Sony original vs Jupio (Den stora batterifrågan)

Permalänk

Sony original vs Jupio (Den stora batterifrågan)

Tjenare

Har nyligen fått tanken att införskaffa mig extra batterier till min Sony A6300. Jag har kikat på

Sonys originalbatteri: https://www.fotokungen.com/batterier/sony/sony-np-fw50-batter...

och Jupio (tredje part): https://www.cyberphoto.se/info.php?article=cso0024pac https://www.netonnet.se/art/foto/tillbehor/batteriladdare/jup...

Min fråga är till er som har haft tidigare erfarenhet av dessa batterier. Dem ska i princip ha samma kapacitet [mA]. Men av tidigare erfarenhet vet jag att trots att de har samma kapacitet [mA] så presterar inte batterierna lika bra. Det är en dramatisk prisskillnad när man jämför 695kr vs 300kr.

Mitt mål är att hitta pålitliga batterier som inte tar slut snabbare än originalet. Så jag undrar då om dessa batteri från Jupio är jämförbara med originalet?

MVH

Visa signatur

CPU: i7 4790K @4,4GHz Moderkort: Gigabyte Z97MX-GAMING 5 GPU ASUS GTX 780 OC
HDD WD Blue 500GB PSU Fractal Design integra 750W Chassi NODE 804
PSU Fractal Design integra 750W CPU Kylning Coolermaster Sedion 120M
RAM 16GB Corsair LP 1600MHz SSD KINGSTON V300/OCZ agility 3 (120GB/60GB)

Permalänk
Medlem

Bra enkel fråga som aldrig går att besvara vetenskapligt, sorry.

Har studerat detta hyfsat ingående och kommit fram till:
1. det finns inga vetenskapligt grundade jämförande tester
2. endast subjektiva upplevelseutlåtande kan finnas
3. originalen sägs vara bäst, frågan är hur mycket bättre

Har shoppat från minst 5 olika leverantörer, somliga pirater med originalförpackning där man utlovar att det är original men vid närmare granskande är de inte original, kineser är duktiga på att piratkopiera.

Det som skiljer kan bla. vara:
1. antal återuppladdningar, äldre eller sämre batterier laddar inte upp till 100%
2. förmåga att hålla laddningen vid användning, på kort och lång sikt
3. förmåga att hålla laddningen vid lagring/inaktivitet över tid

Så jag har gett upp i brist på fakta. Köp vad skit som helst, tro/gissa/hoppas. Priset behöver inte återspegla kvalitet, dock tror jag de dyrare är bättre än de billigaste.

Har bla. Jupio men har inte forskat på skillnaden vs original men tror det är mer prisvärt att shoppa 2 st såna till lägre pris än ett original. Misstänker att märkesbatterierna är överprisade och det kan alltså löna sig att för samma pengar köpa flera pirater. Batterier är färskvara så behöver du inte x st nu köp vad du behöver för stunden och köp fler senare.

mAh behöver inte heller återspegla kvaliteten, men jag tror att högre värden är bättre än lägre.

Du kan googla efter subjektiva omdömen typ "jag köpte xxx och de funkar" vilket är totalt värdelöst då batterier visar vad de går för först efter nåt års användande.

Permalänk
Medlem

Så länge man inte har något specifikt anvädningsområde där kameran måste vara igång oavbrutet utan batteribyte så får man oftast mer mAh för pengarna om man köper lite billigare batterier. Man får ju ofta två eller fler för samma pris som ett original.

Att veta vilka som är bra och inte är lite svårare att veta, som sagt. Ibland kan tokbilliga batterier vara jättebra och ibland är de helt värdelösa. Jag har sett bilder på fejkade 18650-celler, tex, där man stoppat in en 100mAh cell i ett 18650-skal och sedan uppgett att det ska ha över 2000mAh osv. Sådana fake-batterier finns i alla prisklasser, tyvärr.

Jag har ingen erfarenhet av Jupio. Jag fick ett till min RX100 häromdagen men har såklart inte hunnit använda det tillräckligt för att kunna uttala mig.
Jag tycker dock att Cybephoto sällan tar in saker som inte är bra. Även de billiga märken som de säljer, tex Dörr och Triopo, är i regel bra grejer som ger nära "märkesprestanda" för en bråkdel av priset.
Just Jupio säljs även av Scandinavian Photo.
Handlar man av butiker med gott renommé (som cyberphoto och scandinavian photo tex) brukar sällan sälja skit.
Handlar man direkt från kina, på DX eller Aliexpress får man försöka kolla andra köpares erfarenheter.

Ska jag säga något generellt så kanske det är att man bör undvika de allra billigaste batterierna. Inte utifrån att de har dålig kapacitet utan för att de kan sakna skyddskrestarna för att hindra över- resp djupurladdning, vilket batteriet kan ta skada av och i västa fall göra att fatta eld/exploderar. Det kan såklart hända ändå, men risken är mycket mindre.

Permalänk
Medlem

Jupio är väl ett ganska välrenommerat budgetmärke. Jag har ägt både flertalet batteriet och batterigrepp för Canon från dem och aldrig haft några problem. Kör på dem!

Permalänk

2 år senare och mina 2st NP-FW50 från Jupio har svällt upp :/