Apples jätteplatta Ipad Pro har 4 GB RAM

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Förstår inte detta tjafs med speccs.
Apple utvecklar och testar sin produkt och kommer fram till vad som funkar med deras OS.
Sen är det skitsamma om det är 1GB ram eller 1TB ram så länge det funkar.

Håller inte med alls. Finns en hel del uppenbara skillnader mellan olika mängder RAM där OS optimeringar inte har någon inverkan. Behöver du lagra 2GB ren data i RAM minnet, då bör du verkligen ha minst 2+OS GB RAM. Swap är bara fruktansvärt, speciellt på mobila enheter om dem nu ens stödjer det. Sedan kanske OS kan flyta på även vid mindre RAM, men det betyder inte att applikationerna kan göra det.

Det är ännu viktigare på något som detta som uppenbarligen vill fylla ett hål som portabel arbetes maskin där förmågan att arbeta med data är essentiell. 4GB är enligt mig har minimum, skulle helst se avsevärt mer till och med även om jag inte skulle köpa något med iOS i vilket fall. (Finns inte program jag behöver på iOS/android utanför underhållnings syfte för produktivitet.)

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Att mycket beror på hårddisken kan jag garantera dig att det är. Men det bör inte hindra att den ska kunna öppna en tom flik någorlunda smärtfritt i Edge, om jag nu jämför med mina datorer, eller starta upp saker som redan finns i minnet. Nu vet jag inte vad det är för processor som sitter i (han rådfrågade inte mig tyvärr när han köpte den), men jag kan garantera dig att det sitter ingen i5/i7, och knappast en i3 heller där.

Kanske beror på processorn då. Fortfarande bara ett enskilt exempel, så det är inte riktigt relevant.

Skrivet av md7:

Det du skrev var att i5 5200U utpresterar A8X även i geekbench vilket jag gjorde ett förtydligande att så var inte fallet (Citat: i5 5200U utpresterar till och med A8X i geekbench). Att den utpresterar A8X i praktiken har jag inte sagt emot. Det enda jag har sagt är att A9X har 80% mer i prestanda, och vad det kommer innebära i praktiken vet vi inte. Jag tror inte att den kommer prestera bättre än en i5:a, verkligen inte, men hur bra, eller dåligt, den kommer prestera får vi se när den släpps.

I sådana fall är vi överens om i5 vs A8X i alla fall, formulerade mig lite klumpigt där.

Skrivet av md7:

Angående PC-mark så kan jag inte hålla med dig om att den, Asus ZenFone 2 (Intel Atom Z3580), drar ifrån ordentligt om man jämför med exempelvis Samsung Galaxy S6 (Exynos 7420). I ett test så utmärker den sig dock, och det är Photo Editing, så där drar den ifrån. Jag tror dock (snarare övertygad) att A9X kommer att prestera bättre än Exynos 7420, särskilt när A8X redan nu får ett bättre resultat i geekbench över Exynos 7420.

Jag menar att Z3580 drar ifrån de ARM processorer den konkurrerar emot i andra benchmarks, inte alla ARM processorer.
I geekbench får Z3580 910 enkeltrådat respektive 2857 flertrådat, när galaxy s6 får 1295 respektive 4471. Trots den stora skillnaden går Z3580 ändå om Exynos i PC mark. Jag är också övertygad om att A9X kommer prestera bättre än exynos, men jag är även övertygad om att en i5:a presterar bättre än Z3580. Syftet var att visa att Z3580 kommer i kapp oavsett hur det ser ut i geekbench.

Skrivet av md7:

Nu skriver de dock själva i artikeln att du får en i3 för det priset, inte en i5. Visst, det kanske har ändrats det senaste året, men å andra sidan så har dollarn gått upp i merparten av världen, vilket har gjort, exempelvis, elektronik dyrare på ett flertal ställen. Sen, hur har de kommit fram till den summan? Har de tagit ett medelvärde på alla sålda datorer, eller har de tagit ett medelvärde på de datorer som finns till försäljning, eller något helt annat? Det säger artikeln inte mycket om.

Man får bevisligen en i5 för priset, oavsett vad det står i artikeln. Tyvärr står det inte i artikeln hur siffran har beräknats men jag är ändå ganska säker på att det stämmer någorlunda bra, då andra sidor presenterade liknande siffror, fast 2012.
http://www.laptopmag.com/articles/the-average-pc-laptop-cost-...

Skrivet av md7:

Det är klart att den inte kan användas som en bra indikator på den genomsnittliga datorn. Du har ingen aning om hur många procent av bärbara datorer som säljs är en Toshiba. Vi kan istället kolla topp tio, och bara för sakens skull dra ner priset till 400 dollar. Då är 7 av 10 datorer billigare än 400 dollar, endast 3 av 10 dyrare än 400 dollar. Och det är inga i3/i5/i7 som sitter i utan för det mesta Celeron-processorer (Intel Celeron N2840) som får ungefär samma geekbench-resultat som en Intel Atom Z3580 (Asus ZenFone 2) när det gäller en kärna. Och till skillnad från Intel Atom Z3580 så har Celeron-processorn två kärnor istället för fyra.

Det är inte bara på Amazon jag baserar det på. Dels så är det den mest sålda datorn på amazon och dels så ligger strax under den gensomsnittliga prisnivån på laptops, som ser ut att vara runt 500 dollar.

Skrivet av md7:

Och då kommer vi till frågan igen: Hur kan ni vara så säkra på att Apple snackar skit/kommer med fantasisiffror när de säger att iPad Pro presterar bättre än 80% av de senast sålda bärbara datorerna under tolv månader, när Amazon visar att sju av topp tio har en Celeron-processor i sig?

För att det finns oerhört många sätt att mäta som gynnar ARM över x86 ordentligt, varför skulle de då inte använda sig av detta, samt att priset på den genomsnittliga datorn verkar ligga på ungefär 500 dollar och det finns sidor med mer detaljerad data som ger samma bild, dock är denna data lite äldre. För det priset får man ungefär en dubbelkärnig i5.
http://www.laptopmag.com/articles/the-average-pc-laptop-cost-...

Skrivet av md7:

Fast vadå mer konkreta exempel? Både Nikon och Canon m.fl. har numera appar så att man kan direkt överföra bilderna från kameran till en surfplatta för att därefter efterbehandla dem. Det kan vara att du tar en sekvens av bilder, eller intervallfotografering för att därefter fixa till bilderna och göra en film av det. Om du då har en platta som klarar av att göra det jobbet någorlunda smidigt och snabbt så finns det ingen anledning till att göra det på en dator. Istället så kan du se resultatet direkt på plats och utifrån det justera kamerainställningarna om nödvändigt istället för att komma hem och sen inse att bilderna knappt går att använda.

https://itunes.apple.com/us/app/canon-camera-connect/id944097...
Här är Canons app. Den ser inte ut att kunna göra särskilt mycket mer än att visa bilderna som ligger på kameran, samt fjärrstyra kameran och se platsinformation om var bilderna är tagna. Ser inte ut att finnas några större möjligheter att redigera bilder och än mindre att klippa i hop en sekvens till en film.

Citat:

The Wireless Mobile Utility wirelessly connects your compatible iPhone®, iPad® and/or iPod touch® or Android™ powered device to Nikon digital cameras, letting you download photos, take pictures remotely, and share them hassle-free via e-mail or upload to social networking sites. The Wireless Mobile Utility app is used with select Nikon digital cameras that feature built-in Wi-Fi® connectivity as well as specific models that are compatible with the WU-1a or WU-1b Wireless Mobile Adapters.

I Nikons fall ser det inte heller ut att finnas några möjligheter att redigera bilder, eller sätta i hop en time lapse.

Även om man lyckas med att föra över bilderna för att redigera med en annan app, så är det fortfarande ingenting som stöder rawformat och återigen så görs det mesta med GPU:n.

Skrivet av md7:

Jag är lite osäker på om Apple verkligen har marknadsfört Macbook Pro som ett optimalt verktyg. De har marknadsfört produkten och visat vad den kan användas till och hur vissa väljer att använda den. Men att den skulle vara det optimala verktyget tror jag inte de har påstått, kan dock ha fel?
Men sen förstår jag inte riktigt vad det är du vill få ut av den här diskussionen? Varför driver du diskussionen till en fråga om PC vs Mac? Om du vill diskutera den biten så finns det redan en tråd för just det ämnet. Eller är du upprörd för att man har valt att köpa en Mac istället för en PC? Att man är dum i huvudet för att ha betalt mer för en Mac än en PC? Jag har erfarenhet av bland annat Dos 6.22, Windows 3.11, 95, XP, NT, 2000, ME, 7, 8, 10, diverse Unix-/Linuxsystem, såväl på stationära datorer (färdigbyggda och självbyggda) som bärbara datorer. Tillsist, efter att ha hört mycket skit om Apple, och mestadels av en slump, så vågade jag klicka på köpknappen och köpte mig en Macbook Pro för snart fem år sedan. Det är inget köp som jag ångrar, jag har aldrig varit mer nöjd över en dator som Macbook Pron. Att jag då skulle gå tillbaks till ett system som jag är mindre nöjd med är bara korkat. Allt har inte bara med prestanda/krona att göra, inte för mig i alla fall. Men om prestanda/krona är viktigt för dig, ja då kan jag inte rekommendera dig till att köpa en Mac.

Anledningen för den diskussionen var att visa att Apple kan kalla en någonting för "Pro" utan att prestandan är särskilt bra. Jag förstår inte varför du kommer med anklagelser och spekulationer om bakgrunden till min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av philipborg:

Håller inte med alls. Finns en hel del uppenbara skillnader mellan olika mängder RAM där OS optimeringar inte har någon inverkan. Behöver du lagra 2GB ren data i RAM minnet, då bör du verkligen ha minst 2+OS GB RAM. Swap är bara fruktansvärt, speciellt på mobila enheter om dem nu ens stödjer det. Sedan kanske OS kan flyta på även vid mindre RAM, men det betyder inte att applikationerna kan göra det.

Det är ännu viktigare på något som detta som uppenbarligen vill fylla ett hål som portabel arbetes maskin där förmågan att arbeta med data är essentiell. 4GB är enligt mig har minimum, skulle helst se avsevärt mer till och med även om jag inte skulle köpa något med iOS i vilket fall. (Finns inte program jag behöver på iOS/android utanför underhållnings syfte för produktivitet.)

Du missuppfattade helt...
Jag håller helt med dig om att RAM är trevligt. Sen om 4GB är för lite för iPad pro har jag ingen aning om.
Det jag skrev var utifrån Apples perspektiv och att det finns ett sweetspot innan det kostar mer än det smakar.
Vill du betala för 10GB ram på en produkt från Apple? Inte jag i alla fall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Du missuppfattade helt...
Jag håller helt med dig om att RAM är trevligt. Sen om 4GB är för lite för iPad pro har jag ingen aning om.
Det jag skrev var utifrån Apples perspektiv och att det finns ett sweetspot innan det kostar mer än det smakar.
Vill du betala för 10GB ram på en produkt från Apple? Inte jag i alla fall.

Då missuppfattade jag sannerligen

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fufuheo:

Jag menar att Z3580 drar ifrån de ARM processorer den konkurrerar emot i andra benchmarks, inte alla ARM processorer.
I geekbench får Z3580 910 enkeltrådat respektive 2857 flertrådat, när galaxy s6 får 1295 respektive 4471. Trots den stora skillnaden går Z3580 ändå om Exynos i PC mark. Jag är också övertygad om att A9X kommer prestera bättre än exynos, men jag är även övertygad om att en i5:a presterar bättre än Z3580. Syftet var att visa att Z3580 kommer i kapp oavsett hur det ser ut i geekbench.

Alltså, jag är helt med på att Geekbench inte återspeglar verkligheten, men man kan ändå få ut en del av det. Vi vet exempelvis att Z3580 får 5600 i PCMark - Work performance overall medan Exynos får 5180. Den är inte jättelångt efter. Vi vet också att A8X presterar bättre än Exynos i Geekbench (1808/4525 vs 1295/4471) och i vissa andra tester. Det är inte helt orimligt att anta att A8X skulle få ett liknande resultat, eller kanske till och med ett högre värde, i PCMark som Exynos. Lägg då till ytterligare 80% mer prestanda för A9X så finns det alla möjligheter att den kommer att prestera bättre än en Z3580.

Skrivet av fufuheo:

Man får bevisligen en i5 för priset, oavsett vad det står i artikeln. Tyvärr står det inte i artikeln hur siffran har beräknats men jag är ändå ganska säker på att det stämmer någorlunda bra, då andra sidor presenterade liknande siffror, fast 2012.
http://www.laptopmag.com/articles/the-average-pc-laptop-cost-...

Men återigen så säger inte den siffran särskilt mycket. Hade det funnits en tabell där man hade kunnat se en fördelning vad som hade sålts så hade det varit betydligt intressantare, och gärna då för hela världen och inte bara för USA, och för de senaste tolv månaderna, inte hur det såg ut 2012.

Skrivet av fufuheo:

Det är inte bara på Amazon jag baserar det på. Dels så är det den mest sålda datorn på amazon och dels så ligger strax under den gensomsnittliga prisnivån på laptops, som ser ut att vara runt 500 dollar.

Men återigen, att det är den mest sålda datorn på Amazon säger ingenting. Sju av topp tio kostar mindre än 400 dollar och har en Celeron-processor. De sex efterföljande efter Toshiban (alltså topp sju) har ett pris på under 300 dollar, och en Celeron-processor. Och jag är helt övertygad om att antalet sålda av de sex datorerna är betydligt större än antalet Toshibas som sålts, på Amazon då naturligtvis.

Skrivet av fufuheo:

För att det finns oerhört många sätt att mäta som gynnar ARM över x86 ordentligt, varför skulle de då inte använda sig av detta, samt att priset på den genomsnittliga datorn verkar ligga på ungefär 500 dollar och det finns sidor med mer detaljerad data som ger samma bild, dock är denna data lite äldre. För det priset får man ungefär en dubbelkärnig i5.

Kanske för att de vill att deras kunder ska vara nöjda med köpet och inte lura sina kunder alltför mycket? Då kan man inte snacka hur mycket skit som helst. Och igen, den siffran, 500 dollar (om den nu ens fortfarande är aktuell), säger inte särskilt mycket vad det är för datorer som har sålts. Ja, du kan få en dubbelkärnig i5 för det priset, men för den sakens skull så behöver inte det betyda att det är just en dator med en dubbelkärnig i5 som har sålts. Det kan lika gärna vara en bärbar med touch, och då hittar du inga bärbara (på Amazon) för 500 dollar som har en dubbelkärnig i5.

Den där detaljerade datan är jag dock intresserad av. Så har du länkarna så länka gärna.

Skrivet av fufuheo:

https://itunes.apple.com/us/app/canon-camera-connect/id944097...
Här är Canons app. Den ser inte ut att kunna göra särskilt mycket mer än att visa bilderna som ligger på kameran, samt fjärrstyra kameran och se platsinformation om var bilderna är tagna. Ser inte ut att finnas några större möjligheter att redigera bilder och än mindre att klippa i hop en sekvens till en film.

I Nikons fall ser det inte heller ut att finnas några möjligheter att redigera bilder, eller sätta i hop en time lapse.

Även om man lyckas med att föra över bilderna för att redigera med en annan app, så är det fortfarande ingenting som stöder rawformat och återigen så görs det mesta med GPU:n.

Det var inte frågan vad apparna från Nikon och Canon kunde göra utöver att föra över filerna från kameran till plattan. Därefter kan du använda vilka appar du vill till att efterbehandla dina bilder. Och det finns även de appar som stödjer RAW-format (PhotoRaw), appar där du kan skapa time-lapse och mycket annat. Jag har inte gått igenom alla appar, men nu när jag sökte så fanns det många appar som kunde göra både det ena och det andra, inklusive arbeta med RAW-format. Och beroende på hur bra iPad Pro kommer att prestera så kommer säkerligen ännu fler appar att utvecklas och vara ännu mer kapabla.

Skrivet av fufuheo:

Anledningen för den diskussionen var att visa att Apple kan kalla en någonting för "Pro" utan att prestandan är särskilt bra. Jag förstår inte varför du kommer med anklagelser och spekulationer om bakgrunden till min åsikt.

Jag kom inte med några anklagelser, jag ställde några frågor eftersom jag förstod inte varför du började diskutera hur mycket en Windows-PC kostade jämfört med en Mac. Därav mina frågor.

Men ok. Återigen så beror det på vad du har tänkt använda datorn till. Den kanske är inte Pro för just dig, men kanske är Pro för just mig. Allt har inte med prestanda att göra, jag anser inte att någonting får endast kallas för Pro om den har topprestanda, utan det beror även på vad för programvaror som följer med och hur pass bra de fungerar på hårdvaran. Exempelvis så följde Xcode med när jag köpte min Macbook Pro, fungerar fortfarande alldeles utmärkt. Definitionen Pro visade mig då att denna dator vänder sig inte enbart till den vanliga användaren utan man kan även, som i mitt fall, använda den som ett utvecklingsverktyg med de programvaror som följde med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Alltså, jag är helt med på att Geekbench inte återspeglar verkligheten, men man kan ändå få ut en del av det. Vi vet exempelvis att Z3580 får 5600 i PCMark - Work performance overall medan Exynos får 5180. Den är inte jättelångt efter. Vi vet också att A8X presterar bättre än Exynos i Geekbench (1808/4525 vs 1295/4471) och i vissa andra tester. Det är inte helt orimligt att anta att A8X skulle få ett liknande resultat, eller kanske till och med ett högre värde, i PCMark som Exynos. Lägg då till ytterligare 80% mer prestanda för A9X så finns det alla möjligheter att den kommer att prestera bättre än en Z3580.

Ja, fast nu tror jag inte att Z3580 presterar bättre än 80% av alla sålda laptops, så jag ser inte riktigt hur den jämförelsen var relevant.

Skrivet av md7:

Men återigen så säger inte den siffran särskilt mycket. Hade det funnits en tabell där man hade kunnat se en fördelning vad som hade sålts så hade det varit betydligt intressantare, och gärna då för hela världen och inte bara för USA, och för de senaste tolv månaderna, inte hur det såg ut 2012.

http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/09/pc-value-tr...
Här är lite mer detaljerad data, dock fortfarande lite gammal. Tyvärr så finns det inte särskilt mycket nyare data, men det är inget som talar för att det genomsnittliga försäljningspriset skulle ligga under 400 dollar.

Skrivet av md7:

Men återigen, att det är den mest sålda datorn på Amazon säger ingenting. Sju av topp tio kostar mindre än 400 dollar och har en Celeron-processor. De sex efterföljande efter Toshiban (alltså topp sju) har ett pris på under 300 dollar, och en Celeron-processor. Och jag är helt övertygad om att antalet sålda av de sex datorerna är betydligt större än antalet Toshibas som sålts, på Amazon då naturligtvis.

Fast där använder du Amazon's statistik igen, som du själv kritiserat. Jag har återigen inte hittat en enda sida som talar för att det genomsnittliga försäljningspriset ligger under 400 dollar.

Skrivet av md7:

Kanske för att de vill att deras kunder ska vara nöjda med köpet och inte lura sina kunder alltför mycket? Då kan man inte snacka hur mycket skit som helst.

Svarar på samma sak längre ner.

Skrivet av md7:

Och igen, den siffran, 500 dollar (om den nu ens fortfarande är aktuell), säger inte särskilt mycket vad det är för datorer som har sålts. Ja, du kan få en dubbelkärnig i5 för det priset, men för den sakens skull så behöver inte det betyda att det är just en dator med en dubbelkärnig i5 som har sålts. Det kan lika gärna vara en bärbar med touch, och då hittar du inga bärbara (på Amazon) för 500 dollar som har en dubbelkärnig i5.

Nej, det har du rätt i, men jag har mycket svårt att tro att det skulle vara en celeron/pentium, men en i3 är nog mer rättvisande.

Skrivet av md7:

Den där detaljerade datan är jag dock intresserad av. Så har du länkarna så länka gärna.

Detta är vad jag har http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/09/pc-value-tr... . Lite mer detaljerat, i alla fall bättre än amazon's topplistor.

Skrivet av md7:

Det var inte frågan vad apparna från Nikon och Canon kunde göra utöver att föra över filerna från kameran till plattan. Därefter kan du använda vilka appar du vill till att efterbehandla dina bilder. Och det finns även de appar som stödjer RAW-format (PhotoRaw), appar där du kan skapa time-lapse och mycket annat. Jag har inte gått igenom alla appar, men nu när jag sökte så fanns det många appar som kunde göra både det ena och det andra, inklusive arbeta med RAW-format. Och beroende på hur bra iPad Pro kommer att prestera så kommer säkerligen ännu fler appar att utvecklas och vara ännu mer kapabla.

Visst, men den där RAW kapabla appen du länkade är inte i närheten av att ha lika detaljerade inställningar som bildredigerigsprogram för Windows/OSX/Linux, än mindre ser den ut att ha stöd för batchkonvertering. Till och med gratisalternativen för PC/Mac är långt före.
Återigen: Varför skulle man köpa en iPad Pro istället för en mac för att redigera foton på, när applikationerna ändå är såpass mycket sämre?
Visst, man kan hoppas på att det kommer bättre applikationer, men det kommer nog ta ett bra tag innan de kan konkurrera med datorprogrammen. Om det ens händer, vilket jag tvivlar på.

Ja, fast om iPad Pro presterar mindre bra, så kommer inte dessa krävande appar utvecklas, och folk kommer inte heller att bli missnöjda. Det finns nästan inga applikationer som begränsas av A8X idag, än mindre A9X. Så hur ska folk kunna bli missnöjda över att en app som inte finns presterar dåligt?

Skrivet av md7:

Jag kom inte med några anklagelser, jag ställde några frågor eftersom jag förstod inte varför du började diskutera hur mycket en Windows-PC kostade jämfört med en Mac. Därav mina frågor.

Men ok. Återigen så beror det på vad du har tänkt använda datorn till. Den kanske är inte Pro för just dig, men kanske är Pro för just mig. Allt har inte med prestanda att göra, jag anser inte att någonting får endast kallas för Pro om den har topprestanda, utan det beror även på vad för programvaror som följer med och hur pass bra de fungerar på hårdvaran. Exempelvis så följde Xcode med när jag köpte min Macbook Pro, fungerar fortfarande alldeles utmärkt. Definitionen Pro visade mig då att denna dator vänder sig inte enbart till den vanliga användaren utan man kan även, som i mitt fall, använda den som ett utvecklingsverktyg med de programvaror som följde med.

Precis. Just därför behöver iPad Pro inte ha särskilt bra prestanda för att folk ska acceptera den.

Men vänta lite här nu. Menar du att den är bra för professionella användare som inte kan installera program, eller vadå? Om man nu vill använda sig av Xcode, så kan det väl knappast vara värt tusentals kronor för att slippa ladda ner det?

Permalänk
Skrivet av fufuheo:

Ja, fast nu tror jag inte att Z3580 presterar bättre än 80% av alla sålda laptops, så jag ser inte riktigt hur den jämförelsen var relevant.
http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/09/pc-value-tr...
Här är lite mer detaljerad data, dock fortfarande lite gammal. Tyvärr så finns det inte särskilt mycket nyare data, men det är inget som talar för att det genomsnittliga försäljningspriset skulle ligga under 400 dollar.
Fast där använder du Amazon's statistik igen, som du själv kritiserat. Jag har återigen inte hittat en enda sida som talar för att det genomsnittliga försäljningspriset ligger under 400 dollar.
Svarar på samma sak längre ner.
Nej, det har du rätt i, men jag har mycket svårt att tro att det skulle vara en celeron/pentium, men en i3 är nog mer rättvisande.

Detta är vad jag har http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/09/pc-value-tr... . Lite mer detaljerat, i alla fall bättre än amazon's topplistor.
Visst, men den där RAW kapabla appen du länkade är inte i närheten av att ha lika detaljerade inställningar som bildredigerigsprogram för Windows/OSX/Linux, än mindre ser den ut att ha stöd för batchkonvertering. Till och med gratisalternativen för PC/Mac är långt före.
Återigen: Varför skulle man köpa en iPad Pro istället för en mac för att redigera foton på, när applikationerna ändå är såpass mycket sämre?
Visst, man kan hoppas på att det kommer bättre applikationer, men det kommer nog ta ett bra tag innan de kan konkurrera med datorprogrammen. Om det ens händer, vilket jag tvivlar på.

Ja, fast om iPad Pro presterar mindre bra, så kommer inte dessa krävande appar utvecklas, och folk kommer inte heller att bli missnöjda. Det finns nästan inga applikationer som begränsas av A8X idag, än mindre A9X. Så hur ska folk kunna bli missnöjda över att en app som inte finns presterar dåligt?

Precis. Just därför behöver iPad Pro inte ha särskilt bra prestanda för att folk ska acceptera den.

Men vänta lite här nu. Menar du att den är bra för professionella användare som inte kan installera program, eller vadå? Om man nu vill använda sig av Xcode, så kan det väl knappast vara värt tusentals kronor för att slippa ladda ner det?

Ja, jag ser inte mobil/surfplatta än som professionella verktyg, just för touch än så länge är för oprecist och appar för enkla. Som komplement duger det.

Men inte som ett verktyg. Är ju som i skolorna här i stan som alla ska ha surfplattor att ge eleverna. Vist är det bra att lära elverna hänga med i tekniken, men bör också lära sig en riktigt dator, som är enklare att skriva längre texter på och även enklare om man ska jobba med lite häftigare saker som bildregering/Powerpoint och liknande eller är man redan för gammal för att förstå att datorer är utdöda redan ?

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av fufuheo:

Ja, fast nu tror jag inte att Z3580 presterar bättre än 80% av alla sålda laptops, så jag ser inte riktigt hur den jämförelsen var relevant.

Det sa jag inte heller. Det jag ville få fram var att Exynos låg inte särskilt långt från Z3580 i PCMark - Work Performance overall, och presterade även bättre i vissa deltester. A8X presterar överlag bättre än en Exynos, i de flesta tester. Lägg då på 80% mer prestanda i A9X och du har väldigt mycket mer prestanda än vad Z3580 har. Men återigen, det är endast gissningar just nu eftersom A9X inte finns ute på marknaden ännu och därmed vet vi inte heller hur den kommer att prestera.

Skrivet av fufuheo:

http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/09/pc-value-tr...
Här är lite mer detaljerad data, dock fortfarande lite gammal. Tyvärr så finns det inte särskilt mycket nyare data, men det är inget som talar för att det genomsnittliga försäljningspriset skulle ligga under 400 dollar.

Fast återigen, vad det genomsnittliga försäljningspriset ligger på är inte jätteintressant, det som är intressant är vad det är för typ av dator som har sålts, och hur A9X presterar, och utifrån den datan kan avgöra om Apple snackar skit eller inte när de säger att iPad Pro presterar bättre än 80% av de senast 12 månaders sålda bärbara datorer. Och utifrån den länken du gav här så kan i alla fall jag inte se någon som helst information vad det är som har sålts.

Skrivet av fufuheo:

Fast där använder du Amazon's statistik igen, som du själv kritiserat. Jag har återigen inte hittat en enda sida som talar för att det genomsnittliga försäljningspriset ligger under 400 dollar.

Anledningen till att jag använder Amazon's statistik är helt enkelt för att det var du som drog upp Amazon från början när du ansåg att deras bästsäljande bärbara dator var en bra indikator på den genomsnittliga datorn. Därav så försökte jag visa att det säger inte så mycket, särskilt inte när den listan ändras från dag till dag. Tar man och tittar exempelvis bästsäljande i Amazon.co.uk så skulle man kunna få intrycket att den genomsnittliga datorn är en Macbook Air, alternativt en Macbook Pro som ligger på andra plats. Och enligt mig så låter inte det särskilt rimligt, därav så säger inte Amazon's bästsäljande statistik särskilt mycket, vilket var min poäng. Så min kritik mot Amazon är fortfarande fast.

Skrivet av fufuheo:

Nej, det har du rätt i, men jag har mycket svårt att tro att det skulle vara en celeron/pentium, men en i3 är nog mer rättvisande.

Fast det finns ju fler processorer än så, AMD och Atom exempelvis. Och då kommer du upp i ganska många olika typer av konfigurationer för $500+ som varken har en i3, i5 eller i7.

Och därmed så är jag fortfarande frågande till hur man kan vara så säker på att Apple snackar skit när man varken vet hur A9X presterar och vad de har gjort för förändringar i arkitekturen och inte ens vet vad för typ av datorer som har sålts de senaste tolv månaderna? Spekulera kan man såklart göra, men att vara så säker förstår jag faktiskt inte.

Skrivet av fufuheo:

Visst, men den där RAW kapabla appen du länkade är inte i närheten av att ha lika detaljerade inställningar som bildredigerigsprogram för Windows/OSX/Linux, än mindre ser den ut att ha stöd för batchkonvertering. Till och med gratisalternativen för PC/Mac är långt före.
Återigen: Varför skulle man köpa en iPad Pro istället för en mac för att redigera foton på, när applikationerna ändå är såpass mycket sämre?
Visst, man kan hoppas på att det kommer bättre applikationer, men det kommer nog ta ett bra tag innan de kan konkurrera med datorprogrammen. Om det ens händer, vilket jag tvivlar på.

Fast det beror helt och hållet på vad du ska göra. Du kanske inte behöver ha alla avancerade/detaljerade inställningar för att kunna göra ditt jobb bra, där en surfplatta duger alldeles utmärkt. Självaste Adobe var uppe och presenterade nya appar som de planerar att släppa för iPad Pro, och jag tror säkerligen att Adobe, med flera större företag, kommer att utveckla ännu fler appar till iPad Pro om plattan blir populär. Prestandan tror jag säkert kommer räcka och bli över i många fall. Man kunde göra en hel del avancerade saker för 10+ år sedan på datorer, så ska nog inte vara några större bekymmer idag heller. Det beror helt och hållet på hur du har tänkt använda plattan och vad för appar som finns, och kommer att finnas. Utöver det så följer det även med en penna vilket i många fall kan göra arbetet enklare, beroende på, återigen, vad det är du gör och hur du har tänkt använda plattan. Och med tanke på pennan så är jag helt övertygad om att appar kommer att utvecklas som kommer att dra nytta av just den.

Skrivet av fufuheo:

Ja, fast om iPad Pro presterar mindre bra, så kommer inte dessa krävande appar utvecklas, och folk kommer inte heller att bli missnöjda. Det finns nästan inga applikationer som begränsas av A8X idag, än mindre A9X. Så hur ska folk kunna bli missnöjda över att en app som inte finns presterar dåligt?

Fast nu vet vi inte om iPad Pro presterar mindre bra, det är bara spekulation än så länge.
Nu har Apple valt att döpa den till iPad Pro, då tror jag att en del spekulanter förväntar sig att den ska vara kapabel till rätt mycket, och att det kommer appar som är utvecklade just till iPad Pro. Om nu inte detta sker så kommer en del av dessa spekulanter att känna sig lurade och därmed missnöjda.

Skrivet av fufuheo:

Precis. Just därför behöver iPad Pro inte ha särskilt bra prestanda för att folk ska acceptera den.

Återigen så beror det på hur eventuella spekulanter väljer att använda den och vad för förväntningar de har på den. Döper man något till Pro, så är det, anser jag, en signal till att den ska vara mer kapabel än exempelvis en vanlig iPad.

Skrivet av fufuheo:

Men vänta lite här nu. Menar du att den är bra för professionella användare som inte kan installera program, eller vadå? Om man nu vill använda sig av Xcode, så kan det väl knappast vara värt tusentals kronor för att slippa ladda ner det?

Om man nu hade valt att köpa en Macbook Air så kanske det inte hade varit den lämpligaste datorn att köra Xcode på och diverse andra program (till exempel Photoshop, Maya etc.), visst, det hade säkerligen fungerat relativt bra, kanske till och med alldeles utmärkt i vissa fall. Men genom att då Apple har valt att kalla något för Pro, så ger det en vägledning till att denna Pro-datorn är mer kapabel till att köra mer krävande program än en Macbook Air, och därmed ger en bättre upplevelse. Och vill du köra OS X, då har du inget alternativ. Ja, du kan försöka få ihop en Hackintosh med alla dess nackdelar, men det är inget du ska behöva strula med på en arbetsplats.

Om det är så att det är just benämningen Pro du retar dig på, så är inte Apple ensamma om den benämningen. Finns flera, till exempel Microsoft och HP m.fl. som använder Pro i sina produkter. Varför köpa en Microsoft Surface Pro när du kan få mer prestanda till en billigare peng liksom? Kan ha att göra med att den personen ser fler möjligheter med den plattan än vad kanske du och jag gör. Alla har inte samma preferenser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av md7:

Det sa jag inte heller. Det jag ville få fram var att Exynos låg inte särskilt långt från Z3580 i PCMark - Work Performance overall, och presterade även bättre i vissa deltester. A8X presterar överlag bättre än en Exynos, i de flesta tester. Lägg då på 80% mer prestanda i A9X och du har väldigt mycket mer prestanda än vad Z3580 har. Men återigen, det är endast gissningar just nu eftersom A9X inte finns ute på marknaden ännu och därmed vet vi inte heller hur den kommer att prestera.

Fast, återigen så ser jag inte varför Z3580 är relevant i det här sammanhanget. Poängen var att visa att den presterar lika bra i pcmark, när Exynos springer ifrån i andra tester.

Skrivet av md7:

Fast återigen, vad det genomsnittliga försäljningspriset ligger på är inte jätteintressant, det som är intressant är vad det är för typ av dator som har sålts, och hur A9X presterar, och utifrån den datan kan avgöra om Apple snackar skit eller inte när de säger att iPad Pro presterar bättre än 80% av de senast 12 månaders sålda bärbara datorer. Och utifrån den länken du gav här så kan i alla fall jag inte se någon som helst information vad det är som har sålts.

Nej, det finns ingen information om vad som har sålts. Dock så är det väldigt tveksamt att konsumenter skulle dras till produkter med lägre prestanda för samma pris. Jag förstår helt enkelt inte varför det skulle sitta lågpresterande processorer i en stor del av datorer i den prisklassen. Visst, det skulle kunna vara tablets, men för i alla fall ultrabooks så finns det gott datorer i den prisklassen med i3.

Skrivet av md7:

Anledningen till att jag använder Amazon's statistik är helt enkelt för att det var du som drog upp Amazon från början när du ansåg att deras bästsäljande bärbara dator var en bra indikator på den genomsnittliga datorn. Därav så försökte jag visa att det säger inte så mycket, särskilt inte när den listan ändras från dag till dag. Tar man och tittar exempelvis bästsäljande i Amazon.co.uk så skulle man kunna få intrycket att den genomsnittliga datorn är en Macbook Air, alternativt en Macbook Pro som ligger på andra plats. Och enligt mig så låter inte det särskilt rimligt, därav så säger inte Amazon's bästsäljande statistik särskilt mycket, vilket var min poäng. Så min kritik mot Amazon är fortfarande fast.

Bra. Då kan vi sluta diskutera Amazons statistik.

Skrivet av md7:

Fast det finns ju fler processorer än så, AMD och Atom exempelvis. Och då kommer du upp i ganska många olika typer av konfigurationer för $500+ som varken har en i3, i5 eller i7.

Ja, det finns det. Men varför skulle folk köpa sådana, som sagt har till och med ultrabooks i den prisklassen i3.

Skrivet av md7:

Och därmed så är jag fortfarande frågande till hur man kan vara så säker på att Apple snackar skit när man varken vet hur A9X presterar och vad de har gjort för förändringar i arkitekturen och inte ens vet vad för typ av datorer som har sålts de senaste tolv månaderna? Spekulera kan man såklart göra, men att vara så säker förstår jag faktiskt inte.

Jag, är inte helt säker på att Apple snackar skit. Dock så är deras siffror ganska orimliga av följande skäl.

1. Genomsnittligt försäljningspris ligger ganska högt, visst det finns datorer som kostar 500 dollar och har en pentium, men varför skulle folk köpa dessa?

2. Det är lätt att göra jämförelser som där ARM gynnas mer än x86, återigen varför skulle Apple inte använda dessa siffror när de marknadsför sina produkter?

Skrivet av md7:

Fast det beror helt och hållet på vad du ska göra. Du kanske inte behöver ha alla avancerade/detaljerade inställningar för att kunna göra ditt jobb bra, där en surfplatta duger alldeles utmärkt.

Visst, men då är jobbet som ska utföras i större delen av fallen också mindre krävande.

Skrivet av md7:

Självaste Adobe var uppe och presenterade nya appar som de planerar att släppa för iPad Pro, och jag tror säkerligen att Adobe, med flera större företag, kommer att utveckla ännu fler appar till iPad Pro om plattan blir populär.

Ja, fast det kommer ta ett tag innan dessa appar blir mer kapabla en programmen för datorer. Om det ens händer. Jag är också säker på att apparna kommer bli mer kompetenta än innan, men att apparna går om datorprogrammen har jag svårt att föreställa mig.

Skrivet av md7:

Prestandan tror jag säkert kommer räcka och bli över i många fall. Man kunde göra en hel del avancerade saker för 10+ år sedan på datorer, så ska nog inte vara några större bekymmer idag heller. Det beror helt och hållet på hur du har tänkt använda plattan och vad för appar som finns, och kommer att finnas.

Problemet är att den inte konkurrerar med 10 år gamla datorer. Då hade den säkert varit jättebra.

Skrivet av md7:

Utöver det så följer det även med en penna vilket i många fall kan göra arbetet enklare, beroende på, återigen, vad det är du gör och hur du har tänkt använda plattan. Och med tanke på pennan så är jag helt övertygad om att appar kommer att utvecklas som kommer att dra nytta av just den.

Fast, appar för fotoredigering, vilket vi diskuterade, ser jag inte riktigt hur pennan ska komma till användning, självklart är den bra om man ska rita eller göra 3d-modeller, men för fotoredigering ställer jag mig tveksam.

Skrivet av md7:

Fast nu vet vi inte om iPad Pro presterar mindre bra, det är bara spekulation än så länge.
Nu har Apple valt att döpa den till iPad Pro, då tror jag att en del spekulanter förväntar sig att den ska vara kapabel till rätt mycket, och att det kommer appar som är utvecklade just till iPad Pro. Om nu inte detta sker så kommer en del av dessa spekulanter att känna sig lurade och därmed missnöjda.

Jag säger inte att den på något sätt inte behöver vara kapabel till "rätt mycket". Jag säger att den inte behöver vara bättre än 80% av alla sålda laptops för att undvika att folk blir missnöjda. Apparna som utvecklas kommer garanterat vara mer kapabla, men jag tror fortfarande att apparna kommer var betydligt mindre kapabla än motsvarande program för PC/Mac. Helt enkelt för att datorprogrammen har utvecklas under längre tid och eftersom att det inte finns några incitament för att byta plattform. Återigen, ingen kommer att bli missnöjd för att det inte går att batchkonvertera foton.

Skrivet av md7:

Återigen så beror det på hur eventuella spekulanter väljer att använda den och vad för förväntningar de har på den. Döper man något till Pro, så är det, anser jag, en signal till att den ska vara mer kapabel än exempelvis en vanlig iPad.

Såklart den kommer vara mer kapabel än en vanlig iPad, men du påpekade själv att någonting inte behöver ha jättebra prestanda för att Apple ska kunna kalla det för "Pro"

Skrivet av md7:

Om man nu hade valt att köpa en Macbook Air så kanske det inte hade varit den lämpligaste datorn att köra Xcode på och diverse andra program (till exempel Photoshop, Maya etc.), visst, det hade säkerligen fungerat relativt bra, kanske till och med alldeles utmärkt i vissa fall. Men genom att då Apple har valt att kalla något för Pro, så ger det en vägledning till att denna Pro-datorn är mer kapabel till att köra mer krävande program än en Macbook Air, och därmed ger en bättre upplevelse. Och vill du köra OS X, då har du inget alternativ. Ja, du kan försöka få ihop en Hackintosh med alla dess nackdelar, men det är inget du ska behöva strula med på en arbetsplats.

Jag är ganska säker på att Xcode fungerar utmärkt att köra på både en Macbook Air och en Macbook Pro. För Photoshop Maya etc. så är varken Macbook Air eller Pro 13" särskilt bra. Visst det går, men om syftet verkligen är att vägleda, så borde Macbook Pro 13" differentieras tydligare från femtontumsmodellen med tanke på att prestandaskillnaden (på CPU:n) är större än prestandaskillnaden mellan Air 11" och Pro 13".

Skrivet av md7:

Om det är så att det är just benämningen Pro du retar dig på, så är inte Apple ensamma om den benämningen. Finns flera, till exempel Microsoft och HP m.fl. som använder Pro i sina produkter. Varför köpa en Microsoft Surface Pro när du kan få mer prestanda till en billigare peng liksom? Kan ha att göra med att den personen ser fler möjligheter med den plattan än vad kanske du och jag gör. Alla har inte samma preferenser.

Jag har aldrig sagt att jag retar mig på benämningen. Dock så tror jag inte att en produkt måste prestera bra bara för att Apple (eller något företag) väljer att kalla den för "Pro".