för timmar, för hela bygden att ha tillgång till en ny film, men det var inte på något sätt "långsam, begränsad spridning". Samma sak gällde band med mjukvara till datorer, och floppies.

Återigen, du kan inte jämföra dåtidens spridning med dagens, så vidare du inte har statistik på att då, vilket jag tror filmbolagen har. Kan ha fel dock.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Sträckor där många stoppas för fortkörning har fått till resultat att vi har höjt hastighetsbegränsningen på dessa sträckor. Givetvis inte överallt, men snegla bara på de 120 skyltade motorvägsavsnitten, och säg att civil olydnad inte fungerar...

Det har jag inte påstått att civil olydnad inte fungerar. Jag likställer inte civilkurage med civil olydnad. Däremot att kränka andra företags/människors rättigheter med civil olydnad känner i alla fall inte jag till något fall som har fungerat.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Helt bortsett då från att ingen har påvisat skadans omfattning, någonsin. Branschen hävdar att skadan är enorm, oberoende undersökningar visar att de som branschen försöker straffa är deras största kunder. Rimligtvis har de redan spenderat allt de har att spendera, och i så fall är förlusten obetydlig. Lyckas man verkligen straffa dessa konsumenter är det rent av troligt att den totala försäljningen går ner. Det är inte som om en straffad kund kommer handla mer av den som straffar...

Som sagt, det är upp till domstolen att avgöra skadans omfattning. De har säkert bättre koll än både dig och mig, och alla andra undersökningar.

Bara för att de har spenderat allt de har att spendera, betyder inte att de har spenderat det på film. Genom att piratkopiera så kan du lägga de pengarna på annat, resa, mat, datorutrustning, leksaker och en massa annat, vilket inte hjälper filmbolagen alls.

Som ett brottsoffer så kan man inte straffa en förövare genom att anmäla förövaren.

Skrivet av -=Mr_B=-:

KLart det inte gör. Men när kände du sist ett tvång från en myra?

Vad spelar det för roll? Utsätts du för ett brott så är det brottsbalken som ska vägleda till hur brottet ska betraktas.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Ganska rimligt, men enligt oberoende undersökningar hamnar samma fildelares pengar oftast i samma företags ficka i alla fall, om än andra vägar.

Som sagt, finns många undersökningar och vittnesmål (jag kan dock inte svära på att alla är oberoende) som visar det omvända.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Det är ingen som begär att de ska driva välgörenhet. Men man efterfrågar tekniska lösningar i paritet med vad som faktiskt går att få "gratis" i dagsläget. Är inte bolagen villiga att leverera det för sin egen överlevnads skull, för att de inte kan komma överens om vems revir som ska vara hårdast inpinkat, är det ett administrativt problem de behöver lösa. Annars kommer någon leverera den tjänsten, oavsett vad de tycker.

Klart att de ska jobba för att göra kunderna så nöjda som möjligt, om de är intresserade av att behålla kunderna. Men bara för att de inte erbjuder en tjänst, på grund av det inte kan/vill/orkar, så har ingen annan rätten till att sprida deras verk fritt. Du tycker det är ok, jag tycker det inte. Jag anser att en människas/bolags rättighet (min egna åsikt nu) till sitt egna verk väger tyngre än att andra människor ska kunna tvinga hur en upphovsrättsinnehavaren ska distribuera sitt verk. Det går emot min moral. Du får självklart tycka annorlunda.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Fast nu är det ju knappast filmbolag med säljande & fildelade filmer som kursar, utan bolag som gör felaktiga satsningar och har hackig ekonomi över en längre tid. Att skitfilmer floppar, är knappast fildelningens fel, skitfilmer fildelas nämligen inte i speciellt stor utsträckning i heller.

Jag skulle nog vilja påstå att MGM är rätt stora faktiskt med många bra filmer i sitt bibliotek, även Relativity Media, likväl så kursade de. Det är ju inte så att de bara gör en film om året, de gör många filmer. Och är det då inga blockbuster-filmer så är de beroende av att folket går till bion för att se den, hyra den, köpa den, inte att piratkopiera den. Men visst, piratkopiera på bara, så får vi väl se ifall branschen kommer överleva länge till. Jag tycker mig dock redan se att fler och fler produktionsbolag går samman för att tillsammans göra en film, vilket är ju ganska korkat om de nu tjänar så bra; bättre att ta hela kakan själv. Jag har dock ingen statistik på hur det förhåller sig om man tittar längre bak i tiden, så kanske inte stämmer alls.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Förlåt, har du aldrig varit i närheten av en familj? Klart som fan att det tankas åt alla av en fildelare. Övriga individer fildelar om de har specialintressen som inte uppfylls av den som redan tankar.

Jodå, jag har varit i närheten av många familjer. Och jag vet att familjer kommer i en massa olika konfigurationer, där den ena familjen inte är den andra lik. Så det du försöker göra att säga att alla familjer fungerar på samma sätt, är fel.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag trodde det var allmänkännedom. Staten, och media beklagar sig jämt om att unga flyttar hemifrån senare. Det framförs bland annat som argument i debatten om arbetslöshet, invandring, och bostadsbristen. Kvinnor flyttar hemifrån tidigare än män, oftast till ett gemensamt boende med någon annan, kvinnor är mer benägna att flytta tillbaka hem till föräldrahemmet, medan män bor hemma till genomsnittligt högre ålder i stor utsträckning. Men visst, jag kan väl skedmata dig.
här, här, och här.

Att staten och media beklagar sig att unga flyttar hemifrån senare innebär inte att 100% av 16-25 åringar bor hemma. Jag är mycket väl medveten om att ungdomar flyttar hemifrån senare, det var inte frågan. Jag ville ha en siffra, vilket enligt diagrammet på den ena länken är ca 55%. Jag tackar för informationen.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Verkar högst rimligt, vilket är vad jag gjorde. Jag förväntade mig, tydligen felaktigt att man var tillåten att lägga ihop 1+1 själv. Däremot är det definitivt siffror som skulle stått i deras rapport, speciellt eftersom det visar att de inte brytt sig om att kontrollera om deras urvalsteknik givit ett statistiskt underlag som representerar verkligheten.
B!

Självklart, ju mer detaljerad en rapport är desto mer speglar den verkligheten. Men oavsett, utifrån den information som faktiskt står där, så höll inte jag med Ozzed om att en majoritet skulle vara för illegal fildelning.

Men men, jag känner mig rätt färdig med hela denna diskussionen nu, inte bara när det gäller dig utan i hela tråden. Tar för mycket tid och går bara på rundgång. Vi tycker olika helt enkelt, det är så långt vi kommer. Jag tackar i alla fall för mig. Tack!