En TV som datorskärm. Varför används de inte mer?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Dual-Tjur:

Min TV har som jag har redan skrivit 5ms lag. Och jag tycker att min TV och mina andra skärmar är lika "pigga" utan lag. 4-8ms har mina andra skärmar tror jag..

Är det någon som vet hur dagens 4K TV har för lag i ms? Någon exempel? Det är inte ofta man ser detta annonseras som vid t.ex man gör vid dataskärmarna. Vad är gränsen för att de ska märkas? 6-10ms? Jag skulle absolut inte vilja ha "en extra ping" på 10+++ ms

Mjaa.
Det du pratar om är inte input lag utan response time. Det är response time som brukar nämnas i produktspecen, på förpackningen och liknande och detta värde berättar om hur snabbt själva panelen kan ändra färger. Eller ja, hur snabbt pixlarna kan skifta från en färg till en annan. Låg response time är bra, men av mindre betydelse. Kommer till det snart.

Input lag handlar också om fördröjningen för bildvisning men har inget med panelen eller kvickheten i pixlarna att göra. Här rör det sig istället om att bildsignalen kommer in via kabeln och ska kodas om i skärmen chip så att man kan skicka ut kommandon till pixlarna. Och det är själva omkodningen som kan ta tid här. Omkodaren ska klara av att omvandla DVI eller HDMI-signal till annat format, splitta upp ljudet skala om bilden om inputsignal inte stämmer överens med upplösningen på skärmen, eventuell interpolering för att skapa virtuellt högre framerate och en massa inställningar för exempelvis färginställningar.
Den här omkodningen tar vanligtvis mycket längre tid än respons time men skrivs aldrig ut på förpackningar och liknande. Troligtvis beror detta delvis på att input lag inte har en fast siffra utan det beror på inställningarna och vad skärmen matas med för signal.

Vanligt på TVapparater är att det står märkta som "5ms" eller liknande och då har de alltså 5ms response time på pixlarna men input lag kan ligga runt 50-60ms på de tristare TVapparaterna vilket är bra mycket högre och därför mer relevant än response timen. Det är ingen definitiv sanning, men vanligtvis har TVapparater högre input lag än datorskärmar just för att input lag inte är en relevant faktor för TVtittande men det är viktigt när systemet får in feedback från tangentbord/mus. Därför är det högre fokus på datorskärmarnas input lag.

Hur tar man reda på TVn input lag då? Reviews är svaret. Man får läsa sig till resultaten i tester där testarna riktar in sig på att kolla denna aspekt helt enkelt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Skrivet av Ponx:

Jag har haft flera 40 tum HD skärmar bara för fylla väggen och spela över större utrymme de kostar ju bara runt 500:- begagnade så men nu till 4K ultra HD blir nog minsta 30 tum för man ser inget på över en meter annars varken i program eller spel så och ligga soffan är bättre än sitta i stol vice versa beroende men när 3D tv blir bättre klart alla kommer spela både konsol och pc på de och 40-50tum måste det vara för kunna se inställningar osv. man bara hänger de på fästen så man kan vinkla dem, enklast med en stor skärm vägg är svetsa ihop och ha på hjul på med vardera vinklande för varje film och spel och internet mm man har uppe typ 6 skärmar och spela med eyefinity och resten ovanför är jävligt fint.
Jag märker aldrig några input lag på mina tv bara dåligt internet då, allt går att konfigurera med får bättre bild på en tv än en datorskärm men catalyst är bra för sånt.

Det var svårare att läsa det där än det är att föda barn. Tvivlar på att man får en BRA 40tums tv för 500kr...
Sen har väl många dator skärmar 3D nu för tiden?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Behöver inte upprepa det som sagts tidigare, men jag har iaf min förra 48" Sony TV på högkant på golvet i datorrummet. Perfekt för att spela t.ex. Pinball Arcade på. Använder den även för att titta på Twitch eller liknande medans jag spelar hehe. Inte super ergonmoiskt, men jävligt smidigt iaf

Visa signatur

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Permalänk
Medlem
Skrivet av Garderoben:

Det var svårare att läsa det där än det är att föda barn. Tvivlar på att man får en BRA 40tums tv för 500kr...
Sen har väl många dator skärmar 3D nu för tiden?

Måste vara bra 3D varje ny skärm alla köper och prioriterar, spela alla konsolspel och pc spel på större är behagligare tillsammans med hemmabio också och spelar man flera som nintendo wii och många andra nya emulatorer på fester mm. spelar man hellre på 24 tum datorskärmen?
Finns massor begagnat att köpa om du inte kollar blocket då kan man lika bra köpa nytt och nytt är inte heller dyrt och testa datorinställningar och konfigurera så blir det behagligare.

Visa signatur

CPU: Amd Ryzen 2600x 4Ghz. Kylare: Noctua DH-15. RAM: 16GB 3200mhz. GPU: Palit GTX 1060 6GB MB: Asus Rog Strix X470-F Gaming Chassi: Obsidian 550D. Lagring: Samsung ssd840/850 Pro 256GB/500GB ~24TB HDD. PSU: Cooler Master V850 Gold 850Watt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pamudas:

Du är ALDRIG så snabb med en kontroller jämfört med vad du är med tbord/mus, med en joystick så blir att utjämnat, ungefär som med motion blur i 24fps filmer - det känns inte lika tydligt.

Prova sätta dig och spela t.ex. csgo med en TV som skärm och du kommer bli tokig.

Har gjort det samt, Far Cry 3 , BF3/4 och cs:s.

Visa signatur

Dator:Ryzen 9 3900X, MSI B450 Tomahawk, 16 GB Ram, RTX 2070 Super.
Kameror: Panasonic G80, Canon G7xmk2 Gopro Hero7 black mm.
www.youtube.com/c/ronniejossan