HDMI-switchen byter ingång själv utan att jag vill det

Permalänk
Medlem

HDMI-switchen byter ingång själv utan att jag vill det

Hej!

Har en Deltaco HDMI-switch av denna typ (dock köpt på Tradera betydligt billigare):
https://www.alina.se/Produkt.aspx?site=prisjakt&T2=HDMI-7002

Till denna har jag kopplat min Intel NUC, Wii U och en annan dator (min gamla htpc) och sedan till TVn som är en Samsung 55-tums plasma. Switchen ska själv kunna välja enhet (den senaste man startar) och detta verkar fungera. Men när jag kollar på film på Intel NUC så kan den plötsligt till synes utan anledning byta ingång till någon av de andra ingångarna trots att dessa apparater inte ens är igång. Så då blir bilden svart och jag får "ingen signal, kontrollera anslutningar" på TVn. Trycker jag manuellt på ingångsbytarknappen växlar den tillbaka till rätt ingång igen och jag får tillbaka bilden. Det är precis som den tror att någon annan ingång aktiverats trots att så inte är fallet.

Vad kan detta bero på och vad ska man göra åt det? Misstänker att den billiga switchen är en ganska kass pryl så man ska kanske köpa någon mer tillförlitlig modell. Men finns det någon prisvärd HDMI-switch som man kan lita på?

Permalänk
Medlem

@ronnylov:
Kontakta Deltaco, de är väldigt trevliga, så kanske du får en ny eller hjälp!

Visa signatur

I7 12700K | Noctua Chromax NH-D15 | 48GB Corsair 3200MHZ | MSI PRO Z690-A | XFX MERC 310 Radeon 7900 XTX |1 TB WD Black NVME | 34" Samsung C34H890 100HZ Freesync | Fractal Design R6 | Corsair RMX 850W 80+ Gold | Win11 Pro | 500/100 Fiber

Permalänk
Bildexpert 📺

HDMI med flera använder "Hot plug detect" där en spänning på 2,5+ V aktiverar att enhet precis har kopplats in. Det kan vara något sådant som spökar där du har någon form av elektriskt problem likt krypströmmar. Detta är vanligt förekommande ifall man har TV:n kopplad till någon form av centralantenn och där kan en galvanisk avskiljare hjälpa. Men det kan också orsakas av dåliga nätaggregat eller för den delen ditt kylskåp.

Ska du byta switch, gå på en manuell lösning. Automatik har ofta en tendens att stjälpa mer än hjälpa.

Permalänk
Medlem

Fick svaga elektriska stötar när jag pillade med HDMI-kontakterna så det kan mycket väl vara störningar. Har ju comhem kabeltv kopplad både till TV och digitalbox så visst kan det komma den vägen. Ska testa koppla ur antennsladden helt och hållet och se om det blir skillnad, och i så fall kan ju en galvanisk avskiljare hjälpa. Tack för tipset!

Permalänk
Bildexpert 📺

Stötar på HDMI-kontakter, då bör du skaffa en avskiljare! Risken är annars att det blir små överslag som skadar kretsar och "bränner" anslutningar så att de inte längre fungerar.

Permalänk
Medlem

Ja det var till och med så det blev pyttesmå gnistor när metallhöljet på HDMI-kontakten kom emot höljet på DVD-spelaren. Förutom antennsladden tänker jag att det kanske kan gå via nätverkskablarna också. Allting är ju ihopkopplat nu för tiden, till och med digitalboxen har nätverksanslutning. Dessutom är alla apparaterna i TV-bänken kopplade till stereoförstärkaren via audiokablar. Så det kan bli rundgång åt alla håll och kanter...

Har en sådan där avskiljare för antennkabeln liggandes någonstans tror jag (mantelströmfilter tror jag den hette på Kjell&Co), men även om jag avskiljer själva comhem-uttaget i väggen så är många apparater ihopkopplade i huset med antennsladdar. Min server har flera TV-kort. Comhem-modemet är anslutet till ett av hålen i väggen och det i sin tur är inkopplat via nätverkskablar till hemnätverket. Men nätverksuttagen i routern kanske har inbyggda avskiljare? Så var ska man placera dessa avskiljare, en vid varje apparat? Eller direkt vid comhem-uttaget?

Permalänk

inte för att vara dum , men jag kan inte låta bli. jag har samma problem såg jag nu då vi skulle julpynta... SATAN va kablar, nu har jag dragit ut allt och sitter med en foliehatt och nynnar uuummmmaaaaa, ummmmmaaaaaa....

Permalänk

Om det inte är redan gjort, så anslut grejorna i jordade uttag, brukar elliminera problem med krypströmmar, brumm, och mystiska felfunktioner, när flera apparater sitter ihopkopplade med varandra.

Men börja inte mixtra med att koppla jord till värmeelement el dyl, om inte jordat uttag finns, kan bli livsfarligt nämligen.

Visa signatur

Cooler Master HAF932 | Gigabyte GA770T-USB3 | AMD Phenom II X4 3.2 GHz | Zalman Extreme | 1600MHz 12GB Corsair| Gigabyte HD7950 3GB | Corsair TX850M | Fujitsu 26" SL3260 1920x1200 | Windows 10 Pro.

Permalänk
Medlem

Allt som går att ansluta till jordade uttag är redan anslutet till jordade uttag. Vissa apparater har sådan där platt ojordad stickpropp (Class II produkter) men då ska de väl vara isolerade från jord. Testade koppla ur antennsladden från TVn (behövs egentligen inte då vi har digitalbox) men det hjälpte inte, efter 20 minuter kopplade switchen om sig.

Permalänk
Bildexpert 📺

En äldre tråd som tar upp problemet.

http://www.sweclockers.com/forum/trad/1166103-elektriska-stot...

Annars blir man ofta tvungen att göra uteslutningsmetoden och rycka en kontakt i taget tills det minskar eller upphör. Antennproblemen lärde jag mig den hårda vägen med förstörda grafikkort och liknande för många år sedan. Idag är jag TV-fri men får fortfarande problem med jordbrum så och då. Ryck en kontakt i taget tills man hittar källan.

Det är då man inser hur många anslutningar och kontakter som sitter i ett virrvarr... En upptäckt var att min PS3:a (gamla blanka) behövde sitta i ett eget uttag i väggen. I grendosa blev det jordbrum.

Permalänk
Medlem

Har tagit tag i detta igen. Genom uteslutningsmetoden efter att kopplat in mina prylar på olika sätt har jag konstaterat att problemet att switchen byter ingång helt och hållet berodde på HDMI-switchen, spelar ingen roll vilka apparater som ansluts eller i vilken ordning de sätts. Så det blir nu till att skaffa en bättre HDMI-switch som faktiskt fungerar.

Följdfrågan är vilken HDMI-switch ska man köpa om man vill ha en som fungerar problemfritt? Lägger hellre någon hundralapp extra om jag hittar något som funkar.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag använder en äldre version av denna: http://www.ebay.com/itm/BELKIN-Pure-AV-AV24502-HDMI-Interface... (snabbgoogling, finns säkert bättre pris någon annanstans) och den har fungerat ua.

Med den är ju gammal nu. Kontentan är väl kanske att man får vad man betalar för. Gav kanske 700-800 på Webhallen en gång i tiden.

Edit: Hittade mailet:

Sändning 1:

69983: Belkin PureAV HDMi Switch (3-to-1) - [HE] 1 st á 740 kr

Ordernummer:
Orderdatum: 2008-11-16
Fraktsätt: Skicka som Brev / Postpaket
Transaktionsdatum: 2008-11-16
Betalningstyp: Mastercard / Eurocard
Frakt: 49 kr

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Bildexpert 📺

Lite hugget som stucket med de där prylarna för 500-600 kr. I grunden olika OEM-tillverkningar och man får de buggar man får. Installationsmässiga switchar är flerfaldigt dyrare.