En bra öl kostar minst 20kr för en 33cl på bolaget och i regel kostar samma öl från 70kr på krogen.
Jo, och de kostar ungefär lika mycket i Danmark, Tyskland eller England.
Man byter inte ut vin mot matlagningsvin, matlagningsvin är för storkök.
Matlagningsvin fungerar utmärkt till matlagning. Det är dock inget som man använder i länder där vin säljs i affären för hela poängen med matlagningsvin är ju just att det ska gå att köpa i butik. Istället köper man ofta riktigt billiga viner för att ha i köket då mognad och liknande inte har så stor betydelse i matlagningen. Sen beror det förstås på vad man ska göra, flambering funkar dåligt med matlagningsvin liksom och det finns en hel del andra rätter som kräver alkohol, men för grytor, såser och liknande så gör det väldigt liten skillnad. Alkoholen kokar bort ändå.
Om folk pratar om Absolut och Explorer så förstår jag att alkolistnojjan slår till. Sprit av kvalitet kostar.
Men det gäller ju även i andra länder med mer tillåtande alkohollagar. Jag kan köpa en kvarting "rom" i Tjeckien för sådär 25-30 kronor men det är inhemsk sprit med romessens typ, ska man ha riktig importerad rom, som hade fått säljas som rom på systemet, så ligger priserna inte mycket under de svenska.
Ni verkar vara så sjukt duktiga på att planera era liv. Idag när jag spontant skulle göra kycklingleverpastej på jobbet så saknades konjak. ICA ligger 10min ifrån och ska jag dra till ett bolag så får jag cykla i över en och en halv timme.
Matlagningskonjak finns i en del butiker, du kanske ska föreslå din Ica att ta in det. Jag vet inte om vi ska ändra vår alkoholpolitik baserat på att du har långt till systemet liksom. En del bor närmare bolaget än en matvaruaffär, betyder det att vi ska sälja kött på bolaget?
Sen är det som att folk tror att vi svenskar besitter någon unik alkoholistgen som gör att vi är okapabla att leva ett liv med öl i affärshyllorna.
Det är ingen som säger det, bara att det hade haft stora negativa konsekvenser för samhället som vi inte tycker är värda den ökade bekvämligheten för de som måste kunna dricka alkohol spontant på tider när bolaget inte är öppet och som inte vill (?) gå på krogen.
Precis läs t.ex detta:
http://www.svd.se/sa-blir-du-lurad-av-systembolaget
Det där är knappast en nyhet för den som är insatt och samma gäller billiga bib-viner i andra länder också.
So much this. Jag förstår inte att folk fortfarande tror på argumentet "då blir det som på ICA, med bara Falcon och Pripps blå på hyllorna". Har man någonsin varit utanför lilla Svedala så vet man att det finns butiker som specialiserar sig på just Alkoholhaltiga drycker - och vars utbud vida överstiger Systembolagets när det kommer till variation. När jag bodde i i Kalamazoo, MI för några år sedan (ca 100k invånare) hade mitt kvarters lokala Liquor store betydligt digrare och mer varierat utbud än vad någonsin sett på ett Systembolag i Stockholm/Göteborg/Malmö etc.
Nu hittar du på. Systemet har väldigt bra utbud av det mesta. De slår till och med många nischade specialbutiker på deras nisch och det är åtkomligt (om än inte direkt) på alla systembolag och ombud i hela landet. Och pratar du dålig exportkvalitet så brukar de sämsta vinerna från exempelvis spanska och franska vingårdar gå till USA. Vi får inte den bästa kvaliteten heller dock (den är reserverad för den inhemska marknaden normalt) men bättre.
Det är inga direkta bra viner de gör matlagningsvin av. Tror inte några vettiga italienska restauranger kör med något vanligt matlagningsvin i en paradrätt som bolognese, de vill nog styra smakerna själv.
Dom kör inte matlagningsvin av typen vi har i butik för de kan köpa billiga (matlagnings-) viner som har alkohol men det betyder inte att de häller i finviner i maten på något sätt, om inte rätten kräver det. Bolognese, bouillabaisse, rödvinssås och liknande görs på husets vin som alltid är något billigt.
Och nej, det har funnits väldigt få olika typer av matlagningsvin i de butiker jag besökt.
Det finns normalt vitt och rött vilket räcker ganska långt. Ska du göra något fancy så får du väl planera alkoholinköpet precis som man får planera allt annat som kräver framförhållning. Jag bryr mig om bröd exempelvis och ska jag laga en rätt med bröd till eller exempelvis frukost så klarar jag inte av skiten de säljer på Ica eller fabriksbakat skit utan jag får gå till det enda bageri i stan jag hittat som har brödet som jag gillar (eller baka något själv). Mitt bageri är stängt på söndagar dock så om jag vill äta bröd till frukost på söndagen eller till söndagsmiddagen så får jag köpa det på lördagen. Eller baka då förstås men det tar tid.