Permalänk
Medlem

Vad steker ni i?

Vad använder ni i stekpannan vid matlagning, och varför föredrar ni just det alternativet?

Layout
Permalänk
Avstängd

bästa är väl att blanda olja och smör, för att inte oljan ska skvätta ner hela köket och dessutom så ger smör mer fylligare smak.

Permalänk
Entusiast

Olja - Raps/oliv.

Smör/margarin använder jag inte för att jag är riktigt lat och orkar inte skära av en klick varje gång jag är mitt uppe i att steka något
Jag kan dock blanda det med olja om något lite finare steks.

Flytande och färdigt steksmör känner jag instinktivt är för processat, huruvida den känslan är befogad eller inte vet jag ej.

Visa signatur

Den digitala högborgen: [Fractal Design Meshify C] ≈ [Corsair RM850x] ≈ [GeForce RTX 3080] ≈ [AMD Ryzen 7 7800X3D ≈ [Noctua NH-U14S] ≈ [G.Skill Flare X5 32GB@6GHz/CL30] ≈ [MSI MAG B650 TOMAHAWK] ≈ [Kingston Fury Renegade 2 TB] ≈

Permalänk
Medlem

"Stumpan, ta och beställ in två flaskor kristal och så kan du vaska dem."

Skickades från m.sweclockers.com

Redigerat in sammanhang /mod
Permalänk
Medlem

Flytande steksmör oftast (är väl lite olja i det också), då det är smidigt.

Stekte mycket i olja förr men tycker smör är bättre.

Men ibland är det ju olja också..

Givetvis i en gjutjärnspanna, inget annat !

Jobbar med plast varje dag och vill inte ha plast i min mat också

En bra skött gjutjärnspanna släpper bättre än en medioker teflonpanna alla dagar, många teflonpannor är ett skämt (när jag provat/lånat), skillnaden måste vara större för att jag skall kontaminera min mat med PTFE. För wook är väl teflon smidigt på sätt och vis.
Men skall man steka ett par goda nötköttsbitar vill man ha rejäl hetta och då är inte plast ett lämpligt material!

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Oftast rapsolja, ibland smör.
T.ex smör för plättar, omelett, fisk och kött.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Hälften olivolja och hälften flytande Becel. Är väl medveten om att man ska använda andra oljor för stekning men detta funkar bra för mig. Becel för att jag inbillar mig att det är bra för kolesterolet.

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem

Smör, Olivolja, Flytande Margarin, Rapsolja, Solrosolja, beror ju helt på vad man ska laga???

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

Beror ju helt på lämplig stektemp, tid och smak på det du ska laga. Men smör eller/och neutral matlagningsolja är det som används i min panna mest frekvent.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Define R3 | Asrock P67 PRO3 Rev B3 | I5 2500K@4,5GHz | Xigmatek Gaia | Corsair Vengeance LP 8GB 1866MHz | EVGA GTX 970 SSC | XFX core edt. 550W| Intel 320 120GB, Crucial MX100 256GB, WD caviar black 750GB

Permalänk
Medlem

Rapsolja eller smör. Olivolja tål tydligen inte att bli upphettad som jag förstått det.

Permalänk
Medlem

Smör, för det mesta. Om smör saknas blir det olja ibland.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bascule666:

Becel för att jag inbillar mig att det är bra för kolesterolet.

Det där är marknadsföring, och ingenting annat.

Gå till din vårdcentral och begär att få ett blodprov där de mäter dina blodfetter istället, om du är orolig.

Permalänk
Medlem

Steker nöt, kyckling och fläsk i rapsolja eller jordnötsolja, sen avslutar jag med att ösa med smör
Steker fisk i olivolja
Steker grönsaker i olivolja
Wookar i jordnötsolja
Rostar i torr panna

Olivolja och smör gillar inte höga temperaturer vilket krävs för tillagning av nöt, fläsk, kyckling, så det är bättre att göra stekandet i något som står pall för hög temperatur och sedan avsluta med något som smakar mer och/eller ger mer färg.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Det där är marknadsföring, och ingenting annat.

Gå till din vårdcentral och begär att få ett blodprov där de mäter dina blodfetter istället, om du är orolig.

Jag är inte orolig men med tanke på att prisskillnaden är försumbar kan jag lika gärna köra med Becel. Men visst marknadsföringen är antagligen överdriven.

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem

Min farfar gillade att steka t.ex. korvar i ister. Blev 93. Så var får man tag i prima ister idag?

Visa signatur

🖥️:Phanteks Evolv X | Ryzen 7 5800X3D | Noctua nh-d15 chromax.black | 8x Noctua NF-P14s Redux 1500 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | Kingston Renegade 32Gb 3600Mhz | Samsung 990 Pro | ASUS TUF 3080 12Gb | Cougar CM 700W | Acer XB27HU | Mionix Naos QG | CM Storm QuickFire TK MX Blue |

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Permalänk
Medlem

Smör är inte lika cancer framkallande som rapsolja, väldigt bra. kokosolja lite bättre, har inte koll på kostnaden, jämför med smör.

Visa signatur

R4 Titan, 5800x, 16 Gig , Dell U2410, G502 ,Philips HP 800 hörlurar, Ducky shine 3 cherry black, Nvidia 3070, Samsung 840 basic 250 GB, WD blue 1TB m2 SSD
"Where knowledge ends, religion begins." -- Benjamin Disraeli"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blofeld:

Stumpan, ta och beställ in två flaskor kristal och så kan du vaska dem.

Skickades från m.sweclockers.com

Aa vafan det är ju löning..

Permalänk

@orginallinus: Ister hittar jag på ica, har å andra sidan en mycket stor kvantum men kolla bland smör och grejjer, man kan missa det om man inte söker efter det

Visa signatur

| MB: ASRock Extreme 9 | CPU: i7-4790K | CPU-Kylare: Coolermaser Nepton 240M | GPU: SLI Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 3,5GB | PSU: Corsair RM1000 80+ Gold Certified | RAM: Corsair Vengeance 16GB 2x8GB 1600MHz | Lagring: Samsung 850 EVO 500GB | Chassi: BitFenix Colossus Window Blue | Skärmar: 3st VG248QE (144Hz), Samsung 42 Tum LED | Mus: Corsair RGB M65 | Tanjentbord: Corsair RGB K70 |

Permalänk
Medlem

Lagar knappt något som behöver fett att steka i, så det blir oftast ingen eller en skvätt vatten om det fastnar lite. En liten pöl rapsolja blir det om det ska lagas indiskt, då senapsfrön och hel spiskummin behöver het olja för att spricka och ge ifrån sig smak.

Permalänk
Medlem

Flytande margarin för det mesta, olja för kyckling.

Visa signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Permalänk
Medlem

olivolja, är inte tillräckligt intresserad i köket för att bry mig om vad jag steker i

Visa signatur

Min dator: Silent Base 600 | 1700X @ 3.9Ghz | MSI Gaming X 1080TI | RM750X | 512Gb M2 | 16Gb 3200mhz Ram | S34E790C @ 3440x1440
Tjejens dator: Define r4 | i5 3570k @ 4.2ghz | GTX Titan | 750w Supernova | 240gb SSD | 32gb ram
Citera/Tagga för svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av bAkewelle:

Smör är inte lika cancer framkallande som rapsolja, väldigt bra. kokosolja lite bättre, har inte koll på kostnaden, jämför med smör.

Kan du utveckla det där lite mer?

vad jag har hört så är tvärtom just Rapsolja bra då det tål hög temperatur, den "sotar" alltså inte vid vanlig stekning, tror det tålde högre temperatur än smör om jag inte minns fel. Rätta mig gärna.

Däremot typ olivolja var inte lika bra till stekning då det sotar redan vid relativt låg temperatur.

Visa signatur
Permalänk

Det beror ju helt på vad det är man ska steka.
Tex, grönsaker i olja, fisk i smör för att få den brynta smaken, raggmunkar I ister.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av saigon:

Däremot typ olivolja var inte lika bra till stekning då det sotar redan vid relativt låg temperatur.

Detta har jag då inte märkt av. Jag har aldrig lyckats förstöra olivolja, eller någon av de andra vanliga oljorna. Smör däremot.

Visa signatur

Moderkort: Asus P8P67 PRO REV B3 | CPU: Intel Core i5 2500K | GPU: GTX 980 DirectCU II 4GB |
PSU: 850W Gold

Permalänk

Som sagts ovan; det beror helt på vad som skall stekas, hur det skall stekas och vilken smak man vill ha.
Rykpunkt för olja finns här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vegetabilisk_olja

Standard matolja, som alla ser ner på , är en blandning av raps och solrosolja som ger en hög rykpunkt och därmed antagligen är en av de bästa oljorna att steka och fritera i. Men den har ju sin egen smak.

Själv tycker jag att olivolja och smör ger en fantastisk smak

Visa signatur

"Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win."

Permalänk
Medlem

Beror helt på vad. Fisk i smör. Grönt i olivolja. Vardagsskräp i raps. Ibland blandat.

Visa signatur

I/O-Master 5000 @ 77GHz - 512kb tvärlatensminne - VengeanceXtremeDeathboard Socket-666 - Radeon RV100 DDR

Permalänk
Medlem

Nu för tiden steker jag inget alls. Kan lika gärna slänga stekpannan Jag använde smör/margarin när jag fixade korven, köttbullarna och pannkakor. Nu för tiden blir det mest färdigmat som jag värmer upp i mikron.

Visa signatur

Coca Cola missbrukare Förbjuden dryck för mig pga diabetes
AMD älskare
Katt älskare

Permalänk
Medlem

Såg tråden på förstasidan och tänkte för mig själv, "gjutjärn såklart". Blev lite smått besviken när tråden i själva verket handlade om vad för medium folk steker i .

För min del är det mestadels smör men även Raps eller Olivolja, eller kombinationer av de tre. Beror helt på vad och hur något ska tillagas.

Visa signatur

Data Data

Permalänk
Inaktiv

Trodde verkligen inte att så många steker i smör? Trodde dom flesta steker i margarin av nån sort, vare sig det är flytande eller fast.

Permalänk
Medlem

Om jag har det hemma och det behövs så är det coccosfett.