Permalänk
Medlem

Smidig, bra kamera?

Jag har just nu en Nikon D5000, den tar jättebra foton men jag tycker det är lite väl klumpig och därför använder jag den väldigt sällan. Så jag funderar på att sälja den (någon som vet ungefär vad man kan få för en begagnad?) och köpa en mindre kamera som är lika bra. Jag tycker om när det blir suddigt i bakgrunden när man fotar, och kan ta bra närbilder. Jag tar mycket foton på mina hundar så det skulle vara bra om den kan ta skarpa foton även om motivet rör på sig. Jag har ett objektiv just för närbilder som jag använder jämt, just på grund av att det blir väldigt suddig bakgrund/runda ringar av ljuset vilket jag gillar. Max pris beror lite på vad jag kan få för min NikonD5000, men max 5000- 6000 kr tror jag nog. Jag tänkte isåfall köpa den efter jul så med lite tur finns det kanske någon på rea.

Någon som har tips på en kamera som liknar min systemkamera funktionsmässigt, men som är mindre?

Permalänk
Medlem

SLR har ju fortfarande en fördel just för rörliga motiv eftersom den fokuserar medan slutaren är stängd. De spegellösa kamerorna fokuserar ju medan slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus.
Jag säger inte att spegellösa kameror är värdelösa men trots deras specs på 10 bilder/s och allt sånt så brukar man få fler bilder som är i skärpa med en DSLR som har 4-5 bilder/s.

Så, njae, rent krasst kanske det inte finns så mycket smidigare kameror som är lika bra till det du ska ha den till. Däremot kanske kanske det finns modeller som är tillräckligt bra...

Sony A6000 är annars en av de bättre spegellösa kamerrona som passar din budget.

Man kan ju sedan argumentera att en spegellös kamera ofta inte blir så himla liten ändå, pga att objektiven fortfarande är rätt stora, men det får du bilda dig en egen uppfattning om.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

En sony RX100 är ruskigt bra! Rekommenderar starkt

Visa signatur

Ryzen 1700x @ 3.9ghz 1,4v, Powercolor Radeon RX 5700 XT 8GB, 32GB Corsair vengence 3000MHZ, ASUS ROG STRIX X370-I, Asetek 545LC + Noctua NF-A9x14 92mm, Corsair SF600, Samsung 860 evo 500gb m.2 SSD, Dan case A4 V2, Cablemod Black Sleeved cable kit

Permalänk
Medlem

En Sony A6000 låter som sagt som något för dig. Då kan du även köpa en adapter och använda de objektiv du redan har.

Permalänk
Hedersmedlem

Sony A6000 verkar vara en ruskigt bra kamera, men den är ju inte så väldigt mycket mindre än en Nikon D5000. Jag gissar att närbildsobjektivet gör sitt till för att göra kameran större dessutom och behåller man det objektivet har man inte vunnit något där heller.

Något som man ska hålla utkik efter i och med att du skriver att du gillar bokeh (suddig bakgrund) är att för varje steg mindre sensor kameran har så krävs lägre bländarvärde för att uppnå samma bokeh som med din D5000. Sonyn har också APS-C sensor, men Panasonicen som tipsas om har Micro 3/4 sensor, vilket inte hjälper dig med bokeh'n.

Vad är det för objektiv du har till din Nikon D5000? Jag tänker att det finns kanske något du kan göra där istället. 5000-6000kr är en ganska bra peng att lägga på ett objektiv och kan göra stor skillnad på hur du upplever kameran.
Jag har själv en Nikon D5200 och köpte nästan från start ett superzoom objektiv Sigma 18-200mm. För inte så länge sedan kompletterade jag med Nikons 50mm f/1.8 vilket är betydligt mindre och lättare. Kameran är helt annorlunda att jobba med när man använder det objektivet och då menar jag ur ett vikt och storleksperspektiv.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Rekordmedlem

Apropå optik så finns det ju platta normaler men de passar ju inte alla även om de är bra.

https://www.cyberphoto.se/info.php?article=ultron40ni

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Apropå optik så finns det ju platta normaler men de passar ju inte alla även om de är bra.
https://www.cyberphoto.se/info.php?article=ultron40ni

På en D5000 (jag antar att tanken var att använda den där) så blir det ju dock ett kort tele med 40mm. En normal är ju snarare runt 28-30mm nånstans.
Eg spelar det väl kanske inte så stor roll vad man kallar den, såklart. Det handlar ju om att det ska vara en brännvidd som passar. Personligen tycker jag att 35mm på småbild är himla trevligt. På APS-C landar man ju då runt 24mm för samma bildvinkel, men då blir det ju lite större och dyrare än en pannkaka.