Ni inom IT, beskriv ert jobb och hur vad som krävs för att utföra det.

Permalänk
Inaktiv

Ni inom IT, beskriv ert jobb och hur vad som krävs för att utföra det.

Hej,

Jag antar att det finns väldigt många här som jobbar med helt skilda uppgifter inom "IT" och det vore intressant om vi kunde sprida våra erfarenheter så folk får en bättre bild om vad andra gör, vad de ska utbilda sig till o.s.v.

Nå jag börjar.

Min utbildning: 6år högskola inom ämnet datorteknik, mycket fokus på hårdvarunäraprogrammering. Det jag kan säga om den var att jag borde ha läst 6år till innan jag började jobba känns det som.

Arbete: Systemintegratör och systemutvecklare.
Beskrivning: Jag jobbar främst med att integrera olika system, tänk er en stor fabrik där de finns tusentals olika apparater av olika slag och önskemålet är att alla dessa apparater ska kunna övervakas och styras från ett enda gränssnitt. Förutom styrning och övervakning ska information loggas/trendas så att de flera år efter kan säga vad en specifik givare hade för värde ett visst klockslag.

För att göra detta är det såklart arbete i gränssnittet (HMI) och ordna åtkomst till denna, likaså arbeta med servrar där man sprider ut belastningen på flera maskiner. Sedan är de är det såklart kommunikationsbiten, uttrycket alla ska med gäller och det gäller då att hitta något kommunikationssätt till alla. Där man ibland tvingas att utveckla egna drivers.

Nu är industri bara ett exempel, då exakt samma tekniska lösningar finns inom fastighet och infrastruktur. En bra och lättläst beskrivning på yrket systemintegratör finns här:
http://www.debok.net/Internet/2014/11/Vad-ar-en-systemintegra...
En bild på hur ett vanligt gränssnitt ser ut visas här:
http://www.wwdmag.com/sites/wwdmag.com/files/Illus1_CMYK_8.25...

Fördelar med jobbet: Man får arbeta med väldigt mycket: Alltifrån servrar med vmware Esxi, databaskluster, windows server, mängder av fysiska hårdvaror som olika PLC fabrikat, paneler, givare, centraler (t.ex. pann, brand, inbrottslarm). Dessutom en hel del programmering, alltifrån drivers till webb.

Nackdel: Beror på var man jobbar, för min del känner jag mig extremt utbränd. Och jag är lite trött på att försöka sätt mig in i allt, tänk att få lägga all tid på typ en enda pryl och bli riktigt bra på denna. Detta var lite syftet med tråden också, att se om gräset är grönare på andra sidan..

Vardagen: Den blir som man gör den till för min egen del jobbar jag mycket självständigt och gör lite som jag själv vill. När jag jobbar med integration så har jag dock mycket kontakt med kunder och andra företag. Det beror dock på var man jobbar, men ofta är jag typ den som gör allt emot kund och jag behöver ej träffa mina kollegor, däremot är de bra att rådfråga.

Utbildning som yrket kräver: 2år KY inom pPLC så kan man jobba inom mitt område, allt som man lär sig i skolan går att lära sig själv. Fördelen med mer utbildning är att man kan fokusera mycket tid på att lära sig grunderna inom ämnen utan att behöva ha 100% fakturering.
Det är t.ex. svårt att sätta upp ett databaskluster utan att ens ha hört talas om vad en databas är för något, så ju mer grundutbildning man har ju bättre.

Nå över till nästa person...

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av anon159643:

för min del känner jag mig extremt utbränd.

Det jag lärt mig genom åren - man kan inte veta allt om allt, iaf inte i detalj. Det kan ingen kräva. Du behöver ta ett snack med den som leder ditt arbete. Skall du arbeta som integratör ska du ha hjälp från dem som hanterar de olika subsystemen och inte sitta själv och läsa in dig i detaljer och bli expert på dem. Well, det är inte lätt om man inte vad som skall göras, ungefär som Arbetsförmedlingens senaste fiasko där komplexiteten dödade nästan alla projekt. http://www.breakit.se/artikel/2937/tips-till-arbetsformedling...

/numera avhoppare - när inte ens arbetsdagar på 18 timmar räckte till...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av hasenfrasen:

Det jag lärt mig genom åren - man kan inte veta allt om allt, iaf inte i detalj. Det kan ingen kräva. Du behöver ta ett snack med den som leder ditt arbete. Skall du arbeta som integratör ska du ha hjälp från dem som hanterar de olika subsystemen och inte sitta själv och läsa in dig i detaljer och bli expert på dem. Well, det är inte lätt om man inte vad som skall göras, ungefär som Arbetsförmedlingens senaste fiasko där komplexiteten dödade nästan alla projekt. http://www.breakit.se/artikel/2937/tips-till-arbetsformedling...

/numera avhoppare - när inte ens arbetsdagar på 18 timmar räckte till...

Jag tror just att systemintegratörer är ett jobb som kommer växa väldigt mycket och det finns folk som jobbar med helt skilda delar och vi inte på något sätt är kollegor/konkurrenter emot varandra. Som jag jobbar emot mycket PLC, medan någon annan kanske jobbar för trafiksystem på järnvägsstationer etc. (det hade varit ett coolt jobb) Det finns som alla jobb olika svårighetsnivåer, vissa saker är superenkla, andra tvärt emot.

För min del är jag konsult på ett bolag och jobbar emot kunder som jag fakturerar per timma. Kunden har då anlitat X antal företag för att arbeta med undersystemen och mig för att integrera allt till ett system.
Mitt största problem är att jag har ett krav på nästan 100% faktureringen (från 1000kr/h) ut till kunder och det blir att jag blir tvungen att sätta mig in i alla undersystem för att driva allt framåt. Nu sätter jag mig inte in i detalj hur undersystemen fungerar, speciellt inte undercentralerna till undersystemet.

Nå synd att du fick hoppa av, för min del känns det lite så att om jag får sparken så gör det inget. Jag får vila ut ett tag och får ett nytt jobb när jag är utvilad.

Nå som sagt jag är nyfiken på andras vardag och se om gräset är grönare. På sätt och viss tycker jag systemintegration är bland det roligaste och drömmen vore att få utveckla ett system till en flygplats centralstation etc. (spelutvecklare vore också coolt)

Permalänk
Medlem

Jobbar som SysOp på ett finansbolag.

Har hand om interna-it'n tillsammans 4 andra, vi är va 300 pers totalt på arbetsplatsen.

Sköter alla interna system som inte har direktkontakt mot våra kunder men alla labb och testmiljöer.
Vi jobbar med Windows och Linux till klienterna och RHeL / Ubuntu / Windows Server på serversidan.
Allt sker i 3 olika kluster av VMWare.

Fördelar:
Många olika arbetsuppgifter i lagom tempo, mycket arbete under eget ansvar aldrig mer än 8 timmar om dagen om man inte kör beredskap (var femte vecka) då man ska vara tillgänglig 24/7, bra betalt.

Nackdelar:
Kan bli lite dötid om man inte har något projekt att gräva ned sig i.

Jobbade tidigare som konsult i många år och det hade fler nackdelar än fördelar enligt mig. Man visste aldrig hur en arbetsvecka skulle se ut, vilken kund man skulle träffa osv. Dessutom pissigt betalt.
Blev dessutom utbränd och sjukskriven i ca 4 månader för några år sedan. Så det var väl det bästa val jag gjort, att arbeta mig bort från sådana tjänster.

Permalänk
Inaktiv

@Kalasis: Det låter rätt så bra arbete, jobba emot en specifik kund gör att man kan få en helt annan ro. Det beror såklart på arbetsgivare, men det blir en helt annan kostnad för denna. Då många av oss konsulter kostar kunden nästan det dubbla.
För ni som är studenter så visst är högskolan tuff, labbarna och projekten kan kännas tuffa och läraren kan ställa höga krav, men hade ni gjort samma sak i arbetslivet så ska ni faktura 40-60 tusen i veckan för det.

Nackdelen med att jobba emot en specifik kund är dock att man kan bli instängd om den kunden bara jobbar med en produkt och kanske en gammal version av denna. Fast fördelen att slippa bli utbränd kunna ha ett socialt liv utanför jobbet väger tungt.

Nå vad rekommenderar du för utbildning för att jobba med det du jobbar som?

Skrivet av Kalasis:

Jobbade tidigare som konsult i många år och det hade fler nackdelar än fördelar enligt mig. Man visste aldrig hur en arbetsvecka skulle se ut, vilken kund man skulle träffa osv. Dessutom pissigt betalt.

Amen, nu finns det vissa som har bra betalt, jag är dock ej en av dem. Annars är det precis som du säger, jag vet inte ens vad jag ska göra imorgon, jag har allt arbete men det kan prioriteras om.

*edit*
Generellt inom IT tror jag bland det bästa är för de som vill ha ett gött liv privat att hitta en arbetsgivare som har gott om pengar och vill satsa inom IT. Detta behöver i sin tur inte att det är så bra ändå, men jag tror generellt att vi konsulter emot samma företag har det tuffare.

Detta jag nämnde med instängd om man bara jobbar emot en kund är något fler kunder har tänkt på och använder som argument för att outsourca. Då t.ex. vi konsulter kan föreslå en lösning och säga att vi har testat lösningen hos en annan så vi vet att den fungerar.
(vi kommer dock in i vem som äger lösningen här, göra en lösning åt en kund där den får betala allt och sedan ctrl + c, ctrl v till en konkurrent är ej så uppskattat.

Men inom de branscher jag har varit i kontakt har företagen som har gjort lösningar återanvänd dessa i hur många projekt som helst, i princip hur som helst. (hur korrekt det nu är)

*Edit*
Systemintegratör som jag är så kan man jobba emot ett företag eller emot flera. Traditionellt sett har dessa personer varit främst inhouse, men det blir allt vanligare med såna som mig som kanske jobbar emot 10 olika kunder på ett år. (mycket är såklart samma hos alla)

Permalänk
Medlem

Jag jobbar inte inom IT utan är konsult inom el. Känner igen dina beskrivningar på hur konsultarbetet fungerar men krav på 100% debiteringsgrad låter galet. Arbetsgivaren vill ju såklart tjäna mycket men 1000 kr (vilket är sjuk timdebitering ligger på 750kr) är 160 000 kr i månaden. Om du har kass lön tror jag ändå inte arbetsgivaren går back på dig vid så lågt som 60 000. Eller kan du förklara?

Permalänk
Medlem

Jag jobbar som IT/Nätverkssäkerhetstekniker.

Jobbar främst med Checkpoint(enterprise firewall), Cisco ASA(Firewall), Cisco LAN/WLAN och med F5BIG-IP. Blir även en del Windows Server och Linux/Unix.

Tempo varierar då vissa veckor betyder mycket slit och andra veckor hinner man med en del slösurf.

Vi är 14st i vårt team som har hand om en miljö på runt 1000 servrar och 720 användare över två länder. Ett gäng brandväggar och annan infrastruktur.

Fördelar: Otroligt kunskapsgivande. Det är ofta man måste lära sig nya saker för att få till en ny lösning som ska till. Att kunna titta i systemet och se att allt går som på räls, det är en bra känsla!

Nackdelar: Applikationsansvariga som inte har en susning om deras egen applikation. Men har antagligen ändå högre lön än dig själv. Mjukvaruutvecklare som inte ens kan vad de gör. Vet inte ens vilken IP-adress deras server har. Även dessa har nog högre lön än dig.

Men trots det så skulle jag inte vilja jobba i någon annan branch!

Visa signatur

Chassi: Cooler Master MasterBox NR200P Kylning: NZXT Kraken Z63 PSU: Corsair SF750
CPU: AMD Ryzen 5800X GPU: ASUS RTX 3080 TUF Gaming OC V2
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200Mhz MOBO: Asus ROG STRIX B550-I GAMING
SSD:
Samsung EVO 970 500GB SDD2: Samsung EVO 970 500GB
Övrigt: Iqunix F60, Logitech G Pro Superlight, LG 34GN850-B, ModMic, Beyerdynamic DT 770 Pro

Permalänk
Medlem

re

@anon159643:

Det är väl rätt ovanligt att systemleverantörer/integratörer själva sitter och sätter upp miljöerna hos kunder?
När vi får nya system sätter vi upp allt enligt kravspec från leverantörerna i vår miljö.

Vanligtvis brukar många systemleverantörer inte ha sån stor koll så är man duktig inom virtualisering/databas/appdelivery så kanske det är en fördel med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

@Kalasis: Det låter rätt så bra arbete, jobba emot en specifik kund gör att man kan få en helt annan ro. Det beror såklart på arbetsgivare, men det blir en helt annan kostnad för denna. Då många av oss konsulter kostar kunden nästan det dubbla.
För ni som är studenter så visst är högskolan tuff, labbarna och projekten kan kännas tuffa och läraren kan ställa höga krav, men hade ni gjort samma sak i arbetslivet så ska ni faktura 40-60 tusen i veckan för det.

Nackdelen med att jobba emot en specifik kund är dock att man kan bli instängd om den kunden bara jobbar med en produkt och kanske en gammal version av denna. Fast fördelen att slippa bli utbränd kunna ha ett socialt liv utanför jobbet väger tungt.

Nå vad rekommenderar du för utbildning för att jobba med det du jobbar som?

Amen, nu finns det vissa som har bra betalt, jag är dock ej en av dem. Annars är det precis som du säger, jag vet inte ens vad jag ska göra imorgon, jag har allt arbete men det kan prioriteras om.

*edit*
Generellt inom IT tror jag bland det bästa är för de som vill ha ett gött liv privat att hitta en arbetsgivare som har gott om pengar och vill satsa inom IT. Detta behöver i sin tur inte att det är så bra ändå, men jag tror generellt att vi konsulter emot samma företag har det tuffare.

Detta jag nämnde med instängd om man bara jobbar emot en kund är något fler kunder har tänkt på och använder som argument för att outsourca. Då t.ex. vi konsulter kan föreslå en lösning och säga att vi har testat lösningen hos en annan så vi vet att den fungerar.
(vi kommer dock in i vem som äger lösningen här, göra en lösning åt en kund där den får betala allt och sedan ctrl + c, ctrl v till en konkurrent är ej så uppskattat.

Men inom de branscher jag har varit i kontakt har företagen som har gjort lösningar återanvänd dessa i hur många projekt som helst, i princip hur som helst. (hur korrekt det nu är)

*Edit*
Systemintegratör som jag är så kan man jobba emot ett företag eller emot flera. Traditionellt sett har dessa personer varit främst inhouse, men det blir allt vanligare med såna som mig som kanske jobbar emot 10 olika kunder på ett år. (mycket är såklart samma hos alla)

Jag har ingen relevant IT-utbildning, är skolad ljudtekniker i botten och har jobbar med tv-produktion innan jag började med IT för 8 år sedan.
Har inte gått några kurser utan är helt självlärd, dock pillat med datorer sedan jag var liten palt, nu är jag 34.

Windowsbiten var lätt att konvertera klient till server, värre var det att gå från GUI till CLI under Linux.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Ptah:

Jag jobbar inte inom IT utan är konsult inom el. Känner igen dina beskrivningar på hur konsultarbetet fungerar men krav på 100% debiteringsgrad låter galet. Arbetsgivaren vill ju såklart tjäna mycket men 1000 kr (vilket är sjuk timdebitering ligger på 750kr) är 160 000 kr i månaden. Om du har kass lön tror jag ändå inte arbetsgivaren går back på dig vid så lågt som 60 000. Eller kan du förklara?

Väldigt mycket overhead som åker runt sverige och bor på olika fina hotell och äter god mat, ibland är det fastprisprojekt som går skit och vi andra ska generera överskott till. Det finns folk som jobbar med förstudier, utveckling av produkter, lära upp nya arbetare etc. När arbetarna blir riktigt duktiga så säger de f-ck it och startar eget, typ alla riktigt grymma jag känner har gjort så inom min bransch. Så jag är lägst ner i hierarkin, de pengarna jag drar in ska försörja så himla mycket.

Skrivet av murzoo:

Vi är 14st i vårt team som har hand om en miljö på runt 1000 servrar och 720 användare över två länder. Ett gäng brandväggar och annan infrastruktur.

När jag läste CCNA i högskolan så oj vad tråkigt det var, nu i efterhand skulle jag nog ha faktuersat på detta område kring nätverk.

Skrivet av murzoo:

Nackdelar: Applikationsansvariga som inte har en susning om deras egen applikation. Men har antagligen ändå högre lön än dig själv. Mjukvaruutvecklare som inte ens kan vad de gör. Vet inte ens vilken IP-adress deras server har. Även dessa har nog högre lön än dig.

Hehe.
Jag känner igen detta så det inte är klokt, men min upplevelse är att precis ingen vet vad vi håller på med. (inkl jag själv)

Skrivet av raGGGe:

@Johan86c:

Det är väl rätt ovanligt att systemleverantörer/integratörer själva sitter och sätter upp miljöerna hos kunder?
När vi får nya system sätter vi upp allt enligt kravspec från leverantörerna i vår miljö.

Vanligtvis brukar många systemleverantörer inte ha sån stor koll så är man duktig inom virtualisering/databas/appdelivery så kanske det är en fördel med.

Beror på vilka system man pratar om. Inom Scada är så det ytterst sällan att inhouse har kompetensen som krävs för att sätta upp miljön och jag har ändå varit på företag med omsättning på någon miljard om året. Däremot är det ofta någon ren IT person som gör allt inom nätverk.
Så jag har satt upp servrar med Esxi på stora företag och vi vill såklart ha helt egna hårdvaror skilda från andra. (serverar, san etc)

*edit*
Jag vet ett kommunalt ställe som det i kravdokumenten står att man själv ej får göra något med servrarna själv, problemet är bara det att det kommunala stället har ingen som har kompetensen att gör det som den ska göra. Vilket innebär att alla aktörer får tillstånd att skita i vad som står i kravdokumenten och gör det själv, detta tills den dagen då de hittar någon.
Detsamma känner jag till med besiktning av arbete, i kravdokumenten står det att det måste godkännas av en besiktningsman och detta dokument ska arkiveras, problemet är bara det att de heller inte har någon som har kompetens att göra detta, så alla får tillstånd att göra en egenkontroll istället.

*edit2*
För ni som jobbar inom nätverk, tänk att ni tar fram en ITlösning för en skola och sedan ska anställda på skolan besikta lösningen, problemet är bara det att skolan enbart har helt vanliga lärare för årkurs 1-3 och ingen it-personal alls. Så eran förfrågan går runt bland lärarna, vaktmästaren, lokalvårdaren tills rektorn skickar tillbaka där den säger gör en egentest och sedan driftsätt lösningen.
Att anlita någon extern så är lösning som komplex så det tar för lång tid för denna att sätta sig in i vad den ska godkänna.

Skrivet av Kalasis:

Jag har ingen relevant IT-utbildning, är skolad ljudtekniker i botten och har jobbar med tv-produktion innan jag började med IT för 8 år sedan.
Har inte gått några kurser utan är helt självlärd, dock pillat med datorer sedan jag var liten palt, nu är jag 34.

Windowsbiten var lätt att konvertera klient till server, värre var det att gå från GUI till CLI under Linux.

Just detta med inget Gui har jag hört flera sagt att man brukar köra på linuxservrar.
Och utbildning är som sagt bara ett sätt att lära sig saker på, det känns dock svårare då man behöver visa upp vad man kan.

Jag har haft folk från högskola på intervju som har sagt att det allra roligaste ämnet de hade var plc. Jag ställde då en enkel fråga som vilket fabrikat var det på plc hade de programmerat? De mindes inte, jag frågade vilka språk kodade de? Detta mindes inte det heller. Och min följdfråga var typ, vad minns ni då om plc?
För ni som ej har jobbat med plc, ersätt plc med bil. Att säga att ens största intresse är bilar utan att kunna ett enda bilmärke eller veta om bilen som de körde var en automat eller manuell är lite goddag yxskaft över det hela.

-Min poäng i att med utbildning så kan man vara kass och få jobb, utan utbildning så gäller det att kunna något. (de jag pratar om jobbar hos en konkurrent idag)

Permalänk
Medlem

re

Skrivet av anon159643:

Beror på vilka system man pratar om. Inom Scada är så det ytterst sällan att inhouse har kompetensen som krävs för att sätta upp miljön och jag har ändå varit på företag med omsättning på någon miljard om året. Däremot är det ofta någon ren IT person som gör allt inom nätverk.
Så jag har satt upp servrar med Esxi på stora företag och vi vill såklart ha helt egna hårdvaror skilda från andra. (serverar, san etc)

*edit*
Jag vet ett kommunalt ställe som det i kravdokumenten står att man själv ej får göra något med servrarna själv, problemet är bara det att det kommunala stället har ingen som har kompetensen att gör det som den ska göra. Vilket innebär att alla aktörer får tillstånd att skita i vad som står i kravdokumenten och gör det själv, detta tills den dagen då de hittar någon.
Detsamma känner jag till med besiktning av arbete, i kravdokumenten står det att det måste godkännas av en besiktningsman och detta dokument ska arkiveras, problemet är bara det att de heller inte har någon som har kompetens att göra detta, så alla får tillstånd att göra en egenkontroll istället.

Följd fråga lämnar ni över allt till kundens drift när allt är uppe och rullar sen eller sköter ni sånt själva?

Det jag hatar mest är när man får saker överlämpade till sig själv när man inte fått vara med i projektet från början (helt ok om det finns vettig dokumentation såklart).

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av raGGGe:

Följd fråga lämnar ni över allt till kundens drift när allt är uppe och rullar sen eller sköter ni sånt själva?

Det jag hatar mest är när man får saker överlämpade till sig själv när man inte fått vara med i projektet från början (helt ok om det finns vettig dokumentation såklart).

Det är upp till kund att bestämma och det är en ren kostnadsfråga, min upplevelse är att allt fler vill ha mindre dokumentation då denna kostar pengar att skapa.
Nu använder man generella verktyg och många kunder vill undvika speciallösningar så mycket som det går, då det bara blir dyrt att sätta sig in i detta.

Det absolut vanligaste jobben jag gör är uppgradering av befintliga system, där ibland kund själv underhåller och lägger till nya sidor.

Angående dokumentation så är den alltid bra, jag själv gillar att det även finns en enkel dokumentation. Jag vet projekt där det finns dokumentation till den förbannelse, typ 95% av all information är sånt som för en själv är helt oväsentligt.

För att ta ett exempel säg en driver emot en hårdvara. Informationen som vanligt folk behöver ha är hur installerar och konfigurerar och felsöker man denna, detta skrivit tydligt så alla fattar.

Men ibland finns enbart dokument som är gjorda för driverutvecklare om hur de konstruerade denna och hur man i källkoden kan ändra olika saker etc. Och informationen blir helt obegriplig för vanligt folk. Och detta beror delvis på att ingen har betalat för att skapa en vanlig enkel guide.

*edit*
Fastighetsbranschen (HVAC -> ventilation, värme och kyla) är annars ett exempel på ett område där i kravdokumenten står att x ska ingå och det ska fungera på ett visst sätt, när det i verkligheten tillkommer hur mycket andra underförstådda krav som helst. Men de flesta jobbar enbart inom denna bransch och då lär man sig.
Och som med allt så är saker mer komplicerade än vad man tror, fastighet(HVAC) är betydligt mer styrning än vad man skulle tro och jag tycker det börjar bli riktigt sjukt.

Permalänk
Medlem

Apropå utbildning, har haft hand om nyexade personer från div efter gymnasiala utbildningar, högskolor, universitet där jag gått som mentor under deras inskolningsperiod och blivit mörkrädd ett par gånger. Vissa har t.ex aldrig varit inne i ADUC eller hållit på med GPO'er ÖHT. Dock kan de ha väldigt fina cert från MS gällande installation och underhåll av Windows Server.
Men tycker det går lite långt när man får visa hur man lägger till personer i OU samt grupper.

Visst, det kan ju ta ett tag innan man blir klar över hur hela strukturen ser ut i ett företag, men basala saker vad gäller drift och underhåll vore ju att föredra efter 2-5 års utbildning.

Dessutom har jag märkt att många är rädda för att göra fel och inte vågar testa sig fram.
Som sagt jag har jobbat som konsult tidigare och mycket av det jag fick i uppdrag var sådant som jag aldrig sysslat med tidigare, mycket av det iallafall. Att sätta upp ett RDS-kluster var svårare än jag trodde men när man väl förstod hur allt satt ihop var det väldigt enkelt.

Min största hobby just nu är deployment och automation, kan MDT/WDS på mina tio fingrar men har ännu inte vågat ge mig in på SCCM. Har dock planer på att dra upp en testmiljö i labb med egen domän för att komma igång. Verkar vara bästa vägen att gå för att se hur mycket som är likt. Här är det främst underhållet av klienter jag vill åt och speciellt nu när vi är på väg mot Win10 som klient-os.
Har blivit lovad kurs i detta samt påbyggnadskurs i Powershell.

Permalänk
Medlem

re

@anon159643:

Den dokumentation jag uppskattar som ska förväntas drifta system är rätt grundläggande.

Namn på servrar och vad dom gör.
Filflöden vart hämtas skickas filer och vart förväntas som ligga.
Vilka SVC konton används och till vad.
Loggfiler.

Bonus

Kända fel och hur man löser dom enkelt.

Permalänk
Medlem

Helt annorlunda tänk än de ställen jag arbetat på. Konsult blir man i princip bara när man är tillräckligt duktig för att inte behöva någon hjälp. Ju mer jag drar in och fakturerar ju mer i lön får jag. Att betala för andras okunskap och misstag låter inte som någon bra struktur. Klart de ska finnas utrymme för utbildning och upplärning men den kunskapen får arbetare skaffa sig innan man börjar som konsult.

Permalänk
Medlem

Jag planerar att läsa till systemvetare på Göteborgs universitet till hösten.

Någon på Sweclockers som läser/läst liknande utbildning eller jobbar inom detta område som kan komma med lite positiva och negativa aspekter kring detta?

Någon som läst vidare efter examen?

Vill inte hijacka tråden! Vill bara veta lite mer om detta yrke utifrån TS frågeställning.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

ASUS ROG Strix G15 G513QM | Pixel 7

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av raGGGe:

@Johan86c:

Den dokumentation jag uppskattar som ska förväntas drifta system är rätt grundläggande.

Namn på servrar och vad dom gör.
Filflöden vart hämtas skickas filer och vart förväntas som ligga.
Vilka SVC konton används och till vad.
Loggfiler.

Bonus

Kända fel och hur man löser dom enkelt.

Namn på servrar och vad de gör kräver varenda vettig kund, de vill ej köpa en lösning som innebär stora problem om de tvingas byta leverantör.
Att sedan IT på företaget får denna information beror lite på, kör de på ett eget internet subnät så behövs det ej, delar de ip-adresser med andra inom samma subnät så ska de självklart från IT får plocka ut godkända ip-adresser och där varje sak sak beskrivas.

Skrivet av Ptah:

Helt annorlunda tänk än de ställen jag arbetat på. Konsult blir man i princip bara när man är tillräckligt duktig för att inte behöva någon hjälp. Ju mer jag drar in och fakturerar ju mer i lön får jag. Att betala för andras okunskap och misstag låter inte som någon bra struktur. Klart de ska finnas utrymme för utbildning och upplärning men den kunskapen får arbetare skaffa sig innan man börjar som konsult.

Och det är nästan helt omöjligt att ens hitta juniorer idag. Och seniora som jag nämnde startar eget och gör lite som de själv vill.
Nu är jag inte en traditionell konsult, företag anlitar mig för att göra lösningar, jag gör lösningar från mitt kontor och ytterst sällan besöker kund. (vilket bara blir vanligare och vanligare)

Skrivet av El1min4tor:

Jag planerar att läsa till systemvetare på Göteborgs universitet till hösten.

Någon på Sweclockers som läser/läst liknande utbildning eller jobbar inom detta område som kan komma med lite positiva och negativa aspekter kring detta?

Någon som läst vidare efter examen?

Vill inte hijacka tråden! Vill bara veta lite mer om detta yrke utifrån TS frågeställning.

Skickades från m.sweclockers.com

https://www.flashback.org/t1346114
http://ait.gu.se/utbildning/Program/systemvetenskap/om-progra...

Min personliga åsikt flummigt program, sakerna ni lär er är säkert bra, men var får ni jobb efteråt? Hos oss hade ni inte fått det. Orsaken är främst för lite programmering.

Nå jag är lite inom fel bransch för att säga bu eller bä om programmet, kolla i alla fall upp programmet riktigt noggrant. Väldigt många när de väljer program har en helt fel uppfattning om vad programmet lär ut. Systemvetarprogrammet utbildar t.ex inte systemutvecklare, vill man bli det så får man läsa mycket extra. (går såklart även göra på friden)
Något rykte jag har hört är att många projektledare har denna utbildning som bakgrund, men jag är mycket osäker på detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

https://www.flashback.org/t1346114
http://ait.gu.se/utbildning/Program/systemvetenskap/om-progra...

Min personliga åsikt flummigt program, sakerna ni lär er är säkert bra, men var får ni jobb efteråt? Hos oss hade ni inte fått det. Orsaken är främst för lite programmering.

Nå jag är lite inom fel bransch för att säga bu eller bä om programmet, kolla i alla fall upp programmet riktigt noggrant. Väldigt många när de väljer program har en helt fel uppfattning om vad programmet lär ut. Systemvetarprogrammet utbildar t.ex inte systemutvecklare, vill man bli det så får man läsa mycket extra. (går såklart även göra på friden)
Något rykte jag har hört är att många projektledare har denna utbildning som bakgrund, men jag är mycket osäker på detta.

Om systemvetenskap är vettigt eller inte beror ju på vad man vill jobba med. Det finns många jobb för systemvetare, men om man vill bli utvecklare så finns det ju mycket bättre utbildningar. Systemvetare går mer och konsult och projektledarhållet än utvecklare, även om det går att bli utvecklare. Här i linköping så kan man läsa utvecklare som inriktning, då läser man en termin utveckling utöver de 2 programmeringskurserna som vi har i programmet annars. Men det är fortfarande inte så mycket prog

Visa signatur

Speldator: i5 4670k stock | 8GB ram | Asus Z87-plus | Xonar Essence STX | SSD: Intel g2 , Samsung 830 256gb | R9 290 Tri-x | Define R4| Win 8 | Noctua nh-u12p | Qpad Mk-50
marinlik.wordpress.com/ Min blogg för nedbrytning av spel och diverse andra artiklar om NFL
500px.com/niclasbrundell

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Namn på servrar och vad de gör kräver varenda vettig kund, de vill ej köpa en lösning som innebär stora problem om de tvingas byta leverantör.
Att sedan IT på företaget får denna information beror lite på, kör de på ett eget internet subnät så behövs det ej, delar de ip-adresser med andra inom samma subnät så ska de självklart från IT får plocka ut godkända ip-adresser och där varje sak sak beskrivas.

Och det är nästan helt omöjligt att ens hitta juniorer idag. Och seniora som jag nämnde startar eget och gör lite som de själv vill.
Nu är jag inte en traditionell konsult, företag anlitar mig för att göra lösningar, jag gör lösningar från mitt kontor och ytterst sällan besöker kund. (vilket bara blir vanligare och vanligare)

https://www.flashback.org/t1346114
http://ait.gu.se/utbildning/Program/systemvetenskap/om-progra...

Min personliga åsikt flummigt program, sakerna ni lär er är säkert bra, men var får ni jobb efteråt? Hos oss hade ni inte fått det. Orsaken är främst för lite programmering.

Nå jag är lite inom fel bransch för att säga bu eller bä om programmet, kolla i alla fall upp programmet riktigt noggrant. Väldigt många när de väljer program har en helt fel uppfattning om vad programmet lär ut. Systemvetarprogrammet utbildar t.ex inte systemutvecklare, vill man bli det så får man läsa mycket extra. (går såklart även göra på friden)
Något rykte jag har hört är att många projektledare har denna utbildning som bakgrund, men jag är mycket osäker på detta.

Jag läste systemvetenskap. Flummiga kurser som du säger och finns garanterat bättre utbildningar. Dock fick jag och alla som var någorlunda seriösa på utbildningen jobb direkt. Men utbildningen har låga intagningspoäng vilket lockar en del puckon.

Visa signatur

[Asus P5Q-E] [Q6600 G0 @ 3,6 ghz] [Scythe Yasya] [Gigabyte Gtx 460 1gb] [4x2 Gb Kingston HyperX PC8500] [OCZ ModXstream Pro 700 W ] [Crucial M4 128 gb ]
HTPC - AMD Athlon X2 5050e - M4N78-VM - Kingston HyperX 2 GB - Seagate 7200.12 1 TB - Seagate Green SATA III 2TB

Permalänk
Inaktiv

@Marinlik:
Ok, ja det stämmer. Olika personer är bra på olika saker och det behövs olika kompetenser. Är man bara medveten vad ens val innebär så är det lugnt.
För min egen del fokuserade jag på mikrodatorer, men har i arbetslivet inte programmerat en enda sådan. Idag kanske jag skulle ha valt ett annat fokus och bytt ut mikrodatorn emot nätverkskurser.

Jag hittade annars en tråd i swelockers om systemvetarprogrammet som kan vara intressant för de som tänker läsa den: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1352835-systemvetenskap...