Vad läser man på programmering i högskolor/universitet? Är de olika?

Permalänk

Vad läser man på programmering i högskolor/universitet? Är de olika?

Först jag vill att säga att jag är inte svensk man so det kan bli massa felor.

Jag är en gymnasieelev som ska gå årskurs 3 i augusti. Jag ska läsa webbutveckling , webbserverprogrammering och programmering 2.
Min programmeringslärare såg att jag måste läsa programmering 2 själv och att läsa java med direkt swing(tror jag så).

jag vet inte vilka språken används i webbutveckling och webbserverprogrammerings områdena, men jag tror efter gymnasiet ska jag läsa det programmeringsspråk som inte finns på högskola/universitets kurs.

Så mina frågor är:

1. Vilka språk brukar man läsa i högskolor/universitet på spelprogrammering/programmera programvaror?
2. Vilket språk rekommenderar ni att läsa på eget hand efter gymnasiet? Ska man läsa från bakgrund om även har man fått godkänd på programmering (java med direkt swing)2?
3. Är det omöjligt att bli programmerare om man inte går till yrkeshögskola/högskola/universitet efter gymnasiet? Kan man inte läsa själv för att bli programmerare?

Permalänk
Medlem

Varierar en hel del mellan programmen och olika högskolor likväl, framför allt hur stort fokus som läggs på de olika.
Kan mest svara för den utbildning jag går (högskoleingenjör datateknik vid LiU):
C++ - det första språk vi tog oss an och som kom att utgöra det primära under första året. Numera hålls dock en del av första kursen i ADA.
Assembler - sekundärt skulle man väl kunna säga under första året.
Java - inga kurser i det, men blev en del knackande i det nu i våras.
C - en hel del nu under våren under kurserna i integrerade system och operativsystemsprogrammering.
Utöver dessa så har vi även knackat SQL och VHDL under de första två åren, och i höst väntar bland annat C#.

Som jag tolkade det har du redan läst (eller kommer att läsa) Java, men generellt skulle jag säga att Java, C och C++ är alla rätt så lätta att komma in i om man kan ett av dem ordentligt, så fokusera på ett till en början och lär dig de andra när behovet uppstår. Vilket beror lite på. Min erfarenhet är att Java är lättare om man vill se resultat snabbt (och om du nu redan läst det en del, fortsätt med det), C bättre för förståelsen på en lågnivå och C++ för att komma in i objektorientering. Men skulle jag rekommendera något inför just min utbildning, ja då skulle jag nog säga C då det skulle ge en bra grund att bygga på, och då man får knacka C++ till förbannelse ändå, och Java kommer inte att kräva mycket omställning när du väl kan C++.

Omöjligt att bli programmerare utan högskoleutbildning är väl inte omöjligt på något sätt, men högskoleutbildningar ger så mycket mer än bara rena programmeringsspråkskunskaper. Genom laborationer och feedback på dessa lär du dig inte bara hur man kan göra, utan även hur man bör göra och hur man inte ska göra, samt varför. Dessutom ges du en stor mängd förståelse för allt runtomkring som annars lätt missas. Till sist får du en strukturerad och fokuserad lärprocess och dina kunskaper vidimerade vilket gör att tiden nedlagd är väl värt det.
Så, omöjligt? Nej! Är det ett sätt att göra det onödigt krångligt för sig själv utan att få ut något extra utav det? Ja.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

1: Tror det varierar lite från skola till skola, sedan har det betydelse vilken utbildning man går skulle jag gissa på.
Jag kommer till exempel läsa C++ när jag börjar civ.ing datateknik nu i höst.

2: Jag skulle tro att c++ eller c# är bra språk att läsa på egen hand.
Mycket beror på vad man vill jobba med också.
Vill du jobba med att utveckla appar till IOS/Android så är det Swift/Java som gäller.

3: Skulle säga att inget är omöjligt men du kommer aldrig få ett jobb på något större företag om du inte har en utbildning inom programmering.
Men det finns nog de personer som är självlärda och har kommit långt ändå.

Någon annan som har mer koll får gärna rätta mig om jag är helt ute och cyklar

Visa signatur
Permalänk
Medlem

När jag pluggade till civilingenjör i datateknik så använde jag C, C++, Java, Python, Lisp, Scheme, Ada, Pascal, Assembler, VHDL, SQL och säkert något mer också. Men den enda kurs jag läste där fokuset låg på språket i sig var en fördjupningskurs i C++, annars handlade kurserna om programmeringstekniker och inte på att lära sig ett språk.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av perost:

När jag pluggade till civilingenjör i datateknik så använde jag C, C++, Java, Python, Lisp, Scheme, Ada, Pascal, Assembler, VHDL, SQL och säkert något mer också. Men den enda kurs jag läste där fokuset låg på språket i sig var en fördjupningskurs i C++, annars handlade kurserna om programmeringstekniker och inte på att lära sig ett språk.

Pascal och Ada var det länge sedan du läste eller?

Jag instämmer annars med ditt råd, jag använde mängder med språk under min utbildning, pascal i gymnasiet o.sv. Men det viktiga är att lära sig programmera inte lära sig syntax.
Så mitt råd är fokusera på matte för denna kommer bli tuff på högskolan, sedan java är något de flesta läser. Angående sql så har jag börjat överge språket för entity framework, men de närmsta 20åren lär nog alla riktiga programmera ändå behöva sql så det är bra att lär sig.

Permalänk
Medlem

Som andra skrivit kan man ha en bra karriär som programmerare utan att ha läst vidare efter gymnasiet, men jag håller med om att man lär sig mycket annat på högskolan som är bra att ha för en lyckad karriär inom IT. Två saker speciellt:

Matte. Kanske inte känns direkt användbart men att läsa matte tvingar dig att vara noga och tänka igenom saker, vilket är väldigt bra för programmeringen. I början känns det bara jobbigt, men när du börjar läsa mer avancerade kurser är du tacksam att ha matten i bagaget.

Språk. I arbetslivet så behöver nästan alla dokumentera vad de gör eller skriva någon form av rapporter. Det får man också träning på i en högskoleutbildning. Speciellt eftersom du inte har så stark svenska kan det vara bra att läsa på högskolan så att du får träning i att skriva, och dessutom betyg som visar att du kan det. Betyg är inte allt, men för vissa jobb är det viktigt.

Angående språk så tror jag inte det är så viktigt vilka du läser, det som spelar roll är att du provat på olika språk. På många jobb behöver man ändå lära sig ett språk man inte är så insatt i.

Om du vill lära dig mer hemma så skulle jag säga Python, C++ eller C, beroende på vilken typ av programmering du är intresserad av. Men välj det som känns kul istället för det som är "bäst"!

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Jag är ingen expert, men enligt ryckten har jag hört att de flesta uni/högs har börja använda sig mesta delas av funktionell programmering som det de lär ut. Dock finns det ju alltid undan tag.

När jag plugga fick jag lära mig c++ som första språk sedan har under utbildning fick jag läsa mycket om hur program språk funkar (metoder för de olika osv) smat algorithmer och andra språk.

Tror det är följande språk jag använde under utbildningen:
VHDL, c, c++, java, (javascripte, php, sql (om det räcknas ens?)), R, python, och lite småt känt på några andra.

Det jag skulle säga är det som giviet mig mest av Uni är att lära sig läsa nya saker på egen hand, sedan annat som matte och hur man ska planera och utföra projekt på ett bra och givande sätt.

Visa signatur

Смерть -это решение всех проблем. Нет человека - нет проблемы
Comp1: Ubuntu 16.04 Comp2: Arch Linux
Comp3: Ubuntu Server 16.04 Comp4: Centos 6.5
Comp5: Linux mint 16 Comp6: Raspberry pi (olika OS hela tiden)
Phone: Motorola Google Nexus 6

Permalänk
Medlem

Vi läser i grund och botten Java och SQL. När man sedan gör egna projekt involveras också andra språk som php etc. Jag läser visserligen bara en kandidat men jag tycker det är bra att man fokuserar på ett språk (i vårt fall Java) för att sedan kunna använda kunskaperna för att lära sig andra språk vid ett annat tillfälle.

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"