AMD Zen går upp mot Intel Kaby Lake

Permalänk
Skrivet av Yoshman:

Rent teoretisk har SKL 100% högre bandbredd mot L1$/2$, 33% högre kapacitet i back-end, 25% högre kapacitet i front-end, 50% högre kapacitet för minnesoperationer, över 100% större "out-of-order" fönster och 100% högre flyttalskapacitet jämfört med SNB. Nära nog noll program har endast en av dessa som flaskhals, många har flaskhalsar utanför CPU-delen (7zip beror t.ex. mycket på RAM-bandbredd).

Edit: Intels förkortningar på mikroarkitektur, SNB = SaNdy Bridge, SKL = SKyLake (andra exempel är IVB, HSW, BDW)

Tack för sammanfattningen!
Och ja... Det där med förkortningarna... Jag får väl skylla på att jag hjälper så mycket okunnigt folk med datorer varje månad att jag tyvärr börjat förkasta tekniska förkortningar/benämningar, och förenklat mitt språk till den grad att jag numera bara försöker göra allt så lättbegripligt som möjligt för dessa. Här på Sweclockers är det ju precis tvärtom, att det istället är dom korrekta benämningarna som är lättbegripliga. Tyvärr verkar jag alltså ha tagit skada av detta eviga hjälpande till den grad att jag inte änns lär mig det tekniska språket korrekt längre... När man var ung och växte upp så lärde man sig allt korrekt, men sen kom den okunniga folksvärmen och fördärvade ens utveckling. Det är nog därför dags för mig att tänka över hur mycket man egentligen ska behöva offra på kuppen bara för att man ställer upp. (Samma skit har även hänt med min engelska, just för att jag i många sammanhang tvingats prata "simple english" med invandrarkompisar i min förort)

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem
Skrivet av jesusbarnet:

Du det låter ju jätte rimligt att dom ska prestera nästan lika bra och kosta hälften så mycket speciellt när Samsungs 14 nm är betydligt större än Intels 14nm
Hur skulle det kunna generera vinst?

Finns rätt mycket marginaler att ta av när det kommer till själva tillverkningen av CPU. En i5-6400 kostar bara hälften av en i7-6770k fast båda kostar lika mycket att tillverka.

4-kärnors Skylake är c:a 122mm2 och då Intel använder ju halva chip-ytan till att lägga in en GPU, så frågan är ju hur stor AMD's krets blir för en 8-core Zen, jag skulle gissa på knappt 200mm2 och då finns det hyffsad möjlighet till aggresiv prissättning typ 3000-4000kr utan att äta upp för mycket marginaler.

Vet inte om det stämmer, men jag läste något om att chip-tillverkning på 300mm wafer kostade ungefär 50000kr per wafer, dvs, vad det skulle kosta i matrial, arbete och avskrivning av investeringskostnader för en chip-tillverkare som t.ex. TCMS eller GloFlo, men det var några år sedan och med 14nm teknik så har nog investeringskostnader gått upp en del. Hursomhelst, för 50000kr skulle en Skylake kosta 103kr/chip (trasiga chip inte medräknat), så när du väl har en fungerande process så finns det rätt mycket marginal i tillverkning att skära i om du vill t.ex. vinna marknadsandelar.

Tillägg:
Givetvis kommer det inte handla om någon halvering av priset, men förmodligen kommer en 8-core Zen att prestandamässigt hamna någonstans runt en i7-6850K som kommer kosta drygt 5000kr och då kan AMD lägga sig 500-1000kr under detta utan att skära för mycket i marginalen. Men vi får se i höst vad prestandan av dessa chip blir och om priset blir vettigt.

Visa signatur

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Permalänk
Datavetare

@houze: du kan inte hävda att i5-6400 och i7-6770k då kretsar som har någon defekt som hindrar Hyperthreading att fungera, något defekt i L3-cache eller som inte kan klockas till 6770K nivå kan fortfarande klara alla tester för att bli en i5-6400.

Däremot tar man ut större marginaler på toppmodeller, men det borde ses som självklart. AMD kommer ju också vilja lägga sina toppmodeller väldigt nära gränsen, så kommer bli en rad kretsar som ändå kan säljas som någon modell men inte som toppmodellen. Dessa toppkretsar lär inte vara billiga om man vill hålla någon form av vettig marginal.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Inte för att jag är troende men jag hoppas verkligen på Amd!, får som ut minst lika mycket som min devils Canyon så kommer jag sälja det för att stödja, tänk er nästa konsoll om Zen är lika stark 4 Zen kärnor med Ht eller 8 Zen kärnor och sen aktiv Islands på det då kan man få ut mycket mer prestanda/W hoppas detta stämmer, mitt billiga 980 4.1 k som jag fick för 1.5 år sedan börjar kännas uråldrigt nu när den nya nodden kommer. Till både amd och nvidia:p

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

@houze: du kan inte hävda att i5-6400 och i7-6770k då kretsar som har någon defekt som hindrar Hyperthreading att fungera, något defekt i L3-cache eller som inte kan klockas till 6770K nivå kan fortfarande klara alla tester för att bli en i5-6400.

Däremot tar man ut större marginaler på toppmodeller, men det borde ses som självklart. AMD kommer ju också vilja lägga sina toppmodeller väldigt nära gränsen, så kommer bli en rad kretsar som ändå kan säljas som någon modell men inte som toppmodellen. Dessa toppkretsar lär inte vara billiga om man vill hålla någon form av vettig marginal.

Jag sa inte att i5-6400 och i7-6770k borde kosta samma sak, bara att själva kostnaden för tillverkningen av chipen är densamma, kostnaden per wafer är konstant, kostnaden för processtid av chipen är den samma, kostnaden för packetering är samma. Självklart behöver chipdesigner få ut mesta möjliga ROI för sina kretsar, det kostar ju mångmiljardbelopp att designa, utveckla och ta fram tillverkningsprocesser för dessa.

Men det är inte så att en CPU på 200mm2 blir dubbelt så dyrt som en CPU på 100mm2 bara för att chipytan är större, det skiljer någon hundralapp i tillverkningskostnad. Det jag vänder mig emot är att basera AMD och Intels prissättning för kommande chip baserat på chipstorlek. Ett GTX960 är nästan dubbelt så stort som en i7-6770k men kostar ändå drygt hälften så mycket och då får man även minne och en finare fläkt på köpet.
AMD kommer (och måste) prissätta Zen baserat på prestanda och inget annat, det är vad som räknas för konsumenten, vad chipet kostar att tillverka är ointressant ur det perspektivet. Vad det gäller top-chip som 8-core Zen så finns det goda marginaler att skära i för att konkurera med i7-6770k's efterföljare för AMD behöver förmodligen lägga sig lite under Intel för att konkurera i pris/prestanda.

De senaste teknikerna (14/16nm) har varit så dyra att ta fram att inverkan på kostnaden för wafers har minskat i betydelse, Intel konkurerar med sig själv för att få sälja nya chip m.h.a. bättre energieffektivitet vilket är lite lättare på lägre processnod att uppnå (även om de gjort massor av andra saker inom detta område också).

Ytterligare en aspekt som gör att det inte går att jämföra tillverkningskostnader mellan AMD och Intel är vilka som gör chipen. Intel har investerat enorma mängder i egna produktionsanläggningar får att kunna möta ett behov som inte riktigt finns idag, de letar partners att tillverka chip åt, men vill samtidigt inte konkurera med sig själva vilket ställer till problem då de har tillverkning inom nästan alla segment. Kollar man på t.ex. Samsung så verkar de strunta fullständigt i om deras chip-tillverkning skapar problem för avdelningar inom andra segment som t.ex. mobiltelefon-chip åt Apple som är Samsung-telefonerns största konkurent, dvs, hos Samsung får varje avdelning bära sina egna kostnader men hos Intel så har man inga problem att "skänka bort" Atom-chip för att ta sig in på mobilmarknanden även om det kostar att ha fler fabriker igång.
AMDs partner i detta om jag förstår är GloFlo(med hjälp av Samsung), GloFlo har inga problem att tillverka ARM-chip till designers inom mobilchip eller POWER-baserade server-CPU:er även om de konkurerar med AMD inom detta, ger de ett bra bud till AMD så har de en kund, annars förlorar de till en konkurent. D.v.s. AMD lever i en marknadsekonomi medans Intel har sin interna planekonomi, därför går inte tillverkningskostnader att jämföra mellan dessa. AMD och nVidia är en helt annan sak, där går tillverkningskostnader lättare att jämföra även om de valt två olika tillverkare så man kommer ju inte få veta vad GloFlo och TSMC budat för de kontrakten.
Ska givetvis tilläggas at GloFlo är ett gammalt AMD-företag, så det är rätt naturligt att de har dem som preferred partner, men det har inte hindrat dem från att använda TSMC förut.

Visa signatur

kill -s SIGCHLD `pidof Kenny`
bash: Oh my god, they killed Kenny
init: You Bastards

Permalänk
Hjälpsam

Fortfarande mer än ett halvår kvar, så vi kan omöjligt veta hur det blir, men jag tror på en succé.

Dold text
Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Datavetare

@houze: begriper fortfarande inte vad du försöker säga. Visst är det så att tillverkningskostnaden per krets är densamma för både i5-6400 och i7-6770k om man bara ser till hur många kretsar man får ut per wafer, men kostnaden per fungerande krets är inte densamma!

kostnad_per_krets = tillverknings_och_testkostnad_per_wafer / (utbyte * antal_kretsar_per_wafer)

Utbytet av i7-6770K är lägre än utbytet av i5-6400, testning är också något billigare för i5 då man inte behöver testa hyperthreading. Man får ut färre färre kretsar som är bra nog att fungera som en i7-6770K, vissa av de kretsar som inte fixar validering som i7-6770K gör det däremot som i5-6400, d.v.s. kostnad per krets är högre för i7-6770K.

Angående storlek. Då både utbyte och antal kretsar per wafer minskar vid större kretsar så ökar kostnaden per krets snabbare än linjärt med area. Redan antal kretsar per wafer minskar något snabbare än linjärt med avseende på area p.g.a. aliasing-effekter utefter kanterna.

Ska man tro ryktena har både Samsung och TSMC har haft väldigt lågt utbyte på 14/16 nm så här långt. Även Intel verkar haft stora problem med utbyte på 14 nm, men Intel är av allt att döma de som med marginal har det minst dåliga utbytet så här långt. Lågt utbyte och stor kretsarea är ingen bra kombination om man tänker prispressa.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Ååååh det verkar för bra för att vara sant..... Men go AMD!!!!! Vi behöver er!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bengt-Arne:

Härligt

Har nästan samma när det gäller CAD, nu är det ett mindre företag men ändå.
Köpte in två datorer med AMD för CAD, alla andra skrek HP stationer med Intel/Nvidia för 2~3 gånger högre kostnad.
En HP är redan pensionerad och övriga är utökade med mer minne och kraftigare grafikkort, medan AMD maskinerna fortfarande är orörda.
Intressant är att dom även är snabbast i dom flesta situationer och den som blev pensionerad var uppriktigt riktigt långsam, något som personen som körde på den aldrig sa något om då han förespråkade Intel/Nvidia

Vilka jäkla idioter.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem
Skrivet av danedi:

@Bengt-Arne:
Cyrix hade snabbare prollar på allt som inte krävde mmx. Det store designfelet med Cyrix och Centaur (winchip) var att de de inte funkade i SMP.
BeOS visade att centaur PR 350+ faktiskt funkade i SMP i socket 370, men vid det lager var Cyrix redan dött.

Vet att BeOS påstod att det enbart var Intel (Celeron undantaget) som supportade SMP, men uppriktigt så supportade både Cyrix och även AMD SMP med OpenPIC SMP. Men det var inte implementerat på samma sätt som Intels variant, vilket dom flesta moderkorts tillverkare inte lade ner någon energi att supporta. Varvid det av många då ansågs inte fanns SMP support/stöd i CPU'n, när det i verkligheten var moderkortet som inte gav stöd. Av vad jag vet så ska det ha funnits ett ASUS som gav stöd för SMP med AMD/Cyrix.

Linux SMP FAQ:
https://www.phy.duke.edu/~rgb/Beowulf/smp-faq/prive/mentre/sm...

SMP var ju inget som gemene man körde med så man kan förstå att det inte lades ner något större arbete att implementerad någon support i hårdvara eller för den delen i mjukvara för något annat än då Intels SMP.
Här påstås det att det enbart är Intel som har SMP:
http://betips.net/1997/09/09/smp-and-cpus-for-intel/

InfoWorld 20 Mars 1995 skriver att Cyrix och AMD har support för SMP:
https://books.google.se/books?id=lToEAAAAMBAJ&pg=PA8&lpg=PA8&...

Var för övrigt en av dom som körde med Cyrix när det begav sig, var då medlem i Cyrix mailing list som sen bytte namn till Alternative CPU.
En härlig tid med en del speciella implementeringar där vi för övrigt var först med silverpasta långt före Arctic Silver, vars skapare för övrigt var en lurker på email listan för Alternative CPU

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Kör själv med Asus A88XM-plus i två system, funkar bra.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2280587

Just det kortet har dom inte.
Frågade asrock och dom har slutat tillverka kortet som jag beställde. De har en uppföljare men med ac på wifi(den tidigare hade N med 2 frekvenser). Så får den troligen i slutet på veckan.
Ditt saknar wifi och blåtand som jag också vill ha. Det är däremot ett av de få där man utnyttjat alla 8 SATA-portarna. Mitt har bara 6 och de andra har blivit mSATA och på förra var det en eSATA.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bengt-Arne:

Intressant är att dom även är snabbast i dom flesta situationer och den som blev pensionerad var uppriktigt riktigt långsam, något som personen som körde på den aldrig sa något om då han förespråkade Intel/Nvidia

Är det Yoshman du pratar om?

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av abki:

Just det kortet har dom inte.
Frågade asrock och dom har slutat tillverka kortet som jag beställde. De har en uppföljare men med ac på wifi(den tidigare hade N med 2 frekvenser). Så får den troligen i slutet på veckan.
Ditt saknar wifi och blåtand som jag också vill ha. Det är däremot ett av de få där man utnyttjat alla 8 SATA-portarna. Mitt har bara 6 och de andra har blivit mSATA och på förra var det en eSATA.

Inet har kortet men det har mäkligt nog hamnat under FM2 inte FM2+.
http://www.inet.se/produkt/1902576/asus-a88xm-plus?utm_source...
Men eftersom det saknar WiFi och blåtand är det kanske ändå inte intressant.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Bengt-Arne:

Härligt

Har nästan samma när det gäller CAD, nu är det ett mindre företag men ändå.
Köpte in två datorer med AMD för CAD, alla andra skrek HP stationer med Intel/Nvidia för 2~3 gånger högre kostnad.
En HP är redan pensionerad och övriga är utökade med mer minne och kraftigare grafikkort, medan AMD maskinerna fortfarande är orörda.
Intressant är att dom även är snabbast i dom flesta situationer och den som blev pensionerad var uppriktigt riktigt långsam, något som personen som körde på den aldrig sa något om då han förespråkade Intel/Nvidia

Ni kör uppenbarligen inte AutoCAD:

Citat:

Overview of Recommended Hardware for AutoCAD:

Processor (CPU)

AutoCAD is primarily a single-threaded application, so a CPU with a high frequency will provide the best overall performance. If you will be using AutoCAD for Mental Ray rendering, however, a higher core count CPU may provide better performance.

Video Card (GPU)

AutoCAD does not require much on the way of video card power - in fact, unless you are working with 3D models you really do not need anything more than a basic video card. For 3D modeling, a mid-range card is recommended although anything above a GeForce GTX 970 or Quadro M4000 will not provide a significant performance benefit.

Note: GeForce cards provide better performance per dollar, but they are not officially certified by AutoDesk like Quadro cards are. Because of this, there is a possibility that Autodesk would not help in the event of a software support issue if you are using a GeForce card.

Hur en AMD APU skulle kunna prestera bättre än Intel + dGPU (vare sig AMD eller Nvidia) verkar rätt svårt att förklara givet ovan.

Skrivet av Viceroy:

Är det Yoshman du pratar om?

Rätt säker att jag köpt långt fler AMD system än du, fick också företaget jag jobbade på under Pentium 4 eran att helt växla över till AMD i serverrummet. Men den bistra sanningen är att Intel har varit det klart bättre valet sedan Core2 lanserades.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Inet har kortet men det har märkligt nog hamnat under FM2 inte FM2+.
http://www.inet.se/produkt/1902576/asus-a88xm-plus?utm_source...
Men eftersom det saknar WiFi och blåtand är det kanske ändå inte intressant.

Nu såg jag något annat. Formfaktorn är mATX och jag har mITX. Det ska vara 17 x 17 cm moderkort för att rymmas i lådan. Däremot rymmer lådan mycket disk i väggarna även om det är litet.
Moderkortet kom ut för 1 vecka sen så det är helt nytt och ska komma in i veckan.
Finns en anslutning som heter M.2 men vet inte vad det är. Tror att det är i stället för 1 SATA.
http://www.inet.se/produkt/1900083/asrock-a88m-itx-ac#/specs

Kanske ska skicka en not till Inet om att det även hör till FM2+.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av abki:

Nu såg jag något annat. Formfaktorn är mATX och jag har mITX. Det ska vara 17 x 17 cm moderkort för att rymmas i lådan. Däremot rymmer lådan mycket disk i väggarna även om det är litet.
Moderkortet kom ut för 1 vecka sen så det är helt nytt och ska komma in i veckan.
Finns en anslutning som heter M.2 men vet inte vad det är. Tror att det är i stället för 1 SATA.
http://www.inet.se/produkt/1900083/asrock-a88m-itx-ac#/specs

Kanske ska skicka en not till Inet om att det även hör till FM2+.

Doh!
Borde jag sett.
Verkar vara ett intressant bygge.
Ont om mITX med FM2+ märkligt nog.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Skrivet av abki:

Nu såg jag något annat. Formfaktorn är mATX och jag har mITX. Det ska vara 17 x 17 cm moderkort för att rymmas i lådan. Däremot rymmer lådan mycket disk i väggarna även om det är litet.
Moderkortet kom ut för 1 vecka sen så det är helt nytt och ska komma in i veckan.
Finns en anslutning som heter M.2 men vet inte vad det är. Tror att det är i stället för 1 SATA.
http://www.inet.se/produkt/1900083/asrock-a88m-itx-ac#/specs

Kanske ska skicka en not till Inet om att det även hör till FM2+.

M.2 brukar gå på pic-e, men kan även gå på sata (nu vet jag inte vilket moderkort). Är till för ssd kort med m.2 anslutning och är snabbare än sata om den kopplas rätt av moderkortstillverkaren.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Skrivet av Ratatosk:

Doh!
Borde jag sett.
Verkar vara ett intressant bygge.
Ont om mITX med FM2+ märkligt nog.

Rätt ironiskt ja, nu när FM verkligen siktar mot små byggen. Tror helt enkelt det är moderkortstillverkanas fel, samt så små kort säljer sämre. Även deras AM3 moderkort finns inte i matx (om man vill ha en bättre sockel än budget).

Får hoppas zen gör så AMD får vettig kontroller denna gång, AMD har tappat mark i USB och sata prestanda mot intel. Ska ju ha samarbetat med ett bolag till asus (om det stämmer).

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

@Broken-arrow:
Det coolaste AM3 (ej AM3+) moderkortet är troligen Asus M4A88T-I Deluxe! På den gamla tiden då AMD och Phenom II var ett klart budgetalternativ till Intel så var det här det enda ITX AM3-kortet som såldes i Sverige (Det fanns ett moderkort som hette Zotac 890GX-ITX WiFi också men jag har aldrig sett ett till salu utanför USA).

Moderkortet klarade processorer med upp till 95W TDP och hade Asus Core Unlocker, så du kunde unlocka en tripple till quad eller liknande om det inte bumpade power consumption för mycket Supportade ända upp till 1055T x6 (95W såklart), och jag har ett sådan moderkort i en liten miniburk som agerar server för det mesta!

Permalänk
Medlem
Skrivet av jesusbarnet:

Nu får ni bestämma er!
Om jag ska summera era tankar så ska den prestera som Intels värstingar eller 10% sämre kosta hälften av vad Intels mellansegment, eller har ni citerat helt utan att läsa ?

Jag erkänner att jag var otydlig, ospecifik just med tanke på artikeln men för att specifiera och förtydliga, min jämförelse var emot kommande också 8 kärniga Broadwell E och då mer specifikt emot Intel Core i7 6900K vars rekommenderade pris i de nyheter jag sett torde landa någonstans runt tidigare X proppar i segmentet, dvs $999.

För mig låter inte alls $500 helt omöjligt med tanke på AMDs tidigare prissättning men visst även om den skulle prestera runt 90% av en 6900K, fast visst jag kanske dagdrömmer lite, så måste man ju iaf hoppas för vem i sina sinnes fulla bruk vill se ett Intel monopol med järngrepp om marknaden?

Jag kanske är helt fel ute nu men bara antar att Kaby och Broadwell E inte skiljer så otroligt mycket åt vad gäller prestanda per kärna så om Zen bara kan prestera nära en Kaby singeltrådat och kostar likvärdigt så blir det iaf en Zen för min del. Stödköper normalt inte bara för att men sjukt sugen på att bygga AMD så kan dom bara leverera nära nog och priset avspeglar det på ett bra sätt vare sig det är vs Kaby el vs Broadwell E så är valet enkelt för min del.

Hoppas det klarade upp mina intentioner bakom kommentaren?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viceroy:

Är det Yoshman du pratar om?

Hmm... Nja, ser nog att det var fanboys det var frågan om

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Ni kör uppenbarligen inte AutoCAD:
Hur en AMD APU skulle kunna prestera bättre än Intel + dGPU (vare sig AMD eller Nvidia) verkar rätt svårt att förklara givet ovan.

Jo, i viss utsträckning. Däremot så är det Cocreate som är den huvudsakliga miljön.

Sidan du länkade till är inte precis representativ för normal cad användning, för hur ofta använder man "Mental Ray rendering"?

Vi gör kanske raytrace under Cocreate 2 möjligen 3 gånger på ett år och då kan man dela upp beräkningen mellan cad stationerna om det skulle behövas, något som vi ännu inte behövt/använt.

Sen vet jag inte vad du fick APU ifrån?

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Bengt-Arne:

Jo, i viss utsträckning. Däremot så är det Cocreate som är den huvudsakliga miljön.

Sidan du länkade till är inte precis representativ för normal cad användning, för hur ofta använder man "Mental Ray rendering"?

Vi gör kanske raytrace under Cocreate 2 möjligen 3 gånger på ett år och då kan man dela upp beräkningen mellan cad stationerna om det skulle behövas, något som vi ännu inte behövt/använt.

Sen vet jag inte vad du fick APU ifrån?

My mistake, det pratades om AMDs APUer. Ser ändå inte hur AMD i något läge kan vara bättre än Intel + Nvidia för CAD, CAD verkar i många lägen bero av enkeltrådprestanda och i andra lägen av flyttalsprestanda båda är något som Intel är betydligt starkare på.

TomsHardware har också gjort ett test med just AutoCAD, där är till och med Haswell i3 något snabbare AMDs snabbaste 4 "kärniga" APUer både till CPU och GPU delen.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

My mistake, det pratades om AMDs APUer. Ser ändå inte hur AMD i något läge kan vara bättre än Intel + Nvidia för CAD, CAD verkar i många lägen bero av enkeltrådprestanda och i andra lägen av flyttalsprestanda båda är något som Intel är betydligt starkare på.

TomsHardware har också gjort ett test med just AutoCAD, där är till och med Haswell i3 något snabbare AMDs snabbaste 4 "kärniga" APUer både till CPU och GPU delen.

Kan inte svara på rak arm, iom att det inte är mitt område generellt, men majoriteten av arbetsdatorerna här (jobbet) är Intel och Nvidia, förmodligen mest Quadro, men även några diskreta kort från AMD i form av FirePro, kan jag tänka mig (inte kollat personligen).

Jag är nog undantaget, som kör två nävar TitanX som grafik dock (GPU rendering) och mer kommer det bli. Annars är det uteslutande Intel (Xeons) för visualiseringsdelen, av den enkla anledningen att de är snabbare.

Programvaror är Solidworks, Creo, Siemens NX etc som ingenjörerna sitter med hos klient oftast. Körs en hel del simuleringar som fungerar bäst med Intel pga starkare kärnor. Men det är nog inte omöjligt att några sitter på nån sekundärdator som drivs av en AMD CPU också.

Så nej, rent generellt har jag också svårt att se hur AMD skulle vara bättre än Intel inom CAD, likvärdigt kanske, visst. Men för visualisering/rendering, där är det dock ingen tvekan, Intel rakt igenom. Men, vi får se, räcker att AMD Zen ligger inom 10-15 % av motsvarande Intel för att det ska bli högintressant. Speciellt om prissättningen ligger i linje med klassisk nivå. Då blir det nog väldigt många Zen burkar för rendering i alla fall.

Hur som helst, nästa vecka ska jag sitta hos en klient som är väldigt hightech och mycket stora/kända, så ska bli spännande att se hur deras pipeline ser ut av maskiner/programvara, inte omöjligt att det är ett gäng som sitter med AMD i visualiseringsavdelningen. Dock antar jag att teamet från mitt jobb som redan sitter där kör på liknande konfiguration som jag, minus mina GPU:er jag renderar på.

/Edit!

Ops, nästan Nekropostade här, missade att sista inlägget var från mars månad!

Nekroposting
Visa signatur

Ride more, Work less!