Varför känns inte spelen lika roliga längre?

Permalänk
Medlem

Varför känns inte spelen lika roliga längre?

Minns när jag var mindre så kändes det som att spelen var roligare än nu... Tankar?

Permalänk
Medlem

För det var nytt, nu har du spelat tusentals timmar och det finns inte så mycket nytänkande inom spelindustrin så du spelar samma sak om och om igen med mindre förändringar. I början av min MMO karriär var allt så jädra coolt men nu spyr jag bara på tanken att lira ett MMO eller BF serie spel eller ja allt som har kommit sen 80 talet på spelmarknaden.

Visa signatur

System: i5 10600K, Asus Z490-F, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz, SSD 256GB Samsung 830 & 1TB 860 EVO, ASUS TUF 3080, Noctua NH-U14S, Corsair RM850Xv2, Fractal Design Meshify C, LG 34GK950F.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av emund123:

Minns när jag var mindre så kändes det som att spelen var roligare än nu... Tankar?

"Nyhetens behag" troligen. Första gångerna man gör något så känns det stimulerande och spännande man utforskar något nytt. Efter ett tag blir det repetitivt speciellt då spelutvecklare för det mesta satsar på säkra kort och gör om samma sorts spel gång efter gång.

Permalänk
Medlem

Jag känner likadant, men jag tror att det beror på åldern. Barn kan göra samma sak om och om igen, när man blivit vuxen så tröttnar man snabbare. Jag kännde nyss samma känsla som när jag var barn när jag upptäckte Rocket league. Men efter bara en vecka kännde jag mig i stort sätt färdig med spelet.

För att jag över huvud taget ska lägga ner längre tid i ett spel nu för tiden så behöver jag ha med vänner att spela med.

Visa signatur

Moderkort: Asus P8P67 PRO REV B3 | CPU: Intel Core i5 2500K | GPU: GTX 980 DirectCU II 4GB |
PSU: 850W Gold

Permalänk
Medlem

För fick man tänka mer och klura ut olika problem/gåtor för att komma vidare i spelet.

Idag är spelen fördumade så att även en 8 åringa kan spela.
Sen är spelen för lika varandra idag så det känns nästan som om man redan har spelat spelet fast det är nyt.

Visa signatur

Dator 1 [] AMD FX-8350 5.06Ghz [] CROSSHAIR V FORMULA-Z [] Ram : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1866Mhz []CF Radeon HD7870 [] PSU : XFX Core Edition 850W 80+ Bronze [] Kylning : Beg vattenkylning med cpu Ek-Supremacy Elite AMD .::. 5GHz klubben 2014.::. - .::. OC 1GHz+ Cinebench Klubben 2014 .::.-.::. 4GHz+ Klubben 2014 .::..::. 3DMark FireStrike Klubben .::.

Permalänk
Medlem

Har samma problem, köper spel som en galning, blir taggad vid release och köper hem men sen ligger dom bara ospelade på hylla

Tror precis som tidigare talare att man är less. Roligaste upplevelserna jag haft var dom gånger man hittade en ny genre som ung, framförallt eftersom man växte upp i den tid då spelandet utvecklades väldigt brett.

Nuförtiden känns det som man redan spelat allt tidigare. Det enda som lyckas underhålla mig är singleplayerspel med riktigt bra story.

Permalänk
Medlem

Håller med till fullo föregående talare.

Förr hade spelen "wow" känsla, men nu är det mer att spel finns precis överallt.
Man blir lite mättad på det.

Nu spelar jag väl någon timma per dag osv.
Inte i närheten av samma mängd som tidigare.

Samt att jag faller tillbaka till "gamla" spel, nes,snes, dungeon keeper 2 , Command & Conquer serien,settlers serien, någon enstaka PS4 titel kör man.

Äldre spelen ger mig iaf mer glädje än nya spel.

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk
Sötast

Spel idag är pissenkla.

Säljes för den dumma massan och du behöver allt som oftast inte ens tänka i en enda liten sekund hur man ska göra för att klara en nivå.

Antingen så har du stora lysande pilar dit du skall, eller så är banorna utformade på ett sådant vis att du inte ens kan gå fel väg, det finns inga alternativ.

You're a sheep, and they're herding you. =/

Permalänk
Medlem

Det var ett tag jag var helt insnöad i spel och tyckte Xbox 360 var asballt. Men sedan blev jag allt mindre intresserad allt eftersom man snabbt märkte konsumentovänliga trender i de spelen jag spelade. Aggressiv DLC-marknadsföring, förbokningshets och inte att nämna trasiga lanseringar och uteblivna fixar till spel. Ta t ex Gears of War 3 där du inte fick söka på de dedikerade servrarna om du inte ägde X DLC. Sedan dess har konsolen legat på hyllan och jag undvikit att köpa spel utgivna av Microsoft och många andra övergödda spelbolag.

Utöver det har jag gått och blivit enormt konservativ med de spel jag köper och spelar samt har mitt intresse att i någon meningsfull utsträckning deltaga i spelkretsar på nätet nästan helt slocknat.

Det är min känsla just nu: jag spelar det jag vet fungerar och nöjer mig med det. Känns inte värt att bränna sig för att prova något nytt med slit-och-släng mentaliteten även inom spelindustrin. Cyniskt och konservativt, men då har man pengarna kvar att spendera på något vettigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av emund123:

Minns när jag var mindre så kändes det som att spelen var roligare än nu... Tankar?

När du är i 15års åldern producerar din kropp som mest endorfiner sedan minskar det med tiden. Nu är du äldre och du upplever inte samma "rus". Ungefär som när en människa tar heroin första gången. De kommer aldrig att finna det men de jagar det första ruset. hehe

Visa signatur

En ny signatur

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grumie:

När du är i 15års åldern producerar din kropp som mest endorfiner sedan minskar det med tiden. Nu är du äldre och du upplever inte samma "rus". Ungefär som när en människa tar heroin första gången. De kommer aldrig att finna det men de jagar det första ruset. hehe

Huvet på spiken där tror jag.
Även därför det är riktigt farligt att använda droger medan man fortfarande utvecklas.
(inte för att det är bra senare i livet heller iofs =).

Men till TS.
Visst är det så, allt var roligare när man var liten.
Men mest p.g.a. man minns lite konstigt ibland.
Ändlösa timmar av tråkighet fastnar inte lika lätt i minnet som några minuter av hysteriskt kul.

Permalänk
Medlem

För att man idag bara gör spelen för att tjäna pengar. Samma sak händer i musik industrin. Folk är dumma nog att köpa skiten som tumörerna Lil Wayne och Nicki Minaj producerar och vi gamers gör samma sak när vi köper halvklart skräp från EA och liknande. Då kan EA sätta standarden och så hakar andra på. Ubisoft släppte för 15 år sedan spel som var både roliga och hade härlig soundtrack.

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem

Jag spelar mindre nu då jag inte har lika mycket tid, eller snarare att jag prioriterar andra intressen mer - som jag tycker är vettigare. Så för mig är det nog att jag inte vill 'slösa' överdrivet mycket tid på det snarare än att det är tråkigt, livet blir inte mindre komplicerat heller.

Permalänk
Avstängd

Åldern tror jag inte har någon betydelse. Är själv 30+ och flera av mina jämnåriga kamrater är riktiga spelnördar som kan slukas totalt av nya spel. Jag själv däremot har svårt att investera mer än fem minuter i ett spel, även om jag faktiskt ger mig fan på det.

Spelade riktigt mycket fram tills för några år sedan. Har ärligt talat inte den blekaste om varför det blev så.

Permalänk
Medlem

Im getting to old for this sh*t!

Permalänk
Avstängd

Spelen är anpassade för hjärndöda människor.
Målet är att tjäna pengar kortsiktigt inte göra bra spel.

Kollar man på WoW så släpper de sakerna på beta ett halvår innan sedan går folk och kollar på youtubevideor på hur man dödar bossarna.

Det handlar inte bara om att man blivit äldre utan även att spelen är skit och ofta tröttnar man ens innan man får börja spela när det ska va 5 min intro man inte kan trycka bort i varje spel.

EDIT: Kom att tänka på CS-GO och Dota2 som är väldigt stora just nu, det är ett bevis på att det går att göra bra spel men att nästan alla som släpper spel idag skiter i det och fokuserar på att tjäna pengar på skitspel.
Det är ert fel som köper dåliga spel att de fortsätter släppa skiten.

Permalänk
Medlem

Håller helt med. Spelen förr var enormt roliga.
Men som sagt, kan ha varit för att det var dåtid, eller att det var ett spel som aldrig gjort tidigare.

Idag är ju det mesta precis samma spel fast med ny fin grafik.

Lite som filmerna hajen. Hajen 1 var intressant/kul och blev en succéfilm. men hajen 2,3 och 4?

Visa signatur

Dator 1: i7 5960X | ASUS X99-E WS | EVGA Titan X + MSI Titan X SLI | 3x Qnix 2710| 1.2TB PCI-E SSD+120gb SSD | 64gb RAM | Seasonic X-1250
Dator 2: i5 4670k | 1x 780 | 256gb SSD | 16gb RAM | BeQuiet L8 650w
Laptop: Asus G551jm | GTX 860m | i7 4710HQ | 8gb RAM

Permalänk
Medlem

Kan bara hålla med ovan, spelen var bättre förr.
Idag är det grafik som gäller och inte storyn, tyvärr!

Och spelsuget sätter in ibland men tröttnar snabbt. Jag älskar smyg och stealth spel typ Splinter Cell och Dishonored, men det görs för få och tyvärr sämre idag.

Med stor risk för att bli hatad nu men...Witcher 3...jag har försökt att gilla spelet men kan bara inte. Orkar inte engagera mig med alla dessa 58000 prylar som man ska mixa ihop till någon formel och alla dessa quest på sidan om som man inte ens kommer åt förrän 15 år senare...nä tyvärr inget för mig, trots att jag älskade Skyrim!?

Visa signatur

"En superdator är en maskin som kör en ändlös slinga på bara två sekunder" - Okänd

Permalänk
Medlem

Alla här har nog rätt, spelen för en 10+ år sen var nog mer inovativa och framförallt svårare. Minna bästa spelminen är från ffVII och ocarina of time, som mmorog ett litet koreanskt spel Ragnarlk online som är ett ypperligt exempel på hur micro transaktioner totalt förstör spel.

När man lira spel på 90talet början av 2000 talet känndes det som en prestation att klara spel, nu tittar mn bara på utube eller överlag bara man spenderar x timmar med att gå framåt har man klarat spelet.

Varför känns spel enklare, för de är det? Samtidigt med all dator kraft som finns nu kan spel bli extremt svåra att begripa.

Paradoxalt nog spelar jag mest cs:go och lego spel med frun /spin två lätt att sätta sig in i spel

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

RyZen 5700x, MSI B350 Mortar, 16gb corsair LTX, GPU 7800xt

Permalänk
Hedersmedlem

Witcher 3 motsäger allt som ni skrivit om att spel skulle vara ytliga och simpla idag.

Jag har spelat sedan 1977 (Atari 2600) och W3 är med marginal den största spelupplevelse jag haft. Massor att göra, fantastisk story med storslagna karaktärer, bitvis rejält svårt med avancerade fiender i de högre svårighetsgraderna. Långt som tusan utan att bli tjatigt, till skillnad från t ex Skyrim (som har en väldigt urvattnad story). Heart of Stones för $10 sägs vara 10 timmar men jag har precis börjat huvudstoryn efter 8 eftersom det följde med flera sidouppdrag jag ville prova först.

Riktigt avancerad och utmanande fiende tidigt i HoS-storyn också om man väljer att rädda en snubbe från att bli halshuggen, men det är som så mycket annat i spelet helt frivilligt att göra det valet.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Inaktiv

Känner själv likadant ibland.
Du kanske har spelat för mycket? Ta en paus eller byt genre, spela något du aldrig skulle spel annars.

Det här med att spelen blivit sämre håller jag inte med om, någon som minns C64ans glansadagar exemeplvis? Eller tidigare PC-spel. Minnet lurar en ganska så rejält, men vet hur det känns, superlätt at bli nostalgisk av gamla spel. Men dom gör sig bäst i minnesbanken. Spel har aldrig varit så bra som nu, trots DLC träsk, ofärdiga releaser och annat mög. Mångfalden nu är ju enorm, se på indiemarknaden.

Well dags att köra lite Prison Architecht.

Permalänk

Där har jag en åsikt

Du har troligen lite högre intellekt än gemene man i världen. Förr var spelen från sådana som dig till sådana som dig.

Ta Xcom som exempel.
Det gamla var mycket mer komplext än det nya.
Jag kan skriva hur mycket som helst som påverkade spelet i det gamla som inte finns i det nya.

Hur ska vi göra det nya xcom? Vi gör snyggare grafik! JA! Vi gör så man slipper tänka! Okej?

Människor i dag vill inte tänka i spelen. JA, det finns undantag! Man ska helst kunna blunda och smattra på en kontroll sedan har man varvat spelet. Glöm inte med 2358 FPS.

https://www.youtube.com/watch?v=W1ZtBCpo0eU

Tyvärr är det ju det som säljer, så vi som vill tänka för plocka guldkorn.

Det är iaf min åsikt.

Visa signatur

Windows 10 64 Corsair AX 860
CPU i7 6700K @ 4,00GHz Geforce RTX 3080
MSI Z170A SLI Plus Corsair DDR4 2800MHz 16GB 4x4GB
NVMe Samsung SSD 950 Samsung SSD 860 EVO 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Coca:

För det var nytt, nu har du spelat tusentals timmar och det finns inte så mycket nytänkande inom spelindustrin så du spelar samma sak om och om igen med mindre förändringar. I början av min MMO karriär var allt så jädra coolt men nu spyr jag bara på tanken att lira ett MMO eller BF serie spel eller ja allt som har kommit sen 80 talet på spelmarknaden.

Vet inte om jag håller med helt där. Då och då kommer det trots allt spel som följer en gammal mall men ändå levererar, tycker jag, samma nivå av underhållning som de äldre spelen gjorde. Skyrim var ett sådant exempel för mig exempelvis.

Jag tycker dock att glädjen med spel har försvunnit mer och mer i och med att produktionerna gått upp (budgetmässigt) och desperationen att ta igen sin investering blivit mer påtaglig. Bortser man från det virrvarr av drm som flödar runt idag så har vi även Plus/Guld-konton för att få hela spelen (på konsol), dlc istället för fusk och moddar, season pass istället för gedigna expansioner etc. Standardutgåvan ger inte längre hela spelet.

Samtidigt ser vi en bred standardisering i produktionen/utvecklingen av spel, där flera utvecklare använder samma generiska mall i öppna spelmotorer, lite på ett sätt som kanske Source drog igång först. Det är re-skins, re-brands och jag vet inte vad, det samtidigt som att tröskeln att göra spel är lägre än någonsin vilket uppenbarligen även har en effekt på kvaliteten av dessa.

Men jag spekulerar bara här, poängen är att de guldkorn som dyker upp anser jag visar på att det inte handlar om att nyhetens behag har lagt sig.

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro

Permalänk
Medlem

Mitt största problem med spel idag är bl.a "been there, done that" känslan och att numer går grafik över spelkänsla.

Ska ärligt säga att jag självklart inte lirar allt som kommer till skillnad från förr då jag nästan hade prenumeration på allt som släpptes från Webhallen och gamla firman "Spelbiten".

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem

Den tidiga spelutvecklingen bestod av folk som älskade sitt arbete och hantverk. De var nyskapande och lade grunden för det som komma skall. Nu är det fler som gör spel och alla är inte lika begåvade som våra husgudar. Samt att PC-spel/TV-spel inte var lika vidspritt back in the days. Nu är spel aktuellt för alla i stort sätt och då måste formulan ändras och anpassas för en bredare publik. Simple as that. Spelmarknaden nu är mättad. Det finns för mycket skit som görs. Men bland alla dessa skitspel kommer guldklimparna.

Personligen så var mitt spelintresse på sin lägsta nivå innan 2013, sen släppte Naughty Dog Last of Us.
Spelet i sig har väl inte direkt nått en höjdpunkt i gameplay eller nyskapande men herrejisses vad hela paketet levererade en oförglömlig upplevelse. Väntan var värd det. Och jag väntar gärna igen på ett sånt spel, och nyligen fick vi The Witcher 3.

Dock så tror jag nostalgin spelar en väldigt stor (farlig) roll i hur vi ser gårdagens och dagens spel. Visst kan man tycka att industrin och skapandet ska följa ens egna utvecklingskurva. Spel skapas väl i största mån för tonåringar(?). Jag är ingen tonåring längre och kan stå för att säga att det jag tyckte om som tonåring inte tilltalar mig idag. Som någon annan sade i tråden, man vill gärna känna av det där ruset, glädjen, uppståndelsen och förälskelsen. Är den tidsenlig eller är spelen sämre? Både och tycker jag!