ARM: "Smarta telefoner förbi Xbox One och Playstation 4 i prestanda 2017–2018"

Permalänk
Inaktiv

Steget mellan dagens konsolgenerationer är så liten, många spel släpps t.ex både till ps3 och ps4 och man som användare utan att ha sett spelet tidigare inte direkt kan säga vilken konsol spelet tillhör.
Så jag tycker inte Sony och MS ska jäkta på utan någon generation bör ha en prestandalyft som verkligen imponerar.

Nå bra att utvecklingen går framåt jag använder Ipad Air 2 mycket som tunn klient, men den är så slö och jag avaktar 3an som kommer om en månad. Så snabbare mobiler och surfplattor behövs mer än bara till spel.
*edit*
Ett alternativ är att bestämma sig för en arkitektur och sedan göra alla kommande generationer kompatibla, då kan de släppa lite konsoler oftare. Det blir lite åt steam consolen och detta är kanske framtiden?

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Wasted Hobbit:

Det är stor skillnad på sålda enheter och sålda spel. Visst blir det struligt för hårdvaru bolagen när de inte säljer enheter men spelföretagen har inte alls samma problem. Att någon inte alltid köper senaste processorn och att någon sitter kvar på sitt 770/7970 gör knappast så att folk inte vill ha nya spel.

Det är skillnad på PC marknad och PC marknad. Visst det skulle inte vara bra om Asus gick under men Intels största marknad är väl inte vanliga persondatorer? Det är väl företag som är de största kunderna och framförallt det som driver utvecklingen? Eller har jag fått det helt om bakfoten?

Helt uppenbart säljs det tillräckligt med spel till PC för att det ska vara värt att satsa på den marknaden, men tittar man t.ex. på Ubisofts kvartalsrapport så ser man att för gruppen PS4+XBO+PC så står PC endast för 15% av omsättningen. D.v.s. det borde inte förvåna någon varför konsolerna alltid får prioritet.

Frågan är hur det ser ut totalt sett, titlar som Assassin’s Creed och Far Cry är ändå sådant som både spelas på konsoler och PC. För EAs sporttitlar som t.ex. FIFA och Madden NFL undrar man varför det ens finns en PC version då den står för någon enstaka procent av total försäljning.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Fast prestanda är ju totalt ointressant på en mobil enhet i jämförelse med energieffektivisering. Yes, aktiva cyklar i relation till vilande sådana spelar roll men det gör mer skillnad i ex 3g vs 4g än i processorkraft.
Jag tar hellre en svagare SoC om det innebär bättre batteritid. Jag tar hellre en tjockare telefon om jag får bättre batteritid.
Jag har både en Oneplus X och en Sony xperia z3 compact och jag ser inget mervärde i en tunn telefon (opx är verkligen äckligt tunn) eller en så pass gigantisk skärm som den har när batteritiden blir lidande. Nu får jag trots allt ut 6 timmars skärmtid ur OPX, men jag hade hellre tagit mer.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

Helt uppenbart säljs det tillräckligt med spel till PC för att det ska vara värt att satsa på den marknaden, men tittar man t.ex. på Ubisofts kvartalsrapport så ser man att för gruppen PS4+XBO+PC så står PC endast för 15% av omsättningen. D.v.s. det borde inte förvåna någon varför konsolerna alltid får prioritet.

Frågan är hur det ser ut totalt sett, titlar som Assassin’s Creed och Far Cry är ändå sådant som både spelas på konsoler och PC. För EAs sporttitlar som t.ex. FIFA och Madden NFL undrar man varför det ens finns en PC version då den står för någon enstaka procent av total försäljning.

Det är något som är svårt att svara på just varför det är så. Personligen föredrar jag att köpa hela spel för 500kr än att köra f2p även fast marknaden säger annorlunda. Jag skulle gissa på att det krävs en annan typ av engagemang för att sitta med dyra datorer och spela AAA spel. Sen tror jag att PC spelare har en tendens att vara lite mer kritiska och då blir det inte direkt bättre när bolagen generellt sätt behandlat PC plattformen som skit.

Sen är det självklart lättare att sätta sig ner med ett spel som är "gratis" som går att driva med en brödrost. Sedan så betalar man bitvis med små summor så kunderna inte ser vad de egentligen lägger ut i slutändan. Nästan alla sitter med en dator men det är få som sitter med en "gaming rigg".

Jag hoppas att trenden vänder men det kommer nog inte hända i den närmsta framtiden. Kanske om den allmänna befolkningen blir mer spel intresserad och lite mer tekniskt kunnig. Man kan ju drömma.

Edit: De stora företagen är ju sällan särskilt sugna på att visa upp ordentliga försäljningssiffror på digitalt sålda exemplar av spelen. Ingen aning varför, tycker det är lite udda, man brukar endast få generella procent på inkomst. Visst PC är en minoritet när det kommer till just den marknaden men det skulle vara intressant att veta.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Det folk missar är att dagens 7åringar är uppfödda med att spela på mobilen. För dom är det naturligt och inget konstigt.

Sen finns det sjuka mängder mobiler vilket gör marknaden gigantisk och framförallt är det mycket lättare att nå kvinnor/tjejer med mobilspel och ser man på spel som angry birds och candy crush saga så finns det extrema mängder med pengar att göra på mobilspel.

En annan aspekt är att man kan spela i verkligheten som spel som tex Ingress och Turf visat på vilket skapar helt nya nischer där mobilen helt enkelt är ett måste för att det skall funka.

Vidare så alla kommentarer om att man inte kan spela utan kontroller, när min bana började så spelade man med joystick. Hur många idag spelar med en Tac-2 eller en Wico Bathandle?

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Jo tjena, det där låter ju jäkligt troligt.

Visa signatur

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD 5800X3D - MSI RTX 2070 ARMOR OC - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.

Permalänk

Inte så konstigt när hårdvaran i telefoner och surfplattor hela tiden förbättras medans hela konceptet kring en konsol går ut på att stanna kvar på samma konfiguration av hårdvara.

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Medlem

De är väl på tiden, du får ju 2 konsoler till priset av 1 mobil.

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Jo, vi har alla sett videor, men poängen under att "de suger fett" är en enkel sak... drivrutiner.

Hela DRM delen är ju inte så skiljt från en konsol dock. Du får betala 1000kr för Windows, eller 0kr för steam OS och kan välja hårdvara. Med lite tur kan Vulkan kanske skrämma liv i Steam OS, om spelen inte behöver portas längre, utan kan nativt köra Steam OS istället för Windows.

DRM delen kommer du inte från oavsett OS dock, och även GOG spel brukar levereras på någon DRM tjänst ändå, och du kan fortfarande köpa dessa via GOG då det i grunden är samma Steam OS som Steam på Windows. Detta blir mer och mer vanligt också där jag inte ser många nya (iaf större spel) som levereras utanför detta.

Xbox/PS4 är ju i grunden en PC, med special OS på den. Allt är optimerat för spel i grunden och förenklat så att även okunniga kan använda det. Du använder också en gamepad eller liknande kontroller.

Steam machines är i grunden en PC, med Steam OS på den. Allt är optimerat för spel i grunden och förenklat så att okunniga kan använda det. Du kan använda mus och tangentbord, men det är tänkt att du ska använda Steam kontroller eller liknande gamepad egentligen.

Inte bara drivrutiner. Utvecklare ska skriva om en del för att det ska passa SteamOS. De kommer omöjligt att ha samma muskler att göra en hel OS som gör samma sak som Windows. Visst kostar det 1000kr för en licens men då kan du tänka dig alla saker du kan göra i Windows och inte i SteamOS. Jag vill kunna tabba mellan surfning, spela in videoclip, köra spotify, chata, spela osv...
SteamOS är gjort för spel främst. Konsoler är visserligen också låsta men då vet man vad man köper men att köpa en PC som ska köra SteamOS är lite galet tycker jag. Hellre köper jag en fett PC och kör PC spel och drar nytta av det fullt ut. Har precis uppgraderat min PC faktiskt Jag har även PS4, WiiU och annat men för PC spel vill jag ha friheten att göra flera saker samtidigt.
Och nej GOG har ingen DRM, iaf inte de jag har köpt, du laddar ner filen och kan installera, spela utan några som helt begränsningar och internet. Spelar tex Shadowrun just nu. De har introducerat en egen plattform men det är frivilligt och det är mest för uppdateringar om jag fattat rätt. Jag är också en sån som föredrar att köpa mina spel utan att binda mig på en specifik plattform. Minns att jag köpte Witcher 2 från Steam och det var ett helvete att få uppdateringarna att fungera och hela tanken att man är så beroende av Steam appen för att låsa upp spelet. Nej tack för min del, men visst är det bra att det finns alternativ för oss alla

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jink:

Jo tjena, det där låter ju jäkligt troligt.

Snapdragon 820 har ca 50% högre beräkningskraft än 810 så men den takten behövs det bara 3 generationer till innan man är förbi ps4. http://kyokojap.myweb.hinet.net/gpu_gflops/

Edit: Sen är väl den största frågan om man kommer satsa på prestanda eller energieffektivitet. Jag hoppas på det sistnämnda.

Permalänk
Skrivet av Paddanx:

Xbox/PS4 är ju i grunden en PC, med special OS på den. Allt är optimerat för spel i grunden och förenklat så att även okunniga kan använda det. Du använder också en gamepad eller liknande kontroller.

Steam machines är i grunden en PC, med Steam OS på den. Allt är optimerat för spel i grunden och förenklat så att okunniga kan använda det. Du kan använda mus och tangentbord, men det är tänkt att du ska använda Steam kontroller eller liknande gamepad egentligen.

Tycker de är rätt lika faktiskt.

Ja, PS4 och Xbox One är båda två byggda på PC arkitekturen, exakt som en Steam Machine, men där slutar likheten. Som du skriver är PS4 och Xbox One spel optimerade för deras hårdvara, detta fallet gäller ej Steam Machines. Steam Machines är egentligen bara en vanlig PC med Linux installerad på den. Steam OS är inget annat än Linux med Steam Big Picture Mode på som default. Ingen speloptimering har gjorts för hårdvaran. Den körs inte nå bättre på en Steam Machine jämfört med en vanlig PC. Du kan lika gärna bygga en HTPC och installera Linux på den, sen starta Steam i Big Picture Mode, eller installera Steam OS på en gång.

DirectX 12 kanske kommer underlätta då det gäller speloptimering jämfört med i dagsläget, men det kommer ändå i slutändan inte vara någom skillnad på en vanlig PC och en Steam Machine, så vad är syftet med dem? Då du köper en konsoll får du i alla fall något mer för pengarna p.g.a speloptimeringen, specialiserad mjukvara och exklusiva titlar. Jämför en PS4 med en PC med likvärdig hårdvara. PS4:an kommer prestera bättre och skillnaden kommer bara växa mer och mer med tiden. Detta är största skillnaden för mig mellan en vanlig PC och en konsoll. PC har dock många fler positiva saker med sig, därför jag själv använder en PC i huvudsyfte för att spela, ser bara inte meningen med en Steam Machines och skulle inte kalla det en konsol, men det är jag.

Permalänk
Medlem

@TheCouchNerd: Precis så tänker jag du skrev det jag tänker på ett super bra och tydlig sätt.

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad*

Citat:

§1.2 Argumentera gärna, men låt det inte spåra ur till pajkastning.

/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

Och?

Om två år finns det nya konsoler.. Som jag antar som kommer vara kraftfullare än dagens konsoler och smart phones om 2år..

Vore ju väldigt konstigt om Microsoft, Sony osv skulle sluta tillverka dessa konsoler.. Som används överallt i världen.

Visa signatur

Fractal R6 Blackout TG - ASUS TUF X670E Plus - Ryzen 7600X / H150i Elite LCD - Corsair 32GB DDR5 @6000 - 7900XT OC TUF - Gigabyte nVme 500GB OS-PRG - Kingston NV2 2TB - 4TB HDD x 2 - SteelS Apex 7 + Razer Viper Ultimate - SoundBlasterX G6 + Sennheiser HD 660S - AOC 34" CU34G2X
*SERVER: HP MicroServer Gen8 - Xeon E3-1220L V2 - 16GB - 4x4TB* - PLEX - AdGuard
*MOBIL: Google Pixel 7 Pro 256GB

Permalänk
Skrivet av reza666:

Inte bara drivrutiner. Utvecklare ska skriva om en del för att det ska passa SteamOS. De kommer omöjligt att ha samma muskler att göra en hel OS som gör samma sak som Windows. Visst kostar det 1000kr för en licens men då kan du tänka dig alla saker du kan göra i Windows och inte i SteamOS. Jag vill kunna tabba mellan surfning, spela in videoclip, köra spotify, chata, spela osv...

En snabb googling ger vid handen att SteamOS har reguljär GNOME3 som desktop, vilket man iofs kan ha åsikter om.
Eftersom SteamOs är ett debianderivat så har den komplett linux i botten. Så ditt argument är felaktigt och komplett grundlöst. SteamOS lär ha haft desktop sen allra första betan, då det kom på "köpet" med debian.

Skrivet av reza666:

SteamOS är gjort för spel främst. Konsoler är visserligen också låsta men då vet man vad man köper men att köpa en PC som ska köra SteamOS är lite galet tycker jag. Hellre köper jag en fett PC och kör PC spel och drar nytta av det fullt ut. Har precis uppgraderat min PC faktiskt Jag har även PS4, WiiU och annat men för PC spel vill jag ha friheten att göra flera saker samtidigt.
Och nej GOG har ingen DRM, iaf inte de jag har köpt, du laddar ner filen och kan installera, spela utan några som helt begränsningar och internet. Spelar tex Shadowrun just nu. De har introducerat en egen plattform men det är frivilligt och det är mest för uppdateringar om jag fattat rätt. Jag är också en sån som föredrar att köpa mina spel utan att binda mig på en specifik plattform. Minns att jag köpte Witcher 2 från Steam och det var ett helvete att få uppdateringarna att fungera och hela tanken att man är så beroende av Steam appen för att låsa upp spelet. Nej tack för min del, men visst är det bra att det finns alternativ för oss alla

Som jag sagt tidigare någon gång är det troligaste att konsolerna "flyttar in" i tv:n. GameTV borde vara en plusvarant till skillnad mot 3D TV!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Granter:

I framtiden har man ingen dator, utan bara en mobil du kopplar ihop med tangentbord och mus. Sedan skickar du signaler till en skärm.

Framtiden är i så fall redan här. Skaffa en Microsoft Lumia 950 och en Continuumdocka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CamelCase:

En snabb googling ger vid handen att SteamOS har reguljär GNOME3 som desktop, vilket man iofs kan ha åsikter om.
Eftersom SteamOs är ett debianderivat så har den komplett linux i botten. Så ditt argument är felaktigt och komplett grundlöst. SteamOS lär ha haft desktop sen allra första betan, då det kom på "köpet" med debian.
Som jag sagt tidigare någon gång är det troligaste att konsolerna "flyttar in" i tv:n. GameTV borde vara en plusvarant till skillnad mot 3D TV!

Istället för att skriva massa kan du se det här videon som förklarar visa aspekter varför jag inte gillar SteamOS:
https://www.youtube.com/watch?v=Qth1VyE6nvM

Förutom det så gillar jag inte Linux för allt det jag tog upp. Vill bara att saker ska fungera och ha stort utbud av program och drivrutiner. De flesta program finns knappt till OSX och inte överhuvudtaget till Linux så jag orkar inte leta efter knock off versioner av alla mina program och beta testa på ett nytt OS. Det är det som gör att jag hellre vill stanna på Windows. If it aint broken dont fix it som man säger

Permalänk

Intressant!