Spridningskollen lägger ned

Permalänk

Du har en intressant debatteknik, Ozzed.

Du hänger upp dig på enstaka detaljer men struntar i resten av inlägget.

Skrivet av Ozzed:

Det är $0.0041 jag får i snitt. Något högre nu tror jag men det varierar. Som jag skrev tidigare i tråden blir det rätt feta summor om man har många streams, och då har jag inte ens ett särskillt "fett" avtal som mer etablerade artister har. Där har du lite fakta, så slipper du dra till med underdrifter i fortsättningen.

OK, jag läste i tråden hur sorgligt lite du fick, men orkade inte backa och leta efter det när jag svarade på ditt inlägg. Jag ber om ursäkt för att jag spred felaktigheter. Här föll jag på eget grepp.

Skrivet av Ozzed:

Vad är det för stollar till artister som inte finns på spotify idag? Visst... Det står det väl dem helt fritt att distribuera musiken på vilket sätt de vill, men... Föpackar de saker på ett sätt folk inte vill ha det på samt säljer det till ett pris som folk inte vill betala är det väl inte jättekonstigt att de inte får in kosing?

Vad ville du säga här? Skulle det bemöta att jag skrev att Rammstein och AC/DC inte fanns på Spotify och att det var en ny anledning till att man måste kopiera musik? Menar du att det är deras eget fel att deras musik kopieras? Så om vissa artister väljer att inte finnas på Spotify, rättfärdigar det att du kopierar deras musik? Frank Ocean finns på Spotify, men hans musik kopieras ändå. Är det OK eftersom Rammstein inte finns på Spotify?

Skrivet av Ozzed:

Sen spelar det inte roll principiellt om man har sin immaterialrättsliga produkt som huvudförsörjning eller inte. Antingen så är det så att folk förlorar pengar eller så gör de inte. Skillnaden är i så fall att vissa torrt konstaterar att inkomsterna från skapandet inte räcker som enda inkomst och därför skaffar inkomster på annat håll som komplement, medans andra tycker det är viktigare med de pengar de antar att de skulle ha tjänat om folk inte kunde piratkopiera.

Här får jag hålla med om att både musik- och filmbranschen gjort motstånd, velat hålla kvar vid det gamla och inte insett att det var dags för ett teknikskifte. Musikbranschen har genomgått en stor förändring med Spotify, iTunes. Film- och TV-branschen har inte kommit lika långt, men Netflix och HBO är en början.

Skrivet av Ozzed:

Nu vet jag inte vad din mjukvara kostar. Men ta t. ex Maya, Phptoshop, Audition och sådanna program. Kostar ofta uppåt 10 000Kr... Och används av många som inte betalar för det, det är ju så. Men OM det nu var så att man inte kunde piratkopiera programmet, tror du verkligen att så många fler än de som köper programmen idag skulle köpa dem? det tror inte jag.

Om kalle 12 år använder photoshop utan att betala så har inte Adobe "förlorat" 10 000Kr, eftersom Kalle helt enkelt inte har råd att köpa programmet. Förmodligen hade han då använt GIMP eller något annat gratisalternativ istället, så det går inte att prata om verkliga förluster på det sättet.

Det som däremot händer, som Adobe tjänar på, är att eftersom folk har Photoshop hemma, vill de kanske ha det på sin arbetsplats, och då betalar företaget. Där är det mer noga med att vara laglydig, eftersom man lätt får BSA på halsen annars. I det fallet har ju Adobe, genom den breda spridningen av Photoshop, faktiskt tjänat på piratkopieringen, så det är inte så svart eller vitt som vissa vill få det att låta.

* Nej, jag vet inte exakt vad programmen kostar, men poängen är att de ofta är för dyra för att hemanvändare skulle komma på tanken att köpa dem.

Jag har aldrig hävdat det finns ett 1-till-1-förhållande mellan en nedladdad piratkopia och en missad försäljning. Försök inte lägga de orden i min mun. Det är självklart att Adobe inte gått miste om en försäljning av Photoshop för att Kalle, 12år tankade ned en kopia. Men tror du inte någon av de just nu 3480 seeder/477 leechers PirateBay har på torrenten
Adobe Photoshop CC 2015 (20150529.r.88) (32+64Bit) + Crack skulle haft råd att köpa Photoshop Elements? Elements är den mer humant prissatta ($79) konsumentversionen av Photoshop. Den saknar en del funktionalitet, men i bland får man rätta munnen efter matsäcken.

Kommer inkomsttappet vägas upp av att Kalle senare kommer övertyga sin arbetsgivare att de skall köpa in Photoshop? Kanske, men jag är skeptisk. Om Kalle blir bilmeck eller golvläggare tror jag inte arbetsgivaren kommer se något behov av Photoshop. Om Kalle, som nu uppenbarligen har en estetisk ådra, blir AD på en reklambyrå, där hans tidigare erfarenhet av Photoshop vore en klar tillgång, är chanserna stora att de redan har Photoshop innan Kalle har börjat där. Jag håller med om att det inte är enbart svart eller vitt, men jag har svårt att se att Adobe faktiskt tjänat på piratkopieringen. Vore det inte bättre för Adobe om de fått sälja Elements till 5% av de som just nu kopierar Photoshop än att hoppas på den eventuella extraintäkt Kalle kan generera när han får jobb? Är inte detta ytterliggare en av dessa "sanningar" som florerar på pirat-sidan? Hur mycket forskning finns det som visar att Kalle drar in stålar till Adobe genom att kopiera Photoshop?

Skrivet av Ozzed:

Jag tror inte heller någon hävdat att fildelning inte är ett lagbrott, det står ju i lagboken att det är det. Frågan är ju snarare om det borde vara det, och om bolagen skall få fortsätta tviga folk att konsumera deras produkter på det sätt som bolagen själva vill. En viktig faktor i vilken annan marknad som helst är "efterfrågan". Levererar man inte det som efterfrågas, till ett pris som kunden är villig att betala, så får man inte sälja, och på en marknad där konsumenterna relativt riskfritt kan kringgå köp och ändå konsumera så känns det extra dumt att försöka tala om för kunderna att de måste konsumera på just det sätt som bilagen vill.

Inget annat marknadssegment har lagstadgad rätt att göra så och skulla sina förluster på olydiga kunder. "Anpassa dig efter kunden eller dö" gäller alla andra segment.

Nu lägger du ord i min mun igen. Har jag sagt att du måste vara en duktig konsument och fortsätta att köpa dina lagstadgade 24 CD-skivor om året? Det verkar i alla fall vara det du argumenterar emot.

Ditt resonemang om marknadsmekanismer funkar åt andra hållet också. Om inte tillräckligt många är villiga att betala för det de konsumerar kommer det inte längre vara lönsamt att producera filmer, TV-serier, musik eller programvara. Det gäller att hitta en balans som båda sidor kan leva med. Är din lösning på problemet att göra det lagligt att piratkopiera? Skulle det öka betalningsviljan hos piraterna?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Campaigner:

Faktiskt så blev jag lite nervös av dem. Kollade noga igenom listan o höll mig under radarn så länge.

Jag kan inte hålla med de flesta här att spridningskollen gjorde fel. Hur ska de liksom annars göra..?
Tror att det kommer nåt liknande fast större o starkare snart. USA pressade ju Sverige till den milda grad att polisen körder räder mot TPB så de fälldes i rätten så de kan nog få igenom nåt spridningskollen liknande också.

Hur de annars skulle gjort? Eftersom det är den civilrättsliga delen de är ute efter så vore det väl lämpligt om de lämnade in stämningsansökan på de personer som de tycker kränkt deras rättigheter. Att försöka avkräva pengar för något som det inte finns fastslagna bevis för helt utanför domstolsväsendet är maffiametoder, rakt av, på pricken.

Sen tycker jag väl personligen de borde låtit bli helt. Att det finns forskning de själva betalat för som visar att fildelning skadar dem väger lätt för de flesta. De borde istället fokusera på att erbjuda produkter som folk vill ha, på ett sätt som folk vill ha dem, till ett pris de är beredda att betala, precis som vilket annan bransch som helst får göra om de vill tjäna mer pengar.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Skrivet av Orisons:

Jag har svårt att riktigt förstå vart du vill komma med ditt resonemang, men jag förstår det som att du menar att det är lika enkelt att ladda ned olagligt som att använda de lagliga alternativen? Och att du gillar att ladda ned och kommer att göra det oavsett vilka alternativ som erbjuds?

Kanske du inte behöver installera något för att spela upp en video, men det finns andra saker än filmer att ladda ned. Menar du att du tycker att det är helt jämförbart att trycka in en skiva/ladda ned och skriva in en cd-key som att:
-kolla poster i hosts filen.
-kopiera *.dll filer till rätt katalog.
-Blockera specifika ip adresser i brandväggen.
-Blockera rätt program i brandväggen.
-Visa dolda filer för att hitta t.ex *.dat filer?
-Installera falska servrar för programaktivering
-Etc,etc

Så du menar att det finns öppna trackers utan invite som har, filmer som inte släppts på DVD i bra kvalité (altså inte cam)? Om det är så då har du nog rätt, då har jag missat något och du får gärna skicka en länk i PM. Jag har ofta varit med om att det saknas seeds, oftast är det ju då som du säger något mer sällsynt, men som jag vet finns att köpa lagligt. Det är klart att man då måste ha ett bredare kulturellt intresse än senaste "Big bang theory"

Kan du ge något exempel på en Serie/film som du skulle ladda ned som inte faller under "alla filmer/serier som finns"?

Tror visst att medelsvenssons laddar ner, senast jag såg några siffror så var det mer än en miljon personer som laddade ned upphovsrättsskyddat material i Sverige. Herregud min Mamma har laddat ned Mp3 låtar och hon kan inte ens installera ett program.

Tycker inte att det är mycket i ditt inlägg som visar på att det är enklare att ladda ned piratversioner än att köra lagligt.

varför skulle de va svårt att hitta trackers som e öppna med film med bra kvalitet allt som kommer upp på en stängd tracker är uppe inom en timme på en öppen räcker att söka på TPB eller andra ..
tex tar man ner walkng dead så tar man ju för de första inte ner det på en svensk tracker utan går på nån i USA eller likande
då har du den bara en timme efter de visats i USA... och de finns många öppna trackers där ute man behöver bara googla på filmen/serien och torrent så hittar man de man söker

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Du har en intressant debatteknik, Ozzed.

Du hänger upp dig på enstaka detaljer men struntar i resten av inlägget.

OK, jag läste i tråden hur sorgligt lite du fick, men orkade inte backa och leta efter det när jag svarade på ditt inlägg. Jag ber om ursäkt för att jag spred felaktigheter. Här föll jag på eget grepp.

Vad ville du säga här? Skulle det bemöta att jag skrev att Rammstein och AC/DC inte fanns på Spotify och att det var en ny anledning till att man måste kopiera musik? Menar du att det är deras eget fel att deras musik kopieras? Så om vissa artister väljer att inte finnas på Spotify, rättfärdigar det att du kopierar deras musik? Frank Ocean finns på Spotify, men hans musik kopieras ändå. Är det OK eftersom Rammstein inte finns på Spotify?

Här får jag hålla med om att både musik- och filmbranschen gjort motstånd, velat hålla kvar vid det gamla och inte insett att det var dags för ett teknikskifte. Musikbranschen har genomgått en stor förändring med Spotify, iTunes. Film- och TV-branschen har inte kommit lika långt, men Netflix och HBO är en början.

Jag har aldrig hävdat det finns ett 1-till-1-förhållande mellan en nedladdad piratkopia och en missad försäljning. Försök inte lägga de orden i min mun. Det är självklart att Adobe inte gått miste om en försäljning av Photoshop för att Kalle, 12år tankade ned en kopia. Men tror du inte någon av de just nu 3480 seeder/477 leechers PirateBay har på torrenten
Adobe Photoshop CC 2015 (20150529.r.88) (32+64Bit) + Crack skulle haft råd att köpa Photoshop Elements? Elements är den mer humant prissatta ($79) konsumentversionen av Photoshop. Den saknar en del funktionalitet, men i bland får man rätta munnen efter matsäcken.

Kommer inkomsttappet vägas upp av att Kalle senare kommer övertyga sin arbetsgivare att de skall köpa in Photoshop? Kanske, men jag är skeptisk. Om Kalle blir bilmeck eller golvläggare tror jag inte arbetsgivaren kommer se något behov av Photoshop. Om Kalle, som nu uppenbarligen har en estetisk ådra, blir AD på en reklambyrå, där hans tidigare erfarenhet av Photoshop vore en klar tillgång, är chanserna stora att de redan har Photoshop innan Kalle har börjat där. Jag håller med om att det inte är enbart svart eller vitt, men jag har svårt att se att Adobe faktiskt tjänat på piratkopieringen. Vore det inte bättre för Adobe om de fått sälja Elements till 5% av de som just nu kopierar Photoshop än att hoppas på den eventuella extraintäkt Kalle kan generera när han får jobb? Är inte detta ytterliggare en av dessa "sanningar" som florerar på pirat-sidan? Hur mycket forskning finns det som visar att Kalle drar in stålar till Adobe genom att kopiera Photoshop?

Nu lägger du ord i min mun igen. Har jag sagt att du måste vara en duktig konsument och fortsätta att köpa dina lagstadgade 24 CD-skivor om året? Det verkar i alla fall vara det du argumenterar emot.

Ditt resonemang om marknadsmekanismer funkar åt andra hållet också. Om inte tillräckligt många är villiga att betala för det de konsumerar kommer det inte längre vara lönsamt att producera filmer, TV-serier, musik eller programvara. Det gäller att hitta en balans som båda sidor kan leva med. Är din lösning på problemet att göra det lagligt att piratkopiera? Skulle det öka betalningsviljan hos piraterna?

Vad är det för bitar jag har struntat i? Ber om ursäkt i så fall. Det jag gör medvetet är att jag klumpciterar då det blir djävulskt rörigt att hålla reda på småsnuttar med text när diskussionen pågått ett tag.

Att Frank Ocean finns på spotify innebär sannorlikt att hans intäkter är större än om han inte fanns där. Hans mest spelade låt har drygt 150 000 000 streams. även om han har mitt dåliga avtal så blir det ju $160 000. Det är inte kattiskit precis, så jag tror inte att han har ekonomiska problem. Notera också att det bara gäller en enda av hans låtar. Han har ju fler, så jag tror inte han lider av om folk kopierar hans musik. Sen kan det ju såklart vara så att han är nyliberal och får ont i magen av att hans lagstadgade rättigheter trampas på, även om det saknar praktisk betydelse, men då anser jag att problemet ligger hos honom, snarare än tvärt om.

Angående det andra du skrev så är vi tillbaka där vi var innan. Vi är överens om att det inte finns hårda fakta som visar att piratkopieringen innebär förluser eller vinster för skaparna, utan det finns forskning åt båda håll som visar olika. Lagen ser dock ut så att ett nedladdat verk är ett förlorat köp, och det är därför det är snett och det är därför det är konflikter kring hur det skall se ut.

I slutändan handlar det om ifall man ogillar piratkopiering för att man anser att man förlorar pengar, eller för att man principiellt är emot att ens rättigheter kränks, även om det inte betyder något i praktiken. Är det det senare så tror jag man gör bäst i att hålla sina verk i sitt eget huvud för det lär dröja innan tankekopiering är ett faktum. Är det det första så är det ju rättighetshavaren som anser att någon annan gjort fel, alltså anklagar folk, och i ett rättsamhälle är man oskyldig tills motsatsen är bevisad, men det gäller ju tydligen inte fildelning där alla tydligen är skurkar oavsett vad.

Jag tror inte att fildelning bör legaliseras, jag tror att upphovsrätten behöver reformeras.

Branschen har ju sagt att den är döende sedan kasetten kom. Det är rätt länge sedan.. Men ändå så lever branschen, artister gör musik, filmskapare gör film. Det går bra för skådespelare och musiker, vissa blir miljonärer... Mot den här bakgrunden är det svårt att skapa trovärdighet bland "vanligt folk" om man påstår att piratkopiering är skadligt.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Skrivet av Jonny Myran:

Hoppas att Gothia Law förlorade ordentligt med pengar på den här satsningen.

Dags att skicka ett kravbrev tror jag.. Tar på mig representera och samla in pengar för förlorad arbetsinkomst, sveda och värk!!

57 biljarders biljarder blir det, men de kan komma undan om de betalar 2.000:- till alla de ändå tagit fram namn och postadresser till

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Hur de annars skulle gjort? Eftersom det är den civilrättsliga delen de är ute efter så vore det väl lämpligt om de lämnade in stämningsansökan på de personer som de tycker kränkt deras rättigheter. Att försöka avkräva pengar för något som det inte finns fastslagna bevis för helt utanför domstolsväsendet är maffiametoder, rakt av, på pricken.

Så vad du säger är att förlikning (eng. settlement) rakt av är maffiametoder? Ska verkligen varenda tvist mellan två privata aktörer lösas i en domstol?

Givetvis inte! Det handlar om vad man har för uppsåt. Är man så pass övertygad om att man skulle förlora tvisten i en domstol att man till och med avstår från att skicka in stämningsansökan, ja då handlar det om skrämselpropaganda och kan jämföras med vilken bluffaktura som helst. Men om det istället handlar om att nå en förlikning innan man blandar in rättsväsendet, så är det ju helt fair game!

Vad menar du skulle vara fördelen med att bli kallad direkt till förhandling istället för att försöka reda ut det först?
Om du som konsument anser att ett företag gjort fel mot dig, bemödar du dig inte ens med att kontakta företaget i fråga, utan du skickar in en stämningsansökan till tingsrätten direkt?

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Vad är det för bitar jag har struntat i? Ber om ursäkt i så fall. Det jag gör medvetet är att jag klumpciterar då det blir djävulskt rörigt att hålla reda på småsnuttar med text när diskussionen pågått ett tag.

Det jag reagerar på är att du tar en enstaka mening ur ett långt stycke och kommenterar just den saker och där igenom undviker att svara på de mer obekväma frågeställningarna.

Skrivet av Ozzed:

Att Frank Ocean finns på spotify innebär sannorlikt att hans intäkter är större än om han inte fanns där. Hans mest spelade låt har drygt 150 000 000 streams. även om han har mitt dåliga avtal så blir det ju $160 000. Det är inte kattiskit precis, så jag tror inte att han har ekonomiska problem. Notera också att det bara gäller en enda av hans låtar. Han har ju fler, så jag tror inte han lider av om folk kopierar hans musik. Sen kan det ju såklart vara så att han är nyliberal och får ont i magen av att hans lagstadgade rättigheter trampas på, även om det saknar praktisk betydelse, men då anser jag att problemet ligger hos honom, snarare än tvärt om.

Här bet du dig fast i Frank Ocean och undviker frågorna om rättfärdigande av kopiering. Du trycker på att han får stålar så han klarar sig och att det i dina ögon knappast är synd om Frank om någon kopierar hans musik. Det må väl vara sant, men man undrar ju var gränsen går och om det någonsin blir synd om artister för att någon olovligen kopierar deras musik. Var gick gränsen, var det efter första miljonen på banken?

Skrivet av Ozzed:

Är det det första så är det ju rättighetshavaren som anser att någon annan gjort fel, alltså anklagar folk, och i ett rättsamhälle är man oskyldig tills motsatsen är bevisad, men det gäller ju tydligen inte fildelning där alla tydligen är skurkar oavsett vad.

Nu måste jag fråga var detta kom ifrån? Vilken av mina frågor anser du besvarade nu? Skrev jag något som fick dig att känna dig förorättad eller var det bara dags att ta fram och vädra en av dina gamla käpphästar? Jag tycker inte att detta på något sett relaterar till något jag har skrivit.

Permalänk
Medlem

PC Masterrace

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Så vad du säger är att förlikning (eng. settlement) rakt av är maffiametoder? Ska verkligen varenda tvist mellan två privata aktörer lösas i en domstol?

Givetvis inte! Det handlar om vad man har för uppsåt. Är man så pass övertygad om att man skulle förlora tvisten i en domstol att man till och med avstår från att skicka in stämningsansökan, ja då handlar det om skrämselpropaganda och kan jämföras med vilken bluffaktura som helst. Men om det istället handlar om att nå en förlikning innan man blandar in rättsväsendet, så är det ju helt fair game!

Vad menar du skulle vara fördelen med att bli kallad direkt till förhandling istället för att försöka reda ut det först?
Om du som konsument anser att ett företag gjort fel mot dig, bemödar du dig inte ens med att kontakta företaget i fråga, utan du skickar in en stämningsansökan till tingsrätten direkt?

Du rör ihop begreppen. Förlikning sker om båda parter anse att det är den bästa lösningen, oftast i domstol. Ibland kan det vara till nackdel för båda att någon part fälls och då är förlikning det bästa.

Det som Gothis Law tänkte göra kan snarare liknas vid bluffakturor. DVS; du påstår att någon gjort något som inte stämmer och för detta får du en faktura.

Sålänge inte en oberoende instans bevisat att någon är skydlig till något är det inte rimligt att avkräva straff av denne.

Sätt det dessutom i relation till att Johan Eriksson knappast har de advokater som branschen har, så får det till följd att många betalar av rädsla, och då blir det maffia och utpressning av det.

Men som sagt. De fattade ju själv att de gjort fel. Lägger man ner sin verksamhet på grund av "hård debatt" är man inte särskillt övertygad om att man har rätt att göra det man gör.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Här bet du dig fast i Frank Ocean och undviker frågorna om rättfärdigande av kopiering. Du trycker på att han får stålar så han klarar sig och att det i dina ögon knappast är synd om Frank om någon kopierar hans musik. Det må väl vara sant, men man undrar ju var gränsen går och om det någonsin blir synd om artister för att någon olovligen kopierar deras musik. Var gick gränsen, var det efter första miljonen på banken?

Det kan inte vara så att du tog ett dumt exempel då? Om du vill mena att folk faktiskt lider ekonomisk skada så att det påverkar dem negativt så är det bättre om du ger mig ett sådant exempel. Finns det exempel på folk som fått sluta med sitt skapande på grund av piratkopieringen?

Och var går gränsen? Det är väl upp till var och en att avgöra. Jag skall erkänna att jag säkert hade tänkt till om jag sett exempel på folk som blivit satta på gatan av piratkopieringen men det finns ju inte.

Det finns, som jag ser det, tre kategorier:

1: Folk som är så pass rika tack vare sina verk så att piratkopieringen bevisligen inte har någon inverkan på deras ekonomi.

2: Folk som tjänar så pass lite på sina verk så att de hittar andra sätt att komplettera sina inkomster med, alltså har de så de klarar sig,

3: Personer som har en helt OK inkomst från enbart sitt skapande. Argumentet att dessa skulle få det bättre utan piratkopieringen biter inte på folk. Varför ska man bidra till att bra får det bättre när bra är bra nog?

Visst... Är man neoliberal så är det självklart så att samtliga ovanstående fall har rätt till mer pengar, även om alla har det bra nog, men hela diskussionen blir lätt absurd då det inte är bevisat att piratkopiering skadar någon ekonomiskt.

Min poäng var också som sagt att om en artist blir kopierad och förlorar pengar på detta, så förlora han i alla fall mindre pengar på att finnas på spotify än att inte göra det.

[/quote]
Nu måste jag fråga var detta kom ifrån? Vilken av mina frågor anser du besvarade nu? Skrev jag något som fick dig att känna dig förorättad eller var det bara dags att ta fram och vädra en av dina gamla käpphästar? Jag tycker inte att detta på något sett relaterar till något jag har skrivit.
[quote]

Din allmäna utgångspunkt i att piratkopiering skadar kreatörer.

Jag hävdar två saker:

1: Piratkopiering skadar inte kreatörer
2: om det är så att piratkopiering skadar kreatörer saknas det bevis på faktiska fall där folk sats på gatan på grund av detta.

Folk i allmänhet får söka andra jobb om de inte får in tillräckligt på sin huvudsyssla. Blir de arbetslösa finns försörjningsstöd av olika slag. Jag förstår inte synsättet att kulturarbetare bara är kapabla att försörja sig på skapande och att det är samhällets uppgift att garantera deras inkomster till varje pris.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd

Dom har alltid varit ute att sprida rädsla bland piraterna och gemene man på samma sätt som radiotjänst arbetar så även om dom lägger ner har dom vunnit en del av kakan för det är samma knep som terrorister kör med att få folk att foga sig för rädsla men är i vilket fall trevligt att dom gått i graven även om man säkert skulle behöva sanera med napalm för att inte nån lämna någon skräp kvar 😉

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Quizmaster Malmö 22
Skrivet av Ozzed:

Hur de annars skulle gjort? Eftersom det är den civilrättsliga delen de är ute efter så vore det väl lämpligt om de lämnade in stämningsansökan på de personer som de tycker kränkt deras rättigheter. Att försöka avkräva pengar för något som det inte finns fastslagna bevis för helt utanför domstolsväsendet är maffiametoder, rakt av, på pricken.

Sen tycker jag väl personligen de borde låtit bli helt. Att det finns forskning de själva betalat för som visar att fildelning skadar dem väger lätt för de flesta. De borde istället fokusera på att erbjuda produkter som folk vill ha, på ett sätt som folk vill ha dem, till ett pris de är beredda att betala, precis som vilket annan bransch som helst får göra om de vill tjäna mer pengar.

Förlikning (som dem ville köra) är ju steget innan stämning så vitt jag vet så de tog ju rätt steg.

Visst kanske de borde göra det. Dock gör inte det fildelning till ett schysst alternativ.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Avstängd

>I meddelandet skriver de att debatten kring fildelning är väldigt polariserad och politikers åsikter skiljer sig mycket från gemene mans, vilket de inte hade väntat sig.

Översittarklassen uttrycker till sin förvåning att pöbeln tycker olika.

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Din allmäna utgångspunkt i att piratkopiering skadar kreatörer.

Min allmänna åsikt är att piratkopieringen orsakar ekonomisk skada i form av inkomstbortfall, något du förnekar. Du är väldigt noga med att påpeka att det saknas seriös och oberoende forskning som påvisar att piratkopieringen faktiskt orsakar ekonomisk skada, men det hindrar dig inte att i nästa mening skriva att Adobe tjänar på att Kalle piratkopierar Photoshop. Vilken forskning visar på det?

Kan du inte nöja dig med att bemöta det jag faktiskt skriver och låta bli att raljera om det du tror att jag tycker? Tycker du inte själv att steget från piratkopiering till att samhället inte behöver stå för kulturarbetarnas försörjning var lite väl långt?

Att jag valde Frank Ocean berodde på att han låg överst på TPB:s Top100 för musik. Jag undrade hur han tjänade pengar på att 3500 pers seedade hans senaste album. Det var inte för att jag ville påskina att han stod på ruinens brant och riskerade att hamna på bar backe.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Min allmänna åsikt är att piratkopieringen orsakar ekonomisk skada i form av inkomstbortfall, något du förnekar. Du är väldigt noga med att påpeka att det saknas seriös och oberoende forskning som påvisar att piratkopieringen faktiskt orsakar ekonomisk skada, men det hindrar dig inte att i nästa mening skriva att Adobe tjänar på att Kalle piratkopierar Photoshop. Vilken forskning visar på det?

Kan du inte nöja dig med att bemöta det jag faktiskt skriver och låta bli att raljera om det du tror att jag tycker? Tycker du inte själv att steget från piratkopiering till att samhället inte behöver stå för kulturarbetarnas försörjning var lite väl långt?

Att jag valde Frank Ocean berodde på att han låg överst på TPB:s Top100 för musik. Jag undrade hur han tjänade pengar på att 3500 pers seedade hans senaste album. Det var inte för att jag ville påskina att han stod på ruinens brant och riskerade att hamna på bar backe.

Nu blev det jätterörigt.

Din åsikt, skriver du, är att piratkopieringen orsakar ekonomisk skada, något jag förnekar... Nej, jag förnerkar inget, jag är bara av åsikten att det gör det inte alls. Om det hade varit frågan om att du presenterade odiskutabla fakta och jag ändå säger emot, då förnekar jag, det är en rätt stor skillnad. Men nu tycker du kanske att jag gräver ner mig i detaljer igen så jag lämnar den biten därhän för nu.

Jag påstog inte att Adobe tjänar pengar på piratkopieringen. Jag menade att de tjänar pengar på att det tack vare piratkopieringen blivit ett program som är välkännt som folk i så fall gärna vill ha på jobbet och då betalar för.

Och så angående Frank. OK, jag visste inte att han var etta på TPB's lista. Men uppenbarligen lider han ju ingen skada av det om man inte med skada menar något i stil med att han kanske möjligen beroende på en rad okända faktorer fått ännu mer skitmycket pengar än han redan har för att någon som tankat ner det kanske köpt istället.

Just det exemplet sätter dock fingret på en viktig sak. Han, liksom säkert många av de andra som delas mest, är välkända, rika artister som inte på långa vägar behöver oroa sig för pengar, så det har ingen praktisk betydelse om folk delar dem. De kommer varken gå under som musiker eller bli fattiga.

Det finns ett uttryck som heter "det drabbar ingen fattig", och det stämmer bra på fildelning. De verk som delas i stor skala ägs av rika personer som inte riskerar att förlora pengar så att de riskerar att bli fattiga, eller ens få mindre ekonomiskt svängrum.

Och så har vi dratt det ett varv till. Om man anser att själva skadan ligger i att någon fått sina rättigheter kränkta och det i sig är dåligt; ja visst absolut, det köper jag, men jag personligen bryr mig inte eftersom det inte har någon faktisk betydelse Vill man däremot försöka peka på att den påstådda skadan är såpass stor att det faktiskt gör folk fattiga, då har man en del jobb kvar att göra.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Du rör ihop begreppen. Förlikning sker om båda parter anse att det är den bästa lösningen, oftast i domstol. Ibland kan det vara till nackdel för båda att någon part fälls och då är förlikning det bästa.

Det som Gothis Law tänkte göra kan snarare liknas vid bluffakturor. DVS; du påstår att någon gjort något som inte stämmer och för detta får du en faktura.

Sålänge inte en oberoende instans bevisat att någon är skydlig till något är det inte rimligt att avkräva straff av denne.

Sätt det dessutom i relation till att Johan Eriksson knappast har de advokater som branschen har, så får det till följd att många betalar av rädsla, och då blir det maffia och utpressning av det.

Men som sagt. De fattade ju själv att de gjort fel. Lägger man ner sin verksamhet på grund av "hård debatt" är man inte särskillt övertygad om att man har rätt att göra det man gör.

Hur menar du att jag rör ihop begreppen? Förlikning är något parterna enas om utan att domstolen avkunnat en dom. Båda parter måste inte anse att det är den "bästa" lösningen, utan snarare att den är acceptabel. Ponera att ena parten kräver 5000 kronor i skadestånd, den andra parten tycker att inget skadestånd ska utgå. Istället för att låta domstolen döma i frågan kan parterna enas om att 1000 kronor kanske är rimligt för båda parter för att slippa en förhandling i domstolen.

Angående Gothia Law så är det rena spekulationerna som du saknar faktiska belägg för att påstå. Detta just med tanke på att de aldrig skickade ut några kravbrev. Det kan ha varit så att de hade hoppats hitta mer bevisning, det kan även ha varit så att detta endast gjordes som någon form av informationskampanj eller något helt annat. Poängen är att vi inte vet och kan därmed inte uttala oss om hur det hade legat till ifall de hade skickat ut krav. På dig låter det som att majoriteten/alla svenskar som olovligen tillskansar sig upphovsskyddat material gör det på sin grannes nät, det tror jag är så långt ifrån sanningen man kan komma. Vad man å andra sidan kan bevisa är en annan sak.

Sedan har du ett antal ytterst allvarliga fel i din argumentation, för det första är inte skadestånd ett straff. Det är en ersättning till någon som lidit skada av din handling. Ett straff kan endast utdömas av en domstol i ett brottmål, inte civilmål. Om du till exempel stulit din grannes bil så är det inte ett straff om du måste lämna tillbaka bilen och ersätta skadorna du vållat. Straffet skulle i så fall vara eventuella böter eller fängelse för själva brottet.

För det andra så bevisar aldrig domstolen någonting. De bedömer endast den bevisning som presenteras i målet. Men det verkar som du vill få det till att varenda liten tvist som finns måste gå upp i domstol. Helst ska det även vara polisen och åklagaren som håller i tyglarna. Det går inte att lösa tvisten mellan fyra ögon eller endast tillsammans med sina juridiska ombud. För då avkräver man minsann något, utan att den oberoende instansen bedömt bevisningen.

Till sist, visst kan det vara tufft att ställas mot en organisation med mycket fler resurser. Men det är inte vad som är relevant. Det handlar återigen om vilket uppsåt man har. Om man menar allvar med att ta det till domstol, hur kan det vara bättre att inte ens få kravbrevet och därmed gå direkt till domstolsförhandling? Vem vinner på det? Om de som sagt däremot aldrig skulle ta det till domstol och bara hoppas att folk blir rädda och ska betala ändå, ja då är jag på din linje! Men återigen så får du redogöra för vinsten med att inte skicka ut ett kravbrev och gå direkt på domstolsförhandlingarna (advokaterna kommer ju att vara desamma).

Permalänk
Avstängd

Det var ju ändå för väl att dom la ner det tramset.

Visa signatur

Chassi.Corsair Obsidian 750 D.Moderkort Asus Maximus XI Hero Processor Intel I7 8700K Med kylare Fractal design Celsius S36.Grafikkort MSI Gaming X trio 2080.SSD.1 Samsung 850 Pro 256 GB.SSD.2 Samsung 840 Evo 500 GB till spel.Nätagg Evga 850 G2.Minne 16 gb corsair vengeance 3200 mhtz.Skärm. Asus PG278QR.
2×596 gb.Mekaniska hårddiskar.

Permalänk
Skrivet av lastninja:

Spridningskollen blev ändå långt ifrån ett fiasko. Känner flera människor som frågat mig: "Vågar man fortfarande ladda ned?", och i slutändan valt att fega ur.

Pirater kommer nog ändå få sin vilja igenom till slut. Allt material kommer bli gratis, och allt material kommer bli skit. Det är iaf så det blivit i länder som haft den typen av "mentalitet". Ungefär som i världens rikaste land, där "public toilets" är uppborrade hål i golvet som aldrig görs rent ... Men har man inget emot det så har man ju inget att förlora heller.
Det är faktiskt en bra metafor för hur media och programvara kommer bli när ingen tänker betala för nått (äckel-varning):
http://en.boxun.com/2012/06/27/dirty-public-toilet-in-suburb-...

Nu tog du i lite, inte så hela samhället rasar för filmindustrin får par mille i teoretisk förlust (ingen kan ju hävda att dom skulle få dessa pengar om piratkopieringen inte existerade).

Skrivet av lastninja:

+1 för din analys. Och det värsta med dessa vågor är att maktskiften kan ske i svackorna... När våran media går under totalt så kan tyranner inta vårt land helt obemärkt. Helt plötsligt har vi media som finansieras av ett fientligt inställt "väsen" istället... Kina har redan lagt beslag på både patent och naturresurs-förläggningar i Sverige. SAAB kontoret i närheten av där jag jobbar kryllar av kineser numera (jag ser dessa varje månad). Många gruvor har fallit offer för makter från andra länder, och vi har ingen bra nyhets/granskningssajt för detta. Endast konspirationsteori-sajter som gör mer skada än nytta.
I denna svacka kan vi bli totalt kapade, och när folk börjar betala för nyheter igen så är det förövarna som tillhandahåller informationen. Då blir vi mentalt våldtagna också.

...Har en kompis som nyligen var ett halvår i Kina. Deras syn på oss är inte direkt vacker. Dom spottade framför fötterna på honom och var sjukt otrevliga i allmänhet. Försökte skada honom och alla andra utlänningar på olika sätt. Majoriteten ville inte änns prata med honom trots att han kunde mandarin. Andra sa rätt ut till honom att "världen kommer vara vår snart".
Dessutom tänkte dom blåsa honom på pengarna han skulle få för sitt uppdrag (=åk hem så skickar vi pengar "senare"), men han krävde cash på plats, och fick det till slut. Hans kollegor som inte gjorde det blev blåsta på flera månaders arbete dock (ja, flera hundra människor i anknytning till projektet blev blåsta (både utlänningar och kineser), och det är konstigt att man inte lärt sig detta efter incidenten som nyligen inträffade där kina inte betalade tyskland för deras grandiösa insats i att designa och bygga kinas tunnelbanesystem)... Utsända stadsarbetare tog dessutom min kompis mobil och clean-erasade den för att han inte skulle kunna visa nått för omvärlden (men dom missade allt han sparat på ett USB-minne). Dom enda trevliga kineserna han träffade var mer renodlade buddister, men resten av folket ser sin regering som sin religion, enligt honom.

I strävan efter att göra livet så bekvämt som möjligt, tex piratkopiering eller piratkopior av fysiska produkter, har vi alltså vandrat över våra egna lik, och frågan är om det finns nått sätt att kringgå konsekvenserna av detta.

Har helt annan bild av kineser, vad jag fått veta så skiter folket i oss (alltså bryr sig inte om oss). Vad det låter som är det företaget i fråga som beter sig illa (ledningen). Finns bra svenska företag i kina också.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Hur menar du att jag rör ihop begreppen? Förlikning är något parterna enas om utan att domstolen avkunnat en dom. Båda parter måste inte anse att det är den "bästa" lösningen, utan snarare att den är acceptabel. Ponera att ena parten kräver 5000 kronor i skadestånd, den andra parten tycker att inget skadestånd ska utgå. Istället för att låta domstolen döma i frågan kan parterna enas om att 1000 kronor kanske är rimligt för båda parter för att slippa en förhandling i domstolen.

Angående Gothia Law så är det rena spekulationerna som du saknar faktiska belägg för att påstå. Detta just med tanke på att de aldrig skickade ut några kravbrev. Det kan ha varit så att de hade hoppats hitta mer bevisning, det kan även ha varit så att detta endast gjordes som någon form av informationskampanj eller något helt annat. Poängen är att vi inte vet och kan därmed inte uttala oss om hur det hade legat till ifall de hade skickat ut krav. På dig låter det som att majoriteten/alla svenskar som olovligen tillskansar sig upphovsskyddat material gör det på sin grannes nät, det tror jag är så långt ifrån sanningen man kan komma. Vad man å andra sidan kan bevisa är en annan sak.

Sedan har du ett antal ytterst allvarliga fel i din argumentation, för det första är inte skadestånd ett straff. Det är en ersättning till någon som lidit skada av din handling. Ett straff kan endast utdömas av en domstol i ett brottmål, inte civilmål. Om du till exempel stulit din grannes bil så är det inte ett straff om du måste lämna tillbaka bilen och ersätta skadorna du vållat. Straffet skulle i så fall vara eventuella böter eller fängelse för själva brottet.

För det andra så bevisar aldrig domstolen någonting. De bedömer endast den bevisning som presenteras i målet. Men det verkar som du vill få det till att varenda liten tvist som finns måste gå upp i domstol. Helst ska det även vara polisen och åklagaren som håller i tyglarna. Det går inte att lösa tvisten mellan fyra ögon eller endast tillsammans med sina juridiska ombud. För då avkräver man minsann något, utan att den oberoende instansen bedömt bevisningen.

Till sist, visst kan det vara tufft att ställas mot en organisation med mycket fler resurser. Men det är inte vad som är relevant. Det handlar återigen om vilket uppsåt man har. Om man menar allvar med att ta det till domstol, hur kan det vara bättre att inte ens få kravbrevet och därmed gå direkt till domstolsförhandling? Vem vinner på det? Om de som sagt däremot aldrig skulle ta det till domstol och bara hoppas att folk blir rädda och ska betala ändå, ja då är jag på din linje! Men återigen så får du redogöra för vinsten med att inte skicka ut ett kravbrev och gå direkt på domstolsförhandlingarna (advokaterna kommer ju att vara desamma).

Vinsten för vem? Klart det är en vinst för bolagen om de kan skicka ut brev och få folk att betala helt utan motprestation. Men för folk så blir det knappast en vinst i något läge att avkrävas betalning för något vare sig de är skydliga eller inte, Upphovsrättsintrång är ju dessutom ett brott, så det vore ju lämpligare i så fall att de gör som idag: Gå först till domstol och få skuldfrågan prövad, sen kan man eventuellt kräva skadestånd.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Avstängd

Ingen större skillnad mot 70-80 talet.
Då köpte en person en skiva,sen spela alla kompisarna in den på cassetteband.
Var inget snack då om att vi gjorde något mot upphovsrätten.
Så är bara att inse att vi lever i en modernare tid nu.
Och gör det via internet istället,för att springa hem till varandra och kopiera.

Visa signatur

Chassi.Corsair Obsidian 750 D.Moderkort Asus Maximus XI Hero Processor Intel I7 8700K Med kylare Fractal design Celsius S36.Grafikkort MSI Gaming X trio 2080.SSD.1 Samsung 850 Pro 256 GB.SSD.2 Samsung 840 Evo 500 GB till spel.Nätagg Evga 850 G2.Minne 16 gb corsair vengeance 3200 mhtz.Skärm. Asus PG278QR.
2×596 gb.Mekaniska hårddiskar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Vinsten för vem? Klart det är en vinst för bolagen om de kan skicka ut brev och få folk att betala helt utan motprestation. Men för folk så blir det knappast en vinst i något läge att avkrävas betalning för något vare sig de är skydliga eller inte, Upphovsrättsintrång är ju dessutom ett brott, så det vore ju lämpligare i så fall att de gör som idag: Gå först till domstol och få skuldfrågan prövad, sen kan man eventuellt kräva skadestånd.

Om vi nu ponerar att organisation X anser sig ha tillräcklig bevisning för att stämma person Y för att olovligen kopierat upphovsskyddat material. Vad är vinsten (för person Y eller samhället) om organisation X inte erbjuder någon förlikning och går direkt till en stämningsansökan? Att erbjuda en förlikning är ju att ge den tilltalade ett extra alternativ, vill man inte gå med på förlikningen så uppstår ju samma situation som om att man gått direkt till domstolen, så jag kan inte förstå vad fördelen skulle vara?

Hur menar du att det som "de gör idag" vore lämpligt att fortsätta med? Som jag tolkar det så menar du att man ska göra en polisanmälan och låta polisen/åklagaren utreda brottet och eventuellt driva det till ett åtal (brottmål). Endast ifall personen i fråga döms, ska man kräva skadestånd? Detta är ju såklart en möjlighet. Men skulle det vara hur det ser ut idag, är kravbrev något nytt fenomen och är civilrätten ett nytt kapitel i vårt rättssystem?

Varför menar du att man ska hindras av vad polisen har för resurser och prioriteringar? Det låter lite som att du tycker att civilrätt något man bör plocka bort från lagstiftningen, eller? Jag förstår inte vart du vill komma.

Permalänk

Jo, nu har vi dratt ett varv till, men din argumentation har skiftat från

Skrivet av Ozzed:

Det finns ju vissa organisationer som påstår sig ha stöd för att fildelning påverkar försäljningen negativt, och i och med detta går de ut och skräms emellanåt och det är väl samma nu.

till

Skrivet av Ozzed:

Det finns ett uttryck som heter "det drabbar ingen fattig", och det stämmer bra på fildelning. De verk som delas i stor skala ägs av rika personer som inte riskerar att förlora pengar så att de riskerar att bli fattiga, eller ens få mindre ekonomiskt svängrum.

och det tyder ju på att även du är medveten om att någon i kedjan faktiskt blir av med intäkt. I rest my case.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jo, nu har vi dratt ett varv till, men din argumentation har skiftat från

till

och det tyder ju på att även du är medveten om att någon i kedjan faktiskt blir av med intäkt. I rest my case.

Jag förstår inte hur dessa skulle vara motsatser.

Det vi vet är att det inte går att fastslå att folk faktiskt förlorar pengar på fildelning, eller att de tjänar på det, eller att inget alls händer, det finns teorier och studier åt alla håll, men inga hårda fakta som otvivelaktigt bevisar någon av teserna.

Det jag säger är om det faktskt skulle vara så att någon tjänar mindre pengar nu än i ett hypotetiskt universum där fildelning inte existerade, så är det så att de personerna klarar sig ändå då det är mycket rika människor. Att de verk som delas mest tillhör förmögna personer är däremot något som man faktiskt kan ta reda på, som du gjorde med rapartisten.

Därför blir det extra patetiskt, gnälligt och osympatiskt när indistrin jagar folk för att de vill göra de rika rikare. De må ha laga stöd för sin verksamhet, men min åsuikt är att det är moraliskt förkastligt.

Och innan den kommer: Nej, jag tycker inte det är OK att stjäla saker från någon bara för att denne är rik, men upphovsrättsintrång är inte stöld, och ett kopierat verk kan inte med säkerhet likställas med en stulen fysisk kopia.

I rest my case jag med. God natt.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Om vi nu ponerar att organisation X anser sig ha tillräcklig bevisning för att stämma person Y för att olovligen kopierat upphovsskyddat material. Vad är vinsten (för person Y eller samhället) om organisation X inte erbjuder någon förlikning och går direkt till en stämningsansökan? Att erbjuda en förlikning är ju att ge den tilltalade ett extra alternativ, vill man inte gå med på förlikningen så uppstår ju samma situation som om att man gått direkt till domstolen, så jag kan inte förstå vad fördelen skulle vara?

Hur menar du att det som "de gör idag" vore lämpligt att fortsätta med? Som jag tolkar det så menar du att man ska göra en polisanmälan och låta polisen/åklagaren utreda brottet och eventuellt driva det till ett åtal (brottmål). Endast ifall personen i fråga döms, ska man kräva skadestånd? Detta är ju såklart en möjlighet. Men skulle det vara hur det ser ut idag, är kravbrev något nytt fenomen och är civilrätten ett nytt kapitel i vårt rättssystem?

Varför menar du att man ska hindras av vad polisen har för resurser och prioriteringar? Det låter lite som att du tycker att civilrätt något man bör plocka bort från lagstiftningen, eller? Jag förstår inte vart du vill komma.

För att få en rättsäker prövning. Att jag anser att du är skydlig mig pengar betyder ju inte ett skit, men om jag har bättre advokater än dig kan jag ändå få rätten på min sida. Hur kul är det för dig.

Jag tycker inte civilrätt skall läggas ned, men stämmer man någon för att man påstår att denne begått ett brott så bör det först utredas huruvida denne är skydlig eller inte, sedan kan skadeståndskrav hanteras.

Om det nu var så (vilket det alltså inte är) att kravbrev utan bevisat brott när det handlar om brott är OK.... Varför stod inte Gothia Law och rättighetsalliansen på sig, om de nu har rätt?

Jag tror det är så att de mycket väl vet att det de tänkte göra är fel, men de tog en rövare och hoppades att ingen skulle våga säga emot, men det fick de ju fan för, och det tycker jag är bra.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

För att få en rättsäker prövning. Att jag anser att du är skydlig mig pengar betyder ju inte ett skit, men om jag har bättre advokater än dig kan jag ändå få rätten på min sida. Hur kul är det för dig.

Jag tycker inte civilrätt skall läggas ned, men stämmer man någon för att man påstår att denne begått ett brott så bör det först utredas huruvida denne är skydlig eller inte, sedan kan skadeståndskrav hanteras.

Hur menar du att det skulle funka? Ponera att jag köper en telefon av ett företag. När jag öppnar förpackningen så visar det sig att telefonen inte fungerar. Företaget vägrar att häva köpet eller ge mig en ny vara. Ditt förslag innebär alltså att jag i så fall måste anmäla företaget för någon typ av bedrägeri och sedan får polisen utreda om så har skett. Om de inte har tillräckligt med resurser så får jag endast finna mig i detta, vända mig om och dra ner brallorna? Nej, jag anmäler företaget till ARN som utreder frågan och lämnar en rekommendation. Rekommendationen är icke-bindande och företaget kan ge blanka fan i att följa den. Då är nästa steg att stämma företaget i tingsrätten. Men detta är alltså något du är emot?

Det finns även massvis med situationer där brottmål inte är applicerbart, en åklagare kan inte åtala om brottet inte lyder under allmänt åtal. Allting som hanteras i civilrätt är ju också lagar, så återigen, hur har du tänkt hur det ska gå till? Jag tror att du har ganska bristande kunskaper om hur rättssystemet fungerar.

Sen överdriver du även advokatens inflytande över rätten, visst, är det en extremt teknisk och snårig fråga kan det spela roll. Men då handlar det snarare om att hitta kryphål i lagen, inte att trolla fram en pengaskuld som aldrig funnits. Vad skulle vara bättre om det istället är åklagaren som står på andra sidan och samma advokater finns med som målsägarbiträden, medans du tilldelas en offentlig försvarare? Riskerna blir mycket högre, för här handlar det om eventuellt straff + eventuellt skadestånd. Själva grejen är ju att man inte ska bli lidande bara för att polisen har resursbrist och andra prioriteringar. Eller ska vi på grund av det släppa allt som inte är "tillräckligt allvarligt"?

Skrivet av Ozzed:

Om det nu var så (vilket det alltså inte är) att kravbrev utan bevisat brott när det handlar om brott är OK.... Varför stod inte Gothia Law och rättighetsalliansen på sig, om de nu har rätt?

Jag tror det är så att de mycket väl vet att det de tänkte göra är fel, men de tog en rövare och hoppades att ingen skulle våga säga emot, men det fick de ju fan för, och det tycker jag är bra.

Nu gör du alltså ett till juridiskt uttalande. Du säger att det inte är tillåtet (alltså mot lagen) att skicka ut ett kravbrev gällande skadestånd, om personen i fråga inte blivit åtalad och dömd. Detta är felaktigt. Det finns ingen som helst bestämmelse att det måste ha skett ett allmänt åtal med fällande dom för att begära skadestånd. Det är inte heller så att du stämmer någon för att denne ska bli dömd för ett brott. Du kräver ersättning för en handling du anser att vederbörande utfört som åsamkat dig ekonomisk, psykisk eller fysisk skada. Skulle man tvingas betala skadeståndet så är man alltså inte dömd för brott och det kommer inte att synas i belastningsregistret. Det är två helt olika saker!

Varför Gothia Law inte gått vidare kan vi bara spekulera i. De kanske hade förväntat sig att de skulle få fram mer bevis. De kanske hade en övertro på att den bevisning de hade skulle räcka, men sedan insett att det antagligen inte gör det. Det hela kanske bara var någon slags informationskampanj, vad vet jag!

Jag tror definitivt inte att de hade planerat att utföra bedrägeri, för om de aldrig skulle ta någon till domstol skulle de antagligen startas en förundersökning mot dem. För att ge ett liknande exempel. För någon månad sedan skicka ett företag ut påminnelser för påstådda obetalda p-böter med hot om inkasso och domstol, till ett stort antal leasingfirmor. Men allt var endast ett bedrägeriförsök, de fanns inga p-böter. De hade alltså ingen bevisning för vad de hävdade och skulle således inte ta något vidare till domstol, men de hoppades att företagen skulle betala i rädsla för konsekvenserna. Nu sitter ägarna av företaget istället mitt i en förundersökning rörande bedrägeri och alla tillgångar har frusits. Så det är alltså inte bara att köra på som man vill!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det finns ett uttryck som heter "det drabbar ingen fattig", och det stämmer bra på fildelning. De verk som delas i stor skala ägs av rika personer som inte riskerar att förlora pengar så att de riskerar att bli fattiga, eller ens få mindre ekonomiskt svängrum.

Vänta här nu. Menar du att det inte är ett brott så länge ägaren inte riskerar att bli fattig? Med samma logik borde jag kunna knalla in på Volvos fabrik och köra därifrån, de är ju knappast så att Volvos ägare skulle märka av den förlusten. Eller för att ta ett mer konkret exempel, jag skulle kunna göra en kopia av, låt säga, Elgigantens hemsida och sälja från mitt egna lager av elektronikprodukter. Så länge inte Elgiganten går i konkurs på grund av att jag tar en andel av deras kunder (som tror de handlar av Elgiganten), så är det fair game, inte olagligt, bara att köra på?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Hur menar du att det skulle funka? Ponera att jag köper en telefon av ett företag. När jag öppnar förpackningen så visar det sig att telefonen inte fungerar. Företaget vägrar att häva köpet eller ge mig en ny vara. Ditt förslag innebär alltså att jag i så fall måste anmäla företaget för någon typ av bedrägeri och sedan får polisen utreda om så har skett. Om de inte har tillräckligt med resurser så får jag endast finna mig i detta, vända mig om och dra ner brallorna? Nej, jag anmäler företaget till ARN som utreder frågan och lämnar en rekommendation. Rekommendationen är icke-bindande och företaget kan ge blanka fan i att följa den. Då är nästa steg att stämma företaget i tingsrätten. Men detta är alltså något du är emot?

Det finns även massvis med situationer där brottmål inte är applicerbart, en åklagare kan inte åtala om brottet inte lyder under allmänt åtal. Allting som hanteras i civilrätt är ju också lagar, så återigen, hur har du tänkt hur det ska gå till? Jag tror att du har ganska bristande kunskaper om hur rättssystemet fungerar.

Sen överdriver du även advokatens inflytande över rätten, visst, är det en extremt teknisk och snårig fråga kan det spela roll. Men då handlar det snarare om att hitta kryphål i lagen, inte att trolla fram en pengaskuld som aldrig funnits. Vad skulle vara bättre om det istället är åklagaren som står på andra sidan och samma advokater finns med som målsägarbiträden, medans du tilldelas en offentlig försvarare? Riskerna blir mycket högre, för här handlar det om eventuellt straff + eventuellt skadestånd. Själva grejen är ju att man inte ska bli lidande bara för att polisen har resursbrist och andra prioriteringar. Eller ska vi på grund av det släppa allt som inte är "tillräckligt allvarligt"?

Nu gör du alltså ett till juridiskt uttalande. Du säger att det inte är tillåtet (alltså mot lagen) att skicka ut ett kravbrev gällande skadestånd, om personen i fråga inte blivit åtalad och dömd. Detta är felaktigt. Det finns ingen som helst bestämmelse att det måste ha skett ett allmänt åtal med fällande dom för att begära skadestånd. Det är inte heller så att du stämmer någon för att denne ska bli dömd för ett brott. Du kräver ersättning för en handling du anser att vederbörande utfört som åsamkat dig ekonomisk, psykisk eller fysisk skada. Skulle man tvingas betala skadeståndet så är man alltså inte dömd för brott och det kommer inte att synas i belastningsregistret. Det är två helt olika saker!

Varför Gothia Law inte gått vidare kan vi bara spekulera i. De kanske hade förväntat sig att de skulle få fram mer bevis. De kanske hade en övertro på att den bevisning de hade skulle räcka, men sedan insett att det antagligen inte gör det. Det hela kanske bara var någon slags informationskampanj, vad vet jag!

Jag tror definitivt inte att de hade planerat att utföra bedrägeri, för om de aldrig skulle ta någon till domstol skulle de antagligen startas en förundersökning mot dem. För att ge ett liknande exempel. För någon månad sedan skicka ett företag ut påminnelser för påstådda obetalda p-böter med hot om inkasso och domstol, till ett stort antal leasingfirmor. Men allt var endast ett bedrägeriförsök, de fanns inga p-böter. De hade alltså ingen bevisning för vad de hävdade och skulle således inte ta något vidare till domstol, men de hoppades att företagen skulle betala i rädsla för konsekvenserna. Nu sitter ägarna av företaget istället mitt i en förundersökning rörande bedrägeri och alla tillgångar har frusits. Så det är alltså inte bara att köra på som man vill!

Nu fattar jag inte vad du menar alls. Företag som beter sig illa anmäler man till allmäna reklamationsnämnden. Du rör in så mycket konstiga grejer i diskussionen så jag vet inte ens var jag skall börja nysta.

En grundregel är att man är oskyldig till motsatsen är bevisad, så att skicka kravbrev för att man själv tycker att någon annan är skydlig känns inte rättsäkert, och som sagtö... Spridningskollen lade ner och skickade inte ut några kravbrev, de skickade alltså inte ut några kravbrev, så det du försöker göra är att försvara ett beteende som de inte ens själva vill försvara.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

Vet inte om detta tagits upp men är de inte väldigt konstigt (om de nu är så) att olika ISP:er har lämnat ut uppgifter till Gothia/Spridningskollen om vilka som har haft vissa IP nummer.
Man har alltså lämnat ut dessa uppgifter till någon som förmodligen hade som syfte att skicka ut kravbrev vilket mest troligt är en olaglig verksamhet. Kan vem som helst få ut uppgifter från ISP:er är frågan? Egentligen borde alla ISP:er som lämnat ut uppgifter anmälas.
Om jag får spekulera så kom man nog på detta själv att de finns vissa tveksamheter i laglig mening med att skicka ut dessa kravbrev och därför väljer man att avveckla innan de får konsekvenser. Eller så kanske de bara var ett blindskott i luften för att skrämmas. Syftet kanske aldrig var att skicka ut några kravbrev.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Vänta här nu. Menar du att det inte är ett brott så länge ägaren inte riskerar att bli fattig? Med samma logik borde jag kunna knalla in på Volvos fabrik och köra därifrån, de är ju knappast så att Volvos ägare skulle märka av den förlusten. Eller för att ta ett mer konkret exempel, jag skulle kunna göra en kopia av, låt säga, Elgigantens hemsida och sälja från mitt egna lager av elektronikprodukter. Så länge inte Elgiganten går i konkurs på grund av att jag tar en andel av deras kunder (som tror de handlar av Elgiganten), så är det fair game, inte olagligt, bara att köra på?

Jag har inte någonstans påstått att det inte är olagligt. Det jag däremot har gjort, som du väljer att blunda för, är att jag sagt att det inte går att jämföra med fysisk stöld och att jag inte tycker att man skall stjäla från någon bara för att denne är rik.

Jag har heller inte sagt att det inte är ett brott. Jag har till och med sagt att det bara är att läsa lagboken så ser man att det är ett brott.

Om du vill dra likhetstecken mellan brott och fel så har vi diskuterat färdigt. Ha så kul i din svartvita värld.

Själv föredrar jag att se nyanserna i saker och ting. Jag vill hävda att visst, fildelning är ett brott, men det drabbar ingen fattig, man fråntar ingen dess egendom, och det går inte dra likhetstecken mellan en kopia och en förlorad inkomst. Finns det en faktor, så är den okänd och kan endast spekuleras i.

Ska man skämta lite så visst. Vi lever i en fri värld, så knalla du in på volvios fabriker och plocka vad du vill ha och se vad som händer. Jag tror att du skulle åka dit, och när det dessutom handlar om fysisk egendom så finns ju "tyvärr" ett klart 1:1-förhållande mellan det som stjäls och åtminstonne materialkostnad med mera... Så jag tror du får det svårt.

Den som däremot fildelar tar inget fysiskt frå någon, och berövar inte nödvändigtvis någon på inkomst, och i händelse av att så är fallet, så gäller det som sagt sannorlikt välbeställda människor som knappast får sina liv förstörda av det, så det spelar liksom ingen roll moraliskt. Lägg därtill att risken att åka dit är väldigt låg, och uppenbarligen är det ju så att de som gör försök att kraftsamla själva inser hur korkat det är och lägger ner innan det ens börjat.

Jag har inget emot de som tycker fildelning är dåligt, men påfallande ofta så är det så att de bara gnäller, så det påverkar liksom inte opinionen på något sätt. De som vill fildela kommer fortsätta oavsett hur mycket de än blir verbalt bespottade för det.

Jag tror industrin måste ta till andra grepp. Men framförallt anser jag att hundra procent av deras fokus borde ligga på att ta fram lagliga alternativ som folk vill ha, till ett pris folk vill betala, bara då kommer man åt fildelningen, inte genom att gapa om folks moraliska för fall, snålhet, och allt vad det nu brukar vara. Det hjälper inte. Det gör det förmodligen bara ännu roligare att hålla på.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jocke83:

Förstår inte riktigt vad folk har emot Bahnhof...

Dom har länge varit emot all form av idiot byråkrati på internet.

1. Hostade Piratebay i flertalet år
2. Hostar Wikileaks

osv osv listan kan göras lååååång.

Utan Bahnhof som kämpat tappert mot idiotin sedan ~90 talet så hade vi haft betydligt mer idiotiska lagar i Sverige.

Om du tänker lite utanför boxen så vill INGEN ISP förlora kunder genom att öppet ge ut kunddetaljer.
Bahnhof är en liten ISP och har varit högt i tak gällande PR.
Stirra dig inte blind, det är fler än Bahnhof som strävar för samma frihet.