Permalänk
Medlem

Projektor-råd, större lokal

Vi funderar på att skaffa projektor och duk till Byalagets lokal, men vad ska vi köpa?

Användningsområden kommer bli från enkla presentationer till filmvisning, troligtvis kommer den användas tämligen sparsamt

Lokalen ser ut så här, ca 10 x 8 m golvyta, 3 dubbel-fönster i söderläge, mörkläggningsgardiner finns inte, men kan såklart monteras

Filmduken tänker vi oss en motordriven ~200" som hänger ner från scentaket, så något mörkare just där
Med tanke på lokal/användning antar jag att en ljusstark, >3000ANSI, projektor behövs, men vad mer ska vi tänka på?

Byalagets ekonomi tillåter inga superdyra grejer...

Tacksam för alla råd!

Permalänk
Medlem

Fäste för tak montering och kablar. Den skall klara 1080p för filmer. DLP eller LCD teknik kan du fundera på vilken ni skall köra. Det finns massor av relativt billiga projektorer som klara 3000Ansi och 1080p bara börja kolla prisjakt.

Visa signatur

System: i5 10600K, Asus Z490-F, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz, SSD 256GB Samsung 830 & 1TB 860 EVO, ASUS TUF 3080, Noctua NH-U14S, Corsair RM850Xv2, Fractal Design Meshify C, LG 34GK950F.

Permalänk
Bildexpert 📺

Viktigast av allt för att lyckas är mörkläggning av de där fönstren. Annars kommer ni inte långt alls, särskilt i de förhållanden som den bilden är tagen.

200 tum är väldigt krävande att ljussätta med önskvärt resultat. 3000 specade lumen är sällan tillräckligt, särkilt när man går på vad som finns i budgetklass. Det är i praktiken betydligt mindre ljusflöde än så och ofta med kompromisser runt färgkvaliteten.

Det finns installationsprojektorer som har ett mer realistiskt förhållande mellan specifikation och faktiskt ljusflöde. Men det innebär också en annan budget, så "superdyrt" är ju en väldigt öppen fråga.

Permalänk
Medlem

Bilden är tagen en riktigt solig dag, med solen nästan i söderläge, så långt ifrån optimalt ur den synvinkeln... Mörkläggning är ju ganska enkelt att ordna, finns flera lösningar som inte kostar multum.

Kan man hålla kostnaden för allt till under 15000 vore det bra, men det kanske bara är önsketänkande? Med allt tänker jag proj, duk, kabel och fäste (antar det behövs <20m kabel och fästen kommer sitta i stålstång som går tvärs lokalen på ca 3 eller 7 m avstånd från tänkt dukplacering)

Permalänk
Medlem

Går kanske att klämma in det i den budgeten om du kan hitta ett begagnat kit på Blocket, t.ex.

Jag fick tag i motordriven 108" duk och 1080p-projektor(BenQ W1100) + fäste + kabel för ca 5500kr.

Om du dubblar det priset borde du kunna få tag i rätt bra grejer begagnat.

Visa signatur

Processor: Intel i7-13700K överklockad + EK vattenblock Moderkort: Asus Z790-E Strix Grafikkort: Nvidia RTX4090 FE + EK vattenblock RAM: G.Skill Trident DDR5 6400MHz CL32 Trident Z5 32GB Systemdisk: Samsung Evo 980 NVME 2TB M.2 Spel SSD: 2 x Kingston NV2 M.2 NVMe Gen 4 2TB Övrigt SSD: Crucial P3 4TB M.2 PCIe Gen 3 NVMe SSD Skärm: Dell Alienware AW3418DW 34" 3440x1440p G-Sync + Dell Alienware AW3423DW 34" 3440x1440p G-Sync Ultimate VR: Valve Index + FBT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blekfis:

Bilden är tagen en riktigt solig dag, med solen nästan i söderläge, så långt ifrån optimalt ur den synvinkeln... Mörkläggning är ju ganska enkelt att ordna, finns flera lösningar som inte kostar multum.

Kan man hålla kostnaden för allt till under 15000 vore det bra, men det kanske bara är önsketänkande? Med allt tänker jag proj, duk, kabel och fäste (antar det behövs <20m kabel och fästen kommer sitta i stålstång som går tvärs lokalen på ca 3 eller 7 m avstånd från tänkt dukplacering)

Det kommer nog bli kostsamt med en så stro motordriven duk.
Hade jag fått välja är ramspänd-duk att föredra. De två alternativen jag ser på bilden är antingen längst bak på scen, kanske svårt att se från sidorna? Alternativt på väggen mitt emot fönsterna. Då där inte är några permanenta stolar är det bara att ställa dem annan riktning när projen används.

Ska den tvungen vara så att ni kan rulla upp den tror jag att ni får kör på en man drar ner för hand. Ska den inte användas mycket blir det inte mycket till problem men ni kommer mest troligen få lite vågor i bilden.

Till infästning av projektorn kommer ni behöva pendla ner projektorn en bit ifrån tak. De som vi brukade göra på installationer med undertak var att göra en träplatta med samma mått som undetaksplattorna och sen lägga åvanpå den undertaksplattan vi ville fästa fästet i samt skära ett hål i undertaksplattan som var i storlek med fästet. Då kan ni bara dra fast fästet med skruvar och hela tyngde fördelas på undertakets reglar.
SMS brukade i alla fall innan ha massa bra fästen så kanske värt att kolla bland deras sortiment?

Angående bild anslutningar får ni tänka över vad ni vill ha. Vill ni dra ner mer än en källa? Tex hdmi och VGA, två hmdi, hdmi och DP? Hdmi har begränsad längd innan man måste sätta repeater, även vid vad som ska vara godkända längder kan laptops ibland ha problem med att orka få fram bilden till projektorn så man får kompletera med en ändå... Värt att ha i åtanke.
Vid punken där ni tänkte släppa ner kablarna rekomenderas att sätta någon form av uttag. Genom att göra detta skyddar man kablarna som går till projektorn så om något skulle slitas ut / förstöras kan man bara byta uttaget / kablen mellan utag och dator istället för de 20-30m som går hela vägen.

Jag ser en högtalare i bilden och gissar att ni ska koppla in ljudet till befintlig anläggning. Det borde räcka att ni drar fram en 2 rca - 2 rca som sen mest troligen går in i förstärkare alt mixer med två tele adaptrar.

Permalänk
Medlem

Funderingar fanns kring denna kombo:
Optoma HD141X, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=2759442
Multibrackets M Motorized Projection Screen Deluxe 16:10 226", http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1034711

Kanske bättre att lägga till en del och skippa lågbudget-prylarna..? Kanske går att hitta sponsorer med lite tur

Permalänk
Bildexpert 📺

@Blekfis: EN HD141X på 225 tum kommer att ge en bild som är precis som ditt user-name. Att lysa ut en fem meter bred 225-tumsduk i en dåligt mörklagd miljö kräver helt andra typer av produkter.

HD141X med flera är gjorde för en duk runt 100 tum med hyfsad mörkläggning. 225 tum är mer än fyra gånger så stor yta. Vi talar om något som i specifikation behöver nå över 6.000 lumen och gärna högre.

Permalänk
Medlem

Jag får nog mäta utrymmet för duken igen, för 5 meter lät ju inte helt rätt...när det skrivs ut så där...
Låter som jag blandat ihop några nuffror... :-\