Systembolagets hutlösa ockerpriser

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SexMachine:

En bra öl kostar minst 20kr för en 33cl på bolaget och i regel kostar samma öl från 70kr på krogen.

Jo, och de kostar ungefär lika mycket i Danmark, Tyskland eller England.

Citat:

Man byter inte ut vin mot matlagningsvin, matlagningsvin är för storkök.

Matlagningsvin fungerar utmärkt till matlagning. Det är dock inget som man använder i länder där vin säljs i affären för hela poängen med matlagningsvin är ju just att det ska gå att köpa i butik. Istället köper man ofta riktigt billiga viner för att ha i köket då mognad och liknande inte har så stor betydelse i matlagningen. Sen beror det förstås på vad man ska göra, flambering funkar dåligt med matlagningsvin liksom och det finns en hel del andra rätter som kräver alkohol, men för grytor, såser och liknande så gör det väldigt liten skillnad. Alkoholen kokar bort ändå.

Citat:

Om folk pratar om Absolut och Explorer så förstår jag att alkolistnojjan slår till. Sprit av kvalitet kostar.

Men det gäller ju även i andra länder med mer tillåtande alkohollagar. Jag kan köpa en kvarting "rom" i Tjeckien för sådär 25-30 kronor men det är inhemsk sprit med romessens typ, ska man ha riktig importerad rom, som hade fått säljas som rom på systemet, så ligger priserna inte mycket under de svenska.

Citat:

Ni verkar vara så sjukt duktiga på att planera era liv. Idag när jag spontant skulle göra kycklingleverpastej på jobbet så saknades konjak. ICA ligger 10min ifrån och ska jag dra till ett bolag så får jag cykla i över en och en halv timme.

Matlagningskonjak finns i en del butiker, du kanske ska föreslå din Ica att ta in det. Jag vet inte om vi ska ändra vår alkoholpolitik baserat på att du har långt till systemet liksom. En del bor närmare bolaget än en matvaruaffär, betyder det att vi ska sälja kött på bolaget?

Citat:

Sen är det som att folk tror att vi svenskar besitter någon unik alkoholistgen som gör att vi är okapabla att leva ett liv med öl i affärshyllorna.

Det är ingen som säger det, bara att det hade haft stora negativa konsekvenser för samhället som vi inte tycker är värda den ökade bekvämligheten för de som måste kunna dricka alkohol spontant på tider när bolaget inte är öppet och som inte vill (?) gå på krogen.

Skrivet av Xyborg:

Det där är knappast en nyhet för den som är insatt och samma gäller billiga bib-viner i andra länder också.

Citat:

So much this. Jag förstår inte att folk fortfarande tror på argumentet "då blir det som på ICA, med bara Falcon och Pripps blå på hyllorna". Har man någonsin varit utanför lilla Svedala så vet man att det finns butiker som specialiserar sig på just Alkoholhaltiga drycker - och vars utbud vida överstiger Systembolagets när det kommer till variation. När jag bodde i i Kalamazoo, MI för några år sedan (ca 100k invånare) hade mitt kvarters lokala Liquor store betydligt digrare och mer varierat utbud än vad någonsin sett på ett Systembolag i Stockholm/Göteborg/Malmö etc.

Nu hittar du på. Systemet har väldigt bra utbud av det mesta. De slår till och med många nischade specialbutiker på deras nisch och det är åtkomligt (om än inte direkt) på alla systembolag och ombud i hela landet. Och pratar du dålig exportkvalitet så brukar de sämsta vinerna från exempelvis spanska och franska vingårdar gå till USA. Vi får inte den bästa kvaliteten heller dock (den är reserverad för den inhemska marknaden normalt) men bättre.

Skrivet av Aktsu:

Det är inga direkta bra viner de gör matlagningsvin av. Tror inte några vettiga italienska restauranger kör med något vanligt matlagningsvin i en paradrätt som bolognese, de vill nog styra smakerna själv.

Dom kör inte matlagningsvin av typen vi har i butik för de kan köpa billiga (matlagnings-) viner som har alkohol men det betyder inte att de häller i finviner i maten på något sätt, om inte rätten kräver det. Bolognese, bouillabaisse, rödvinssås och liknande görs på husets vin som alltid är något billigt.

Citat:

Och nej, det har funnits väldigt få olika typer av matlagningsvin i de butiker jag besökt.

Det finns normalt vitt och rött vilket räcker ganska långt. Ska du göra något fancy så får du väl planera alkoholinköpet precis som man får planera allt annat som kräver framförhållning. Jag bryr mig om bröd exempelvis och ska jag laga en rätt med bröd till eller exempelvis frukost så klarar jag inte av skiten de säljer på Ica eller fabriksbakat skit utan jag får gå till det enda bageri i stan jag hittat som har brödet som jag gillar (eller baka något själv). Mitt bageri är stängt på söndagar dock så om jag vill äta bröd till frukost på söndagen eller till söndagsmiddagen så får jag köpa det på lördagen. Eller baka då förstås men det tar tid.

Permalänk
Medlem

Om jag hade problem med ekonomin och "precis fick det att gå runt" så hade nog inte starköl eller annan alkoholhaltig dryck varit någon direkt prioritet på listan över saker att införskaffa.

Tycker för övrigt att bolagets priser är helt okej, annat kan man säga om krogen där man på vissa ställen pröjsar 75 spänn för en Mariestads.

Visa signatur

Grubblare

Permalänk
Medlem
Skrivet av SexMachine:

Storkök brukar köra matlagningsviner från deras grossister. Restauranger går ut och hämta en flaska i baren.

Nja. Om de inte har alkoholtillstånd har de ju inget annat val än matlagningsvin från leverantören, men då matlagningsviner upp till 5%. Tittar vi bara 25-30 år bakåt så var det knappt några ställen som hade serveringstillstånd. Även de med alkoholtillstånd kan köpa matlagningsviner men då starkare matlagningsviner, där får du tänka på att 90% av restaurangerna är snåla. Det kommer i plastdunk och marknadsförs för att användas i såser osv. Det är nog få ställen som gör äkta ragú med finare vitt vin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Dom kör inte matlagningsvin av typen vi har i butik för de kan köpa billiga (matlagnings-) viner som har alkohol men det betyder inte att de häller i finviner i maten på något sätt, om inte rätten kräver det. Bolognese, bouillabaisse, rödvinssås och liknande görs på husets vin som alltid är något billigt.

Husets vin är ju dock oftast många resor bättre i en gryta än ett matlagningsvin även om det är ett billigt. Skall man vara ärlig brukar de flesta vettiga restauranger knappast köra det billigaste som husvin, jag ser dessutom husets vin väldigt sällan nuförtiden.

Skrivet av snajk:

Det finns normalt vitt och rött vilket räcker ganska långt. Ska du göra något fancy så får du väl planera alkoholinköpet precis som man får planera allt annat som kräver framförhållning. Jag bryr mig om bröd exempelvis och ska jag laga en rätt med bröd till eller exempelvis frukost så klarar jag inte av skiten de säljer på Ica eller fabriksbakat skit utan jag får gå till det enda bageri i stan jag hittat som har brödet som jag gillar (eller baka något själv). Mitt bageri är stängt på söndagar dock så om jag vill äta bröd till frukost på söndagen eller till söndagsmiddagen så får jag köpa det på lördagen. Eller baka då förstås men det tar tid.

Fast nu beskriver du ju tillgång och efterfrågan kontra statligt styre. Det står ju alla fritt att öppna ett bageri som är öppet på söndagar som bakar det brödet du gillar, jag har t.ex. 4-5 bagerier inom 2 minuters gångväg från mig som alla är öppna på söndagar. Med Systembolaget har staten bestämt att en viss vara inte skall gå att få tag på en söndag, där kan vi som medborgare ha åsikter om ifall detta har vårt stöd. Och nej, bara "vitt" och "rött" räcker inte speciellt långt då olika rätter kräver olika typer av vin. Vet inte om en Ragù Bolognese kan anses som fancy direkt, mer vardagsmat.

Skrivet av Petterk:

Nja. Om de inte har alkoholtillstånd har de ju inget annat val än matlagningsvin från leverantören, men då matlagningsviner upp till 5%. Tittar vi bara 25-30 år bakåt så var det knappt några ställen som hade serveringstillstånd. Även de med alkoholtillstånd kan köpa matlagningsviner men då starkare matlagningsviner, där får du tänka på att 90% av restaurangerna är snåla. Det kommer i plastdunk och marknadsförs för att användas i såser osv. Det är nog få ställen som gör äkta ragú med finare vitt vin.

Vad är det för restaurang som inte har alkoholtillstånd, inte stött på något som kan klassas som en vettig restaurang som inte kan servera vin på många år.

Permalänk
Medlem

Jag är nästan säker på att man inte behöver ha serveringstillstånd för att använda alkohol i maten. Varit med om att restauranger jag jobbat på haft alkohol i maten utan tillstånd.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SexMachine:

En bra öl kostar minst 20kr för en 33cl på bolaget och i regel kostar samma öl från 70kr på krogen.

Skitsnack.

Finns inte ens många lager som kostar så mycket, och att påstå att en god lager inte är en bra öl är dumheter.

Sen har vi ju ytterliggare exempel, i form av weißbier: Mer eller mindre samtliga i bolagets sortiment kostar 20-25:- för 50cl.

Guinness kostar heller inte mer än en dryg tjuga för 45cl. Guinness är absolut bra öl!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

///M4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

Det behöver alltså inte vara upplagt som en artikel i deras sortiment? Det är vad jag utgår ifrån, och där hittar jag inte mycket vettigt. Hittar några enstaka okej whiskysorter som står som "finns i beställningssortiment", men inte en enda Octomore, till exempel.

Nu finns Octomore 7.1

Visa signatur

MacBook Pro 14" | M1 Pro 10/16-Core | 32GB | 1TB
Legion Pro 16" | Ryzen 7 5800H | 16 GB | 1TB | GeForce RTX 3060

Permalänk
Medlem

Jag håller med trådskaparen. Systembolaget är i sanning en skändlig institution. De har stora problem med korruption vilket är kännetecknande för alla monopol. Flera butiksföreståndare är dömda i domstol för mutbrott. Förmodligen utgör de avslöjade brotten dock bara toppen på ett isberg.

Det är en födkrok för avdankade och korrumperade politiker med bihang (släkt, fruar, supbröder).

De skryter om sitt sortiment som i själva verket bara existerar i fantasin. Produkterna blir ju inte tillgängliga bara för att man har satt ett nummer på dem. Inte tusan går det att få tag på vinerna från Moseldalen som jag hade nöjet att smaka när jag sist var på besök i Tyskland. Utan monopolet så hade det funnits specialbutiker för sådant.

De säljer flaskor men tar inte sitt ansvar eftersom de vägrar befatta sig med pant och återanvändning vilket innebär ett växande glasberg.

Det har skapats en löjlig subkultur kring Systembolaget som till viss del liknar det s.k. Stockholmssyndromet där personer utsatta för brott, övergrepp och tvång utvecklar en slags patologisk relation till förövaren och tar förövaren i försvar.

Visa signatur

Varför önska sig fred jorden när man kan få krig på månen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av SexMachine:

Jag är nästan säker på att man inte behöver ha serveringstillstånd för att använda alkohol i maten. Varit med om att restauranger jag jobbat på haft alkohol i maten utan tillstånd.

Självklart kan du gå in på systemet och ta en flaska och köra i maten, men restauranger utan tillstånd har inte rätt att köpa alkohol annat än matlagningsvin upp till 5%. Leverantörerna och grossisterna levererar inte utan att du visar upp ditt tillstånd. Skulle de göra det i alla fall så är det ju brott mot alkohollagen. De vill knappast få sitt anseende skadat på grund av något sådant.

Det fanns ett par olika alkoholfria viner på mitt lokala Ica Kvantum för övrigt. Åtminstone bör du hitta ett torrt vitt vin där. Hur vida de duger till något har jag ingen åsikt om.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av QL:

De säljer flaskor men tar inte sitt ansvar eftersom de vägrar befatta sig med pant och återanvändning vilket innebär ett växande glasberg.

De hade ju pant tills för en femton år sen eller så...minns inte varför det försvann. Var ju skitbra att kunna panta halvlitersölflaskor, vin och spritflaskor minns jag däremot.

EDIT: var visst 17 år sen t o m. hej vad tiden går.
Hade något långsökt med inträdet i EU att göra, och att utländska leverantörer använder engångsglas.

http://wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,1269668_INR_p_...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

///M4

Permalänk
Medlem

Det finns pant på vissa glas och PET-flaskor samt burkar på Systembolaget. Men det är ju helt upp till leverantörerna. Samma gäller ju alkohol i dagligvaruhandeln. Glasflaskor kan du alltid lämna på återvinning vid miljöstationerna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hoski:

Skitsnack.

Finns inte ens många lager som kostar så mycket, och att påstå att en god lager inte är en bra öl är dumheter.

Sen har vi ju ytterliggare exempel, i form av weißbier: Mer eller mindre samtliga i bolagets sortiment kostar 20-25:- för 50cl.

Guinness kostar heller inte mer än en dryg tjuga för 45cl. Guinness är absolut bra öl!

Skickades från m.sweclockers.com

Sant att vi har några bra veteöl som är lite billigare. Vilka lager kan du rekommendera? Dom jag har druckit är ganska intetsägande och tråkiga.

Guinness faller inte mig heller i smaken utan är kanske den mest överskattade ölen enligt mig.

Det finns förvisso några ale från oppigårds som är bra för runt 18kr så helt rätt hade jag inte även om dom flesta ölen jag föredrar börjar på strax över 20kr.

Permalänk
Föredetting
Skrivet av iFraja:

Nu finns Octomore 7.1

Halleluja! Har en Hong Kong-resa över helgen, ska se om de fått in den på flygplatserna här borta, eller för den delen på whiskybaren 001 i Hong Kong självt. Verkar rätt lovande, men jag har nog lärt mig min läxa med 7.2 om att köpa whisky jag inte provsmakat först.

Visa signatur

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Aktsu:

Husets vin är ju dock oftast många resor bättre i en gryta än ett matlagningsvin även om det är ett billigt. Skall man vara ärlig brukar de flesta vettiga restauranger knappast köra det billigaste som husvin, jag ser dessutom husets vin väldigt sällan nuförtiden.

Jag håller inte med dig. Det finns tankegångar i vissa grupper om att man inte ska använda vin till mat som man inte hade druckit, men de är inte baserade på fakta eller smak utan på något annat (snobberi antagligen). Sen beror det mycket på vad man ska göra förstås, rätter baserade på vin som reduceringar och så blir självklart bättre med riktigt vin, men för rätter där vinet är en smaksättare som många såser och grytor så fungerar matlagningsvin utmärkt. De komplexa smakerna hos ett finare vin hade gått förlorade med alla andra smaker i rätten ändå. Din köttfärssås eller burgundiska köttgryta blir inte sämre av ett finvin men de blir inte bättre heller liksom.

Angående husets vin så kallas det inte det längre (på finare ställen i alla fall) men de flesta restauranger som inte är i ändarna av spektrumet (finkrogar och lunchrestauranger typ) har åtminstone ett billigt vin per färg de säljer på glas och det är det som hamnar i såsar och grytor om inte recepten kräver mer. Restauranger har heller inget behov av matlagningsvin (förutom möjligtvis på grund av juridik då) då matlagningsvin har två stora fördelar; tillgängligt i butik och tillsatt konserveringsmedel (salt) så att man inte behöver använda en öppnad flaska på kort tid, men inget av det är ju något som spelar roll för en normal restaurang. De har tillgång till vin och de kan använda upp en flaska innan den blir till vinäger.

Citat:

Fast nu beskriver du ju tillgång och efterfrågan kontra statligt styre. Det står ju alla fritt att öppna ett bageri som är öppet på söndagar som bakar det brödet du gillar, jag har t.ex. 4-5 bagerier inom 2 minuters gångväg från mig som alla är öppna på söndagar. Med Systembolaget har staten bestämt att en viss vara inte skall gå att få tag på en söndag, där kan vi som medborgare ha åsikter om ifall detta har vårt stöd. Och nej, bara "vitt" och "rött" räcker inte speciellt långt då olika rätter kräver olika typer av vin. Vet inte om en Ragù Bolognese kan anses som fancy direkt, mer vardagsmat.

Det var ett exempel på en situation där jag behöver ha framförhållning, inte en jämförelse med systembolaget. Kan jag köpa det bröd som krävs till söndagsmiddagen på lördag morgon så kan rimligen du köpa den alkohol som krävs dit då också. Men det finns ju många fler exempel på situationer där framförhållning krävs om du behöver det för att förstå: Köttet på Ica eller Hemköp är inte mycket att ha nuförtiden exempelvis och få slaktare har söndagsöppet så om man vill äta gott kött på söndagen så krävs det att man köper det innan dess. Om du inte tycker matlagningsvin duger så får du väl helt enkelt se till att köpa ett vanligt vin de sex av sju dagar som du kan göra det och klarar du inte av att ha en flaska vin hemma en natt utan att dricka upp den så kanske du bör fundera över ditt förhållningssätt till alkoholen.

Jag har också ett gäng bagerier i närheten som har öppet på söndagarna, men det hjälper ju inte om brödet de bakar (eller köper in) inte är gott liksom. Många verkar också hålla med mig med tanke på de långa köer som är utanför detta bageriet, och endast detta, varje morgon de har öppet.

Köttfärssås är vardagsmat oavsett om man kallar det Ragu som i Bologna eller Pasta Bolognese som på de flesta ställen i världen. Därför specificeras inte typ av vin mer än just rött eller ibland torrt rött och således fungerar det utmärkt med matlagningsvin. Men ska du göra en Zabaglione eller tryffelskum eller nåt så bör du kanske se till att ha ett vin som passar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av QL:

Inte tusan går det att få tag på vinerna från Moseldalen som jag hade nöjet att smaka när jag sist var på besök i Tyskland.

Vad sa dom när du försökte beställa?

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag håller inte med dig. Det finns tankegångar i vissa grupper om att man inte ska använda vin till mat som man inte hade druckit, men de är inte baserade på fakta eller smak utan på något annat (snobberi antagligen). Sen beror det mycket på vad man ska göra förstås, rätter baserade på vin som reduceringar och så blir självklart bättre med riktigt vin, men för rätter där vinet är en smaksättare som många såser och grytor så fungerar matlagningsvin utmärkt. De komplexa smakerna hos ett finare vin hade gått förlorade med alla andra smaker i rätten ändå. Din köttfärssås eller burgundiska köttgryta blir inte sämre av ett finvin men de blir inte bättre heller liksom.

Det är en STOR skillnad på att använda matlagningsvin kontra ett riktigt vin i många rätter. Just av anledningen att matlagningsvin finns i väldigt begränsad smakskillnad. Och ja, jag har testat att göra min bolognese med matlagningsvin som nödlösning, det blev inte alls bra, extremt mycket syra men fattig smak. Det går ju inte heller att ta vilket vanligt rödvin som helst, olika rätter kräver olika typer av rödvin, till vissa vill du ha lite lättare och fruktigare medan till andra tar man kanske ett kraftigare. Allt beror på hur och vad du gör, du kan göra en bolognese med lite såsighet och kanske ha en skvätt vin eller så praktiskt taget kokar du köttet i vin och låter det reduceras kraftigt.

Skrivet av snajk:

Det var ett exempel på en situation där jag behöver ha framförhållning, inte en jämförelse med systembolaget. Kan jag köpa det bröd som krävs till söndagsmiddagen på lördag morgon så kan rimligen du köpa den alkohol som krävs dit då också. Men det finns ju många fler exempel på situationer där framförhållning krävs om du behöver det för att förstå: Köttet på Ica eller Hemköp är inte mycket att ha nuförtiden exempelvis och få slaktare har söndagsöppet så om man vill äta gott kött på söndagen så krävs det att man köper det innan dess. Om du inte tycker matlagningsvin duger så får du väl helt enkelt se till att köpa ett vanligt vin de sex av sju dagar som du kan göra det och klarar du inte av att ha en flaska vin hemma en natt utan att dricka upp den så kanske du bör fundera över ditt förhållningssätt till alkoholen.

Fast skillnaden är att staten bestämt att jag inte får köpa vin på söndagar, då får jag helt klart tycka att detta skall ändras då det är vi medborgare som skall bestämma vad som görs av staten. Att då ha en diskussion om detta kan ju göra att en majoritet blir för utökade öppettider vilket då borde resultera i att så sker. Det finns för övrigt slaktare öppna på söndagar nära mig, varför? Jo för att folk röstar med plånboken och således finns det ekonomi i att ha söndagsöppet.

Permalänk
Medlem

@Aktsu

Ska man vara snobbig så ska det inte vara något rött vin i ragu alla bolognese. Dessutom ska det vara nermald pancetta i det också.

Det är ju inte för att förstöra din matlagning de inte har öppet söndagar heller. Men det är som sagt bara något som gäller starka drycker, avalkoholiserade drycker får du köpa överallt och ensamrätten gäller bara drycker över 3.5%.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

@Aktsu

Ska man vara snobbig så ska det inte vara något rött vin i ragu alla bolognese. Dessutom ska det vara nermald pancetta i det också.

Helt fel. Det finns lika många sätt att göra en ragù bolognese på som det finns människor. Åker du till Italien och smakar av olika familjers recept kommer du hitta en stor skillnad på vilken sorts vin de görs på, vilket kött de använder och om de maler pancetta, har pancettabitar eller ingen alls. Alla hävdar att de har originalreceptet, det är rätt svårt att veta vad som kom först då vi pratar om en maträtt som lagats rätt länge.

Jag gör på lite olika vis, alla är dock inspirerade av italienska recept som alla hävdar att det är det ursprungliga receptet. Vissa är med vitt vin, andra med rött vin.

Skrivet av Petterk:

Det är ju inte för att förstöra din matlagning de inte har öppet söndagar heller. Men det är som sagt bara något som gäller starka drycker, avalkoholiserade drycker får du köpa överallt och ensamrätten gäller bara drycker över 3.5%.

Vad spelar det för roll? Jag tycker inte staten skall blanda sig i när jag kan köpa vin, det är min fulla rätt att tycka så och propagera för en förändring.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Helt fel. Det finns lika många sätt att göra en ragù bolognese på som det finns människor. Åker du till Italien och smakar av olika familjers recept kommer du hitta en stor skillnad på vilken sorts vin de görs på, vilket kött de använder och om de maler pancetta, har pancettabitar eller ingen alls. Tur att du finns så du kan bestämma vem som har originalreceptet dock.

Det går att göra bolognese helt utan vin också.

Det är Italienarna som har registrerat ett "orginalrecept" för rätten. De accepterar dock både vitt och rött, första receptet som publicerades på bolognese var däremot med vitt. Så absolut inget som säger att det måste vara rött.

Skrivet av Aktsu:

Vad spelar det för roll? Jag tycker inte staten skall blanda sig i när jag kan köpa vin, det är min fulla rätt att tycka så och propagera för en förändring.

Då ska du vara tydlig med att du är emot detaljhandelsmonopolet, inte verksamhetens öppettider.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Det går att göra bolognese helt utan vin också.

Det är Italienarna som har registrerat ett "orginalrecept" för rätten. De accepterar dock både vitt och rött, första receptet som publicerades på bolognese var däremot med vitt. Så absolut inget som säger att det måste vara rött.

Ja, precis som jag sa finns det många recept där både rött och vitt är accepterat. Det var du som hävdade att det inte skall vara rött vin i en bolognese, inte jag. Rött eller vitt spelar mindre roll i diskussionen, du kan inte ta vilket rött eller vilket vitt som helst och tro du får samma resultat.

Hittade för övrigt ett nytt recept idag med vissa variationer i främst andelen av olika kött från vad jag tidigare gjort när jag gjort med vitt vin, skall nog testas i helgen om jag får tid.

Skrivet av Petterk:

Då ska du vara tydlig med att du är emot detaljhandelsmonopolet, inte verksamhetens öppettider.

Jag är emot öppettiderna, att jag även är emot monopolet är en helt annan diskussion. Det är med öppettiderna de bestämmer när jag kan köpa vin.

Permalänk
Medlem

@Aktsu

Ragu alla bolognese och bolognese kan vara helt olika saker till att börja med. Måste man följa Artusis recept så måste man köra vitt. Kan man sen inte käka köttfärssås på lunchrestaurangen så får man också skylla på staten antar jag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Kan man sen inte käka köttfärssås på lunchrestaurangen så får man också skylla på staten antar jag.

Var får du det ifrån? Varför skulle det vara statens fel? Varför skulle det för övrigt vara problem att få tag på en vettig sådan till lunch? Har som sagt inte stött på någon vettig restaurang som inte har utskänkningstillstånd på lång tid, så det bör inte vara omöjligt att få tag på en vettig ragù bolognese till lunch.

Permalänk
Medlem

@Aktsu

Tja, Harrys i Eskilstuna var torr i flera månader förra året t.ex. Det finns ju de som förlorar tillstånden också. En del kedjor har kanske tillstånd på 90% av restaurangerna, men enstaka utan. Eller de kanske inte tycker de behöver servera alkohol på alla gallerier och liknande de finns i.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SexMachine:

Sant att vi har några bra veteöl som är lite billigare. Vilka lager kan du rekommendera? Dom jag har druckit är ganska intetsägande och tråkiga.

Guinness faller inte mig heller i smaken utan är kanske den mest överskattade ölen enligt mig.

Det finns förvisso några ale från oppigårds som är bra för runt 18kr så helt rätt hade jag inte även om dom flesta ölen jag föredrar börjar på strax över 20kr.

Din personliga preferens definerar inte vad som är bra öl

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

///M4

Permalänk
Medlem
Skrivet av hoski:

Din personliga preferens definerar inte vad som är bra öl

Skickades från m.sweclockers.com

Vad definierar en bra öl?

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Varför är det svårt att låta två bärs stå på kylning?

Varför är det svårt att låta bli att dricka?

Vad ligger din veckokonsumtion på om man får fråga?

Det sistnämnda ser jag som ett rent personangrepp. Men jag svarar igen så får vi se om du kan läsa dig till svaret den här gången:

Butiker i länder där alkohol säljs ”på ICA” har alltid både vin och öl på kylning, ty det är vad deras kunder vill ha. Det är vad Systemets kunder vill ha också, men förvägras detta.

Genom att inte sälja kallt öl och kallt vin på Systemet så att man kan köpa det direkt på väg till picknicken så måste folk ha det hemma på kylning. Köpa det i lång tid i förväg (vilket gör att det är helt omöjligt att vara spontan) och förvara det hemma. Så även om det sedan inte blir någon picknick så har man ju kall öl i kylen att njuta av. På så vis dricker folk mer då det ligger där i kylen där hemma och lockar. Det är ungefär samma sak som att ha godis hemma i skåpet: Man äter upp det.

Vidare, genom att inte ha öppet på lördagkvällar och söndagar (och ännu värre: på röda dagar) så måste man, för säkerhets skull, köpa på sig ett lager senast under lördagen. Man vet ju inte – det kan ju bli en fest på lördag kväll eller en grillning på söndagen.
Och vet du vad? När folk har alkohol hemma så dricker de det. Så även om det inte blev någon fest på lördagkvällen eller grillning på söndagen så kan man ju alltid ordna en egen fest då alkoholen ligger där hemma. Precis som att folk som har godis hemma äter upp det.

På detta vis gör Systembolaget att folk dricker mer än de annars skulle göra: Genom att tvinga folk att ha lager hemma. Detta ökar alltså tillgängligheten av alkohol, snarare än minskar densamma. Systembolaget motverkar sitt eget syfte.

.

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Medlem

Lol systembolaget, jag dricker inte alkohol så ...:D

Permalänk
Medlem
Permalänk
Avstängd
Skrivet av SexMachine:

Vad definierar en bra öl?

Bra råvaror och framförallt en produkt av bra kvalitet. Smakpreferenser är nånting annat.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

///M4

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweMerlin:

Det sistnämnda ser jag som ett rent personangrepp. Men jag svarar igen så får vi se om du kan läsa dig till svaret den här gången:

Butiker i länder där alkohol säljs ”på ICA” har alltid både vin och öl på kylning, ty det är vad deras kunder vill ha. Det är vad Systemets kunder vill ha också, men förvägras detta.

Genom att inte sälja kallt öl och kallt vin på Systemet så att man kan köpa det direkt på väg till picknicken så måste folk ha det hemma på kylning. Köpa det i lång tid i förväg (vilket gör att det är helt omöjligt att vara spontan) och förvara det hemma. Så även om det sedan inte blir någon picknick så har man ju kall öl i kylen att njuta av. På så vis dricker folk mer då det ligger där i kylen där hemma och lockar. Det är ungefär samma sak som att ha godis hemma i skåpet: Man äter upp det.

Vidare, genom att inte ha öppet på lördagkvällar och söndagar (och ännu värre: på röda dagar) så måste man, för säkerhets skull, köpa på sig ett lager senast under lördagen. Man vet ju inte – det kan ju bli en fest på lördag kväll eller en grillning på söndagen.
Och vet du vad? När folk har alkohol hemma så dricker de det. Så även om det inte blev någon fest på lördagkvällen eller grillning på söndagen så kan man ju alltid ordna en egen fest då alkoholen ligger där hemma. Precis som att folk som har godis hemma äter upp det.

På detta vis gör Systembolaget att folk dricker mer än de annars skulle göra: Genom att tvinga folk att ha lager hemma. Detta ökar alltså tillgängligheten av alkohol, snarare än minskar densamma. Systembolaget motverkar sitt eget syfte.

.

Förnekelsen är tyvärr stark här.
Om du inte kan låta bli en flaska alkohol när den står hemma ligger du i riskzonen.
Detta är inte systembolagets, statens, ICAs eller "folks" fel.

I all välmening. Du bör fundera över ditt konsumtionsmönster. Det finns hjälp att få.