Kalle Ankas jul – Bör man hålla fast vid traditionen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

1. Varför ska du envist träffa samma släkt och vänner varje jul och äta samma tråkiga mat. Du stirrar på samma gran och samma julpynt, samt samma julklappspapper.
Kan det ha o göra med att det är en tradition?
Att man gör saker på samma sätt, minns julen som den var även när du var liten, och hur kul man hade då. Vad är annars poängen med att hålla på med allt?

2. Tider förändras och det tråkiga är att man ser rasism i allt. Man ser det som värsta fienden, trots att det inte har något att göra med det... det är trots allt en tecknad film.

3. Du säger att vi bryter ner det "svenskaste vi har", bla omtanken om med människor. Men de stackarna som vill minnas sin jul, vill minnas sina traditioner och utöva dem är inte medmänniskor då?
Håller med dig att färgen på Lucia eller vad man sjunger är lite strunt samma, men faktum är att nästa allt med svenska traditioner håller på att dö, överallt, pga folk "ska respekera andra". När fan ska man börja respektera svenska traditioner i Sverige då?

Vill du fira dessa helger på annat sätt... gör det. Helt upp till dig.
Men låt de som vill fira det med samma tradition de har gjort i 50 år, göra det. Du har inte mer rätt än dem, och du har precis lika lite rätt att be dem ändra sig som de har att tvinga dig. Men du får då välja var och med vem du vill spendera tiden med.

Skrivet av Paddanx:

Sverige har alltid stått för friheten och sina traditioner. Allt från midsommarstången till div andra delar. Jag säger inte att dessa måste bevaras, pang bom.

Men det som sker nu är ofta ändringar i brist på respekt på Sverige, och mer bara respekt för "sig själv". Julen är en kristen religion, Sverige är oavsett vad du vill tro själv på, ett Kristet land i grunden. Idag är en Svensk som vill fira ett kristet skolavslut, kristen jul och kristen religion nästan under förtryck, vilket är jädrigt fel. Det är som någon kommer o driver en ur sitt eget hem ffs.

Väljer man att komma till kristet land, måste man också respektera att det är vad traditioner och landet är byggt på. Och det gör jag, även om jag inte är troende på dem, så respekterar jag dem.

Förändring sker naturligt, allt eftersom generationer dör och nya föds. Men det måste få ta sin tid också. Att ändra bara för att man tycker hit och dit, är som att byta nationalsång var 5:e år. Den är tradition och står för något mer än vad melodin egentligen är. Det måste andra traditioner också få göra.

Sen som sagt, hur du väljer att fira saker, om du vill se på Kalle eller inte är ditt val. Ingen tvingar dig... men sluta gnäll på en tradition som är, när du har valet att låta bli den.

@DunderKlumpen håller helt med. För mig är det minnen till både min mor och far när man satt o tittade på detta. Är mitt sätt att minnas de jag nu inte längre har vid livet.

Ni visar tecken på att det finns hopp för mänskligheten, Sverige och dess befolkning. Tack!

Förlorade nästan gnistan av allt hat mot Sverige och Kalle anka.

God Jul o gott nytt år!

Permalänk
Avstängd

Alla traditionerna är fake, enligt historikerna föddes jesus inte den 25:e december eller ens i närheten av december utan senare på våren/sommaren.

Bibeln är också fake, påhittad utav människor (galet va?)

Kalle Anka är en tecknad varelse som är skapad 1934 i USA och är inte en gammal svensk tradition.

Väx upp

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bassen87:

Alla traditionerna är fake, enligt historikerna föddes jesus inte den 25:e december eller ens i närheten av december utan senare på våren/sommaren.

Bibeln är också fake, påhittad utav människor (galet va?)

Kalle Anka är en tecknad varelse som är skapad 1934 i USA och är inte en gammal svensk tradition.

Väx upp

Att sitta vid soffan och kolla på kalle har vi (min familj och släkt) haft som tradition varje julafton, oavsett vem som skapade kalle eller inte. Och döper våra barn i kyrkan, gifter oss där och begravs där. Även fast vi inte är troende i släkten, snarare ateister. Galet va?

kan det må tro,, vara en tradition?

Permalänk
Medlem

@anon246659: Haha där ser man.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Silcan:

Att sitta vid soffan och kolla på kalle har vi haft som tradition varje julafton, oavsett vem som skapade kalle eller inte. Och döper våra barn i kyrkan, gifter oss där och begravs där. Även fast vi inte är troende i släkten, snarare ateister. Galet va?

kan det må tro,, vara en tradition?

Ni får ha vilka traditioner ni än vill ha, det lär aldrig vara någon som kommer hem till er för att stoppa ert utövande av kalle ankas jul.

Detta är en icke-fråga varav väx upp, get real.

Permalänk
Medlem

Jag tittar inte på Kalle Anka på julafton mera. Eller ja jag kan titta lite grann om jag råkar sitta framför en Tv när det sänds. Men jag tycker ändå att det är bra att det sänds för alla barns skull. Julafton skulle inte vara den samma om jag visste att det inte sänds.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bassen87:

Ni får ha vilka traditioner ni än vill ha, det lär aldrig vara någon som kommer hem till er för att stoppa ert utövande av kalle ankas jul.

Detta är en icke-fråga varav väx upp, get real.

Vadå "väx upp" ? Kalle traditionen är mer för barnen och i år är det mina barn och min systers barn som sitter som klisterlappar framför tv innan vi kör klapp-utdelning. Innan det var det min generation och innan det mina föräldrars.

GOD JUL!

Permalänk
Medlem

Lika bra att en moderator låser den här skitråden. Det är i alla fall inget viktig

Visa signatur

Coca Cola missbrukare Förbjuden dryck för mig pga diabetes
AMD älskare
Katt älskare

Permalänk
Medlem
Skrivet av serverfel:

Jag gnäller inte på traditionen, utan folk som försvarar den som du.

Disney bestämmer väl själva vad de gör med kalles jul, inte invandrarna! Hur knäpp är man när man tror att invandrarna vill ändra på kalles jul???

Om svt inte vill köpa in skiten så får man väll gnälla på dem, inte de som precis kommit hit.

Och jag retar mig på personer som gör exakt denna förknippning du gör ovan. Håller helt med dig att Disney får bestämma över sitt eget material, och att SVT får stå för sitt kast.

Problemet är att du nu förknippar det jag säger mot stackarna som precis kommit hit. Sluta. Bara sluta med det tramset.

Skrivet av serverfel:

Jag är son till invandrare. Idag hämtade jag barnen i kyrkan på deras avalutning. Jag och min sambo har köpt julklappar och ska till hennes päron och fira jul med kalle och rubbet.

Man brukadr supa rätt hårt på julafton, vilket är det bästa med julen enligt mig, men nu skall det dras in för någon vill ha vit jul. Störigt, men ok, för barnens skull. Men det är inte muslimernas fel!!!!!!

Det låter för mig som att du gjort exakt det jag har. Min mor var inte Svensk heller, så tekniskt sett är jag också iaf 50% son till invandrare. Jag har genom åren byggt upp en tradition med min släkt och behåller den delen jag vill och tycker är bra.

Spriten kan jag i min åsikt säga är bra att den begränsas. Inte pga spriten är farlig... utan pga vissa bara inte kan hantera den med respekt. Oavsett så tycker jag det är precis lika fel att du ska dra in på något gott för dig, som för något annan.

Vågar dock säga att spriten runt jul har dödat och skärrat många gånger fler människor än Kalle Anka har.

Skrivet av serverfel:

1 jag kommer från en mer troende kristen familj än 90% av svenskarna. De är döda nu och jag saknar dem, men religionen saknar jag inte.

2 Julen i sverige är en blandning av massa lånade traditioner. Kalle anka och jultomten är varken kristet eller svenskt.

3 De kristna tog död på asatron och lät nordbor behålla det som de verkligen ville behålla. Och här snackas om midsommarstången samtidigt som man försvarar en kristen tradition som man lånat från utlandet.

Skickades från m.sweclockers.com

1. Som sagt, jag är inte religös, men jag har några få släktingar som är. Och deras tro respekterar jag. Men annars är jag precis som du här.

2. Traditioner är aldrig 100% från en sak i Sverige. De är unika för varje familj, något man snabbt upptäcker när man firar jul med en annan familj. Vissa saker kanske man tycker mindre om, och vissa är riktigt kul. Julen kom från kristen tro, men Kalle och Jultomen är precis som du säger in inlånad tradition från olika ställen, i stort sätt för barnen förr. De hade inte lyxen att få paket varje månad när de pekade på något, och de hade inte tecknad fil 24/7. Så det var något speciellt...

3. Vet. Det låter koko. Men förstå mig rätt här. Jag försvarar traditionen, oavsett var den kommer ifrån, och jag försvarar kristendomen då den trots allt är vad som sedan 1600-talet iaf funnits som huvud religion i detta land. Mao... jag försvarar de rösterna som vissa här verkar vilja förtrycka... inkl du. (Även om de inte är nyanlända).

Så jag säger samma sak en tredje gång och hoppas att ni banne mig läser det denna gången.

Du firar den hur du vill.
Du firar den var du vill.
Du firar den med vem du vill.
Men respektera att andra kanske inte känner likadant som du och att vissa har firat den på samma sätt i kanske 50 år. Låt dem göra det 50 år till om de vill...
Du är fullt välkommen att bygga din egen tradition och egna sätt dock, inget är rätt/fel.

Permalänk
Medlem

Jävlar vad kränkta alla är. Titta på Kalle om ni vill. Titta inte på Kalle om ni inte vill. Problem solved.

OT: Läser inte aftonbladet och har ingen koll dokusåpakändisar så här tillför jag inget.

Visa signatur

Mainrigg: InWin S-Frame - MSI Z170a Gaming M7 - i7 6700k@4,6GHz 1,29V - EVGA GTX 1080ti Black Edition - 4x8GB Corsair Vengeance Red LED 3200MHz - Corsair RM1000 - Intel 530 3x240GB 1x480GB - AOC Agon AG352UCG

Permalänk
Medlem

Alla som är trötta på "argumentet" "saker förändras så traditioner existerar inte" räcker upp en hand.

Traditioner varken tillkommer eller försvinner över en natt. Dom som resonerar så begriper inte vad traditioner är för något.

Vad gäller Kalle så väcker han varma känslor (no homo (?)), även om jag inte längre sitter genom hela timmen.

Permalänk
Avstängd

Bibeln är en potpurri av andra religioner där man snott lite vad som passar och mördat dom som inte håller med som alla religioner och kalle är en kass gammal reklam men alla traditioner är uppdiktade vid en viss punkt och även om det är fake så är det en tid när människor kan samlas och ha det trevligt tillsammans och har blivit traditioner samma som lucia stjärngossar och pepparkaksgubbar har blivit det som vi tagit till oss trots dom inte är svenska eller gått under andra namn i forna tider

Mycket har ändrats och vikingarna firade jul så är inte bara en kristen tradition vi tagit till oss så vist ändras allt men vi ska samtidigt kunna ha våra traditioner utan att dom ändras pga man är rädd att kanske stöta sig med andra religioner och censurera kalle, pippi, tio små neger pojkar och andra verk som speglar sin tid till att ändra lucia och pepparkaksgubbar eller senaste psalmer för att dom ska anpassas efter andra religioner och bli mer PK är bara löjligt både även om 2 stolpskott på Aftonbladet eller någon säger det då vi inte är dom som ska behöva anpassa oss

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Silcan:

Vadå "väx upp" ? Kalle traditionen är mer för barnen och i år är det mina barn och min systers barn som sitter som klisterlappar framför tv innan vi kör klapp-utdelning. Innan det var det min generation och innan det mina föräldrars.

GOD JUL!

Att ens bry sig över att en B-kändis sitter och larvar sig och att de tar upp att om man nu ska ta död på Kalle måste det ske nu.

Väx upp och sluta bry dig över vem som säger vad om "dina traditioner", du gör väl för fan vad du vill.

Jag har också sett Kalle Anka när jag var mindre, när jag nu är äldre har jag gjort ett eget val att det inte är lika roligt längre.

Jag gör som jag vill och ingen kommer att kunna säga till mig vilka traditioner jag ska ha, och du har samma rättigheter att utföra vilka traditioner du vill och vilka du inte vill utföra.

Vill man klä ut sig eller sina barn till pepparkaksgubbar, tomtar eller troll så gör det.

Det är ingen som kommer och stoppar er, och försöker någon att stoppa er är det dags att använda ryggraden och stå upp för er själva.

Permalänk
Medlem
Skrivet av eucalyptus:

Ni visar tecken på att det finns hopp för mänskligheten, Sverige och dess befolkning. Tack!

Förlorade nästan gnistan av allt hat mot Sverige och Kalle anka.

God Jul o gott nytt år!

Får önska detsamma

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Får önska detsamma

Detsamma, ställer mig in i kören. @Paddanx jag önskar dig, din familj en god jul och gott nytt år. Ska tänka på er vid kalle. Mvh

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Och jag retar mig på personer som gör exakt denna förknippning du gör ovan. Håller helt med dig att Disney får bestämma över sitt eget material, och att SVT får stå för sitt kast.

Problemet är att du nu förknippar det jag säger mot stackarna som precis kommit hit. Sluta. Bara sluta med det tramset.

Det låter för mig som att du gjort exakt det jag har. Min mor var inte Svensk heller, så tekniskt sett är jag också iaf 50% son till invandrare. Jag har genom åren byggt upp en tradition med min släkt och behåller den delen jag vill och tycker är bra.

Spriten kan jag i min åsikt säga är bra att den begränsas. Inte pga spriten är farlig... utan pga vissa bara inte kan hantera den med respekt. Oavsett så tycker jag det är precis lika fel att du ska dra in på något gott för dig, som för något annan.

Vågar dock säga att spriten runt jul har dödat och skärrat många gånger fler människor än Kalle Anka har.

1. Som sagt, jag är inte religös, men jag har några få släktingar som är. Och deras tro respekterar jag. Men annars är jag precis som du här.

2. Traditioner är aldrig 100% från en sak i Sverige. De är unika för varje familj, något man snabbt upptäcker när man firar jul med en annan familj. Vissa saker kanske man tycker mindre om, och vissa är riktigt kul. Julen kom från kristen tro, men Kalle och Jultomen är precis som du säger in inlånad tradition från olika ställen, i stort sätt för barnen förr. De hade inte lyxen att få paket varje månad när de pekade på något, och de hade inte tecknad fil 24/7. Så det var något speciellt...

3. Vet. Det låter koko. Men förstå mig rätt här. Jag försvarar traditionen, oavsett var den kommer ifrån, och jag försvarar kristendomen då den trots allt är vad som sedan 1600-talet iaf funnits som huvud religion i detta land. Mao... jag försvarar de rösterna som vissa här verkar vilja förtrycka... inkl du. (Även om de inte är nyanlända).

Så jag säger samma sak en tredje gång och hoppas att ni banne mig läser det denna gången.

Du firar den hur du vill.
Du firar den var du vill.
Du firar den med vem du vill.
Men respektera att andra kanske inte känner likadant som du och att vissa har firat den på samma sätt i kanske 50 år. Låt dem göra det 50 år till om de vill...
Du är fullt välkommen att bygga din egen tradition och egna sätt dock, inget är rätt/fel.

"Sverige är oavsett vad du vill tro själv på, ett Kristet land i grunden. Idag är en Svensk som vill fira ett kristet skolavslut, kristen jul och kristen religion nästan under förtryck, vilket är jädrigt fel. Det är som någon kommer o driver en ur sitt eget hem ffs.

Väljer man att komma till kristet land, måste man också respektera att det är vad traditioner och landet är byggt på. Och det gör jag, även om jag inte är troende på dem, så respekterar jag dem."

Du skrev ovanstående...

Och hur vill jag förtrycka några traditioner med det jag skrev?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem
Skrivet av serverfel:

"Sverige är oavsett vad du vill tro själv på, ett Kristet land i grunden. Idag är en Svensk som vill fira ett kristet skolavslut, kristen jul och kristen religion nästan under förtryck, vilket är jädrigt fel. Det är som någon kommer o driver en ur sitt eget hem ffs.

Väljer man att komma till kristet land, måste man också respektera att det är vad traditioner och landet är byggt på. Och det gör jag, även om jag inte är troende på dem, så respekterar jag dem."

Du skrev ovanstående...

Och hur vill jag förtrycka några traditioner med det jag skrev?

Skickades från m.sweclockers.com

Detta har inte med traditioner att göra. Det har med religion grunden för typ 400 år sedan. Man har sedan på dessa byggt traditioner, seder och vanor. Dessa ändras med åren (pga en gen dör och nya föds, precis som jag sagt), och traditioner ändras. De bygger dock ändå på denna stengamla grunden.

Det jag inte kan respektera är när du eller någon annan ska ändra mina traditioner. De är mina, och de har byggts upp genom åren här med mig. De är upp till mig att ändra.

Kommer man hit, får man respektera att vi har dessa grunder och värderingar och vissa av oss vill behålla dem. Sen att du vill bygga en egen, ny tradition är helt upp till dig. Men du tycker väl inte om tanken att jag ska komma hem till dig o säga till dig hur du ska fira något?

Så när du kommer o säger:

Skrivet av serverfel:

Folk som inte vill ändra på saker är väl ändå dem som vill ändra på sverige.

Som att mina traditioner måste ändras för att alla andra gör det, var när du trampade på min tå. Detta gäller både traditioner, politik, ekonomi och religion.

De som vill ändra, de ändrar, för de vill. Men som du skrev det så skulle vi alla ändra på oss... vare sig vi ville det eller ej, och det vägrar jag acceptera.

Så låt oss respektera varandras val istället och lägga ner detta.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av JamesBanana:

@cider123:

3, För att reta alla "Sverigevänner" som skall bevara allt som är värdelöst samtidigt som de bryter ner det svenskaste vi har, nämligen solidariteten och omtanken om sina medmänniskor. Hur fan kan någon tänkande människa börja skrika för att lucia är lite mörkare i huden ett år, eller för att en skola inte sjunger pepparkakssången?

Vad är det som gör dig så kränkt över att barn sjunger pepparkakssången? Tycker du det är värt att lägga ner energi på det? Genuint nyfiken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Detta har inte med traditioner att göra. Det har med religion grunden för typ 400 år sedan. Man har sedan på dessa byggt traditioner, seder och vanor. Dessa ändras med åren (pga en gen dör och nya föds, precis som jag sagt), och traditioner ändras. De bygger dock ändå på denna stengamla grunden.

Det jag inte kan respektera är när du eller någon annan ska ändra mina traditioner. De är mina, och de har byggts upp genom åren här med mig. De är upp till mig att ändra.

Kommer man hit, får man respektera att vi har dessa grunder och värderingar och vissa av oss vill behålla dem. Sen att du vill bygga en egen, ny tradition är helt upp till dig. Men du tycker väl inte om tanken att jag ska komma hem till dig o säga till dig hur du ska fira något?

Så när du kommer o säger:
Som att mina traditioner måste ändras för att alla andra gör det, var när du trampade på min tå. Detta gäller både traditioner, politik, ekonomi och religion.

De som vill ändra, de ändrar, för de vill. Men som du skrev det så skulle vi alla ändra på oss... vare sig vi ville det eller ej, och det vägrar jag acceptera.

Så låt oss respektera varandras val istället och lägga ner detta.

Håller med det sistnämnda.

När allt kommer omkring kommer vi fira jul mer eller mindre likadant. Låt oss enas i det i alla fall.

God jul och gott nytt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Hedersmedlem

@crew seven *Rubrik förtydligad*

Tänk på att en beskrivande rubrik ger bättre svar och ett mer lättnavigerat forum, dvs. ju mindre Aftonbladsnivå desto bättre
/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Skrivet av Dead poet society:

@crew seven:

Efter att ha kollat på deras "pratshow" uppfyller jag kriterierna för att kunna kallas för utvecklingsstörd, så mycket sjönk min iq.
Hur dessa människor kan få yttra deras åsikter på en nyhetshemsida visar samhällets dekadens. Hur kan någon tycka att deras åsikt är relevant? Den ena medverkade i ett program som aktivt uppmuntrar dagens ungdommar till promiskuitet, akholkultur m.m. Den andra är så feminin att han är två steg till att bli nästa Caitlyn Jenner.

Så länge Sverige finns ska Kalle Anka visas på tv, låt oss bevara denna tradition.

HAHA vad jag garvade!

Visa signatur

Idag använder jag min dator till Ingenting men den har

Ryzen 3700x b550 Gigabyte Aorus PRO, corsair 3600, b AOC 24"@144hz
Ryzen 2600x,Asus x470,Gigabyte 1080 Ti aorus
16 Gb vengeance @3000Mhz 1.37volt, Custom loop
|triple monitor|AOC24" AOC 24"@144hz, Dell Ultrasharp 24"

Permalänk
Medlem
Skrivet av JamesBanana:

Kommer du ihåg när Disney klippte bort den svarta dockan och mängder med såkallade "sverigevänner" skrek om att julen var förstörd? Det är det jag tänkte på.

Ja inte var det då "sverigevänner" som grinade först, det var ju alla dessa lättkränkta fjantskallar som tycks husera i det här samhället

Visa signatur

Citera mig gärna så jag hittar tillbaka :-)

| CPU: I5 4670K | MB: Gigabyte Z97MX-Gaming 5 | RAM: Corsair 16GB VengeanceLP | GPU: Sapphire Rx570 mini med påmoddad Noctua NF-A12 | PSU: Corsair RM550x | Cpukylare: Noctua NH-L12 | Chassifläkt: Noctua NF-S12B | Chassi: Fractal Design Node 605 | SSD: Kingspec SSD M.2 256GB

Permalänk
Medlem

Klart Kalle ska vara kvar.

Visa signatur

Dator: Asus Z370 Plus Gaming/ MSi DUKE RTX 2080 / i7-8700k med Pure Rock kylning / 16GB Corsair DDR4 3000 MHz CL15 / FD Define R7 TG / Zalman 850W / Logitech TGB / Sony WH-1000XM3 / Razer Deathadder 2013 / Svive 35" D501 / Samsung 960 Pro 512GB (OS) / Seagate Barracuda 3 TB / Windows 11 Pro / Laptop: HP Compaq CQ-57 401EO /

Permalänk
Avstängd

Kalle Ankas Jul i TV

Om jag hade egna barn så skulle de få se på detta. Personligen bojkottar jag Kalles Jul av två skäl. Dels för att jag inte är "ung" längre. Tecknat passar inte mig som 30-plus. Det andra skälet är att jag ganska starkt ogillade att man valde att klippa bort benämningar/scener för bättre "passa" dagens ideal.

Detta har i första hand gällt litteratur & film för barn. Allt från Kalle Ankas Jul, Pippi Långstrump, Tintin osv. Det finns säkerligen krafter som gärna skulle vilja se andra verk redigerade till ett "språk som passar alla". Då kan man fråga sig hur hur långt man kan/vill sträcka sig den vägen. Är det en tidsfråga innan man redigerar litteratur för vuxna läsare? Skulle någon våga sig på att redigera verk av exempelvis Vilhelm Moberg?

I dessa tider då allt ska passa alla, så måste vi lära oss att skilja på då & nu. Vi bör inte anpassa saker och ting till vad man "vill" att det ska vara just nu. Detta är förkastligt och riskerar att förvanska och försvåra vår egen historia.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Vuxna människor som firar händelser från en sagobok är så fel så det ej är klokt. Vi borde plocka bort dessa röda dagar och istället öka antalet semesterdagar som folk får plocka ut när de vill.

Vuxna människor firar sällan händelser från sagoböcker. Händelsen du refererar till, är sannolikt Jesus födelse, vilket folk får till att Jesus föddes den 24/25 december. I realiteten vet vi inte när Jesus födes, men de bästa beräkningarna placerar det till slutet av september, början på oktober. Däremot firade hedningarna redan vintersolståndet, och eftersom kyrkan aldrig har varit dum, så valde man att förlägga firandet av Jesu födelse på samma dag. Så, om det gör dig lyckligare till sinnet, så fira vintersolståndet i stället. Det är en fysisk händelse, och av rätt stor magnitud, så det kan vara värt att fira.
Däremot håller jag med om att vi har en massa röda dagar, även julhelgen, som man borde få som fritt vald ledighet i stället för att de ska vara nationella helgdagar. Men när det kommer till jul, nyår, påsk, och midsommar, så kommer det inte hända. Det är enorma kommersiella helger, och att ta bort dem är det mängder av aktörer som är helt emot.

Skrivet av Dunder:

Ja, det måste de få, det bör ju vara den bästa sändningstiden under hela året. Rent ekonomiskt är ju den timmen en guldgruva.

Så vitt jag vet är priset för den timman en hemlighet. Men jag skulle inte bli förvånad om priset är en symbolisk summa, just för att man visar i huvudsak gammal skåpmat, och ett, möjligen ett par, reklamklipp. SVT har i omgångar försökt plocka bort Kalle, och julfirandet, från tablån, men inte "fått" för folket, så om priset vore ett rimligt argument för att sluta köpa in skiten, hade siffran nog varit välkänd.

Skrivet av Bassen87:

Alla traditionerna är fake, enligt historikerna föddes jesus inte den 25:e december eller ens i närheten av december utan senare på våren/sommaren.

Men milde tid. Är det ditt argument? Inte ens kyrkan påstår att Jesus föddes till jul. Man firar att han föddes, inte dagen, enligt kyrkan.

Skrivet av Hokulv:

Det andra skälet är att jag ganska starkt ogillade att man valde att klippa bort benämningar/scener för bättre "passa" dagens ideal.

Detta har i första hand gällt litteratur & film för barn. Allt från Kalle Ankas Jul, Pippi Långstrump, Tintin osv. Det finns säkerligen krafter som gärna skulle vilja se andra verk redigerade till ett "språk som passar alla". Då kan man fråga sig hur hur långt man kan/vill sträcka sig den vägen. Är det en tidsfråga innan man redigerar litteratur för vuxna läsare? Skulle någon våga sig på att redigera verk av exempelvis Vilhelm Moberg?

I dessa tider då allt ska passa alla, så måste vi lära oss att skilja på då & nu. Vi bör inte anpassa saker och ting till vad man "vill" att det ska vara just nu. Detta är förkastligt och riskerar att förvanska och försvåra vår egen historia.

Jag är kluven. För mig kommer Pippis pappa alltid vara negerkung. Och uppenbarligen tyckte Astrid att det var okej, så jag har lite svårt att gå med på att man efter författarens död ändrar på innehållet i storyn.
Men samtidigt... framförallt böcker, redigeras ju närmast löpande, "tryckning XX, utgåva ZZ" osv. Redigera böckerna med författarens egna ändringar, så köper jag det, men i det här läget... Nu är det ju inte Astrids bok längre, om man säger så.
Och, om jag då ska vara konsekvent, måste jag rimligen gå med på att Disney redigerar sina alster. Här är det företaget som är "konstnären" och kommer sannolikt aldrig att "dö", och om de till slut försvinner, så känner jag att ingen annan ska ge sig in och redigera bort bisticket i rumpan på Ferdinand, för att det helt plötsligt inte anses "okej" att visa rumpa på TV...

Jul TV? Jag kommer fira jul ensam hemma, med ryggen mot TV'n. Men jag kommer nog sätta på Kalles julTV i alla fall, bara för att ha den i bakgrunden.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag är kluven. För mig kommer Pippis pappa alltid vara negerkung. Och uppenbarligen tyckte Astrid att det var okej, så jag har lite svårt att gå med på att man efter författarens död ändrar på innehållet i storyn.
Men samtidigt... framförallt böcker, redigeras ju närmast löpande, "tryckning XX, utgåva ZZ" osv. Redigera böckerna med författarens egna ändringar, så köper jag det, men i det här läget... Nu är det ju inte Astrids bok längre, om man säger så.
Och, om jag då ska vara konsekvent, måste jag rimligen gå med på att Disney redigerar sina alster. Här är det företaget som är "konstnären" och kommer sannolikt aldrig att "dö", och om de till slut försvinner, så känner jag att ingen annan ska ge sig in och redigera bort bisticket i rumpan på Ferdinand, för att det helt plötsligt inte anses "okej" att visa rumpa på TV...

Dokument och alster från en viss tid berättar hur den tiden såg ut. Går man in och reviderar/censurerar saker i efterhand så ändrar man kommande generationers syn på hur det var förr.

Då kan man lika gärna skippa historia som ämne i skolorna eftersom ingen vet vad som var sant från början.

Sedan har jag aldrig förstått det felaktiga i att ha med den svarta dockan som ropar "mamma" och stämplar sig själv, när den vita flickdockan behöver hjälp med samma sak...

Permalänk
Avstängd

@-=Mr_B=-: Jag tycker vi har en samsyn i mycket av det du skriver. Ja, Pippis pappa var n***rkung i böckerna. Jag ville personligen inte nämna detta då jag inte vill stöta mig med någon eller göra någon upprörd. I tidigare generationer var dessa uttryck vardagsmat, men numera är det ingen höjdare att skriva så, av förståeliga skäl. Tiden går, samhället förändras, och det är vi som sätter avtrycken.

Permalänk
Skrivet av -=Mr_B=-:

Vuxna människor firar sällan händelser från sagoböcker. Händelsen du refererar till, är sannolikt Jesus födelse, vilket folk får till att Jesus föddes den 24/25 december. I realiteten vet vi inte när Jesus födes, men de bästa beräkningarna placerar det till slutet av september, början på oktober. Däremot firade hedningarna redan vintersolståndet, och eftersom kyrkan aldrig har varit dum, så valde man att förlägga firandet av Jesu födelse på samma dag. Så, om det gör dig lyckligare till sinnet, så fira vintersolståndet i stället. Det är en fysisk händelse, och av rätt stor magnitud, så det kan vara värt att fira.
Däremot håller jag med om att vi har en massa röda dagar, även julhelgen, som man borde få som fritt vald ledighet i stället för att de ska vara nationella helgdagar. Men när det kommer till jul, nyår, påsk, och midsommar, så kommer det inte hända. Det är enorma kommersiella helger, och att ta bort dem är det mängder av aktörer som är helt emot.

Så vitt jag vet är priset för den timman en hemlighet. Men jag skulle inte bli förvånad om priset är en symbolisk summa, just för att man visar i huvudsak gammal skåpmat, och ett, möjligen ett par, reklamklipp. SVT har i omgångar försökt plocka bort Kalle, och julfirandet, från tablån, men inte "fått" för folket, så om priset vore ett rimligt argument för att sluta köpa in skiten, hade siffran nog varit välkänd.

Men milde tid. Är det ditt argument? Inte ens kyrkan påstår att Jesus föddes till jul. Man firar att han föddes, inte dagen, enligt kyrkan.

Jag är kluven. För mig kommer Pippis pappa alltid vara negerkung. Och uppenbarligen tyckte Astrid att det var okej, så jag har lite svårt att gå med på att man efter författarens död ändrar på innehållet i storyn.
Men samtidigt... framförallt böcker, redigeras ju närmast löpande, "tryckning XX, utgåva ZZ" osv. Redigera böckerna med författarens egna ändringar, så köper jag det, men i det här läget... Nu är det ju inte Astrids bok längre, om man säger så.
Och, om jag då ska vara konsekvent, måste jag rimligen gå med på att Disney redigerar sina alster. Här är det företaget som är "konstnären" och kommer sannolikt aldrig att "dö", och om de till slut försvinner, så känner jag att ingen annan ska ge sig in och redigera bort bisticket i rumpan på Ferdinand, för att det helt plötsligt inte anses "okej" att visa rumpa på TV...

Jul TV? Jag kommer fira jul ensam hemma, med ryggen mot TV'n. Men jag kommer nog sätta på Kalles julTV i alla fall, bara för att ha den i bakgrunden.
B!

Angående vad Astrid tyckte sa om Pippis pappa: http://www.svt.se/kultur/skulle-inte-varit-negerkung.

Jag tycker det är skillnad på om man ändrar innehållet i nyutgåvor jämfört med att "rensa" ut de gamla. Även om nu inte författaren levde i detta fall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av akkaniclas:

Angående vad Astrid tyckte sa om Pippis pappa: http://www.svt.se/kultur/skulle-inte-varit-negerkung.

Fast det hon säger där är att hon skulle ha skrivit annorlunda "i dag" 1970. Hon hänvisar även till orsaken, nämligen just att det politiska klimatet ändrats. 32 år senare hade det gjorts flera utgåvor, innan hon dog. Utgåvor hon kunde ha påverkat själv, om hon hade velat. Exempelvis både de långfilmerna som spelades in just 1970, men även den omklippta TV serien som blev "Här kommer Pippi Långstrump" 1973.
Det hade även varit lätt att be förlaget ändra texten när de tryckte böckerna i senare utgåvor... Det gjorde hon aldrig.
Det är skillnad på att medge att man skulle ha skrivit annorlunda "i dag" och att faktiskt tycka att det som står skrivet redan är "fel".

Missförstå mig rätt. Jag känner mig bara kluven. För mig kommer den glada sjömannen alltid vara negerkung. Och precis som när jag var liten pojke lägger jag ingen egentlig värdering i det. När han blev negerkungen i mina ögon, visste jag inte ens vad en neger var, så det hade ingen som helst "rasbiologisk, eller rasistiskt" värdering. Det var lite som ett yrke, även om man inte visste vad det var, och så lät det ju imponerande, "kung"... Fan, det vill jag också bli. Nu, drygt 30 år senare, känner jag mig som en kung rätt regelbundet, men titeln saknas...
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crockett:

Dokument och alster från en viss tid berättar hur den tiden såg ut. Går man in och reviderar/censurerar saker i efterhand så ändrar man kommande generationers syn på hur det var förr.

Då kan man lika gärna skippa historia som ämne i skolorna eftersom ingen vet vad som var sant från början.

Sedan har jag aldrig förstått det felaktiga i att ha med den svarta dockan som ropar "mamma" och stämplar sig själv, när den vita flickdockan behöver hjälp med samma sak...

Visst har dessa verk ett historiskt värde... Men varför skall det visas "ocensurerat" på julafton? Som nämnts tidigare så är ju Kalle Anka mest till för barnen och tror faktiskt inte de bryr sig om det är samma version som visades för 30år sedan eller inte. Sen har jag aldrig förstått mig på när man hänvisar till tradition för att avgöra vad som är "rätt eller fel", med tradition kan man argumentera för allt möjligt som slaveri etc, rätt värdelös retorik imo.

Sen finns det väl en viss poäng med censuren i just det segmentet, men kanske går lite över huvudet på många här i Sverige. Disney är ju ett amerikanskt förtag som har en lång historik av rasism/slaveri/stereotyper etc mot svarta (landet alltså, även om disney inte är fläckfria uppenbarligen), att ha kvar nidbilder av svarta (vilket karaktären i segmentet är) är inte något som hör hemma i material som detta längre och är något som är väldigt känsligt i USA. Detta kommer ju från en tid när blackface fortfarande var en grej så väcker en del känslor där borta (vilket det även verkar göra här, dock är det av motsatt karaktär).